Dubai skyline
Palmen Dubai

Landinformatie Verenigde Arabische Emiraten

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in de Verenigde Arabische Emiraten over het algemeen goed mogelijk. Vooral in de toeristische gebieden heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is WiFi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.

Nuttige adressen

Ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten
Eisenhowerlaan 130
2517 KN Den Haag
Tel: 070 338 4370
Email: info.lahaye@mofa.gov.ae

Nederlandse Ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten
Centro Capital Centre
Office Tower - Bldg no. 11, 14th floor
Al Khaleej Al Arabi Street
(ADNEC area) Abu Dhabi
P.O. Box 46560
Abu Dhabi
Tel: 0097 126 958 000

Elektriciteit

De netspanning is 230 V. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in de Verenigde Arabishe Emiraten. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type D en G mee te nemen op reis.

Bijzondere feestdagen

Ramadan
De ramadan is de islamitische feestmaand, waarin tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt gevast. Reizen tijdens de ramadan is goed mogelijk, maar daar waar de heilige maand streng wordt nageleefd, zijn veel banken, bezienswaardigheden, restaurants, musea en winkels dicht of hebben ze aangepaste openingstijden. In toeristische plaatsen is het vrijwel altijd mogelijk een restaurant te vinden waar u iets kunt eten. In de winkelcentra van Dubai zijn de foodcourts doorgaans gewoon geopend, de winkels in de malls zijn veelal open tot middernacht. Restaurants in het oude deel van Dubai zijn doorgaans overdag gesloten, maar na zonsondergang tot middernacht geopend. Alcohol drinken kan vaak alleen na zonsondergang en een aantal hotels/restaurants schenken tijdens de ramadan (en soms ook al in de dagen ervoor) helemaal geen alcohol. Tijdens de ramadan wordt u verzocht om overdag niet op straat te eten, drinken of roken en bescheiden kleding te dragen, als blijk van respect aan de lokale bevolking.

Periode Ramadan (onder voorbehoud van de maanstand):
2025: 28 februari t/m 29 maart

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Eid al Fitr
Aan het eind van de ramadan wordt Eid al Fitr (het Suikerfeest) uitbundig gevierd. De festiviteiten starten ongeveer een week voor Eid al Fitr en duren tot ongeveer een week erna. Net zoals tijdens de ramadan heeft dit gevolgen voor het openbare leven.

Banken zijn gesloten. Pinnen is wel mogelijk, maar soms is de automaat leeg. Restaurants en winkels zijn gesloten of hebben aangepaste openingstijden. Ook zijn bepaalde musea en andere bezienswaardigheden gesloten. Veel inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten hebben zelf vakantie en brengen deze dagen bij hun familie door. Daarom is het in deze periode erg vol op de wegen, de treinen en de vliegvelden. Het drukke verkeer leidt vaak tot extra vertraging.

Data Eid al Fitr (suikerfeest) (onder voorbehoud van de maanstand):
2025: 31 maart

Als u in deze periode met ons reist, bieden wij uw reisprogramma mogelijk in aangepaste vorm aan.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over de Verenigde Arabische Emiraten. (opent in een nieuw venster)

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en (malaria)middelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Openingstijden

Vrijdag is de wekelijkse vrije dag waarop alle officiële instanties, banken en winkels gesloten zijn.

De meeste winkels zijn van zaterdag t/m woensdag open van 08.00 tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. Op donderdag zijn de meeste winkels open van 08.00 uur tot 11.30 uur.

De meeste banken zijn van zaterdag t/m woensdag open van 08.00 uur tot 12.00 uur en op donderdag van 8.00 uur tot 11.30 uur.

De souks zijn geopend van zaterdag tot en met woensdag van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 21.00 uur. Soms zijn ze geopend op vrijdag.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Verenigde Arabische Emiraten naar Beste reistijd Verenigde Arabische Emiraten.

Fooien

De Arabische bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal muntjes van 1, 5 en 10 VAE-Dirham bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 12 VAE-Dirham (ca. 3 euro) per reisgezelschap per dag
Gids : ca. 18 VAE-Dirham (ca. 4,50 euro)per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 10 VAE-Dirham (ca. 2,50 euro) per kamer per nacht
Kofferdrager : ca. 10 VAE-Dirham (ca. 2,50 euro) per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de euro en de VAE-Dirham wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.

Kleding

De Verenigde Arabische Emiraten zijn zeer modern wat betreft kleding. Westerse kleding is geen probleem, echter vragen wij u wel rekening te houden met uw kledingkeuze. Zo worden korte broeken/rokjes, blote schouders en strakke kleding vaak als aanstootgevend gezien. Enigszins bedekkende kleding is hier de norm. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in de Verenigde Arabische Emiraten. Het is daarom praktisch om comfortabele T-shirts/blouses met een korte en lange mouw mee te nemen. Ook is het aan te raden broeken en rokken tot minimaal over de knie mee te nemen.

In de Emiraten heerst voornamelijk een woestijnklimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is daarom het meest comfortabel om te dragen. In sommige gebieden, met name in de woestijn, kan het in de avonden flink afkoelen. Een vest of trui is dan handig.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in de Verenigde Arabische Emiraten. U kunt de Verenigde Arabische Emiraten niet binnenkomen als in uw paspoort bij het geslacht een 'X' staat of als er op uw paspoort geen volledige geboortedatum staat. Het is belangrijk dat uw Nederlandse paspoort geen visum van Israël bevat. Is dit wel het geval, dan kunt u een 2e Nederlands paspoort aanvragen. Ook hiervoor moet uw 1e paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit en die reizen op een Nederlands paspoort. In alle andere gevallen adviseren wij u contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de Verenigde Arabische Emiraten.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor de Verenigde Arabische Emiraten bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Als u langer dan 90 dagen in de Verenigde Arabische Emiraten blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten.

Geldzaken

De munteenheid van Dubai is de Dirham (AED). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Vrijwel overal in de Verenigde Arabische Emiraten is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.
Vrijwel overal is het mogelijk om euro’s en Amerikaanse dollars te wisselen in Dirham (let op: alleen biljetten zonder scheuren en vouwen en volledig onbeschreven. Wat betreft de dollars: niet ouder dan seriejaar 2004).

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in de Verenigde Arabische Emiraten drie uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd twee uur later.

Taal

Klassiek Arabisch is de officiële taal van Dubai. Over het algemeen wordt er ook goed Engels gesproken.

Fotograferen

De Verenigde Arabische Emiraten zitten vol met fotogenieke plekken. Het contrast tussen woestijn en een paar van de grootste gebouwen in de wereld leveren vast geweldige beelden op. Mensen vinden het vaak niet erg om gefotografeerd te worden, maar vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen, havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Eten en drinken

Door ingrediënten als verse munt, koriander, couscous, dadels en diverse soorten vlees en vis is de Arabische keuken heel divers en smaakvol. Door de invloeden vanuit verschillende werelddelen wordt er naast de Arabische keuken ook veel internationaal gekookt. Enkele lokale specialiteiten zijn hummus (puree van kikkererwten en sesam), diverse rijstgerechten bereid in wijnbladeren en shoarma als tussendoortje.

Wilt u de traditionele keuken van de Emiraten proberen, dan kunt u bijvoorbeeld eens Tabouleh bestellen. Dit is een graanproduct met peterselie, tomaat, munt en ui. Uiteraard is een lekker broodje shoarma ook zeker aan te raden. Dit kunt u overal bestellen op basis van lamsvlees of kip, geserveerd in een pitabroodje. Als dessert heeft u keuze uit een grote hoeveelheid heerlijke zoetigheden.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Ook raden wij u aan het leidingwater alleen te drinken nadat het gekookt is. Wij adviseren u flessen water te kopen.

In de Verenigde Arabische Emiraten wordt met name veel koffie en thee gedronken, maar internationale frisdrank is ook te koop. Overal in de Emiraten zijn tal van sfeervolle coffeeshops te vinden, waar u de hele dag terecht kunt voor thee of Arabische koffie (sterke zwarte koffie in kleine glaasjes) geserveerd met één van de zoetigheden waarin royale hoeveelheden honing, pistache en amandelen in combinatie met pudding en taart zijn verwerkt.

In de meeste Emiraten zijn er strenge regels omtrent alcohol. Dubai gaat hier over het algemeen wat soepeler mee om. Sommige hotels hebben wel een vergunning om alcohol te schenken. Hier kunt u na 12.00 uur dan ook eenvoudig een alcoholisch drankje bestellen. Houdt u er wel rekening mee dat de prijzen van alcohol hoger liggen dan in Nederland. In sommige restaurants en bars buiten de hotels is het niet toegestaan om alcohol te nuttigen. Doet u dit wel, dan loopt u risico op een boete.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 10 en € 25
Lunch (foodcourt) : tussen de € 10 en € 20
Diner (in een restaurant) : tussen de €15 en € 30
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : tussen de € 1 en € 2
Flesje bier/wijn per glas : tussen de € 4 en € 10

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de dirham wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.