Anuradhapura
Yala nationaal park
Galle fort
Theevelden, Nuwara Eliya
Sigiriya
Polonnaruwa
Trincomalee
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Bezienswaardigheden Sri Lanka

Theeplantages van Nuwara Eliya

lk_alg_thee.jpg

Gelegen te midden de vele theeplantages, ligt Nuwara Eliya. Nuwara Eliya wordt ook wel ‘Klein Engeland’ genoemd en dat is niet zo heel gek. De stad is gesticht door de Britten in de 19e eeuw. De typische Britse koloniale bouwstijl kunt u nog goed zien, met het Grand Hotel als het beste voorbeeld. Nuwara Eliya heeft, in verhouding met de rest van Sri Lanka, een koel klimaat. Overdag is het gemiddeld 20°C en ’s nachts gemiddeld 10°C. De bekendste bezienswaardigheden vanuit Nuwara Eliya zijn; Horton Plains National Park met World’s End, dit unieke reservaat ligt op een plateau op 2.100 meter hoogte en de vele theeplantages met kleine fabriekjes. Een bezoek aan een van de fabriekjes is dan ook een echte aanrader.

Galle Fort

lk_al_gallefort.jpg

Galle is een stad aan de zuidkust van Sri Lanka. Galle staat vooral bekend vanwege het Nederlands fort. Dit fort staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Op het moment dat u het fort in loopt, keert u terug naar de koloniale tijd. Het fort staat vol authentieke Nederlandse gebouwen, zoals een oude Nederlandse kerk en het huis van de Nederlandse gouverneur. Het fort is nog in uitstekende staat en overleefde zelfs de grote tsunami van 2004. Tijdens onze privéreizen logeert u dan ook in het fort, in één van de vele voormalige handelshuizen.

Dambulla

LK_AL_Dambulla-Cave-Temple

Dambulla staat vooral bekend om de gouden tempel (‘Dambulla cave temple’), die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De omgeving van Dambulla heeft meer dan 80 grotten, echter de belangrijkste attractie, de gouden tempel, heeft vijf grotten. De meeste beelden en schilderingen in de tempel zijn van Boeddha, maar er zijn ook beelden van de Hindoe goden Vishnu en Ganesh.

De Gouden Tempel bestaat uit vijf grotten met afbeeldingen en standbeelden, waarmee het leven van Boeddha wordt verteld. De grotten waren al voor het eerst bewoond in de 7e eeuw v. Chr. Vanaf de 1e eeuw v. Chr. kwamen er religieuze afbeeldingen en beelden. Zoals bij elke heilige plaats in Sri Lanka behoort u geen mouwloze hemdjes of korte broeken te dragen.

Yala Nationaal Park

lk_al_yalapluipaard.jpg

Het Yala Nationaal Park is het één na grootste en meest bezochte reservaat in Sri Lanka. Er zijn 44 verschillende zoogdieren in het reservaat. Het Yala National Park heeft de hoogste dichtheid van luipaarden ter wereld, daarnaast leven er o.a. ook olifanten, waterbuffels, jakhalzen, lippenberen, rode slanke lori’s, makaken en viskatten. Ook leven er vele reptielen in het reservaat waaronder de moeraskrokodil, de zeekrokodil en de Russels adder. Het park is zeer geschikt voor een Jeep safari.

Bundala Nationaal Park

lk_al_bundalanp.jpg

Het Bundala Nationaal Park wordt ook wel het Bundala Bird Sanctuary genoemd, vanwege de 197 vogelsoorten die in Bundala verblijven en overwinteren. De belangrijkste vogelsoort in Bundala is de flamingo, deze zijn soms in groepen van 1000 vogels te zien. Andere vogels die te zien zijn: Indische fluiteend, (Indische) aalscholver, Malabarneushoornvogel, Indische gaper, zwarthals ooievaar en de dwergpapegaai. Daarnaast vind je er de Indische sterschildpad, de zee-krokodil en een aantal olifanten. Het is verstandig om vroeg in de ochtend op Jeep safari te gaan om de meeste vogels te zien.

Udawalawe Nationaal Park

lk_al_udawalenp.jpg

Het Udawalawe Nationaal Park staat bekend vanwege de grote olifanten populatie, er leven ca. 400 olifanten. Het reservaat heeft grote open vlaktes en een groot waterreservoir. Het is tijdens een Jeep safari eenvoudig om een kudde olifanten te zien. Daarnaast leven in het park waterbuffels, mangoesten en grijze langoers(apen). Bij het meer liggen vaak moeraskrokodillen, watervaranen en Bengaalse varanen. Nabij het park vind u ook het Elephant Transit Home, waar u een bezoek aan kunt brengen. Het Elephant Transit Home is een plek waar gewonde of verstoten olifanten worden opgevangen om later vrij gelaten te worden in het park. Het is minder toeristisch dan het bekendere Pinnawela Elephant Project.