Drina rivier
Star Most
Mostar
Kravice waterfall
Traditional handmade souvenir

Bezienswaardigheden Bosnië-Herzegovina

Stari Most brug

Mostar Stari Most

De Stari Most, ook wel de ‘oude brug’ genoemd, is de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheid van Mostar. De Stari Most is in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van sultan Süleyman de Grote. Ooit was dit de grootste boogbrug ooit gebouwd. De brug is 29 meter lang en 19 meter hoog. Na de bouw van deze brug werd Mostar één van de belangrijkste steden van de regio. Tijdens de Bosnische Oorlog werd de brug volledig verwoest. Onder leiding van UNESCO werd de brug weer in zijn volle glorie hersteld. Grotendeels met restanten van de oude brug. Sinds 2004 is het weer mogelijk om de brug te bewonderen en sinds 2005 staat deze brug op de werelderfgoedlijst van UNSESCO. De brug en de oude stad zijn sindsdien een symbool geworden van verzoening, internationale samenwerking en van het naast elkaar bestaan van verschillende culturele, etnische en religieuze gemeenschappen.

Kravica watervallen

Kravica Waterfalls

Weinig plaatsen zijn zo uniek als de Kravica watervallen. De watervallen hebben een hoogte van 25 meter en een breedte van circa 250 meter. De Kravica watervallen bestaan in feite uit veel verschillende kleinere watervallen . Al deze watervallen samen monden uit in de Trebižat rivier en vormen een boog van meer dan honderd meter. De natuur rondom deze plek is prachtig en ongerept. Weinig plekken in Bosnië-Herzegovina zijn zo groen en uniek. Deze watervallen zijn ideaal voor een verfrissende duik of om te relaxen. Na het zwemmen zin in een drankje? Ook dat is mogelijk. Er zijn ter plaatse een aantal restaurants waar u kunt genieten van het uitzicht onder het genot van een hapje en een drankje.

Sutjeska nationaal park

Sutjeska nationaal park

Het nationale park Sutjeska is het grootste, oudste en mooiste park van Bosnië-Herzegovina. Daarnaast is er in dit park één van de laatste oerbossen van Europa te vinden en tevens de hoogste berg (Maglic berg) van het land. Het nationale park is een perfecte plek voor de avonturier. In het groene en dichte bos lopen veel verschillende wandelroutes en u kunt er ook goed klimmen. Vanaf het moment dat het park een nationaal park werd (in 1965) is het een populaire bezienswaardigheid. Het diverse landschap bestaat uit bergen, meren en bossen. Of u nu rustig wilt wandelen of juist actief wilt klimmen en klauteren, in dit park vindt u het allemaal.

Bedevaartsoord Medjugorje

 Bedevaartsoord Medjugorje

Medugorje is een bedevaartsoord gevestigd in het zuiden van Bosnië-Herzegovina. Vanaf 1981 zouden er verschillende verschijningen van Maria hier hebben plaatsgevonden. Om deze reden trekken vele gelovigen nu jaarlijks naar de stad om deze unieke plek te bewonderen. Het aantal bezoekers ligt maar liefst rond het miljoen per jaar. De stad is hiermee het grootste bedevaartsoord van Zuidoost Europa. In de stad vindt u een kerk met biechthokjes. Ook is er een excentriek beeld van Jezus en zijn er vele toeristische winkels en kraampjes. Wilt u de stad liever van een afstand bewonderen? Dat kan! De Križevac berg ligt in dit stadje. Na een mooie klim kunt u genieten van het prachtige uitzicht over de omgeving. Gelovig of niet, het is een bijzondere plek om te ontdekken!

Het dorpje Jajce

Jajce

Jajce is een pittoreske stad in het midden van Bosnië-Herzegovina. Knusse straatjes, de Mlincici (watermolentjes) en leuke pleinen wisselen elkaar af. De Pliva rivier stroomt door de stad. Als u denkt dat dat alles is, heeft u het mis! Het absolute hoogtepunt van de stad is de adembenemende waterval die midden in de stad naar beneden klettert. Daarnaast is er een mooi kasteel, deze kunt u beklimmen. Vanaf hier heeft een panoramisch uitzicht over de stad.

Derwisj-Klooster in Blagaj

Derwisj-Klooster in Blagaj

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Bosnië-Herzegovina vindt u in het kleine dorpje Blagaj. Hier bevindt zich namelijk het Derwisj-Klooster. Dit klooster werd door de Ottomanen in de zestiende eeuw gebouwd. Wat dit klooster zo speciaal maakt, is dat het tegen een klif gebouwd is én aan de Vrelo Bune rivier grenst. Dit klooster is één van de weinige nog in goede staat verkerende Derwisj-kloosters in heel Bosnië-Herzegovina. Nu is het een museum en daarmee ook een populaire toeristische trekpleister. Nog niet uitgekeken na het bezoek aan deze unieke plek? U kunt ook een boottocht maken over de Vrelo Bune rivier!

Tunnel van Sarajevo

Tunnel Sarajevo

In 1992, tijdens de Joegoslavische oorlog, ging het Beleg van Sarajevo van start. Deze belegering heeft vier jaar lang geduurd en resulteerde in meer dan 12.000 burgerslachtoffers. Tijdens deze belegering, besloot het Bosnische leger tot de bouw van een tunnel. De Sarjevski ratnu tunnel, ook wel de Oorlogstunnel van Sarajevo genoemd. De tunnel begon in Dobrinja, eindigde in Butmir en was in totaal 760 meter lang. De tunnel had vele belangrijke rollen tijdens de Bosnische oorlog. Zo werd deze tunnel gebruikt voor het smokkelen van eten, drinken, wapens en andere spullen. Daarnaast is deze tunnel gebruikt voor het vervoer van mensen. De tunnel eindigde in een huis. Dit huis is tegenwoordig omgebouwd tot museum waar u alles kunt leren over de Bosnische oorlog en waar u zelfs nog een deel van de tunnel kunt bekijken!

De wijk Bascarsija in Sarajevo

Sarajevostraat

Sarajevo is één van de indrukwekkendste steden in heel Oost-Europa. Sommige noemen de stad zelfs Klein Istanbul. Deze benaming komt voornamelijk voort uit de Turkse invloeden die in de stad te zien zijn. De wijk Bascarsija is hier het perfecte voorbeeld van. Deze wijk lijkt net een Turkse bazaar. Kleine winkeltjes waar koperen koffiepotten worden aangeboden, lampen van gekleurd glas, keramische producten en op elke hoek van de straat staan kraampjes met Turkse koffie. De perfecte plek om souvenirs voor thuis te halen!