Anuradhapura
Yala nationaal park
Galle fort
Theevelden, Nuwara Eliya
Sigiriya
Polonnaruwa
Trincomalee
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Sri Lanka

Bevolking

Sri Lanka heeft ruim 19.000.000 inwoners. Bijna 75% daarvan is Singalees. De Tamils zijn daarna de grootste bevolkingsgroep en maken 17% van de bevolking uit. Ook is er een aantal etnische minderheidsgroepen, zoals de Burghers (nazaten van de Nederlanders), de Moren en afstammelingen van de Arabieren, de Maleiers en Veddha's. De Veddha's zijn een zeer kleine gemeenschap, die afstammen van de oorspronkelijke eilandbewoners.

Eten en drinken

Het belangrijkste gerecht uit de Sri Lankaanse keuken is rijst met curry. De curry wordt niet gemaakt met de bij ons bekende kerrie, maar is een mengsel van kruiden en specerijen, gecombineerd met vlees, vis of gevogelte. Daarnaast staat Sri Lanka bekend om de grote diversiteit aan fruit. Bijna alle fruitsoorten van Azië kunt u hier proeven.

De nationale drank is Arrack gemaakt van de kokospalm. En natuurlijk is thee ook bijna overal en altijd te koop, de beroemde Ceylon thee wordt immers in Sri Lanka verbouwd.

Geografie

Sri Lanka, dat vroeger Ceylon heette, is ongeveer zo groot als Nederland en België samen. Het heeft een oppervlakte van ruim 65.000 vierkante kilometer. Behalve de oostkust, die aan de Bengaalse Zee ligt, grenzen de overige kusten aan de Indische Oceaan.

Het binnenland kent diverse bergketens, waarvan de hoogste toppen op circa 2500 meter liggen. Deze hooglanden liggen vooral in het midden en zuiden van het land, terwijl het noordelijke deel van het eiland vrij vlak is. Deze verscheidenheid aan landschappen zorgt ervoor dat Sri Lanka een geliefd land is om naar toe te reizen.

Geschiedenis

Sri Lanka kent een lange en hevige historie. Voordat Marco Polo voet aan wal zette in 1288 heeft het eiland al enige onrust gekend.

De Tamils kwamen in de derde eeuw voor Christus, vanuit India, naar Anuradhapura voor de handel. Anuradhapura is eeuwenlang de belangrijkste stad van het toenmalige Ceylon geweest. Het was het centrum van de handel, koninkrijken, pracht en praal. De oude gebouwen en ruïnes getuigen van deze zeer welvarende tijd en Anuradhapura heeft dan ook de grootste beschaving van heel Zuid-Azië gekend.

Toen koning Kasyapa zich vestigde op de bekende rots van Sigirya is de strijd in alle hevigheid losgebarsten en werd uiteindelijk Polonnaruwa de nieuwe hoofdstad. Tegelijkertijd werd in het noorden onder flink rumoer het onafhankelijke Tamil koninkrijk gevestigd.

Nadat Marco Polo Sri Lanka ontdekte, kwamen diverse kolonisten Sri Lanka bezoeken. De Portugezen zijn er een korte periode geweest en dreven veel handel met de Nederlanders, die zich hier massaal gevestigd hadden. De Koning van Kandy droeg daarom in 1638 de Portugese macht over aan de Nederlandse Compagnie. Op het eiland zijn nog veel afstammelingen van de Nederlanders, oude Nederlandse tradities en gebruiken terug te vinden.

De Britten namen na een heftige strijd de scepter over in 1815 en Sri Lanka groeide uit tot de British East India Company. De Britten voerden de Engelse taal in en hervormden de economie.

Sinds 1948 is Sri Lanka onafhankelijk en wordt er nog fanatiek internationale handel gedreven in kokos, rubber en thee. In 1972 werd Ceylon uitgeroepen tot onafhankelijke parlementaire Republiek van Sri Lanka.

Klimaat

Sri Lanka kent een warm, tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 27 °C in de kustgebieden. In de hoger geleden gebieden, zoals Nuwara Eliya, is het aanzienlijk koeler. Hier is de gemiddelde temperatuur 16 °C.

Sri Lanka kent twee moessonperiodes. Van mei tot en met augustus is het regentijd in het zuidwesten van het eiland en van oktober tot en met januari in het noordoosten. Tijdens de moessonperiode valt de regen in korte, hevige stortbuien, waarna de zon weer volop schijnt. Het is dus niet zo dat het in het natte seizoen onophoudelijk regent.

Walvissen en dolfijnen in Sri Lanka

Het hele jaar door zijn er zowel bij de oost- en zuidkust verschillende soorten dolfijnen te zien. De grootse kans op walvissen te zien heeft u echter bij de oostkust. Sri Lanka is een van de beste bestemmingen ter wereld om blauwe vinvissen te spotten. Door een verbod is de zee rondom Sri Lanka voor een lange periode met rust gelaten. Daardoor hebben de walvissen jarenlang rust gehad. De meest bijzondere walvis die u bij Sri Lanka kunt spotten is de blauwe vinvis. De grote walvissoorten hebben zo hun eigen periodes wanneer deze bij Sri Lanka zijn te zien. Wij hebben de volgende beste reisperiodes voor walvissen op een rij gezet:

Beste tijd: feb - apr. voor de grotere walvissen (oostkust)
Beste tijd: dec - mrt voor de zuidkust

Religie

Het grootste deel van de bevolking, ongeveer 70%, is boeddhist. De Tamils zijn voornamelijk hindoeïstisch. Daarnaast komen ook belangrijke minderheden van christelijke en islamitische Tamils voor. Zij wonen vooral in de steden en het oosten van het land.

Taal

De officiële talen van Sri Lanka zijn Singhalees en Tamil. Aangezien Sri Lanka een Engelse kolonie is geweest, wordt ook vrijwel overal Engels gesproken.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld chauffeurs, gidsen, kamermeisjes, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer € 1,00 per kamer per nacht (omgerekend ca. 192.007 LKR)
Kofferdragers: ongeveer € 1,00 per koffer (omgerekend ca. 192.007 LKR)
Chauffeur: ongeveer € 2,00 per persoon per dag (omgerekend ca. 384.059 LKR)
Gids: ongeveer € 3,00,- per persoon per dag (omgerekend ca. 576.088 LKR)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld.

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2018. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en lokale valuta wijzigen waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade van Sri Lanka
Jakob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel: 070-3655910

Verkeersbureau Sri Lanka
Allerheiligentor 2-4
D-60311 Frankfurt
Duitsland
Tel: +49 (0)69 287734 / +49 (0)69 288216
E-mail: CTBFRA@T-online.de

Geldzaken

De munteenheid van Sri Lanka is de Rupee (LKR). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In de grote steden in Sri Lanka is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Contante euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro's en Amerikaanse dollars worden vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan wel veel tijd in beslag nemen.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Sri Lanka worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

De winkels zijn in Sri Lanka geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 uur en 18.00 uur.

De banken zijn meestal alleen 's ochtends geopend, te weten van 9.00 uur tot 13.00 uur op maandag, en van 9.00 uur tot 13.30 uur van dinsdag tot en met vrijdag.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Voor reizen naar Sri Lanka is een visum verplicht.
U dient dit visum reeds in Nederland aan te vragen via ETA.
Klik hier voor alle benodigde informatie.

Sinds 1 augustus 2019 zijn er geen kosten meer verbonden aan het aanvragen van het visum. Helaas kunnen wij het visum niet voor u verzorgen, u dient dit echt zelf via bovenstaande website aan te vragen.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf na te vragen of zij een visum nodig hebben. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Sri Lanka.

Tijdsverschil

In Sri Lanka is het 4,5 uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 3,5 uur later.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze betalen in de lokale valuta, de Sri Lankaanse rupee of met bijvoorbeeld de Amerikaanse Dollar of euro's.

Voltage

Het voltage is in Sri Lanka 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Sri Lanka kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis