Nea Paphos
Kourion, Limassol
Platres, Troodos Gebergte
Halloumi, Cypriotische schapenkaas
Limassol

Landinformatie Cyprus

Openingstijden

De meeste winkels zijn maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09:00 uur tot en met 14:00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur geopend. Op woensdagen en zaterdagen sluiten de meeste winkels eerder. Op woensdag is dit om 15.00 uur en op zaterdag om 19.30 uur. Op zondag zijn de winkels gesloten.

De banken zijn doorgaans open van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 13:00 uur.

Fooien

De bevolking van Cyprus is gewend hard te werken voor een fooi. Een fooi wordt dan ook gezien als waardering en dat u tevreden bent met de service die aan u is verleend. Fooi geven in Cyprus is vergelijkbaar met Nederland. Het geven van een fooi wordt erg op prijs gesteld en wordt als aanvulling gezien op het salaris en daarmee goed meegenomen. Het geven van fooien is niet verplicht, als u niet tevreden bent over de service, wordt dit ook niet van u verwacht.
Indicatie fooien
Chauffeur: €2,- per persoon per dag
Gids: €2,- per persoon per dag
Kamermeisje: €1,- per persoon per dag
Kofferdrager: €1,- per koffer
Restaurant: 10% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij Thuisvaccinatie.nl Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Paspoort en visum

Voor een reis naar Cyprus heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel een vereiste. Uw paspoort of identiteitsbewijs moet na thuiskomst nog 90 dagen ofwel drie maanden geldig te zijn.

Als u langer dan 3 maanden in Cyprus blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van de Republiek Cyprus.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is.Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Cyprus naar Beste reistijd Cyprus.

Geldzaken

Cyprus gebruikt de euro. In Cyprus zijn er overal pinautomaten te vinden waar uw bankpas bijna overal geaccepteerd zal worden. Houd er wel rekening mee dat een opname niet altijd gratis is bij de pinautomaten. Het kan zijn dat een buitenlandse bank kosten in rekening brengt voor een opname. Het is ook mogelijk om in de meestal winkels en restaurants met uw pinpas te betalen. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Creditcard worden vrijwel in alle winkels, hotels en in sommige restaurants geaccepteerd. Let er op dat geld opnemen met uw creditcard ook niet gratis is.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Cyprus één uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het één uur later dan in Nederland

Elektriciteit

De netspanning is 240V. U heeft een andere type stekker nodig dan in Nederland. Voor het gebruik van deze stopcontacten is een verloopstekker van het type G (adapter Verenigd Koninkrijk) of een wereldstekker nodig.

Nuttige adressen

Ambassade van de Republiek Cyprus
Surinamestraat 15
2585 GG ’s-Gravenhage
Tel: 0031 70 217 20 20
Email: hagueembassy@mfa.gov.cy

Nederlandse ambassade in Cyprus
Dimosthenis Severis 34
1080 Nicosia
Tel: 0035 72 287 36 66
Email:

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Cyprus. (opent in een nieuw venster)

Bijzondere feestdagen

1 januari: Nieuwjaar
6 januari: Driekoningen
februari/maart : Groene maandag
25 maart: Griekse Onafhankelijkheidsdag
1 april : Nationale feestdag
maart/april: Orthodox Goede Vrijdag
maart/april: Orthodox Pasen
1 mei: Dag van de arbeid
mei/juni: Orthodox Pinksteren
15 augustus: Maria Hemelvaart
1 oktober: Onafhankelijkheidsdag Cyprus
28 oktober Ochi-dag
25 en 26 december: Kerstmis

Tijdens de bovengenoemde feestdagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen vaak gesloten. Er kunnen gewijzigde openingstijden zijn voor musea.

Fotograferen

Over het algemeen is het geen probleem om te fotograferen in Cyprus. In musea mag u vaak wel fotograferen maar niet met de flits aan. De meeste Cyprioten hebben geen bezwaar om op de foto te gaan maar het is vanuit beleefdheid belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en altijd eerst toestemming te vragen. Het is verboden om luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties te fotograferen. Ook aan de grens tussen het Grieks-Cypriotische en het door Turkije bezette gedeelte is fotograferen verboden. Doordat het juridisch systeem in Cyprus afwijkend is, kan dit vervelende en kwalijke gevolgen met zich meebrengen.

Denkt u eraan om voldoende geheugenkaartje voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Buiten de grote steden is het soms niet mogelijk om (vervangings-) materialen te verkrijgen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartje et cetera.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Cyprus vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik, behalve in dunbevolkte en bergachtige gebieden. Sinds 2017 worden binnen de EU geen roaming-kosten meer in rekening gebracht. De kosten voor gebruik binnen Cyprus zijn daarmee gelijk aan die in Nederland en worden verrekend met uw bundel. Vraag uw provider naar de voorwaarden.

Wi-FI
Veel hotels, restaurants en bars bieden gratis Wi-Fi. De WiFi werkt niet altijd even goed in de hotelkamer en ook kunnen er kosten aan verbonden zijn.

Kleding

Wij adviseren u om praktische kleding in ‘laagjes' mee te nemen en stevige schoenen bij u te hebben. In sommige restaurants kan soms de airconditioning aan staan wat om een extra vest vraagt. Ook kan het soms wel eens regenen. Houd er rekening mee dat het ongepast is om met blote schouders of met blote knieën religieuze bezienswaardigheden te betreden, zoals een kerk.

Eten en drinken

De Cypriotische keuken heeft veel weg van die van Griekenland maar door de veelheid aan culturen die invloed op Cyprus hebben gehad, zijn er zowel Arabische als Westerse invloeden terug te vinden. Vlees en vis zie je in veel gerechten terug en worden vaak op de grill met kruiden bereid. Bekende gerechten zijn stifado, ( gestoofd vlees met kaneel), kebab, paidakia ( lamskoteletten) en suvla ( vleesspies). Voor wie meerdere gerechten wil proberen of gewoon geen keuze kan maken, is de meze een goede keuze. Er worden dan 10 tot 30 verschillende Cypriotische gerechten in kleine bordjes op tafel geserveerd en ieder neemt daarvan wat hij wil. Omdat het voor een groot gedeelte van het jaar warm is, gaan de Cyprioten zelf vaak laat aan tafel. Bij de restaurants zult u dan ook pas vanaf 21.00 uur de lokale bevolking aantreffen.
Bij het eten wordt bier of (witte) wijn gedronken. Ouzo, de Griekse anijsdrank is op Cyprus ook populair. Het nationale bier van Cyprus is Keo, dat in Limassol wordt gebrouwen. Dit merk komt u dan ook in de Republiek Cyprus overal tegen. Een drankje wat nog afkomstig is van de Britten, maar nu helemaal bij Cyprus hoort is de nationale drank Brandy Sour, een heerlijk drankje met brand, citroensap , angostura en sodawater.