Ngorongoro krater
Serengeti nationaal park
Lake Victoria
Lake Manyara

Bezienswaardigheden Tanzania

Tarangire Nationaal Park

tz_al_tarangirenp.jpg

Tarangire nationaal park is een park met een bijzonder karakter in het noordwesten van Tanzania. De Tarangire rivier, een zandrivier waarnaar het park is vernoemd, heeft een grote aantrekkingskracht op grote groepen olifanten en diverse antiloopsoorten op hun constante zoektocht naar water. Het verse verkoelende water van de Tarangire rivier dat zich een weg baant door het park, zorgt voor een grote diversiteit aan wilde dieren. Tarangire nationaal park kan het gehele jaar bezocht worden zelfs als de rivier in de droge periode haast droogvalt. In dat deel van het seizoen graven grote kuddes olifanten in de droge rivierbeddingen op zoek naar ondergrondse stromen in de slinkende lagunes. Het Tarangire nationaal park is een voornamelijk rustig seizoensgebonden park met een wijds uitzicht op verre vulkanische bergketens.

Tarangire nationaal park is ongeveer 2600 vierkante kilometer groot en bestaat uit droge vegetatiezones, diepe kloven en een moeraszone waar talloze vogelsoorten voorkomen. Het landschap wordt voornamelijk gedomineerd door de grote majestueuze Baobab bomen welke honderden jaren oud zijn, de steppes met verdwaalde acaciabomen met grote paraplu gevormde takken en langs de rivier palmbomen, vijgenbomen, tamarinden en de grote worstenbomen. De bomen worden beklommen door de python maar ook door leeuwen en luipaarden die heerlijk liggen te luieren op de brede takken.

Serengeti Nationaal Park

tz_serengeti.jpg

Serengeti Nationaal Park is één van de beroemdste wildparken in Afrika en is bekend door de grootste wild migraties op aarde. De traditionele levende Masai noemen het park Siringet’, het land zonder horizon, met haar eindeloze vlakte. Het is een ongekend landschap tijdens het doorkruizen van deze eindeloze vlakte, spaarzaam afgewisseld met een acacia bomen met paraplu gevormde takken, waar het landschap overgaat in rotsblok formaties (kopjes), weelderige rivierbossen langs de rivieren en de grote open savanne vlaktes. De Serengeti is een wildpark waar 35 verschillende wilde diersoorten samenleven en waar 450 vogelsoorten te observeren zijn tijdens een safari in een gebied van 14.750 km2 groot.

Serengeti Nationaal Park is voornamelijk bekend door de jaarlijks grote gnoe-migratie die de korte regens volgen op hen trektocht, van november tot en met juni blijven de gnoes zoeken naar het verse steppegras door de gehele Serengeti. Begin juli, met gevaar voor eigen leven, zwemmen ze door de Mara rivier naar de Masai Mara in Kenia om vervolgens in oktober weer terug te keren op de eindeloze vlaktes van de Serengeti. Tijdens de migratie vergezellen ontelbare zebra's en diverse gazellen de gnoes op hen jaarlijkse 700 kilometer lange migratie waar ze belaagd worden door leeuwen, jachtluipaarden en de gevreesde krokodillen in de rivieren.

Zanzibar

tz_zanzibar.jpg

Zanzibar bestaat uit een archipel van eilanden en kleinere verlaten eilandjes met mooie zandbanken. De belangrijkste eilanden zijn Unguja en Pemba. Unguja is het meest zuidelijk gelegen eiland en staat bekend als Zanzibar. Zanzibar is het exotische specerijen eiland, kilometers lange witte zandstranden, kleurige koraalriffen wuivende palmbomen omgeven door een azuurblauwe Indische Oceaan. De talrijke accommodaties op Zanzibar bieden reizigers alle comfort en een authentieke romantische strandvakantie na een indrukwekkende safari.

Zanzibar heeft vooral bekendheid gekregen als het specerijenhandel. Er worden vele soorten specerijen verbouwd op de plantages op het eiland waaronder kruidnagel, nootmuskaat, gember, vanille, kaneel, henna en citroengras. Op het eiland wordt een interessante Spice Tour aangeboden om kennis te verrijken van de verschillende specerijen soorten, waarbij onderweg de verschillende authentieke Omaanse badhuizen bezocht worden. Zanzibar kent ook een duister verleden waar een levendige handel ontstond door de slaven- en ivoorhandel uit het verleden, wat mede door de toewijding en inzet van David Livingstone werd afgeschaft. David Livingstone House, de oude slavenkerkers en het te bezoeken slaven eiland ‘Prisoner Island ‘ zijn intrigerende markante herinneringen aan de roemruchte historie van Zanzibar.

Lake Manyara

ke_al_lakemanyara.jpg

Lake Manyara Nationaal Park ligt aan de voet van de grote Rift Vallei. Het is een bijzonder park met een grote diversiteit aan vegetatie zones, waar vele flamingo’s langs de oevers van het meer leven. Het park is ook bekend door de leeuwen die in de acacia bomen klimmen om in de schaduw van het bladerdak luierend de dag door te brengen. Het meer, gevoed door het regenwater van de Ngorongoro hooglanden, ligt aan de voet van de 600 meter torenhoge kliffen en hellingen van de grote Rift Vallei.

Vanaf de hellingen van de Rift Vallei heeft u een mooi, haast sereen, panoramisch uitzicht over het alkalische Lake Manyara dat wordt afgebakend door een roze lint van vele flamingo’s. Afhankelijk van het seizoen strijken hier vele flamingo’s neer aangetrokken door de algen in het meer en vormt het meer diverse schitterende kleurschakeringen door de grote concentratie aan mineralen in het water.

Olifanten worden aangetrokken door de vijgen en wilde fruitsoorten die hier in deze zone van het park aan de diverse bomen groeien. De nijlpaarden bevinden zich verderop in het park, nabij de Simba rivier, die hier het park binnenstroomt via heldere beekjes en in deze rivierbossen is de grootste diversiteit aan vogelsoorten te vinden, waaronder adelaars en visarenden.

Ngorongoro Krater

tz_al_ngorongorokrater.jpg

Ngorongoro Krater ligt opgesloten tussen 600 meter hoge kraterwanden, waar een uniek ecosysteem ligt en naar schatting 50.000 diersoorten samenleven. Ongekend spannend is de weg naar de krater, slingerend langs de hellingen van de grootste onafgebroken ingestorte vulkaan. Langs ‘Bearded Trees’, waar het wier sierlijk aan de takken wapperend mee beweegt op de wind, tot uiteindelijk de kam van de krater is bereikt. Ver beneden, gehuld in nevel en gekenmerkt door vele pastelkleurige tinten, is daar dat immense panoramische vergezicht in de krater. Een variatie van verschillende landschappen afgewisseld met moerassen, riviertjes en meertjes, waar met het blote oog haast niet waar te nemen is wat zich 600 meter lager gelegen afspeelt. Dit is het amfitheater van de wereld, de fameuze Ngorongoro krater.

Ngorongoro betekent de plaats van het ‘grote zwarte gat’. Na het verjagen van de Datok stam werd het gebied door de Masai veroverd en aangeduid als Ngorongoro. De vulkaan was ooit kegelvormig en na een laatste uitbarsting weggezonken in de aardkorst, de wanden bleven overeind en waardoor de krater ontstond. Door deze watervoorziening in het leefgebied is er geen noodzaak voor verschillende diersoorten te migreren en kan het gehele jaar de krater bezocht worden.