Ngorongoro krater
Serengeti nationaal park
Lake Victoria
Lake Manyara
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Tanzania

Beste reistijd

Tanzania ligt op de evenaar en heeft daardoor een tropisch klimaat met weinig temperatuurverschillen. Ook zijn de dagen door deze ligging praktisch het hele jaar door even lang en is het het gehele jaar door even lang licht als donker. In de maanden april en mei en half oktober tot eind november valt veel neerslag. In deze maanden zijn de wegen minder begaanbaar, maar kleuren de parken prachtig groen. Het kan dan 's nachts behoorlijk hard regenen, maar vaak wordt u 's ochtends wakker met een strak blauwe lucht.
De droogste periode in Tanzania is van december tot en met maart en van juni tot en met september. In deze periode heeft u de meeste kans om wild te spotten!
De wereldberoemde 'Grote Trek' tussen Tanzania en buurland Kenia wordt gedreven door de regens in beide landen en vindt plaats in juli/augustus, wanneer ruim een miljoen gnoes en zebra's de Mara Rivier oversteken naar Kenia om er te grazen tot september/oktober. In oktober/november, wanneer het regenseizoen in Kenia weer aanbreekt, gaan de dieren terug naar Tanzania waar de verse graslanden in bloei staan. Een bijzonder mooie periode om in Tanzania te reizen!

Eten en drinken

In Tanzania eet men niet veel groente. U komt vooral veel heerlijke vleesgerechten, inclusief rundvlees en wild tegen. U kunt ook traditionele Swahiligerechten proeven, het bijzondere hieraan is dat deze redelijk pittig zijn en gemaakt worden in kokosmelk. Een typisch Tanzaniaans gerecht is Ugali, gemaakt van maismeel of meel van de cassave, er wordt vaak een saus bij geserveerd en vlees, vis of bonen. Rijst is ook een veelgebruikt ingrediënt in de Tanzaniaanse keuken. In Tanzania kunt u genieten van heerlijke vruchtensappen van onder andere de mango en de passievrucht. Het land heeft ook enkele lokale bieren, zo kunt u er het Safaribier of het Kilimanjarobier drinken. In de meeste hotels & lodges is er veel internationaal eten beschikbaar, waardoor u in Kenia ook prima kunt reizen wanneer u liever voor vegetarisch eten kiest.

Fooien

Het geven van fooien is in Tanzania gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom zeer op prijs gesteld.

Indicatie fooien:
Chauffeur : 5-10 US dollar (ca. €4,50 - €9) per persoon per dag
Gids : 5-10 US dollar (ca. €4,50 - €9) per persoon per dag
Kamermeisje : 1 US dollar (ca. €0,90) per persoon per nacht
Kofferdrager : 1 US dollar (ca. €0,90) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de dollar wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.
Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Fotograferen

In Tanzania vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto.

Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebou­wen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Kleding

Tanzania heeft een tropisch klimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. In de hoger gelegen gebieden kan het in de maanden juli tot en met september ’s avonds behoorlijk koud zijn, een vest of trui is dan handig. In het gebied rond de Serengeti komen veel muggen voor. Om u goed te beschermen is het verstandig katoenen kleding in lichte kleuren en met lange mouwen te dragen.
Voor Tanzania is enigszins bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Tanzania.

Bevolking

In Tanzania wonen ongeveer 32.000.000 mensen, verdeeld over bijna 130 stammen. Gemiddeld is dat ongeveer dertig mensen per vierkante kilometer. In de kustgebieden bedraagt het aantal mensen per vierkante kilometer echter ruim driehonderd. Ongeveer 23% van de Tanzanianen woont op het platteland.

In Tanzania leeft de grootste Masai-stam. Masai zijn veehouders die in de 17e eeuw vanuit Noord-Afrika, via de Nijlvallei, naar Tanzania trokken. Ze vallen erg op door hun grote gestalte en hun kleurrijke kleding.

Geografie

Tanzania is een republiek in Oost-Afrika en bestaat uit het vroegere Tanganyika en de eilanden Zanzibar en Pemba. Tanzania grenst in het noorden aan Kenia en Uganda, in het zuiden aan Mozambique, Malawi en Zambia en in het westen aan de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi.

Het totale oppervlakte van Tanzania bedraagt 945.087 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer 22,5 keer zo groot als Nederland. Het is het grootste land van Oost-Afrika.

Het vasteland van Tanzania heeft een zeer gevarieerd landschap. Zeer bepalend is de Grote Afrikaanse Slenk, die ontstaat in Turkije en via de Dode en de Rode Zee naar Ethiopië loopt en zich splitst in een oostelijk en westelijk gedeelte. De westelijke arm van de slenk komt via Uganda naar Tanzania; de oostelijke arm komt via Kenia Tanzania binnen. Als gevolg van het ontstaan van de Great Rift valley ontstonden er verschillende grote meren, waaronder Lake Natron, Lake Manyara en Lake Tanganyika, waar op 1430 meter diepte het laagste punt van Afrika te vinden is.

Door het aanwezige vulkanisme is op de grens met Kenia Afrika’s hoogste berg, de vulkaan Kilimanjaro (5.895 meter) ontstaan. Tanzania telt nog één werkende vulkaan in het noorden bij Lake Natron: de Ol Doinyo Lengai. De berg is 2.890 meter hoog met uitbarstingen in 1917, 1926, 1940 en 1966-67 en de krater vult zich sinds 1983 met lava.

Tanzania kent verder een vrij smalle kuststrook en een vlak tot licht heuvelachtig centraal plateau met een gemiddelde hoogte van 1200 meter. Het overheersende landschap in Tanzania is de savanne (o.a. in het Serengeti-natuurreservaat); een landschap met vooral grasland en hier en daar een boom. Verder bestaat het landschap uit steppe en tropisch bos.

Geschiedenis

Tanzania in de vorm zoals we die nu kennen, is ontstaan door de vereniging van de landen Tanganyika en Zanzibar in 1964.

De eerste Europese ontdekkingsreiziger die Tanzania bereikte was Vasco de Gama. Hij bereikte de Tanzaniaanse kust aan het einde van de 15e eeuw. Vanaf die tijd viel Tanzania onder het Portugese regime. Rond 1700 werd het gezag afgestaan aan de Arabieren. Vanaf die tijd werd de slavenhandel één van de belangrijkste handelswaren van Tanganyika, dat eind 19e eeuw werd ingelijfd bij de Duitse Oost-Afrikaanse koloniën. De Duitse kolonialisatie verliep moeizaam en leidde in 1905 tot de bloederige Maji-Maji-opstand, waarbij meer dan 70.000 Tanganyikanen het leven lieten.

Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog werd Tanganyika onder Brits mandaat geplaatst. De Britten verwaarloosden het gebied, waardoor de landbouw zwaar had te lijden. Tijdens de tweede wereldoorlog bloeide de Tanganyikaanse economie weer wat op doordat de Britse troepen in Oost Afrika veel voedsel en ook rubber nodig hadden.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Tanganyika onder toezicht van de Verenigde Naties met als doel het land uiteindelijk onafhankelijk te maken. In 1960 werden algemene verkiezingen gehouden en in 1961 werd Nyerere minister-president en werd de onafhankelijkheid van Tanganyika uitgeroepen.

In 1963 werd ook Zanzibar onafhankelijk en werd er een regering ingesteld die het slechts een maand volhield. Begin 1964 ontstond er een opstand onder de zwarte bevolking en werden de Arabieren en de Sultan weggestuurd. De macht kwam in handen van de Afro-Sharazi Partij onder leiding van sjeik Karume. De partij knoopte banden aan met communistische landen. Omdat de Amerikanen wilden voorkomen dat Zanzibar een soort tweede Cuba werd, zetten zij Nyerere onder druk om een Unie te vormen met Zanzibar. Op 22 april 1964 werd dan ook de United Repuplic of Tanzania uitgeroepen.

Religie

Religie heeft een belangrijke plaats in het dagelijks leven van de meeste Tanzanianen. Ongeveer 45% van de Tanzaniaanse bevolking is christen en 40% moslim. Moslims en christenen leven vreedzaam samen. De moslimbevolking woont met name aan de kust en op Zanzibar. Er zijn tal van christelijke kerken, waaronder roomskatholiek, luthers en jehova.

Taal

De officiële taal van Tanzania is het Swahili. Veel stammen kennen daarnaast hun eigen stamtaal. In steden spreken de meeste mensen ook Engels.

Ambassade

Ambassade van Tanzania
Groot Hertoginnelaan 28
2517 EG Den Haag
Tel: 070-2156450

Geldzaken

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (TSH). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In de steden in Tanzania is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Daarnaast worden contante euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro's en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan wel veel tijd in beslag nemen.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Tanzania worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en Gele koorts aanbevolen. In het land komt 'normaal' gesproken geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Het is alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Tanzania binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

Als je naar Zanzibar gaat is een cholerastempel verplicht.

In het land komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

In Tanzania zijn de winkels in de grote steden geopend van 08.00 uur tot 17.00 á 18.00 uur.

De banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur. Op zaterdag zijn de meeste banken geopend van 08.30 uur tot 13.00 uur.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Voor reizen naar Tanzania is een visum verplicht. U kunt dit visum vooraf in Nederland aanvragen of u kunt dit ter plaatse op de luchthaven kopen voor ca. 50 USD per persoon (onder voorbehoud van eventuele wijzigingen). Indien u het visum ter plaatse koopt, kunt u de benodigde formulieren ter plaatse verkrijgen bij het immigratiekantoor en het visum enkel met contant geld betalen (USD). Wegens mogelijk lange wachtrijen, bij de verschillende balies die u afgaat om het visum te verkrijgen, adviseren wij u om het visum vooraf te regelen.

Het visum kunt u aanvragen via de website van de immigratiedienst. U kiest hierbij voor een single entry visum. De kosten bedragen momenteel USD 50 per persoon en de verwerkingstijd bedraagt minimaal 5 werkdagen. Klik hier voor alle benodigde informatie. Tegen bemiddelingskosten kunt het E-Visum ook regelen via het CIBT/VisumCentrale.

Voor de visumbemiddeling werkt NRV samen met de VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas. Middels onderstaande links kunt u tegen gereduceerde bemiddelingskosten het E-visum aan vragen via CIBT.

Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Reizigers die niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor het visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Tanzania.

Vanaf 26 juni 2012 dienen kinderen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum ook niet meer geldig.

Tijdsverschil

In Tanzania is het 2 uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 1 uur later.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen met Amerikaanse dollars.

Voltage

Het voltage is in Tanzania 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Tanzania kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis