Merlion Park
Skyline
Sri Mariamman
Chinatown
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Singapore

Bevolking

Na Monaco is Singapore het dichtstbevolkte land ter wereld. Het heeft 4.840.000 inwoners, waarvan driekwart er permanent woont. Chinezen vormen met ongeveer 75% de grootste bevolkingsgroep, gevolgd door Maleisiërs (14%) en Indiërs (9%). Europeanen en Arabieren vormen een minderheid.

Het bevolkingsaantal van Singapore groeit nog maar langzaam, goedbeschouwd staat de groei stil. Het aantal geboorten per hoofd van de bevolking is niet voldoende om het bevolkingsaantal op peil te houden, maar dit gegeven wordt enigszins gemaskeerd door de hoge levensverwachting en stimulering van immigratie.

Eten en drinken

Lekker eten speelt een grote rol in het dagelijks leven van de Singaporese bevolking. Door de vele culturen, die bij elkaar in dit kleine land wonen, is er keuze uit vele keukens. De belangrijkste zijn de Chinese, Maleise, Indische, Thaise en Franse keuken.

De Singapore Sling is het officiële welkomstdrankje van Singapore. Deze cocktail bestaat uit sinaasappelsap, citroensap, cherry, ginger ale, gin en rode cocktailkersen.

Geografie

De stadstaat Singapore is ongeveer 710 vierkante kilometer en bestaat, naast het hoofdeiland Singapore, uit kleine eilandjes. Het heeft twee buurlanden: Maleisië en Indonesië. Een één kilometer lange strekdam in de Straat van Johor verbindt Maleisië en Singapore met elkaar.

Singapore bestaat uit een hoofdeiland (waar u de gelijknamige hoofdstad vindt) en 58 kleinere eilanden met een tropisch karakter. Het hoofdeiland is 42 kilometer lang en 23 kilometer breed.

Het landschap is op te delen in drie regio’s. Het oosten is vlak en bestaat uit zand en kiezelgesteente. Het centrale deel is heuvelachtig en het westen heeft wat lagere heuvels.

Omdat Singapore een stadsstaat is, is meer dan de helft van het landoppervlak bebouwd. Het onbebouwde deel bestaat voornamelijk uit moerasland en (secundaire) jungle.

Geschiedenis

Singapore was een voorpost van het Sumatraanse rijk Srivijaya en had oorspronkelijk de Javaanse naam Temasek (zeestad). De stad groeide snel uit tot een levendig handelscentrum, maar ging in de 14e eeuw teloor. Tussen de 16e en 19e eeuw was Singapore Island deel van het Sultanaat Johor en kwam in die periode onder het bewind van achtereenvolgens Portugese en Nederlandse troepen.

Modern Singapore werd gesticht door de Brit Sir Thomas Stamford Raffles, die er op 29 januari 1819 landde. Raffles wist de strategische plek van Singapore in Zuidoost-Azië op waarde te schatten en tekende een overeenkomst met Sultan Hussein, Shah van Johor, die bepaalde dat de Britse Oost-Indische Compagnie er mocht handelen. In 1824 werd Singapore officieel een Britse kolonie. Volgens het ‘verdeel en heers-principe’ verspreidden de Britten de groepen oorspronkelijke bewoners (Chinezen, Indiërs, Arabieren en Maleisiërs) over het land. Indiase en Europese kolonisten stichtten kleine nederzettingen (kampongs).

Door slechte voorbereiding van de Britten kwam Singapore in de Tweede Wereldoorlog onder Japanse bezetting. Churchill noemde het ‘the worst disaster and largest capitulation in British history’. De Britse marinebasis werd verwoest voordat de Japanners er gebruik van konden maken. Ook vermoordden zij een aanzienlijk deel van de Chinese bevolking, bekend als ‘het bloedbad van Sook Ching’.

Na de oorlog namen de Britten de macht weer over, maar bij verkiezingen in 1955 won David Marshall, die de onafhankelijkheid van Singapore in gang zette. Lim Yew Hock, zijn opvolger, slaagde erin de Britten te overtuigen en bedong op 30 mei 1959 onafhankelijke verkiezingen. Die werden met overmacht gewonnen door de People’s Action Party (PAP). Lee Kuan Yew werd de eerste minister-president van Singapore als zelfbestuurde staat binnen het Britse Rijk.

In 1965 werd het land compleet onafhankelijk, met Yusof bin Ishak als eerste president van Singapore. Het land had problemen, waaronder werkloosheid en gebrek aan huisvesting, land en grondstoffen. Lee Kuan Yew zette grootschalige plannen op om deze problemen het hoofd te bieden, en met succes. Singapore werd de machtigste ‘Aziatische Tijger’, groeide uit tot één van de meest welvarende landen ter wereld en heeft nu, na Sjanghai, de op één na grootste haven ter wereld.

Lee Hsien Loong, de oudste zoon van voormalig minister-president Lee Kuan Yew, is de huidige president. Ook tijdens de Aziatische financiële crisis in 1997, de SARS-uitbraak in 2003 en periodes van terroristische dreiging bleef Singapore fier overeind. Momenteel richt men zich op het toerisme, onder meer door het openen van casino’s.

Klimaat

Dankzij de ligging vlakbij de evenaar heeft Singapore een tropisch klimaat met gedurende het hele jaar door zeer hoge gemiddelde temperaturen. De gemiddelde temperatuur is 26,7 °C. Het wordt bijna nooit 'kouder' dan 20 °C, zelfs ’s nachts niet. Overdag stijgt de temperatuur bijna altijd naar rond de 30 °C.

Het regent het hele jaar door in korte hevige buien, maar de meeste neerslag valt tussen november en januari. Gedurende de zuidwestmoesson valt er minder regen. Mei tot en met juli zijn de droogste maanden. In december schijnt de zon het minst.

Religie

Tolerantie op het gebied van religie is door de Singaporese overheid altijd als essentieel erkend en gestimuleerd. Het feit dat Singapore een kolonie is, en dus veel verschillende etnische groepen op een klein oppervlak herbergt, maakt het belang van raciale en religieuze harmonie immens.

Ongeveer 50% van de oorspronkelijke Singaporese bevolking hangt het boeddhisme of taoïsme aan. Het christendom komt op 15%, gevolgd door de islam met 14%. Hindoes en sikhs zijn minderheden.

Ondanks de grote tolerantie worden sommige religieuze uitingen in Singapore bewust geweerd. Het is bijvoorbeeld Jehova’s getuigen verboden hun religieuze lectuur te verspreiden. Ook belanden zij nog wel eens in de cel vanwege hun consequente weigering in militaire dienst te gaan.

Taal

Vanuit historisch oogpunt is de nationale taal van Singapore het Maleis, maar Engels, Chinees (Mandarijn) en Tamil zijn tevens officiële talen. De voertaal is Engels en dit is ook de taal die op school de meeste aandacht krijgt.

Fooien

In Singapore is in de prijs van goederen en diensten vaak al een fooi van 10% inbegrepen. Het is in Singapore dan ook niet gebruikelijk fooi te geven, sterker nog, op het vliegveld is het streng verboden.

Ambassade en verkeersbureau

De Singaporese ambassadeur te België is mede geaccrediteerd in Nederland.

Embassy of the Republic of Singapore
198 Avenue F.D. Roosevelt
1050 Brussel
België
Tel: + 32 – (0)2 – 6602979
Fax: + 32 – (0)2 – 6608685
amb.eu@singembbru.be
www.mfa.gov.sg/brussels

Consulaat-generaal van de Republiek Singapore in Nederland
Westerlaan 10
3016 CK Rotterdam
Tel: + 31 - (0)10 - 440 3650
Fax: + 31 - (0)10 – 440 3651

Geldzaken

De munteenheid van Singapore is de Singaporese dollar (SGD). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Vrijwel overal in Singapore is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

In de grote winkelcentra worden vaak ook Amerikaanse, Australische en Bruneise dollars geaccepteerd.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Singapore worden geen vaccinaties aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Gokken

Behalve het meedoen aan loterijen ten behoeve van een goed doel, Toto, Singapore Sweep-loterijen en wedden bij de paardenrennen van de Singapore Turf Club is gokken in Singapore verboden en strafbaar.

Keep it clean!

Singapore staat erom bekend een zeer propere stad te zijn. Roken, spugen en kauwgum kauwen in het openbaar vervoer en in de openbare ruimte is verboden en wordt beboet. Ook op het achteloos weggooien van afval staan hoge boetes.

Openingstijden

In Singapore zijn de winkels vaak de hele week geopend, vanaf 11.00 uur tot 21.00 uur.

De banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 16.30 uur en op zaterdag van 09.30 uur tot 13.30 uur.

Reisdocumenten

Na terugkomst in Nederland dient uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Als u niet langer dan 30 dagen in Singapore verblijft, is het niet nodig een visum aan te vragen.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit draagt, dient u zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Singapore.

Tijdsverschil

In Singapore is het 7 uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 6 uur later.

Voltage

Het voltage is in Singapore 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Singapore kunt checken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis