Dubai skyline
Palmen Dubai
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Verenigde Arabische Emiraten

Bevolking

Het aantal inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten is constant in beweging. In 2017 woonde er ongeveer 9,5 miljoen mensen in de Emiraten. Alleen in Dubai wonen al 3,5 miljoen mensen die zijn onder te verdelen in twee groepen. De Emirati (de officiele inwoners van Dubai) en expats. Deze laatste groep heet met 92% verreweg het grootste aandeel in het aantal inwoners in Dubai. De overige 8% beslaat voornamelijk de welvarende en relatief jonge Emirati die sinds de export van olie een rijkelijk betaan leven. Er wonen circa twee keer zoveel mannen als vrouwen in de Emiraten.

Eten en drinken

Door ingrediënten als verse munt, koriander, lamsvlees, kip, vis, rijst, couscous, pruimen, dadels en olijven is de keuken in de Emiraten heel divers en smaakvol. Door de invloeden vanuit verschillende werelddelen wordt er naast de Arabische keuken ook veel internationaal gekookt.

Enkele lokale specialiteiten zijn hummus (puree van kikkererwten en sesam), diverse rijstgerechten bereid in wijnbladeren en shoarma als tussendoortje.

Overal in de Emiraten zijn tal van sfeervolle coffeeshops te vinden, waar u de hele dag terecht kunt voor thee of Arabische koffie (sterke zwarte koffie in kleine glaasjes) geserveerd met één van de zoetigheden waarin royale hoeveelheden honing, pistache en amandelen in combinatie met pudding en taart zijn verwerkt.

In de meeste Emiraten zijn er strenge regels omtrent alcohol, Dubai gaat hier over het algemeen wat soepeler mee om. Sommige hotels hebben wel een vergunning om alcohol te schenken. Hier kunt u na 12.00 uur dan ook eenvoudig een alcoholisch drankje bestellen. Houdt u er wel rekening mee dat de prijzen van alcohol hoger liggen dan in Nederland. In sommige restaurants en bars buiten de hotels is het niet toegestaan om alcohol te nuttigen. Doet u dit wel, dan loopt u risico op een boete.

Geografie

Dubai vormt samen met Abu Dhabi, Sharjah, Fujairah, Ajman, Ras al-Khaimah en Umm Quwain de Verenigde Arabische Emiraten. Van deze zeven Emiraten is Dubai de op één na grootste met een totale oppervlakte van 3900 vierkante kilometer. Dubai is gelegen in het noordwestelijke deel van de Verenigde Arabische Emiraten en grenst aan de zuidkust aan de Perzische Golf. Het landschap van de Emiraten kenmerkt zich voornamelijk door de uitgestrekte zandduinen van het woestijngebied van de Rub al-Khaliwoestijn (de grootste ter wereld), de uitlopers van het Hajjar gebergte, groene oases en wadi’s (rivierbeddingen) met palmen en plantages.

Gelegen tussen de duinen ligt de gelijknamige ultramoderne hoofdstad, bestaande uit de twee verschillende delen Deira en Bur Dubai. Deze delen zijn ontstaan door de Dubai Creek, een natuurlijke inham van de Perzische Golf, die dwars door de stad heen loopt en waar de Dhows (de oude houten Arabische handelsschepen) nog in grote getalen doorheen varen.

Dubai, omgeven door adembenemende azuurblauwe kusten met prachtige stranden en fantastisch aangelegde golfterreinen, is een stad waar de moderne technologieën de boventoon voeren in een traditionele Arabische cultuur. Naast onder andere typisch Arabische souks zijn er veel architectonische kunstwerken te bewonderen in de vorm van hotels en winkelcentra.

Het meest exclusieve hotel ter wereld de Burj Al Arab (Toren van Arabië) is gelegen op het kunstmatige eiland Jumeira Beach. Hier staat ook de Burj Khalifa, vernoemd naar de president van de Verenigde Arabische Emiraten. Met zijn 828 meter hoogte is dit de hoogste toren ter wereld. Daarnaast is er op Jumeira Beach een indoor skibaan te vinden en in zee liggen de kunstmatige eilandengroepen Palm Islands en de World Islands.

Geschiedenis

Van oorsprong is Dubai een kleine nederzetting waar dadelteelt, parelduiken en visserij de belangrijkste bronnen van inkomsten waren.

In 1830 werd Dubai overgenomen door de Bani Yas stam onder leiding van de Maktoum familie. Zij vestigden zich bij de Dubai Creek, de natuurlijke haven, van waaruit men handel dreef met de omliggende landen. Voornamelijk bestond de handel destijds uit parels, maar met de komst van de Japanse parels in 1940 dreigde de economie van Dubai in te storten. Inmiddels was de goudhandel in Dubai in opmars gekomen en bleef het Emiraat toch economisch groeien. Dubai verdiende toen de naam City of Merchants (stad van de kooplieden) en had tegen het einde van de eeuw de grootste souks van de Perzische Golf.

Mede door de liberale houding van de leiders gingen veel handelaren uit onder andere India en Iran zich in Dubai vestigen. In 1966 werd voor het eerst olie ontdekt, waarna in 1969 de olie-export op gang kwam onder leiding van de inmiddels overleden Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum. De huidige Sheikh Maktoum bin Rashid Al Maktoum heeft samen met zijn broers het werk van hun vader voortgezet, waardoor Dubai in de loop der jaren omgetoverd is tot de moderne en welvarende stad van nu.

Dubai behoorde tot die tijd nog onder het gezag van de Britten als onderdeel van de Trucial States (verdragsstaten). Uiteindelijk heeft Groot-Brittannië zich in deze periode teruggetrokken uit de Golf-regio en was er weer sprake van onafhankelijkheid.

In 1971 voegde Dubai zich met de andere Emiraten samen, waardoor de Verenigde Arabische Emiraten ontstond. De twee grootste Emiraten zijn Abu Dhabi en Dubai. In Abu Dhabi, de hoofdstad van de Emiraten en bekend om de grootste olie-industrie, zetelt de federale regering.

Klimaat

In de Verenigde Arabische Emiraten heerst een warm woestijnklimaat met weinig neerslag, hete zomers en warme winters. De Emiraten kennen verschillende seizoenen:

- november t/m maart is de warme winter (gemiddeld 25 graden)
- mei t/m begin oktober is de hete zomer (temperaturen tot boven de 40 graden)
- april en oktober zijn de overgangsmaanden naar het volgende seizoen


Van november tot en met april is de beste reistijd. De temperatuur is dan gemiddeld 25 ºC. In de zomerperiode kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 40 ºC en de luchtvochtigheidsgraad is dan ook zeer hoog. ’s Avonds kan het in de woestijn afkoelen.

Religie

De officiële staatsgodsdienst in de Emiraten is de islam er zijn dan ook veel moskeeën te vinden. In Dubai worden ook andere geloven toegestaan en u kunt er dan ook christelijke kerken en een aantal hindoetempels (mandirs) aan treffen.

Fooien

Fooien zijn in de Verenigde Arabische Emiraten gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer € 2,50 per kamer per nacht (omgerekend 11,00 AED)
Kofferdragers: ongeveer € 2,50 per koffer (omgerekend 11,00 AED)
Gids: ongeveer € 4,50 per persoon per dag (omgerekend 19,00 AED)
Chauffeur: ongeveer € 3,00 per persoon per dag (omgerekend 12,00 AED)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Taal

Klassiek Arabisch is de officiële taal van Dubai. Over het algemeen wordt er ook goed Engels gesproken.

Ambassade

Ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten
Eisenhowerlaan 130
2517 KN Den Haag
Tel. 070-3384370

Geldzaken

De munteenheid van Dubai is de Dirham (AED). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Vrijwel overal in Dubai is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo, te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard (Visa, American Express en Mastercard) betalen. Met andere creditcardmaatschappijen, als Diner’s Club en Discover, kunt u het beste vooraf aan de reis contact opnemen om te verifiëren of deze in Dubai worden geaccepteerd. Denkt u ook aan uw pincode van de creditcard. In veel landen heeft u deze tegenwoordig nodig in plaats van een handtekening. Let u er verder op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Dubai worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl. Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Vrijdag is de wekelijkse vrije dag waarop alle officiële instanties, banken en winkels gesloten zijn.

De winkels zijn geopend van zaterdag tot en met woensdag van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur en op donderdag van 08.00 uur tot 11.30 uur.

De banken zijn open van zaterdag tot en met woensdag van 08.00 uur tot 12.00 uur en op donderdag van 08.00 uur tot 11.30 uur.

De souks zijn geopend van zaterdag tot en met woensdag van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 21.00 uur. Soms zijn ze geopend op vrijdag.

Ramadan

Ramadan is de islamitische heilige maand van vasten, waarin moslims zich onthouden van eten en drinken tijdens de daglichturen; vanaf zonsopgang tot zonsondergang. De Ramadan is bedoeld om de deugden van geduld, spiritualiteit, nederigheid en toewijding aan Allah te leren. Het is de negende maand van de islamitische maankalender en duurt 29 of 30 dagen. Vergeleken met de zonnekalender, oftewel een kalenderjaar, kan de data van de Ramadan ieder jaar opnieuw variëren. Afhankelijk van de stand van de maan. Aan het einde van deze heilige maand vieren moslims over de hele wereld het Eid al-Fitr, oftewel het Suikerfeest. Dit is één van de grootste vieringen in de islamitische kalender. Hierin staat iedere vorm van geven, liefdadigheid en tijd doorbrengen met de familie centraal.

Zonsondergang tot zonsopgang
Gedurende de dag wordt er geen eten of drinken genuttigd. Bij zonsondergang zal de hele familie verzamelen voor de zogenaamde Iftar. Dit is de eerste maaltijd die moslims nemen direct na de zonsondergang, waarmee het vasten dus (tijdelijk) word verbroken; ook wel fast-breaking genoemd. Dit is een lichte maaltijd waarna het Maghrib gebed volgt. Van de vijf dagelijkse gebeden, is de Maghrib het vierde gebed. Vervolgens zal de hoofdmaaltijd worden opgediend en geniet men van tijd dicht bij familie, vrienden en eventueel omliggende gemeenschappen. Tevens worden grote publieke plekken opengesteld voor honderden moslims om samen te komen en het fast-breaken te vieren.
Aandachtspunten voor toeristen

Tijdens de Ramadan wordt er niet verwacht dat u meedoet aan de Ramadan. De bevolking zal altijd respect tonen voor het feit dat u niet vast. Daarom vragen wij vriendelijk ook uw aandacht en begrip voor het volgende:
- Alle kleine winkels, restaurants en bars zijn tussen zonsopgang en zonsondergang gesloten. Het is niet toegestaan te eten, drinken of te roken in publieke gebieden. Na zonsondergang zijn de restaurants weer geopend tot 00:00 uur.
- De wat grotere winkels, banken en kantoren zullen beperkt geopend zijn, bijvoorbeeld van 09:00 tot 14:00 uur.
- Over het algemeen zijn toeristische attracties wél geopend gedurende de Ramadan. Echter kunnen de openingstijden en eventuele begintijden van rondleidingen afwijken. Vriendelijk adviseren wij u hier rekening mee te houden door u ter plekke en van te voren goed in te lezen.
- De meeste supermarkten, groothandels en winkelcentra zullen door de dag heen en in de avond wel geopend zijn.
- Ontbijt, lunch en diner zijn in sommige hotels mogelijk. Houdt u er wel rekening mee dat de openingstijden van het restaurant kunnen afwijken en dat er geen alcohol zal worden geschonken. Hierbij is het van belang dat de maaltijden binnen worden genuttigd.
- In sommige hotels zal het restaurant gesloten zijn. Wel is het dan toegestaan eten en drinken te nuttigen op uw hotelkamer of gebruik te maken van roomservice. Gedurende de Ramadan zullen er geen alcoholische dranken in uw minibar staan.
- Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.


DATA START RAMADAN (Let op: afhankelijk van de maanstand en dus onder voorbehoud van wijzigingen):
2020: 23 of 24 april
2021: 12 of 13 april
2022: 2 of 3 april
2023: 22 of 23 maart

Reisdocumenten

Personen met de Nederlandse nationaliteit dienen te beschikken over een paspoort dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is.

Bij een verblijf tot één maand heeft u voor Dubai geen visum nodig. Wel is het belangrijk dat u geen stempel van Israël in uw paspoort heeft staan.

Kijk voor meer informatie op www.cibt.nl

Tijdsverschil

In Dubai is het twee uur later dan in Nederland. Tijdens de Nederlandse zomertijd is het drie uur later.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen met Amerikaanse dollars.

Voltage

In Dubai geldt een wisselstroom van 220-240 V. Dit is hetzelfde voltage als in Nederland. De stopcontacten kunnen driepolig zijn. Het is daarom altijd handig om een adapter of verloopstekker mee te nemen.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis