NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
Mexico
Landinformatie
Landinformatie Mexico
Bent u van plan een mooie reis naar Mexico te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.
wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Mexico naar Beste reistijd Mexico .
turned_in Bijzondere feestdagen
Dag van de Doden
Elk jaar vieren de Mexicanen op 1 en 2 november El Dia de los Muertos, de Dag van de Doden. Dat valt samen met Allerheiligen en Allerzielen. Het is een feest waarin de levenden hun overleden voorouders herdenken en waarbij de doden naar de aarde komen voor een bezoek aan de levenden. Op deze dag gaan veel families picknicken op het kerkhof met muziek en snoep voor de kinderen. De plaatselijke bakker heeft die dag speciaal brood: Brood van de dood. In de grotere steden van Mexico wordt het feest op een spectaculaire manier gevierd met parades en straatfestivals. Het feest wordt in heel Mexico gevierd, met name in Oaxaca. Een unieke ervaring om mee te maken! Houdt u er rekening mee dat deze dagen winkels en bezienswaardigheden beperkt geopend of gesloten zijn.

Carnaval
Het katholieke carnaval wordt groots gevierd in Mexico. In het gehele land wordt carnaval groots gevierd, vooral in Mérida, Oaxaca en Campeche. Wanneer u in de periode februari of maart door Mexico reist, maakt u kans om carnaval mee te maken. De vieringen staan bekend om de vreugde en plezier van de mensen, de kleuren, het vele eten, drinken en feesten. Carnaval start met de verbranding van een beeld, die het slechte humeur uit zou beelden.

Op de volgende data wordt carnaval gevierd (onder voorbehoud van wijziging):
27 februari - 4 maart 2025
12 februari - 17 februari 2026
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 127 V en de frequentie is 60 Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Mexico. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A en B mee te nemen op reis.
restaurant Eten en drinken
Mexicaans eten staat bekend om uiteenlopende smaken, kleurrijkheid en kruiden. De basis is terug te voeren op de oorspronkelijke keuken van de Maya’s en de Azteken, gemengd met culinaire trends ingebracht door de Spaanse kolonisten. Maïs is een belangrijke pijler net als bonen, tomaten en chilipepers. De conquistadores brachten geïmporteerde rijst, rund- en varkensvlees, wijn, knoflook en uien naar Mexico. Comida prehispánica, eten van vóór de komst van de Spanjaarden, bestaat ook nu nog en kent ingrediënten van leguaan tot ratelslang, aap en sprinkhaan. Voor een klein bedrag hebt u in Mexico vaak een voedzame warme maaltijd. Bekende gerechten zijn tacos en tortillas gevuld met kip of gehakt en bonen, kaas en wat salade.

De bekendste alcoholische drank in Mexico is tequila, traditioneel puur geserveerd met een snufje zout en een schijfje citroen. Bier – denk aan Corona – is een belangrijk exportproduct, maar wordt ook lokaal gedronken en in drankjes als de Michelada aangelengd met citroensap en op smaak gebracht met tabasco.

Mexico is de bakermat van de chocola van cacaobonen, die oorspronkelijk door de Azteken werden verbouwd. Aan het originele Azteekse recept voor Xocoatl, een drank met uitsluitend cacaobonen en vanille, voegden de Europeanen melk en suiker toe; zo is de warme chocolademelk ontstaan. Wij raden u aan om geen water uit de kraan te drinken, maar flesjes water te kopen uit de supermarkt. Kraan water dat gekookt wordt kunt u wel drinken. Let ook op met rauw of ongekookt voedsel en ongewassen fruit en salades.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch (in een restaurant) : tussen de € 5 en € 10
Streetfood : tussen de € 1 en € 5
Diner (in een restaurant) : tussen de €10 en € 15
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1
Flesje fris : tussen de € 1 en € 1,50
Glas wijn : tussen de € 2 en € 5
Glas bier(lokaal) : tussen de € 1 en € 3

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Mexicaanse peso wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 20, 50 en 100 Mexicaanse peso bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Indicatie fooien
Chauffeur : € 1 per persoon per dag
Reisleider : € 2 per persoon per dag

Wanneer de reisleider ook een (optionele) excursie begeleid, is het gebruikelijk om voor die dag een fooi van € 3 per persoon te hanteren.

Bij groepsreizen in Mexico zijn fooien voor kamermeisjes en kofferdragers in hotels al opgenomen in de prijs.

In restaurants is het geven van een fooi normaal. Waar in andere Midden-Amerikaanse landen vaak een ‘service charge’ wordt gerekend, is dat hier vaak niet het geval. Een richtlijn voor de hoogte van de fooi is 10%.

Dit zijn de richtbedragen. Omdat de koers van de euro en de Mexicaanse peso erg gevoelig is voor wijzigingen, geven we hierbij alleen indicaties in euro's. Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.
camera_alt Fotograferen
Niet alle mensen in Mexico vinden het fijn om gefotografeerd te worden. Vooral de Indiaanse bevolking wilt liever niet worden gefotografeerd. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Het is niet toegestaan om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid in Mexico is de Mexicaanse peso (MXN). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

Op veel plaatsen in Mexico is het mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.
In toeristische gebieden is het veelal mogelijk om Amerikaanse dollars te wisselen in peso's en in Cancun en Playa del Carmen kunt u vaak ook euro's wisselen (let op: alleen biljetten zonder scheuren en vouwen en volledig onbeschreven. Wat betreft de dollars: niet ouder dan seriejaar 2004).

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Door de verscheidenheid van klimaatsoorten, heeft Mexico tevens te maken met temperatuurverschillen. Over het algemeen is luchtige en ruimvallende katoenen kleding het meest comfortabel om te dragen. Toch kan het op sommige plekken nog wel eens afkoelen, bijvoorbeeld in de avonden aan de kust of in het berggebied. Een vestje of trui is dan handig om bij u te hebben. Indien u Mexico in het regenseizoen bezoekt, dan adviseren wij u een regenjack mee te nemen.

Hoewel er over het algemeen geen strenge regels gelden met betrekking tot kledingvoorschriften, zult u merken dat er meer deuren voor u opengaan als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Mexico. In toeristische gebieden is het dragen van een korte broek, rok en het laten zien van de schouders geen probleem. Indien u wat meer naar het binnenland trekt en de niet-toeristische plekken bezoekt, is meestal een lange broek of rok en het bedekken van de schouders gewenst. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. Met name in religieuze plaatsen of bezienswaardigheden zal dit zeker worden gewaardeerd.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Mexico
Nassauplein 28
2585 EC Den Haag
Tel: 070 360 2900
Fax: 070 356 0543
E-mail: embamex@embamex-nl.com

Nederlandse Ambassade in Mexico
Volcán 150, piso 2, Edificio Qúbica
Col. Lomas de Chapultepec
C.P. 11000, Mexico-Stad
Mexico
Tel: 0052 551 105 6550
schedule Openingstijden
De openingstijden en de mogelijkheden om afspraken te maken, variëren binnen Mexico nogal in verband met lokale gewoonten en klimatologische omstandigheden.

In Mexico-Stad zijn de winkels van maandag t/m zaterdag open van 09.00 tot 20.00 uur met een siësta tussen de middag. De meeste banken in Mexico-Stad zijn van maandag tot en met vrijdag open van 09.00 uur tot 13.30 uur.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Mexico, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Mexico bij een verblijf van maximaal 180 dagen.

Als u langer dan 180 dagen in Mexico blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade van Mexico.

Reizen via Amerika
Wanneer u via Amerika reist bent u verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar Amerika. Voor een online aanvraag kunt u naar de website van ESTA gaan. Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 3 dagen vóór vertrek). ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld, maar in sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen.

Indien u niet via ESTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in Amerika. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd. Het geldt alleen voor landen (en hun staatsburgers) die aan het visa waiver programma meedoen, waaronder Nederland en België. Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen. Heeft u een andere nationaliteit? Neemt u dan even contact op met de ambassade over welke papieren u nodig heeft.

Intikken van ESTA op internet laat heel veel websites zien die dit tegen betaling regelen. Er is echter geen enkele reden om van deze sites gebruik te maken daar dit heel goed via de reguliere site van ESTA kan. De kosten voor de autorisatie bedragen ca. 21 USD per persoon. Autorisatie via ESTA is verplicht.

Meer uitgebreide informatie treft u aan op https://esta.cbp.dhs.gov/esta.

Uitzondering reizen met een ESTA
ls u via Amerika wilt reizen en u na maart 2011 in Iran, Irak, Libië, Soedan, Syrië, Somalië of Jemen bent geweest of na januari 2021 naar Cuba bent geweest, dan kunt u niet meer met een ESTA reizen. U bent dan verplicht om een visum aan te vragen. Het heeft in dit geval geen zin om een nieuw paspoort aan te vragen, daar u naam gekoppeld is aan uw bezoek. Bent u voor maart 2011 in bovenstaande landen geweest, dan kunt u gewoon met een ESTA reizen.

Uw visum kunt u aanvragen op de website van het Amerikaanse Consulaat, dit kost € 140,-. Vervolgens krijgt u een link toegestuurd waarmee u een afspraak kunt maken op het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam. U kunt rekening houden met een totale procedure van ca. 4 weken. Het visum is vervolgens 10 jaar geldig. Let u wel op dat als u een nieuw paspoort moet aanvragen, dat er bij uw oude paspoort op de visumpagina geen gasten gestanst worden.

Bagage
Het is sterk aan te raden om alléén te reizen met bagage dat is voorzien van een TSA gecertificeerd slot als u reist via Amerika. TSA (Transport Security Administration) is een veiligheidsinstantie van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security dat is opgericht na 9/11. Deze veiligheidsinstantie oefent gezag uit over de veiligheid van reizigers in Amerika. Wanneer u naar Amerika vliegt kan het zijn dat uw koffer ter controle door medewerkers van TSA wordt geopend. Het is ook bekend dat, wanneer een medewerker van de TSA een koffer of tas niet kan openen, het slot wordt geforceerd en dat u vervolgens uw koffer of tas terugvindt op de loopband met een kapot slot. Om dit soort problemen te voorkomen is het TSA gecertificeerd slot ontwikkeld. Dit slot is goedgekeurd door de Amerikaanse veiligheidsinstantie die uw koffer of tas moet controleren. Deze sloten kunnen door de douane met een loper worden geopend en weer gesloten zonder schade toe te brengen aan uw tas, koffer of slot. De sloten herkent u aan het TSA-logo. TSA gecertificeerde sloten kunt u in alle soorten en maten krijgen: cijfersloten, hangsloten, kabelsloten, key card sloten en in de bagageriem verwerkte sloten. Ook zijn er veel koffers verkrijgbaar die een ingebouwd TSA gecertificeerd slot hebben.

Reizen via Canada
U bent verplicht om een Electronic Travel Authorization (eTA) te regelen als u vliegt naar of via Canada. Als u een bezoek brengt aan Canada over land of zee dan bent u niet genoodzaakt om een eTA te regelen.

Om een eTA aan te vragen heeft u een geldig paspoort, een creditcard (Visa, MasterCard of American Express), en een e-mailadres nodig. De kosten bedragen 7 CAD per persoon. De eTA wordt elektronisch gekoppeld aan uw paspoort en is geldig voor vijf jaar of tot uw paspoort verloopt, wat het eerste komt. Via de volgende link kunt u het aanvraagproces beginnen: de officiële eTA website. In de meeste gevallen ontvangt u na een paar minuten een bevestiging van uw aanvraag. In sommige gevallen kan het iets langer duren. Het is aan te raden uw eTA tijdig aan te vragen.
language Taal
Het grootste deel van de Mexicaanse bevolking spreekt Spaans. Naast Spaans hebben, volgens de regering, 62 Indiaanse talen de status van nationale taal. Ongeveer 1.500.000 mensen spreken Nahuatl en 800.000 mensen Yucateeks Maya. In de grensstreken met de VS en in het zakenleven is Engels de voertaal.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Mexico over het algemeen goed mogelijk. Vooral in alle toeristische gebieden zoals Cancun, Playa del Carmen en Mexico-Stad heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

WiFi
De meeste hotels hebben WiFi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is WiFi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby.
update Tijdsverschil
In Yucatan (o.a. Cancún, Cozumel) is het zeven uur vroeger dan in Nederland. De overgang van en naar zomertijd valt niet altijd samen met Europa, waardoor het tijdsverschil een korte tijd kan afwijken.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Mexico. (opent in een nieuw venster)