Merlion Park
Skyline
Sri Mariamman
Chinatown
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Singapore

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Singapore vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u een lokale simkaart aanschaffen waarmee u mobiel internet heeft. U kunt een simkaart kopen bij belwinkels, supermarkten en 7-Eleven winkels. De meeste winkelcentra, stations en restaurants bieden gratis Wi-Fi. Ook zijn er meerdere internetcafés.

Bevolking

Na Monaco is Singapore het dichtstbevolkte land ter wereld. Het heeft 4.840.000 inwoners, waarvan driekwart er permanent woont. Chinezen vormen met ongeveer 75% de grootste bevolkingsgroep, gevolgd door Maleisiërs (14%) en Indiërs (9%). Europeanen en Arabieren vormen een minderheid.

Het bevolkingsaantal van Singapore groeit nog maar langzaam, goedbeschouwd staat de groei stil. Het aantal geboorten per hoofd van de bevolking is niet voldoende om het bevolkingsaantal op peil te houden, maar dit gegeven wordt enigszins gemaskeerd door de hoge levensverwachting en stimulering van immigratie.

Eten en drinken

Lekker eten speelt een grote rol in het dagelijks leven van de Singaporese bevolking. Door de vele culturen, die bij elkaar in dit kleine land wonen, is er keuze uit vele keukens. De belangrijkste zijn de Chinese, Maleise, Indische, Thaise en Franse keuken.

De Singapore Sling is het officiële welkomstdrankje van Singapore. Deze cocktail bestaat uit sinaasappelsap, citroensap, cherry, ginger ale, gin en rode cocktailkersen.

Nuttige adressen

De Singaporese ambassadeur te België is mede geaccrediteerd in Nederland.

Embassy of the Republic of Singapore
198 Avenue F.D. Roosevelt
1050 Brussel
België
Tel: + 32 – (0)2 – 6602979
Fax: + 32 – (0)2 – 6608685
amb.eu@singembbru.be
www.mfa.gov.sg/brussels

Consulaat-generaal van de Republiek Singapore in Nederland
Westerlaan 10
3016 CK Rotterdam
Tel: + 31 - (0)10 - 440 3650
Fax: + 31 - (0)10 – 440 3651

Geografie

De stadstaat Singapore is ongeveer 710 vierkante kilometer en bestaat, naast het hoofdeiland Singapore, uit kleine eilandjes. Het heeft twee buurlanden: Maleisië en Indonesië. Een één kilometer lange strekdam in de Straat van Johor verbindt Maleisië en Singapore met elkaar.

Singapore bestaat uit een hoofdeiland (waar u de gelijknamige hoofdstad vindt) en 58 kleinere eilanden met een tropisch karakter. Het hoofdeiland is 42 kilometer lang en 23 kilometer breed.

Het landschap is op te delen in drie regio’s. Het oosten is vlak en bestaat uit zand en kiezelgesteente. Het centrale deel is heuvelachtig en het westen heeft wat lagere heuvels.

Omdat Singapore een stadsstaat is, is meer dan de helft van het landoppervlak bebouwd. Het onbebouwde deel bestaat voornamelijk uit moerasland en (secundaire) jungle.

Geschiedenis

Singapore was een voorpost van het Sumatraanse rijk Srivijaya en had oorspronkelijk de Javaanse naam Temasek (zeestad). De stad groeide snel uit tot een levendig handelscentrum, maar ging in de 14e eeuw teloor. Tussen de 16e en 19e eeuw was Singapore Island deel van het Sultanaat Johor en kwam in die periode onder het bewind van achtereenvolgens Portugese en Nederlandse troepen.

Modern Singapore werd gesticht door de Brit Sir Thomas Stamford Raffles, die er op 29 januari 1819 landde. Raffles wist de strategische plek van Singapore in Zuidoost-Azië op waarde te schatten en tekende een overeenkomst met Sultan Hussein, Shah van Johor, die bepaalde dat de Britse Oost-Indische Compagnie er mocht handelen. In 1824 werd Singapore officieel een Britse kolonie. Volgens het ‘verdeel en heers-principe’ verspreidden de Britten de groepen oorspronkelijke bewoners (Chinezen, Indiërs, Arabieren en Maleisiërs) over het land. Indiase en Europese kolonisten stichtten kleine nederzettingen (kampongs).

Door slechte voorbereiding van de Britten kwam Singapore in de Tweede Wereldoorlog onder Japanse bezetting. Churchill noemde het ‘the worst disaster and largest capitulation in British history’. De Britse marinebasis werd verwoest voordat de Japanners er gebruik van konden maken. Ook vermoordden zij een aanzienlijk deel van de Chinese bevolking, bekend als ‘het bloedbad van Sook Ching’.

Na de oorlog namen de Britten de macht weer over, maar bij verkiezingen in 1955 won David Marshall, die de onafhankelijkheid van Singapore in gang zette. Lim Yew Hock, zijn opvolger, slaagde erin de Britten te overtuigen en bedong op 30 mei 1959 onafhankelijke verkiezingen. Die werden met overmacht gewonnen door de People’s Action Party (PAP). Lee Kuan Yew werd de eerste minister-president van Singapore als zelfbestuurde staat binnen het Britse Rijk.

In 1965 werd het land compleet onafhankelijk, met Yusof bin Ishak als eerste president van Singapore. Het land had problemen, waaronder werkloosheid en gebrek aan huisvesting, land en grondstoffen. Lee Kuan Yew zette grootschalige plannen op om deze problemen het hoofd te bieden, en met succes. Singapore werd de machtigste ‘Aziatische Tijger’, groeide uit tot één van de meest welvarende landen ter wereld en heeft nu, na Sjanghai, de op één na grootste haven ter wereld.

Lee Hsien Loong, de oudste zoon van voormalig minister-president Lee Kuan Yew, is de huidige president. Ook tijdens de Aziatische financiële crisis in 1997, de SARS-uitbraak in 2003 en periodes van terroristische dreiging bleef Singapore fier overeind. Momenteel richt men zich op het toerisme, onder meer door het openen van casino’s.

Klimaat

Dankzij de ligging vlakbij de evenaar heeft Singapore een tropisch klimaat met gedurende het hele jaar door zeer hoge gemiddelde temperaturen. De gemiddelde temperatuur is 26,7 °C. Het wordt bijna nooit 'kouder' dan 20 °C, zelfs ’s nachts niet. Overdag stijgt de temperatuur bijna altijd naar rond de 30 °C.

Het regent het hele jaar door in korte hevige buien, maar de meeste neerslag valt tussen november en januari. Gedurende de zuidwestmoesson valt er minder regen. Mei tot en met juli zijn de droogste maanden. In december schijnt de zon het minst.

Geldzaken

De munteenheid van Singapore is de Singaporese dollar (SGD). Voor de actuele wisselkoers gaat u naar de volgende link: https://www1.oanda.com/currency/converter/. In Singapore is het mogelijk om met uw bankpas en creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Let op: tegenwoordig zetten banken een extra beveiliging op uw bankpas, waardoor u niet zomaar buiten Europa kunt pinnen. Dit moet eerst geactiveerd worden bij uw bank. In de meeste hotels, restaurants en winkels kunt u met een creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd. Verder kunt u op het vliegveld 24 uur per dag geld wisselen. Als u op de volgende link klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen: https://www.gwktravelex.nl/.

Religie

Tolerantie op het gebied van religie is door de Singaporese overheid altijd als essentieel erkend en gestimuleerd. Het feit dat Singapore een kolonie is, en dus veel verschillende etnische groepen op een klein oppervlak herbergt, maakt het belang van raciale en religieuze harmonie immens.

Ongeveer 50% van de oorspronkelijke Singaporese bevolking hangt het boeddhisme of taoïsme aan. Het christendom komt op 15%, gevolgd door de islam met 14%. Hindoes en sikhs zijn minderheden.

Ondanks de grote tolerantie worden sommige religieuze uitingen in Singapore bewust geweerd. Het is bijvoorbeeld Jehova’s getuigen verboden hun religieuze lectuur te verspreiden. Ook belanden zij nog wel eens in de cel vanwege hun consequente weigering in militaire dienst te gaan.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen met de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl https://www.thuisvaccinatie.nl/. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Europees Medisch Paspoort
In urgente situaties is het handig om een Europees Medisch Paspoort mee te nemen naar Israël. Dit kan veel problemen voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener in het buitenland eenvoudig de gegevens van de patiënt van zijn of haar ziekten/aandoening en medicijngebruik kan opzoeken. Er wordt ook vermeld wie de behandelende arts is en wie er gewaarschuwd kan worden in dringende gevallen. Het medisch paspoort is te verkrijgen bij de huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van de medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche verzekeringen.

Taal

Vanuit historisch oogpunt is de nationale taal van Singapore het Maleis, maar Engels, Chinees (Mandarijn) en Tamil zijn tevens officiële talen. De voertaal is Engels en dit is ook de taal die op school de meeste aandacht krijgt.

Fooien

In Singapore is in de prijs van goederen en diensten vaak al een fooi van 10% inbegrepen. Het is in Singapore dan ook niet gebruikelijk fooi te geven, sterker nog, op het vliegveld is het streng verboden.

Openingstijden

Veel winkels en supermarkten zijn zeven dagen per week open. De shopping malls zijn van 10.00 tot 22.00 uur geopend. Kleinere supermarkten zijn vaak ook na de gebruikelijke openingstijden open.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog zes maanden geldig zijn bij aankomst in Singapore.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Singapore bij een verblijf van maximaal 90 dagen. Bij aankomst krijgt u een gratis Social Visit Pass voor 14 of 30 dagen.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Singapore.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd tussen de laatste zondag van maart en de laatste zondag van oktober is het in Singapore 6 uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het 7 uur later.

Elektriciteit

De netspanning is 220 V. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor de Engelse stekkers. U heeft daarom een verloopstekker type G of een wereldstekker nodig.

Gokken

Behalve het meedoen aan loterijen ten behoeve van een goed doel, Toto, Singapore Sweep-loterijen en wedden bij de paardenrennen van de Singapore Turf Club is gokken in Singapore verboden en strafbaar.

Keep it clean!

Singapore staat erom bekend een zeer propere stad te zijn. Roken, spugen en kauwgum kauwen in het openbaar vervoer en in de openbare ruimte is verboden en wordt beboet. Ook op het achteloos weggooien van afval staan hoge boetes.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis