Luang Prabang
Vang Vieng
Kuang Si watervallen
Avondmarkt Luang Prabang
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Laos

Openingstijden

De meeste winkels zijn dagelijks geopend van 08.00 tot 21.00 uur, sommige winkels zijn al eerder open. Vooral in kleinere steden kunnen afwijkende openingstijden gelden. De meeste banken zijn van maandag tot en met vrijdag open van 08.00 uur tot 15.00 uur en enkele grote vestigingen daarnaast op zaterdag tot 11.00 uur 's ochtends. Musea zijn in de meeste gevallen geopend van woensdag tot en met zondag van 09.00 tot 16.00.

Taal

De officiële taal in Laos is het Lao en dit lijkt op het Thai. De Laotianen verstaan Thai en ook vaak Engels en Frans. De bevolkingsgroepen in het noorden spreken geen Lao, maar hun eigen taal.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Kleding

Laos heeft een tropisch klimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds fris zijn, een vest of trui is dan handig. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Laos.

In Laos is enigszins bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. In religieuze plaatsen (tempels e.d.) zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Een tempelterrein kunt u met uw schoenen aan bezoeken, maar als u de tempel zelf in wilt gaan, moeten uw schoenen uit.

Beste Reistijd

Het klimaat in Laos heeft drie seizoenen: het koele winterseizoen van november tot februari, het hete en droge seizoen van maart tot mei en de invloed van de moesson (regenseizoen) van juni tot oktober. De meeste van deze neerslag valt in de noordelijk gelegen delen van het land waar de meeste bergketens zich bevinden. Tijdens de regentijd valt de regen in korte, hevige stortbuien, vaak in de ochtend en namiddag. Daarna komt de zon meestal weer tevoorschijn. Het regent dus zeker niet de hele dag. Bovendien zorgt de regen juist ook voor het mooie, groene landschap! Ook in de droge tijd kan een flinke bui nog wel eens voorkomen. Laat u niet afschrikken door de neerslaghoeveelheden, Laos geldt als zeer zonnig!

Temperaturen schommelen in Laos tussen de 20 °C en 35 °C, met uitzondering van de hoge gebieden. In de winter kan het vooral op grote hoogtes erg koel zijn.

Eten en drinken

In de keuken van Laos is, net als in veel landen in Azië, rijst een belangrijke basis voor de maaltijd. Vooral in Laos is kleefrijst (Khao Niao) erg populair. Laotianen eten dit veelal in combinatie met rauwe vis en veel kruiden. Het is als toerist niet verstandig dit gerecht te eten. Feu (noedelsoep) is een veilig alternatief voor toeristen. Andere gerechten zijn: Tom Khaa Kai, een milde kokossoep met kip en citroengras en Kai Pad Sai Sed Dong, gebakken kip met gember, kokos, champignons en (soms veel) rode pepers.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden. Gelukkig heeft Laos veel heerlijke soorten exotisch fruit, zoals mango’s, ananassen, rambutans, bananen en papaja’s. De sappen van deze vruchten zijn overheerlijk! Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar. Veel internationale frisdranken zijn te koop, net als verschillende exportbieren. Geïmporteerde sterke dranken en wijnen zijn erg duur. Het lokale bier van Laos is erg goedkoop.

De lokale bevolking van Laos gaat niet vaak uit eten in restaurants. Zij kopen sneller hun eten bij een kraampje op straat. In kleinere dorpjes kan het dus lastig zijn om een restaurant te vinden.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 3
Diner : tussen de € 3 en € 5
Flesje water : ca. € 0,20 voor 1 liter
Flesje fris : ca. € 1
Glas wijn : ca. € 2
Glas bier(lokaal) : ca. € 1

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de kip wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Geografie

Laos heeft een oppervlakte van 236.000 vierkante kilometer. Laos is het enige land in Zuidoost-Azië dat niet aan zee grenst. Het land grenst in het noorden aan China, in het oosten aan Vietnam, Cambodja in het zuiden, Thailand in het westen en aan Myanmar in het noord-oosten.

Het grootste deel van Laos bestaat uit ruige, beboste bergen. Hierdoor concentreert de bevolking zich in de valleien rond de Mekong rivier. Deze belangrijkste rivier komt vanuit China het land binnen. De Mekong vormt voor een groot deel de grens met Thailand en Myanmar en heeft een lengte van ruim 1800 kilometer. Het merendeel van het transport in Laos vindt plaats over deze rivier.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Laos vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Nuttige adressen

Ambassade van Laos
Brabanconnelaan 19-21
1000 Brussel
België
Tel: 0032 274 009 50

Nederlands consulaat in Laos
Ruelle 19
Saphanthong Village,
Sisattanak District
Vientiane
E-mail: nederlandsconsulaatlaos@gmail.com

Elektriciteit

De netspanning is 230 V. U heeft een ander type stekker nodig dan in Nederland. Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.

Geschiedenis

De wortels van Laos werden gelegd in de 14e eeuw toen Fa Ngum het koninkrijk Lan Xang stichtte. Het koninkrijk bestond tot 1707 en viel toen in drie delen uiteen: het Koninkrijk Luang Prabang, Vientiane en Champassak.

In 1893 werd Laos door de Fransen veroverd en werd het opgenomen in de Unie van Indochina. Na de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog verkreeg Laos zijn onafhankelijkheid. In het koninkrijk Laos bestond een fragiel evenwicht tussen drie prinsen: een linkse, een neutralistische en een rechtse. In 1960 werd de rechtse regering door een militaire staatsgreep omvergeworpen. De rechtse generaal, Phoumi Novasan, lanceerde een tegenaanval om een einde te maken aan de communistische guerrilla. Hij kreeg militaire steun van de Verenigde Staten. Zo begon de Tweede Indochinese Oorlog, later bekend als de Vietnamoorlog.

Kort nadat de Tweede Indochinese Oorlog voorbij was, grepen de communistische en neutrale groeperingen in het jaar 1975 de macht en riepen op 2 december 1975 de Democratische Volksrepubliek Laos uit. Na deze periode is er niets meer vernomen van het koningshuis.

Op 14 augustus 1991 nam de volksassemblee van Laos voor het eerst sinds de machtsovername van de communisten een motie aan. Op basis van zware economische problemen en de ineenstorting van de Sovjet-Unie ging Laos een openings- en hervormingsbeleid voeren met als doel de planeconomie te vervangen door een gemengde economie.

Religie

In Laos is het merendeel van de bevolking boeddhist. De Sangha, de Orde van boeddhistische monniken, stond eeuwenlang in hoog aanzien. Zelfs de koning betoonde respect aan de monniken. Ze verzorgden het onderwijs in het hele land en maakten dat geschillen vreedzaam werden opgelost. Het boeddhisme zorgde voor een vriendelijke, respectvolle atmosfeer.

Van oudsher was het boeddhisme diep geworteld in de Laotiaanse cultuur. Wat er in de kloosters werd gezegd, was heilig. Daarvan maakten de communisten gebruik toen ze in 1975 de macht grepen. Kloosters werden communistische scholen. Marxisme in een boeddhistisch jasje. Laos moest een communistische heilstaat worden. Wie niet meewerkte verdween in een strafkamp.

Laotiaanse monniken doen tegenwoordig vrijwel niets meer aan meditatie. Wel voorspellen ze de toekomst, verdrijven ze boze geesten en handelen ze in sigaretten.

Geldzaken

De munteenheid van Laos is de kip (LAK). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. De Thaise baht wordt soms geaccepteerd als betaalmiddel in Chiang Khong, Luang Prabang en Vientiane. Wel ontvangt u het verschil terug in kip. Pinnen kunt u in de grotere plaatsen. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. U kunt meestal slechts een relatief gering bedrag opnemen en Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Geld wisselen kan vaak op de luchthavens, bij banken of in het hotel. Traveller cheques in euro’s en Amerikaanse dollars en creditcards worden beperkt geaccepteerd. Het beste is om uw contante euro’s en/of Amerikaanse dollars ter plaatse te wisselen (let op: alleen biljetten zonder scheuren en vouwen en volledig onbeschreven. Wat betreft de dollars: niet ouder dan seriejaar 2004). Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Fotograferen

In Laos vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Maak geen foto’s van badende mensen in de rivier. Dat wordt als een inbreuk op de privacy ervaren. Oudere mensen vinden het soms niet fijn als er een foto van hen wordt gemaakt, dit kan door hen geassocieerd worden met de dood. Ook sommige etnische minderheden willen liever niet gefotografeerd worden. Het is niet toegestaan om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebou¬wen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Fooien

De Laotiaanse bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 5000 en 10.000 en 20.000 kip bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : 15.000 kip (ca. 1,50 US dollar) per persoon per dag
Gids : 20.000 kip (ca. 2 US dollar) per persoon per dag
Kamermeisje : 10.000 kip (ca. 1 US dollar) per persoon per nacht
Kofferdrager : 10.000 kip (ca. 1 US dollar) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2020. Uiteraard kan de koers van de dollar en de kip wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden. en fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden. In hotels en restaurants wordt de fooi vaak al in de rekening verwerkt, u hoeft dan dus niets extra’s te geven.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Laos. Voor een bezoek aan Laos is een visum verplicht. Als u reist met kinderen moeten ook zij ieder over een eigen visum beschikken. Wij raden u aan één van onderstaande aanvraagmethode toe te passen.

E-Visum
Wanneer u minder dan 30 dagen in het land zal verblijven, wordt u toegelaten met een E-Visum. Dit is een visum die u online, voorafgaand aan uw reis, kunt aanvragen. Houdt er rekening mee dat het paspoort waarmee u het visum aanvraagt minimaal nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u arriveert in Laos. Het visum heeft een maximale verblijfsduur van 30 dagen en een geldigheidsduur van 60 dagen. De geldigheidsduur gaat in zodra uw aanvraag is goedgekeurd door de immigratiedienst. Wanneer u het E-visum heeft aangevraagd, krijgt u na ongeveer drie werkdagen het Evisa Approval Letter. Deze kunt u uitprinten en bij binnenkomst van het land laten zien in combinatie met uw paspoort.

Op welke locaties is een E-Visum geldig?
• Internationale luchthaven Wattay (Vientiane)
• Thai-Lao Friendship Bridge

Welke documenten moet u mee op reis nemen?
- Het paspoort waarmee u het visum heeft aangevraagd. Let op: uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat u arriveert in Laos.
- Tweemaal het uitgeprinte visum voor Laos. Bij het inreizen van Laos op één van de onderstaande grensovergangen levert u één exemplaar in. Bij het uitreizen (dit kan bij iedere grensovergang) levert u het tweede exemplaar in.
- U moet een pasfoto kunnen afgeven, indien hier naar gevraagd wordt.

Visum bij de ambassade
De ambassade van Laos is gesitueerd in Brussel. Een visum van de ambassade is op iedere luchthaven/grensovergang geldig. Indien u niet in de gelegenheid bent zelf naar Brussel te reizen om uw visum te regelen, kunt u uw aanvraag indienen bij De Nederlandse Visumdienst in Den Haag. Zij bieden bemiddeling voor een bedrag van € 60,- (excl. BTW) per paspoort. U dient uw aanvraag in en levert de benodigde documenten aan. Zij checken de documenten en leveren deze samen met uw visumaanvraag af in Brussel. Wanneer uw visum klaarligt, wordt deze door hen weer opgehaald en bij u afgeleverd. Voor meer informatie klikt u hier.

Visa on arrival
Bij aankomst in Vientiane, Luang Prabang en de grensovergang met Thailand kunt u voor circa 36 Amerikaanse dollar en tegen inlevering van een pasfoto een visum kopen. Zorg ervoor dat u altijd minstens twee pasfoto’s kunt afgeven, mocht hiernaar gevraagd worden. Met dit visum kunt u voor een periode van 30 dagen in Laos verblijven. Ook op alle andere belangrijke landgrensovergangen tussen Laos en Thailand (bijvoorbeeld Chiang Khong/Ban Houia Xai en Ubon/Chongmek) geldt dezelfde regel. Let er wel op dat er vaak een lange rij staat bij het kantoor waar u uw visa on arrival kan regelen.

Gaat u op een andere plek dan bovenstaand de grens met Laos over dan dient u van te voren een e-visa of een visum bij de Laotiaanse ambassade aan te vragen. Ook dit visum geeft u het recht om 30 dagen in Laos te verblijven.

Als u langer dan 30 dagen in Laos blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Laos.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse consulaat in Vientiane

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT . Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Bevolking

De bevolking van Laos bestaat uit 68 etnische groepen. Afhankelijk van hun locatie zijn zij in in drie groepen te verdelen: de Lao Loum, de Lao Theung (Mon-Khmer) en de Lao Soung.

De Lao Loum wonen met name in de Mekong-vallei. Ze vormen ongeveer de helft van de Laotiaanse bevolking. De Lao Theung bestaan uit de bergvolken van Chinees/Maleise afkomst en leven in Midden-Laos. Zij behoren tot de oudste inwoners van Laos en maken ongeveer een kwart van de bevolking uit. De Lao Soung komen oorspronkelijk uit Zuid-China, Tibet en Myanmar en zijn pas vrij recent geëmigreerd. Zij maken ongeveer 10% van de bevolking uit en leven voornamelijk in de bergen en vallen op door hun klederdracht. Onder hen de Lisu, een kleinere groep, die oorspronkelijk uit Tibet afkomstig is. De vrouwen dragen lange veelkleurige tunieken en soms zwarte tulbanden. Ook de kleding van de mannen is veelkleurig en ook dragen zij sieraden.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Laos vijf uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het zes uur later.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis