Witte stranden
Macaque aapjes
Stranden van Mauritius
Tropisch fruit op de lokale markt
Tropisch Mauritius

Landinformatie Mauritius

Elektriciteit

De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Mauritius. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type G mee te nemen op reis.

Eten en drinken

De Mauritiaanse keuken is typisch Creools waarbij rijst en specerijen een belangrijke rol spelen. De keuken is veelzijdig en naast de rijst en groente word vaak vis of vlees geserveerd. Curry’s gerechten worden vaak gegeten door de bewoners van het eiland. Uiteraard worden in de hotel restaurants buffetten en andere gerechten uit wereldkeukens geserveerd zoals Westers, Chinees, Japans en Mediterraan.

Rum is een typisch en populair drankje op Mauritius en wordt, door al het suikerriet, ook op het eiland zelf gemaakt.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Mauritius worden de vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Corona

Actuele informatie omtrent maatregelen
Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan en op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Wij proberen u van alle juiste informatie te voorzien, uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. Voor een totaal overzicht van de huidige heen-en terugreis vereisten en een beknopt overzicht van de lokale maatregelen verwijzen wij u naar de website van de overheid.

Bekijk hier de website van de Nederlandse overheid. (opent in een nieuw venster)
Indien u de Belgische nationaliteit heeft, bekijk hier de website van de Belgische overheid (opent in een nieuw venster)

Let op, deze vereisten kunnen veranderen. Hou dit dus tot kort voor vertrek in de gaten.


Reizen na Corona
De wereld is door en sinds de pandemie flink veranderd. Doordat het toerisme lang op slot heeft gezeten in sommige landen merken wij dat er hotels zijn die hier gevolgen van ondervinden. Samen met het wereldwijde personeelstekort zijn niet alle hotels op het niveau van voor de pandemie.

Taal

De officiële talen van Mauritius zijn Engels en Frans. Echter is de voertaal Mauritiaans Creools dat door iedereen wordt gesproken en verstaan. In de media en in het onderwijs wordt grotendeels Frans gebruikt. Ondanks dat het Creools de moedertaal is voor een groot gedeelte van de bevolking is het geen officiële taal en wordt het niet onderwezen in het onderwijs. Er is geen grammatica en geen spellingsregels.

Openingstijden

De openingstijden van winkels zijn redelijk gelijk aan die van Nederland. Van maandag tot en met zaterdag zijn de winkels geopend tussen 09.30 uur en 18.00 uur.

De openingstijden van de banken zijn van maandag tot en met vrijdag 09.15 uur tot 15.15 uur. Op zaterdag is de bank geopend tot 11.15 uur.

Tijdsverschil

Op Mauritius is het tijdens de wintertijd 3 uur later dan in Nederland en tijdens de zomermaanden is het tijdsverschil 2 uur.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade en consulaat

Nederlands Consulaat
10 dr. Ferrière Street
Port Louis, Mauritius
Tel. +230 208 27 89/8 79

Mauritiaanse Ambassade
Rue des Bollandistes 68
1040 Etterbeek (Brussel)
Tel. +32 2 733 99 88
Fax +32 2 734 40 21

Mauritiaans Consulaat
Teleportboulevard 140
1043 EJ Amsterdam
Tel: 020 540 58 00

Voltage

Het voltage is in Mauritius 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Mauritius kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Geldzaken

De munteenheid in Mauritius is de Mauritian Rupee. De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren. Geld is te wisselen bij de bank en ook in grotere steden kan is het mogelijk om te pinnen bij een pinautomaat.

Wij raden u aan niet te veel geld op zak te hebben en steeds kleine bedragen te pinnen.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Mauritius. (opent in een nieuw venster)

Klimaat

Het klimaat van Mauritius behoort tot een subtropisch tot tropisch klimaat. De zomer valt van december tot en met maart en de temperaturen liggen tussen de 25 en de 35 graden. Ondanks dat dit de warmste maanden van het jaar zijn, zijn het niet de droogste van het jaar. In deze periode valt gemiddelde de meeste neerslag.

Van juli tot september zijn de temperaturen circa 24 graden. In deze maanden valt er gemiddeld ook minder regen. Een echt regenseizoen heeft Mauritius niet. Het hele jaar door is er kans op regen, in de ene periode meer dan in de andere periode.

Reisdocumenten

Om naar Mauritius te vliegen dient u in het bezit te zijn van een paspoort. Uw paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn, en moet nog 1 lege visumpagina hebben.

U heeft geen visum nodig voor Mauritius wanneer u er korter dan 90 dagen verblijft.

U dient op verzoek een retour- of doorreisticket aan de Migratiefunctionarissen kunnen laten zien.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit draagt, dient u zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de Ambassade van Mauritius.

Fooien

Het is niet verplicht fooien te geven maar het wordt wel op prijs gesteld. Een richtlijn van 10-15 % van de totaalprijs is aan te houden in restaurants. Fooien vormen een aanvulling op het salaris van de eilandbewoners die werkzaam zijn in het toerisme.