Rondreizen Noord-Thailand

Royal Palace Bangkok
Krabi
Ayutthaya Historical Park
Mae Hong Son
River Kwai
Monniken
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Zoek uw ideale rondreis

Rondreizen Noord-Thailand

Bevolking

Thailand heeft ruim 64.000.000 inwoners. Circa 80% van de bevolking bestaat uit de oorspronkelijke Thai. De minderheids- groepen zijn vooral Chinezen, Maleisiërs, Birmanen, Laotianen, Cambodjanen en Birmezen. De verschillende bevolkingsgroepen leven vreedzaam naast elkaar.

In het noordwesten van Thailand leven verschillende bergstammen, zoals de Karen, H'mong, Akha en Lisu. Zij handhaven nog veel van hun eigen cultuur, taal en kleding.

Eten en drinken

De Thaise keuken is wereldberoemd en één van de hoogtepunten van een reis door Thailand. Rijst en noedels zijn de basis van iedere maaltijd, aangevuld met varkensvlees, gevogelte, vis of schaaldieren en vele soorten groenten. Veelgebruikte ingrediënten zijn knoflook, peper, limoen, sereh en vissaus. De vele kruiden en specerijen maken het plaatje compleet.

Thailand is 's werelds grootste exporteur van rijst en de Thai zelf consumeren ongeveer 100 kg rijst per persoon per jaar! Vijfduizend Thaise rijstsoorten zijn geregistreerd in het International Rice Research Institute (IRRI) op de Filippijnen. De Thaise koning is beschermheer van het IRRI.

Geografie

Thailand ligt in het hart van Zuidoost-Azië, tussen de Indische Oceaan en de Zuid-Chinese Zee. Het land heeft een oppervlakte van 514.000 vierkante kilometer en beschikt over een prachtige natuur variërend van bergen, stranden, jungle en meren tot aan rijstvelden.

Het noorden en noordoosten zijn bergachtig met als hoogste punt de Doi Inthanon (2596 m). Deze streek is begroeid met rijstvelden en regenwouden. Het centrale laagland is het centrum van de Thaise rijstteelt. De belangrijkste rivier van Thailand, de Chaophraya, stroomt door dit gebied en mondt uit in de Golf van Thailand.

Geschiedenis

De geschiedenis van Thailand gaat ver terug, maar zij valt niet samen met de geschiedenis van de Thai. Die bevolkingsgroep arriveerde pas 900 jaar geleden in het gebied.

Er hebben veel verschillende volkeren gewoond in wat nu Thailand is. Tussen de 6e en 9e eeuw bestaat er een koninkrijk (Dvaravati) in de centrale laagvlakte. In deze tijd bloeit het boeddhisme dat werd geïntroduceerd onder invloed van de handel met India en Ceylon (Sri Lanka).

Vanaf de 9de eeuw breiden de Khmer (Koninkrijk van Angkor) hun grondgebied uit over grote delen van Zuidoost-Azië, inclusief vrijwel heel Thailand. De Khmer hebben grote invloed op taal, kunst en cultuur.

In de 13e eeuw is het eerste Thai koninkrijk een feit: Sukhothai, al snel gevolgd door een machtiger rijk, Ayutthaya. Dat rijk gaat niet alleen de strijd aan met Sukhothai, maar ook met het verzwakte Angkor. Dankzij uitgebreide handel met Japan, China, India en Perzië maakt Ayutthaya een periode van grote bloei door.

De welvaart van Ayutthaya trekt de aandacht van de Birmezen die het rijk aanvallen en verslaan. Zij houden niet lang stand, omdat ze hun aandacht moeten verleggen naar de Chinezen die Birma in het noorden aanvallen.

Daarna grijpt generaal Taksin de macht. Hij breidt zijn grondgebied uit tot het huidige Thailand, heel Laos en een deel van Cambodja. Hij kroont zichzelf tot koning en verkondigt dat hij de 'nieuwe Boeddha' is. Dat gaat zijn ministers te ver; Taksin wordt afgezet en geëxecuteerd.

Generaal Chao Phraya Chakri wordt tot koning gekroond en dat is het begin van de Chakri-dynastie, die tot op heden het koningshuis vormt van Thailand.

Klimaat

Thailand kent een tropisch klimaat. Voor midden en noord Thailand geldt, dat er drie seizoenen te onderscheiden zijn. Allereerst de koelere en drogere maanden van november tot februari, wanneer de temperatuur overdag tussen 18 °C en 31 °C ligt. Ten tweede het warme, droge seizoen van maart tot half juni, wanneer de temperatuur overdag tussen 30 °C en 35 °C is. Tot slot de regentijd, van half juni tot oktober, wanneer de temperatuur overdag tussen 28 °C en 32 °C ligt. Aan het eind van de dag en 's nachts kunnen hevige buien vallen, maar meestal is het de rest van de dag droog.

De beste reistijd voor Zuid Thailand hangt af van de regio. Gaat u naar Phuket en omstreken, dan kunt u het beste reizen tussen november en april. Het is dan droog en zeer aangenaam in Phuket, met een temperatuur van rond de 25 °C. Van mei tot en met oktober wordt zon afgewisseld door één à twee verfrissende buien per dag. De natuur is dan prachtig. De warmste maanden zijn april en mei. De temperatuur kan dan oplopen tot 35 °C.

De regio Trang (Krabi) kunt u het beste bezoeken tussen de maanden november en april. In de regio Trang is er één regentijd: tussen mei en oktober. De maand april is de heetste maand met temperaturen die op kunnen lopen tot 35 °C.

De eilanden Koh Samui, Koh Phangan of Koh Tao kunt u het beste bezoeken tussen maart en september. De grote regentijd is tussen oktober en half december. April is de heetste maand. De temperatuur kan dan oplopen tot 40 °C.

Religie

Het boeddhisme is de belangrijkste religie in Thailand, gevolgd door de islam. Meer dan 95% van de Thai is boeddhist. Thailand telt bijna 30.000 boeddhistische tempels, waarvan er 400 in Bangkok staan.

Toetreding tot de boeddhistische monniken wordt vaak gezien als een ritueel dat de overgang naar de volwassenheid symboliseert. Veel Thaise mannen (vrouwen kunnen geen monnik worden) kiezen er op een bepaald moment voor om korte of langere tijd monnik te worden.

In de meest zuidelijke provincies, waar ook veel Maleisiërs zich gevestigd hebben, zijn wat meer islamitische gemeenten te vinden. Deze zijn grotendeels afgescheiden van de niet-islamitische bewoners in de omgeving.

Taal

De officiële taal van Thailand is Thai. Daarnaast wordt in Thailand ook Laotiaans, Chinees, Maleis en Mon Khmer gesproken. De bergstammen in het noorden spreken vaak hun eigen stamtaal. In de grote steden en toeristencentra spreken de mensen vaak Engels.

Grand Palace Bangkok

th_al_grandpalace.jpg

De Grand Palace en de prachtige tempel Wat Phra Kaew zijn samen de nummer één toeristenattractie van Bangkok. Zelfs buiten de paleismuren is het eerste aanzicht al spectaculair. Het Grand Palace is het voormalig onderkomen van het Thaise Koningshuis. Op dit moment wordt het paleis alleen gebruikt bij plechtigheden en op bepaalde feestdagen. U ziet prachtige complexen en onderkomens en met goud omlijste daken die fel afsteken tegen de blauwe lucht. De paleistuinen zijn tot in detail verzorgd en grote stenen olifanten bewaken de entree van het paleis.

Tuk Tuk

th_al_tuktuk2.jpg

De Thaise tuk tuk is een unieke manier om het land de ontdekken! De meeste tuk tuks zijn met de hand gemaakt. De zitplaatsen in de gemiddelde tuk tuk zijn erg comfortabel. De kleine omgebouwde aanhangers worden voortgetrokken door een brommer en zitten heerlijk. Ook locals in de stad maken regelmatig gebruik van tuk tuks als ze bijvoorbeeld veel spullen moeten vervoeren.

Chiang Mai

TH_AL_CHIANGMAI

Chiang Mai ligt in het bergachtige noorden van Thailand. U vindt er vele restaurants en bars. Het is bovendien een paradijs voor shoppers: u kunt hier allerlei houtsnijwerk, zijde, lak- en zilverwerk en bijzondere parasols kopen. Wat een bezoek meer dan waard is, is de Wat Phra That Doi Suthep, de bekendste tempel van Chiang Mai. Vanuit Chiang Mai heeft u ook tal van excursiemogelijkheden, zoals jungletreks naar de bergstammen en de Gouden Driehoek.

Ayutthaya

Ayutthaya

Ayutthaya is de voormalige hoofdstad van Siam en werd gesticht in het jaar 1350. De stad ligt ongeveer 85 kilometer ten noorden van Bangkok waar de rivieren Chao Phraya, Nam Pa Sak en Lopburi samenkomen. De stad staat bekend om de ruïnes, één van de belangrijkste is de Wat Phra Sri Sanphet, de koninklijke tempel. Laat u in Ayutthaya betoveren door zijn vele indrukwekkende en mysterieuze tempels en monumenten. De stad is in 1991 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

Mae Hong Son

TH_AL_Mae Hong son

Het schilderachtige Mae Hong Son ligt zo'n 369 km ten noordwesten van Chiang Mai. Vroeger was het dorpje slechts per olifant bereikbaar. Nu is het dorp ook bereikbaar voor ander verkeer. De tocht naar het dorp is erg mooi en de route er heen wordt ook wel 'de weg met de tweeduizend bochten' genoemd. Mae Hong Son heeft een indrukwekkende cultuur die nog steeds goed bewaard is gebleven. De oorspronkelijke bewoners zijn gekleed in traditionele Thai Yai kleding. Ook vindt u in dit dorp de bekende Langnekstam en de in Birmaanse stijl gebouwde, houten tempels. De cultuur en de weelderige omgeving maakt Mae Hong Son een absolute aanrader om te ervaren en te bezichtigen.

Khao Yai Nationaal Park

th_al_khaoyainp.jpg

Khao Yai is het oudste nationaal park en één van de meest ongerepte van Thailand. Het park staat bekend om haar prachtige flora en is een uitstekende plek om wilde dieren te spotten. Zo leven er apen, neushoornvogels, gibbons, herten en zijn ook de Aziatische olifanten vertegenwoordigd. Er is zelfs een kleine populatie tijgers. Naast de grote diversiteit aan wildlife staat het park bekend om haar vele prachtige watervallen, waarvan de meest bekende Namtok Heo Suwat is. Het is zeker aan te raden om trektochten door de schitterende jungle te maken.

 

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam