Dubai skyline
Palmen Dubai
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Verenigde Arabische Emiraten

Eten en drinken

Door ingrediënten als verse munt, koriander, couscous, dadels en diverse soorten vlees en vis is de Arabische keuken heel divers en smaakvol. Door de invloeden vanuit verschillende werelddelen wordt er naast de Arabische keuken ook veel internationaal gekookt. Enkele lokale specialiteiten zijn hummus (puree van kikkererwten en sesam), diverse rijstgerechten bereid in wijnbladeren en shoarma als tussendoortje.

Wilt u de traditionele keuken van de Emiraten proberen, dan kunt u bijvoorbeeld eens Tabouleh bestellen. Dit is een graanproduct met peterselie, tomaat, munt en ui. Uiteraard is een lekker broodje shoarma ook zeker aan te raden. Dit kunt u overal bestellen op basis van lamsvlees of kip, geserveerd in een pitabroodje. Als dessert heeft u keuze uit een grote hoeveelheid heerlijke zoetigheden.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Ook raden wij u aan het leidingwater alleen te drinken nadat het gekookt is. Wij adviseren u flessen water te kopen.

In de Verenigde Arabische Emiraten wordt met name veel koffie en thee gedronken, maar internationale frisdrank is ook te koop. Overal in de Emiraten zijn tal van sfeervolle coffeeshops te vinden, waar u de hele dag terecht kunt voor thee of Arabische koffie (sterke zwarte koffie in kleine glaasjes) geserveerd met één van de zoetigheden waarin royale hoeveelheden honing, pistache en amandelen in combinatie met pudding en taart zijn verwerkt.

In de meeste Emiraten zijn er strenge regels omtrent alcohol. Dubai gaat hier over het algemeen wat soepeler mee om. Sommige hotels hebben wel een vergunning om alcohol te schenken. Hier kunt u na 12.00 uur dan ook eenvoudig een alcoholisch drankje bestellen. Houdt u er wel rekening mee dat de prijzen van alcohol hoger liggen dan in Nederland. In sommige restaurants en bars buiten de hotels is het niet toegestaan om alcohol te nuttigen. Doet u dit wel, dan loopt u risico op een boete.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 10 en € 25
Lunch (foodcourt) : tussen de € 10 en € 20
Diner (in een restaurant) : tussen de €15 en € 30
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : tussen de € 1 en € 2
Flesje bier/wijn per glas : tussen de € 4 en € 10

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de dirham wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geografie

Dubai vormt samen met Abu Dhabi, Sharjah, Fujairah, Ajman, Ras al-Khaimah en Umm Quwain de Verenigde Arabische Emiraten. Van deze zeven Emiraten is Dubai de op één na grootste met een totale oppervlakte van 3900 vierkante kilometer. Dubai is gelegen in het noordwestelijke deel van de Verenigde Arabische Emiraten en grenst aan de zuidkust aan de Perzische Golf. Het landschap van de Emiraten kenmerkt zich voornamelijk door de uitgestrekte zandduinen van het woestijngebied van de Rub al-Khaliwoestijn (de grootste ter wereld), de uitlopers van het Hajjar gebergte, groene oases en wadi’s (rivierbeddingen) met palmen en plantages.

Gelegen tussen de duinen ligt de gelijknamige ultramoderne hoofdstad, bestaande uit de twee verschillende delen Deira en Bur Dubai. Deze delen zijn ontstaan door de Dubai Creek, een natuurlijke inham van de Perzische Golf, die dwars door de stad heen loopt en waar de Dhows (de oude houten Arabische handelsschepen) nog in grote getalen doorheen varen.

Dubai, omgeven door adembenemende azuurblauwe kusten met prachtige stranden en fantastisch aangelegde golfterreinen, is een stad waar de moderne technologieën de boventoon voeren in een traditionele Arabische cultuur. Naast onder andere typisch Arabische souks zijn er veel architectonische kunstwerken te bewonderen in de vorm van hotels en winkelcentra.

Het meest exclusieve hotel ter wereld de Burj Al Arab (Toren van Arabië) is gelegen op het kunstmatige eiland Jumeira Beach. Hier staat ook de Burj Khalifa, vernoemd naar de president van de Verenigde Arabische Emiraten. Met zijn 828 meter hoogte is dit de hoogste toren ter wereld. Daarnaast is er op Jumeira Beach een indoor skibaan te vinden en in zee liggen de kunstmatige eilandengroepen Palm Islands en de World Islands.

Fotograferen

De Verenigde Arabische Emiraten zitten vol met fotogenieke plekken. Het contrast tussen woestijn en een paar van de grootste gebouwen in de wereld leveren vast geweldige beelden op. Mensen vinden het vaak niet erg om gefotografeerd te worden, maar vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in de Verenigde Arabische Emiraten. Het is belangrijk dat uw Nederlandse paspoort geen visum van Israel bevat. Is dit wel het geval, dan kunt u een 2e Nederlands paspoort aanvragen. Ook hiervoor moet uw 1e paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit en die reizen op een Nederlands paspoort. In alle andere gevallen adviseren wij u contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de Verenigde Arabische Emiraten.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor de Verenigde Arabische Emiraten bij een verblijf van maximaal 30 dagen.

Als u langer dan 30 dagen in de Verenigde Arabische Emiraten blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Abu Dhabi.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in de Verenigde Arabische Emiraten drie uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd twee uur later.

Bevolking

Het aantal inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten is constant in beweging. In 2017 woonde er ongeveer 9,5 miljoen mensen in de Emiraten. Alleen in Dubai wonen al 3,5 miljoen mensen die zijn onder te verdelen in twee groepen. De Emirati (de officiele inwoners van Dubai) en expats. Deze laatste groep heet met 92% verreweg het grootste aandeel in het aantal inwoners in Dubai. De overige 8% beslaat voornamelijk de welvarende en relatief jonge Emirati die sinds de export van olie een rijkelijk betaan leven. Er wonen circa twee keer zoveel mannen als vrouwen in de Emiraten.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in de Verenigde Arabische Emiraten over het algemeen goed mogelijk. Vooral in de toeristische gebieden heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is WiFi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.

Nuttige adressen

Ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten
Eisenhowerlaan 130
2517 KN Den Haag
Tel: 070 338 4370
Email: info.lahaye@mofa.gov.ae

Nederlandse Ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten
Centro Capital Centre
Office Tower - Bldg no. 11, 14th floor
Al Khaleej Al Arabi Street
(ADNEC area) Abu Dhabi
P.O. Box 46560
Abu Dhabi
Tel: 0097 126 958 000

Bijzondere feestdagen

Ramadan
De ramadan is de islamitische feestmaand, waarin tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt gevast. De Ramadan valt in 2021 van 12 april t/m 12 mei 2021. Reizen tijdens de ramadan is goed mogelijk, maar daar waar de heilige maand streng wordt nageleefd, zijn veel banken, bezienswaardigheden, restaurants, musea en winkels dicht of hebben ze aangepaste openingstijden. In toeristische plaatsen is het vrijwel altijd mogelijk een restaurant te vinden waar u iets kunt eten. Alcohol drinken kan vaak alleen na zonsondergang en een aantal hotels/restaurants schenken tijdens de ramadan (en soms ook al in de dagen ervoor) helemaal geen alcohol.

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Idul Fitri
Aan het eind van de ramadan wordt Idul Fitri (het Suikerfeest) uitbundig gevierd (in 2021 valt dit op 12 en 13 mei). De festiviteiten starten ongeveer een week voor Idul Fitri en duren tot ongeveer een week erna. Net zoals tijdens de ramadan heeft dit gevolgen voor het openbare leven.

Banken zijn gesloten. Pinnen is wel mogelijk, maar soms is de automaat leeg. Restaurants en winkels zijn gesloten of hebben aangepaste openingstijden. Ook zijn bepaalde musea en andere bezienswaardigheden gesloten. Veel Maleisiërs hebben zelf vakantie en brengen deze dagen bij hun familie door. Daarom is het in deze periode erg vol op de wegen, de treinen en de vliegvelden. Het drukke verkeer leidt vaak tot extra vertraging.

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Religie

De officiële staatsgodsdienst in de Emiraten is de islam er zijn dan ook veel moskeeën te vinden. In Dubai worden ook andere geloven toegestaan en u kunt er dan ook christelijke kerken en een aantal hindoetempels (mandirs) aan treffen.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en (malaria)middelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Beste reistijd

In de Verenigde Arabische Emiraten heerst een warm woestijnklimaat met weinig neerslag, hete zomers en warme winters. Dit maakt het een perfecte bestemming om aan de Nederlandse kou te ontsnappen. De Verenigde Arabische Emiraten hebben 2 verschillende seizoenen. Van november tot en met maart zijn de warme 'wintermaanden'. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. Vanaf mei tot en met september stijgt het kwik al gauw en kunnen de temperaturen oplopen tot maar liefst 50 graden! Daarnaast heerst er in deze maanden een hoge luchtvochtigheid. April en oktober zijn overgangsmaanden, waarin de temperatuur zich dus het meest zal aanpassen naar het volgende seizoen. In de avonden kan het, zoals gebruikelijk bij een woestijnklimaat, nog wel eens afkoelen. Ook in het oosten van de Emiraten, waar het Al Hajargebergte ligt, is het vanwege de hoogte vaak ook wat koeler.

Op bestemmingen als de Verenigde Arabische Emiraten, waar we te maken hebben met een woestijnklimaat, zijn er bepaalde natuurverschijnselen die invloed hebben op de weersituatie. Zo kan de Siberische wind genaamd de Shimal zorgen voor enige verkoeling. In de hete zomermaanden juni en juli waait er een stevige woestijnwind, afkomstig uit Pakistan. Deze wind kan voor heftige zandstormen zorgen.

De meest gunstige tijd om de Verenigde Arabische Emiraten te bezoeken is in de maanden november tot en met april. De temperaturen zijn aangenaam, er valt vrijwel geen regen en als u geluk hebt is er af en toe nog een lekker briesje aanwezig. De temperaturen laten het toe om zowel een excursie in te plannen als een middagje aan het strand te liggen. Zo haalt u het beste uit deze bijzondere bestemming.

Fooien

De Arabische bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal muntjes van 1, 5 en 10 VAE-Dirham bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 12 VAE-Dirham (ca. 3 euro) per reisgezelschap per dag
Gids : ca. 18 VAE-Dirham (ca. 4,50 euro)per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 10 VAE-Dirham (ca. 2,50 euro) per kamer per nacht
Kofferdrager : ca. 10 VAE-Dirham (ca. 2,50 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de euro en de VAE-Dirham wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Elektriciteit

De netspanning is 230 V. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland.

Geschiedenis

Van oorsprong is Dubai een kleine nederzetting waar dadelteelt, parelduiken en visserij de belangrijkste bronnen van inkomsten waren.

In 1830 werd Dubai overgenomen door de Bani Yas stam onder leiding van de Maktoum familie. Zij vestigden zich bij de Dubai Creek, de natuurlijke haven, van waaruit men handel dreef met de omliggende landen. Voornamelijk bestond de handel destijds uit parels, maar met de komst van de Japanse parels in 1940 dreigde de economie van Dubai in te storten. Inmiddels was de goudhandel in Dubai in opmars gekomen en bleef het Emiraat toch economisch groeien. Dubai verdiende toen de naam City of Merchants (stad van de kooplieden) en had tegen het einde van de eeuw de grootste souks van de Perzische Golf.

Mede door de liberale houding van de leiders gingen veel handelaren uit onder andere India en Iran zich in Dubai vestigen. In 1966 werd voor het eerst olie ontdekt, waarna in 1969 de olie-export op gang kwam onder leiding van de inmiddels overleden Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum. De huidige Sheikh Maktoum bin Rashid Al Maktoum heeft samen met zijn broers het werk van hun vader voortgezet, waardoor Dubai in de loop der jaren omgetoverd is tot de moderne en welvarende stad van nu.

Dubai behoorde tot die tijd nog onder het gezag van de Britten als onderdeel van de Trucial States (verdragsstaten). Uiteindelijk heeft Groot-Brittannië zich in deze periode teruggetrokken uit de Golf-regio en was er weer sprake van onafhankelijkheid.

In 1971 voegde Dubai zich met de andere Emiraten samen, waardoor de Verenigde Arabische Emiraten ontstond. De twee grootste Emiraten zijn Abu Dhabi en Dubai. In Abu Dhabi, de hoofdstad van de Emiraten en bekend om de grootste olie-industrie, zetelt de federale regering.

Kleding

De Verenigde Arabische Emiraten zijn zeer modern wat betreft kleding. Westerse kleding is geen probleem, echter vragen wij u wel rekening te houden met uw kledingkeuze. Zo worden korte broeken/rokjes, blote schouders en strakke kleding vaak als aanstootgevend gezien. Enigszins bedekkende kleding is hier de norm. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in de Verenigde Arabische Emiraten. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw mee ten nemen. Ook is het aan te raden broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen. Hiermee zit u altijd goed.

In de Emiraten heerst voornamelijk een woestijnklimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is daarom het meest comfortabel om te dragen. Op sommige gebieden, met name in de woestijn, kan het in de avonden flink afkoelen. Een vest of trui is dan handig.

Geldzaken

De munteenheid van Dubai is de Dirham (AED). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Vrijwel overal in de Verenigde Arabische Emiraten is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.
Vrijwel overal is het mogelijk om euro’s en Amerikaanse dollars te wisselen in Dirham (let op: alleen biljetten zonder scheuren en vouwen en volledig onbeschreven. Wat betreft de dollars: niet ouder dan seriejaar 2004).

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Openingstijden

Vrijdag is de wekelijkse vrije dag waarop alle officiële instanties, banken en winkels gesloten zijn.

De meeste winkels zijn van zaterdag t/m woensdag open van 08.00 tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. Op donderdag zijn de meeste winkels open van 08.00 uur tot 11.30 uur.

De meeste banken zijn van zaterdag t/m woensdag open van 08.00 uur tot 12.00 uur en op donderdag van 8.00 uur tot 11.30 uur.

De souks zijn geopend van zaterdag tot en met woensdag van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 21.00 uur. Soms zijn ze geopend op vrijdag.

Taal

Klassiek Arabisch is de officiële taal van Dubai. Over het algemeen wordt er ook goed Engels gesproken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis