Athene
Delphi
Mount Athos
Epidaurus
Kalambaka

Bezienswaardigheden Griekenland

Galaxidi

Galaxidi

Aan de Golf van Korinthe, in Centraal Griekenland, ligt het gezellige en sierlijke havenplaatsje Galaxidi. Galaxidi behoort tot de meest liefelijke kustplaatsen van Griekenland. De twee natuurlijke havens zijn omgeven door bergen. De diepere hoofdhaven biedt aanlegplaatsen voor kleine vissersboten en jachten. Hier bevinden zich gezellige bars, restaurants en winkels. De kleinere haven, Chirolaka, bevindt zich ten oosten van het dorp. Aan de zijkant van de grotere haven, op de rotsachtige kustlijn, zijn in het begin van de twintigste eeuw dennenbomen gepland door schoolkinderen. Inmiddels zijn de dennenbomen volgroeid en een wandeling langs de weg op het schiereiland is zeker de moeite waard. Er bevinden zich enkele kleine stranden en het internationale monument van de zeemansvrouw, waarbij een vrouw met twee kinderen wordt laten zien die een vertrekkende zeeman uitzwaait.

Parnassos Nationaal Park

Parnassos Nationaal Park

Op ongeveer 45 kilometer ten noordoosten van Delphi ligt de Pernassos; een bergmassief op het vaste land van Griekenland. De hoogste top van de Pernassos is de Liakoura (2455 meter). Vanaf de Liakoura heeft u een prachtig panoramisch uitzicht op de Mount Pindos, Mount Olympos, Mount Ossa en Pilion, Evia, de Noordelijke Sporaden (Alonissos, Skiathos, Skopelos), Athos en de Cycladen. Het uitzicht reikt zelfs ook over de Golf van Korinthe tot aan het Taygetosgebergte op het schiereiland de Peloponnesos. In de Griekse mythologie was de berg Parnassos gewijd aan de god Apollon en stond het bekend als de verblijfplaats van de muzen (de godinnen van de kunsten). Op de zuidhelling vindt u de Corycische grot; de grot was een verering aan Pan en gewijd aan de Coryciden nimfen. Dit waren waternimfen en zij hadden volgens de Griekse mythologie invloed op zoet water zoals, rivieren, meren en bronnen.

Arachova

Arachova

Gelegen in de regio Centraal Griekenland en op het vaste land ligt het bergdorp Arachova. Een zeer gezellig dorp en op twintig kilometer van de skipistes van Parnassos. Het dorp heeft veel gezellige restaurants, tavernes, winkeltjes en bars met terrassen. Arachova ligt slechts op acht kilometer van het archeologische Delphi. In Arachova kunt u meerdere bezienswaardigheden bezoeken, zoals de oude klokkentoren en de nabijgelegen kerk. Ook een bezoek aan het volkenkundig museum in het dorp is zeker de moeite waard. Arachova staat bekend om zijn ‘zwarte Arachova’ wijn. De kleur is van de wijn is niet zwart, maar donkerrood en heeft een zeer hoog alcoholpercentage. Arachova heeft de bijnaam ‘Mykonos in de winter’, het staat bekend als het gezelligste skioord in de winter. Als de sneeuw is verdwenen kunt u een prachtige wandeling maken in de kleurrijke bosachtige omgeving, een wandeling in het dorp is ook zeker een aanbeveling. Hoewel Arachova geen badplaats is met een boulevard, heeft u tijdens een wandeling wel prachtige uitzichten op het landschap met in de wintermaanden witte bergtoppen.

Koroni

Koroni

Koroni is een oud Venetiaans stadje met smalle steegjes, gelegen op de linker vinger van Messinië op de Peloponnesos. Bij aankomst in Korini, aan het einde van het schiereiland, zal u het kolossale kasteel van Koroni direct opvallen. In de middeleeuwen was Koroni een belangrijk handelscentrum en kende toen een bovenmatige welvaart. Vanaf de haven kunt u via trappen en smalle straatjes naar het kasteel wandelen, waar u het klooster van Agios Loannis de Doper kunt vinden op het hoogste punt van het kasteel. Hier heeft u een prachtig uitzicht. De kade kent vele gezellige restaurants en cafés, maar ook een leuke boulevard. Het strand van Koroni ligt in het zuiden van het schiereiland; een mooi zandstrand dat omgeven is door vele bomen die tot aan het water komen.

Pylos

Pylos

Pylos is een dorp in de baai van Navarino. Het is een levendig centrum met terrassen langs het water. Het dorp ligt op de hellingen van twee heuvels, onder aan de heuvel bevindt zich een jachthaven en een haven en aan het uiteinde van de westelijke heuvel staat het oude kasteel ‘Neokastro’ dat door de Turken in 1572 in gebouwd. In het jaar 1827 vond hier in de baai een historische zeeslag plaat. De wrakken zijn nog steeds zichtbaar op de bodem van de zee. Op het plein van Pylos worden de admiralen geëerd met een standbeeld, met als onderschrift: ‘Heel Griekenland is jullie eeuwig dankbaar’. Na de zeeslag was de nederlaag van de Turken definitief en de onafhankelijkheid van Griekenland officieel.

Sparta

Sparta

Lakedeamon, zo werd Sparta in de oudheid genoemd. Sparta werd in de negende- eeuw voor Christus gesticht door de Dorieërs ; de nakomelingen van de Dorieërs werden de Spartanen genoemd. Sparta kent een rijk verleden met slavernij zonder burgerrechten. Vanuit Sparta kunt u door de historie vele indrukwekkende bezienswaardigheden ontdekken, zoals de begraafplaats van de befaamde Spartaanse koning in de tombe van Menlaos, het museum Odos Ag. Nikos; wat vele vondsten uit de omgeving, zoals mozaïeken uit de Romeinse tijd, steles en inscripties laat zien en bij het voetbalstadion van Sparta zelf staat een beeld van de beroemde Spartaan Leonidas. Ook kunt u vanaf hier de oude schamele resten van de Akropolis vinden, daarbij bevindt zich een restant van een Romeins theater.

Mystras

Mystras

Mystras is een herinnering aan het Byzantijnse Griekenland. Het is een ‘spookstad’ op een steile heuvel, waar nog enkele nonnen hun onderkomen vinden. Mystras, ook wel Mistras genoemd ligt ten zuiden van de Peloponnesos in Griekenland. Mystras wordt ook wel ‘Wonder van Morea genoemd’, door zijn vele mooie kerken, muurschilderingen, de beroemde schrijvers en bibliotheken. Tegenwoordig kent Mystras het oude- en het nieuwe Mystras. Het nieuwe Mystras is bewoond en u vind hier taveernes. De oude Mystras is vele indrukwekkender met zijn rijke historische bezienswaardigheden, zoals de Agia Sofia kerk, de Nafplion poort, Monemvasia poort en de kathedraal Agios Dimitrios (Mitropolis).

Epidavros

Epidavros

Als u op vakantie bent op de Peloponnesos mag u deze topbezienswaardigheid, Epidavros, absoluut niet missen! Als u geluk heeft kunt u zelfs een echte voorstelling bijwonen in het antieke Epidavros amfi theater. Het Epidavros amfi theater is de mooiste en best bewaarde openlucht theater van Griekenland. In de zomermaanden (juli en augustus) zijn er ’s avonds tijdens het Epidavros festival verschillende voorstellingen, een unieke ervaring, maar wel snel uitverkocht. Kaartjes kunnen verkocht worden aan de kassa van Epidavros op vrijdag- en zaterdagavond. Epidavros ligt ten noordoosten van de Peolonnesos bij de dorpen Palia Epdavrosm Ligourio en Nea Epidavros en op 25 kilometer van de stad Nafplion. Met de auto is Epidavros niet makkelijk te vinden, een wegenkaart is dan ook wel erg fijn. Het Epidavros theater fascineert iedere bezoeker!

Lefkas

Lefkas

Het eiland Lefkas staat bekend om zijn mooie stranden, misschien wel de mooiste stranden van Griekenland. Langs de westkust kunt u meerdere witte zandstranden te vinden, die enkel per boot te bereiken zijn, op Egremnu en Gialos beach na. Leskas is ook bekend geworden door het eiland Scorpois. Op dit eiland heeft de steenrijke Griekse familie Onassis gewoond. Lefkas is de op vier na grootste eiland van de Ionische archipel. De kustplaats heeft een gezellige boulevard met vele souvenirwinkeltjes, bars, cafés en leuke restaurants. In mei is een bezoek aan de watervallen van Nidri zeker een aanrader!

Parga

Parga

Parga staat bekend om zijn mooie stranden en een oud kasteel. Dit bad-plaatsje ligt ten zuidoosten van Corfu, tegenover Paxos en heeft een goede bootverbinding met de hoofdstad Gaios. Het stadje van Parga is een kleurrijk dorp en de huizen hebben oranje pannendaken. Parga heeft een levendige sfeer, er zij vele gezellige restaurants en winkeltjes. Ook kunt u een heerlijke wandeling maken door de smalle steegjes naast de promenade aan zee. ’s Avonds heeft u een prachtige zonsondergang richting het kasteel en het eilandje Panagia. Panagia kunt u vanuit Parga gemakkelijk zwemmend bereiken.

Meteora Kloosters

Meteora Kloosters, Kalambaka

De Meteora Klooster bij Kalambaka zijn één van de meest indrukwekkende en belangrijkste bezienswaardigheden van Griekenland. De kloosters zijn gelegen tussen de bergmassieven van Pindos en Antichasia, dichtbij de rivier Panteios. De karakteristieke gebouwde kloosters, hoog bovenop de steile rotspartijen waar u uitkijkt over de prachtige vallei. Deze zijn ook te zien in de James Bond Film ‘For your Eyes only’. In totaal heeft Meteora zes ‘zwevende’ kloosters: de Grote Meteoor, Varlaam, Agia Nikolaou Anapafsas, Megalo Meteora, Roussanou, Agia Triada en Agia Stefanou. Meteorizomai betekent in de lucht zweven en zeker in de wintertijd, als de kloosters gehuld zijn in een mistige deken, wordt de betekenis hiervan duidelijk.

Zagoria

Zagoria

Groene bergen, diepe kloven en dalen, prachtige stenen bruggen en op de hellingen van de bergen, dorpen die u doen denken aan een sprookje. Dat is de streek Zagoria. Zagoria kent veel traditionele dorpen, u komt hier dan ook weinig of geen zwembaden en grote hotels tegen. Vanuit de streek Zagoria kunt u verschillende sprookjesachtige dorpen bezoeken, zoals het dorp Vikos. Dit dorp heeft een zeer geliefde kloof om in te wandelen. In de streek Zagoria kunt u genieten van de graslanden, bergweide en dichte bossen waar nog vossen, wolven, wilde zwijnen, jakhalzen en zelfs nog beren voorkomen. De streek was tot kort geleden dan ook nog slecht bereikbaar, waardoor de Zagoriastreek een van de best bewaarde geheimen is gebleven van Griekenland.

Vikos Kloof

Vikoskloof

De Vikos Kloof is een regelrecht natuurwonder, het wordt ook wel de ‘diepste’ kloof op aarde genoemd. Dat is niet helemaal waar, maar dat neemt niet weg dat de Vikos Kloof absoluut indrukwekkend is. De Vikos Kloof is te vinden in het noorden van Griekenland, midden in het nationale park van het Pindosgebergte in Zagori. De Vikos Kloof is dé hoogtepunt van de regio Zagori. Doordat de rivier Voidamatis – een zijrivier van de Aoos – miljoenen jaren de tijd heeft gekregen om deze uit te slijten is de kloof ontstaan. Vanaf de top kunt u dan ook goed zien tot waar het water ooit heeft gestaan.

Metsovo

Metsovo

Als u een reis naar het binnenland van Noord-Griekenland maakt, is Metsovo absoluut een bezoek waard. Dit bergdrop overtreft al uw verwachtingen; het heeft een charmant en sfeervol centrum, goede restaurants, vriendelijke inwoners en een groot aanbod aan activiteiten. Waar het bergdorp klein is, zijn de bezienswaardigheden in Metsovo groot. Metsovo is een traditioneel dorp en heeft een authentiek karakter en is gelegen vlakbij het Zagoria-gebied. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden is Aoos Springs, ten noorden van het dorpje. In Metsovo leven nog steeds beren en ze zeggen dat de naam Metsovo daar ook van is afgeleid met twee Slavische woorden; ‘mets’ en ‘ovo’ waarvan de letterlijke vertaling ‘dorp van de beren’ is. Wanneer u rondloopt in Metsovo doet het misschien denken aan Oostenrijk of Zwitserland, door de bergachtige omgeving in combinatie met de bouwstijl van de huizen. Hier zijn eeuwenoude tradities bewaard gebleven: ambachtelijk houtsnijwerk, lokaal geproduceerde kaas en veelbelovende wijnen worden hier gemakt. Metsovo is de perfecte uitvalsbasis voor verschillende wandelingen en fietstochten.

Mani schiereiland

Mani

Mani is een schiereiland van zon, wind en stilte. Het is het middelste schiereiland van de drie schiereilanden die vanuit de Peloponnesos uitsteken in de Middellandse Zee. De Laconische Golf ligt ten zuidoosten van Manu en ten westen ligt de Golf van Messina. De zuidelijke punt van Mani is de Kaap Ténaro. De belangrijkste stad van dit gebied is Githion; de oude oorlogshaven van Sparti. Nu is Githion een gezellige havenplaats. Het landschap van Mani is ontoegankelijk en droog, de naam Mani betekent dan ook droog en boomloos. De hoogste top van dit gebergte is de Profitis Ilias (2407 meter hoog).

Mega Spileo Klooster

Mega Spileo Klooster

Het Mega Spileo Klooster is volgens vele mensen het oudste klooster van Griekenland en één van de meest imponerende Christelijke Orthodoxe bedevaartsoorden. Spileo betekent letterlijk grot, waar de icoon van de Maagd Maria werd gevonden. Het klooster werd gebouwd in 362 na Christus door de monniken Simeon en Theodoros die uit Thessaloniki afkomstig waren. Zij zagen een visioen en kregen de opdracht om van Jeruzalem naar Achaia te gaan om de icoon van de Maagd Maria te vinden. Door de eeuwen heen begin het klooster te bloeien en werd het een centrum van de Orthodoxie en Hellenisme.

Olympos Nationaal Park

Olympos Nationaal Park

Olympus is de hoogste berg van Griekenland, de hoogste top van de Olympusberg is de Mytikas op 2917 meter. Als u gek bent op bergen, dan moet u natuurlijk ook naar de Mount Olympus! De Mount Olympus is een massief dat bestaat uit acht pieken: de Mitikas, de Stefani Skala, de Skolio, de Agios Andonios, de Profitis Ilias, Tumba en Zonaria. Met als Mitikas als de hoogste piek, is het berggebied ook een nationaal park. Door zijn diversiteit is het nationale park benoemd tot UNESCO biosfeerreservaat, een Natura-2000 gebied en een belangrijk vogelgebied.

Drama

Drama

Drama is een prachtige stad die ook de hoofdstad is van een provincie die dezelfde naam draagt. Drama heeft een oogverblindend natuurgebied aan de noordoostelijke rand van Griekenland dat bestaat uit eindeloze vlaktes, bergen, vele skigebieden, weelderige sparrenbossen, eiken, beuken en pijnbomen. Authentiek en mooi, het is een minder bekend plaatsje in Griekenland. Vanuit Drama kunt u ook de Pygros-Petroussa kloof bezoeken; een kloof die begint in het dorp van Pygros en ongeveer twaalf kilometer uitloopt tot de hellingen van de berg Falakro. U kunt hier genieten van prachtige inheemse flora.

Xanthi

Xanthi

De stad van de duidend kleuren, Xanthi. Xanthi is een traditionele stad dat rond de negende- eeuw is gesticht. Xanthi is de hoofdstad van het departement Xanthi en ligt in het noorden van Griekenland, 200 kilometer ten oosten van Thessaloniki en 53 kilometer van Kavala. Xanthi is een zeer levendige stad; een markt op elke zaterdag en in het centrum zijn veel leuke winkeltjes en gezellige terrasjes. In 1823 werd de stad vernield door een aardbeving, maar deze werd opnieuw gebouwd. Xanthi heeft in het verleden altijd een goede welvaart gekend, ook na de wederopbouw van de stad. Dit is nog goed terug te zien als u een bezoek brengt aan Xanthi, daar ziet u een oude tabak-magazijn en mooie herenhuizen die tot de dag van vandaag nog goed worden onderhouden.

Samothraki

Samothraki

Samothraki is het eiland van de bossen, meren en watervallen. Dit prachtige eiland ligt in het uiterste noorden van de Egeïsche Zee vlakbij het vasteland van Griekenland. Alexandroupolis ligt op 25 minuten rijden van Samothraki. De prachtige natuur van Samothraki heeft vele mooie hoogtepunten, maar de mooiste bezienswaardigheid is het hoogste punt van het eiland, de bergtop van de Fengrari. De bergtop van Fengari heeft een hoogte van 1607 meter hoogte waar u een fascinerend en prachtig uitzicht heeft over de Egeïsche Zee en Samothraki. De dichte bossen van Samothraki bestaan uit verschillende soorten bomen en de grote platanenbossen lopen door tot op het strand. Tijdens de oudheid werd dit eiland als heilig beschouwd. De god van de zee, Poseidon, gebruikte het als troon om naar de Trovaanse oorlog te kijken en volgens Homerus wandelen de goden over de hoge beboste bergen.

Athos

Mount Athos

Athos is een mannenrepubliek in Griekenland met sierlijke kloosters; vrouwen zijn niet welkom. Athos is gelegen op het meest oostelijke schiereiland van Chalkidiki en heeft een wild bergland. Mount Athos kent in totaal twintig kloosters in aparte gemeenschappen. Er zijn zeventien Griekse kloosters, een Russisch, een Servisch en een Bulgaars kloosters. Mannen vanaf achttien jaar kunnen een visum aanvragen en mogen hier maximaal vier dagen verblijven. Per dag worden 120 Griekse bezoekers verwelkomt en tien buitenlanders. Mocht u een bezoek aan de Mount Athos willen brengen, is het handig om al vanuit Nederland uw visum te regelen. Zelfs alle dieren op Athos zijn mannen, met uitzondering van de kippen. De monniken hebben verse eierdooiers nodig voor het schilderen van hun iconen.