Welkom op de blogpagina van NRV
Rondreis India

De mooiste nationale parken ter wereld

 1. Grand Canyon Nationaal Park - Amerika
 2. Los Glaciares Nationaal Park - Argentinië
 3. Bromo Tengger Semeru Nationaal Park - Indonesië
 4. Etosha Nationaal Park - Namibië
 5. Banff Nationaal Park - Canada
 6. Chobe Nationaal Park - Botswana
 7. Galápagos-eilanden - Ecuador
 8. Khao Sok Nationaal Park - Thailand
 9. Serengeti Nationaal Park - Tanzania
 10. Chitwan National Park - Nepal
 11. Yosemite Nationaal Park - Amerika

Een onvergetelijke wandeltocht door het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park, met een boot door het Khao Sok Nationaal Park of een jeepsafari in het Chitwan Nationaal Park. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen. Maar deze nationale parken zijn wat ons betreft de mooiste nationale parken ter wereld.

1. Grand Canyon Nationaal Park - Amerika

Geen reis door het westen van Amerika is compleet zonder een bezoek aan de Grand Canyon. Deze beroemde kloof ligt in één van de oudste nationale parken van Amerika, in de staat Arizona. In miljoenen jaren tijd is de kloof bijna 450 kilometer in lengte en 30 kilometer in breedte door de Colorado-rivier uitgesleten. Deze rivier stroomt nu nog steeds door het bijna 2 kilometer diepe dal.

De Grand Canyon is onderverdeeld in twee helften, namelijk de North Rim en de South Rim. De North Rim is iets minder toeristisch en alleen geopend van 15 mei tot en met 15 oktober, de South Rim is daarentegen het hele jaar door geopend. Aangezien het zo’n vijf uur rijden is van de North Rim naar de South Rim wordt er vrijwel altijd aangeraden om voor één van de twee delen te kiezen. Kiest u voor de South Rim, vergeet dan niet een stop te maken bij Mather Point. Dit is namelijk één van de meest populaire uitkijkpunten. Er zijn verschillende manieren om de schoonheid van de Grand Canyon op een bijzondere manier te ervaren, maar niets kan tippen aan de uitzichten die u ervaart vanuit een helikopter. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Rondreizen Amerika - Grand Canyon Nationaal Park

2. Los Glaciares Nationaal Park - Argentinië

Los Glaciares Nationaal Park, nabij El Calafate in Santa Cruz, is het beroemdste park van Argentinië. In dit adembenemend mooie park tuimelen maar liefst 365 gletsjers in de ijzige blauwe meren. De bekendste gletsjer én grootste trekpleister van het nationaal park is de Perito Moreno-gletsjer. Deze gigantische gletsjer, in het zuidelijke deel van het park, is dertig kilometer lang, zestig kilometer hoog en vijf kilometer breed. Een netwerk van houten loopbruggen brengt u dichtbij de gletsjerwanden. U kunt hier genieten van het fantastische uitzicht over de hoge ijswanden en u ziet hoe enorme stukken ijs afbreken en neerkomen in het ijzige water. Het lawaai en het uiteenspattende water maken het bezoek aan dit park een fantastische ervaring!

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is te vinden. Het noordelijke deel van het Los Glaciares Nationaal Park staat vooral bekend om de granieten bergpieken, uitgestrekte meren en donkergroene bossen. Ook dit deel van het park is overweldigend!

Rondreizen Argentinië - Los Glaciares Nationaal Park

3. Bromo Tengger Semeru Nationaal Park - Indonesië

RHet Bromo Tengger Semeru Nationaal Park beschermt bijna 580 vierkante kilometer van het vulkaanmassief op Java. U vindt hier maar liefst vijf vulkanen, waaronder de Gunung Batok, Gunung Kursi, Gunung Widoran, Gunung Watangan en de meest bekende Gunung Bromo. De Gunung Bromo, ook wel vulkaan Bromo, is erg indrukwekkend! U ziet hier namelijk letterlijk rook uit de aarde opstijgen. Bezoekt u de Bromo-vulkaan bij zonsondergang, dan heeft u een waanzinnig uitzicht over de Tengger zandzee. Dit is een unieke zandvlakte die zich uitstrekt over maar liefst tien kilometer. De Bromo-vulkaan is niet de hoogste berg van het nationaal park, maar wel de berg met het mooiste uitzicht. Ook is deze vulkaan erg belangrijk voor de hindoeïstische Tengger bevolking en tonen zij tijdens het jaarlijkse Kasada-festival respect naar de Bromo-vulkaan. Net buiten de zandzee Tengger, op een hoogte van 3.676 meter, vindt u echter wel de hoogste berg van Java, de Gunung Semuru.

Rondreizen Indonesië - Bromo Tengger Semeru Nationaal Park

4. Etosha Nationaal Park - Namibië

Het Etosha Nationaal   Park is, met een oppervlakte van meer dan 20.000 vierkante kilometer, het grootste wildpark van Namibië en ook één van de grootste wildparken ter wereld. Dit indrukwekkende park is het leefgebied van de zogenoemde ‘Big Four’: leeuwen, luipaarden, olifanten en neushoorns. Enkel de buffel leeft hier niet, waardoor u in dit park niet de gehele ‘Big Five’ kunt spotten. In de droge periode is het lastig voor de dieren om te overleven en zijn alle bomen, struiken en grassen verdord. Daarentegen is het park in de natte periode hartstikke groen en krijgen veel dieren hun jongen.

In het midden van het Etosha ligt een reusachtige zoutvlakte van wel 5000 vierkante meter, dit wordt ook wel de Etosha Pan genoemd. De dieren concentreren zich door de aanwezigheid van de enorme zoutvlakte vaak langs de randen van het nationale park, waar meer water te vinden is. Eén van de bezienswaardigheden in het park is Okaukuejo, de zogenaamde ‘waterhole’, waar op ieder moment van de dag wilde dieren komen drinken. Erg indrukwekkend om dit met eigen ogen te bewonderen!

Rondreizen Namibië - Etosha Nationaal Park

5. Banff Nationaal Park - Canada

In de Canadese staat Alberta, ten westen van de stad Calgary, vindt u het Banff Nationaal Park. Dit is het oudste natuurpark van Canada en onderdeel van de Rocky Mountains. Het park telt een indrukwekkende verscheidenheid aan natuur. Zo is Lake Louise één van de meest fotogenieke plekken van het park. Het prachtige meer, waarin de met sneeuw bedekte bergtoppen weerspiegeld worden, ligt in een smalle gletsjervallei op een hoogte van 1731 meter. U heeft vanuit meerdere plekken een fantastisch uitzicht over het meer.

De mooiste autoroute van Amerika vindt u ook in het Banff Nationaal Park, dit is namelijk de Icefields Parkway. Deze route van wel 230 kilometer verbindt de parken Banff en Jasper met elkaar. Rijdend over de Icefields Parkway komt u langs helderblauwe gletsjermeren en alpenweide versierd met prachtige bloemen. Kijk goed om u heen en wellicht spot u één van de wilde dieren in het park rondlopen, zoals zwarte beren, grizzly beren en elanden.

Rondreizen Canada - Banff Nationaal Park

6. Chobe Nationaal Park - Botswana

Op de grens tussen Botswana en Namibië vindt u het Chobe Nationaal Park. Dit is het eerste nationale park van Botswana. Het werd namelijk na de onafhankelijkheid van Botswana in 1968 opgericht. Het park is vernoemd naar de Chobe-rivier in Afrika, een rivier met een totale lengte van maar liefst 731 kilometer. De toegangspoort tot het Chobe Nationaal Park is het dorpje Kasane. In Kasane komen de Chobe-rivier en de Zambezi-rivier bij elkaar en stromen deze samen verder als de Zambezi-rivier richting Victoria Falls.

Het park is vooral bekend geworden vanwege de grote olifantenpopulatie. In een gebied van 12.000 vierkante kilometer leven wel 50.000 tot 70.000 olifanten en talloze andere diersoorten. Ook is het Chobe Nationaal Park een paradijs voor vogelliefhebbers! Eén van de meest populaire activiteiten in het park is een boottocht over de Chobe-rivier bij zonsondergang. De kans is groot dat u nijlpaarden en krokodillen tegenkomt én met een beetje geluk zelfs leeuwen en jachtluipaarden!

Rondreizen Botswana - Chobe Nationaal Park

7. Galápagos-eilanden - Ecuador

De Galápagos-eilanden vormen een nationaal park en zijn voor veel mensen dé reden om Ecuador te bezoeken. Deze archipel is wereldberoemd vanwege de unieke dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Reuzenschildpadden, zeeleeuwen, Galápagos-pinguïns, zeeleguanen en felrood gekleurde krabben kunnen hier gespot worden. Ook kunt u prachtige wandelingen maken door de natuur om vervolgens het vulkanische landschap van dichtbij te bewonderen.

Het grootste eiland en één van de weinige Galápagos-eilanden met een kleine stad is San Cristobal. U vindt hier prachtige witte koraalstranden en veel vogelsoorten. Maar het bekendste en meest gefotografeerde eiland is Bartolome. Dit eiland staat bekend om zijn indrukwekkende kleurrijke vulkanische rotsformaties. Wilt u graag de beroemde Galápagos-schildpad bewonderen? Bezoek dan het tweede grootste eiland Santa Cruz. Dit is een vulkanisch eiland in het hart van de Galápagos archipel. Een bezoek aan de Galápagos-eilanden is een ontzettend unieke ervaring!

