Royal Palace Bangkok
Krabi
Historisch Ayutthaya
Mae Hong Son
River Kwai
Chiang Mai
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Thailand

Kleding

Thailand heeft een tropisch klimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds fris zijn, een vest of trui is dan handig. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Thailand.
Voor de Thai is enigszins bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. In religieuze plaatsen (tempels e.d.) zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Boeddhistische tempels betreedt u zonder schoenen; neem teenslippers of instappers mee zodat u bij tempelbezoeken niet steeds de veters hoeft te strikken.

Fotograferen

In Thailand vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto.
Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.
Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Bevolking

Thailand heeft ruim 64.000.000 inwoners. Circa 80% van de bevolking bestaat uit de oorspronkelijke Thai. De minderheids- groepen zijn vooral Chinezen, Maleisiërs, Birmanen, Laotianen, Cambodjanen en Birmezen. De verschillende bevolkingsgroepen leven vreedzaam naast elkaar.

In het noordwesten van Thailand leven verschillende bergstammen, zoals de Karen, H'mong, Akha en Lisu. Zij handhaven nog veel van hun eigen cultuur, taal en kleding.

Fooien

De Thaise bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om kleingeld bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft.

Indicatie fooien:
Chauffeur : 100 baht (ca. € 3) per persoon per dag
Gids : 150 baht (ca. € 4,50) per persoon per dag
Kamermeisje : 50 baht (ca. € 1,50) per persoon per nacht
Kofferdrager : 20 baht (ca. € 0,60) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de baht wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.
In hotels en restaurants wordt de fooi meestal al in de rekening verwerkt, u hoeft dan dus niets extra’s te geven.

Wanneer u aan een groepsreis deelneemt zal de reisleider aan het begin van uw rondreis een gezamenlijke fooienpot voorstellen. U heeft er dan geen omkijken meer naar.

Eten en drinken

De Thaise keuken is wereldberoemd en één van de hoogtepunten van een reis door Thailand. Rijst en noedels zijn de basis van iedere maaltijd, aangevuld met varkensvlees, gevogelte, vis of schaaldieren en vele soorten groenten. Veelgebruikte ingrediënten zijn knoflook, peper, limoen, sereh en vissaus. De vele kruiden en specerijen maken het culinaire plaatje compleet. De Thaise keuken kan behoorlijk pittig zijn, hoewel er zeker ook mild gekruide gerechten zijn te krijgen. Vraag om ‘mai phet’ wat ‘licht gekruid’ betekent, indien u het niet te heet wilt! In restaurants en hotels is de keuken steeds meer afgestemd op buitenlanders.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden. Gelukkig heeft Thailand veel heerlijke soorten exotisch fruit, zoals mango’s, ananassen, papaja’s, kokosnoten en watermeloen. De sappen van deze vruchten zijn overheerlijk!

Alle internationale frisdranken zijn te koop, net als verschillende exportbieren. Geïmporteerde sterke dranken en wijnen zijn duur. Kraanwater is veilig om tanden te poetsen, niet om te drinken. Water in flessen is overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken:
Lunch : ca. € 5
Diner : tussen de € 7 en € 11
Flesje water : in de bus € 0,50, in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : €1 - €1,50
Glas wijn : ca. € 5
Glas bier(lokaal) : ca. € 3
Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de baht wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geografie

Thailand ligt in het hart van Zuidoost-Azië, tussen de Indische Oceaan en de Zuid-Chinese Zee. Het land heeft een oppervlakte van 514.000 vierkante kilometer en beschikt over een prachtige natuur variërend van bergen, stranden, jungle en meren tot aan rijstvelden.

Het noorden en noordoosten zijn bergachtig met als hoogste punt de Doi Inthanon (2596 m). Deze streek is begroeid met rijstvelden en regenwouden. Het centrale laagland is het centrum van de Thaise rijstteelt. De belangrijkste rivier van Thailand, de Chaophraya, stroomt door dit gebied en mondt uit in de Golf van Thailand.

Geschiedenis

De geschiedenis van Thailand gaat ver terug, maar zij valt niet samen met de geschiedenis van de Thai. Die bevolkingsgroep arriveerde pas 900 jaar geleden in het gebied.

Er hebben veel verschillende volkeren gewoond in wat nu Thailand is. Tussen de 6e en 9e eeuw bestaat er een koninkrijk (Dvaravati) in de centrale laagvlakte. In deze tijd bloeit het boeddhisme dat werd geïntroduceerd onder invloed van de handel met India en Ceylon (Sri Lanka).

Vanaf de 9de eeuw breiden de Khmer (Koninkrijk van Angkor) hun grondgebied uit over grote delen van Zuidoost-Azië, inclusief vrijwel heel Thailand. De Khmer hebben grote invloed op taal, kunst en cultuur.

In de 13e eeuw is het eerste Thai koninkrijk een feit: Sukhothai, al snel gevolgd door een machtiger rijk, Ayutthaya. Dat rijk gaat niet alleen de strijd aan met Sukhothai, maar ook met het verzwakte Angkor. Dankzij uitgebreide handel met Japan, China, India en Perzië maakt Ayutthaya een periode van grote bloei door.

De welvaart van Ayutthaya trekt de aandacht van de Birmezen die het rijk aanvallen en verslaan. Zij houden niet lang stand, omdat ze hun aandacht moeten verleggen naar de Chinezen die Birma in het noorden aanvallen.

Daarna grijpt generaal Taksin de macht. Hij breidt zijn grondgebied uit tot het huidige Thailand, heel Laos en een deel van Cambodja. Hij kroont zichzelf tot koning en verkondigt dat hij de 'nieuwe Boeddha' is. Dat gaat zijn ministers te ver; Taksin wordt afgezet en geëxecuteerd.

Generaal Chao Phraya Chakri wordt tot koning gekroond en dat is het begin van de Chakri-dynastie, die tot op heden het koningshuis vormt van Thailand.

Beste reistijd

Thailand heeft een tropisch klimaat. Voor Midden- en Noord-Thailand zijn drie seizoenen te onderscheiden: de koelere en drogere maanden van november tot februari, met temperaturen tussen 18 °C en 31 °C; het warme, droge seizoen, van maart tot half juni, met gemiddelde temperaturen tussen 30 °C en 35 °C, en tenslotte de regentijd, van half juni tot oktober, wanneer de temperatuur overdag tussen 28 °C en 32 °C ligt. Tijdens de regentijd valt er één tot drie uur regen per dag, vaak in de namiddag en in de nacht. Overdag is het overwegend droog. Het regent dus zeker niet de hele dag. Bovendien zorgt de regen juist ook voor het mooie, groene landschap!

Voor Zuid-Thailand, de regio Phuket en Trang (Krabi), is de periode tussen november en april droog en zeer aangenaam, met een gemiddelde temperatuur van 25 °C. Van mei tot en met oktober wordt zon afgewisseld door één of twee verfrissende buien per dag; de natuur is dan prachtig. De warmste maanden zijn april en mei. De temperatuur kan dan oplopen tot 35 °C.

De eilanden Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao, in de Golf van Thailand, kennen een aangenaam klimaat tussen maart en september. Tussen oktober en half december valt de meeste regen. April staat bekend als de warmste maand, met temperaturen die kunnen oplopen tot 40 °C.

Religie

Het boeddhisme is de belangrijkste religie in Thailand, gevolgd door de islam. Meer dan 95% van de Thai is boeddhist. Thailand telt bijna 30.000 boeddhistische tempels, waarvan er 400 in Bangkok staan.

Toetreding tot de boeddhistische monniken wordt vaak gezien als een ritueel dat de overgang naar de volwassenheid symboliseert. Veel Thaise mannen (vrouwen kunnen geen monnik worden) kiezen er op een bepaald moment voor om korte of langere tijd monnik te worden.

In de meest zuidelijke provincies, waar ook veel Maleisiërs zich gevestigd hebben, zijn wat meer islamitische gemeenten te vinden. Deze zijn grotendeels afgescheiden van de niet-islamitische bewoners in de omgeving.

Taal

De officiële taal van Thailand is Thai. Daarnaast wordt in Thailand ook Laotiaans, Chinees, Maleis en Mon Khmer gesproken. De bergstammen in het noorden spreken vaak hun eigen stamtaal. In de grote steden en toeristencentra spreken de mensen vaak Engels.

Maya Bay

Het populaire strand Maya Bay, bekend van de film ‘The Beach’, is per 1 juni 2018 voor onbepaalde tijd gesloten. Maya Bay is tijdelijk gesloten zodat het koraal zich kan herstellen. De regering verwacht dat het strand weer toegankelijk is in 2021.

Ambassade en consulaat

Ambassade en Consulaat van Thailand
Laan Copes van Cattenburch 123
2585 EZ Den Haag
Tel: 070-3459703
Fax: 070-3608743

Verbod roken stranden Thailand

Per 1 november 2017 is het verboden om te roken op diverse stranden in Thailand. Dit verbod geldt onder andere voor de stranden van Pattaya, Jomtien, Phuket, Cha-Am, Hua Hin and Bang Saen. Het roken van sigaretten op de verboden plekken kan leiden tot een hoge boete (ca. 2500 euro) of een gevangenisstraf van 1 jaar. Vraag bij de receptie van uw hotel of dit verbod ook geldt voor het strand bij u in de buurt.

Geldzaken

De munteenheid van Thailand is de Thaise baht (THB). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Vrijwel overal in Thailand is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Ook worden contante euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro's en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan wel veel tijd in beslag nemen.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Thailand worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht.

In dit land komt in sommige gebieden malaria voor. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden voldoende. Het smeren van muggenwerende middelen wordt aangeraden. De meeste hotels zijn voorzien van airconditioning, ventilator en een klamboe. Het is niet noodzakelijk een eigen klamboe mee te nemen.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Ín Thailand zijn de meeste winkelcentra en winkels dagelijks geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur.

De banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 15.30 uur. Thailand kent een groot aantal wisselloketten die ook 's avonds en in het weekend geopend zijn.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Personen met de Nederlandse nationaliteit hoeven geen visum aan te vragen bij een verblijf korter dan 30 dagen. U ontvangt ter plaatse kosteloos een visum.

Bij een verblijf langer dan 30 dagen kunt u uw visum eenmalig, tegen betaling, maximaal 14 dagen verlengen op het Immigratiekantoor te Bangkok.

Indien u via een buurland Thailand, over land binnenkomt, ontvangt u een kosteloos visum van maximaal 15 dagen. Dit visum kunt u verlengen, tegen betaling, met een duur van maximaal 7 dagen.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade of het consulaat van Thailand.

Tijdsverschil

In Thailand is het 6 uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 5 uur later.

Optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Denk eraan dit ruim 24 uur van tevoren te laten weten aan onze vertegenwoordiging zodat zij in staat zijn dit op de gewenste dag voor u te organiseren. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta, de Thaise bath.

Voltage

Het voltage is in Thailand 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Thailand kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis