Zie de orang oetans op Sumatra
Zie de orang oetans op Sumatra
Samosir Island
Samosir Island
Bezoek aan de beroemde Borobudur Tempels, Jogjakarta
Bezoek aan de beroemde Borobudur Tempels, Jogjakarta
Ontdek het kunstenaarsdorp, Ubud
Ontdek het kunstenaarsdorp, Ubud
Uniek bezoek aan Torajaland op Sulawesi
Uniek bezoek aan Torajaland op Sulawesi

Sumatra & Bali

Privéreis | 18 dagen v.a.
2950i
Prijs p.p. gebaseerd op:
Vertrekdatum
24-08-2024
Reisduur
18dagen
Aantal personen
2 volwassenen

inclusief 200,00 korting

Zomersale!i

Voorwaarden Zomersale

- Enkel geldig voor nieuwe boekingen van groepsreizen en privéreizen met vertrek t/m 2025
- Korting niet geldig bij het afnemen van enkel het reisgedeelte
- Korting is van toepassing op de basis verkoopprijs

(inclusief 200,00 korting)

Voorwaarden Zomersale

- Enkel geldig voor nieuwe boekingen van groepsreizen en privéreizen met vertrek t/m 2025
- Korting niet geldig bij het afnemen van enkel het reisgedeelte
- Korting is van toepassing op de basis verkoopprijs
Zomersale!i
Bezoek aan de orang-oetans op Sumatra
Verblijf op Samosir Island in het grootste kratermeer ter wereld; het Tobameer
Kennismaking met authentieke stammen op Sumatra
Verblijf in het kunstenaarsdorp Ubud op Bali
Heerlijk strandverblijf in Sanur

Puur natuur en traditie versus cultuur en ontspanning

Het grote en prachtige eiland Sumatra biedt natuur op z’n puurst met tropische regenwouden en vulkanische vergezichten. Er zijn nog maar heel weinig plekken op aarde waar u oog in oog kunt staan met Orang-Oetans in het wild, maar in het Gunung Leuser National Park is dat mogelijk! Ook zult u overnachten op Samosir Island, gelegen in het grootste kratermeer ter wereld. Tijdens de reis over Sumatra zult u kennismaken met de oorspronkelijke bewoners en genieten van de mooie binnenlanden met de vele traditionele dorpjes. Daarna vliegt u door naar het populaire Bali voor een verblijf in het centraal gelegen kunstenaarsdorp Ubud, wat een ideaal uitgangspunt is voor vele leuke excursies. Of geniet van de plaats zelf met de vele leuke winkels en gezellige eetgelegenheden. U eindigt uw reis in de badplaats Sanur voor volop zon-, zee- en strandplezier.

"Het was ontzettend leuk om per boot te worden over gevaren naar Samosir Island waar ons hotel was! "

A. van der Sterren, Geldrop

-Dagprogramma
Sluiten-
DAG
01

Amsterdam - Padang

Luchthaven check in
Vlucht Amsterdam - Padang

Vandaag vliegt u vanaf Schiphol naar Sumatra, waar u de volgende dag aankomt.

DAG
02

Padang - Bukittinggi

id_al_padang.jpg
Transfer naar Bukkittingi
Route langs de Anai vallei
Bezoek de Anai Waterval
Eerste overnachting Bukittinggi

Deze mooie reis begint bij aankomst op de luchthaven van het handelscentrum van Sumatra, Padang. De gids staat u hier op te wachten om u naar uw hotel te brengen in Bukittinggi. U rijdt naar Bukittinggi via de Anai Vallei. Om u alvast een voorproefje te geven van de mooie natuur van Sumatra stoppen we bij de Anai Waterval. U zult hier waarschijnlijk ook al de eerste apen spotten.

De rest van de dag heeft u om te acclimatiseren en tot rust te komen van de reis. U overnacht in Bukittinggi; een plaatsje in het koelere Minangkabau Hoogland, dat wordt gevormd door de vulkanen Merapi en Singgalang. Het is een leuke plaats om ‘s avonds rond te wandelen en eventueel de bekende (maar zeer pittige) lokale ‘Padang’ keuken te proberen.

DAG
03

Bukittinggi & Minangkabau

id_al_minagkabauhousepadang2.jpg
Bezoek Pandai Sikat
Stadstour Bukittinggi
Bezoek Nederlands koloniale 'Fort de Kock'
Tweede overnachting Bukittinggi

Na uw ontbijt begint de echte rondreis over dit indrukwekkende en reusachtig eiland. We rijden naar Batu Sangkar via Tabek Patah, onderweg maakt u een stop bij Rao. In Rao bezoekt u een aantal traditionele Minangkabau dorpen. In één van deze dorpjes wordt nog ouderwets koffie gemalen en is het mogelijk om een traditionele koffiemolen te zien. Eenmaal aangekomen in Batu Sangkar rijden we naar Istano Basa Pagaruyung, dit is een paleis waar vroeger heerser van het Minangkabau volk woonde. In de middag rijden we terug naar Bukittinggi via Padang Panjang en maken we een stop bij het dorpje Pandai Sikat.Pandai Sikat is een klein dorp dat beroemd is om haar houtsnijwerk en weverijen. Hier weven ze nog op traditionele wijze songkets’. Songket is een brokaattechniek van de Minangkabau. Op een ondergrond van katoen of zijde worden reliëfpatronen van goud- of zilverdraad aangebracht. De draden worden van papier met een dun laagje bladgoud of -zilver gemaakt. Tegenwoordig wordt er ook vaak koper- of bronsdraad gebruikt. Eenmaal terug in Bukittinggi is er tijd voor een stadstour. Tijdens deze stadtour bezoekt u o.a. de Sianok-kloof, de overblijfselen van het oude Nederlands koloniale Fort en de markt.

DAG
04

Bukittinggi - Padang Sidempuan (ca. 290 km)

id_al_samosirgraan.jpg
Vertrek Bukittinggi
Bezoek scheidslijn evenaar (Bonjol)
Overnachting Padang Sidempuan

Vandaag gaat de rit naar Padang Sidempuan. Wederom ziet u vandaag hoe vruchtbaar Sumatra is en naast rijst, ook vele specerijen kent. De vele vanille-, kaneel- en peperplantages zijn een lust voor het oog. We rijden door het tropisch regenwoud van Rimba Panti en bij Bonjol passeren we de evenaar. Hier maakt u uiteraard een stop. Een streep markeert de scheidingslijn tussen de noordelijke en de zuidelijke aardbol. U krijgt zelfs een certificaat dat u de evenaar bent gepasseerd. dit is wel een foto waard! Onderweg naar Padang Sidempuan maakt u nog een stop in een kruidentuin waar u verschillende soorten kruidenbomen kunt zien. Denk aan kaneel, kruidnagel, vanille, peper, kardemon, citroengras en nog veel meer.

DAG
05

Padang Sidempuan - Samosir Island

id_al_samosirisland.jpg
Vertrek Padang Sidempuan
Mooie route langs ananas- en koffieplantages
Traditionele markt van Balige Sigur-Gur
Warmwaterbronnen van Sipoholen
Eerste overnachting Samosir Island

Onderweg naar het grootste kratermeer ter wereld maakt u verschillende stops zoals bij de traditionele markt van Balige en de warmwaterbronnen van Sipoholen. De stroming van warm water is hier40 tot 70 graden Celsius. Perfect dus als u even een wilt ontspannen. Deze warmwaterbronnen zijn niet alleen mooi voor het oog, maar dragen ook bij aan de gezondheid. Na deze stop gaat de rit verder. Het gebied waar u door rijdt wordt door weinig toeristen bezocht en dus nog heel authentiek. Dichtbij Parapat kunt u nog genieten van prachtige uitzichten over het Tobameer en Samosir Island. Vanaf Parapat nemen we de ferry naar Samosir Island. Op dit mooie eiland verblijft u de aankomende twee nachten.

DAG
06

Samosir Island

id_al_samosir (2).jpg
Bezoek lokale dorpjes waaronder Tomok en Ambarita (optionele excursie)
Tweede overnachting Samosir Island

Vandaag kunt u (optioneel) een excursie over het eiland maken. Hierbij heeft u de mogelijkheid om dit per auto of per boot te doen. In beide gevallen maakt u kennis met traditionele aspecten van het gebied. Per auto bezoekt u drie lokale dorpjes; Tomok, Ambarita en Aek Natonang. Per boot bezoekt u ook twee lokale dorpjes Tomok en Sigapiton. Tijdens de boot excursie bezoekt u ook nog de prachtige Situmurun waterval die rechtstreeks uitmondt in het Toba-meer. Terwijl u bij deze excursie terug naar het hotel rijdt, maakt u nog een tussenstop in het dorpje Ambarita.

Tomok staat bekend om de sarcofagen van de voormalige koningen van Sidabutar. In Ambarita leefde de koning van de Toba Batak stam. Hier ziet u de traditionele woningen van de Batak en de 'stenen tafel en stoel' waar vergaderd werd over het lot van een gevangene. Aek Natonang is gevestigd op de top van het eiland en beschikt over fantastisch panoramische uitzichten over het eiland en het meer. Sigapiton is een eeuwenoud dorp waar boeren en vissers wonen. Hun belangrijkste bron van inkomsten is het rijstveld. De inwoners van dit dorp zijn of heel oud of heel jong. Hier kunt u de dagelijkse activiteiten van de lokale bevolking goed zien en het is ook mogelijk de school te bezoeken, om te zien hoe de kinderen hier op school studeren.

Welke van de twee optionele excursies u dan ook kiest: het is een indrukwekkende dag én de ideale manier om het eiland en de oude culturen beter te leren kennen.

DAG
07

Samosir Island - Berastagi (ca. 120 km)

id_al_tobameer.jpg
Vertrek Samosir Island
Longhouses Lumban Suhi Suhi bezichtigen
Sipisopiso-waterval en Efrata-waterval bewonderen
Bezoek Karo Batak-bevolking (Dokan)
Overnachting Berastagi

Vandaag neemt u afscheid van het eiland Samosir en vaart u terug naar het vasteland. Voordat u Samosir eiland verlaat, maakt u kennis met de traditionele Tobanese huizen, ook wel bekend als longhouses, tijdens uw bezoek aan het dorp Lumban Suhi Suhi. Naast de unieke huizen die u hier kunt aanschouwen kunt u ook de vrouwen van het dorp traditionele stoffen zien weven en krijgt u een goede indruk van de Tobansese manier van leven. Hierna maakt u de oversteek naar het vaste land en gaat u op weg naar Berastagi, een groen heuvelstadje met een aangenaam klimaat. Tijdens de rit maakt u een aantal tussenstops. Zo maakt u een tussenstop bij Efrata. Efrata is een prachtige waterval die u passeert op de weg van Samosir naar Tele met een hoogte van 25 meter. Hierna maakt u een stop in Menara Padang Tele om nogmaals de prachtige omgeving in u op te nemen door middel van het panoramisch uitzicht over het Tobameer. Vervolgens bezoekt u de Sipiso Piso-waterval. Deze smalle waterval is maar liefs 120 meter hoog. Tijdens het bezoek aan de waterval kunt u voor de allerlaatste keer het schilderachtige uitzicht op het Tobameer bewonderen. Voordat we bij Berastagi aankomen staat er nog één stop op het programma en dat is een bezoek aan Dokan. In Dokan kunt u kennismaken met een traditionele Karo Batak woning. Een typisch Karo Batak huis heeft een dak in de vorm van buffelhoorns en kleurrijke geometrische wandschilderingen. Hier zult u ook in contact komen met de oorspronkelijke bewoners en hoe zij hier altijd al hebben geleefd. Overnachting in Berastagi.

DAG
08

Berastagi - Bukit Lawang (ca. 160 km)

Sumatra Rijstveld
Vertrek Berastagi
Eerste overnachting aan de rand van de jungle in Bukit Lawang

Vandaag is de eindbestemming Bukit Lawang. Na het ontbijt voert de tocht u via wegen met prachtige panoramische vergezichten van bijvoorbeeld de Sinabung vulkaan.
In de middag komt u aan in Bukit Lawang. Het dorpje ligt aan de Sungai Bohorok rivier en tegen de jungle van het Gunung Leuser National Park waar u morgen hopelijk oog in oog komt te staan met de Orang-oetans!

DAG
09

Bukit Lawang / Gunung Leuser Orang Oetan Reservaat

id_al_sumatra_orangoetans_198517937.jpg
Orang oetans spotten in Gunung Leuser regenwoud (optionele excursie met gids)
Tweede overnachting aan de rand van de jungle in Bukit Lawang

Hoopt u op een ontmoeting met een wilde orang oetan in het Gunung Leuser-park? Vandaag kunt u tijdens een optionele excursie op zoek gaan naar de zeldzame Orang Oetans van Sumatra, die helaas met uitsterven worden bedreigd. Samen met een ranger maakt u een wandeling door het Leuser-regenwoud. De Orang Oetans die hier wonen hebben eerst een periode doorgebracht in het Orang Oetan-rehabilitatiecentrum, dat verweesde en uit gevangenschap bevrijde dieren opvangt en herintroduceert in de natuur. Alle Orang Oetans leven nu weer zelfstandig, maar de band tussen mens en dier is gebleven.

Vergeet tijdens uw zoektocht niet om ook te genieten van het schitterende regenwoud waar u doorheen wandelt! Hier leven 3500 verschillende plantensoorten, ongeveer 120 boomsoorten en grote aantallen vogelsoorten, reptielen en zoogdieren – waaronder diverse andere apensoorten, zoals de gibbon. Het is een geweldige ervaring om hier rond te lopen. De duur van de trekking is ter plaatste te bespreken. ’s Middags kunt u relaxen in uw gezellige lodge.

DAG
10

Bukit Lawang - Tangkahan (ca. 87 km)

id_al_sumatra.jpg
Avontuurlijke rit per lokale jeep
Vrije middag in Tangkahan
Overnachting in de jungle van Tangkahan

Vandaag gaat u verder op avontuur en reist u per lokale Jeep door de binnenlanden van Sumatra en passeert u onderweg rubber- en palmolieplantages onderbroken door traditionele dorpjes met karakteristieke huisjes. U rijdt in Noordelijke richting en komt in de middag aan in het gemoedelijke kleine plaatsje Tangkahan in een werkelijk prachtige omgeving! U wordt al snel vriendelijk onthaald in de eenvoudige jungle lodge, waar u de komende nacht verblijft.

DAG
11

Tangkahan - Medan

id_al_olifanten.jpg
Vrije ochtend in Tangkahan
Bezoek aan het olifantencentrum (optionele excursie)
Heerlijk ‘tuben’ over de rivier (optionele excursie)
Transfer naar Medan
Overnachting Medan

In de ochtend kunt u genieten van de jungle en het lokale leven langs de rivier. Wandel door de kleine plantage van de lodge of een kies ervoor een wel erg bijzondere excursie te maken (optioneel). U vertrekt tijdens de optionele excursie met een lokale ranger naar het olifantencentrum waar u de verzorgers van de olifanten kunt helpen met het wassen van de olifanten in de rivier. Deze bijzondere excursie kunt u ook combineren met het 'tuben op de rivier' (optioneel). U zult dan na ongeveer een uur wandelen aankomen bij de rivier waar we per ‘tub’ verder de rivier afzakken tot we bij een mooie waterval aankomen. Hier is voldoende gelegenheid om de verfrissing op te zoeken en een heerlijke duik te nemen in het water. Een bijzondere excursie om nooit meer te vergeten!

In de middag reist u verder naar Medan, waar u naar eigen wens o.a. de Grote Moskee, de Chinese Tempel en het Paleis van de lokale Sultan kunt bezoeken.

DAG
12

Medan - Denpasar - Ubud (Bali)

id_al_ubud3.jpg
Vlucht van Medan naar Denpasar
Kennismaking met uw nieuwe Nederlandssprekende gids
Heerlijke vrije middag
Eerste overnachting in Ubud

Vandaag komt er een einde aan uw verblijf op Sumatra. U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven van Medan gebracht. Hier vandaan vliegt u naar het godeneiland van Indonesië: Bali. Bij aankomst staat de gids u al op te wachten en brengt u naar Ubud, hét kunstenaarsdorp van Bali. Ondanks dat Ubud inmiddels een stuk drukker is geworden blijft het één van de leukste plaatsjes op Bali om te bezoeken. In de straatjes vol kleine galerieën, winkels en restaurants kunt u uren rondlopen. U heeft heerlijk de tijd om op eigen gelegenheid rond te wandelen en wellicht wat leuke souvenirs te kopen. U zult zien dat Bali een heel andere cultuur kent dan Sumatra!

DAG
13

Ubud

id_al_ubud_dansers_159307031.jpg
Vrije dag
Mountainbiken met professionele fietsgids (optionele excursie)
Raften op de Ayung Rivier (optionele excursie)
Tweede overnachting Ubud

Vandaag een heerlijke vrije dag in Ubud, maar u kunt ook deelnemen aan één van de leuke (optionele) excursies rondom Ubud. Zo kunt u gaan mountainbiken. U wordt met een minibusje naar het beginpunt op de Batur Vulkaan gebracht en samen met een professionele fietsgids rijdt u langzaam naar beneden. Het is een tocht van ruim 26 km, maar omdat u afdaalt is het uitstekend te doen. Onderweg ziet u kleine dorpjes, uitgestrekte rijstvelden en lokale tempels. Uw gids zal u van alles vertellen over de omgeving waar u doorheen fietst.

Bent u liever op het water! dan is het leuk om te gaan raften op de Ayung Rivier, één van de populairste excursies op Bali. De rivier gaat dwars door het groene binnenland en is een geweldige ervaring voor jong en oud.

Is geen van beide excursies iets voor u, dan kunt u uiteraard ook gewoon genieten van het hotel en het vriendelijke Ubud met zijn authentieke karakter.

DAG
14

Ubud - Sanur

id_al_sanurbeach.jpg
Vertrek Ubud
Bezoek aan diverse handnijverheidsdorpjes
Transfer naar Sanur
Vrije middag in Sanur
Eerste overnachting in de populaire badplaats Sanur

Na het ontbijt gaan we in zuidelijk richting en bezoeken we een aantal kunstdorpen. Ieder dorp heeft zijn eigen vorm van kunst en handarbeid. Allereerst brengt u een bezoek aan Lod Tunduh waar diverse schildervormen uitgevoerd worden. Vervolgens rijden we door naar Mas, waar de kunstenaars de mooiste beelden en meubels maken van hout. Hierna bezoekt u Celuk. Celuk staat bekend om zijn zilverwerk. Hier bezoeken we dan ook een kleine werkplaats waar u ziet hoe zilveren sieraden worden gemaakt. En als laatste maakt u een stop in Batuan Village waar we een traditioneel Balinese huis kunnen zien. Traditionele Balinese gebouwen zijn zo gebouwd om in harmonie te zijn met de omgeving en zijn bijna volledig uit organisch materiaal gebouwd, zoals onder andere rieten dakbedekking, bamboestokken, kokoshout en natuursteen.

In de middag arriveren we in het zuiden van Bali voor een aantal heerlijk ontspannen dagen aan het gezellige strand van Sanur. Deze dagen verblijft u in een sfeervol hotel met zwembad en op loopafstand van het strand, winkels en restaurants. In de loop van de vooravond (of de volgende ochtend) maakt u kennis met onze plaatselijke vertegenwoordiger. Hij/zij zal u wegwijs maken in de omgeving en u kunt bij hem/haar terecht met al uw vragen of het boeken van excursies.

DAG
15

Sanur

id_al_balistrand.jpg
Heerlijke vrije dag
Tweede overnachting Sanur

De komende dagen heeft u volop de gelegenheid om te genieten op het vriendelijke eiland Bali. U heeft alle tijd voor zon-, zee- en strandplezier, maar u heeft op deze vrije dagen ook de mogelijkheid allerlei optionele excursies en activiteiten te ondernemen.

Vindt u het fijn om uw verblijf op Bali te eindigen in één van onze luxere hotels dan kunt u uw verblijf upgraden. Zo kunt u o.a. verblijven in het Puri Santrian Hotel en het Segara Village in Sanur of Grand Hyatt Bali in Nusa Dua. Meer informatie over de hotels en toeslagen vindt u bij het label 'verlengen/vervangen'.diner.

DAG
16

Sanur

Zonsondergang Sanur Indonesië
Heerlijke vrije dag
Derde overnachting Sanur

Geniet u vandaag van de zon, de zee en het strand. Laat alle indrukken van de afgelopen reis nog even op u inwerken en ontspan! Ga aan het zwembad of op het strand liggen en breng de avond door in één van de vele restaurants waar u heerlijk kunt eten en daarna nog een drankje kunt drinken in één van de cafés waar vaak live muziek is.

DAG
17

Sanur - Denpasar - Amsterdam

Sanur strand, Bali
Transfer luchthaven
Vlucht Denpasar – Amsterdam
Overnachting vliegtuig

Helaas is er een einde gekomen aan deze fantastische reis over de eilanden Sumatra en Bali. Twee totaal verschillende eilanden met ieder hun eigen karakter.
U wordt opgehaald door uw gids en naar de luchthaven Denpasar gebracht voor uw vlucht terug naar Amsterdam. Geniet in het vliegtuig volop na van alle indrukken en de ongetwijfeld vele foto’s die u onderweg heeft gemaakt. U overnacht in het vliegtuig.

DAG
18

Aankomst Amsterdam

Aankomst terugvlucht
Aankomst Amsterdam

U landt op Schiphol. Dit betekent het einde van uw geweldige rondreis op het prachtige Sumatra en mystieke Bali. Een ervaring waar u nog lang van zult nagenieten.

Let op:

Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken.

Bekijk complete dagprogrammaSluit complete dagprogramma
+Hotelcategorie
Open+
+Verlengen
10 opties
Open+
+Extra's
19 opties
Open+
+Vluchtinfo
Open+

Algemeen

Of u nu een avontuurlijke reis gaat maken of liever naar een relaxte zonbestemming vliegt, met KLM begint uw vakantie al aan boord. U krijgt de beste persoonlijke service en u kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwe schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor u en uw medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.

Services aan boord

Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen.

Entertainment aan boord

Op intercontinentale vluchten beschikt u over een persoonlijk interactief beeldscherm met gratis de nieuwste films, TV-series, muziek etc.

Is upgraden naar comfortclass / extra beenruimte mogelijk?

In Economy Comfort geniet u van extra beenruimte en een stoelleuning die verder naar achteren kan. De toeslag varieert van EUR 10 tot EUR 180.

Handbagage voorwaarden

U kunt 1 stuk handbagage meenemen van max. 55x25x35 cm., plus 1 extra item (handtas of laptoptas). Gecombineerd max. 12 kg.

Ruimbagage

Op intercontinentale vluchten: 1 stuk ruimbagage van max. 23 kg.
Op Europese vluchten: alleen handbagage. Ruimbagage tegen betaling.
+Vervoersopties
Open+
18 dagen Sumatra & Bali: altijd de beste prijs
Retourvluchten
Luchthavenbelastingen en brandstofheffing

Inclusief

Ruimbagage (zie Praktische informatie)
Handbagage (zie Praktische informatie)
Binnenlandse vluchten Medan – Denpasar
20 kg ruimbagage op de binnenlandse vluchten
Rondreis per comfortabele airco auto/minivan met privé chauffeur
Nederlands- óf Engelssprekende gids op Sumatra
Nederlandssprekende gids op Bali (Nederlands- óf Engelssprekend in de drukke maanden)
Verblijf in goed verzorgde middenklasse hotels
Iedere dag ontbijt
Bezoek aan Bukittinggi, de culturele hoofdstad van Centraal Sumatra
Stop bij het evenaar monument van Bonjol
Logeren op Samosir Island, in het prachtige Tobameer
Bezoek aan de Sipisopiso waterval
Bezoek aan traditionele Batakdorpen
Verblijf in een prachtige maar eenvoudige jungle lodge in Tangkahan
Stadstour Medan
Logeren in het centrum van het gezellige kunstenaarsdorp Ubud
Heerlijke stranddagen in een gezellig resort in Sanur op Bali
Entreegelden volgens beschrijving
Nederlandssprekende vertegenwoordiging op Bali

Exclusief

Eventuele optionele excursies (zie Extra's)
Eventuele verplichte galadiners en/of feestdagtoeslagen
Overige maaltijden
Fooien
Toeristenbelasting 150.000 IDR (ca. € 9 ,-) per persoon bij aankomst in Bali
Calamiteitenfonds: €2.50 per boeking
Reserveringskosten: €35 per boeking
SGR Bijdrage: €5 per persoon
+Verlengen
10 opties
Open+
+Hotelcategorie
Open+
+Extra's
19 opties
Open+
+Vluchtinfo
Open+

Algemeen

Of u nu een avontuurlijke reis gaat maken of liever naar een relaxte zonbestemming vliegt, met KLM begint uw vakantie al aan boord. U krijgt de beste persoonlijke service en u kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwe schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor u en uw medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.

Services aan boord

Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen.

Entertainment aan boord

Op intercontinentale vluchten beschikt u over een persoonlijk interactief beeldscherm met gratis de nieuwste films, TV-series, muziek etc.

Is upgraden naar comfortclass / extra beenruimte mogelijk?

In Economy Comfort geniet u van extra beenruimte en een stoelleuning die verder naar achteren kan. De toeslag varieert van EUR 10 tot EUR 180.

Handbagage voorwaarden

U kunt 1 stuk handbagage meenemen van max. 55x25x35 cm., plus 1 extra item (handtas of laptoptas). Gecombineerd max. 12 kg.

Ruimbagage

Op intercontinentale vluchten: 1 stuk ruimbagage van max. 23 kg.
Op Europese vluchten: alleen handbagage. Ruimbagage tegen betaling.
18 dagen Sumatra & Bali: altijd de beste prijs

Dagprogramma

DAG
01

Amsterdam - Padang

Luchthaven check in
Vlucht Amsterdam - Padang

Vandaag vliegt u vanaf Schiphol naar Sumatra, waar u de volgende dag aankomt.

DAG
02

Padang - Bukittinggi

id_al_padang.jpg
Transfer naar Bukkittingi
Route langs de Anai vallei
Bezoek de Anai Waterval
Eerste overnachting Bukittinggi

Deze mooie reis begint bij aankomst op de luchthaven van het handelscentrum van Sumatra, Padang. De gids staat u hier op te wachten om u naar uw hotel te brengen in Bukittinggi. U rijdt naar Bukittinggi via de Anai Vallei. Om u alvast een voorproefje te geven van de mooie natuur van Sumatra stoppen we bij de Anai Waterval. U zult hier waarschijnlijk ook al de eerste apen spotten.

De rest van de dag heeft u om te acclimatiseren en tot rust te komen van de reis. U overnacht in Bukittinggi; een plaatsje in het koelere Minangkabau Hoogland, dat wordt gevormd door de vulkanen Merapi en Singgalang. Het is een leuke plaats om ‘s avonds rond te wandelen en eventueel de bekende (maar zeer pittige) lokale ‘Padang’ keuken te proberen.

Goed om te weten

Op Sumatra reist u met een deskundige Nederlands- of Engelssprekende gids die ervoor zorgt dat u alle plaatsen en bezienswaardigheden bezoekt. Hij/zij zal ook de entreegelden voor u regelen.

DAG
03

Bukittinggi & Minangkabau

id_al_minagkabauhousepadang2.jpg
Bezoek Pandai Sikat
Stadstour Bukittinggi
Bezoek Nederlands koloniale 'Fort de Kock'
Tweede overnachting Bukittinggi

Na uw ontbijt begint de echte rondreis over dit indrukwekkende en reusachtig eiland. We rijden naar Batu Sangkar via Tabek Patah, onderweg maakt u een stop bij Rao. In Rao bezoekt u een aantal traditionele Minangkabau dorpen. In één van deze dorpjes wordt nog ouderwets koffie gemalen en is het mogelijk om een traditionele koffiemolen te zien. Eenmaal aangekomen in Batu Sangkar rijden we naar Istano Basa Pagaruyung, dit is een paleis waar vroeger heerser van het Minangkabau volk woonde. In de middag rijden we terug naar Bukittinggi via Padang Panjang en maken we een stop bij het dorpje Pandai Sikat.Pandai Sikat is een klein dorp dat beroemd is om haar houtsnijwerk en weverijen. Hier weven ze nog op traditionele wijze songkets’. Songket is een brokaattechniek van de Minangkabau. Op een ondergrond van katoen of zijde worden reliëfpatronen van goud- of zilverdraad aangebracht. De draden worden van papier met een dun laagje bladgoud of -zilver gemaakt. Tegenwoordig wordt er ook vaak koper- of bronsdraad gebruikt. Eenmaal terug in Bukittinggi is er tijd voor een stadstour. Tijdens deze stadtour bezoekt u o.a. de Sianok-kloof, de overblijfselen van het oude Nederlands koloniale Fort en de markt.

DAG
04

Bukittinggi - Padang Sidempuan (ca. 290 km)

id_al_samosirgraan.jpg
Vertrek Bukittinggi
Bezoek scheidslijn evenaar (Bonjol)
Overnachting Padang Sidempuan

Vandaag gaat de rit naar Padang Sidempuan. Wederom ziet u vandaag hoe vruchtbaar Sumatra is en naast rijst, ook vele specerijen kent. De vele vanille-, kaneel- en peperplantages zijn een lust voor het oog. We rijden door het tropisch regenwoud van Rimba Panti en bij Bonjol passeren we de evenaar. Hier maakt u uiteraard een stop. Een streep markeert de scheidingslijn tussen de noordelijke en de zuidelijke aardbol. U krijgt zelfs een certificaat dat u de evenaar bent gepasseerd. dit is wel een foto waard! Onderweg naar Padang Sidempuan maakt u nog een stop in een kruidentuin waar u verschillende soorten kruidenbomen kunt zien. Denk aan kaneel, kruidnagel, vanille, peper, kardemon, citroengras en nog veel meer.

DAG
05

Padang Sidempuan - Samosir Island

id_al_samosirisland.jpg
Vertrek Padang Sidempuan
Mooie route langs ananas- en koffieplantages
Traditionele markt van Balige Sigur-Gur
Warmwaterbronnen van Sipoholen
Eerste overnachting Samosir Island

Onderweg naar het grootste kratermeer ter wereld maakt u verschillende stops zoals bij de traditionele markt van Balige en de warmwaterbronnen van Sipoholen. De stroming van warm water is hier40 tot 70 graden Celsius. Perfect dus als u even een wilt ontspannen. Deze warmwaterbronnen zijn niet alleen mooi voor het oog, maar dragen ook bij aan de gezondheid. Na deze stop gaat de rit verder. Het gebied waar u door rijdt wordt door weinig toeristen bezocht en dus nog heel authentiek. Dichtbij Parapat kunt u nog genieten van prachtige uitzichten over het Tobameer en Samosir Island. Vanaf Parapat nemen we de ferry naar Samosir Island. Op dit mooie eiland verblijft u de aankomende twee nachten.

DAG
06

Samosir Island

id_al_samosir (2).jpg
Bezoek lokale dorpjes waaronder Tomok en Ambarita (optionele excursie)
Tweede overnachting Samosir Island

Vandaag kunt u (optioneel) een excursie over het eiland maken. Hierbij heeft u de mogelijkheid om dit per auto of per boot te doen. In beide gevallen maakt u kennis met traditionele aspecten van het gebied. Per auto bezoekt u drie lokale dorpjes; Tomok, Ambarita en Aek Natonang. Per boot bezoekt u ook twee lokale dorpjes Tomok en Sigapiton. Tijdens de boot excursie bezoekt u ook nog de prachtige Situmurun waterval die rechtstreeks uitmondt in het Toba-meer. Terwijl u bij deze excursie terug naar het hotel rijdt, maakt u nog een tussenstop in het dorpje Ambarita.

Tomok staat bekend om de sarcofagen van de voormalige koningen van Sidabutar. In Ambarita leefde de koning van de Toba Batak stam. Hier ziet u de traditionele woningen van de Batak en de 'stenen tafel en stoel' waar vergaderd werd over het lot van een gevangene. Aek Natonang is gevestigd op de top van het eiland en beschikt over fantastisch panoramische uitzichten over het eiland en het meer. Sigapiton is een eeuwenoud dorp waar boeren en vissers wonen. Hun belangrijkste bron van inkomsten is het rijstveld. De inwoners van dit dorp zijn of heel oud of heel jong. Hier kunt u de dagelijkse activiteiten van de lokale bevolking goed zien en het is ook mogelijk de school te bezoeken, om te zien hoe de kinderen hier op school studeren.

Welke van de twee optionele excursies u dan ook kiest: het is een indrukwekkende dag én de ideale manier om het eiland en de oude culturen beter te leren kennen.

DAG
07

Samosir Island - Berastagi (ca. 120 km)

id_al_tobameer.jpg
Vertrek Samosir Island
Longhouses Lumban Suhi Suhi bezichtigen
Sipisopiso-waterval en Efrata-waterval bewonderen
Bezoek Karo Batak-bevolking (Dokan)
Overnachting Berastagi

Vandaag neemt u afscheid van het eiland Samosir en vaart u terug naar het vasteland. Voordat u Samosir eiland verlaat, maakt u kennis met de traditionele Tobanese huizen, ook wel bekend als longhouses, tijdens uw bezoek aan het dorp Lumban Suhi Suhi. Naast de unieke huizen die u hier kunt aanschouwen kunt u ook de vrouwen van het dorp traditionele stoffen zien weven en krijgt u een goede indruk van de Tobansese manier van leven. Hierna maakt u de oversteek naar het vaste land en gaat u op weg naar Berastagi, een groen heuvelstadje met een aangenaam klimaat. Tijdens de rit maakt u een aantal tussenstops. Zo maakt u een tussenstop bij Efrata. Efrata is een prachtige waterval die u passeert op de weg van Samosir naar Tele met een hoogte van 25 meter. Hierna maakt u een stop in Menara Padang Tele om nogmaals de prachtige omgeving in u op te nemen door middel van het panoramisch uitzicht over het Tobameer. Vervolgens bezoekt u de Sipiso Piso-waterval. Deze smalle waterval is maar liefs 120 meter hoog. Tijdens het bezoek aan de waterval kunt u voor de allerlaatste keer het schilderachtige uitzicht op het Tobameer bewonderen. Voordat we bij Berastagi aankomen staat er nog één stop op het programma en dat is een bezoek aan Dokan. In Dokan kunt u kennismaken met een traditionele Karo Batak woning. Een typisch Karo Batak huis heeft een dak in de vorm van buffelhoorns en kleurrijke geometrische wandschilderingen. Hier zult u ook in contact komen met de oorspronkelijke bewoners en hoe zij hier altijd al hebben geleefd. Overnachting in Berastagi.

DAG
08

Berastagi - Bukit Lawang (ca. 160 km)

Sumatra Rijstveld
Vertrek Berastagi
Eerste overnachting aan de rand van de jungle in Bukit Lawang

Vandaag is de eindbestemming Bukit Lawang. Na het ontbijt voert de tocht u via wegen met prachtige panoramische vergezichten van bijvoorbeeld de Sinabung vulkaan.
In de middag komt u aan in Bukit Lawang. Het dorpje ligt aan de Sungai Bohorok rivier en tegen de jungle van het Gunung Leuser National Park waar u morgen hopelijk oog in oog komt te staan met de Orang-oetans!

DAG
09

Bukit Lawang / Gunung Leuser Orang Oetan Reservaat

id_al_sumatra_orangoetans_198517937.jpg
Orang oetans spotten in Gunung Leuser regenwoud (optionele excursie met gids)
Tweede overnachting aan de rand van de jungle in Bukit Lawang

Hoopt u op een ontmoeting met een wilde orang oetan in het Gunung Leuser-park? Vandaag kunt u tijdens een optionele excursie op zoek gaan naar de zeldzame Orang Oetans van Sumatra, die helaas met uitsterven worden bedreigd. Samen met een ranger maakt u een wandeling door het Leuser-regenwoud. De Orang Oetans die hier wonen hebben eerst een periode doorgebracht in het Orang Oetan-rehabilitatiecentrum, dat verweesde en uit gevangenschap bevrijde dieren opvangt en herintroduceert in de natuur. Alle Orang Oetans leven nu weer zelfstandig, maar de band tussen mens en dier is gebleven.

Vergeet tijdens uw zoektocht niet om ook te genieten van het schitterende regenwoud waar u doorheen wandelt! Hier leven 3500 verschillende plantensoorten, ongeveer 120 boomsoorten en grote aantallen vogelsoorten, reptielen en zoogdieren – waaronder diverse andere apensoorten, zoals de gibbon. Het is een geweldige ervaring om hier rond te lopen. De duur van de trekking is ter plaatste te bespreken. ’s Middags kunt u relaxen in uw gezellige lodge.

Goed om te weten

De trekking door het regenwoud is optioneel en kan ter plaatse bijgeboekt worden. De orang oetans leven vrij in het park. Wij kunnen helaas geen garantie geven dat zij zich tijdens uw bezoek aan de voederplaats of tijdens de trekking laten zien. De wandeling met een ranger door het park vergroot de kans op het zien van orang oetans.

DAG
10

Bukit Lawang - Tangkahan (ca. 87 km)

id_al_sumatra.jpg
Avontuurlijke rit per lokale jeep
Vrije middag in Tangkahan
Overnachting in de jungle van Tangkahan

Vandaag gaat u verder op avontuur en reist u per lokale Jeep door de binnenlanden van Sumatra en passeert u onderweg rubber- en palmolieplantages onderbroken door traditionele dorpjes met karakteristieke huisjes. U rijdt in Noordelijke richting en komt in de middag aan in het gemoedelijke kleine plaatsje Tangkahan in een werkelijk prachtige omgeving! U wordt al snel vriendelijk onthaald in de eenvoudige jungle lodge, waar u de komende nacht verblijft.

DAG
11

Tangkahan - Medan

id_al_olifanten.jpg
Vrije ochtend in Tangkahan
Bezoek aan het olifantencentrum (optionele excursie)
Heerlijk ‘tuben’ over de rivier (optionele excursie)
Transfer naar Medan
Overnachting Medan

In de ochtend kunt u genieten van de jungle en het lokale leven langs de rivier. Wandel door de kleine plantage van de lodge of een kies ervoor een wel erg bijzondere excursie te maken (optioneel). U vertrekt tijdens de optionele excursie met een lokale ranger naar het olifantencentrum waar u de verzorgers van de olifanten kunt helpen met het wassen van de olifanten in de rivier. Deze bijzondere excursie kunt u ook combineren met het 'tuben op de rivier' (optioneel). U zult dan na ongeveer een uur wandelen aankomen bij de rivier waar we per ‘tub’ verder de rivier afzakken tot we bij een mooie waterval aankomen. Hier is voldoende gelegenheid om de verfrissing op te zoeken en een heerlijke duik te nemen in het water. Een bijzondere excursie om nooit meer te vergeten!

In de middag reist u verder naar Medan, waar u naar eigen wens o.a. de Grote Moskee, de Chinese Tempel en het Paleis van de lokale Sultan kunt bezoeken.

DAG
12

Medan - Denpasar - Ubud (Bali)

id_al_ubud3.jpg
Vlucht van Medan naar Denpasar
Kennismaking met uw nieuwe Nederlandssprekende gids
Heerlijke vrije middag
Eerste overnachting in Ubud

Vandaag komt er een einde aan uw verblijf op Sumatra. U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven van Medan gebracht. Hier vandaan vliegt u naar het godeneiland van Indonesië: Bali. Bij aankomst staat de gids u al op te wachten en brengt u naar Ubud, hét kunstenaarsdorp van Bali. Ondanks dat Ubud inmiddels een stuk drukker is geworden blijft het één van de leukste plaatsjes op Bali om te bezoeken. In de straatjes vol kleine galerieën, winkels en restaurants kunt u uren rondlopen. U heeft heerlijk de tijd om op eigen gelegenheid rond te wandelen en wellicht wat leuke souvenirs te kopen. U zult zien dat Bali een heel andere cultuur kent dan Sumatra!

Weetje

’s Avonds is het leuk om in één van de vele restaurants te gaan eten of misschien een drankje te drinken in één van de cafés waar vaak live muziek is.

DAG
13

Ubud

id_al_ubud_dansers_159307031.jpg
Vrije dag
Mountainbiken met professionele fietsgids (optionele excursie)
Raften op de Ayung Rivier (optionele excursie)
Tweede overnachting Ubud

Vandaag een heerlijke vrije dag in Ubud, maar u kunt ook deelnemen aan één van de leuke (optionele) excursies rondom Ubud. Zo kunt u gaan mountainbiken. U wordt met een minibusje naar het beginpunt op de Batur Vulkaan gebracht en samen met een professionele fietsgids rijdt u langzaam naar beneden. Het is een tocht van ruim 26 km, maar omdat u afdaalt is het uitstekend te doen. Onderweg ziet u kleine dorpjes, uitgestrekte rijstvelden en lokale tempels. Uw gids zal u van alles vertellen over de omgeving waar u doorheen fietst.

Bent u liever op het water! dan is het leuk om te gaan raften op de Ayung Rivier, één van de populairste excursies op Bali. De rivier gaat dwars door het groene binnenland en is een geweldige ervaring voor jong en oud.

Is geen van beide excursies iets voor u, dan kunt u uiteraard ook gewoon genieten van het hotel en het vriendelijke Ubud met zijn authentieke karakter.

Weetje

’s Avonds kunt u een traditionele dansvoorstelling bij wonen. Deze vinden iedere avond plaats op een bijzondere locatie in de stad. Het schema en de locatie van die dag kunt u krijgen bij het Ubud informatiecentrum.

DAG
14

Ubud - Sanur

id_al_sanurbeach.jpg
Vertrek Ubud
Bezoek aan diverse handnijverheidsdorpjes
Transfer naar Sanur
Vrije middag in Sanur
Eerste overnachting in de populaire badplaats Sanur

Na het ontbijt gaan we in zuidelijk richting en bezoeken we een aantal kunstdorpen. Ieder dorp heeft zijn eigen vorm van kunst en handarbeid. Allereerst brengt u een bezoek aan Lod Tunduh waar diverse schildervormen uitgevoerd worden. Vervolgens rijden we door naar Mas, waar de kunstenaars de mooiste beelden en meubels maken van hout. Hierna bezoekt u Celuk. Celuk staat bekend om zijn zilverwerk. Hier bezoeken we dan ook een kleine werkplaats waar u ziet hoe zilveren sieraden worden gemaakt. En als laatste maakt u een stop in Batuan Village waar we een traditioneel Balinese huis kunnen zien. Traditionele Balinese gebouwen zijn zo gebouwd om in harmonie te zijn met de omgeving en zijn bijna volledig uit organisch materiaal gebouwd, zoals onder andere rieten dakbedekking, bamboestokken, kokoshout en natuursteen.

In de middag arriveren we in het zuiden van Bali voor een aantal heerlijk ontspannen dagen aan het gezellige strand van Sanur. Deze dagen verblijft u in een sfeervol hotel met zwembad en op loopafstand van het strand, winkels en restaurants. In de loop van de vooravond (of de volgende ochtend) maakt u kennis met onze plaatselijke vertegenwoordiger. Hij/zij zal u wegwijs maken in de omgeving en u kunt bij hem/haar terecht met al uw vragen of het boeken van excursies.

DAG
15

Sanur

id_al_balistrand.jpg
Heerlijke vrije dag
Tweede overnachting Sanur

De komende dagen heeft u volop de gelegenheid om te genieten op het vriendelijke eiland Bali. U heeft alle tijd voor zon-, zee- en strandplezier, maar u heeft op deze vrije dagen ook de mogelijkheid allerlei optionele excursies en activiteiten te ondernemen.

Vindt u het fijn om uw verblijf op Bali te eindigen in één van onze luxere hotels dan kunt u uw verblijf upgraden. Zo kunt u o.a. verblijven in het Puri Santrian Hotel en het Segara Village in Sanur of Grand Hyatt Bali in Nusa Dua. Meer informatie over de hotels en toeslagen vindt u bij het label 'verlengen/vervangen'.diner.

DAG
16

Sanur

Zonsondergang Sanur Indonesië
Heerlijke vrije dag
Derde overnachting Sanur

Geniet u vandaag van de zon, de zee en het strand. Laat alle indrukken van de afgelopen reis nog even op u inwerken en ontspan! Ga aan het zwembad of op het strand liggen en breng de avond door in één van de vele restaurants waar u heerlijk kunt eten en daarna nog een drankje kunt drinken in één van de cafés waar vaak live muziek is.

DAG
17

Sanur - Denpasar - Amsterdam

Sanur strand, Bali
Transfer luchthaven
Vlucht Denpasar – Amsterdam
Overnachting vliegtuig

Helaas is er een einde gekomen aan deze fantastische reis over de eilanden Sumatra en Bali. Twee totaal verschillende eilanden met ieder hun eigen karakter.
U wordt opgehaald door uw gids en naar de luchthaven Denpasar gebracht voor uw vlucht terug naar Amsterdam. Geniet in het vliegtuig volop na van alle indrukken en de ongetwijfeld vele foto’s die u onderweg heeft gemaakt. U overnacht in het vliegtuig.

DAG
18

Aankomst Amsterdam

Aankomst terugvlucht
Aankomst Amsterdam

U landt op Schiphol. Dit betekent het einde van uw geweldige rondreis op het prachtige Sumatra en mystieke Bali. Een ervaring waar u nog lang van zult nagenieten.

Let op:

Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken.

+Hotelcategorie
Open+