Rondreizen Zuid-Thailand

Royal Palace Bangkok
Krabi
Ayutthaya Historical Park
Mae Hong Son
River Kwai
Monniken
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Zoek uw ideale rondreis

Rondreizen Zuid-Thailand

Bevolking

Thailand heeft ruim 64.000.000 inwoners. Circa 80% van de bevolking bestaat uit de oorspronkelijke Thai. De minderheids- groepen zijn vooral Chinezen, Maleisiërs, Birmanen, Laotianen, Cambodjanen en Birmezen. De verschillende bevolkingsgroepen leven vreedzaam naast elkaar.

In het noordwesten van Thailand leven verschillende bergstammen, zoals de Karen, H'mong, Akha en Lisu. Zij handhaven nog veel van hun eigen cultuur, taal en kleding.

Fooien

Fooien zijn in Thailand gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer € 1,30 per kamer per nacht (omgerekend ca. 50 THB, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 0,55 per koffer (omgerekend ca. 20 THB, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 3,90 per persoon per dag (omgerekend ca. 150 THB, afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ongeveer € 2,60 per persoon per dag (omgerekend ca. 100 THB, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien voor de privéreizen. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Eten en drinken

De Thaise keuken is wereldberoemd en één van de hoogtepunten van een reis door Thailand. Rijst en noedels zijn de basis van iedere maaltijd, aangevuld met varkensvlees, gevogelte, vis of schaaldieren en vele soorten groenten. Veelgebruikte ingrediënten zijn knoflook, peper, limoen, sereh en vissaus. De vele kruiden en specerijen maken het plaatje compleet.

Thailand is 's werelds grootste exporteur van rijst en de Thai zelf consumeren ongeveer 100 kg rijst per persoon per jaar! Vijfduizend Thaise rijstsoorten zijn geregistreerd in het International Rice Research Institute (IRRI) op de Filippijnen. De Thaise koning is beschermheer van het IRRI.

Geografie

Thailand ligt in het hart van Zuidoost-Azië, tussen de Indische Oceaan en de Zuid-Chinese Zee. Het land heeft een oppervlakte van 514.000 vierkante kilometer en beschikt over een prachtige natuur variërend van bergen, stranden, jungle en meren tot aan rijstvelden.

Het noorden en noordoosten zijn bergachtig met als hoogste punt de Doi Inthanon (2596 m). Deze streek is begroeid met rijstvelden en regenwouden. Het centrale laagland is het centrum van de Thaise rijstteelt. De belangrijkste rivier van Thailand, de Chaophraya, stroomt door dit gebied en mondt uit in de Golf van Thailand.

Geschiedenis

De geschiedenis van Thailand gaat ver terug, maar zij valt niet samen met de geschiedenis van de Thai. Die bevolkingsgroep arriveerde pas 900 jaar geleden in het gebied.

Er hebben veel verschillende volkeren gewoond in wat nu Thailand is. Tussen de 6e en 9e eeuw bestaat er een koninkrijk (Dvaravati) in de centrale laagvlakte. In deze tijd bloeit het boeddhisme dat werd geïntroduceerd onder invloed van de handel met India en Ceylon (Sri Lanka).

Vanaf de 9de eeuw breiden de Khmer (Koninkrijk van Angkor) hun grondgebied uit over grote delen van Zuidoost-Azië, inclusief vrijwel heel Thailand. De Khmer hebben grote invloed op taal, kunst en cultuur.

In de 13e eeuw is het eerste Thai koninkrijk een feit: Sukhothai, al snel gevolgd door een machtiger rijk, Ayutthaya. Dat rijk gaat niet alleen de strijd aan met Sukhothai, maar ook met het verzwakte Angkor. Dankzij uitgebreide handel met Japan, China, India en Perzië maakt Ayutthaya een periode van grote bloei door.

De welvaart van Ayutthaya trekt de aandacht van de Birmezen die het rijk aanvallen en verslaan. Zij houden niet lang stand, omdat ze hun aandacht moeten verleggen naar de Chinezen die Birma in het noorden aanvallen.

Daarna grijpt generaal Taksin de macht. Hij breidt zijn grondgebied uit tot het huidige Thailand, heel Laos en een deel van Cambodja. Hij kroont zichzelf tot koning en verkondigt dat hij de 'nieuwe Boeddha' is. Dat gaat zijn ministers te ver; Taksin wordt afgezet en geëxecuteerd.

Generaal Chao Phraya Chakri wordt tot koning gekroond en dat is het begin van de Chakri-dynastie, die tot op heden het koningshuis vormt van Thailand.

Klimaat

Thailand kent een tropisch klimaat. Voor midden en noord Thailand geldt, dat er drie seizoenen te onderscheiden zijn. Allereerst de koelere en drogere maanden van november tot februari, wanneer de temperatuur overdag tussen 18 °C en 31 °C ligt. Ten tweede het warme, droge seizoen van maart tot half juni, wanneer de temperatuur overdag tussen 30 °C en 35 °C is. Tot slot de regentijd, van half juni tot oktober, wanneer de temperatuur overdag tussen 28 °C en 32 °C ligt. Aan het eind van de dag en 's nachts kunnen hevige buien vallen, maar meestal is het de rest van de dag droog.

De beste reistijd voor Zuid Thailand hangt af van de regio. Gaat u naar Phuket en omstreken, dan kunt u het beste reizen tussen november en april. Het is dan droog en zeer aangenaam in Phuket, met een temperatuur van rond de 25 °C. Van mei tot en met oktober wordt zon afgewisseld door één à twee verfrissende buien per dag. De natuur is dan prachtig. De warmste maanden zijn april en mei. De temperatuur kan dan oplopen tot 35 °C.

De regio Trang (Krabi) kunt u het beste bezoeken tussen de maanden november en april. In de regio Trang is er één regentijd: tussen mei en oktober. De maand april is de heetste maand met temperaturen die op kunnen lopen tot 35 °C.

De eilanden Koh Samui, Koh Phangan of Koh Tao kunt u het beste bezoeken tussen maart en september. De grote regentijd is tussen oktober en half december. April is de heetste maand. De temperatuur kan dan oplopen tot 40 °C.

Religie

Het boeddhisme is de belangrijkste religie in Thailand, gevolgd door de islam. Meer dan 95% van de Thai is boeddhist. Thailand telt bijna 30.000 boeddhistische tempels, waarvan er 400 in Bangkok staan.

Toetreding tot de boeddhistische monniken wordt vaak gezien als een ritueel dat de overgang naar de volwassenheid symboliseert. Veel Thaise mannen (vrouwen kunnen geen monnik worden) kiezen er op een bepaald moment voor om korte of langere tijd monnik te worden.

In de meest zuidelijke provincies, waar ook veel Maleisiërs zich gevestigd hebben, zijn wat meer islamitische gemeenten te vinden. Deze zijn grotendeels afgescheiden van de niet-islamitische bewoners in de omgeving.

Taal

De officiële taal van Thailand is Thai. Daarnaast wordt in Thailand ook Laotiaans, Chinees, Maleis en Mon Khmer gesproken. De bergstammen in het noorden spreken vaak hun eigen stamtaal. In de grote steden en toeristencentra spreken de mensen vaak Engels.

Koh Samui

th_al_kohsamui.jpg

Koh Samui is een vakantieoord met allure. Eén van Thailands mooiste eilanden en bekend om zijn kokospalmen. De gebouwen op Koh Samui mogen niet boven de palmen uitkomen. De stranden van Chaweng Beach en Chaweng Noi zijn erg geliefd en hier bevindt zich ook het uitgaansleven van het eiland. Daarnaast zijn het vele andere mooie plaatsen met vele gezellige restaurants, bars, hippe loungeplaatsen en winkeltjes. Bezoek de watervallen van Na Muang, één van de omringende eilanden of het prachtige Ang Thong National Marine Park.

Krabi

th_al_krabist2.jpg

Krabi is een van de mooiste provincies van Thailand en is gelegen ten oosten van Phuket. Krabi ligt aan de kristalheldere Andamanzee en heeft prachtige stranden waarvan het Ao Nang strand het bekends is. Naast de prachtige stranden biedt Krabi ook een wonderschone natuur zoals de hoge, begroeide kalksteenrotsen die hoog boven de zeespiegel uittorenen zijn schitterend om te zien.

 
Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam