Palenque
Cenote
Mexico Straatbeeld
Agua Azul
Mexicaanse keuken
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Mexico

Kleding

Door de verscheidenheid van klimaatsoorten, heeft Mexico tevens te maken met temperatuurverschillen. Over het algemeen is luchtige en ruimvallende katoenen kleding het meest comfortabel om te dragen. Toch kan het op sommige plekken nog wel eens afkoelen, bijvoorbeeld in de avonden aan de kust of in het berggebied. Een vestje of trui is dan handig om bij u te hebben. Indien u Mexico in het regenseizoen bezoekt, dan adviseren wij u een regenjack mee te nemen.

Hoewel er over het algemeen geen strenge regels gelden met betrekking tot kledingvoorschriften, zult u merken dat er meer deuren voor u opengaan als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Mexico. In toeristische gebieden is het dragen van een korte broek, rok en het laten zien van de schouders geen probleem. Indien u wat meer naar het binnenland trekt en de niet-toeristische plekken bezoekt, is meestal een lange broek of rok en het bedekken van de schouders gewenst. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. Met name in religieuze plaatsen of bezienswaardigheden zal dit zeker worden gewaardeerd.

Nuttige adressen

Ambassade van Mexico
Nassauplein 28
2585 EC Den Haag
Tel: 070 360 2900
Fax: 070 356 0543
E-mail: embamex@embamex-nl.com

Nederlandse Ambassade in Mexico
Volcán 150, piso 2, Edificio Qúbica
Col. Lomas de Chapultepec
C.P. 11000, Mexico-Stad
Mexico
Tel: 0052 551 105 6550

Openingstijden

De openingstijden en de mogelijkheden om afspraken te maken, variëren binnen Mexico nogal in verband met lokale gewoonten en klimatologische omstandigheden.

In Mexico-Stad zijn de winkels van maandag t/m zaterdag open van 09.00 tot 20.00 uur met een siësta tussen de middag. De meeste banken in Mexico-Stad zijn van maandag tot en met vrijdag open van 09.00 uur tot 13.30 uur.

Taal

Het grootste deel van de Mexicaanse bevolking spreekt Spaans. Naast Spaans hebben, volgens de regering, 62 Indiaanse talen de status van nationale taal. Ongeveer 1.500.000 mensen spreken Nahuatl en 800.000 mensen Yucateeks Maya. In de grensstreken met de VS en in het zakenleven is Engels de voertaal.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Mexico. (opent in een nieuw venster)

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Eten en drinken

Mexicaans eten staat bekend om uiteenlopende smaken, kleurrijkheid en kruiden. De basis is terug te voeren op de oorspronkelijke keuken van de Maya’s en de Azteken, gemengd met culinaire trends ingebracht door de Spaanse kolonisten. Maïs is een belangrijke pijler net als bonen, tomaten en chilipepers. De conquistadores brachten geïmporteerde rijst, rund- en varkensvlees, wijn, knoflook en uien naar Mexico. Comida prehispánica, eten van vóór de komst van de Spanjaarden, bestaat ook nu nog en kent ingrediënten van leguaan tot ratelslang, aap en sprinkhaan. Voor een klein bedrag hebt u in Mexico vaak een voedzame warme maaltijd. Bekende gerechten zijn tacos en tortillas gevuld met kip of gehakt en bonen, kaas en wat salade.

De bekendste alcoholische drank in Mexico is tequila, traditioneel puur geserveerd met een snufje zout en een schijfje citroen. Bier – denk aan Corona – is een belangrijk exportproduct, maar wordt ook lokaal gedronken en in drankjes als de Michelada aangelengd met citroensap en op smaak gebracht met tabasco.

Mexico is de bakermat van de chocola van cacaobonen, die oorspronkelijk door de Azteken werden verbouwd. Aan het originele Azteekse recept voor Xocoatl, een drank met uitsluitend cacaobonen en vanille, voegden de Europeanen melk en suiker toe; zo is de warme chocolademelk ontstaan. Wij raden u aan om geen water uit de kraan te drinken, maar flesjes water te kopen uit de supermarkt. Kraan water dat gekookt wordt kunt u wel drinken. Let ook op met rauw of ongekookt voedsel en ongewassen fruit en salades.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 5 en € 10
Streetfood : tussen de € 1 en € 5
Diner (in een restaurant) : tussen de €10 en € 15
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : tussen de € 1 en € 1,50
Glas wijn : tussen de € 2 en € 5
Glas bier(lokaal) : tussen de € 1 en € 3

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Mexicaanse peso wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Corona

Belangrijke informatie reizen naar Mexico
Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan en op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Wij proberen u van alle juiste informatie te voorzien, uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. Voor een totaal overzicht van de huidige heen-en terugreis vereisten en een beknopt overzicht van de lokale maatregelen verwijzen wij u naar de website van CIBT. Klik hier om zowel voor de Nederlandse als Belgische nationaliteit de vereisten te bekijken. Let op, deze vereisten kunnen veranderen. Hou dit dus tot kort voor vertrek in de gaten.

Actuele informatie omtrent maatregelen
Voor meer gedetailleerde informatie omtrent de corona maatregelen in Mexico verwijzen wij u naar de website van de overheid.
Bekijk hier de website van de Nederlandse overheid. (opent in een nieuw venster)
Indien u de Belgische nationaliteit heeft, bekijk hier de website van de Belgische overheid (opent in een nieuw venster)

Fooien

De Mexicaanse bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 20, 50 en 100 Mexicaanse peso bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien
Chauffeur : € 1 per persoon per dag
Reisleider : € 2 per persoon per dag

Wanneer de reisleider ook een (optionele) excursie begeleid, is het gebruikelijk om voor die dag een fooi van € 3 per persoon te hanteren.

Bij groepsreizen in Mexico zijn fooien voor kamermeisjes en kofferdragers in hotels al opgenomen in de prijs.

In restaurants is het geven van een fooi normaal. Waar in andere Midden-Amerikaanse landen vaak een ‘service charge’ wordt gerekend, is dat hier vaak niet het geval. Een richtlijn voor de hoogte van de fooi is 10%.

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Omdat de koers van de euro en de Mexicaanse peso erg gevoelig is voor wijzigingen, geven we hierbij alleen indicaties in euro's. Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Fotograferen

Niet alle mensen in Mexico vinden het fijn om gefotografeerd te worden. Vooral de Indiaanse bevolking wilt liever niet worden gefotografeerd. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Het is niet toegestaan om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Tijdsverschil

In Yucatan (o.a. Cancún, Cozumel) is het zeven uur vroeger dan in Nederland. De overgang van en naar zomertijd valt niet altijd samen met Europa, waardoor het tijdsverschil een korte tijd kan afwijken.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Mexico over het algemeen goed mogelijk. Vooral in alle toeristische gebieden zoals Cancun, Playa del Carmen en Mexico-Stad heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

WiFi
De meeste hotels hebben WiFi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is WiFi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.

Geldzaken

De munteenheid in Mexico is de Mexicaanse peso (MXN). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Op veel plaatsen in Mexico is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.
In toeristische gebieden is het veelal mogelijk om Amerikaanse dollars te wisselen in peso's en in Cancun en Playa del Carmen kunt u vaak ook euro's wisselen (let op: alleen biljetten zonder scheuren en vouwen en volledig onbeschreven. Wat betreft de dollars: niet ouder dan seriejaar 2004).

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Mexico naar Beste reistijd Mexico .

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Mexico, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Mexico bij een verblijf van maximaal 30 dagen.

Als u langer dan 30 dagen in Mexico blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade van Mexico.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het
Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Elektriciteit

De netspanning is 127 V en de frequentie is 60 Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Mexico. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A en B mee te nemen op reis.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis