Als u van lekker eten houdt, kunt u in Zweden uw hart ophalen. Het is dan ook niet voor niks dat een aantal typische gerechten van Zweden ook in Nederland bekend zijn, zoals de Zweedse gehaktballetjes en de kaneelbroodjes (kanelbulle). De eetgewoontes in Zweden verschillen niet veel met Nederland, behalve dat de Zweedse bevolking twee keer op een dag warm eet.
In Zweden kunt u genieten van wild en vis. In de huiselijke kring wordt veel wild en vis gegeten, omdat veel Zweden graag vissen en/of jagen. De gerechten worden aangevuld met zelf geplukte ‘lingon’ (vossenbessen) en ‘svamp’ (paddenstoelen). Zalm en haring worden op verschillende manieren bereid. Daarnaast zijn Zweden ook liefhebbers van zoetigheid, zoals vruchtentaart, koekjes, cakes, maar ook een appel of blauwe bessen.
Tijdens de bijzondere feestdagen, zoals Midzomer of kerst wordt er door de Zweden uitgebreid gekookt. De kersttafel (julbord) is traditioneel en bestaat uit een lopend buffet met verschillende lekkernijen, zoals haring, kerstham, gehaktballetjes, zalm, varkensribbetjes en allerlei zoetigheden. Eind augustus wordt er ook uitgebreid gekookt, het is dan namelijk de tijd van de rivierkreeftjes en dat wordt gevierd! Dit speciale eetfeest staat naast de rivierkreeftjes, vooral ook in het teken van drank en dan met name Aquavit (een soort jenever).
Indicatie prijzen eten en drinken in Zweden
Lunch: ca. €12,- pp
Diner: ca. €25.- tot €50,- pp
Flesje water: ca. €1,40 pp
Glas wijn: ca. €9,- tot €12,- pp
Glas bier (lokaal) ca. €7,00 pp
Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.