Rondreizen Ecuador - Galápagos Nationaal Park

8. Khao Sok Nationaal Park - Thailand

In de zuidelijke provincie Surat Thani ligt het Khao Sok Nationaal Park. Eén geweldige bestemming van Thailand! Een bezoek aan dit park mag u dan ook niet overslaan tijdens uw verblijf in deze regio. Van kalksteenrotsen tot watervallen en bijzondere planten en grotten. Naast de schitterende flora telt het park ook ontzettend veel dieren, waarvan een grote variëteit aan wildleven.

Een populaire activiteit in het Khao Sok Nationaal Park is een kanotocht over de Khao Sok-rivier. U hoeft hierbij niet zelf te peddelen, dat doet een lokale bewoner namelijk voor u. Het enige wat u hoeft te doen is genieten van de hoge kliffen en de prachtige groene oases. Ook een boottocht over het Cheow Lan Lake is werkelijk adembenemend mooi! Het meer wordt namelijk omringd door talloze eilandjes van gigantische kalksteenrotsen. Bent u een echte avonturier? Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid om op nachtsafari te gaan. Op welke manier u het Khao Sok Nationaal Park ook ontdekt, het is een ervaring om nooit meer te vergeten!

Rondreizen Thailand - Khao Sok Nationaal Park

9. Serengeti Nationaal Park - Tanzania

In het noordwesten van Tanzania ligt het Serengeti Nationaal Park. Dit is één van de beroemdste nationale parken van Afrika vanwege de jaarlijkse migratie van honderdduizenden gnoe’s, zebra’s en gazellen. Deze enorme wild migratie behoort tot de meest bijzondere natuurverschijnselen ter wereld! De cyclus van de migratie begint op de hellingen van de Ngorongoro-krater. Met een breedte van 19 kilometer en een oppervlakte van 264 vierkante kilometer is dit de grootste krater ter wereld. Verschillende wilde dieren, waaronder olifanten, hyena’s, leeuwen en zebra’s zien dit als hun thuis. Vanuit de Ngorongoro-krater trekken de dieren achter de regenbuien aan, op zoek naar het verse steppegras. Met gevaar voor eigen leven, zwemmen ze door Mara-rivier om de Masai Mara in Kenia te bereiken en keren ze in oktober terug naar de eindeloze vlaktes van de Serengeti. In totaliteit leven wel 35 wilde diersoorten en 450 vogelsoorten in het Serengeti Nationaal Park. Een bezoek aan dit indrukwekkende natuurpark is in één woord overweldigend!

Rondreizen Tanzania - Serengeti Nationaal Park

10. Chitwan National Park - Nepal

Het Chitwan Nationaal Park is in 1973 ontstaan en is hiermee het oudste nationale park van Nepal. Letterlijk vertaald betekent Chitwan ‘hart van de jungle’, erg toepasselijk! Het park ligt in de Terai, het laagland en subtropische gedeelte in het zuiden van Nepal. Vanuit de hoofdstad Kathmandu rijdt u in vier tot vijf uurtjes naar het Chitwan Nationaal Park.

Het Chitwan Nationaal Park bestaat voornamelijk uit bossen, moerassen en prachtige grote graslandschappen. U kunt hier de zeldzame Indische neushoorn spotten en als u heel veel geluk heeft zelfs de Bengaalse tijger. Daarnaast is het park de thuisbasis voor onder andere olifanten, beren, luipaarden en herten. In 1984 werd het park dan ook opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege zijn rijke flora en fauna. Brengt u een bezoek aan het park, dan kunt u kiezen voor een jeepsafari, een boottocht of om te voet op avontuur te gaan. Wanneer u kiest voor een jeepsafari gaat u dieper de jungle in, waardoor de kans op het zien van bijzondere dieren groter is!

Rondreizen Nepal - Chitwan Nationaal Park

11. Yosemite Nationaal Park - Amerika

Het bekende Yosemite Nationaal Park ligt in het oosten van Californië en maakt deel uit van de Sierra Nevada bergketen. Het indrukwekkende landschap weerspiegelt de veelzijdigheid van West-Amerika als geen ander: van enorme watervallen, tot dikke sequoiabossen en imposante granieten rotsformaties. Het Yosemite Nationaal Park staat dan ook al sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het park staat vooral bekend om  de Yosemite Valley, het hart van het Yosemite Nationaal Park. Dit is een door gletsjers ontstaan dal, met aan de ene kant de 670 meter hoge rots ‘Half Dome’ en aan de andere kant de 900 meter hoge blok graniet ‘El Capitan’. In de bodem van de vallei kabbelt de Merced-rivier waarvan het water afkomstig is van de 750 meter hoge Yosemite Falls. Voor een adembenemend uitzicht over de Yosemite Valley, Half Dome en de Yosemite Falls kunt u per auto naar Glacier Point. De verbluffende vergezichten zijn om stil van te worden, zo prachtig! Of u het park nu voor het eerst bezoekt of een ervaren Amerika-reiziger bent, u vindt hier altijd iets nieuws om te doen!

Rondreizen Amerika - Yosemite Nationaal Park

Meer reistips