Rio de Janeiro
Iguaçu
Amazone
Pantanal
Salvador
Ilha Grande
Paraty
Chapada Diamantina

Bezienswaardigheden Brazilië

Rio de Janeiro

br_al_riodejan_ipanemabeach_overview_151100042.jpg

Rio de Janeiro, voorheen de hoofdstad van Brazilië, is een bruisende stad die u zeker een bezoek moet brengen. De Portugese zeevaarder Gaspar de Lemos die in januari 1502 aankwam bij een rivier, zo dacht hij tenminste, noemde de plek ‘rivier van januari’: Rio de Janeiro. De vele bezienswaardigheden zoals de Corcovado met het Christusbeeld, de Sugar Loaf berg en natuurlijk de stranden zijn allen stuk voor stuk de moeite waard om een bezoek aan te brengen. De bekende stranden van Rio de Janeiro zijn: Copocabana, Ipanema, Barra da Tijuca. Op de stranden ziet u veel goed geklede vrouwen en strandvoetballende mannen. Het Tijucawoud is een regenwoud dat midden in de stad in de wijk Tijuca ligt. Het met de hand geplante regenwoud heeft een oppervlakte van 33 vierkante kilometer. Hierdoor is het Tijucawoud het grootste woud ter wereld dat midden in een stad ligt. In de vele wijken van Rio de Janeiro is veel te beleven, zo kunt u de geschiedenis van imperiaal Brazilië ontdekken en kunt u trams de met kinderkopjes bedekte straten zien beklimmen.

Iguaçu watervallen

br_al_foz de iguazu

De Iguaçu watervallen zijn de meest spectaculaire watervallen van Zuid-Amerika. Het donderend geraas komt van de in totaal 275 watervallen die over de 3 km brede afgrond naar beneden storten. Het sproeiende water veroorzaakt de continue aanwezige regenbogen. Iguaçu is ook het punt waar drie landen samenkomen: Brazilië, Argentinië en Paraguay. De twee nationaal parken van de Iguaçu watervallen (Iguaçu in Brazilië en Iguazú in Argentinië) begrenzen de Iguaçu rivier en zorgen voor het behoud van de regio’s kostbare regenwoud. Bij de Garganta do Diablo (duivelskeel), een bijna cirkelvormige waterval, komen wel 14 watervallen samen. Bezoekers kunnen van dit spektakel genieten bij de verschillende uitkijkpunten, per boot of per helikopter.

Amazonegebied

br_al_amazone_bootje_223517755

Manaus is de belangrijkste toegangspoort tot het Amazonegebied. De Amazone is het grootse gebied van tropisch regenwoud ter wereld en staat wereldwijd synoniem voor biodiversiteit. Het is dunbevolkt en vele delen zijn haast ontoegankelijk. In het hart van het stroomgebied van de Amazone komen de Rio Negro en Rio Solimões samen. De zwarte en bruingele rivieren stromen zij aan zij over een lengte van ongeveer 8 kilometer, zonder van kleur te mengen. Gelegen bij de ontmoeting van wateren (Encontro das Águas) ligt Manaus als eiland van beschaving midden in de jungle. Manaus is het natuurlijk startpunt voor een bezoek aan de jungle. U heeft de mogelijkheid om de natuur van dichtbij te ervaren door te verblijven in een jungle lodge of een meerdaagse cruise te maken door het Amazonegebied. Met wat geluk spot u roze dolfijnen!

Salvador

br_al_salvador.jpg

Salvador is gelegen aan de Atlantische Oceaan in het noordoosten van Brazilië. Het is de hoofdstad van de deelstaat Bahia en ligt in de punt van het schiereiland met uitzicht over Baía de Todos os Santos (Allerheiligenbaai). Tot aan 1763 was Salvador de hoofdstad van Brazilië, nu is het de derde grootse stad van het land. De enorme diversiteit in de bruisende stad is enorm. Dit is terug te zien in zowel het landschap, de stadsgezichten maar ook in de muzikale ritmes en lokale keukens. Dit komt mede door dat ongeveer 80% van de inwoners van Salvador van Afro-Braziliaanse origine zijn. Het oude stadshart van Salvador, ook wel Pelourinho genoemd, is rijk aan koloniale architectuur wat terug te zien is in de felgekleurde huizen, welke veelal versierd zijn met mooi pleisterwerk.

Morro de São Paulo

br_al_morrodesaopaulo.jpg

Het idyllisch vissersplaatsje Morro de São Paulo is gelegen op de noordelijke landtong van Ilha de Tinharé. In totaal beschikt Morro de São Paulo over vijf stranden genaamd naar hun volgorde aan de kust: het Primeira Praia (eerste strand), Segunda Praia (tweede strand), Terceira Praia (derde strand), Quarta Praia (vierde strand) en Quinta Praia (vijfde strand). Het eerste strand ligt het dichtst bij het stadje en is zeer geschikt voor het beoefenen van watersporten, het tweede strand is het levendigste strand en beschikt over een uitstekend nachtleven, het derde strand is een koraalstrand ideaal om te snorkelen en te duiken en tevens het vertrekpunt van de boottochten naar Ilha de Boipeba, het vierde en vijfde strand zijn de rustigere stranden, waarvan het vierde strand veelal als het mooiste strand wordt gezien. De natuur op Ilha de Tinharé is weelderig met varens, palmbomen, mooie stranden en paradijsvogels. Op de top van de heuvel (morro) heeft u een schitterend panoramisch uitzicht. Auto’s worden niet toegestaan op Ilha de Tinharé. Naast de boten en uw eigen voeten, zijn er op het eiland geen andere vervoermiddelen.

