Samosir Island
Samosir Island
Zie de orang oetans op Sumatra
Zie de orang oetans op Sumatra
Bezoek aan de beroemde Borobudur Tempels, Jogjakarta
Bezoek aan de beroemde Borobudur Tempels, Jogjakarta
Sfeervolle strand van Sanur
Sfeervolle strand van Sanur
Zonsopkomst op de Bromo Vulkaan
Zonsopkomst op de Bromo Vulkaan

Sumatra, Java & Bali

Privéreis | 24 dagen v.a.
3386i
Prijs p.p. gebaseerd op:
Vertrekdatum
25-01-2025
Reisduur
24dagen
Aantal personen
2 volwassenen

inclusief 200,00 korting

Zomersale!i

Voorwaarden Zomersale

- Enkel geldig voor nieuwe boekingen van groepsreizen en privéreizen met vertrek t/m 2025
- Korting niet geldig bij het afnemen van enkel het reisgedeelte
- Korting is van toepassing op de basis verkoopprijs

(inclusief 200,00 korting)

Voorwaarden Zomersale

- Enkel geldig voor nieuwe boekingen van groepsreizen en privéreizen met vertrek t/m 2025
- Korting niet geldig bij het afnemen van enkel het reisgedeelte
- Korting is van toepassing op de basis verkoopprijs
Zomersale!i
Mogelijkheid om orang-oetans op Sumatra te zien
Kennismaking met het hindoeïsme en boeddhistisme bij de Prambanan & Borobudur Tempels
Bezoek aan Malang met de mogelijkheid de Bromo Vulkaan te beklimmen
Ontdek de historie in Old Batavia & Sunda Kelapa
Verblijf op Samosir Island in het grootste kratermeer ter wereld; het Tobameer

Van puur natuur tot westers comfort

Deze reis combineert 3 totaal verschillende eilanden in 1 reis. Het op één na grootste eiland van Indonesië, Sumatra, is dé bestemming voor natuurliefhebbers. Hier leven orang-oetangs nog in het wild en ziet u prachtige regenwouden, het grootste kratermeer ter wereld en komt u in contact met de oorspronkelijke bewoners. Maak op Java kennis met het koloniale verleden, maak een onvergetelijke treinreis en bezoek de indrukwekkende Borobudur en Prambanan tempels. Tot slot heeft u een heerlijk verblijf in de populaire badplaats Sanur op Bali. Lekker genieten aan het strand of mooie excursies maken in de omgeving, de keuze is aan u!

"Het bijzondere van het Gunung Leuser Nationaal Park is dat het een plek is zonder massa toerisme en platgereden bospaden. Hier leven de dieren echt nog in het wild. "

E. Urru, Nuenen

-Dagprogramma
Sluiten-
DAG
01

Amsterdam - Medan

Luchthaven check in
Vlucht Amsterdam - Medan

Vandaag vliegt u vanaf Schiphol naar Sumatra, waar u de volgende dag aankomt.

DAG
02

Medan

Medan Chinese tempel
Aankomst Medan
Vrije middag
Overnachting Medan

Deze mooie reis begint bij aankomst op de luchthaven van de commerciële hoofdstad van Sumatra, Medan. U wordt welkom geheten door uw lokale gids waarna de transfer naar het hotel in de stad volgt. 's Middags heeft u de tijd om uit te rusten van de vliegreis en te wennen aan het klimaat. U overnacht in Medan.

DAG
03

Medan - Bukit Lawang (ca. 87 km)

Medan Grote Moskee
Grote Moskee
Paleis van de Sultan
Eerste overnachting aan de rand van de jungle in Bukit Lawang

Na uw ontbijt begint de échte rondreis over dit indrukwekkende en reusachtig eiland. Tijdens de stadstour door Medan bezoekt u o.a. de Grote Moskee, de Chinese Tempel en het Paleis van de lokale Sultan die behoort tot de Koninklijke familie van de Malay stam. Vervolgens verlaat u de stad en reist u verder naar Bukit Lawang. Onderweg maakt u uiteraard een stop bij één van de vele rubber- en palmolieplantages en komt u in de middag aan bij uw hotel in Bukit Lawang. Bukit Lawang is prachtig gelegen aan de rand van de jungle en de rivier. U verblijft hier twee nachten.

DAG
04

Bukit Lawang / Gunung Leuser Orang Oetan Reservaat

id_al_sumatra_orangoetans_198517937.jpg
Orang oetans spotten in Gunung Leuser regenwoud (optionele excursie met gids)
Tweede overnachting aan de rand van de jungle in Bukit Lawang

Hoopt u op een ontmoeting met een wilde orang oetan in het Gunung Leuser-park? Vandaag kunt u tijdens een optionele excursie op zoek gaan naar de zeldzame orang oetans van Sumatra, die helaas met uitsterven worden bedreigd. Samen met een ranger maakt u een wandeling door het Leuser-regenwoud. De orang oetans die hier wonen hebben eerst een periode doorgebracht in het orang oetan-rehabilitatiecentrum, dat verweesde en uit gevangenschap bevrijde dieren opvangt en herintroduceert in de natuur. Alle orang oetans leven nu weer zelfstandig, maar de band tussen mens en dier is gebleven.

Vergeet tijdens uw zoektocht niet om ook te genieten van het schitterende regenwoud waar u doorheen wandelt! Hier leven 3500 verschillende plantensoorten, ongeveer 120 boomsoorten en grote aantallen vogelsoorten, reptielen en zoogdieren – waaronder diverse andere apensoorten, zoals de gibbon. Het is een geweldige ervaring om hier rond te lopen. De duur van de trekking is ter plaatste te bespreken. ’s Middags kunt u relaxen in uw gezellige lodge.

DAG
05

Bukit Lawang - Berastagi (ca. 160 km)

id_al_sumatra.jpg
Vertrek Bukit Lawang
Bezoek de Lumbini pagode
Bezoek lokale markt met Karo Batak-vrouwen
Overnachting Berastagi

Vandaag gaat de rit naar Berastagi. De tocht voert u via wegen met prachtige panoramische vergezichten van bijvoorbeeld de Sinabung vulkaan. Voordat u bij uw hotel arriveert wordt er een stop gemaakt bij de Lumbini pagode, een boeddhistische tempel met gouden muren.
Ook neemt u een kijkje op de lokale markt waar de Karo Batak vrouwen heerlijk fruit, bloemen en lokale groenten verkopen. U overnacht in Berastagi.

DAG
06

Berastagi - Samosir Island (ca. 120 km)

id_al_samosirlake.jpg
Vertrek Berastagi
Sipisopiso-waterval en Efrata-waterval bewonderen
Bezoek Karo Batak-bevolking (Dokan)
Longhouses Pematang Lumban Suhi Suhi bezichtigen
Eerste overnachting Samosir Island

Vanuit Berastagi reist u richting het Tobameer, de eindbestemming van vandaag. Het wordt een afwisselende dag met mooie indrukken zoals die van de beroemde Sipisopiso waterval en het dorpje Dokan. In Dokan maakt u kennis met een traditionele Karo Batak woning, een typisch Karo Batak huis heeft een dak in de vorm van buffelhoorns en kleurrijke geometrische wandschilderingen. Hier zult u ook in contact komen met de oorspronkelijke bewoners.
Na Dokan bezoekt u Menara Pandang Tele waar u een mooi panoramisch uitzicht heeft van het Toba meer en maakt u een stop bij een andere waterval: Efrata. Tot slot maakt u de oversteek naar Samosir Island, welke midden in het grootste meer van Indonesië ligt. U maakt kennis met de traditionele Tobanese huizen, ook wel bekend als longhouses, tijdens uw bezoek aan het dorp Lumban Suhi Suhi. Naast de unieke huizen die u hier kunt aanschouwen ziet u ook de vrouwen van het dorp traditionele stoffen weven en krijgt u een goede eerste indruk van de Tobansese manier van leven.
Aan het eind van de middag komt u aan in het oosten van Samosir Island. U verblijft 2 nachten op Samosir Island.

DAG
07

Samosir Island

id_al_samosirisland.jpg
Bezoek lokale dorpjes waaronder Tomok en Ambarita (optionele excursie)
Tweede overnachting Samosir Island

Vandaag kunt u (optioneel) een excursie over het eiland maken. Hierbij heeft u de mogelijkheid om dit per auto of per boot te doen. In beide gevallen maakt u kennis met traditionele aspecten van het gebied. Per auto bezoekt u de vier lokale dorpjes; Tomok, Ambarita, Lumban Suhi Suhi Village en Aek Natonang. Per boot bezoekt u 3 lokale dorpjes Tomok, Ambarita, Sigapiton en Situmurun waterval. Tomok staat bekend om de graven van de koningen van Sidabutar. In Ambarita leefde de koning van de Toba Batak stam. Hier ziet u de traditionele woningen van de Batak en de 'stenen tafel en stoel' waar vergaderd werd over het lot van een gevangene.
Een indrukwekkende dag én de ideale manier om het eiland en de oude culturen beter te leren kennen.

DAG
08

Samosir Island - Sipirok (ca. 220 km)

id_al_samosirgraan.jpg
Vertrek Samosir Island
Mooie route langs rijstvelden, bossen en traditionele dorpen
Overnachting Sipirok

Na het ontbijt rijdt u vandaag naar Sipirok. Onderweg maakt u verschillende stops bij een Ramah Adat, ofwel traditioneel huis waarbij het indrukwekkende houtsnijwerk en gehele constructie onder de loep wordt genomen, de traditionele markt van Balige Sigur-Gur en het Batak dorp Tarutung. Het landschap is afwisselend en doordat dit gebied door weinig toeristen wordt bezocht nog heel authentiek. Overnachting in omgeving Sipirok.

DAG
09

Sipirok - Bukittinggi (ca. 286 km)

id_al_sumatraaapje.jpg
Vertrek Sipirok
Bezoek scheidslijn evenaar (Bonjol)
Eerste overnachting Bukittinggi

U vervolgt uw weg en rijdt door tropisch regenwoud en ziet hoe apen de kokosnoten uit de bomen plukken. Wederom ziet u vandaag hoe vruchtbaar Sumatra is en naast rijst ook vele specerijen kent. De vele vanille-, kaneel- en peperplantages zijn een lust voor het oog. Bij Bonjol passeren we de evenaar. Hier maakt u uiteraard een stop. Een streep markeert de scheidingslijn tussen de noordelijke en de zuidelijke aardbol. U krijgt zelfs een certificaat dat u de evenaar bent gepasseerd. dit is wel een foto waard!
In de middag komt u aan in Bukittinggi, een charmant stadje aan de rand van het Minangkabau gebergte. Hier logeert u de komende twee nachten in een vriendelijk hotel. Het is een leuke plaats om ‘s avonds rond te wandelen en eventueel de bekende (maar zeer pittige) lokale ‘Padang’ keuken te proberen.

DAG
10

Bukittinggi & Minangkabau

id_al_handcraft.jpg
Stadstour Bukittinggi
Bezoek Nederlands koloniale 'Fort de Kock'
Bezoek Pandai Sikat
Tweede overnachting Bukittinggi

Na het ontbijt maakt u weer een prachtige excursie. U start met een stadstour in Bukittinggi. Bukittinggi ligt in het koelere Minangkabau Hoogland, dat wordt gevormd door de vulkanen Merapi en Singgalang. U bezoekt o.a. de overblijfselen van het oude Nederlands koloniale Fort de Kock. Via meerdere sightseeing stops, en een prachtig panoramisch zicht op het lieftallige Maninjau Meer, bezoekt u Pandai Sikat. Pandai Sikat is een klein dorp dat beroemd is om haar houtsnijwerk en weverijen. Hier weven ze nog op traditionele wijze songkets’. Songket is een brokaattechniek van de Minangkabau. Op een ondergrond van katoen of zijde worden reliëfpatronen van goud- of zilverdraad aangebracht. De draden worden van papier met een dun laagje bladgoud of -zilver gemaakt. Tegenwoordig wordt er ook vaak koper- of bronsdraad gebruikt.
Langs een lage kraterwand rijdt u naar beneden via het Singkarak Meer terug naar Bukittinggi.

DAG
11

Bukittinggi - Padang - Jakarta (Java)

id_al_padangbai3.jpg
Vertrek Bukittinggi
Vlucht Padang - Jakarta
Overnachting Jakarta

Na het ontbijt reist u naar Padang. Aangekomen in Padang neemt u de vlucht naar Jakarta. In Jakarta wordt u welkom geheten door uw lokale Nederlandssprekende gids. Vervolgens heeft u de transfer naar uw hotel en heeft u de dag vrij om te acclimatiseren en uit te rusten.

DAG
12

Jakarta - Bandung (ca. 150 km)

theeplantage
Vertrek Jakarta
Wandelen door Old Batavia
Bezoek haven Sunda Kelapa
Tussenstop Pandu Ereveld
Eerste overnachting Bandung

Na het ontbijt maakt u een stadstour door Jakarta met o.a. een bezoek aan de oude Sunda Kelapa Haven, het Nationale Monument, het Fatahillah-plein en het oude Old Batavia (Kota Tua). U krijgt tijdens een korte stadswandeling in Old Batavia een eerste indruk van de roerige geschiedenis tussen Nederland en Indonesië. Old Batavia is opgezet door de Nederlanders tijdens de kolonisatie, het is de oudste wijk van Jakarta. Bekijk de vele koloniale huizen en herken de Nederlandse invloeden. We eindigen de wandeling bij het mooie Batavia Café, gevestigd in één van de oudste gebouwen van de stad.

Vervolgens rijdt u met uw gids naar de stad Bandung, ook wel het ‘Parijs van het Oosten’ genoemd. We maken in de tussentijd nog een stop bij het Ereveld Pandu. Deze indrukwekkende begraafplaats is een memorabele plek. Alle soldaten en burgers die slachtoffer zijn geworden tijdens de oorlog met Japan liggen hier begraven.

DAG
13

Bandung

id_al_tangkuban perahu .jpg
Bezoek warmwaterbronnen Sariater
Stadswandeling Bandung
Vrije middag
Voorstelling Pak Udjo (optionele excursie)
Tweede overnachting Bandung

Vandaag maakt u kennis met de stad Bandung en gaat u samen met uw gids naar de warmwaterbronnen van het Ciater, Het Ciater wordt gevoed met heet water uit de Tangkuban Perahu Vulkaan. Zo ontstaat er een natuurlijke spa met 2 poelen waarin u heerlijk kunt baden. Na de warmwaterbronnen keert u terug naar Bandung, waar u een korte stadswandeling maakt.

In de middag kunt u bijkomen aan het zwembad of een wel heel bijzondere voorstelling bijwonen bij Pak Udjo (optioneel). Kinderen van alle leeftijden, geloven en achtergronden kunnen hier gratis worden opgeleid in traditionele muziek, toneel, dans en bijvoorbeeld het spreken voor een groot publiek. Deze lokale kinderen voeren een hartverwarmende show op waarbij u tevens kennis maakt met verschillende traditioneel Indonesische dansen en instrumenten én u zelfs in de gelegenheid bent met hen mee te dansen en te spelen. Een echte aanrader!

DAG
14

Bandung - Jogjakarta

id_al_bali_rijstveld_81279985.jpg
Vertrek Bandung
Treinreis Bandung - Jogjakarta
Eerste overnachting Jogjakarta

Vandaag vroeg uit de veren!. Na een ‘vroege vogel ontbijt’ in het hotel wordt u naar het treinstation van Bandung gebracht. Vandaar maakt u een schitterende en onvergetelijke treinreis dwars door Java. U reist langs vele rijstterrassen en kleine dorpjes, naar ‘de culturele hoofdstad van Java’: Jogjakarta. In de volksmond wordt de stad ook vaak ‘Jogja’ genoemd. De treinrit duurt circa 7 uur, de stoelen zijn zeer comfortabel en, net als het landschap, zal de tijd voorbij vliegen. Ook kunt u gebruik maken van de restauratie wagon, waar heerlijke maaltijden en snacks te krijgen zijn. Na aankomst in Jogjakarta wordt u naar uw hotel gebracht.

DAG
15

Jogjakarta - Prambanan

id_al_andong.jpg
Stadstour en tocht per traditionele Becak
Bezoek Paleis van de Sultan (Kraton)
Bezoek atelier ‘Yogya-zilver’
Bezoek Prambanan tempels
Ramayana Dansshow + diner (optionele excursie)
Tweede overnachting Jogjakarta

Na het ontbijt maakt u kennis met uw gids en gaat u de stad beter leren kennen. Als eerste maakt u een wel erg bijzondere rit per traditionele Andong (paard en wagen) naar het Keraton; het Paleis van de Sultan. Ook bezoekt u het waterpaleis, waar de sultan zijn vrije tijd doorbracht. U bezoekt ook de vogelmarkt waar de lokale bevolking graag komt omdat de vogels staan voor rijkdom en succes. Uiteraard gaat u naar een lokaal batik- en zilverfabriekje waar u de kunst van deze handnijverheid leert kennen. U zult zeker met een souvenir naar buiten lopen.

In de middag verlaat u de stad en brengt u met uw gids een bezoek aan de indrukwekkende Prambanan Tempels. Dit is het grootste Hindoe tempelcomplex van Indonesië dat net buiten de stad Jogjakarta ligt. U krijgt hier een uitgebreide rondleiding en kunt zelfs een kijkje nemen in de diverse tempels.

Heeft u nog energie over en zin in een avondje uit! dan kunt u 's avonds de optionele excursie boeken naar een indrukwekkende Ramayana Dansshow, inclusief diner.

DAG
16

Jogjakarta & Borobudur (ca. 80 km)

id_al_borobudur.jpg
Uitgebreid bezoek aan de Borobudur tempel
Bezoek aan het fascinerende Merapi National Park
Derde overnachting in Jogjakarta

Hoogtepunt van deze dag is ongetwijfeld de excursie naar de wereldberoemde Borobudur.

In de ochtend bezoekt u eerst een erg bijzondere plek, waar de Merapi Vulkaan op een fascinerende manier zijn sporen heeft achtergelaten. In het Merapi National Park heeft u schitterend uitzicht over de Merapi en Merbabu Vulkanen en kunt u een bezoek brengen aan het museum.
We gaan op weg naar de Borobudur één van de meest indrukwekkende boeddhistische tempels in de wereld, het ligt in een groene jungle-achtige omgeving, aan de voet van een vulkaan.
De Borobodur bestaat uit negen etages. De etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa's, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stoepa. De grote stoepa staat symbool voor het Nirwana. Neem onderweg naar boven ook de tijd om de muurschilderingen te bekijken. Boven aangekomen waant u zich even op het topje van de wereld!

Na het bezoek aan de Borobudur is het mogelijk om een optionele excursie te maken naar Candirejo, een dorpje waar de tijd lijkt stil te staan. De mensen leven hier nog echt van het platteland. Met paard en wagen komt u aan in het dorpje, waarna u de mogelijkheid wordt aangeboden om per voet de verschillende ‘home-industries’ te bewonderen. Zo kunt u onder andere zien hoe in een traditioneel huis zelfgemaakte cassava crackers worden gemaakt. Een bijzondere ervaring!

Daarna gaat u terug naar uw hotel in Jogjakarta en heeft u tijd om op eigen gelegenheid de stad te ontdekken of om heerlijk uit te rusten met een goed boek aan het zwembad.

DAG
17

Jogjakarta - Malang (ca. 394 km)

Malang
Autorit van Jogjakarta naar Malang
Overnachting Malang

Na een vroeg ontbijt maakt u zich op voor een lange dag in de auto: u reist van Centraal- naar Oost Java. Onderweg ziet u het dagelijks leven aan u voorbij trekken en maakt u zo nu en dan een stop in enkele van de vele dorpjes die u passeert. Een lange maar bijzondere dag vol lokale indrukken.

DAG
18

Malang - Optioneel Bromo Vulkaan

id_al_bromovulkaa.jpg
Heerlijke vrije dag in Malang
‘Bromo Expeditie’ Bromo-vulkaan (optionele excursie)
Overnachting Malang

Vandaag heeft u de gehele dag ter vrije besteding. U kunt heerlijk uitslapen en daarna genieten aan het zwembad. Of ga met uw gids en chauffeur de stad verkennen. Als u de Bromo Excursie gaat doen dan is het raadzaam om in de middag het wat rustiger aan te doen. U moet uiteindelijk heel vroeg opstaan!

In de avond kunt u ervoor kiezen deel te nemen aan de optionele excursie ‘Bromo Expeditie’. Een excursie die door velen als één van de hoogtepunten van deze fantastische rondreis wordt ervaren. U staat midden in de nacht op en rijdt naar de entree van het Bromo National Park, waar vandaan u per jeep naar de top van de Penenjakan Berg rijdt. Deze ‘old-timer’ brengt u via de smalle bergweggetjes naar het uitzichtpunt waar u de spectaculaire zonsopgang opwacht onder een hopelijk prachtige sterrenhemel. Bij het toenemen van het daglicht wordt u ook langzaam bewust van de adembenemende schoonheid van het landschap dat aan uw voeten ligt. (De kwaliteit van de zonsopgang is afhankelijk van het weer.) Hierna gaat de tocht verder naar de Bromo Vulkaan waar u, per paard of te voet, verder kunt trekken naar de kraterrand waar de rook letterlijk de aarde uitkomt. Na deze enerverende ervaring is het even tijd om bij te komen. U kunt gaan genieten van uw meegenomen ontbijtbox.

DAG
19

Malang - Kalibaru (ca. 230 km)

Kalibaru
Bezoek plantage Bu Harni
Eerste overnachting in Kalibaru

In de ochtend rijdt u, na de Bromo excursie of vanuit uw hotel, met uw gids richting Kalibaru, waar u de laatste overnachting heeft voordat u oversteekt naar het eiland Bali. In Kalibaru bezoekt u de Ibu Harni plantage, één van de oudste koloniale plantages die Oost-Java rijk is. U wordt rondgeleid door de boer en ziet hoe cacao, koffie, vanille, kaneel en peper worden verbouwd. Hier ziet u waarom er vele gewassen vanuit Indonesië met Nederland en andere Westerse landen zijn verhandeld. Kalibaru is een heerlijk rustig plantage plaatsje, eenvoudig maar gezellig.

DAG
20

Kalibaru

Kalibaru
Excursie Ijen (optioneel)
Tweede overnachting Kalibaru

In het sfeervolle Kalibaru wordt u omgeven door natuur. U kunt vandaag de hele dag vrij besteden. Als u wilt kunt u ook nog de bijzondere Iljen-vulkaan beklimmen met een gids (optionele excursie). Dit is een intensieve excursie – alleen de wandeling naar boven kost al 1,5 tot 2 uur – waarvoor een erg goede conditie is vereist, maar hij is zeker de moeite waard! Bewonder in het regenwoud onderaan de berg de in Java vrij zeldzame varens en reuzenbomen en geniet onderweg van de schitterende vergezichten. Op deze pittige tocht komt u veel zwaarbelaste zwaveldragers tegen. Hun volle manden bevatten vaak wel 75 tot 90 kilo zwavel, die ze delven in de kraterrand van deze prachtige en minder toeristische vulkaan. Vanaf de kraterrand heeft u een prachtig uitzicht over het omringende regenwoud en het bijzonder gekleurde kratermeer. Daal hierna eventueel af naar het kratermeer en de plek waar de zwavel wordt gewonnen. Houd wel rekening met de hele sterke geur!

DAG
21

Kalibaru - Sanur (Bali)

id_al_sanur1.jpg
Ferry-overtocht Ketapang - Gilimanuk/Bali
Eerste kennismaking met het goden eiland Bali
Eerste overnachting in de populaire badplaats Sanur

Na het ontbijt rijdt u richting Ketapang, waar u de lokale ferry pakt naar Gilimanuk op Bali. Bij aankomst op Bali rijdt u verder naar de populaire badplaats Sanur. Hier is het moment gekomen om te gaan genieten van de zon en kennis te maken met het prachtige eiland van de goden: Bali.

U verblijft in de gezellige badplaats Sanur. In een hotel met een heerlijk zwembad en op loopafstand van vele winkels, restaurants en bars. In de loop van de vooravond (of de volgende ochtend) maakt u kennis met onze plaatselijke vertegenwoordigster, die u uitnodigt voor een informatiebijeenkomst om u wegwijs te maken in de omgeving, en volledig tot uw dienst staat tijdens uw verblijf op Bali.

DAG
22

Sanur

id_al_balibeach.jpg
Vrije dag
Tweede overnachting Sanur

Vandaag heeft u volop de gelegenheid om te genieten op het vriendelijke eiland Bali. U heeft alle tijd voor zon-, zee- en strandplezier, maar u heeft ook de mogelijkheid allerlei optionele excursies en activiteiten te ondernemen indien gewenst.

Het is ook mogelijk om uw hotel in Sanur te upgraden naar één van onze luxere hotels op Bali. Zo kunt u o.a. verblijven in het Puri Santrian Hotel en het Segara Village in Sanur of Grand Hyatt Bali in Nusa Dua. Zie voor meer informatie over de hotels en toeslagen het kopje ' verlengen/vervangen'.

DAG
23

Sanur - Denpasar - Amsterdam

Sanur strand, Bali
Transfer naar vliegveld Denpasar
Terugvlucht Denpasar - Amsterdam

Helaas is er een einde gekomen aan deze fantastische reis over de eilanden Sumatra, Java en Bali en wordt u opgehaald voor uw vlucht naar Amsterdam.

DAG
24

Aankomst Amsterdam

Aankomst terugvlucht
Aankomst Amsterdam

Aankomst op de luchthaven Schiphol.

Let op:

Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken.

Bekijk complete dagprogrammaSluit complete dagprogramma
+Hotelcategorie
Open+
+Verlengen
10 opties
Open+
+Extra's
22 opties
Open+
+Vluchtinfo
Open+

Algemeen

Of u nu een avontuurlijke reis gaat maken of liever naar een relaxte zonbestemming vliegt, met KLM begint uw vakantie al aan boord. U krijgt de beste persoonlijke service en u kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwe schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor u en uw medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.

Services aan boord

Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen.

Entertainment aan boord

Op intercontinentale vluchten beschikt u over een persoonlijk interactief beeldscherm met gratis de nieuwste films, TV-series, muziek etc.

Is upgraden naar comfortclass / extra beenruimte mogelijk?

In Economy Comfort geniet u van extra beenruimte en een stoelleuning die verder naar achteren kan. De toeslag varieert van EUR 10 tot EUR 180.

Handbagage voorwaarden

U kunt 1 stuk handbagage meenemen van max. 55x25x35 cm., plus 1 extra item (handtas of laptoptas). Gecombineerd max. 12 kg.

Ruimbagage

Op intercontinentale vluchten: 1 stuk ruimbagage van max. 23 kg.
Op Europese vluchten: alleen handbagage. Ruimbagage tegen betaling.
+Vervoersopties
Open+
24 dagen Sumatra, Java & Bali: altijd de beste prijs
Retourvluchten
Luchthavenbelastingen en brandstofheffing

Inclusief

Ruimbagage (zie Praktische informatie)
Handbagage (zie Praktische informatie)
Binnenlandse vluchten Padang – Jakarta en Denpasar - Jakarta
20 kg ruimbagage op de binnenlandse vluchten
Rondreis per comfortabele airco auto/minivan met privé-chauffeur
Nederlands- óf Engelssprekende gids op Sumatra
Nederlandssprekende gids op Java en Bali (Nederlands- óf Engelssprekend in de drukke maanden)
Verblijf in goed verzorgde middenklasse hotels *
Iedere dag ontbijt
Stadstour Medan
Bezoek aan traditionele Batakdorpen
Bezoek aan de Sipisopiso waterval
Logeren op Samosir Island, in het prachtige Tobameer
Stop bij het evenaar monument van Bonjol
Bezoek aan Bukittinggi, de culturele hoofdstad van Centraal Sumatra
Jakarta stadstour met bezoek aan de Sunda Kelapa haven
Bezoek aan Pandu Ereveld
Wandeling door de oude stad van Bandung
Schitterende treinreis van Bandung - Jogjakarta langs de rijstvelden op Java
Stadstour Jogjakarta met een bezoek aan het Paleis van de Sultan en een rit per traditionele Andong
Bezoek aan de Prambanan Tempels
Bezoek aan de Borobudur Tempel
Bezoek aan het Merapi National Park
Bezoek aan een prachtige plantage op Oost-Java
Heerlijke stranddagen in een gezellig resort in Sanur op Bali
Nederlandssprekende vertegenwoordiging op Bali
Entreegelden volgens programma
*De accommodaties op Sumatra en in Kalibaru zijn van eenvoudige kwaliteit doordat het toerisme nog minder ontwikkeld is, maar zijn zeker niet minder verzorgd.

Exclusief

Eventuele optionele excursies (zie Extra's)
Eventuele verplichte galadiners en/of feestdagtoeslagen
Overige maaltijden
Fooien
Toeristenbelasting 150.000 IDR (ca. € 9 ,-) per persoon bij aankomst in Bali
Calamiteitenfonds: €2.50 per boeking
Reserveringskosten: €35 per boeking
SGR Bijdrage: €5 per persoon
+Verlengen
10 opties
Open+
+Hotelcategorie
Open+