Chefchaoun
Kasbah Route
Merzouga
Marrakech
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Marokko

Beste reistijd

Marokko heeft een landklimaat met, zeker in het binnenland, grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Het klimaat heeft warme, droge zomers, waarbij de temperatuur overdag wel kan oplopen tot 40 °C. In de nachten daalt de temperatuur snel en is een verschil in temperatuur van meer dan 20 °C niet ongewoon. In de wintermaanden is de temperatuur overdag nog steeds aangenaam, maar kan het 's nachts erg koud worden. Er valt het hele jaar door weinig neerslag, alleen in de hoge Atlas kan het erg koud worden en zelfs een pak sneeuw vallen.
In het noorden en aan de kust heerst een meer mediterraans klimaat, met mildere temperaturen het hele jaar door. In de zomer is het in deze gebieden heerlijk, met een gemiddelde dagtemperatuur van 28 °C. Aan de stranden van Essaouira staat het hele jaar door behoorlijk veel wind, wat de gemiddelde temperatuur in de zomermaanden nog net iets aangenamer maakt. Ook is de bestemming daardoor zeer geschikt voor (wind)surfers. In de badplaats Agadir hangt, met name in de wintermaanden, vaak een zeemist. Dit komt doordat de koude zee opgewarmd wordt door de zon en er daardoor een mistlaag boven het water hangt.
Doordat het in Marokko in de meeste gebieden nooit écht koud wordt (m.u.v. de hoge berggebieden), kunt u het hele jaar door goed naar Marokko reizen. Het voor- en najaar zijn de temperaturen het meest aangenaam en zijn ook de beste periodes om rond te reizen.

Eten en drinken

Marokko kent een heerlijk diverse keuken. Er wordt veel gebruik gemaakt van geurige kruiden en specerijen, maar de gerechten zijn niet pittig en daardoor geschikt voor iedereen, van jong tot oud. Een traditioneel Marokkaans gerecht wordt bereid in de tajine, een aardewerken stoofpot die wordt gevuld met couscous, groenten, vlees en/of (gedroogde) vruchten en milde specerijen. Zachtjes gestoofd op een laag vuur zorgt dit voor heerlijk malse gerechten die u absoluut eens moet proeven tijdens uw reis door Marokko.
Of u nu een vleeseter bent of liever vegetarisch eet, dit kan in Marokko prima. In de Marokkaanse keuken wordt veel gebruik gemaakt van lamsvlees en rundvlees, varkensvlees ziet u hier bijna nergens op de kaart, aangezien Marokko een islamitisch land is. Ook wordt veel gebruik gemaakt van verse groenten, zoals paprika, aubergine en courgette, maar ook (gedroogde) vruchten en noten zoals abrikozen, dadels en amandelen.
De nationale drank van Marokko is muntthee. De basis van deze zoete thee is groene thee, gezoet met verse munt en (veel!) suiker. Omdat Marokko een islamitisch land is, wordt niet in alle hotels, bars en restaurants alcohol geschonken.

Indicatie prijzen eten en drinken;

Lunch : ca. € 7
Diner : tussen de € 10 en € 20
Flesje water : ca. €1
Flesje fris : €1 - €1,50
Glas wijn : ca. € 5

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de dirham wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom zeer op prijs gesteld.

Indicatie fooien:
Chauffeur : 20 dirham (ca. €2) per persoon per dag
Gids : 20 dirham (ca. €2) per persoon per dag
Kamermeisje : 10 dirham (ca. €1) per persoon per nacht
Kofferdrager : 10 dirham (ca. €1) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de euro en de dirham wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.
Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Fotograferen

In Marokko vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vragen mensen, zoals goochelaars en slangenbezweerders om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Neem geen foto's van mensen met berberapen, dit is een ernstig bedreigde diersoort.

Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebou­wen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Kleding

Marokko heeft een droog en warm klimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. In de hoger gelegen gebieden en in de woestijn kan het ’s avonds erg koud worden, zeker in de wintermaanden. Warme kleding, zoals een vest of een trui is dan handig. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Marokko.

Voor Marokkanen is enigszins bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. In religieuze plaatsen (moskeeën e.d.) zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Wanneer u deze van binnen wilt bezoeken, zorg dan dat u altijd een sjaal of vest mee neemt om blote schouders en knieën te bedekken.

Bevolking

Marokko heeft circa 33.000.000 inwoners. Ongeveer 36% daarvan bestaat uit Berbervolken, 20% is Arabier en 40% is gearabiseerd Berber. De berbers vormen het grootste deel van de bevolking. De meeste van hen leven in het Rifgebergte van Marokko, maar steeds vaker trekken zij weg uit dit gebied. Ze kiezen er vaak voor om te emigreren naar Europese landen als Frankrijk en Spanje.

De bevolking van Marokko is erg trouw aan hun land. Mensen die willen emigreren zijn volgens het Marokkaanse koningshuis zelfs verplicht hun Marokkaanse nationaliteit te behouden. Marokkanen zijn hierdoor de enigen die een dubbele nationaliteit kunnen bezitten.

Geografie

Marokko is te verdelen in vier natuurlijke landschappen: het Rifgebergte, het Atlasgebergte, de hoogvlakte van Oost-Marokko en het gebied ten noordwesten van de Atlas.

Het Rifgebergte ligt parallel aan de Middellandse-Zeekust. De hoogste berg is de Tidirhine (2456 m). Het is een weinig toegankelijk bergland met veel erosie. De kust in het noorden van Marokko is rotsachtig.

Het Atlasgebergte bestaat uit de Midden-Atlas (de noordwestelijkste keten van de Atlas) en de Hoge Atlas die verbonden is met de zuidelijkste keten, de Anti-Atlas. Het gebergte bestaat uit hoge plateaus tot 2000 meter.

De hoogvlakte van Oost-Marokko ligt in de schaduw van de Atlas. Hier ligt het brede dal van de 530 kilometer lange Moulouya, die ontspringt in de Midden-Atlas en uitmondt in de Middellandse Zee.

Het gebied ten noordwesten van de Atlas bestaat uit drie landschapsvormen: een vruchtbare kustvlakte, meer landinwaarts een droog, steppeachtig en minder vruchtbaar plateau en tenslotte een strook aan de voet van het gebergte. In dit gebied ligt Marrakech.

Geschiedenis

Door vele kolonisaties is Marokko lang geleden haar koninkrijk kwijtgeraakt. De langste bezetting was die van de Turken. Zij introduceerden de Arabische taal als officiële taal en de islam als officiële religie. Begin 1900 werd Marokko verdeeld in een Frans en Spaans protectoraat. Door de steun van de Marokkanen aan de Fransen tijdens de Tweede Wereldoorlog, gaf Frankrijk het bezette land weer terug aan de Marokkanen en was een onafhankelijk Marokko in 1956 een feit. Later dat jaar gaf ook Spanje het land terug aan Marokko.

Mohammed V maakte van Marokko weer een koninkrijk. Zijn zoon was de troonopvolger en zorgde met de invoering van een nieuwe grondwet voor de vorming van een constitutionele (democratische, sociale) monarchie. Helaas leidde deze grondwet tot onrust en een mislukte staatsgreep. Door het verbannen van de buitenlanders uit Marokko en door het binnenvallen van de Westelijke Sahara, probeerde hij het vertrouwen van het volk weer terug te winnen. Dit werd echter tenietgedaan door de geheime besprekingen van de Marokkaanse regering en Polisario.

Door de in 1999 aangetreden Koning Mohammed VI onderging Marokko een liberalisering. Ook op internationaal gebied werkt het land aan goede handelsbetrekkingen. Bovendien is gekozen voor een pro-westerse houding. Men probeert te moderniseren en er worden met regelmaat parlementaire verkiezingen gehouden.

Religie

In Marokko is de staatsgodsdienst de soennitische islam. Ongeveer 97% van de bevolking hangt dit geloof aan. Marokko is hiermee één van de meest islamitische landen ter wereld.

Het is in Marokko goed te merken dat de islam een belangrijke rol speelt in het leven van de mensen. Eigenlijk zijn alle gewoontes en tradities afgestemd op de islam. Zo klinkt bijvoorbeeld vijfmaal daags het gebed uit moskeeën.

Taal

De officiële taal van Marokko is Marokkaans-Arabisch. Ongeveer 60% van de bevolking spreekt deze taal. De rest van de bevolking spreekt Berbers. Door de vroegere Franse overheersing spreken ook veel Marokkanen vloeiend Frans.

Ambassade

Ambassade van Marokko
Oranjestraat 9
2514 JB Den Haag
Tel: 070-3602203

Kledingadvies

Wij raden u aan om luchtige, katoenen kleding mee te nemen. Tevens komt een paar gemakkelijke, stevige schoenen van pas. 's Avonds kan het flink afkoelen en in de winter kan het behoorlijk koud zijn. Neem daarom een trui, vest of jack mee. Marokko is een islamitisch land. Het is raadzaam om hier rekening mee te houden bij uw kledingkeuze.

Geldzaken

De munteenheid van Marokko is de Dirham (MAD). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Wij raden het u af om geld om te wisselen op de luchthavens van Marokko. In de grote steden is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Ten slotte worden contante euro's en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Marokko worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Zaterdag en zondag zijn de wekelijkse rustdagen in Marokko. De winkels zijn open van 09.30 uur tot 12.00 uur en van 15.00 uur tot 19.30 uur.

De openingstijden van banken zijn van 08.15 uur tot 11.30 uur en van 14.15 uur tot 16.30 uur.

Ramadan & Offerfeest

De ramadan is de islamitische vastenmaand die elk jaar 10 dagen naar voren schuift ten opzichte van onze kalender. Daarnaast wordt de exacte periode ook bepaald door de stand van de maan. Het is de negende maand van de islamitische kalender.

In 2020 vindt de Ramadan plaats tussen 23 april en 22 mei. Het eind van de Ramadan wordt gevierd met het zogenaamde Suikerfeest, ook wel ‘Aid Saghir’ of 'Eid al Fitr' genoemd. (23-24 mei).

Het is tijdens de ramadan niet toegestaan in het openbaar te eten, drinken of te roken tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Tijdens de ramadan hanteren de monumenten, winkels, restaurants etc. andere openingstijden, sommige zijn zelfs gesloten. De meeste winkels gaan pas later op de dag open, maar sluiten ook later, vaak na middernacht.

In de hotels zullen sommige restaurants gesloten zijn tijdens de ramadan en alcohol wordt tijdens de maaltijden niet geserveerd. De meeste bars zijn gedurende deze heilige maand ook gesloten. Het nuttigen van alcohol is veelal alleen mogelijk na zonsondergang en dan wel in de daarvoor aangewezen ruimte van het hotel of op uw hotelkamer door middel van de roomservice. Gedurende de ramadan zullen er geen alcoholische dranken in uw minibar staan.

Elk hotel heeft wel een restaurant waar u het ontbijt, de lunch of het diner kunt nuttigen, houdt u er wel rekening mee dat de openingstijden van het restaurant aangepast zijn. Verder dienen de maaltijden over het algemeen binnen genuttigd te worden.
Tijdens de ramadan zal er haast geen live entertainment in de hotels plaatsvinden.

Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.

Het Offerfeest (Eid al-Adha) vind in 2020 plaats tussen 30 juli en 1 augustus.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Personen met de Nederlandse nationaliteit hoeven geen visum aan te vragen.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade of het consulaat van Marokko.

Tijdsverschil

In Marokko is het in de winter 1 uur en in de zomer 2 uur vroeger dan in Nederland.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta, de Marokkaanse dirham.

Voltage

Het voltage is in Marokko 127/220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Marokko kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis