Royal Palace Bangkok
Krabi
Ayutthaya Historical Park
Mae Hong Son
River Kwai
Monniken
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Thailand

Bevolking

Thailand heeft ruim 64.000.000 inwoners. Circa 80% van de bevolking bestaat uit de oorspronkelijke Thai. De minderheids- groepen zijn vooral Chinezen, Maleisiërs, Birmanen, Laotianen, Cambodjanen en Birmezen. De verschillende bevolkingsgroepen leven vreedzaam naast elkaar.

In het noordwesten van Thailand leven verschillende bergstammen, zoals de Karen, H'mong, Akha en Lisu. Zij handhaven nog veel van hun eigen cultuur, taal en kleding.

Fooien

Fooien zijn in Thailand gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer € 1,30 per kamer per nacht (omgerekend ca. 50 THB, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 0,55 per koffer (omgerekend ca. 20 THB, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 3,90 per persoon per dag (omgerekend ca. 150 THB, afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ongeveer € 2,60 per persoon per dag (omgerekend ca. 100 THB, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien voor de privéreizen. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Eten en drinken

De Thaise keuken is wereldberoemd en één van de hoogtepunten van een reis door Thailand. Rijst en noedels zijn de basis van iedere maaltijd, aangevuld met varkensvlees, gevogelte, vis of schaaldieren en vele soorten groenten. Veelgebruikte ingrediënten zijn knoflook, peper, limoen, sereh en vissaus. De vele kruiden en specerijen maken het plaatje compleet.

Thailand is 's werelds grootste exporteur van rijst en de Thai zelf consumeren ongeveer 100 kg rijst per persoon per jaar! Vijfduizend Thaise rijstsoorten zijn geregistreerd in het International Rice Research Institute (IRRI) op de Filippijnen. De Thaise koning is beschermheer van het IRRI.

Geografie

Thailand ligt in het hart van Zuidoost-Azië, tussen de Indische Oceaan en de Zuid-Chinese Zee. Het land heeft een oppervlakte van 514.000 vierkante kilometer en beschikt over een prachtige natuur variërend van bergen, stranden, jungle en meren tot aan rijstvelden.

Het noorden en noordoosten zijn bergachtig met als hoogste punt de Doi Inthanon (2596 m). Deze streek is begroeid met rijstvelden en regenwouden. Het centrale laagland is het centrum van de Thaise rijstteelt. De belangrijkste rivier van Thailand, de Chaophraya, stroomt door dit gebied en mondt uit in de Golf van Thailand.

Geschiedenis

De geschiedenis van Thailand gaat ver terug, maar zij valt niet samen met de geschiedenis van de Thai. Die bevolkingsgroep arriveerde pas 900 jaar geleden in het gebied.

Er hebben veel verschillende volkeren gewoond in wat nu Thailand is. Tussen de 6e en 9e eeuw bestaat er een koninkrijk (Dvaravati) in de centrale laagvlakte. In deze tijd bloeit het boeddhisme dat werd geïntroduceerd onder invloed van de handel met India en Ceylon (Sri Lanka).

Vanaf de 9de eeuw breiden de Khmer (Koninkrijk van Angkor) hun grondgebied uit over grote delen van Zuidoost-Azië, inclusief vrijwel heel Thailand. De Khmer hebben grote invloed op taal, kunst en cultuur.

In de 13e eeuw is het eerste Thai koninkrijk een feit: Sukhothai, al snel gevolgd door een machtiger rijk, Ayutthaya. Dat rijk gaat niet alleen de strijd aan met Sukhothai, maar ook met het verzwakte Angkor. Dankzij uitgebreide handel met Japan, China, India en Perzië maakt Ayutthaya een periode van grote bloei door.

De welvaart van Ayutthaya trekt de aandacht van de Birmezen die het rijk aanvallen en verslaan. Zij houden niet lang stand, omdat ze hun aandacht moeten verleggen naar de Chinezen die Birma in het noorden aanvallen.

Daarna grijpt generaal Taksin de macht. Hij breidt zijn grondgebied uit tot het huidige Thailand, heel Laos en een deel van Cambodja. Hij kroont zichzelf tot koning en verkondigt dat hij de 'nieuwe Boeddha' is. Dat gaat zijn ministers te ver; Taksin wordt afgezet en geëxecuteerd.

Generaal Chao Phraya Chakri wordt tot koning gekroond en dat is het begin van de Chakri-dynastie, die tot op heden het koningshuis vormt van Thailand.

Klimaat

Thailand kent een tropisch klimaat. Voor midden en noord Thailand geldt, dat er drie seizoenen te onderscheiden zijn. Allereerst de koelere en drogere maanden van november tot februari, wanneer de temperatuur overdag tussen 18 °C en 31 °C ligt. Ten tweede het warme, droge seizoen van maart tot half juni, wanneer de temperatuur overdag tussen 30 °C en 35 °C is. Tot slot de regentijd, van half juni tot oktober, wanneer de temperatuur overdag tussen 28 °C en 32 °C ligt. Aan het eind van de dag en 's nachts kunnen hevige buien vallen, maar meestal is het de rest van de dag droog.

De beste reistijd voor Zuid Thailand hangt af van de regio. Gaat u naar Phuket en omstreken, dan kunt u het beste reizen tussen november en april. Het is dan droog en zeer aangenaam in Phuket, met een temperatuur van rond de 25 °C. Van mei tot en met oktober wordt zon afgewisseld door één à twee verfrissende buien per dag. De natuur is dan prachtig. De warmste maanden zijn april en mei. De temperatuur kan dan oplopen tot 35 °C.

De regio Trang (Krabi) kunt u het beste bezoeken tussen de maanden november en april. In de regio Trang is er één regentijd: tussen mei en oktober. De maand april is de heetste maand met temperaturen die op kunnen lopen tot 35 °C.

De eilanden Koh Samui, Koh Phangan of Koh Tao kunt u het beste bezoeken tussen maart en september. De grote regentijd is tussen oktober en half december. April is de heetste maand. De temperatuur kan dan oplopen tot 40 °C.

Religie

Het boeddhisme is de belangrijkste religie in Thailand, gevolgd door de islam. Meer dan 95% van de Thai is boeddhist. Thailand telt bijna 30.000 boeddhistische tempels, waarvan er 400 in Bangkok staan.

Toetreding tot de boeddhistische monniken wordt vaak gezien als een ritueel dat de overgang naar de volwassenheid symboliseert. Veel Thaise mannen (vrouwen kunnen geen monnik worden) kiezen er op een bepaald moment voor om korte of langere tijd monnik te worden.

In de meest zuidelijke provincies, waar ook veel Maleisiërs zich gevestigd hebben, zijn wat meer islamitische gemeenten te vinden. Deze zijn grotendeels afgescheiden van de niet-islamitische bewoners in de omgeving.

Taal

De officiële taal van Thailand is Thai. Daarnaast wordt in Thailand ook Laotiaans, Chinees, Maleis en Mon Khmer gesproken. De bergstammen in het noorden spreken vaak hun eigen stamtaal. In de grote steden en toeristencentra spreken de mensen vaak Engels.

Maya Bay

Het populaire strand Maya Bay, bekend van de film ‘The Beach’, is per 1 juni 2018 voor onbepaalde tijd gesloten. Maya Bay is tijdelijk gesloten zodat het koraal zich kan herstellen. De regering verwacht dat het strand weer toegankelijk is in 2021.

Ambassade en consulaat

Ambassade en Consulaat van Thailand
Laan Copes van Cattenburch 123
2585 EZ Den Haag
Tel: 070-3459703
Fax: 070-3608743

Verbod roken stranden Thailand

Per 1 november 2017 is het verboden om te roken op diverse stranden in Thailand. Dit verbod geldt onder andere voor de stranden van Pattaya, Jomtien, Phuket, Cha-Am, Hua Hin and Bang Saen. Het roken van sigaretten op de verboden plekken kan leiden tot een hoge boete (ca. 2500 euro) of een gevangenisstraf van 1 jaar. Vraag bij de receptie van uw hotel of dit verbod ook geldt voor het strand bij u in de buurt.

Geldzaken

De munteenheid van Thailand is de Thaise baht (THB). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Vrijwel overal in Thailand is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Ook worden contante euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro's en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan wel veel tijd in beslag nemen.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Thailand worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht.

In dit land komt in sommige gebieden malaria voor. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden voldoende. Het smeren van muggenwerende middelen wordt aangeraden. De meeste hotels zijn voorzien van airconditioning, ventilator en een klamboe. Het is niet noodzakelijk een eigen klamboe mee te nemen.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Ín Thailand zijn de meeste winkelcentra en winkels dagelijks geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur.

De banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 15.30 uur. Thailand kent een groot aantal wisselloketten die ook 's avonds en in het weekend geopend zijn.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Personen met de Nederlandse nationaliteit hoeven geen visum aan te vragen bij een verblijf korter dan 30 dagen. U ontvangt ter plaatse kosteloos een visum.

Bij een verblijf langer dan 30 dagen kunt u uw visum eenmalig, tegen betaling, maximaal 14 dagen verlengen op het Immigratiekantoor te Bangkok.

Indien u via een buurland Thailand, over land binnenkomt, ontvangt u een kosteloos visum van maximaal 15 dagen. Dit visum kunt u verlengen, tegen betaling, met een duur van maximaal 7 dagen.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade of het consulaat van Thailand.

Tijdsverschil

In Thailand is het 6 uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 5 uur later.

Optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Denk eraan dit ruim 24 uur van tevoren te laten weten aan onze vertegenwoordiging zodat zij in staat zijn dit op de gewenste dag voor u te organiseren. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta, de Thaise bath.

Voltage

Het voltage is in Thailand 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Thailand kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis