NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Andorra
Landinformatie
Landinformatie Andorra
Bent u van plan een mooie reis naar Andorra te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Andorra naar Beste reistijd Andorra.
turned_in Bijzondere feestdagen
Andorra heeft naast de bekende christelijke religieuze feestdagen nog een aantal specifieke feestdagen:

14 maart: Dag van de Grondwet
15 augustus: Maria Hemelvaart
08 september: Onze-Lieve-Vrouw dag
01 november: Allerheiligen
08 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis


Tijdens de bovengenoemde en de bekende christelijke feestdagen zijn de meeste winkels, banken en overheidsinstellingen vaak gesloten.
battery_charging_full Electriciteit
De netspanning is 230V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.
restaurant Eten en drinken
De Andorrese keuken is gebaseerd op de Catalaanse gastronomie en heeft enkele invloeden vanuit Italië en Frankrijk. De Andorrese keuken haalt haar smaken en aroma's uit de bergen en valleien en focust op lokale producten. Hierbij kun je denken aan vis, vlees (spek, konijn, lam, geit), groenten, graan en vruchten. In oude berghuizen, ook wel borda genoemd, heeft u de grootste kans om Andorrese specialiteiten uit te proberen, zoals de Trinxat, everzwijnragout, bloedworst en hazenpeper.


Uit eten gaan is doorgaans iets goedkoper dan in Nederland. Uiteraard hangt dit af van het restaurant dat u kiest, maar gemiddeld kunt u uitgaan van het volgende:
Eten en drinken
Lunch : ca. € 13,00
Diner : ca. € 30,00
Flesje water : ca. € 1,40
Flesje fris : ca. € 1,80
Glas bier (lokaal) : ca. € 2,00

De bovenstaande bedragen zijn richtbedragen en deze kunnen wijzigen.
euro_symbol Fooien
In Andorra is het gebruikelijk om, naast eventuele servicekosten, een fooi van 5-10% te geven. In chique restaurants is het gebruikelijk om obers 10 procent van de rekening te fooien voor goede service. Het geven van fooien is niet verplicht, als u niet tevreden bent over de service, wordt dit ook niet van u verwacht.

Indicatie fooien
Chauffeur: Naar boven afronden
Restaurant: 10% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen in de loop van het jaar wijzigen.
camera_alt Fotograferen
Andorra heeft schitterende landschappen, bergen, watervallen en nog veel meer om te fotograferen. Op het gebied van fotografie is in Andorra veel mogelijk.
Wanneer u iemand wilt fotograferen, vraag dan altijd eerst even om toestemming. Respecteer het ook als iemand niet op de foto wil. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Het kan zijn dat u wel mag fotograferen bij bezienswaardigheden en/of in musea, maar dat er vooraf betaald moet worden om dit te mogen doen. Let u op of er geflitst mag worden.

Denkt u eraan om voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s kunnen moeilijk te vinden zijn.
euro_symbol Geldzaken
Andorra gebruikt de euro en in Andorra zijn dezelfde biljetten gangbaar als in Nederland. Wij raden het niet aan om biljetten groter dan €50,- mee te nemen naar Andorra. Uw creditcard of bankpas wordt vrijwel overal geaccepteerd. Aangezien Andorra binnen het Schengengebied valt, hoeft u uw bankpas niet op "wereldstand" te zetten. Geld opnemen met een bankpas zal niet altijd gratis zijn. Het zou kunnen voorkomen dat er kosten per transactie in rekening wordt gebracht.
local_hospital Gezond op Reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Andorra heeft een zeeklimaat. Het gehele jaar is er kans op neerslag, in de wintermaanden veranderd dit in sneeuw. De gemiddelde temperatuur van Andorra ligt op 17 graden.

Wij raden u daarom tijdens deze rondreis aan om praktische kleding mee te nemen welke makkelijk te combineren is met een jasje. Het is het handigst om met laagjes te werken. Bovendien vragen wij om met de kledingkeuze respect te tonen aan de lokale bevolking en cultuur. Het dragen van een korte broek en T-shirt is echter geen probleem. Uiteraard kunt u ook voor u vertrekt op verschillende websites checken wat de weersverwachting is voor de periode waarin u op reis gaat.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Andorra
Froissartstraat 95, box 9
1040 Etterbeek
België
Tel: +32 2 513 28 06
E-mail: ambassade@andorra.be.

Consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in Andorra
Rue Eblé 7 - 9
75007 Parijs
Frankrijk
Tel: +33 1 40 62 33 00
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn van zondag tot en met donderdag open van 09.00 tot 20:00 uur. Vrijdag- en zaterdagavond zijn er meestal koopavonden, de meeste winkels zijn dan open tot 21:00 uur. Tijdens feestdagen of vakanties zijn sommige winkels en winkelcentra tot 22.00 uur geopend. Winkels zijn verplicht om vier nationale vakantiedagen per jaar te sluiten, dit is op 1 januari, 14 maart, 8 september en 25 december. Banken zijn voor publiek van maandag tot en met vrijdag geopend.
content_paste Paspoort en visum
Voor een reis naar Andorra heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel een vereiste. Uw paspoort of identiteitsbewijs moet nog 90 dagen ofwel drie maanden geldig te zijn.
Als u langer dan 90 dagen in Andorra blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Parijs.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT . Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Andorra vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Op veel plaatsen kunt u gebruik maken van wifi. Houd er wel rekening mee dat u op sommige plekken moet betalen voor de wifi.

Wi-Fi
Veel luchthavens, restaurants, hotels en bars bieden Wi-Fi. Meestal is dit gratis als u vraagt naar het wachtwoord. In de grotere steden zijn er soms gratis Wi-Fi punten.
update Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Andorra.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Andorra. (opent in een nieuw venster)