Uitzicht op Victoria Falls
Victoria Watervallen

Landinformatie Zimbabwe

Elektriciteit

De netspanning is 220 V en de frequentie is 50 Hz. Er zijn meerdere soorten stopcontacten in Zimbabwe. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type D en G mee te nemen op reis. Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.

Openingstijden

In Zimbabwe zijn de winkels in de grote steden doorgaans geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur.

Op zaterdag zijn winkels en banken vaak alleen in de ochtend geopend.

Fotograferen

In Zimbabwe vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen en overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Zimbabwe in de stedelijke gebieden mogelijk. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.

Fooien

Fooien zijn in Zimbabwe zijn gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer € 1,70 per kamer per nacht (omgerekend ca. 2 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 0,85 per koffer (omgerekend ca. 1 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 4,5 per persoon per dag (omgerekend ca. 5 USD, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Zimbabwe naar Beste reistijd Zimbabwe .

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Zimbabwe. (opent in een nieuw venster)

Nuttige adressen

Ambassade van de Republiek Zimbabwe (Brussel)
Josephine Charlotte Square 11
1200 Brussel
Tel: 0032 276 258 08
zimbrussels@skynet.be

Nederlandse Ambassade in Zimbabwe
2 Arden Road
Newlands
Harare
Tel: 0026 377 223 6151
har@minbuza.nl

Eten en drinken

In Zimbabwe wordt vooral veel vlees gegeten en ook de braai is erg populair. Op de menukaart zult u dan ook veel vlees en wildgerechten aantreffen. Sadza (maispap ) is het meest gegeten gerecht in Zimbabwe, vaak wordt dit tezamen met kip, vlees en groenten gegeten. Bier is erg geliefd in Zimbabwe en is van een zeer goede kwaliteit.

Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 5
Diner : tussen de € 7 en € 11
Flesje water : in de winkel/hotel € 1 a € 1,50
Flesje fris : €1 - €1,50
Glas wijn : ca. € 3,00
Glas bier(lokaal) : ca. € 2,00
Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Paspoort en visum

Voor reizen naar Zimbabwe heeft u een geldig paspoort nodig, welke na aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. In uw paspoort dienen 3 pagina's leeg te zijn.

U dient bij aankomst in Zimbabwe een visum aan te schaffen. Het visum kunt u 'on arrival' krijgen en kost 30 USD p.p. (onder voorbehoud van evt. wijzigingen). Vraag naar een single entry visum. Met dit visum kunt u de Victoria Watervallen aan de kant van Zimbabwe bezoeken. Let op, u kunt het visum enkel met contact geld (USD) betalen.

Het is ook mogelijk om vooraf uw reis een e-visum aan te schaffen via https://www.evisa.gov.zw/home. Let goed op het aantal dagen van uw verblijf, de datum van de inreisstempel in uw paspoort is leidend.

Wanneer u zowel Zimbabwe als Zambia bezoekt, dan kunt u een zogeheten KAZA UNIVISUM aanschaffen. U kunt dan onbeperkt de grenzen van beide landen over. Dit visum is 30 dagen geldig en kost ca. 45 USD. Dit type visum is ook ter plaatse verkrijgbaar.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil met Zimbabwe, tijdens de wintertijd is het een uur later in dan in Nederland

Geldzaken

De officiële munteenheid van Zimbabwe is de Zimbabwaanse dollar (ZWL), hoewel het geen internationaal erkende munteenheid is. De economie van het land is echter gekoppeld aan Amerikaanse dollars, dus in wezen is de Amerikaanse dollar de dominante valuta. Als u Zimbabwe bezoekt, wilt u alleen in Amerikaanse dollars denken.

Als toerist betaalt u met Amerikaanse dollars. In Victoria Falls is het mogelijk om in het centrum bij enkele geldautomaten Amerikaanse dollars op te nemen. Wij raden u aan om altijd een klein bedrag in Amerikaanse dollars op zak te hebben voor noodgevallen. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.

In de meeste hotels, restaurants en grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen, waarbij Visa de meest geaccepteerde credit card is. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.
Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Kleding

Luchtige, ruimvallende katoenen kleding in laagjes is het meest comfortabel om te dragen. Voor de wintermaanden is warme kleding voor de avonden en nachten aan te raden.