Rio de Janeiro
Iguaçu
Amazone
Pantanal
Salvador
Ilha Grande
Paraty
Chapada Diamantina
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Brazilië

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Brazilië vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Taal

De officiële taal van Brazilië is het Portugees, dat qua uitspraak en woordenschat archaïscher is dan de in Portugal gesproken taal. Het alledaagse Braziliaans wordt ook wel "brasileiro falado" genoemd.

In de grotere steden en toeristische gebieden in Brazilië kun je je met de Engelse taal redelijk redden. Daarbuiten spreken echter zeer weinig mensen Engels. Een woordenboekje (Brazilaans) Portugees kan dan ook erg handig zijn.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Brazilië, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Brazilië bij een verblijf van maximaal 90 dagen.
Als u langer dan 90 dagen in Brazilië blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Brazilië.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Brasília of het Nederlands consulaat in Rio de Janeiro.

Reizen met minderjarige kinderen met een andere achternaam

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het
Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Eten en drinken

De Braziliaanse keuken wordt naast een eigen keuken, met zowel regionale specialiteiten als nationale specialiteiten, ook gekenmerkt door een mengeling van Portugese, Indiaanse en Afrikaanse specialiteiten. Het nationale gerecht van Brazilië is Fejioada. Het is een gerecht dat wordt bereid met rijst, rundvlees, varkensvlees, spek en diverse soorten bonen. Daarnaast is ook Churrasco een populair gerecht en bestaat uit grote stukken rundvlees die boven het vuur worden geroosterd, de Braziliaanse manier van barbecueën. Daarnaast is er volop exotisch fruit verkrijgbaar en wordt dit regelmatig in maaltijden verwerkt. Voor goed eten in hoeft u zeker niet naar hele chique restaurants, in een middenklasse restaurant is het eten vaak net zo goed.

Op elk moment van de dag kunt u een heerlijke verse vruchtensap (Succo), suikerrietsappen (caldo de cana) en kokosnootsappen te (água de cocos) nuttigen, echte aanraders! Caipirinha een nationale drank, het is een likeur gemaakt van rietsuiker. Daarnaast is koffie erg populair. Koffie, door de Brazilianen cafezinho genoemd, wordt sterk, heet en zoet gedronken.

Drinkt u ter plaatse geen water uit de kraan maar koop flessen water uit de supermarkt. Wij raden u aan geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of ongewassen fruit te eten. Let u op dat er geen ijsblokjes (van kraanwater) in uw dranken zitten.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch: : ca. € 6 - € 8
Diner: : ca. € 8 - € 15
Flesje water : ca. € 1
Flesje fris : ca. € 1,50
Glas wijn : ca. € 2
Glas bier (lokaal) : ca. € 1

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de braziliaanse reaal wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Brazilië zijn de Indianen. Op 22 april 1500 werd door de Portugese zeevaarder Pedro Alvares Cabral Brazilië ontdekt en werd Portugal heerser in Brazilië. Rond deze tijd moeten er 3 miljoen indianen hebben geleefd. Zij werden gebruikt als slaven, verdreven of gedood. Vanaf 1530 kwam de kolonisatie op gang en werden in Bahia en Pernambuco de eerste suikerplantages gesticht. Er kwamen vanaf toen duizenden slaven, geketend en in overvolle boten het land binnen. De vruchtbare, vochtige grond was ideaal voor het verbouwen van suikerriet en met de hulp van slaven ontwikkelde zich de plantage-economie. Naar de suiker die van de plantages af kwam was grote vraag en werd vervoerd naar Europa.

Ook Nederland deed in de 17e eeuw een verwoede poging om een kolonie te stichten in Brazilië, het Nieuw Holland. De West-Indische Compagnie had toen genoeg geld om de koloniale macht van de dominante koninkrijken van het Iberische schiereiland verder aan te tasten. De poging van de West-Indische Compagnie mislukte. In 1639 hadden de Nederlanders, o.l.v. Maurits van Nassau, echter meer succes. In 1888 was het prinses Isabel,de dochter van Pedro II, die de slavernij afschafte.

Met behulp van Europese en Japanse arbeidskrachten, werd koffie een belangrijk product van het zuiden. Juist deze arbeidskrachten vormden een belangrijke basis voor de snelle vooruitgang en ontwikkeling van het zuiden en voor de beginnende industrialisatie.

Met de regeerperiode van Getúlio Dornelles Vargas die vanaf 1930 regeerde voor een periode van 15 jaar volgde er een nationalistische, economische koers met als doel de industrialisatie sneller op gang te brengen. Eurico Gaspar Dutra won in 1945 de verkiezingen. Hij regeerde een periode van vijf jaar, waarna in 1950 Vargas weer herkozen werd. Samen met zijn regering probeerde hij opnieuw het economische beleid van Brazilië te verbeteren, waar zij uiteindelijk niet in slaagden. Vargas werd in 1954 gedwongen om af te treden, waarna hij zelfmoord pleegde.

Hierna volgde er een onrustige periode van 30 jaar. Er was constant politieke onrust in het land die soms werd gevolgd door een militaire staatsgreep. Joao Baptista Figueiredo werd in 1979 tot president gekozen en waardoor de politieke rechten geleidelijk herroepen. In november 1989 werd in de eerste directe presidentiële verkiezingen Fernando Collor de Mello gekozen. Hij werd echter verdacht van corruptie, waardoor hij in 1992 uit zijn functie werd ontheven. Voor Brazilië betekende dit een keerpunt in de politieke geschiedenis.

Door het volk gekozen werd Fernando Henrique Cardoso in 1994 president van Brazilië. Hij mag zijn ambtstermijn voeren vanaf 1 januari 1995, voor een periode van 5 jaar uit. Tijdens zijn verblijf in Brazilië, richtte hij vele monumenten op en vestigde hij steden.

Nuttige adressen

Ambassade van Brazilië
Mauritskade 19
2514 HD ’s-Gravenhage
Tel: 070 302 3959
E-mail: brasemb.haia@itamaraty.gov.br
www.ambassadevanbrazilie.nl

Nederlandse ambassade in Brasília
SES Quadra 801
Lote 05 70405-900
Brasília - DF
Tel: 0055 613 961 3234

Nederlands consulaat-generaal in Rio de Janeiro
Av. Ataulfo de Paiva 204
6de verdieping
Leblon Rio de Janeiro
RJ- 22440-033
Tel: 0055 212 157 5454
Email: rio@minbuza.nl

Tijdsverschil

Het is in Brazilië vroeger dan bij ons. Dit houdt in dat u op de heenreis altijd op dezelfde dag aankomt als dat u vertrekt. (Op enkele uitzonderingen na) Er zijn 6 verschillende tijdszones.

Brazilië is verdeeld in zes verschillende regio’s:
Regio 1 (het uiterste westen van Brazilië): 6 uur vroeger (wintertijd), 7 uur vroeger (zomertijd).
Regio 2 (Amazone met o.a. Manaus): 5 uur vroeger (wintertijd), 6 uur vroeger (zomertijd).
Regio 3 (Pantanal): 4 uur vroeger (wintertijd), 6 uur vroeger (zomertijd).
Regio 4 (Noordoost Brazilië met o.a. Belém, Fortaleza, Recife en Salvador): 4 uur vroeger (wintertijd), 5 uur vroeger (zomertijd).
Regio 5 (Zuidoost Brazilië met o.a. Belo Horizonte, Brasília, Foz do Iguaçu, Rio de Janeiro en São Paulo): 3 uur vroeger (wintertijd), 5 uur vroeger (zomertijd).
Regio 6 (Fernando de Noronha): 3 uur vroeger (wintertijd), 4 uur vroeger (zomertijd).

Fotograferen

Brazilië is een prachtig land wat prachtige plaatjes oplevert. Brazilianen gaan graag op de foto. Toch als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Beste Reistijd

Brazilië’s klimaat varieert naar gelang de breedtegraad en hoogte boven de zeespiegel. Seizoenen zijn tegenovergesteld aan het noordelijk halfrond. Weersomstandigheden in de winter (mei-september) zijn vergelijkbaar met de Noord Europese zomer in Rio de Janeiro en de Noord Europese herfst in São Paulo en de zuidelijke staten. Zomer- en winteromstandigheden ten noorden van Rio de Janeiro zijn tropisch, van 25°C tot 40°C gedurende de dag en 20°C tot 25°C gedurende de nacht. Aan de kust en in de Amazone is er een hoge mate van luchtvochtigheid. Vanwege de lichtsterkte is het aan te raden een zonnebril te dragen. Het seizoen met veel regenval loopt van december tot maart in de Amazone, de Pantanal en het zuidoosten, en van mei tot augustus in het noordoosten.

Fooien

Fooien zijn in Brazilië gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 9 braziliaanse reaal (ca. €2,00) per persoon per dag
Gids : ca. 18 braziliaanse reaal (ca. € 4,00) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 4,50 braziliaanse reaal (ca. € 1,00) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 2,25 braziliaanse reaal (ca.€ 0,50) per persoon per koffer

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. In restaurants moet u er rekening mee houden dat bovenop de op de kaart genoemde prijs vaak nog 10% servicekosten en 13% btw gerekend wordt. In dat geval is het geven van fooi niet noodzakelijk.

Kleding

Brazilië is een tropisch land met prachtige stranden en dicht begroeide jungles. Doordat de luchtvochtigheid erg hoog is, is het fijn om lichte katoenen kleding mee te nemen die snel opdroogt. Vergeet uiteraard niet uw slippers en uw zwemkleding mee te nemen! Een hoofddeksel tegen de Braziliaanse zon is zeker een aanrader! In de avonden kunnen lange mouwen een optie zijn tegen muggen beten. Als u wat chiquer uiteten wilt gaan, vergeet dan niet om wat nette kleding mee te nemen.