Bonito

br_al_bonito.jpg

Het plaatsje Bonito in de Serra do Bodoquena, een bekend centrum voor avontuur en ecotoerisme, kan eenvoudig gecombineerd worden met een bezoek aan de Pantanal. De Bodoquena heuvels zijn rijk in kalksteen, graniet, marmer en mineralen, en bieden uitstekende mogelijkheden voor paardrijden, raften, zwemmen in kristalheldere rivieren, trekking, speleologie, zoetwatersnorkelen, vissen, rotsklimmen en zelfs grotduiken. Hoogtepunten van een bezoek zijn de Gruta do Lago Azul (Grot van het Blauw Meer) en snorkelen over de Sucuri rivier, één van de drie helderste rivieren ter wereld.

Paraty

br_al_paraty.jpg

Paraty is een prachtig stadje aan de kust in de staat Minas Gerais. Het is omgeven door heuvels bedekt met bossen en verlaten stranden. In de volksmond word Paraty ook wel 'de Parel uit de koloniale tijd' genoemd. Deze koloniale tijd is namelijk nog steeds voelbaar in het stadje dat in de 17e eeuw bestemd was als havenstad voor de handel van goud. Doordat het stadje later geïsoleerd werd, is er aan het oude stadscentrum nauwelijks iets verandert. Alle koloniale architectuur is behouden gebleven en nog steeds is er een verbod op auto's. Het oude centrum is daarom ook aan de UNESCO Werelderfgoed toegevoegd. Door de charme is Paraty een onmisbare bestemming geworden waar u heerlijk door de kleine straatjes, langs koloniale kerkjes en pleintjes kunt wandelen.


Ilha Grande

br_al_ilhagrande_lopesmendes_113471725.jpg

Ilha Grande is een van de mooiste eilanden gelegen voor de kust van Brazilië. Het tropische eiland staat bekend om zijn prachtige stranden en is bedekt met jungle. In het noorden en het westen zijn prachtige zandstranden te vinden en in het zuiden een ruige kust. Het eiland is volledig vrij van auto's en wegen en u kunt er alleen komen met een boot. Ilha Grande is namelijk een ecologisch paradijs en ongeveer 35% van het eiland is beschermd natuurgebied. Door de vele wandelpaden kunt u overal komen. Zo ook bij Praia Lopes Mendes, een van de mooiste stranden die het eiland te bieden heeft. Er zijn op Ilha Grande 3 bewoonde gebieden waarvan Vila Abraão de grootste en tevens de hoofdstad is. De 1000 meter hoge Pico de Papagaio biedt een prachtig uitzicht over de stad. Verder beschikt het eiland over perfecte mogelijkheden voor het maken van wandelingen, snorkelen en te duiken.

Chapada Diamantina Nationaal Park

br_al_chapadadiamantina7.jpg

De Chapada Diamantina (diamantenplateau) is een 1,520 km2 groot nationaal park wat beroemd is vanwege zijn aparte en gevarieerde flora en fauna. Bezoekers die de moeite nemen om de groene hellingen te beklimmen worden beloond met een uitgestrekt wonderland van rotsachtige heuvels met kristalheldere watervallen, kloven en grotten. Het oude mijnstadje Lençóis is de toegangspoort tot dit enorme gebied. Hier zijn veel mogelijkheden tot wandelen, klimmen, canyoning en badderen onder watervallen, terwijl u tegelijkertijd kunt genieten van het schitterende landschap.

Pantanal

br_al_pantanal

De Pantanal is naast de Amazone waarschijnlijk het belangrijkste natuurgebied in Brazilië. Het is tevens de beste plek om wild te spotten in Brazilië. In de Pantanal kunt u meer dan 3.500 plantensoorten, 650 vogelsoorten, 400 vissoorten, ongeveer 100 soorten zoogdieren en 80 soorten reptielen spotten. Zo komen er ook nog veel beschermde en zeldzame dieren voor zoals de bedreigde Hyacintara vogel, de jaguar, kaaiman, manenwolf en de reuzenotter. De Pantanal is tevens rijk aan vlinders, kolibri’s, apen, toekans, panters, orchideeën en vele andere prachtige dieren en planten. De Pantanal is daarom ook met zijn 250.000 vierkante kilometer de grootste ‘wetlands’ (drassig gebied) ter wereld.
Tijdens een verblijf in één van de vele lodges kunt u veel deelnamen aan diverse activiteiten waaronder vogel spotten, paardrijden, kaaimannen spotten in de avonduren, vissen naar piranha’s en andere kleine vissen, en wandelen door het bos. Miranda is de toegangspoort tot een bezoek aan de Pantanal.