Whistler Lake
Jasper Spirit Islands
Banff Moraine Lake
Ottawa
Vancouver Stanleypark
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Canada

Bevolking

Canada heeft nu meer dan 32 miljoen inwoners en is het op-een-na grootse land ter wereld. Ongeveer 40% van de inwoners is van Engelse oorsprong, 25% van Franse oorsprong en 3% van Duitse oorsprong. Slechts 4% is oorspronkelijk afkomstig uit Canada. Verreweg de meeste inwoners wonen in of rondom de (grote) steden van Canada.

Eten en drinken

Canada heeft een sterk Europees georiënteerde keuken, in tegenstelling tot buurland Amerika. Voorheen waren vooral de Engelse gerechten populair, maar inmiddels is de keuken een echte smeltkroes geworden. Er is echter wel een verschil tussen de oost- en westkust. De westkust is vooral gebaseerd op Franse invloeden (Franse erwtensoep, vleespasteitjes, en poutine (patat met jus) zijn populair. Aan de oostkust zijn gerechten internationaler georiënteerd en zijn er ook veel Griekse, Italiaanse en Chinese restaurants. De Atlantische regio is wat traditioneler, zoals raspeltaart. DIt is een vleespastei met een pasta-achtige aardappel zonder zetmeel. Verder zijn kaas en vis populaire gerechten in heel Canada.

Voor een continentaal ontbijt (koffie of thee, toast met jam) betaalt u ca. 10 CAD. Indien u een uitgebreider ontbijt wilt, met worstjes, eieren etc. betaalt u ca. 15-20 CAD. Voor de lunch betaalt u ca.15-20 CAD. Voor het diner bent u gemiddeld 25-35 CAD kwijt. Dit zijn natuurlijk gemiddelden. In de ene plaats zult u meer of minder uitgeven dan de ander.

Geografie

Canada heeft een oppervlakte van bijna 10 m2 en is een enorm uitgestrekt land. Het zuiden grenst aan de Verenigde Staten, waarvan de grens grotendeels in een rechte streep loopt over de 49ste breedtegrens. In Het noordwesten grenst Canada ook aan de Verenigde Staten, maar dan aan de staat Alaska. Verder is Canada omringd door de Noordelijke IJszee in het noorden, de Baffin Bay in het noordoosten, de Atlantische Oceaan in het oosten en de Grote Oceaan in het westen. Canada is het op een na grootste land ter wereld (na Rusland).

Geschiedenis

De eerste bewoners van Canada zijn de Innuit (eskimo's) en indianen, ongeveer 35.000 jaar geleden. Pas 1000 n. Christus bereikten de Noorse Vikingen als eerste blanken Noord-Canada. Na de ontdekking van Columbus, in 1497, deed de Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni Caboto een poging om Canada te winnen. In 1534 maakten de Fransen aanspraak op delen van Canada en hadden zij vooral nederzettingen aan de oostkust opgezet. In 1604 kwamen de eerste Franse kolonisten, die onder de Compagnie de la Nouvelle France werd versterkt in het jaar 1627. De Engelse zeevaarder had in 1610 inmiddels de Hudson Bay ontdekt en belanden hiermee in een langdurige strijd met de Fransen. De gehele achttiende eeuw stond in het teken van conflicten tussen de Engelsen en Fransen. In 1763 hadden de Fransen (niet geheel vrijwillig) de macht afgestaan aan de Britten. Na een lange en zeer rumoerige periode, wereldoorlogen en opstandelingen is Canada pas in 1982 offcieël onafhankelijk verklaard van het Verenigd Koninkrijk.

Klimaat

De beste tijd om door Canada te reizen is het hele jaar door, afhankelijk van het gebied dat u kiest.

Het grootste deel van Canada heeft een landklimaat, variërend van een gematigd landklimaat in sommige zuidelijke delen van het land overgaand in een koeler landklimaat (soms zelfs subarctisch) klimaat in het noorden. Het noorden en noordoosten van Canada hebben een Toendraklimaat. Dit staat garant voor zeer koude winters en koele zomers met weinig neerslag.

De Rocky Mountains in het westen hebben een hooggebergteklimaat met soms eeuwige sneeuw en de temperatuur hele hele jaar door rond het vriespunt. De lagere gebieden van de Rocky Mountains hebben een koeler landklimaat.

De westkust heeft grotendeels een gematigd zeeklimaat , met milde winters, warme zomers en redelijke hoeveelheden neerslag waarvan er in de winter meer valt dan in de zomer Er is geen sprake van een echt droog- of regenseizoen.

Religie

Canada heeft veel verschillende nationaliteiten en dus ook veel verschillende godsdiensten, maar is geen zeer gelovig land. In Canada bestaat godsdienstvrijheid, terwijl kerk en staat gescheiden zijn. Van de gelovigen is het grootste gedeelte van de bevolking is Katholiek (ca. 47%), de tweede godsdienst in protestants (ca. 37%). Andere geloven zijn in Canada zeer klein.

Taal

Canada kent 2 officiële talen, namelijk Engels en Frans. Voor ca. 24% van de bevolking is Frans de moedertaal en voor 63% is dat Engels. Uiteraard kent Canada wel een eigen accent en zijn er delen in Frankrijk die zowel Franse als Engelse kenmerken vertonen, ook wel 'Franglais' genoemd. De Franse taal is vooral in het oosten sterk vertegenwoordigd, terwijl de rest van Canada grotendeels Engels spreekt.

Fooien

Fooien zijn in Canada gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer 1 CAD per kamer per nacht
Kofferdragers: ongeveer 1 CAD per koffer
Gids: ongeveer 5-8 CAD per dag
Chauffeur: ongeveer 2-5 CAD per dag

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

De fooien (“tip” of “gratuity”) zijn meestal niet inbegrepen bij een restaurantrekening. Ze maken echter een belangrijk deel uit van het salaris van het bedienend personeel. Bent u tevreden met de service laat dan 15% - 20% fooi op tafel liggen, anders op zijn minst 10% fooi. Aangezien de meeste buitenlandse gasten niet aan deze gewoonte gewend zijn, wordt in sommige gevallen onder de "tax" de “tip” of “gratuity" meegerekend. Kijk dus goed de rekening na voordat u gaat betalen! Ook wanneer u geen fooi geeft, betaalt het bedienend personeel belasting over de vermeende fooien die ze dat jaar gekregen hebben! Bij gebruik van uw creditcard kunt u de fooi in het speciale vakje opschrijven.

Voor taxichauffers kunt u ca. 10-15% fooi van het ritbedrag aanhouden.

Ambassade

Ambassade van Canada
Sophialaan 7
2514 JP Den Haag
070 311 1600
http://www.canadainternational.gc.ca/netherlands-pays_bas/

Geldzaken

De munteenheid van Canada is de Canadese Dollar (CAD). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Vrijwel overal in Canada is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. Wij raden aan om ook een creditcard mee te nemen. Met uw creditcard kunt u ook in alle winkels en restaurants afrekenen er kan dan wel om uw paspoort worden gevraagd als legitimatiebewijs. Bij het betalen van een borgsom is de creditcard ook makkelijk. In hotels wordt vaak een borgsom gevraagd voor de eventuele door u te gebruiken extra’s, zoals bijvoorbeeld, telefoonkosten, minibar, drankjes en maaltijden.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Canada heeft een hoge levensstandaard met vrij lage gezondheidsrisico’s en een goed georganiseerde gezondheidszorg. Hoewel het kraanwater over het algemeen drinkbaar is, adviseren we u wel gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Leeftijdsbeperkingen

Voor diegenen die nog geen 18 jaar zijn gelden in Canada een aantal beperkingen. Het is niet toegestaan om gelegenheden waar alcohol wordt geschonken te bezoeken. Neem daarom altijd u legitimatiebewijs mee, hier kan bij de ingang om gevraagd worden. Voor het inchecken in het hotel geldt vaak een minimum leeftijd van 18 jaar (indien u zonder ouderen reist).

Lokale Belastingen

In Canada wordt over vrijwel al uw inkopen of extra's een salestax berekend. Deze salestax wordt over uw aankopen, maaltijden, autohuur (extra's), camperhuur (extra's), parkeerkosten, kinderbedjes, kinderstoelen e.d. berekend. In de restaurants en winkels vindt u vaak prijzen exclusief de salestax. Houdt u hier rekening mee, u ziet pas bij de kassa wat het werkelijke bedrag is. Het bedrag van de sales tax verschilt per plaats en kan oplopen tot 17%.

Openingstijden

De openingstijden van winkels zijn zeer verschillend. Ze openen rond 09.00-10.00 uur en zijn meestal tot 21.00 uur open, dit kan verschillen per staat. In de grote steden vindt u winkels die 24 uur per dag geopend zijn, 7 dagen per week. Overal zijn winkelcentra (shopping malls) die vaak ook op zaterdag en zondag open blijven. Slechts zelden zijn alle winkels in Canada dicht, zoals bijvoorbeeld op 1 juli (Canada Day) of op 25 december.

In tegenstelling tot Europa hebben de aangegeven prijzen nog geen BTW (“sales tax”) inbegrepen. Dit wordt bij de kassa erbij gerekend. Het verschilt van staat tot staat en ligt meestal tussen de 7% en 17%.

Banken en postkantoren zijn meestal geopend tussen 09.00 en 16.00 uur gedurende weekdagen.

Reisdocumenten

Uw paspoort moet net zolang geldig zijn als uw verblijf in Canada (+1 dag). Deze mag dus niet tijdens uw verblijf verlopen. Kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort.

Vanaf 15 maart 2016 bent u verplicht om een Electronic Travel Authorization (eTA) te regelen als u vliegt naar of via Canada. Als u een bezoek brengt aan Canada over land of zee dan bent u niet genoodzaakt om een eTA te regelen.

Om een eTA aan te vragen heeft u een geldig paspoort, een creditcard (Visa, MasterCard of American Express), en een e-mailadres nodig. De kosten bedragen 7 CAD per persoon. De eTA wordt elektronisch gekoppeld aan uw paspoort en is geldig voor vijf jaar of tot uw paspoort verloopt, wat het eerste komt. Via de volgende link kunt u het aanvraagproces beginnen: de officiële eTA website. In de meeste gevallen ontvangt u na een paar minuten een bevestiging van uw aanvraag. In sommige gevallen kan het iets langer duren. Het is aan te raden uw eTA tijdig aan te vragen.

Reizen via de VS

Wanneer u via de VS reist, dan dient u rekening te houden met het volgende.

U bent verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar de VS. Voor een online aanvraag, voorlopig alleen in het Engels, kunt u naar de website van ESTA gaan. De vragen die worden gesteld, zijn vergelijkbaar met die op het huidige aankomst/vertrekformulier I-94, dat momenteel voor aankomst in de VS moet worden ingevuld. Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 3 dagen vóór vertrek). ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld, maar in sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer etc. moet u wel per reis actualiseren.

Indien u niet via ESTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de VS. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd. Het geldt alleen voor landen (en hun staatsburgers) die aan het visa waiver programma meedoen, waaronder Nederland en België . Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen. Heeft u een andere nationaliteit? Neemt u dan even contact op met de ambassade over welke papieren u nodig heeft.


Intikken van ESTA op internet laat heel veel websites zien die dit tegen betaling regelen. Er is echter geen enkele reden om van deze sites gebruik te maken daar dit heel goed via de reguliere site van ESTA kan. De kosten voor de autorisatie bedragen 14 USD per persoon. Autorisatie via ESTA is verplicht.

Meer uitgebreide informatie treft u aan op deze website.

Bagage met TSA gecerticifeerd slot

Het is aan te raden om alléén te reizen met bagage dat is voorzien van een TSA gecertificeerd slot.

TSA (Transport Security Administration) is een veiligheidsinstantie van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security dat is opgericht na 9/11. Deze veiligheidsinstantie oefent gezag uit over de veiligheid van reizigers in Amerika. Wanneer u naar Canada en/of Amerika vliegt kan het zijn dat uw koffer ter controle door medewerkers van TSA wordt geopend. Het is ook bekend dat, wanneer een medewerker van de TSA een koffer of tas niet kan openen, het slot wordt geforceerd en dat u vervolgens uw koffer of tas terugvindt op de loopband met een kapot slot. Om dit soort problemen te voorkomen is het TSA gecertificeerd slot ontwikkeld. Dit slot is goedgekeurd door de Amerikaanse veiligheidsinstantie die uw koffer of tas moet controleren. Deze sloten kunnen door de douane met een loper worden geopend en weer gesloten zonder schade toe te brengen aan uw tas, koffer of slot. De sloten herkent u aan het TSA-logo. TSA gecertificeerde sloten kunt u in alle soorten en maten krijgen: cijfersloten, hangsloten, kabelsloten, key card sloten en in de bagageriem verwerkte sloten. Ook zijn er veel koffers verkrijgbaar die een ingebouwd TSA gecertificeerd slot hebben.

Resort Fee

Bij een aantal hotels wordt een resort fee gevraagd. Deze fee dient dagelijks betaald te worden en is per kamer. De resort fee is voor extra faciliteiten, zoals bijvoorbeeld gebruik van handdoeken bij het zwembad, vervoer naar themaparken, internet, waarvan u gebruik kunt maken. Bij de meeste hotels is deze resort fee inclusief in de prijs. De hotels kunnen de resort fee's te allen tijde wijzigen.

Tijdsverschil

Het is in Canada vroeger dan bij ons. Dit houdt in dat u op de heenreis altijd op dezelfde dag aankomt als dat u vertrekt. Er zijn 6 verschillende tijdszones.
Ten opzichte van Nederland gelden de volgende tijdsverschillen:
• 4,5 uur uur vroeger: Newfoundland
• 5 uur vroeger: Atlantic Time (o.a. Halifax)
• 6 uur vroeger: Eastern Time(o.a. Ottawa, Toronto, Quebec)
• 7 uur vroeger: Central Time
• 8 uur vroeger: Mountain Time (o.a. Calgary)
• 9 uur vroeger: Pacific Time (o.a. Vancouver)

Zomertijd:
In bepaalde delen van Canada o.a. in (delen) van de provincies van British Columbia, Ontario en Quebec hanteert men geen zomertijd. Hierdoor is het tijdsverschil met Nederland tijdens de zomertijd 1 uur langer.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta.

Voltage

Het elektriciteitssysteem in Canada is anders dan bij ons: in Canada kennen ze geen 220 volt systeem, maar een 110 volt systeem. Kijkt u dus voor vertrek of uw elektrische apparaten (bijv. scheerapparaat of föhn) ook op 110 volt werken, of ga anders naar uw elektronicazaak voor advies. Ook het wandcontact is in Canada anders dan het onze, waardoor onze stekkers niet in hun wandcontact passen. Dus zelfs als uw apparaten op 110 volt werken heeft u een verloopstekker nodig om ze te kunnen gebruiken; deze zijn bij elke goede elektronicazaak in Nederland te koop.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis