NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Taiwan
Landinformatie
Landinformatie Taiwan
Bent u van plan een mooie reis naar Taiwan te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste Reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Taiwan naar Beste reistijd Taiwan .
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 110 V. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Taiwan. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A en B mee te nemen op reis.
restaurant Eten en drinken
De Taiwanese keuken heeft veel Chinese invloeden waarbij rijst de basis vormt van bijna elke maaltijd. Daarnaast werden tijdens de Japanse koloniale periode veel Japanse ingrediënten zoals ramen, tempura en miso in de Taiwanese keuken geïntrigeerd, wat heeft bijgedragen aan een bijzonder diverse en smaakvolle keuken. Enkele populaire Taiwanese gerechten zijn beef noodle soup, bestaande uit stevige noedels, rundvlees en een smaakvolle bouillon, gestoomde dumplings (Xia Long Bao) en een klassiek street food gerecht gemaakt met oesters, eieren met zoetzure saus.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden. Gelukkig heeft Taiwan veel heerlijke tropische fruitsoorten.

Thee speelt een essentiële rol in de cultuur van Taiwan. Een van de bekendste theedranken is Taiwanese bubble tea, ook wel bekend als 'boba tea'. Dit is een verfrissende thee met een verscheidenheid aan smaken en stijlen verrijkt met tapioca-parels. Daarnaast heeft Taiwan een eigen biercultuur, met Taiwan Beer als bekendste merk. Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : tussen de € 10 en € 15
Diner : tussen de € 20 en € 30
Flesje water : ca. € 1 voor 1 liter
Flesje fris : ca. € 1
Glas wijn : ca. € 15
Glas bier(lokaal) : ca. € 3

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Taiwanese dollar wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
In Taiwan is het geven van fooien heel gebruikelijk. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld.
camera_alt Fotograferen
In Taiwan vinden mensen het over het algemeen niet erg om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebou­wen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid van Taiwan is de Taiwanese dollar (TWD). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. Buiten de kleine dorpen is het op veel plaatsen in Taiwan mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

Bij banken, wisselkantoren en op de luchthaven kunt u uw buitenlandse valuta omwisselen, maar de Amerikaanse dollar wordt geaccepteerd en ook euro's worden steeds meer geaccepteerd.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd. Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen in Taiwan. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds fris zijn, een vest of trui is dan handig. Ook kan het in sommige gebieden regenen. In religieuze plaatsen (tempels e.d.) zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Goede wandelschoenen worden aangeraden.
location_on Nuttige adressen
Taipei Representative Office
van Stolkweg 23
2585 JM
Den Haag
Tel: 070 2503000

Taipei Representative Office in the EU and Kingdom of Belgium
Regent Boulevard 37-40
1000 Brussel
België
Tel: 02 5110 687

Nederland en België hebben geen ambassade of consulaat in Taiwan. Wel staat er een Nederlandse en Belgische handelsvertegenwoordiging in Taipei.

Netherlands Trade & Investment Office
5F, No. 133, Min Sheng East Road, Section 3
Taipei-105
Taiwan
Tel: +886-2-27135760
Visa & Consulaire zaken: +886-2-27198139

Belgian Office Taipei
Suite 601, Worldwide House, 131, Minsheng E. Rd., Sec. 3
Taipei 105
Tel: +886-2-27151215
Noodnummer buiten openingsuren: +886 936707791
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn van maandag t/m zondag open van 9:00 tot 21.00 uur, sommige winkels zijn al eerder open.

De meeste banken zijn doordeweeks van maandag tot en met vrijdag open van 9:00 uur tot 15.30 uur.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Taiwan, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Taiwan bij een verblijf van maximaal 90 dagen. Personen met een strafblad zijn verplicht een visum aan te vragen. Neem hiervoor contact op met de Taipei Representative Office.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse of Belgische handelsvertegenwoordiging in Taipei.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Taiwan vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in Taiwan zes uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het zeven uur later.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Taiwan. (opent in een nieuw venster)

Bent u of uw reisgenoot een lhbtiq+ persoon? Bereid u dan voor op uw reis. (opent in een nieuw venster)
language Taal
De officiële taal in Taiwan is Mandarijn-Chinees, ook bekend als 'Guoyo', maar de meerderheid van de bevolking spreekt Taiwanees als hun moedertaal. Naast deze talen worden ook Japans, Hakka en inheemse talen zoals Amis en Atayal gesproken. In de meeste steden kunt u redelijk goed met Engels terecht.