Chefchaoun
Kasbah Route
Merzouga
Marrakech
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Marokko

Bevolking

Marokko heeft circa 33.000.000 inwoners. Ongeveer 36% daarvan bestaat uit Berbervolken, 20% is Arabier en 40% is gearabiseerd Berber. De berbers vormen het grootste deel van de bevolking. De meeste van hen leven in het Rifgebergte van Marokko, maar steeds vaker trekken zij weg uit dit gebied. Ze kiezen er vaak voor om te emigreren naar Europese landen als Frankrijk en Spanje.

De bevolking van Marokko is erg trouw aan hun land. Mensen die willen emigreren zijn volgens het Marokkaanse koningshuis zelfs verplicht hun Marokkaanse nationaliteit te behouden. Marokkanen zijn hierdoor de enigen die een dubbele nationaliteit kunnen bezitten.

Eten en drinken

Marokko heeft een uitgebreide keuken. Tijdens de reis kunt u kennismaken met veel verschillende gerechten. Neem de heerlijke tajines (stoofpotten) met verschillende ingrediënten of de couscous, een griesmeelschotel met gestoofd vlees en groenten. Ook staat Marokko bekend om haar zoetigheden. Een bezoek aan een bakkerij is zeker aan te raden.

Veel Marokkanen drinken muntthee, altijd bereid volgens een vast ritueel. De basis is groene thee, waaraan blaadjes munt worden toegevoegd. Dan gaat er suiker in het theepotje, véél suiker.

Geografie

Marokko is te verdelen in vier natuurlijke landschappen: het Rifgebergte, het Atlasgebergte, de hoogvlakte van Oost-Marokko en het gebied ten noordwesten van de Atlas.

Het Rifgebergte ligt parallel aan de Middellandse-Zeekust. De hoogste berg is de Tidirhine (2456 m). Het is een weinig toegankelijk bergland met veel erosie. De kust in het noorden van Marokko is rotsachtig.

Het Atlasgebergte bestaat uit de Midden-Atlas (de noordwestelijkste keten van de Atlas) en de Hoge Atlas die verbonden is met de zuidelijkste keten, de Anti-Atlas. Het gebergte bestaat uit hoge plateaus tot 2000 meter.

De hoogvlakte van Oost-Marokko ligt in de schaduw van de Atlas. Hier ligt het brede dal van de 530 kilometer lange Moulouya, die ontspringt in de Midden-Atlas en uitmondt in de Middellandse Zee.

Het gebied ten noordwesten van de Atlas bestaat uit drie landschapsvormen: een vruchtbare kustvlakte, meer landinwaarts een droog, steppeachtig en minder vruchtbaar plateau en tenslotte een strook aan de voet van het gebergte. In dit gebied ligt Marrakech.

Geschiedenis

Door vele kolonisaties is Marokko lang geleden haar koninkrijk kwijtgeraakt. De langste bezetting was die van de Turken. Zij introduceerden de Arabische taal als officiële taal en de islam als officiële religie. Begin 1900 werd Marokko verdeeld in een Frans en Spaans protectoraat. Door de steun van de Marokkanen aan de Fransen tijdens de Tweede Wereldoorlog, gaf Frankrijk het bezette land weer terug aan de Marokkanen en was een onafhankelijk Marokko in 1956 een feit. Later dat jaar gaf ook Spanje het land terug aan Marokko.

Mohammed V maakte van Marokko weer een koninkrijk. Zijn zoon was de troonopvolger en zorgde met de invoering van een nieuwe grondwet voor de vorming van een constitutionele (democratische, sociale) monarchie. Helaas leidde deze grondwet tot onrust en een mislukte staatsgreep. Door het verbannen van de buitenlanders uit Marokko en door het binnenvallen van de Westelijke Sahara, probeerde hij het vertrouwen van het volk weer terug te winnen. Dit werd echter tenietgedaan door de geheime besprekingen van de Marokkaanse regering en Polisario.

Door de in 1999 aangetreden Koning Mohammed VI onderging Marokko een liberalisering. Ook op internationaal gebied werkt het land aan goede handelsbetrekkingen. Bovendien is gekozen voor een pro-westerse houding. Men probeert te moderniseren en er worden met regelmaat parlementaire verkiezingen gehouden.

Klimaat

Marokko kent een grote verscheidenheid aan klimaatzones. Voor de noordkust geldt een mediterraan klimaat met warme, droge zomers met een gemiddelde middagtemperatuur van 28 °C. De winters zijn er zacht en nat en in de middags is het er tussen de 16 °C en 21 °C.

De Atlantische kust heeft het hele jaar een warm zeeklimaat met weinig neerslag en temperaturen tussen de 25 °C en 28 °C.

In de hogere bergstreken kan het vooral in de winter behoorlijk koud zijn. In de zomers is het overdag in de bergen heet en 's nachts aangenaam fris.

Het zuiden van het land kent een woestijnklimaat. Doordat de bergen in het noorden het grootste deel van de neerslag opvangen is het er droog. De zomers zijn heet en de temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn groot.

Religie

In Marokko is de staatsgodsdienst de soennitische islam. Ongeveer 97% van de bevolking hangt dit geloof aan. Marokko is hiermee één van de meest islamitische landen ter wereld.

Het is in Marokko goed te merken dat de islam een belangrijke rol speelt in het leven van de mensen. Eigenlijk zijn alle gewoontes en tradities afgestemd op de islam. Zo klinkt bijvoorbeeld vijfmaal daags het gebed uit moskeeën.

Taal

De officiële taal van Marokko is Marokkaans-Arabisch. Ongeveer 60% van de bevolking spreekt deze taal. De rest van de bevolking spreekt Berbers. Door de vroegere Franse overheersing spreken ook veel Marokkanen vloeiend Frans.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom zeer op prijs gesteld.

De richtlijn voor fooien is:
Kamermeisjes: ongeveer € 1,- per kamer per nacht (omgerekend ca. 10 Dirham, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 1,- per koffer (omgerekend ca. 10 Dirham, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids/Chauffeur: ongeveer € 2,- per persoon (omgerekend ca. 20 Dirham, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Ambassade

Ambassade van Marokko
Oranjestraat 9
2514 JB Den Haag
Tel: 070-3602203

Kledingadvies

Wij raden u aan om luchtige, katoenen kleding mee te nemen. Tevens komt een paar gemakkelijke, stevige schoenen van pas. 's Avonds kan het flink afkoelen en in de winter kan het behoorlijk koud zijn. Neem daarom een trui, vest of jack mee. Marokko is een islamitisch land. Het is raadzaam om hier rekening mee te houden bij uw kledingkeuze.

Geldzaken

De munteenheid van Marokko is de Dirham (MAD). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In de grote steden is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Ten slotte worden contante euro's en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Marokko worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Zaterdag en zondag zijn de wekelijkse rustdagen in Marokko. De winkels zijn open van 09.30 uur tot 12.00 uur en van 15.00 uur tot 19.30 uur.

De openingstijden van banken zijn van 08.15 uur tot 11.30 uur en van 14.15 uur tot 16.30 uur.

Ramadan & Offerfeest

De ramadan is de islamitische vastenmaand die elk jaar 10 dagen naar voren schuift ten opzichte van onze kalender. Daarnaast wordt de exacte periode ook bepaald door de stand van de maan. Het is de negende maand van de islamitische kalender.

In 2020 vindt de Ramadan plaats tussen 23 april en 22 mei. Het eind van de Ramadan wordt gevierd met het zogenaamde Suikerfeest, ook wel ‘Aid Saghir’ of 'Eid al Fitr' genoemd. (23-24 mei).

Het is tijdens de ramadan niet toegestaan in het openbaar te eten, drinken of te roken tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Tijdens de ramadan hanteren de monumenten, winkels, restaurants etc. andere openingstijden, sommige zijn zelfs gesloten. De meeste winkels gaan pas later op de dag open, maar sluiten ook later, vaak na middernacht.

In de hotels zullen sommige restaurants gesloten zijn tijdens de ramadan en alcohol wordt tijdens de maaltijden niet geserveerd. De meeste bars zijn gedurende deze heilige maand ook gesloten. Het nuttigen van alcohol is veelal alleen mogelijk na zonsondergang en dan wel in de daarvoor aangewezen ruimte van het hotel of op uw hotelkamer door middel van de roomservice. Gedurende de ramadan zullen er geen alcoholische dranken in uw minibar staan.

Elk hotel heeft wel een restaurant waar u het ontbijt, de lunch of het diner kunt nuttigen, houdt u er wel rekening mee dat de openingstijden van het restaurant aangepast zijn. Verder dienen de maaltijden over het algemeen binnen genuttigd te worden.
Tijdens de ramadan zal er haast geen live entertainment in de hotels plaatsvinden.

Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.

Het Offerfeest (Eid al-Adha) vind in 2020 plaats tussen 30 juli en 1 augustus.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Personen met de Nederlandse nationaliteit hoeven geen visum aan te vragen.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade of het consulaat van Marokko.

Tijdsverschil

In Marokko is het in de winter 1 uur en in de zomer 2 uur vroeger dan in Nederland.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta, de Marokkaanse dirham.

Voltage

Het voltage is in Marokko 127/220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Marokko kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis