Rio de Janeiro
Iguaçu
Amazone
Pantanal
Salvador
Ilha Grande
Paraty
Chapada Diamantina

Landinformatie Brazilië

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen zij zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Voor Brazilië worden vaccinaties tegen gele koorts aangeraden en is noodzakelijk bij een bezoek aan de Amazone en het midwesten. Malariaprofylaxe is aan te raden bij een bezoek aan sommige gebieden in het stroomgebied van de Amazone. In het land komt in sommige gebieden malaria voor. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden noodzakelijk.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl. Kraanwater is niet overal drinkbaar. We raden aan om steeds gezuiverd water in flessen te kopen. echter kan het zijn dat het water anders smaakt dan u in Nederland gewend bent.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Fotograferen

Brazilië is een prachtig land wat prachtige plaatjes oplevert. Brazilianen gaan graag op de foto. Toch als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Beste Reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Brazilië naar Beste reistijd Brazilië.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Brazilië, met in elk geval 2 lege visumpagina's.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Brazilië bij een verblijf van maximaal 90 dagen.
Als u langer dan 90 dagen in Brazilië blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Brazilië.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Brazilië vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Taal

De officiële taal van Brazilië is het Portugees, dat qua uitspraak en woordenschat archaïscher is dan de in Portugal gesproken taal. Het alledaagse Braziliaans wordt ook wel "brasileiro falado" genoemd.

In de grotere steden en toeristische gebieden in Brazilië kun je je met de Engelse taal redelijk redden. Daarbuiten spreken echter zeer weinig mensen Engels. Een woordenboekje (Brazilaans) Portugees kan dan ook erg handig zijn.

Tijdsverschil

Het is in Brazilië vroeger dan bij ons. Dit houdt in dat u op de heenreis altijd op dezelfde dag aankomt als dat u vertrekt. (Op enkele uitzonderingen na) Er zijn 6 verschillende tijdszones.

Brazilië is verdeeld in zes verschillende regio’s:
Regio 1 (het uiterste westen van Brazilië): 6 uur vroeger (wintertijd), 7 uur vroeger (zomertijd).
Regio 2 (Amazone met o.a. Manaus): 5 uur vroeger (wintertijd), 6 uur vroeger (zomertijd).
Regio 3 (Pantanal): 4 uur vroeger (wintertijd), 6 uur vroeger (zomertijd).
Regio 4 (Noordoost Brazilië met o.a. Belém, Fortaleza, Recife en Salvador): 4 uur vroeger (wintertijd), 5 uur vroeger (zomertijd).
Regio 5 (Zuidoost Brazilië met o.a. Belo Horizonte, Brasília, Foz do Iguaçu, Rio de Janeiro en São Paulo): 3 uur vroeger (wintertijd), 5 uur vroeger (zomertijd).
Regio 6 (Fernando de Noronha): 3 uur vroeger (wintertijd), 4 uur vroeger (zomertijd).

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Brazilië. (opent in een nieuw venster)

Nuttige adressen

Ambassade van Brazilië
Mauritskade 19
2514 HD ’s-Gravenhage
Tel: 070 302 3959
E-mail: brasemb.haia@itamaraty.gov.br
www.ambassadevanbrazilie.nl

Nederlandse ambassade in Brasília
SES Quadra 801
Lote 05 70405-900
Brasília - DF
Tel: 0055 613 961 3234

Nederlands consulaat-generaal in Rio de Janeiro
Av. Ataulfo de Paiva 204
6de verdieping
Leblon Rio de Janeiro
RJ- 22440-033
Tel: 0055 212 157 5454
Email: rio@minbuza.nl

Fooien

Fooien zijn in Brazilië gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 9 braziliaanse reaal (ca. €2,00) per persoon per dag
Gids : ca. 18 braziliaanse reaal (ca. € 4,00) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 4,50 braziliaanse reaal (ca. € 1,00) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 2,25 braziliaanse reaal (ca.€ 0,50) per persoon per koffer

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. In restaurants moet u er rekening mee houden dat bovenop de op de kaart genoemde prijs vaak nog 10% servicekosten en 13% btw gerekend wordt. In dat geval is het geven van fooi niet noodzakelijk.

Eten en drinken

De Braziliaanse keuken wordt naast een eigen keuken, met zowel regionale specialiteiten als nationale specialiteiten, ook gekenmerkt door een mengeling van Portugese, Indiaanse en Afrikaanse specialiteiten. Het nationale gerecht van Brazilië is Fejioada. Het is een gerecht dat wordt bereid met rijst, rundvlees, varkensvlees, spek en diverse soorten bonen. Daarnaast is ook Churrasco een populair gerecht en bestaat uit grote stukken rundvlees die boven het vuur worden geroosterd, de Braziliaanse manier van barbecueën. Daarnaast is er volop exotisch fruit verkrijgbaar en wordt dit regelmatig in maaltijden verwerkt. Voor goed eten in hoeft u zeker niet naar hele chique restaurants, in een middenklasse restaurant is het eten vaak net zo goed.

Op elk moment van de dag kunt u een heerlijke verse vruchtensap (Succo), suikerrietsappen (caldo de cana) en kokosnootsappen te (água de cocos) nuttigen, echte aanraders! Caipirinha een nationale drank, het is een likeur gemaakt van rietsuiker. Daarnaast is koffie erg populair. Koffie, door de Brazilianen cafezinho genoemd, wordt sterk, heet en zoet gedronken.

Drinkt u ter plaatse geen water uit de kraan maar koop flessen water uit de supermarkt. Wij raden u aan geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of ongewassen fruit te eten. Let u op dat er geen ijsblokjes (van kraanwater) in uw dranken zitten.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch: : ca. € 6 - € 8
Diner: : ca. € 8 - € 15
Flesje water : ca. € 1
Flesje fris : ca. € 1,50
Glas wijn : ca. € 2
Glas bier (lokaal) : ca. € 1

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Braziliaanse reaal wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Openingstijden

Per plaats kunnen de openingstijden verschillen. Winkels zijn doordeweeks open van 09.00-18.00 en op zaterdag van 09.00-13.00 uur. Winkelcentra zijn open van 10.00-22.00 uur van maandag t/m zondag. Daarnaast zijn de meeste grote apotheekketens 24 uur per dag geopend.

Banken zijn open van 10.00 tot 16.00 uur (wisselkantoren tussen 11.00-15.00 uur) doordeweeks.

De meeste musea en kerken zijn gesloten op maandag.

Kleding

Brazilië is een tropisch land met prachtige stranden en dicht begroeide jungles. Doordat de luchtvochtigheid erg hoog is, is het fijn om lichte katoenen kleding mee te nemen die snel opdroogt. Vergeet uiteraard niet uw slippers en uw zwemkleding mee te nemen! Een hoofddeksel tegen de Braziliaanse zon is zeker een aanrader! In de avonden kunnen lange mouwen een optie zijn tegen muggen beten. Als u wat chiquer uiteten wilt gaan, vergeet dan niet om wat nette kleding mee te nemen.

Geldzaken

De Braziliaanse munteenheid is de Real (R$) en een Real bestaat uit 100 centavos. Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. Buitenlandse munteenheden en travellers cheques kunnen vrij eenvoudig worden gewisseld in hotels, bij sommige banken en bij wisselkantoren (Cambio) in de grotere steden.

Credit cards zoals Diners Club, Master Card, Visa en American Express worden in het gehele land geaccepteerd bij de meeste hotels, restaurants en winkels. Credit card transacties worden belast met de officiële transactiekosten. Met uw Visa kaart is geld pinnen mogelijk bij Banco do Brasil en Bradesco. Met uw Master Card en Diners Club kaart is geld pinnen mogelijk bij Banco 24 horas (24 uurs geldautomaat). Met uw American Express kaart is geld pinnen alleen mogelijk in Rio de Janeiro en São Paulo bij American Express kantoren. Geld pinnen is met uw credit card alleen mogelijk in R$ + commissie. Bankkaarten met een pincode en een Maestro/Cirrus logo kunnen worden gebruikt bij bepaalde geldautomaten op sommige luchthavens, bankkantoren en winkelcentra. Kijk altijd uit voor het Maestro/Cirrus logo. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Elektriciteit

De netspanning is 127/220 V en de frequentie is 60 Hz. De stopcontacten zijn type N in Brazilië. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type N mee te nemen op reis.