Drina rivier
Star Most
Mostar
Kravice waterfall
Traditional handmade souvenir

Landinformatie Bosnië-Herzegovina

Nuttige adressen

Ambassade van Bosnië-Herzegovina
Bezuidenhoutseweg 223
2594 AL Den Haag
Tel: 070 358 8505
http://nl.bhembassy.nl/naslovna.php

Nederlandse ambassade in Bosnië-Herzegovina
Grbavicka 4
71000 Sarajevo
Tel: 38733562600
E-mail: sar@minbuza.nl

Eten en drinken

Turkije heeft veel invloed gehad op het eten in Bosnië-Herzegovina. Dit is voornamelijk terug te zien aan de gerechten met vlees, de aardappels en de rijst. Ook komt u hier typische middellandse zee invloeden tegen. Denk hierbij aan de pizza-restaurants. Het nationale gerecht van Bosnië-Herzegovina, Cevapi, komt u overal tegen. Een traditionele Cevapi bestaat uit een broodje, ui en worstjes die uit lam en rund mix bestaan. Een ander bekend nationaal gerecht is Buruk. Dit is een pastei broodje gevuld met vlees, spinazie of kaas.

Naast lekker eten kunt u hier ook genieten van een heerlijke wijn of bier. Er zijn verschillende lokale bekende bierberken zoals Tuzlanski pilsner en Sarajevsko pivo. Rakija is een erg populaire sterke drank in Bosnië net als in alle andere landen van de Balkan. In Sarajevo is het kraanwater drinkbaar. In de rest van het land is het soms wel en soms niet het geval. Informeer hier van te voren over.

Uit eten gaan is doorgaans goedkoper dan in Nederland. Uiteraard hangt dit af van het restaurant dat u kiest, maar gemiddeld kunt u uitgaan van het volgende:
Lunch: circa € 3,60 per persoon
Diner: circa € 11,- per persoon
Fris: circa € 1,20 per persoon
lokaal Bier: circa € 1,30 per persoon
cappuccino: circa €1,- per persoon
Fles water: circa € 0,70 per persoon

De bovenstaande bedragen zijn richtbedragen en deze kunnen wijzigen.

Openingstijden

De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag open van 08.00 tot 19.00 uur. Sommige winkels, met name in de grotere steden, zijn op zondag een aantal uur geopend. Supermarkten en toeristenwinkels zijn in het hoogseizoen vaak op zondag open. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag doorgaans tot 19.00 uur geopend. Sommige openen ook enkele uren op zaterdagochtend.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming.

.Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Bosnië-Herzegovina. (opent in een nieuw venster)

Fotograferen

Bosnië-Herzegovina heeft vele nationale parken, historische steden, ongerepte natuur en oude bazaars. Op het gebied van fotografie is er hier dus veel mogelijk. Wanneer u iemand wilt fotograferen is het belangrijk om eerst even toestemmingen te vragen (mogu li te slikati?). Respecteer de keuze van de andere persoon altijd. Mocht u een foto mogen maken, laat het resultaat zien aan de gefotografeerde. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de foto. Bij sommige musea/bezienswaardigheden is het verboden om foto's te maken. Dit staat aangegeven op borden. Ook kan het zo zijn dat u wel mag fotograferen, maar dat er vooraf een vergoeding hiervoor betaald moet worden. Let u op of er geflitst mag worden.

Het is verboden om strategische plaatsen zoals vliegvelden en militaire terreinen te fotograferen. Maak ook geen foto's van de politie. Houd u er rekening mee om voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film) camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu's kunnen moeilijk te vinden zijn.

Geldzaken

In Bosnië-Herzegovina betaalt u met de BAM. Ook wel de Bosnische Mark genoemd. Niet alle pinautomaten accepteren internationale pinpassen en/of creditcards. Hierom is het belangrijk dat u altijd wat lokaal geld bij u heeft. Checkt u altijd bij uw eigen bank of u met uw pas in Bosnië-Herzegovina kunt betalen en of de instellingen daarvoor correct zijn. Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. U kunt geld wisselen bij banken, wisselkantoren en bij sommige hotels. Houdt er wel rekening mee dat hier vaak een minder gunstige koers wordt gerekend. Tegenwoordig wordt er in de grotere steden ook vaker euro's geaccepteerd. Vaak is de koers minder gunstig dan wanneer u de lokale valuta betaald.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Bosnië-Herzegovina vrijwel overal mogelijk. Op veel plaatsen heeft u goed bereik, maar in de bergen en de afgelegen gebieden kan het bereik wel minder zijn. Wij adviseren u altijd bij uw provider naar de voorwaarden voor telefoongebruik in Bosnië-Herzegovina te vragen, omdat de tarieven en roamingkosten sterk kunnen verschillen.

Wi-Fi
Veel luchthavens, restaurants, hotels en bars bieden Wi-Fi. Meestal is dit gratis als u vraagt naar het wachtwoord. In de grotere steden zijn er soms gratis Wi-Fi punten.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Bosnië-Herzegovina naar

Beste reistijd Bosnië-Herzegovina.

Kleding

Per seizoen verschillen de temperaturen in Bosnië-Herzegovina behoorlijk. Houdt u in de winter rekening met lage temperaturen en regen. Wij adviseren dan ook warmere kleding en eventueel een waterdichte jas en paraplu mee te nemen.

In de lente laat de zon zich vaker zien en wordt het op veel plaatsen al warmer. Uiteraard kan het in het begin van de lente nog koel zijn, maar vaak wordt vanaf april de temperatuur overdag, vooral aan de kust, aangenaam warm. Houdt u er rekening mee dat de ochtenden en avonden echt nog fris kunnen zijn. Ook in de lente kan het af en toe regenen. Wij raden u aan om praktische kleding in 'laagjes' te dragen.

In de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen, vooral in de lagere gebieden en aan de kust. Wij adviseren u luchtige kleding te dragen, bijvoorbeeld katoenen kleding. In de bergen is het koeler dan aan de kust. Neemt u voor daar wel wat warmere kleding mee. Wij raden het dragen van korte broeken en blote schouders in de kerk af. Tip: Dames kunnen hun schouders of knieën bedekken met een sjaaltje.

Tijdsverschil

Omdat Bosnië-Herzegovina in dezelfde tijdszone als Nederland ligt, is er geen tijdsverschil. De zomer- en wintertijd lopen ook gelijk met elkaar.

Bijzondere feestdagen

Houdt u er rekening mee dat tijdens feestdagen veel winkels en openbare instanties gesloten zijn. In de grotere steden zijn de meeste winkels wel geopend tijdens deze feestdagen, maar dit kan per plaats verschillen.

Nationale feestdagen:
1 januari: Nieuwjaarsdag
7/8 januari: Servisch- Orthodox Kerstmis
9 januari: Dag van de Servische Republiek
14 januari: Orthodox Nieuwjaar
27 januari: Sint-Sava
1 maart: Onafhankelijkheidsdag
maart/april: Pasen (dit verschilt per jaar)
1/2 mei: Dag van de Arbeid
6 mei: Sint-Joris
9 mei: Dag der overwinning
28 juni: Sint-Vitus
12 juli: Sint-Pieter
1 november: Allerheiligen
8 november: Sint-Michiel
21 november: Dag van het Vredesverdrag van Dayton
25 november: Dag van de Republiek
25/26 december: Katholiek Kerstmis
31 december: Oudejaarsavond

Fooien

In Bosnië-Herzegovina werken ze erg hard. Een fooi wordt dan ook erg op prijs gesteld. Mocht er geen bedieningsgeld of service charge op de rekening staan, dan is het gebruikelijk om een fooi van 5 tot 10% te geven.

Indicatie fooien
Chauffeur: €2,- per persoon per dag
Gids: €2,- per persoon per dag
Kamermeisje: €1,- per persoon per dag
Kofferdrager: €1,- per koffer
Restaurant: 5 – 10% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen in de loop van het jaar wijzigen.

Paspoort en visum

Voor een reis naar Bosnië-Herzegovina heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel een vereiste. Als u langer dan 90 dagen blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met het Consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in Bosnië en Herzegovina.

Gezond op Reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Electriciteit

De netspanning is 230V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.