Welkom op de blogpagina van NRV
Rondreis India

De top 10 highlights van Scandinavië

Reizen door Scandinavië is een feest voor iedere natuurliefhebber! De adembenemende fjorden langs de kust van Noorwegen, de uitgestrekte meren van Finland, de eindeloze bossen in Zweden én de prachtige karakteristieke steden in alle drie de landen maken Scandinavië ontzettend divers. Maar wat mag je nou niet missen tijdens een reis door Noorwegen, Zweden en Finland? Onze collega Nadine deelt haar top 10 highlights van Scandinavië.

 1. Bergen - Noorwegen
 2. Flåm - Noorwegen
 3. Geirangerfjord - Noorwegen
 4. Lofoten en Vesterålen - Noorwegen
 5. Noordkaap - Noorwegen
 6. Abisko Nationaal Park - Zweden
 7. Rovaniemi - Finland
 8. Meren in Finland
 9. Oulu
 10. Saariselkä en Inari

1. Bergen - Noorwegen

Noorwegen is mijn favoriete bestemming! Alhoewel dit het duurste land van Scandinavië is, mag dit je zeker niet weerhouden van een prachtige rondreis. Bergen is een Hanzestad met een kleurrijke en karakteristieke uitstraling. Bryggen, gelegen aan het water, is het historisch centrum. De kleurrijke gebouwen met houten gevels aan de kade zijn symbolisch voor de stad. Bergen Domkirke is één van de highlights van Bergen. Deze kathedraal is al vijf keer door vlammen gevat, maar telkens weer gerenoveerd. De laatste renovatie vond plaats in 1880. Voor een prachtig uitzicht over de stad neem je de Fløibanen. Dit is een treintje die je naar de top van de berg Fløyen brengt. In de omgeving van Bergen zijn ook voldoende mogelijkheden voor leuke uitstapjes, zodat je de stad en natuur kunt combineren.

2. Flåm - Noorwegen

Treinliefhebbers gaan naar Flåm! Deze plek is bekend om één van de mooiste treinreizen ter wereld, namelijk de Flåmsbana. Met een stijging van 865,50 meter is het ook één van de steilste treintrajecten ter wereld. De treinreis is niet alleen interessant voor treinliefhebbers als ik, want iedereen zal genieten van deze mooie reis met adembenemende vergezichten. Een hoogtepunt van de treinreis is een stop bij de waterval Kjosfossen. Reis je vanuit Flåm richting het noordoosten van Noorwegen, dan rijd je door de langste en meest bijzondere tunnel van Noorwegen: de Lærdalstunnel. Deze tunnel is maar liefst 24,5 kilometer lang! Ik vind het stuk waar het lijkt alsof je in een ijstunnel zit het meest indrukwekkend.

3. Geirangerfjord - Noorwegen

Noorwegen is bekend vanwege de vele fjorden. De langste fjord van Noorwegen is de Sognefjord, maar ik vind de Geirangerfjord het mooist! De fjord is omgeven door mooie bergen en vele watervallen. Fantastisch om te zien!

4. Lofoten en Vesterålen - Noorwegen

Voor de kust, tussen Tromsø en Bodø, liggen de eilanden Lofoten en Vesterålen. Vanuit Narvik of Bodø stap je op de ferry richting de eilanden. Je komt hier langs prachtige schilderachtige dorpjes met gekleurde houten huisjes, parelwitte stranden, hoge bergen en diepe fjorden. Een bezoek aan de eilanden is een must tijdens een rondreis door Noorwegen! Van mei tot en met september is Vesterålen bovendien de ideale uitvalsbasis voor het spotten van walvissen. Houdt er wel rekening mee dat de zee wild kan zijn. Dus ben je snel zeeziek, neem dan zeker de nodige maatregelen voordat je op de ferry stapt. Ik spreek uit ervaring;)

5. Noordkaap - Noorwegen

Het noordelijkste puntje van Europa is de meest magische plek tijdens de midzomer in juni, waarbij het 24 uur licht is. Een goede nachtrust is in deze periode wat moeilijker, maar het fenomenale uitzicht maakt dit het helemaal waard! Houdt er wel rekening mee dat je niet alleen bent, want op de Noordkaap word je omringd door kuddes rendieren en vissende papegaaiduikers. De Noordkaap is een plek die zeker op je bucketlist moet staan!

6. Abisko Nationaal Park - Zweden

Zweden is een prachtig land voor een tussenstop tijdens een rondreis door Scandinavië. Onderstaande highlight mag je zeker niet missen wanneer je in Zweden bent.

Het Abisko Nationaal Park is gelegen in het noorden van Zweden. Het park heeft spectaculaire kloven, helderblauwe meren, prachtige watervallen en enorme bergen. Door de vele bijzondere vogelsoorten is het een unieke highlight voor de natuurliefhebber. De wandelroutes zijn eindeloos, dus het is heerlijk om hier een aantal dagen te verblijven.


7. Rovaniemi - Finland

Finland is een prachtig land, vooral het Noorden! Wanneer je van het zuiden naar het noorden rijdt, kom je langs heel veel meren. Perfect om tussendoor even te stoppen voor een wandeling. In de natuur is het erg rustig, er zijn plekken waar je uren niemand tegenkomt en alleen maar geniet van de stilte om je heen. Het voordeel van Finland is dat het minder duur is dan Noorwegen en Zweden. Onderstaande highlights vind ik het leukst aan Finland!

Rovaniemi is leuk voor wintersport, maar in de zomer is het er ook heerlijk vertoeven. Met allerlei restaurantjes en bars heeft Rovaniemi de sfeer van een typische wintersportplaats. Heb je niet genoeg warme kleding, dan kan je terecht bij één van de vele outdoor winkels. Het allerleukst aan Rovaniemi vind ik het Santa Claus postkantoor. Hier is het kerst gedurende het hele jaar en is het mogelijk om alvast een kerstkaart te posten, zelfs in de zomer!

8. Meren in Finland

Wist je dat Finland maar liefst 188.000 meren telt? In het merengebied in het zuidoosten van Finland vind je 55.000 meren waarvan het Siamaameer het grootst is. Rondom de meren zijn allerlei activiteiten mogelijk, zoals wandelen, fietsen, watersporten of gewoon genieten van de immense stilte tijdens een gezellige picknick! In de zomer (vooral in juli) kan deze stilte wel eens verstoord worden door muggen. Dus vergeet geen anti-muggen spray mee te nemen. Welk meer je ook bezoekt, het uitzicht is er altijd adembenemend mooi!

9. Oulu - Finland

Oulu is een gezellige studentenstad met heel veel barretjes en restaurantjes. Het unieke is dat deze stad op verschillende eilanden ligt die met loopbruggen aan elkaar verbonden zijn. Een stadswandeling is daarom erg leuk om te doen! Doordat de stad in het noorden van Finland ligt, gaat de zon niet onder tijdens de midzomer. Erg bijzonder om mee te maken.

10. Saariselkä en Inari - Finland

Saariselkä ligt op de Lapse hoogvlakten aan de noordrand van het mooie Urho Kekkonen Nationaal Park. In dit gezellige dorp vind je allerlei restaurantjes en barretjes. Het nationale park is uitermate geschikt voor mooie wandelingen en om te genieten van de immense stilte. Wil je kennismaken met de Samen-cultuur, dan kan je Inari bezoeken. Dit dorp ligt op 30 kilometer afstand van Saariselkä. In Inari woont nog een relatief grote Sami gemeenschap, waarbij de traditionele gewoontes nog zichtbaar zijn.


Nog een aantal tips voor een rondreis door Scandinavië:

 • Neem verschillende soorten kleding mee. Het weer in Scandinavië kan namelijk snel omslaan! De ene dag loop je in een t-shirt en de andere dag heb je een dikke trui nodig. Een regenjas is ook handig. Dit houdt de koude wind namelijk enigszins tegen.
 • In de zomer zijn de dagen lang. Slaap je slecht wanneer het licht is? Neem dan een slaapmaskertje mee.
 • Scandinavië is duur, vooral Noorwegen. Gelukkig zijn er voldoende supermarkten en is het mogelijk om hier eten te halen voor een gezellige picknick. Op deze manier hoef je niet telkens in restaurantjes te lunchen.

Lijkt het jou leuk om in de toekomst een rondreis door één of meerdere Scandinavische landen te maken? Bekijk het aanbod van NRV en laat je inspireren.


Meer reistips