NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Australië
Landinformatie
Landinformatie Australië
Bent u van plan een mooie reis naar Australië te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Australië naar Beste reistijd Australië.
turned_in Bijzondere feestdagen
Australië heeft naast de bekende christelijke religieuze feestdagen nog een aantal specifieke feestdagen:

26 januari: Australia Day
25 april: Anzac Day
13 juni: Queen's Birthday (tweede maandag in juni; uitgezonderd Queensland en Western Australia*)
3 oktober: Labour Day (eerste maandag in oktober; uitgezonderd Victoria, Tasmanië en Western Australia**)

* In Queensland wordt dit de eerste maandag van oktober gevierd. In Western Australia wordt dit de derde maandag van september gevierd.
** In Victoria en Tasmanië wordt dit de tweede maandag van maart gevierd. In Western Australia wordt dit de eerste maandag van maart gevierd.

Tijdens de bovengenoemde en de bekende christelijke feestdagen zijn de meeste winkels, banken en overheidsinstellingen vaak gesloten. Wanneer een datum in het weekend valt, wordt de feestdag op de eerstvolgende werkdag gehouden.
battery_charging_full Electriciteit
De netspanning is 230V. U heeft een reisstekker nodig in Australië. Hier worden namelijk stopcontacten van type I gebruikt.
restaurant Eten en drinken
De oorsprong van het Australische eten ligt in Engeland. Maar de immigranten hebben veel invloed gehad op het eten in Australië. Grieks, Libanees, Indiaas, Japans, Turks en Italiaans. Hier vindt u het allemaal terug. het is een groot multicultureel festijn. De keuze in de restaurants is hierom ook reuze. De moderne keuken Australische keuken is een combinatie tussen inheemse gerechten met een exotische vleug. Schrik vooral niet als u op het menu emoe, buffel of krokodillenvlees ziet staan. De Engelse invloeden zijn bijna niet meer terug te vinden, behalve in de dranken. Australiërs hebben namelijk de reputatie om te genieten van een lekker drankje. Iets typisch Australisch is de barbecue, ze gooien bijna alles erop wat ze maar kunnen bedenken. Mis deze unieke ervaring zeker niet!

Uit eten gaan is doorgaans iets goedkoper dan in Nederland. Uiteraard hangt dit af van het restaurant dat u kiest, maar gemiddeld kunt u uitgaan van het volgende:
Eten en drinken
Lunch : ca. € 13,00
Diner : ca. € 30,00
Flesje water : ca. € 1,80
Flesje fris : ca. € 2,10
Glas bier (lokaal) : ca. € 5,00

De bovenstaande bedragen zijn richtbedragen en deze kunnen wijzigen.
euro_symbol Fooien
De Australische bevolking is gewend hard te werken. Hotels en restaurants rekenen geen servicekosten aan op uw rekening, en fooien zijn altijd uw keuze. In chique restaurants is het gebruikelijk om obers 10 procent van de rekening te fooien voor goede service. Het geven van fooien is niet verplicht, als u niet tevreden bent over de service, wordt dit ook niet van u verwacht.

Indicatie fooien
Chauffeur: €2,- per persoon per dag
Gids: €2,- per persoon per dag
Restaurant: 10% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen in de loop van het jaar wijzigen.
camera_alt Fotograferen
Australië heeft schitterende natuurparken, prachtige kustlandschappen, de unieke outback, vele dieren en nog veel meer om te fotograferen. Op het gebied van fotografie is in Australië veel mogelijk. Wanneer u iemand wilt fotograferen, vraag dan altijd eerst even om toestemming. Respecteer het ook als iemand niet op de foto wil. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Het kan zijn dat u wel mag fotograferen bij bezienswaardigheden en/of in musea, maar dat er vooraf betaald moet worden om dit te mogen doen. Let u op of er geflitst mag worden. Maak geen foto’s van badende mensen. Dat wordt als een inbreuk op de privacy ervaren. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden en militaire terreinen te fotograferen. Maak ook geen foto's van de politie. Het fotograferen met flits van de Aboriginal rotstekeningen is verboden. Ook is het verboden om met flits foto's van dieren te maken. Zij kunnen hierdoor verblind raken en schrikken. Denkt u eraan om voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s kunnen moeilijk te vinden zijn.
euro_symbol Geldzaken
In Australië betaalt u met de AUD, de Australische Dollar. In steden kunt u bij de grote geldautomaten (ATM's) geld pinnen. Checkt u altijd bij uw eigen bank of u met uw pas in Australië kunt betalen en of de instellingen daarvoor correct zijn. De bankpassen met een Cirrus/Maestro-logo zijn standaard ingesteld op Europa. Mocht u deze pas hebben is het belangrijk om deze instelling om te zetten naar 'wereldwijd'. U kunt er ook voor kiezen om met een creditcard te betalen. U betaald dan wel een relatief hoog bedrag aan provisie. Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Wij raden het u ook aan om voldoende contanten bij u te hebben, mocht een pinautomaat buiten werking zijn. Omwisselen kan bij banken en wisselkantoren. Soms is het mogelijk om geld te wisselen in uw hotel, maar houdt u er rekening mee dat daar vaak een minder gunstige koers wordt gerekend.
local_hospital Gezond op Reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Australië is een groot land waardoor de temperaturen kunnen verschillen. Wij raden u daarom tijdens deze rondreis aan om praktische kleding mee te nemen welke makkelijk te combineren is met een jasje. Het is het handigst om met laagjes te werken. Bovendien vragen wij om met de kledingkeuze respect te tonen aan de lokale bevolking en cultuur. Het dragen van een korte broek en T-shirt is echter geen probleem. Houd er rekening mee dat het in de outback overdag erg warm kan zijn maar in de avond juist koud. Uiteraard kunt u ook voor u vertrekt op verschillende websites checken wat de weersverwachting is voor de periode waarin u op reis gaat.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Australië
Carnegielaan 4
2517 KH Den Haag
Tel: 070 310 8200
E-mail: austemb_thehague@dfat.gov.au

Consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in Australië
120 Empire Circuit Yarralumla
ACT 2600 Canberra
Tel: +61262209400
E-mail: can@minbuza.nl
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn van maandag tot en met vrijdag open van 09.00 tot 17.00 of 17:30 uur. Op zaterdag sluiten sommige winkels al om 12:00 uur. Banken zijn doorgaans van 9:30 uur tot 16:00 of 17:00 uur geopend. Donderdag- of vrijdagavond is er meestaal koopavond en zondag kunnen er enkele winkels gesloten zijn. Kruideniers zijn dagelijks tot 22:00 geopend. Tijdens feestdagen kunnen deze tijden afwijken.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Australië.

Wanneer u naar Australië reist, dan dient u rekening te houden met het volgende:

U bent verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via ETA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar Australië. Voor een online aanvraag kunt u naar de website of app van de overheid van Australië gaan. Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 3 dagen vóór vertrek). ETA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld maar in sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een visum aan te vragen via de Australische ambassade.

Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen. Heeft u een andere nationaliteit? Neemt u dan even contact op met de ambassade over welke papieren u nodig heeft.

De autorisatie is gratis. Er kunnen mogelijk administratiekosten van ca. 20 AUD per persoon in rekening worden gebracht.

Meer uitgebreide informatie treft u aan op deze website.
wifi Telefoon en internet
Tijdens uw verblijf in Australië kunt u het beste een prepaid simkaart aanschaffen en deze opwaarderen met data en beltegoed. De prijzen hiervan verschillen. Gemiddeld kost een prepaid simkaart enkele Australische dollars. U hoeft natuurlijk geen simkaart aan te schaffen. Op veel plaatsen kunt u gebruik maken van wifi. Houd er wel rekening mee dat u op sommige plekken moet betalen voor de wifi.


Wi-Fi
Veel luchthavens, restaurants, hotels en bars bieden Wi-Fi. Meestal is dit gratis als u vraagt naar het wachtwoord. In de grotere steden zijn er soms gratis Wi-Fi punten.
update Tijdsverschil
Australië is een groot land welke opgedeeld kan worden in drie tijdszones. De Australian Eastern Standard Time (AEST), Australian Central Standard Time (ACST) en Australian Western Standard Time (AWST). Het tijdsverschil met Nederland hangt af in welke tijdzone u zich bevindt. Queensland, New South Wales (behalve de plaats Broken Hill), Victoria, Australian Capital Territory en Tasmanië vallen onder de AEST. Hier is het tijdsverschil 9 uur. De staten South Australia, met de stad Adelaide en Northern Territory met de stad Darwin, en de plaats Broken Hill vallen onder de ACST. Hier is het tijdsverschil 8,5 uur. West Australia, met de stad Perth vallen onder AWST. Hier is het tijdsverschil 7 uur.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Australië. (opent in een nieuw venster)

Bent u of uw reisgenoot een lhbtiq+ persoon? Bereid u dan voor op uw reis. (opent in een nieuw venster)

Veiligheid stranden:
Houd bij het zwemmen op de stranden van Australië rekening met sterke stromingen die rips worden genoemd. Zwem altijd tussen de rode en gele vlaggen, die het gedeelte aangeven dat wordt gepatrouilleerd door lifeguards. Zwem nooit alleen, 's nachts, onder invloed van alcohol of direct na een maaltijd. Controleer altijd de waterdiepte voordat u erin duikt en ren en duik nooit vanaf het strand het water in.

Veiligheid dieren:
Aanvallen van haaien in Australië zijn zeldzaam. Haaiennetten op Australische stranden schrikken haaien af, maar u kunt uw risico verder verkleinen door op bewaakte stranden tussen de vlaggen te zwemmen en niet in de schemering of avond te zwemmen of te surfen. Zwem niet alleen, ver uit de kust, bij riviermondingen of langs drop-offs naar dieper water. Krokodillen leven in rivieren en kustmondingen in het noorden van Australië. Wanneer u in de buurt van krokodillen Habitats reist, let dan op veiligheidsborden en zwem niet in rivieren, diepe poelen of mangrovekusten. Vraag deskundig lokaal advies over krokodillen voordat u gaat kamperen, vissen of varen. Mariene stingers zijn aanwezig in de tropische oceanen rond het noorden van Australië van november tot mei. Gedurende deze tijd kunt u alleen zwemmen in stinger-resistente omhuizingen, die zijn opgesteld op de meest populaire stranden. U moet ook beschermende kleding dragen tijdens het zwemmen, snorkelen of duiken op het buitenste Great Barrier Reef. Tijdens het wandelen of wandelen in de wildernis kunt u slangen- en spinnenbeten vermijden door beschermend schoeisel te dragen. Neem in het algemeen altijd waarschuwingsborden in acht.