Openingstijden

Per plaats kunnen de openingstijden verschillen. Winkels zijn doordeweeks open van 09.00-18.00 en op zaterdag van 09.00-13.00 uur. Winkelcentra zijn open van 10.00-22.00 uur van maandag t/m zondag. Daarnaast zijn de meeste grote apotheekketens 24 uur per dag geopend.

Banken zijn open van 10.00 tot 16.00 uur (wisselkantoren tussen 11.00-15.00 uur) doordeweeks.

De meeste musea en kerken zijn gesloten op maandag.

Bevolking

Brazilië telt ongeveer 203.000.000 inwoners en is met zijn 8,5 miljoen vierkante kilometer het grootste land van Zuid-Amerika. De bevolking van Brazilië is zeer gevarieerd en is een mengelmoes van indianen, Afrikanen en Europeanen herkomst. Het aantal indianen dat nog de oorspronkelijke leefwijze heeft is zeer laag en bedraagt minder dan 0,2% van de totale bevolking.

Brazilië is in een periode van ongeveer vijftig jaar sterk veranderd van een hoofdzakelijk agrarische samenleving in een stedelijke samenleving. Er vindt namelijk een voortdurende trek plaats van het platteland naar de steden, wat maakt dat 87% van de bevolking in de steden woont. Door deze voortdurende verstedelijking hebben vooral de krottenwijken of favelas zich razendsnel uitgebreid. De grootste stedelijke gebieden zijn São Paulo (ca. 19,9 miljoen inwoners) en Rio de Janeiro (ca. 12 miljoen), twee van de grootste steden ter wereld.

De Braziliaanse bevolking is dus sterk gevarieerd, maar opvallend tolerant. Raciale uitingen of spanningen zijn er zeldzaam. Brazilianen zijn over het algemeen vriendelijk, behulpzaam en bovenal levensgenieters.

Geldzaken

De Braziliaanse munteenheid is de Real (R$) en een Real bestaat uit 100 centavos. Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. Buitenlandse munteenheden en travellers cheques kunnen vrij eenvoudig worden gewisseld in hotels, bij sommige banken en bij wisselkantoren (Cambio) in de grotere steden.

Credit cards zoals Diners Club, Master Card, Visa en American Express worden in het gehele land geaccepteerd bij de meeste hotels, restaurants en winkels. Credit card transacties worden belast met de officiële transactiekosten. Met uw Visa kaart is geld pinnen mogelijk bij Banco do Brasil en Bradesco. Met uw Master Card en Diners Club kaart is geld pinnen mogelijk bij Banco 24 horas (24 uurs geldautomaat). Met uw American Express kaart is geld pinnen alleen mogelijk in Rio de Janeiro en São Paulo bij American Express kantoren. Geld pinnen is met uw credit card alleen mogelijk in R$ + commissie. Bankkaarten met een pincode en een Maestro/Cirrus logo kunnen worden gebruikt bij bepaalde geldautomaten op sommige luchthavens, bankkantoren en winkelcentra. Kijk altijd uit voor het Maestro/Cirrus logo. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Geografie

Brazilië ligt in Zuid Amerika en heeft een totale oppervlakte van ca. 8.511.965 km2 en is daarmee het vijfde grootste land van de wereld.

Brazilië grenst aan Argentinië, Bolivia, Colombia, Frans-Guyana, Guyana, Paraguay, Pery, Suriname, Uruguay en Venezuela en heeft een kustlijn van bijna 8000 km. Het kan daarom bijna niet anders dan dat zich in Brazillië de mooiste stranden van de wereld bevinden.

In Brazilië komen grote verschillen in hoogte voor. Zo is er de laagvlakte van het beroemde Amazonegebied en de hoogvlakte in Zuid-Brazillië. Er herbergt zich een variatie aan landschappen, als tropisch regenwoud, savannes, steppen en moerasgebieden.

Elektriciteit

De netspanning in Brazilië varieert van 110 tot 220 volt en 60 hertz. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland.

Religie

Godsdienst is erg belangrijk voor de bevolking van Brazilië. Ruim 89 procent van de bevolking is rooms-katholiek. Daarmee is Brazilië het grootste rooms-katholieke land ter wereld. Hoewel het geloof en de staat van elkaar gescheiden zijn in Brazilië en men volledige vrijheid van godsdienst heeft, is het leeuwendeel van de bevolking overtuigd katholiek. De laatste twintig jaar is het protestantse geloof sterk gegroeid in Brazilië. Nu is ongeveer 8 procent van de bevolking protestants.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen zij zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Voor Brazilië worden vaccinaties tegen gele koorts aangeraden en is noodzakelijk bij een bezoek aan de Amazone en het midwesten. Malariaprofylaxe is aan te raden bij een bezoek aan sommige gebieden in het stroomgebied van de Amazone. In het land komt in sommige gebieden malaria voor. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden noodzakelijk.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl. Kraanwater is niet overal drinkbaar. We raden aan om steeds gezuiverd water in flessen te kopen. echter kan het zijn dat het water anders smaakt dan u in Nederland gewend bent.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis