San Pedro de Atacama
Torres del Paine Nationaal Park
Puerto Natales
Santiago de Chile
Merengebied, Puerto Varas

Landinformatie Chili

Openingstijden

De openingstijden kunnen in Chili per stad verschillen, maar over het algemeen zijn de winkels open van maandag tot en met vrijdag van 10.30 uur tot 19.30 uur en op zaterdag van 09.30 uur tot 13.30 uur.

Voor de banken geldt dat deze over het algemeen open zijn van maandag tot vrijdag van 09.00 uur tot 14.00 uur.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Chili naar Beste reistijd Chili.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Chili vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen zij zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Voor Chili worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. We raden aan om steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Eten en Drinken

Chili heeft een gevarieerde keuken. Door de kolonisatie en immigratie van verschillende nationaliteiten zijn er onder andere invloeden van de Indiaanse en Spaanse keuken terug te vinden. Daarnaast heeft iedere regio zijn eigen specialiteiten.
Typisch Chileense gerechten zijn bonensoep, Congrio (kabeljauw) en Curanto, waarin onder andere schelpdieren, vlees en aardappels verwerkt worden. In veel maaltijden worden ook grote hoeveelheden mais gebruikt.
‘Pisco’ is een pittig traditioneel drankje dat gemaakt wordt van eiwit, citroensap en suiker, maar ook voor een goede wijn bent u in Chili aan het juiste adres! Het leiding water kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen zijn overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch: : ca. € 6
Diner: : ca. € 10
Flesje water : ca. 0,80 € in de winkel/ hotel € 1
Flesje fris : ca. € 1
Glas wijn : ca. € 2
Glas bier (lokaal) : ca. € 1

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Chileense peso wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Chili, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Chili bij een verblijf van maximaal 90 dagen.
Als u langer dan 90 dagen in Chili blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Chili.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Chili. (opent in een nieuw venster)

Fooien

Fooien zijn in Chili gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 1500 peso (ca. €2,00) per persoon per dag
Gids : ca. 3000 peso (ca. € 4,00) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 750 peso (ca. € 1,00) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 350 peso (ca.€ 0,80) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de Chileense peso en de euro wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden. In restaurants kan er een ‘’cubierto’’ of ‘’servicio de mesa’’ op de rekening verschijnen. Dit is een supplement voor de genoten service. Dit bedrag gaat niet naar de bediening maar naar het restaurant. In restaurants is het gebruikelijk om 10% van de gehele rekening als fooi te geven. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Fotograferen

Chili is een prachtig land met schitterende natuur en is absoluut de moeite waard om op te foto te zetten. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reserve batterijen en accu’s zijn buiten de grote steden moeilijk tot niet verkrijgbaar.

Nuttige adressen

Ambassade van Chili
Mauritskade 51
2514 HG Den Haag
Tel: 070 312 3640
Fax: 070 345 2109
Website: www.echile.nl
E-mail: echilenl@echile.nl

Nederlandse ambassade in Santiago de Chile
Av. Apoquindo 3500
13e verdieping
Las Condes (Metro El Golf)
Santiago
Tel: +56 227 569 200
Email: stg@minbuza.nl

Elektriciteit

De netspanning is 220 V en de frequentie is 50Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Chili. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type C en L mee te nemen op reis.

Taal

Spaans is de officiële taal van Chili en wordt door de meeste inwoners gesproken. Het Spaans neemt de overhand waardoor Indiaanse talen, waaronder Mapudungun, Quechua en Aymará uitsterven. Engels wordt op scholen gegeven en is toenemend populair bij studenten, academici en de beroepsbevolking.

Kleding

Uw koffer inpakken voor Chili kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Het land heeft uitgestrekte woestijnen tot hoge bergtoppen. Op dezelfde dag kunt u gemakkelijk verschillende weertype ervaren. Het ligt er dan ook aan waarnaar u in Chili reist wat voor weer u heeft. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Goede wandelschoenen zijn in Chili geen overbodige luxe.

Geldzaken

De munteenheid van Chili is de Chileense peso (CLP). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In de meeste steden is de makkelijkste manier om aan geld te komen door te pinnen met uw bankpas voorzien van Cirrus-logo. . Mogelijk is het nodig de optie tarjeta extranjera (buitenlandse pas) te kiezen.Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’

Geld wisselen bij een wisselkantoor kunt u het beste doen in Santiago. De peso is de laatste jaren redelijk stabiel, maar kan fluctueren. Ook Amrikaanse dollars worden regelmatig geaccepteerd. Traveller cheques kunt u inwisselen bij zogenaamde ‘casas de cambio’ in de grote steden, elders is dat vrijwel onmogelijk.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Chili zes uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd vijf uur vroeger. Op Paaseiland is het nog eens twee uur vroeger dan elders in Chili.