Palenque
Cenote
Mexico Straatbeeld
Agua Azul
Mexicaanse keuken
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Mexico

Religie

Mexico heeft geen officiële staatsreligie, maar de Spaanse conquistadores hebben duidelijk hun sporen nagelaten; 88% van de Mexicaanse bevolking is rooms-katholiek. In de staten Jualisco, Aguascalientes en Guanajuato is het katholicisme het diepst geworteld en het meest vermengd met de inheemse tradities.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Mexico, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Mexico bij een verblijf van maximaal 30 dagen.

Als u langer dan 30 dagen in Mexico blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade van Mexico.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het
Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Kleding

Door de verscheidenheid van klimaatsoorten, heeft Mexico tevens te maken met temperatuurverschillen. Over het algemeen is luchtige en ruimvallende katoenen kleding het meest comfortabel om te dragen. Toch kan het op sommige plekken nog wel eens afkoelen, bijvoorbeeld in de avonden aan de kust of in het berggebied. Een vestje of trui is dan handig om bij u te hebben. Indien u Mexico in het regenseizoen bezoekt, dan adviseren wij u een regenjack mee te nemen.

Hoewel er over het algemeen geen strenge regels gelden met betrekking tot kledingvoorschriften, zult u merken dat er meer deuren voor u opengaan als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Mexico. In toeristische gebieden is het dragen van een korte broek, rok en het laten zien van de schouders geen probleem. Indien u wat meer naar het binnenland trekt en de niet-toeristische plekken bezoekt, is meestal een lange broek of rok en het bedekken van de schouders gewenst. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. Met name in religieuze plaatsen of bezienswaardigheden zal dit zeker worden gewaardeerd.

Tijdsverschil

In Yucatan (o.a. Cancún, Cozumel) is het zeven uur vroeger dan in Nederland. De overgang van en naar zomertijd valt niet altijd samen met Europa, waardoor het tijdsverschil een korte tijd kan afwijken.

Openingstijden

De openingstijden en de mogelijkheden om afspraken te maken, variëren binnen Mexico nogal in verband met lokale gewoonten en klimatologische omstandigheden.

In Mexico-Stad zijn de winkels van maandag t/m zaterdag open van 09.00 tot 20.00 uur met een siësta tussen de middag. De meeste banken in Mexico-Stad zijn van maandag tot en met vrijdag open van 09.00 uur tot 13.30 uur.

Beste reistijd

Mexico is een groot divers land, met regionale verschillen en dit is ook terug te zien in het klimaat. Hoe dichter u bij het zuiden komt, hoe tropisch warmer het wordt. Het noorden grenst direct aan de Verenigde Staten, waardoor het in de winter fris kan zijn en in de zomer aangenaam warm. Het noordwesten heeft weer meer een woestijnklimaat, dat voortkomt uit de Californische zeestroom en het Mexicaanse klimaat in deze regio. De oostkust heeft een tropisch klimaat dat te maken heeft met het Caribisch gebied. In de maand mei begint in het zuiden van Mexico het regenseizoen, dat langzaam over het land naar het noorden trekt en eindigt in oktober. Dit is tevens het orkaanseizoen. In deze periode liggen de temperaturen het hoogst. Het regenseizoen in Mexico houdt niet in dat het dagen achter elkaar regent. Het zijn eerder kort en krachtige regenbuien die een paar keer per dag voor kunnen komen, afgewisseld met periodes van zon.

De temperaturen in Mexico schommelen tussen de 20 en 30 graden. De beste reistijd voor Mexico is gedurende onze wintermaanden en in ons voorjaar (december t/m april). Er valt dan vrijwel geen regen en de temperaturen zijn aangenaam. Zo kunt u ontspannen stranddagjes inplannen in combinatie met leuke excursiedagen.

Geldzaken

De munteenheid in Mexico is de Mexicaanse peso (MXN). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Op veel plaatsen in Mexico is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.
In toeristische gebieden is het veelal mogelijk om Amerikaanse dollars te wisselen in peso's en in Cancun en Playa del Carmen kunt u vaak ook euro's wisselen (let op: alleen biljetten zonder scheuren en vouwen en volledig onbeschreven. Wat betreft de dollars: niet ouder dan seriejaar 2004).

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Geschiedenis

De Olmeken waren de eerste hooggeciviliseerde samenleving in Mexico (1200 v. Chr.). Zij werden rond het begin van de jaartelling opgevolgd door de Zapoteken en deze weer door de Maya’s. In het noorden van het schiereiland Yucatán bleef de Mayacultuur tot in de zeventiende eeuw voortleven, elders werden zij verdreven door de Azteken.

In 1519 arriveerden de Spanjaarden met aan de leiding conquistador Hernán Cortés. Twee jaar later sloot Spanje een bondgenootschap met Tlaxcala, tegenstander van de Azteken, bezette de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan en stichtte het vicekoninkrijk van Nieuw-Spanje. Onder de Spaanse bezetting heerste een apartheidsregime.

In 1810 riep priester Hidalgo y Costilla de onafhankelijkheid van Mexico uit en dit resulteerde in een oorlog, welke pas in 1821 eindigde met een akkoord van Spanje. Het nieuw uitgeroepen Eerste Mexicaanse Rijk omvatte, naast het huidige Mexico, ook de Amerikaanse staten Californië, Nevada, Utah, Arizona, Nieuw-Mexico, Texas, delen van Colorado en Wyoming en alle huidige Midden-Amerikaanse landen, behalve Panama en Belize.

Rond 1860 kwam Mexico onder militaire bezetting van Frankrijk. De Oostenrijkse aartshertog Maximiliaan van Habsburg riep zichzelf uit tot keizer en stichtte het Tweede Mexicaanse Rijk, maar in 1867 werd door de Zapoteekse indiaan Benito Juárez de Republiek hersteld.

In 1878 kwam Porfirio Díaz, een liberale generaal uit de Franse interventie, aan de macht. Hij vermeed oorlog en zijn heerschappij kenmerkte zich door modernisering en economische groei, maar ook onderdrukking van de arme bevolking. Hij werd vijfmaal herkozen, maar bij de laatste verkiezingen in 1911 pleegde hij zo overduidelijk fraude dat vanaf dat moment een revolutie uitbrak die tien jaar zou duren.

Tussen 1940 en 1980 kende Mexico een grote economische groei. In de late jaren ’70 werd de vondst van aardolie gevolgd door grote regeringsuitgaven, maar toen later de oliemarkt instortte kwam het land terecht in een zware economische crisis. Met hulp van de VS herstelde de situatie en toen president Ernesto Zedillo democratische hervormingen doorvoerde kwam de economische groei in een stroomversnelling terecht, met een piek in 1999.

Eten en drinken

Mexicaans eten staat bekend om uiteenlopende smaken, kleurrijkheid en kruiden. De basis is terug te voeren op de oorspronkelijke keuken van de Maya’s en de Azteken, gemengd met culinaire trends ingebracht door de Spaanse kolonisten. Maïs is een belangrijke pijler net als bonen, tomaten en chilipepers. De conquistadores brachten geïmporteerde rijst, rund- en varkensvlees, wijn, knoflook en uien naar Mexico. Comida prehispánica, eten van vóór de komst van de Spanjaarden, bestaat ook nu nog en kent ingrediënten van leguaan tot ratelslang, aap en sprinkhaan. Voor een klein bedrag hebt u in Mexico vaak een voedzame warme maaltijd. Bekende gerechten zijn tacos en tortillas gevuld met kip of gehakt en bonen, kaas en wat salade.

De bekendste alcoholische drank in Mexico is tequila, traditioneel puur geserveerd met een snufje zout en een schijfje citroen. Bier – denk aan Corona – is een belangrijk exportproduct, maar wordt ook lokaal gedronken en in drankjes als de Michelada aangelengd met citroensap en op smaak gebracht met tabasco.

Mexico is de bakermat van de chocola van cacaobonen, die oorspronkelijk door de Azteken werden verbouwd. Aan het originele Azteekse recept voor Xocoatl, een drank met uitsluitend cacaobonen en vanille, voegden de Europeanen melk en suiker toe; zo is de warme chocolademelk ontstaan. Wij raden u aan om geen water uit de kraan te drinken, maar flesjes water te kopen uit de supermarkt. Kraan water dat gekookt wordt kunt u wel drinken. Let ook op met rauw of ongekookt voedsel en ongewassen fruit en salades.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 5 en € 10
Streetfood : tussen de € 1 en € 5
Diner (in een restaurant) : tussen de €10 en € 15
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : tussen de € 1 en € 1,50
Glas wijn : tussen de € 2 en € 5
Glas bier(lokaal) : tussen de € 1 en € 3

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Mexicaanse peso wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Bevolking

In 2005 had Mexico met rond de 103.000.000 inwoners het grootste inwonertal van alle Spaanssprekende landen. De Mexicaanse grondwet definieert Mexico als multiculturele natie, gebaseerd op de inheemse Indiaanse stammen.

Ongeveer 70% van de inwoners bestaat uit mestiezen (gemengd blank en Indiaans bloed), 12 tot 30% is puur Indiaans, 1 tot 9% blank en minder dan 1% zwart (afkomstig van geïmporteerde slaven). Yucatán heeft het grootste aandeel indianen in de bevolking (59%).

De vijf grootste steden, waaronder de hoofdstad Mexico City, herbergen meer dan 30% van de totale bevolking. Het land is nog steeds in trek bij Amerikaanse en Argentijnse emigranten.

Elektriciteit

De netspanning in Mexico is 127 V. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland.

Taal

Het grootste deel van de Mexicaanse bevolking spreekt Spaans. Naast Spaans hebben, volgens de regering, 62 Indiaanse talen de status van nationale taal. Ongeveer 1.500.000 mensen spreken Nahuatl en 800.000 mensen Yucateeks Maya. In de grensstreken met de VS en in het zakenleven is Engels de voertaal.

Nuttige adressen

Ambassade van Mexico
Nassauplein 28
2585 EC Den Haag
Tel: 070 360 2900
Fax: 070 356 0543
E-mail: embamex@embamex-nl.com

Nederlandse Ambassade in Mexico
Volcán 150, piso 2, Edificio Qúbica
Col. Lomas de Chapultepec
C.P. 11000, Mexico-Stad
Mexico
Tel: 0052 551 105 6550

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Mexico over het algemeen goed mogelijk. Vooral in alle toeristische gebieden zoals Cancun, Playa del Carmen en Mexico-Stad heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

WiFi
De meeste hotels hebben WiFi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is WiFi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.

Geografie

Mexico is een land dat geografisch hoort bij het continent Noord-Amerika, maar cultuurhistorisch bij Midden-Amerika. De totale oppervlakte bedraagt net geen 2.000.000 vierkante kilometer, inclusief 5364 vierkante kilometer aan eilanden.

Mexico grenst in het noorden aan de Amerikaanse staten Californië, Arizona, Nieuw-Mexico en Texas. In het zuiden ligt de grens met Guatemala en Belize. De westkust wordt gevormd door de Grote Oceaan en de oostkust door de Golf van Mexico en voor een klein deel de Caribische Zee.

Mexico heeft een zeer bergachtig landschap. Van noord naar zuid doorsnijden de bergketens Sierra Madre Occidental en de Sierra Madre Oriental, uitlopers van Amerika’s Rocky Mountains, het land. De Sierra Nevada ofwel Eje Neovolcánico loopt van west naar oost in het zuidoosten. De hoogste pieken van deze keten zijn de Pico de Orizaba (5.700 m), de Popocatépetl (5.462 m), de Iztaccíhuatl en de Nevado de Toluca. Samen omsluiten de drie bergketens een centrale hoogvlakte, ook wel Mesa Central genoemd. Gemiddeld is deze ongeveer 2000 meter hoog.

Het noordwesten van Mexico samen met het schiereiland Baja California is droog en wordt getekend door twee woestijnen, de Sonora- en de Chihuahua-woestijn. Beide woestijnen bestaan, vanwege hun oorsprong als zeebodem, uit kalksteen.

Het laagland langs de golf van Mexico is drassig en bestaat uit lagunes en moerassen. Ten oosten van het schiereiland Yucatán, verder naar het zuidoosten, kan men de fantastische en bij toeristen zeer populaire zandstranden vinden. Van het eiland Contoy voor de kust van Yucatán tot de havenstad Chetumal aan de grens met Belize ligt het op één na grootste barrièrerif ter wereld, 700 kilometer lang.

Fotograferen

Niet alle mensen in Mexico vinden het fijn om gefotografeerd te worden. Vooral de Indiaanse bevolking wilt liever niet worden gefotografeerd. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Het is niet toegestaan om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Fooien

De Mexicaanse bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 20, 50 en 100 Mexicaanse peso bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien
Chauffeur : € 1 per persoon per dag
Reisleider : € 2 per persoon per dag

Wanneer de reisleider ook een (optionele) excursie begeleid, is het gebruikelijk om voor die dag een fooi van € 3 per persoon te hanteren.

Bij groepsreizen in Mexico zijn fooien voor kamermeisjes en kofferdragers in hotels al opgenomen in de prijs.

In restaurants is het geven van een fooi normaal. Waar in andere Midden-Amerikaanse landen vaak een ‘service charge’ wordt gerekend, is dat hier vaak niet het geval. Een richtlijn voor de hoogte van de fooi is 10%.

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Omdat de koers van de euro en de Mexicaanse peso erg gevoelig is voor wijzigingen, geven we hierbij alleen indicaties in euro's. Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis