NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
v.a. 1179
i
Prijs p.p. is gebaseerd op:
Vertrekdatum
18-06-2024
Reisduur
11 dagen
Aantal personen
2 volwassenen
Incl. 200 korting
i
Kassakorting
i
Voorwaarden Kassakorting
- Enkel geldig voor nieuwe boekingen van groeps- en privéreizen met vertrek t/m juni 2025
- Korting is niet geldig bij het afnemen van enkel het reisgedeelte
- Korting is niet geldig op onze zelf samenstellen reizen
- Korting is al in de prijs verwerkt
Het wonderschone Zuid-Italië
11 dagen | Groepsreis
Boek v.a. 1179
Bekijk dagprogramma
Prijs p.p. is gebaseerd op:
Vertrekdatum
18-06-2024
Reisduur
11 dagen
Aantal personen
2 volwassenen
Voorwaarden Kassakorting
- Enkel geldig voor nieuwe boekingen van groeps- en privéreizen met vertrek t/m juni 2025
- Korting is niet geldig bij het afnemen van enkel het reisgedeelte
- Korting is niet geldig op onze zelf samenstellen reizen
- Korting is al in de prijs verwerkt
Overzicht
Data & Prijzen
Dagprogramma
Hotels
Extra's
Reviews
Reisleiding
Praktische info
Hoogtepunten van Zuid-Italië in de regio’s Puglia, Campania & Calabrië
 • Verblijf o.b.v. halfpension
 • De Vesuvius en de indrukwekkende ruïnes van Pompeï
 • Vulkaaneiland Stromboli, een paradijs voor liefhebbers van natuur
 • Bezoek aan o.a. de Amalfikust, Alberobello, Napels, Matera, Ostuni & Tropea
 • Betoverende jetset eiland Capri in de baai van Napels
 • Kleine groepen met max. 26 deelnemers
De smakelijke en veelzijdige keuken is zeker niet het enige wat Italië te bieden heeft. Het land beschikt over een enorme culturele rijkdom en een werkelijk adembenemende natuur. Tijdens deze rondreis ontdekt u de regio Calabrië, met spectaculaire rotskusten, spierwitte stranden en een azuurblauwe zee. Maar ook de regio Apulië (Puglia), één van de mooiste streken van Italië, en de regio Campania, met de bekende en adembenemende Amalfikust en klassiekers als Pompeï en Sorrento.

Reviews

9
Echt een supervakantie! Gezellige groep, fijne reisleiding, goede chauffeur, veel moois gezien.
NRV reiziger
Reviewdatum: 28-10-2022
8
Een druk programma, tussentijds een rustdag zou fijn zijn, maar dan wel op een plaats waar men uit de voeten kan.
NRV reiziger
Reviewdatum: 27-06-2023
8
Prachtige reis, maar de busafstand van Napels naar Ostuni is erg lang. Kwamen pas half 10 s avond in het hotel.
NRV reiziger
Reviewdatum: 25-09-2023
8
De reis geeft een heel goed beeld van het mooie Zuid-Italië, allemaal high-lights. Veel leuke dorpjes, mooie vergezichten gezien, alleen op sommige plaatsen teveel vrije tijd/ te lang verblijf ( bv Capri)
NRV reiziger
Reviewdatum: 24-05-2022
7
Leuke reis
MOERMANS
Reviewdatum: 23-10-2021
8
Goede voorlichting, duidelijk omschreven en verteld, met een zeer kundige reisleidster!
Mulder
Reviewdatum: 23-10-2021
9
Geweldige reisleidster Ida, die zeer oplossing gericht was. mooi reis, maar op sommige dagen een te druk programma. Heb toch ontzettend genoten.
Verhagen
Reviewdatum: 23-10-2021
9
Een prachtige afwisselende reis door zuid Italië, van Bari naar Napels. Mede mogelijk gemaakt door de reisgids Marianne Sterk die alles goed voorbereid had en tot in de puntjes geregeld had. Heerlijk eten en en als je van wijn houdt kom je hier zeker aan je trekken. Wanneer je de optionele excursies boekt eolische eilanden en Capri blijft er geen vrije tijd over. Echter had ik deze niet willen missen en zijn echt de moeite waard. Dit maakte dat de reis vermoeiend was. Wanneer je de mogelijkheid hebt boek dan op het eind van je vakantie een paar dagen bij. Deze reis is een absolute aanrader.
van Hamond
Reviewdatum: 23-06-2021
8
De reis heeft heel veel bezoeken en bezienswaardigheden geboden. Ik zou zeggen: iets teveel voor de relatief korte tijd. Ook wel vermoeiend.
Meiresonne
Reviewdatum: 22-10-2021
8
Paglia is met zijn Trulli huisjes erg de moeite waard. Calabrië was qua natuur mooier, maar daar hebben we weinig van gezien. Eigenlijk vond ik het de lange reis naar dit gedeelte niet waard. De omgeving en excursies rond Napels waren dat zeker wel! Het reisgezelschap en zeker onze fantastische reisleidster Anne hebben ervoor gezorgd dat het een hele geslaagde vakantie was!
NRV reiziger
Reviewdatum: 21-09-2023
9
De reis was boeiend en mooi, mede door de inspanningen van onze geweldige reisleidster Anne ( Keizer?) die een leuke sfeer in de, even zo leuke, groep wist te creëren. De chauffeur ( Francesco) reed ons enorm goed en veilig van plaats naar plaats. Ook de plaatselijke gidsen wisten ons erg veel te vertellen. Enige minpuntje was het laatste hotel Paradiso, wat erg verschrikkelijk was gelegen en de maaltijden te wensen overliet, desondanks hebben we in totaliteit een leuke, heerlijke en mooie vakantie gehad!
Cramer
Reviewdatum: 21-09-2023
8
Veel gezien op toch wel intensieve reis maar absoluut de moeite waard.
NRV reiziger
Reviewdatum: 21-09-2023
10
Henriette supere per gids, heeft onze reis op alle vlakken doen slagen, was er alijd voor ons, haar kennis over Italy heeft ze ons met veel passie gedeeld
Rita De Roose
Reviewdatum: 21-05-2022
8
Mooie reis, met een goede reisleidster ( Henriette).
NRV reiziger
Reviewdatum: 21-05-2022
9
We hebben een prachtige rondreis gehad, heel veel moois gezien en op plaatsen geweest die wonderschoon waren. We hadden een erg aardige reisleidster die veel over Zuid Italië wist, erg postief ingesteld was en rekening met iedereen hield. De buschauffeur was een topper, flexibel in welke route de mooiste was en voelde zich verantwoordelijk.
NRV reiziger
Reviewdatum: 18-06-2023
8
Mooie gevarieerde reis, drie lange reisdagen maar dat stond in de beschrijving.
Tetteroo
Reviewdatum: 18-06-2023
7
Dag 1. Om 3 uur op om 20 uur in hotel Porta del Sud. In de kamers hing een onaangename chemische lucht die op de keel sloeg. en daar was niets aan te doen. Ontbijt goed. Kwaliteit diner 6.5 Erg vol programma, vroeg op, laat terug. Bijvoorbeeld de dag naar Bari & Castel Monte had prettiger geweest met meer vrije tijd in Bari en zonder het kasteel dat voor velen niet interessant was. Gids Bari 6 Hotel Santa Lucia Pharghelia een 8. Mooi hotel, prachtige ligging. Ontbijt uitstekend. Kwaliteit diner 7 De optionele excursie naar de Eolische Eilanden: het schip was oud en overvol. De vaartijden overtroffen de verblijfstijden op de eilanden, geen aanrader. Om enigszins op adem te komen de volgende dag in het zwembad van het hotel gebleven. Gids Matera 8 Hotel Paradiso Castellammare een 4. Slechte ligging, om naar het centrum te komen moest je door een nauwe tunnel lopen zonder voetpad. Ontbijt redelijk, diner zo slecht dat we de volgende 2 avonden zelf uit eten zijn gegaan. Excursie programma goed en interessant. Gids Pompei 8. Gids Amalfi 8
Bloete
Reviewdatum: 18-06-2023
8
Het heeft me verbaasd hoeveel verschillende culturen en geschiedenis samenkomt in het zuiden van Italie, met invloeden uit heel Europa, het midden oosten en het noorden van Afrika. Zuid italie is was mij betreft een ondergewaardeerd stuk Europa. Het was bovendien in Mei zeer groen en de temperaturen niet te heet om activiteiten uit te voeren. Ik denk dat mei de mooiste tijd van het jaar is om daar een reis te maken. Als je van cultuur, geschiedenis en architectuur houdt is deze reis zeker te moeite waard.
NRV reiziger
Reviewdatum: 18-05-2023
9
een toeristisch culturele reis . met vele hoogtepunten en prachtige hotels; ook met veel busuren van s,morgens 8 tot s. middags 17 uur
vermolen
Reviewdatum: 17-10-2023
8
Het was een fantastische reis. Het is intensief maar de moeite waard. Fijne bus, fijne reisleiding en chauffeur. Bij de Eolische eilanden moet wel verteld worden dat je bij elkaar bijna 6 uur op de boot zit en dat de kans groot is dat je de Stromboli niet van dichtbij gaat zien, de kans op ruwweer is groot (ook in de zomer). Het laatste hotel was geen aanrader, het eten was zeer matig, en we hebben geen een dag een warme douche gehad.
NRV reiziger
Reviewdatum: 17-09-2022
8
Lekker struinen en ontdekken van heerlijke straatjes, dorpjes en kathedralen
NRV reiziger
Reviewdatum: 17-06-2023
7
Prima reis, wel veel kilometers gemaakt, maar niet echt veel "hoogtepunten". Maar we hebben er zeker van genoten.
de Ridder
Reviewdatum: 17-06-2023
8
Mooie afwisselende reis. Professionele begeleiding door Ida-José en de prima chauffeur Francesco. Soms erg vroeg opstaan of lange reisdagen, maar dat is gebruikelijk bij rondreizen. Kwaliteit van de eerste 2 hotels was, mede gezien de prijs van de reis, prima. Al was het diner wat aan de magere kant. Helaas liet het laatste hotel in Castellamare di Stabia nogal te wensen over.
NRV reiziger
Reviewdatum: 17-06-2023
8
Prachtige en boeiende reis. Uitstekende nederlands sprekende gids.
NRV reiziger
Reviewdatum: 17-05-2023
8
Wij zijn naar zuid Italië geweest De reis was prachtig Goed geregeld alles Reisleiding was goed Kortom was een prima verzorgder eis
Snoeij
Reviewdatum: 16-10-2022
8
Een mooie reis die een goede indruk geeft op het zuiden van Italie.
NRV reiziger
Reviewdatum: 16-05-2023
9
Een reisleidster Elena die van een regenbui nog iets leuks wist temaken, stond voor iedereen klaar om te helpen leuke groep gezellig , onvergetelijke reis , zei kon veel vertellen over de plaatsen waar de reis heen ging , kan NRV zeer aan bevelen.
Roos
Reviewdatum: 16-05-2023
7
Mooie reis, leuk gezelschap. Veel gezien en genoeg vrije tijd om je eigen ding te doen. Het 2e hotel was zo mooi en luxe waardoor het 3e hotel totaal in het niet viel.
NRV reiziger
Reviewdatum: 15-10-2022
8
NRV reiziger
Reviewdatum: 15-10-2022
9
Geweldige reis door italie, prima geregeld, korte lijntjes. Prijs kwaliteit prima
NRV reiziger
Reviewdatum: 14-10-2023
9
Heerlijke rondreis, veel gezien en super georganiseerd.
NRV reiziger
Reviewdatum: 14-10-2023
8
Kwalitatief goed verzorgde voorbereiding, incl. relevante informatie; interessante excursies in de diverse verblijfsgebieden; derde hotel matig in verschillende opzichten; leuke groep.
Meulman
Reviewdatum: 12-10-2023
9
De reis was mooi, prachtige panorama's en bergachtige landschappen, afgewisseld met mooie dorpen en steden.
van der Zwaan
Reviewdatum: 12-09-2023
9
Een prachtige reis. Heel veel gezien en veel dank aan Elena, onze reisleider die heel veel wist te vertellen!
NRV reiziger
Reviewdatum: 10-10-2023
8
erg mooie reis. `hotels goed tot matig. reisleiding is erg ijverig.
Stellingwerff
Reviewdatum: 10-10-2023
8
Een prachtige reis met leuke afwisseling in de verschillende onderdelen
NRV reiziger
Reviewdatum: 10-10-2021
9
Fantastische reis beleefd met een bekwame gids langs de mooiste plekken van Zuid Italië. Veel info gekregen over de regio's en gelogeerd in goede hotels.
Kamper
Reviewdatum: 09-10-2023
8
Zuid Italië is prachtig en zeker een bezoek waard.
NRV reiziger
Reviewdatum: 09-10-2023
8
Zeer mooie en gevarieerde reis: Vulkanen, kastelen, boottochtjes, gezellige dorpjes, mooie landschappen, cultureel erfgoed, ... Bezoek aan Pompeī was een hoogtepunt. Heel goeie reisbegeleidster (Marianne), die heel veel te vertellen wist. Prima organisatie en vanaf het begin duidelijke en goeie afspraken. Transparantie inzake kosten fooien. Zeer toffe reis.
NRV reiziger
Reviewdatum: 08-10-2021
8
Het was een prachtige reis, waarin we heel veel moois gezien hebben. Mede dank zij onze reisleidster Fabiena.
de Bree
Reviewdatum: 05-10-2022
8
+ Mooie en gevarieerde reis door Puglia, Calabrië en Campanië met elk hun eigen karakter. + Mooie indrukken en herinneringen, met als kers op de taart het huwelijksaanzoek wat ik deed op de trappen voor de kathedraal van Amalfi. + Een leuke en flexibele groep. -/+ Gezien de afstanden die afgelegd moesten worden en de drukke schema's, was er vrij weinig tijd om zelf te gaan lunchen. Dit mocht de pret echter niet drukken. -/+ Helaas gingen de optionele excursies naar Capri en de Eolische eilanden niet door vanwege de situatie op zee. Gelukkig hadden we met Fabiena een daadkrachtige reisleidster die op de valreep nog vervangende excursies kon regelen. -/+ De busreizen kunnen wel als lang ervaren worden, maar dat is wel vaker zo met een groepsrondreis. - Mbt de hotels en het eten: de hotels waren eenvoudig en zo ook het eten. Het laatste hotel in Castellamare di Stabi was echter een teleurstelling waar mensen die alleen reisden in een soort bezemkast gestopt werden, er muizen en mieren rondliepen en het personeel vrij onvriendelijk overkwam.
Robinson
Reviewdatum: 04-10-2022
8
Een onvergetelijke reis. Een reis waarbij het beloofde programma werd gevolgd. Een verrassende uitzondering, het limoncello -proeven, dat op aanraden van de chauffeur werd ingelast. Het goede weer en de enthousiaste groep zorgde voor de rest.
NRV reiziger
Reviewdatum: 04-10-2021
9
Mooie, intensieve reis. Door weersomstandigheden 2 excursies vervallen (Capri en Eolische eilanden). Reisleidster goed voor alternatieven gezorgd. Met name laatste hotel (Paradiso) zeker onder de NRV kwaliteit die we gewend zijn. Ongeïnteresseerd personeel, geen ruimte in lobby of bar na het diner. Zwembad smerig. Kortom geen aanrader en geen reclame voor NRV.
Heuberger
Reviewdatum: 03-10-2022
9
Gevarieerde reis naar drie gebieden in Italie met een heel goede reisleider
Ouwendijk
Reviewdatum: 02-10-2021
7
Het is een mooie reis waarin veel te zien is, echter op 11 vakantiedagen zitten 3 lange reisdagen en een vliegdag, waardoor dus netto 7 dagen overblijven. Het is een druk programma, helaas konden door het slechte weer de optionele excursies niet doorgaan. Hotels redelijk goed, behalve hotel Paradiso
NRV reiziger
Reviewdatum: 01-10-2022
Bekijk reviews (45)

Dagprogramma

Dag 1Aankomst in Napels – Ostuni
Heenreis
 • Heenvlucht
 • Kennismaking met de Nederlandssprekende reisleider
 • Eerste overnachting in Ostuni
Vandaag stapt u in het vliegtuig naar Italië. Uw vakantie begint! Voor u het weet landt het toestel in Napels, de hoofdstad van de regio Campania. In deze regio vinden we de bekende en adembenemende Amalfikust en klassiekers als Pompeï en Napels. Tijdens het tweede deel van de rondreis gaan we dit allemaal ontdekken. Eerst steken we over naar de hak van Italië. Na aankomst in Napels rijden we in circa vier uur naar Ostuni voor diner en overnachting.
Goed om te weten
Bij vertrek op 11 oktober landen we ‘s avonds in Napels. We overnachten 1 nacht in de omgeving van Baronissi alvorens we doorrijden naar Ostuni. We bezoeken Martina Franca en Ostuni op dag 2. Alberobello en Grotte di Castellana bezoeken we op dag 4. Onder het kopje Praktische info vindt u het volledige programma.

Weetje
Italië staat op de vijfde plaats van meeste bezochte landen ter wereld. Jaarlijks komen er ongeveer 46 miljoen buitenlandse toeristen op bezoek.
Bekijk het volledige programma

Hotels

Hieronder ziet u een selectie van de accommodaties die wij tijdens onze groepsreizen gebruiken. De accommodaties die wij publiceren zijn voorbeeldhotels, waardoor het kan voorkomen dat u soms in andere accommodaties verblijft. Uiteraard zijn deze hotels van gelijkwaardige kwaliteit. De accommodaties worden regelmatig door ons bezocht en gecontroleerd op kwaliteit en service.

Relais Porta del Sud
Ostuni Viersterren
Zwembad Wellness Restaurant Gratis WiFi Airco bij accommodatie

In Valle d'Itria, in het landelijke gebied in de hak van de laars, ligt het wijnhotel Relais la Fontanina. Deze oude gerestaureerde boerderij is van alle moderne gemakken voorzien. Er een een wellnesscentrum, een restaurant waar met producten van eigen land wordt gekookt en twee zwembaden. De kamers hebben een frisse inrichting en zijn voorzien van airconditioning, een balkon, televisie en een eigen badkamer met douche en toilet. In het gehele hotel is gratis WiFi beschikbaar. De witte stad Ostuni ligt op ca. 15 minuten rijden van het hotel. Ook heeft het hotel een eigen privéstrand op circa 20 kilometer van het hotel.

Lees meer
Hotel Sunshine Club
Tropea & omgeving Viersterren
Wellness Bar Zwembad Gratis WiFi Airco bij accommodatie

Het exclusieve hotel Sunshine Club is gelegen op een rustige locatie aan de zonnige kust van Calabrië. Bovendien ligt dit prachtige hotel aan de kust van Capo Vaticano, vlak bij het centrum van Ricadi. Het wellnesscentrum van het hotel biedt een breed scala aan ontspannen behandelingen. Daarnaast biedt het Sunshine Club hotel ook een fitnesscentrum, een zwembad, een tennisbaan, een speeltuin, een bar en restaurant. In het restaurant kunt u genieten van heerlijke gerechten en er is een kindvriendelijk buffet aanwezig. Vanuit de accommodatie kunt u verschillende activiteiten ondernemen, zoals paardrijden, fietsen, aerobics, darten, duiken, fietsen en nog veel meer. De kamers zijn voorzien van een airconditioning, een verwarming, een kluisje voor uw waardevolle spullen, geluidsisolatie, een bureau, een flatscreen-tv met satellietzenders en een stopcontact bij het bed. De eigen badkamer is uitgerust met een bad of douche, gratis toiletartikelen en een föhn.

Lees meer
Bekijk alle hotels

Extra's

Bij deze rondreis is het mogelijk om diverse extra's bij te boeken, waardoor de reis nog meer op maat te maken is.

IT_AL_Capri

Sorrento & omgeving - Bezoek het eiland Capri

Excursie
Na het ontbijt rijdt u per minibus naar de haven om de overtocht te maken naar het jetset eiland in de baai van Napels; Capri. Capri is een betoverende plek met een prachtig ruig landschap, een mild klimaat en een weelderige vegetatie. Bewonder schitterende panorama’s wanneer u via een kleine weg naar Anacapri rijdt. In Anacapri bezoekt u de Chiesa di San Michele. De volledige vloer van deze kerk bestaat uit duizenden beschilderde tegels die het Aards Paradijs weergeven, compleet met magische dieren als eenhoorns. Vervolgens rijdt u naar de gelijknamige stad Capri. Bewonder het adembenemende uitzicht vanuit Giardini di Augusto. Een kleine tuin waar u zalig kunt vertoeven op één van de vele bankjes en genieten van uitzichten op de Via Krupp, de steile zigzaggende weg naar de kustlijn en de bekende Faraglioni Rotsen. Hier zou volgens de Odyssee van Homerus, Odysseus door de sirenen zijn verleid. Aan het einde van de middag vaart u weer terug naar de haven van Sorrento.

Weetje: De citroenlikeur ‘Limoncello’ is een authentiek recept van het eiland. Waar beter dan hier om deze verfrissende likeur te proeven.

Inclusief:
 • Transfer hotel-haven per minibus v.v.
 • Boot van haven Sorrento naar Capri v.v. met gereserveerde plaatsen
 • Minibus op Capri naar Anacapri en Capri
 • Engelssprekende gids (soms Nederlandssprekende gids)

Exclusief:
 • Entree Villa San Michele in Anacapri: ca. € 10 per persoon
 • Entree Giardini di Augusto in Capri: ca. € 1 per persoon

*Doorgang van de excursie altijd onder voorbehoud van het weer.

Minimaal 15 deelnemers – Prijs ca. € 120 per persoon
Lees minder
Bekijk alle mogelijkheden (2)

Praktische informatie

Specifiek voor deze reis
Vluchtinformatie
Goed voorbereid op reis
Veelgestelde vragen
Inclusief
 • Retourvluchten
 • Luchthavenbelastingen en brandstofheffing
 • Handbagage (zie Praktische informatie)
 • Rondreis per comfortabele touringcar met airconditioning (afmeting is afhankelijk van groepsgrootte)
 • Nederlandssprekende reisleider van dag 1 t/m dag 11
 • Verblijf in goed verzorgde middenklasse hotels
 • Iedere dag ontbijt
 • 10 x diner*
 • Bezoek aan Alberobello, Grotte di Castellano, Bari, Matera & de Amalfikust**
 • Het achthoekige kasteel Castel del Monte
 • De indrukwekkende ruïnes van Pompeï**
 • Stadsbezoek Ostuni, Martina Franca, Tropea, Capo Vaticano & Pizzo Calabro
Exclusief
 • Ruimbagage*
 • Entreegelden ca. € 57 p.p.
 • Eventuele optionele excursies (zie extra’s)
 • Lokale Engelssprekende gidsen in plaats Bari, Castel del Monte, Matera, Pompei & de Amalfikust ca. € 6 per dagdeel (afhankelijk van de groepsgrootte)
 • Audiosysteem ca. € 2,70 p.p.p.d.
 • Toeristenbelasting ca. € 2 p.p.p.n.
 • Overige maaltijden
 • Fooien
 • Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking
 • Reserveringskosten: € 35 per boeking
 • SGR bijdrage: € 5 per persoon

Dagprogramma

Dag 1Aankomst in Napels – Ostuni (ca. 350 km)
Heenreis
 • Heenvlucht
 • Kennismaking met de Nederlandssprekende reisleider
 • Eerste overnachting in Ostuni
Vandaag stapt u in het vliegtuig naar Italië. Uw vakantie begint! Voor u het weet landt het toestel in Napels, de hoofdstad van de regio Campania. In deze regio vinden we de bekende en adembenemende Amalfikust en klassiekers als Pompeï en Napels. Tijdens het tweede deel van de rondreis gaan we dit allemaal ontdekken. Eerst steken we over naar de hak van Italië. Na aankomst in Napels rijden we in circa vier uur naar Ostuni voor diner en overnachting.
Goed om te weten
Bij vertrek op 11 oktober landen we ‘s avonds in Napels. We overnachten 1 nacht in de omgeving van Baronissi alvorens we doorrijden naar Ostuni. We bezoeken Martina Franca en Ostuni op dag 2. Alberobello en Grotte di Castellana bezoeken we op dag 4. Onder het kopje Praktische info vindt u het volledige programma.

Weetje
Italië staat op de vijfde plaats van meeste bezochte landen ter wereld. Jaarlijks komen er ongeveer 46 miljoen buitenlandse toeristen op bezoek.
Dag 2Alberobello & Grotte di Castellana (ca. 110 km)
Alberobello
 • Sprookjesachtig Alberobello met honderden trulli
 • Daal af in het uitgestrekte grottencomplex ‘Grotte di Castellano’
 • Tweede overnachting in Ostuni
Na een ontspannen ontbijt rijden we een fantastische route door een met talloze trulli (witte kalkstenen huisjes met kegelvormige daken) gelardeerd landschap. In Puglia zijn meer dan 5000 trulli, maar de “trulli-hoofdstad” is het sprookjesachtige Alberobello. In het oude centrum met kronkelende straatjes zijn zo’n 1000 trulli te vinden en daarom is het niet zo verwonderlijk dat de stad is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vervolgens vertrekken we richting het uitgestrekte grottencomplex ‘Castellana Grotte’. We maken een 2-uur durende wandeling. Het grottenstelsel is meer dan drie kilometer lang en op het diepste punt wel meer dan 100 meter diep, waardoor de temperatuur er gemiddeld 15 graden is. Overnachting in Ostuni.
Dag 3Bari & Castel del Monte (ca. 297 km)
Castel Del Monte
 • Wandel door de sfeervolle kronkelende straatjes van Bari
 • De haven van Bari; ook wel ‘Gateway to the Oriënt’ genoemd
 • Het mysterieuze achthoekige Castel del Monte bezoeken (inclusief)
 • Derde overnachting in Ostuni
Vandaag staat de hoofdstad van Puglia op het programma. Het centrum van de stad bestaat uit twee contrasterende delen; een sfeervolle oude stad met kronkelende straatjes én een nieuwe stad met elegant aangelegde commerciële wijken en fijne boetiekjes. De haven, bijgenaamd ‘Gateway to the Oriënt’, is een belangrijk doorvoerpunt voor goederen uit het Middellandse Zeegebied. Na het bezoek aan Bari rijden we verder naar Andria. Hier bezichtigen we het achthoekige kasteel Castel del Monte. In opdracht van keizer Frederik II werd het kasteel in 1240 met wiskundige en geometrische precisie gebouwd. Het zal u dan ook niet verbazen dat het kasteel is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Overnachting in Ostuni.
Weetje
Het bijzondere Castel del Monte kunt u ook terugvinden op de Italiaanse eurocent. Dit is het enige van de ruim 750 kastelen in Italië, dat wordt afgebeeld.
Dag 4Ostuni & Martina Franca (ca. 60 km)
De witte stad Ostuni
 • Ostuni; witgekalkte huizen in een zacht en kleurrijk landschap
 • Wandel door het bijzonder goed bewaard gebleven centrum van Martina Franca
 • Proef de Capocollo di Martina
 • Vierde overnachting in Ostuni
Het eerste bezoek van vandaag is Ostuni. De witgekalkte huizen zijn al van ver te zien en passen perfect bij de zachte en kleurrijke heuvels die Ostuni zijn eigen speciale charme geven. Slenter door de schilderachtige en kronkelende steegjes van het witte stadje dat zich als een arendsnest op de rotsen bevindt. Geniet van het geweldige panoramische uitzicht over dit prachtige landschap.

In de middag rijden we naar Martina Franca, waar jaarlijks het Festival della Valle d’Itria (zomer opera festival) wordt gehouden. Martina Franca is één van de belangrijkste steden in de Itria-vallei. We bezoeken de bijzonder goed bewaard gebleven oude stad. Het historische centrum wordt omringd door muren met prominente barokke poorten die door middel van smalle en kronkelende straatjes naar diverse pleinen leiden. In Martina Franca kunt u ook meer te weten komen (exclusief) over het productieproces van de lokale delicatesse Capocollo di Martina (een Apulische salami vergelijkbaar met een gerookte ham). Diverse slagers geven een kijkje in de werkzaamheden. Vraag uw reisleider voor tips. Overnachting in Ostuni.
Weetje
Gemiddeld eet een Italiaan jaarlijks 28 kilo pasta, maar dat valt in het niets vergeleken met de gemiddeld 90 kilo aan aardappelen die wij zelf jaarlijks eten.
Dag 5Matera & Ricadi (ca. 430 km)
Eeuwenoude rotswoningen in Matera
 • Kennismaking met de regio Calabrië
 • Eeuwenoude rots woningen ‘sassi’ in Matera
 • Eerste overnachting in Ricadi
Het is tijd om onze bagage in te pakken en richting de regio Calabrië te rijden. De Romeinen noemden Zuid-Italië en Sicilië “Magna Graecia” of “Groot Griekenland” vanwege de vele Griekse kolonies in de periode tussen 800 en 600 voor Christus. In Calabrië zijn nog veel sporen uit die tijd te vinden. Niet alleen qua archeologische overblijfselen maar ook in tradities, cultuur, gastronomie en taal. Zelfs nu nog wordt er in afgelegen gebieden door een aantal ouderen een oud Grieks dialect, het Grieks-Calabrees, gesproken. Ook op het gebied van natuur heeft Calabrië veel te bieden. De teen van de Italiaanse laars is één van de meest ruige regio’s van Italië. U vindt er spectaculaire rotskusten, spierwitte stranden, een azuurblauwe zee en in het binnenland een woest berglandschap, afgewisseld met uitgestrekte olijfboomgaarden, jasmijnvelden en eeuwenoude stadjes.

Vandaag rijden we richting Ricadi en onderweg maken we een stop in Matera. Dit is een betoverende stad met eeuwenoude rots woningen (sassi) die tot in de jaren 50 bewoond werden. Matera, meer dan elfduizend jaar oud, is de oudste stad van Italië. Vervolgens rijden we verder naar ons hotel in Ricadi waar we de komende drie nachten zullen verblijven.
Weetje
Als u al de wegen in Italië achter elkaar aan zou leggen, kunt u acht keer de wereld rond.
Dag 6Eolische eilanden
Eolische eilanden
 • Vrije dag
 • Optionele excursie Eolische eilanden
 • Tweede overnachting in Ricadi
Slaap vandaag eens lekker uit, pak een goed boek en geniet bij het zwembad van het hotel of verken de omgeving op eigen gelegenheid. Het is ook mogelijk om een optionele dagexcursie naar de Eolische eilanden te boeken bij uw reisleider. Overnachting in Ricadi.

De Eolische eilanden
De Eolische eilanden zijn samengesteld uit zeven vulkanische eilanden, bestaande uit Vulcano, Lipari, Salina, Panarea, Stromboli, Filicudi en Alicudi. De eilanden zijn een waar paradijs voor liefhebbers van natuur, avontuurlijke activiteiten maar ook rust en ruimte. Per boot vertrekt u vroeg in de ochtend vanuit Tropea naar Vulcano, het meest zuidelijke van de Eolische eilanden en het dichtst bij het Siciliaanse vasteland. Het eiland heet niet voor niets Vulcano; er liggen namelijk drie vulkaankraters waarvan Gran Cratere met 391 meter het hoogste is. U stopt hier circa 1,5 uur om te zwemmen of te genieten van een modderbad. Vervolgens staat Lipari op het programma. Op dit meest populaire en grootste eiland kunt u genieten van diverse attracties, de beste zandstranden en het charmante oude centrum van de stad. Als laatste vaart u rondom Stromboli om de beroemde "Sciara di Fuoco" te bewonderen. Uiteraard maakt u een stop om een verfrissende duik te nemen of om het dorpje te bezoeken.
Goed om te weten
Het prachtig gelegen benedictijnenklooster van Santa Maria dell'Isola is alleen via een wenteltrap, die is ingebouwd in de rotswand, te bereiken!

Weetje
De Italianen zijn meester in het uitvinden van dingen, zo zijn ze de uitvinder van de viool, de cello en de piano. Maar ook de mechanische klok, de barometer, de thermometer, optische glazen en de telefoon. Uiteraard hoort de espressomachine ook in dit rijtje thuis.
Dag 7Tropea & Stromboli (ca. 120 km)
Capo Vaticano
 • Tropea, de Kust van de Goden
 • Uitzicht over vulkaaneiland Stromboli in Capo Vaticano
 • Genieten van het beroemde hazelnootijs ‘tartufo’ in Pizzo Calabro
 • Derde overnachting in Ricadi
In de ochtend rijden we naar de oude stad Tropea, gelegen op de klif boven het ongerepte witte strand en de helderblauwe zee. Tropea wordt ook wel ‘de parel aan de Costa degli Dei’ (Kust van de Goden) genoemd. We nemen even de tijd om door de smalle geplaveide straatjes in het historische centrum te dwalen. We genieten van een panoramisch uitzicht op het prachtig gelegen benedictijnenklooster van Santa Maria dell'Isola. Indien de tijd het toelaat, is het mogelijk om met de wenteltrap, die is ingebouwd in de rotswand, naar boven te lopen.

Hierna stoppen we bij Capo Vaticano. Kliffen, intieme baaien, de mooiste stranden en een adembenemend uitzicht over de Straat van Messina en vulkaaneiland Stromboli vindt u aan deze in de Tyrreense zee uitstekende kaap. In zuidelijke richting rijden we naar het charmante vissersdorp Pizzo Calabro en onderweg kijken we uit over de Golfo di Sant"Eufemia. In Pizzo Calabro eet u natuurlijk het beroemde hazelnootijs met een hart van chocola en een jasje van cacaopoeder; de tartufo. Indien de tijd het toelaat kunt u wellicht nog een bezoek brengen aan de Piedigrotta, een in de kalkrotsen uitgehakte kerk. Overnachting in Ricadi.
Dag 8Pompeï & Castellammare di Stabia (ca. 408 km)
De ruïnes van Pompeï
 • De indrukwekkende ruïnes van Pompeï
 • Eerste overnachting in Castellammare di Stabia
De reis gaat verder naar Campania. De Romeinen noemden dit zuidelijke deel van Italië ‘Campania Felix’ (Gelukkig Land). Wanneer we kennismaken met de adembenemend mooie Amalfikust, schilderachtige dorpen, de nationale parken in het binnenland of de verfijnde gastronomie, begrijpt u vast waarom. Tegelijkertijd is Campania ook het toneel geweest van één van de grootste natuurrampen, met Pompeï als tastbare herinnering.

Iedereen kent de verhalen van de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus en het met lava bedolven mysterieuze Pompeï. Vandaag bezoeken we deze bijzondere stad en de ruïnes die zijn achtergebleven. Na de uitbarsting van de vulkaan bleven de ruïnes nog eeuwenlang intact. Het is hier mogelijk om iets van de levensstijl van de vroegere inwoners van de stad terug te zien. U zult versteld staan van het aantal villa’s, winkels en openbare gebouwen die archeologen weer aan het licht hebben gebracht. Onder leiding van een gids maken we een wandeling door de baden, over de Via Abbondanza en langs het Casa del Fauno. Samen dwalen we door de oude, in de tijd bevroren stad Pompeï. Overnachting in Castellammare di Stabia.
Dag 9Capri
Capri
 • Vrije dag
 • Optionele excursie naar Capri
 • Tweede overnachting in Castellamare di Stabia
Vandaag heeft u een vrije dag. U kunt heerlijk uitslapen vandaag en op uw gemak ontbijten. Daarna kunt u op eigen gelegenheid de omgeving gaan verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Castellammare di Stabia. Het is ook mogelijk om een optionele dagexcursie naar Capri te boeken bij uw reisleider. Overnachting in Castellammare di Stabia

Capri
Na het ontbijt rijdt u per minibus naar de haven om de overtocht te maken naar het jetset eiland in de baai van Napels; Capri. Capri is een betoverende plek met een prachtig ruig landschap, een mild klimaat en een weelderige vegetatie. Bewonder schitterende panorama’s wanneer u via een kleine weg naar Anacapri rijdt. In Anacapri bezoekt u de Chiesa di San Michele. De volledige vloer van deze kerk bestaat uit duizenden beschilderde tegels die het Aards Paradijs weergeven, compleet met magische dieren als eenhoorns. Vervolgens rijdt u naar de gelijknamige stad Capri. Bewonder het adembenemende uitzicht vanuit Giardini di Augusto. Een kleine tuin waar u zalig kunt vertoeven op één van de vele bankjes en genieten van uitzichten op de Via Krupp, de steile zigzaggende weg naar de kustlijn en de bekende Faraglioni Rotsen. Hier zou volgens de Odyssee van Homerus, Odysseus door de sirenen zijn verleid. Aan het einde van de middag vaart u weer terug naar de haven van Sorrento. Overnachting in Castellammare di Stabia.
Weetje
De citroenlikeur ‘Limoncello’ is een authentiek recept van het eiland. Waar beter dan hier om deze verfrissende likeur te proeven.
Dag 10Amalfikust (ca. 77 km)
Amalfi aan de Amalfikust
 • Rijden over de adembenemende Amalfitana
 • Het culturele en historische hart van de Amalfikust: Amalfi
 • Oase van rust omgeven door wijngaarden in Ravello
 • Derde overnachting in Pompeï of Castellamare di Stabia
Vandaag kunnen we genieten van een reis naar Amalfi en Ravello. We rijden over één van de mooiste, meest adembenemende wegen ter wereld: de Amalfitana. Deze spectaculaire weg slingert langs de steile kliffen van de Amalfikust. Onderweg geniet u van overweldigende uitzichten en bezoeken we schilderachtige dorpjes. We stoppen als eerste in Amalfi, het culturele en historische hart van de Amalfikust. We brengen hier een bezoek aan de kathedraal (Duomo) of het paradijsklooster ‘Chiostro del Paradiso’. Op weg naar het achterland bereiken we Ravello; een oase van rust omgeven door wijngaarden. Ravello is met gemak één van de mooiste en meest romantische steden aan de Amalfikust te noemen. Bezoek op eigen gelegenheid Villa Rufolo, dat de muzikant Richard Wagner de inspiratie gaf om één van zijn beroemdste opera's; Parsifal, te creëren. Ook kunt u Villa Cimbrone bezoeken met zijn prachtige parken en de adembenemende vergezichten over de zee en de kust – één van de meest gefotografeerde uitzichten in Italië. Overnachting in Castellammare di Stabia.
Weetje
Tijdens uw Italiaanse vakantie proeft u ongetwijfeld het bekende dessert Tiramisu. Tiramisu betekent letterlijk ‘til me op’, Dit staat weer voor ‘maak me blij’. En dat doet het zeker!
Dag 11Vertrek uit Napels
Aankomst terugvlucht
 • Panoramische stadstour in Napels
 • Transfer naar het vliegveld van Napels
 • Terugvlucht
Stop de laatste souvenirs in uw koffer en geniet vandaag nog even van een heerlijke Italiaanse espresso en de vriendelijke sfeer. Voordat we naar het vliegveld rijden maken we een panoramische stadstour door bruisend Napels en ervaren we de grandeur van de stad. De schoonheid van Napels ligt in haar kastelen, kerken en palazzi, maar ook in de adembenemend mooie ligging van de stad met op de achtergrond de Vesuvius, de zee en het eiland Capri. Hierna bereiken we de eindbestemming van onze Zuid-Italië-rondreis: het vliegveld van Napels. In het vliegtuig denkt u terug aan de vriendelijke lokale bevolking, de indrukwekkende natuur en de adembenemende cultuurschatten die u leerde kennen in Italië.
Goed om te weten
Bij vertrek op 10 september vliegen we ‘s ochtends terug vanuit Napels naar Amsterdam. In verband met de vluchttijd komt de panoramische stadstour in Napels te vervallen.

Hotels

Hieronder ziet u een selectie van de accommodaties die wij tijdens onze groepsreizen gebruiken. De accommodaties die wij publiceren zijn voorbeeldhotels, waardoor het kan voorkomen dat u soms in andere accommodaties verblijft. Uiteraard zijn deze hotels van gelijkwaardige kwaliteit. De accommodaties worden regelmatig door ons bezocht en gecontroleerd op kwaliteit en service.

Relais Porta del Sud
Ostuni Viersterren
Zwembad Wellness Restaurant Gratis WiFi Airco bij accommodatie

In Valle d'Itria, in het landelijke gebied in de hak van de laars, ligt het wijnhotel Relais la Fontanina. Deze oude gerestaureerde boerderij is van alle moderne gemakken voorzien. Er een een wellnesscentrum, een restaurant waar met producten van eigen land wordt gekookt en twee zwembaden. De kamers hebben een frisse inrichting en zijn voorzien van airconditioning, een balkon, televisie en een eigen badkamer met douche en toilet. In het gehele hotel is gratis WiFi beschikbaar. De witte stad Ostuni ligt op ca. 15 minuten rijden van het hotel. Ook heeft het hotel een eigen privéstrand op circa 20 kilometer van het hotel.

Lees meer
Hotel Sunshine Club
Tropea & omgeving Viersterren
Wellness Bar Zwembad Gratis WiFi Airco bij accommodatie

Het exclusieve hotel Sunshine Club is gelegen op een rustige locatie aan de zonnige kust van Calabrië. Bovendien ligt dit prachtige hotel aan de kust van Capo Vaticano, vlak bij het centrum van Ricadi. Het wellnesscentrum van het hotel biedt een breed scala aan ontspannen behandelingen. Daarnaast biedt het Sunshine Club hotel ook een fitnesscentrum, een zwembad, een tennisbaan, een speeltuin, een bar en restaurant. In het restaurant kunt u genieten van heerlijke gerechten en er is een kindvriendelijk buffet aanwezig. Vanuit de accommodatie kunt u verschillende activiteiten ondernemen, zoals paardrijden, fietsen, aerobics, darten, duiken, fietsen en nog veel meer. De kamers zijn voorzien van een airconditioning, een verwarming, een kluisje voor uw waardevolle spullen, geluidsisolatie, een bureau, een flatscreen-tv met satellietzenders en een stopcontact bij het bed. De eigen badkamer is uitgerust met een bad of douche, gratis toiletartikelen en een föhn.

Lees meer
Hotel Villa Serena
Castellammare di Stabia Driesterren
Bar Zwembad Gratis WiFi Restaurant Airco bij accommodatie

Hotel Villa Serena ligt op 15 minuten lopen van het centrum van Castellammare di Stabia. Het hotel ligt in de buurt van bezienswaardigheden zoals Monumento ai Caduti en Concattedrale di Maria Santissima Assunta. Voor een frisse duik kunt u terecht bij het zwembad met poolbar. Het hotel beschikt ook over een restaurant en een grote patio. In het restaurant kunt u genieten van klassieke Napolitaanse en mediterrane gerechten. De kamers zijn voorzien van airco, minibar, TV, kluisje en een badkamer met bad of douche.

Lees meer
Extra's
Bij deze rondreis is het mogelijk om diverse extra's bij te boeken, waardoor de reis nog meer op maat te maken is.
Extra's

Bekijk hieronder de extra's die mogelijk zijn bij deze rondreis.


Excursies (ter plaatse boeken en betalen)

Bekijk hieronder de optionele excursiemogelijkheden, die ter plaatse worden aangeboden (en betaald).

IT_AL_Capri

Sorrento & omgeving - Bezoek het eiland Capri

Excursie
Na het ontbijt rijdt u per minibus naar de haven om de overtocht te maken naar het jetset eiland in de baai van Napels; Capri. Capri is een betoverende plek met een prachtig ruig landschap, een mild klimaat en een weelderige vegetatie. Bewonder schitterende panorama’s wanneer u via een kleine weg naar Anacapri rijdt. In Anacapri bezoekt u de Chiesa di San Michele. De volledige vloer van deze kerk bestaat uit duizenden beschilderde tegels die het Aards Paradijs weergeven, compleet met magische dieren als eenhoorns. Vervolgens rijdt u naar de gelijknamige stad Capri. Bewonder het adembenemende uitzicht vanuit Giardini di Augusto. Een kleine tuin waar u zalig kunt vertoeven op één van de vele bankjes en genieten van uitzichten op de Via Krupp, de steile zigzaggende weg naar de kustlijn en de bekende Faraglioni Rotsen. Hier zou volgens de Odyssee van Homerus, Odysseus door de sirenen zijn verleid. Aan het einde van de middag vaart u weer terug naar de haven van Sorrento.

Weetje: De citroenlikeur ‘Limoncello’ is een authentiek recept van het eiland. Waar beter dan hier om deze verfrissende likeur te proeven.

Inclusief:
 • Transfer hotel-haven per minibus v.v.
 • Boot van haven Sorrento naar Capri v.v. met gereserveerde plaatsen
 • Minibus op Capri naar Anacapri en Capri
 • Engelssprekende gids (soms Nederlandssprekende gids)

Exclusief:
 • Entree Villa San Michele in Anacapri: ca. € 10 per persoon
 • Entree Giardini di Augusto in Capri: ca. € 1 per persoon

*Doorgang van de excursie altijd onder voorbehoud van het weer.

Minimaal 15 deelnemers – Prijs ca. € 120 per persoon
Lees minder
IT_AL_Stromboli from Salina

Parghelia - Eolische Eilanden

Excursie
De Eolische Eilanden zijn samengesteld uit zeven vulkanische eilanden, bestaande uit Vulcano, Lipari, Salina, Panarea, Stromboli, Filicudi en Alicudi. De eilanden zijn een waar paradijs voor liefhebbers van natuur, avontuurlijke activiteiten maar ook voor liefhebbers van rust en ruimte. Per boot vertrekt u vroeg in de ochtend vanuit Tropea naar Vulcano, het meest zuidelijke van de Eolische eilanden en het dichtst bij het Siciliaanse vasteland. Het eiland heet niet voor niets Vulcano; er liggen namelijk drie vulkaankraters waarvan Gran Cratere met 391 meter het hoogste is. U stopt hier circa 1,5 uur om te zwemmen of te genieten van een modderbad. Vervolgens staat Lipari op het programma. Op dit meest populaire en grootste eiland kunt u genieten van diverse attracties, de beste zandstranden en het charmante oude centrum van de stad. Als laatste vaart u rondom Stromboli om de beroemde "Sciara di Fuoco" te bewonderen. Uiteraard maakt u een stop om een verfrissende duik te nemen of om het dorpje te bezoeken.

Inclusief:
 • Transfer naar de haven v.v.
 • Boottocht naar Vulcano, Lipari en Stromboli
 • Lokale ontschepingsbelastingen
 • Engelssprekende assistentie aan boord

*Doorgang van de excursie altijd onder voorbehoud van het weer. Wanneer het weer het niet toelaat om de Eolische Eilanden te bezoeken, dan staat er een bezoek aan de grotten van Zungri op het programma inclusief wijnproeverij. De excursie naar de Eolische eilanden begint over het algemeen van eind april/begin mei tot half oktober. Aan het begin en einde van het seizoen kan het voorkomen dat de excursie niet alle dagen mogelijk is.

Minimaal 15 deelnemers – Prijs ca. € 75 per persoon
Lees minder
9
Echt een supervakantie! Gezellige groep, fijne reisleiding, goede chauffeur, veel moois gezien.
NRV reiziger
Reviewdatum: 28-10-2022
8
Een druk programma, tussentijds een rustdag zou fijn zijn, maar dan wel op een plaats waar men uit de voeten kan.
NRV reiziger
Reviewdatum: 27-06-2023
8
Prachtige reis, maar de busafstand van Napels naar Ostuni is erg lang. Kwamen pas half 10 s avond in het hotel.
NRV reiziger
Reviewdatum: 25-09-2023
8
De reis geeft een heel goed beeld van het mooie Zuid-Italië, allemaal high-lights. Veel leuke dorpjes, mooie vergezichten gezien, alleen op sommige plaatsen teveel vrije tijd/ te lang verblijf ( bv Capri)
NRV reiziger
Reviewdatum: 24-05-2022
7
Leuke reis
MOERMANS
Reviewdatum: 23-10-2021
Toon meer
8
Goede voorlichting, duidelijk omschreven en verteld, met een zeer kundige reisleidster!
Mulder
Reviewdatum: 23-10-2021
9
Geweldige reisleidster Ida, die zeer oplossing gericht was. mooi reis, maar op sommige dagen een te druk programma. Heb toch ontzettend genoten.
Verhagen
Reviewdatum: 23-10-2021
9
Een prachtige afwisselende reis door zuid Italië, van Bari naar Napels. Mede mogelijk gemaakt door de reisgids Marianne Sterk die alles goed voorbereid had en tot in de puntjes geregeld had. Heerlijk eten en en als je van wijn houdt kom je hier zeker aan je trekken. Wanneer je de optionele excursies boekt eolische eilanden en Capri blijft er geen vrije tijd over. Echter had ik deze niet willen missen en zijn echt de moeite waard. Dit maakte dat de reis vermoeiend was. Wanneer je de mogelijkheid hebt boek dan op het eind van je vakantie een paar dagen bij. Deze reis is een absolute aanrader.
van Hamond
Reviewdatum: 23-06-2021
8
De reis heeft heel veel bezoeken en bezienswaardigheden geboden. Ik zou zeggen: iets teveel voor de relatief korte tijd. Ook wel vermoeiend.
Meiresonne
Reviewdatum: 22-10-2021
8
Paglia is met zijn Trulli huisjes erg de moeite waard. Calabrië was qua natuur mooier, maar daar hebben we weinig van gezien. Eigenlijk vond ik het de lange reis naar dit gedeelte niet waard. De omgeving en excursies rond Napels waren dat zeker wel! Het reisgezelschap en zeker onze fantastische reisleidster Anne hebben ervoor gezorgd dat het een hele geslaagde vakantie was!
NRV reiziger
Reviewdatum: 21-09-2023
Toon meer
9
De reis was boeiend en mooi, mede door de inspanningen van onze geweldige reisleidster Anne ( Keizer?) die een leuke sfeer in de, even zo leuke, groep wist te creëren. De chauffeur ( Francesco) reed ons enorm goed en veilig van plaats naar plaats. Ook de plaatselijke gidsen wisten ons erg veel te vertellen. Enige minpuntje was het laatste hotel Paradiso, wat erg verschrikkelijk was gelegen en de maaltijden te wensen overliet, desondanks hebben we in totaliteit een leuke, heerlijke en mooie vakantie gehad!
Cramer
Reviewdatum: 21-09-2023
8
Veel gezien op toch wel intensieve reis maar absoluut de moeite waard.
NRV reiziger
Reviewdatum: 21-09-2023
10
Henriette supere per gids, heeft onze reis op alle vlakken doen slagen, was er alijd voor ons, haar kennis over Italy heeft ze ons met veel passie gedeeld
Rita De Roose
Reviewdatum: 21-05-2022
8
Mooie reis, met een goede reisleidster ( Henriette).
NRV reiziger
Reviewdatum: 21-05-2022
9
We hebben een prachtige rondreis gehad, heel veel moois gezien en op plaatsen geweest die wonderschoon waren. We hadden een erg aardige reisleidster die veel over Zuid Italië wist, erg postief ingesteld was en rekening met iedereen hield. De buschauffeur was een topper, flexibel in welke route de mooiste was en voelde zich verantwoordelijk.
NRV reiziger
Reviewdatum: 18-06-2023
Toon meer
8
Mooie gevarieerde reis, drie lange reisdagen maar dat stond in de beschrijving.
Tetteroo
Reviewdatum: 18-06-2023
7
Dag 1. Om 3 uur op om 20 uur in hotel Porta del Sud. In de kamers hing een onaangename chemische lucht die op de keel sloeg. en daar was niets aan te doen. Ontbijt goed. Kwaliteit diner 6.5 Erg vol programma, vroeg op, laat terug. Bijvoorbeeld de dag naar Bari & Castel Monte had prettiger geweest met meer vrije tijd in Bari en zonder het kasteel dat voor velen niet interessant was. Gids Bari 6 Hotel Santa Lucia Pharghelia een 8. Mooi hotel, prachtige ligging. Ontbijt uitstekend. Kwaliteit diner 7 De optionele excursie naar de Eolische Eilanden: het schip was oud en overvol. De vaartijden overtroffen de verblijfstijden op de eilanden, geen aanrader. Om enigszins op adem te komen de volgende dag in het zwembad van het hotel gebleven. Gids Matera 8 Hotel Paradiso Castellammare een 4. Slechte ligging, om naar het centrum te komen moest je door een nauwe tunnel lopen zonder voetpad. Ontbijt redelijk, diner zo slecht dat we de volgende 2 avonden zelf uit eten zijn gegaan. Excursie programma goed en interessant. Gids Pompei 8. Gids Amalfi 8
Bloete
Reviewdatum: 18-06-2023
8
Het heeft me verbaasd hoeveel verschillende culturen en geschiedenis samenkomt in het zuiden van Italie, met invloeden uit heel Europa, het midden oosten en het noorden van Afrika. Zuid italie is was mij betreft een ondergewaardeerd stuk Europa. Het was bovendien in Mei zeer groen en de temperaturen niet te heet om activiteiten uit te voeren. Ik denk dat mei de mooiste tijd van het jaar is om daar een reis te maken. Als je van cultuur, geschiedenis en architectuur houdt is deze reis zeker te moeite waard.
NRV reiziger
Reviewdatum: 18-05-2023
9
een toeristisch culturele reis . met vele hoogtepunten en prachtige hotels; ook met veel busuren van s,morgens 8 tot s. middags 17 uur
vermolen
Reviewdatum: 17-10-2023
8
Het was een fantastische reis. Het is intensief maar de moeite waard. Fijne bus, fijne reisleiding en chauffeur. Bij de Eolische eilanden moet wel verteld worden dat je bij elkaar bijna 6 uur op de boot zit en dat de kans groot is dat je de Stromboli niet van dichtbij gaat zien, de kans op ruwweer is groot (ook in de zomer). Het laatste hotel was geen aanrader, het eten was zeer matig, en we hebben geen een dag een warme douche gehad.
NRV reiziger
Reviewdatum: 17-09-2022
Toon meer
8
Lekker struinen en ontdekken van heerlijke straatjes, dorpjes en kathedralen
NRV reiziger
Reviewdatum: 17-06-2023
7
Prima reis, wel veel kilometers gemaakt, maar niet echt veel "hoogtepunten". Maar we hebben er zeker van genoten.
de Ridder
Reviewdatum: 17-06-2023
8
Mooie afwisselende reis. Professionele begeleiding door Ida-José en de prima chauffeur Francesco. Soms erg vroeg opstaan of lange reisdagen, maar dat is gebruikelijk bij rondreizen. Kwaliteit van de eerste 2 hotels was, mede gezien de prijs van de reis, prima. Al was het diner wat aan de magere kant. Helaas liet het laatste hotel in Castellamare di Stabia nogal te wensen over.
NRV reiziger
Reviewdatum: 17-06-2023
8
Prachtige en boeiende reis. Uitstekende nederlands sprekende gids.
NRV reiziger
Reviewdatum: 17-05-2023
8
Wij zijn naar zuid Italië geweest De reis was prachtig Goed geregeld alles Reisleiding was goed Kortom was een prima verzorgder eis
Snoeij
Reviewdatum: 16-10-2022
Toon meer
8
Een mooie reis die een goede indruk geeft op het zuiden van Italie.
NRV reiziger
Reviewdatum: 16-05-2023
9
Een reisleidster Elena die van een regenbui nog iets leuks wist temaken, stond voor iedereen klaar om te helpen leuke groep gezellig , onvergetelijke reis , zei kon veel vertellen over de plaatsen waar de reis heen ging , kan NRV zeer aan bevelen.
Roos
Reviewdatum: 16-05-2023
7
Mooie reis, leuk gezelschap. Veel gezien en genoeg vrije tijd om je eigen ding te doen. Het 2e hotel was zo mooi en luxe waardoor het 3e hotel totaal in het niet viel.
NRV reiziger
Reviewdatum: 15-10-2022
8
NRV reiziger
Reviewdatum: 15-10-2022
9
Geweldige reis door italie, prima geregeld, korte lijntjes. Prijs kwaliteit prima
NRV reiziger
Reviewdatum: 14-10-2023
Toon meer
9
Heerlijke rondreis, veel gezien en super georganiseerd.
NRV reiziger
Reviewdatum: 14-10-2023
8
Kwalitatief goed verzorgde voorbereiding, incl. relevante informatie; interessante excursies in de diverse verblijfsgebieden; derde hotel matig in verschillende opzichten; leuke groep.
Meulman
Reviewdatum: 12-10-2023
9
De reis was mooi, prachtige panorama's en bergachtige landschappen, afgewisseld met mooie dorpen en steden.
van der Zwaan
Reviewdatum: 12-09-2023
9
Een prachtige reis. Heel veel gezien en veel dank aan Elena, onze reisleider die heel veel wist te vertellen!
NRV reiziger
Reviewdatum: 10-10-2023
8
erg mooie reis. `hotels goed tot matig. reisleiding is erg ijverig.
Stellingwerff
Reviewdatum: 10-10-2023
Toon meer
8
Een prachtige reis met leuke afwisseling in de verschillende onderdelen
NRV reiziger
Reviewdatum: 10-10-2021
9
Fantastische reis beleefd met een bekwame gids langs de mooiste plekken van Zuid Italië. Veel info gekregen over de regio's en gelogeerd in goede hotels.
Kamper
Reviewdatum: 09-10-2023
8
Zuid Italië is prachtig en zeker een bezoek waard.
NRV reiziger
Reviewdatum: 09-10-2023
8
Zeer mooie en gevarieerde reis: Vulkanen, kastelen, boottochtjes, gezellige dorpjes, mooie landschappen, cultureel erfgoed, ... Bezoek aan Pompeī was een hoogtepunt. Heel goeie reisbegeleidster (Marianne), die heel veel te vertellen wist. Prima organisatie en vanaf het begin duidelijke en goeie afspraken. Transparantie inzake kosten fooien. Zeer toffe reis.
NRV reiziger
Reviewdatum: 08-10-2021
8
Het was een prachtige reis, waarin we heel veel moois gezien hebben. Mede dank zij onze reisleidster Fabiena.
de Bree
Reviewdatum: 05-10-2022
Toon meer
8
+ Mooie en gevarieerde reis door Puglia, Calabrië en Campanië met elk hun eigen karakter. + Mooie indrukken en herinneringen, met als kers op de taart het huwelijksaanzoek wat ik deed op de trappen voor de kathedraal van Amalfi. + Een leuke en flexibele groep. -/+ Gezien de afstanden die afgelegd moesten worden en de drukke schema's, was er vrij weinig tijd om zelf te gaan lunchen. Dit mocht de pret echter niet drukken. -/+ Helaas gingen de optionele excursies naar Capri en de Eolische eilanden niet door vanwege de situatie op zee. Gelukkig hadden we met Fabiena een daadkrachtige reisleidster die op de valreep nog vervangende excursies kon regelen. -/+ De busreizen kunnen wel als lang ervaren worden, maar dat is wel vaker zo met een groepsrondreis. - Mbt de hotels en het eten: de hotels waren eenvoudig en zo ook het eten. Het laatste hotel in Castellamare di Stabi was echter een teleurstelling waar mensen die alleen reisden in een soort bezemkast gestopt werden, er muizen en mieren rondliepen en het personeel vrij onvriendelijk overkwam.
Robinson
Reviewdatum: 04-10-2022
8
Een onvergetelijke reis. Een reis waarbij het beloofde programma werd gevolgd. Een verrassende uitzondering, het limoncello -proeven, dat op aanraden van de chauffeur werd ingelast. Het goede weer en de enthousiaste groep zorgde voor de rest.
NRV reiziger
Reviewdatum: 04-10-2021
9
Mooie, intensieve reis. Door weersomstandigheden 2 excursies vervallen (Capri en Eolische eilanden). Reisleidster goed voor alternatieven gezorgd. Met name laatste hotel (Paradiso) zeker onder de NRV kwaliteit die we gewend zijn. Ongeïnteresseerd personeel, geen ruimte in lobby of bar na het diner. Zwembad smerig. Kortom geen aanrader en geen reclame voor NRV.
Heuberger
Reviewdatum: 03-10-2022
9
Gevarieerde reis naar drie gebieden in Italie met een heel goede reisleider
Ouwendijk
Reviewdatum: 02-10-2021
7
Het is een mooie reis waarin veel te zien is, echter op 11 vakantiedagen zitten 3 lange reisdagen en een vliegdag, waardoor dus netto 7 dagen overblijven. Het is een druk programma, helaas konden door het slechte weer de optionele excursies niet doorgaan. Hotels redelijk goed, behalve hotel Paradiso
NRV reiziger
Reviewdatum: 01-10-2022
Reisleiding
Wij weten hoe belangrijk een reisleider is voor het slagen van uw rondreis. NRV stelt dan ook hoge eisen aan al haar reisbegeleiders. Belangrijke criteria bij het selecteren van reisbegeleiders door NRV, of onze lokale partners, zijn: ruime reiservaring, ervaring in het omgaan met Nederlandstalige groepen en diepgaande kennis van het land. Ons team is al jaren werkzaam in het toerisme. Onze reisleiders zullen zorgdragen dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt; zij zijn uw eerste aanspreekpunt bij vragen en zullen ervoor zorgen dat u alle facetten van uw bestemming leert kennen. Uiteraard kunt u ook bij hen terecht voor het boeken van optionele excursies tijdens de reis en leuke tips om te gaan lunchen en dineren.

Onze groepsreizen worden begeleid door een Nederlands- of Engelssprekende reisleider. Dit staat aangegeven bij de reis.

Praktische informatie

Hieronder staat alle beschikbare praktische informatie voor deze rondreis.

Specifiek voor deze reis

Vertrek 11 oktober 2024

Bij vertrek op 11 oktober landen we ‘s avonds in Napels. We overnachten 1 nacht in de omgeving van Baronissi op ca. 60 km vanaf Napels, alvorens we doorrijden naar Ostuni voor 3 overnachtingen. We bezoeken Martina Franca en Ostuni op dag 2. Alberobello en Grotte di Castellana bezoeken we op dag 4. Het reisschema wordt dan als volgt:

Dag 1: Aankomst in Napels - Baronissi
Dag 2: Baronissi - Martina Franca - Ostuni
Dag 3: Bari & Castel del Monte
Dag 4: Alberobello & Grotte di Castellana
Dag 5: Ostuni - Matera - Ricardi
Dag 6: Eolische eilanden
Dag 7: Tropea, Capo Vaticano & Pizzo Calabro
Dag 8: Ricadi - Pompeï - Castellammare di Stabia
Dag 9: Capri
Dag 10: Amalfikust
Dag 11: Vertrek vanuit Castellammare di Stabia

Voor de volledige beschrijving van de reis verwijzen wij u graag naar uw reisbescheiden.

Bagage en stoelen reserveren bij Transavia

Op de vluchten van Transavia mag u kosteloos 1 stuk handbagage (kleine rugtas of handtas max. 40 x 30 x 20 cm) meenemen. Deze plaatst u onder de stoel voor u. Cabinebagage (max. 55 x 35 x 25 cm) en/of ruimbagage is niet bij de vluchten inbegrepen.* Ca. 8 weken voor vertrek ontvangt u van ons een e-mail met daarin de boekingscode waarmee u kunt inloggen op de website van Transavia. Hier kunt u zelf, indien gewenst, cabinebagage of ruimbagage boeken en eventueel een stoel reserveren. Ook is het hier mogelijk om een stoel met extra beenruimte te reserveren. Het boeken van cabinebagage, ruimbagage en het reserveren van een stoel is tegen betaling. Wanneer u wacht tot het online inchecken (30 uur voor vertrek), kunt u kosteloos een standaard stoel reserveren.

*Indien u vertrekt t/m 31/10/24 dan is 1 stuk handbagage (max. 40 x 30 x 20 cm) en 1 stuk cabinebagage (max. 55 x 35 x 25 cm) inbegrepen. Samen mag dit max. 10 kilo wegen.

*Heeft u geboekt voor 01/04/24 en ruimbagage bijgeboekt, dan is dit uiteraard wel inclusief. Dit ziet u op uw e-ticket vermeld.

Bijkomende kosten ter plaatse

Als u een rondreis naar Italië boekt, geeft u ter plaatse ook nog geld uit aan maaltijden, toeristenbelasting, excursies, fooien etc. Om het voor u gemakkelijker te maken om de totale kosten in te schatten, geven wij hieronder een indicatie voor de bijkomende kosten van deze reis. Deze indicatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen.

Entreegelden
Entreegelden (nog ter plaatse te betalen) bedragen ca. € 57,- p.p. De entree voor Castel del Monte (€ 12,- p.p.) is reeds inbegrepen in de reissom.

Lokale gidsen
In Bari (voor een volle dag), in Matera (voor een halve dag), in Pompeï (voor een halve dag) en in de Amalfikust (voor een hele dag) maken we gebruik van Engels- en of Nederlandssprekende lokale gidsen. Deze zijn niet inbegrepen in de reissom. De totale kosten p.p. voor de lokale gidsen is afhankelijk van het aantal deelnemers in de groep.

 • Bij minimaal 10 personen € 81,- p.p.
 • Bij minimaal 15 personen € 59,- p.p.
 • Bij minimaal 20 personen € 44,- p.p.
 • Bij minimaal 25 personen € 36,50 p.p.

Audiosysteem
Tijdens onze groepsreizen in Italië maken we gebruik van een audiosysteem in de vorm van 'oortjes'. Uit hygiënisch oogpunt zult u gedurende de hele reis dezelfde oortjes gebruiken. Deze levert u aan het einde van de reis weer in bij uw reisleider. Oortjes worden meer en meer verplicht in musea en tijdens de stadsrondleidingen met gids en de eigen reisleider. Met de oortjes is de reisleider en/of gids hierdoor goed verstaanbaar voor iedereen. De kosten van deze oortjes zijn afhankelijk van het aantal deelnemers. Deze kosten kunt u ter plaatse bij uw reisleider betalen.
 • Bij minimaal 15 personen € 27,50 p.p.
 • Bij minimaal 20 personen € 21,- p.p.
 • Bij minimaal 25 personen € 16,50 p.p.

Fooienpot
Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen, zodat u niet de hele dag fooien achter hoeft te laten. De reisleider betaalt van deze fooienpot alle gezamenlijke fooien, u hoeft hier dan niet meer naar om te kijken. Op die manier kunt u rustig van uw vakantie genieten. De reisleider houdt een kasboek bij, dat voor iedereen inzichtelijk is. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis is ca. € 44,- per persoon. Dit bedrag kunt u ter plaatse betalen. De reisleider vertelt u waar u het beste kunt pinnen. De fooi(en) voor de reisleider zelf is/zijn niet bij dit bedrag inbegrepen. Als u tevreden over hen bent, kunt u aan het eind van de reis naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Toeristenbelasting
In Italië moeten alle toeristen toeristenbelasting betalen, dit zal rechtstreeks aan iedere accommodatie zijn tijdens het in- of uitchecken. De toeristenbelasting is dus niet inbegrepen in vooraf geboekte rondreizen of accommodaties en dient nog ter plaatse te worden voldaan. De belasting is afhankelijk van de ligging van het hotel. Voor deze rondreis zijn de kosten als volgt:

In het hotel in Ostuni - €1,50 p.p.p.n. ( 4 nachten)
In het hotel in Ricadi - €3,20 p.p.p.n. (3 nachten)
In het hotel in Castellammare di Stabia - €1,50 p.p.p.n. (3 nachten)

Totaal € 20,10 per persoon

*NB: Bovenstaande bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.

Eten en drinken

Tijdens deze reis is elke dag ontbijt en diner inbegrepen*. Om onderweg tijd te besparen, zal uw reisleider voorstellen om een aantal keren gezamenlijk te lunchen. Deelname is niet verplicht. Een indicatie voor de kosten van een lunch: ca. € 10,- tot 15,- per persoon.

*Bij vertrek op 11 oktober is 9 x diner in begrepen. Op de dag van aankomst in Baronissi ontvangt u een cold platter.

Uitvoering rondreis

Voor deze reis kunt u vertrekken in de maanden mei t/m oktober.

Kwalificatie hotels tijdens uw rondreis

Een rondreis in het buitenland betekent andere mensen, een andere cultuur en ander eten. Dit zijn vaak de aantrekkelijke kanten van een vakantie, maar ook een aspect om rekening mee te houden bij uw vakantieverwachtingen. Zo is de sterrenkwalificatie van hotels in Italië niet hetzelfde als de sterren voor hotels in Nederland. Bedden, matrassen en de inrichting van de badkamer kunnen kwalitatief minder zijn dan dat u thuis gewend bent. Ook de inrichting van de kamer is over het algemeen iets verouderd. Houdt u er ook rekening mee dat er voor het ontbijt in Italië andere maatstaven gelden. In Italië is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Het ontbijt is daarom over het algemeen eenvoudig.

Zwaarte en Mobiliteit

Tijdens deze rondreis laten wij u in een relatief korte periode kennis maken met de vele facetten van het prachtige Italië. Voor deze reis is een normale basisconditie en een goede mobiliteit noodzakelijk. Tijdens de diverse (stads)wandelingen en het bezoeken van bezienswaardigheden loopt u veel en vaak beklimt u trappen. Houdt u er alstublieft rekening mee dat de bus niet overal kan komen, waardoor we u soms niet met uw bagage voor het hotel af kunnen zetten of ophalen. Het is belangrijk dat u zelfstandig, eventueel met hulp van een medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de bus, trein of boot (afhankelijk van de reis) kunt stappen. Een rondreis kan door mensen die minder mobiel zijn, als zwaar worden ervaren en soms is deelname aan bepaalde programmaonderdelen niet haalbaar. Omdat u de reis boekt als totaalpakket kunnen we u geen restitutie geven voor niet bijgewoonde reisonderdelen die in de prijs opgenomen zijn.

Deze rondreis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Als u of één van uw reisgenoten een minder goede basisconditie heeft of beperkt mobiel is, neemt u dan alstublieft telefonisch contact met ons op. In overleg met u kunnen wij u adviseren welke reismogelijkheid het beste op uw wensen en conditie aansluit.

Vluchtinformatie

De onderstaande vluchtdetails zijn voorbeeldvluchten (onder voorbehoud van wijzigingen)

Transavia

(Details)
Transavia
Vertrek
Aankomst
Vluchttijden
Amsterdam
Napels
06:25 uur - 08:45 uur
Napels
Amsterdam
09:25 uur - 12:05 uur

Goed voorbereid op reis

Italië

wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Italië naar Beste reistijd Italië .
turned_in Bijzondere feestdagen
Italië kent verschillende katholieke feestdagen. Pasen is na Kerstmis het tweede belangrijkste feest van het land. Pasen, oftewel Pasqua, wordt in Italië groots gevierd met rituelen en tradities die per regio kunnen verschillen.

La Settimana Santa
La Settimana Santa is de Heilige Week voorafgaand aan Pasen. Palmzondag, de dag waarop veel Italianen met palm- of olijftaken naar de kerk gaan, markeert het begin van La Settimana Santa. Gedurende de Heilige Week zijn er in alle steden en dorpen populaire festivals, religieuze voorstellingen, processies en volkstradities die het lijden van Christus verbeelden. Op Paaszondag wordt in Rome ieder jaar traditiegetrouw de Paasmis gehouden door de Paus. Vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek spreekt hij het Urbi et Orbi uit, voor de stad en voor de wereld.

Italianen brengen de paasdagen door met familie. ‘La mamma’ verzorgt uiteraard het lekkere eten. Een typisch Italiaanse lekkernij met Pasen is de Colomba Pasquale; de paasduif. Deze zoete cake in de vorm van een duif staat symbool voor de vrede.

Wanneer u tijdens Pasen door Italië reist, houdt u dan rekening met grotere drukte op de wegen en in de steden. Anders dan in Nederland zijn de winkels in Italië eerste en tweede paasdag gesloten.
battery_charging_full Elektriciteit
Het voltage is Italië is 230 volt. In Italië wordt er gebruikt gemaakt van stopcontacten type F ( met twee ronde gaten) en type L (met drie ronde gaten op een rij). Voor stopcontacten met alleen twee ronde gaten of met twee ronde gaten en aardingsclipjes heeft u geen adapter nodig. Voor stopcontacten met drie gaten op een rij heeft u mogelijk een adapter type L (Italië) of een universele wereldstekker nodig.
restaurant Eten en drinken
De Italiaanse keuken is misschien wel dé meest bekende keuken van de hele wereld. Terecht! Niet alleen vanwege de heerlijke gerechten, maar ook door de gezelligheid en de waarde die Italianen hechten aan de familie. De Italiaanse keuken draait om eenvoud met de beste ingrediënten en eenvoudige smaken. In Italië zijn er wel honderden pizza- en pastasoorten die wij als Nederlanders moeilijk kunnen definiëren aan een bepaalde regio, maar de echte Italianen kunnen dat wel. Daarnaast eten wij de Italiaanse gerechten in Nederland niet zoals ze in Italië worden gegeten. Italianen eten namelijk meestal heel licht door de dag, om dan ’s avonds uitgebreid te dineren. Een pasta is dan ook vaak een voorgerecht!

De echte Italianen beginnen meestal de dag met een cappuccino en een croissantje. Een uurtje later drinken ze dan opnieuw een cappuccino en weer een uurtje of twee later drinken ze weer een cappuccino met bijvoorbeeld een “brioche” (een soort zoet broodje). Echte goede ontbijters zijn het dan niet.

Omdat Italianen later in de ochtend pas een broodje eten, lunchen de Italianen gemiddeld later dan dat wij gewend zijn. Dat “lunchen” kunt u overigens echt letterlijk nemen. Vaak wordt er buiten de deur tussen 13:00 uur en 15:00 uur geluncht. De Italianen nuttigen dan een warme, lichte maaltijd met water of wijn, gevolgd met een espresso.

Ook het avondeten vindt later plaats bij de Italianen dan bij ons in Nederland. Dit komt doordat de Italianen vaak werken tot 19:00 uur of later. Avondeten vind meestal dan ook pas na 20:00 uur plaats. Desondanks Italianen niet echt ontbijten en licht lunchen, is het avondeten wel echt van belang. Dit wordt dan ook uitgebreid gedaan. Het diner begint met een aperitiefje (prosecco, aperol, campari) met wat antipasta erbij, zoals parmaham, ingelegde groente, een geroosterd broodje, een handje mosselen (antipasta zijn heel gevarieerd en ruim in keuze). Daarna volgt een warm voorgerecht, zoals soep, een voorgerecht met vis of vlees of een pastagerecht. Daarna volgt het hoofdgerecht, dit bestaat uit een warm gerecht met vis of vlees en gekookte groenten erbij. Alleen hierbij wordt brood geserveerd, om de restjes saus mee op te eten.

Na het diner wordt er ook nog twee soorten dessert geserveerd. Als eerste kaas of fruit gevolgd door iets zoets zoals tiramisu of gelato. Het diner wordt afgesloten met een echte Italiaanse koffie, gevolgd door een glaasje likeur, zoals sambuco of grappa.

Indicatie prijzen eten en drinken Italië
Lunch: ca. €10
Diner: ca. €15
Flesje water: ca. €1,-
Koffie: ca. €1,40
Glas wijn: ca. €4,60
Glas bier (lokaal) ca. €4,50

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.
euro_symbol Fooien
Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk, al zit het al vaak bij de rekening inbegrepen (costi servizi, coperto en/of servizio incluso).

Als u al weleens in Italië uit eten bent geweest, kent u het wel: het woord coperto op de rekening met een bedrag van hooguit 2 of 3 euro. Dit zijn de kosten die u betaalt voor het ‘couvert’, het dekken van de tafel, het bestek, het water en het mandje brood. Deze servicekosten worden ook wel beschouwd als fooi. Soms ziet u ook op de bon of op de menukaart de volgende woorden: ‘servizio incluso’. U hoeft u dus niet verplicht te voelen nog iets extra’s te geven. Wanneer u dat toch doet, wordt dat wel gewaardeerd. In Italië is het dan gebruikelijk om wat wisselgeld op tafel achter te laten. In tegenstelling tot in bijvoorbeeld Nederland (waar jonge bedienden meestal van de fooien moeten leven), wordt het ‘oberschap’ in Italië nog beschouwd als een vak waarvoor men dan ook fatsoenlijk betaald krijgt.

Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:
 • Kamermeisjes: ongeveer € 1,00 - €2,00 per persoon per nacht
 • Kofferdragers (indien aanwezig): ongeveer € 1,00 = € 2,00 per stuk bagage
 • Gids: ongeveer €1,00 - €2,00 per persoon
 • Restaurant: ongeveer 10% van de rekening (alleen wanneer servicekosten niet zijn inbegrepen)
 • Taxi: prijs van de taxirit naar boven afronden

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.
camera_alt Fotograferen
De straten van Italië zijn prachtig om te fotograferen. Van straatfotografie tot architectuur- en natuurfotografie. Op het gebied van fotografie is er in Italië veel mogelijk. De Italiaanse locals vinden het meestal niet erg om gefotografeerd te worden, vraag wel altijd eerst even op toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Maak geen foto’s van de politie of militairen, dit kan een bekeuring opleveren. Maak ook geen foto’s van badende mensen. Dat wordt als een inbreuk op de privacy ervaren. Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden en militaire terreinen te fotograferen. Denkt u eraan om voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s kunnen moeilijk te vinden zijn.
euro_symbol Geldzaken
Italië gebruikt de euro en in Italië zijn dezelfde biljetten gangbaar als in Nederland. Wij raden het niet aan om biljetten groter dan €50,- mee te nemen naar Italië. Het is mogelijk om uw creditcard of bankpas te gebruiken bij de meeste pinautomaten. Aangezien Italië binnen het Schengengebied valt, hoeft u uw bankpas niet op "wereldstand" te zetten. In veel winkels zullen creditcards echter niet worden geaccepteerd. Wij raden het u het daarom ook aan om voldoende contanten bij u te hebben. Uw Nederlandse bankpas kunt u in de meeste winkels gewoon gebruiken.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Het klimaat in Italië kan het gedurende jaar verschillen. Tijdens de wintermaanden is het een koeler in Italië en is het verstandig om warmere kleding en een jas mee te nemen. Het regent niet heel veel in Italië, maar er zijn wel regenachtige dagen, in het bijzonder in de wintermaanden. Het is dan ook verstandig om een waterbestendige jas mee te nemen en een paraplu.

In de lente begint het al snel op te warmen in Italië, maar er zijn zeker ook nog koelere dagen, vooral in maart. Bereid u zich in deze periode dan ook voor op zowel warme/zonnige dagen als koeler weer met af en toe regen. Tijdens de zomermaanden adviseren wij u om voornamelijk lichte katoenen kleding te dragen om de kleding koel te houden. In de hogere gebieden kan het ’s avond wel afkoelen en adviseren wij u ook om een vest of trui met een lange broek mee te nemen.

Italië is een katholiek land. Het is dan ook belangrijk om de religie hier te respecteren. De kerk is nog steeds een integraal onderdeel van het Italiaanse leven en het dragen van schaarse kleding of korte broeken tijdens een bezoek aan de kerk, zal niet op prijs worden gesteld. Bij sommige kathedralen dienen mannen een lange broek te dragen en vrouwen dragen een sjaal om hun schouders te bedekken of dienen een shirt met lange mouwen te dragen.
location_on Nuttige adressen
Italiaanse Ambassade in Nederland
Alexanderstraat 12
2514JL ’s-Gravenhage
Tel: 0031 70 302 10 30
Email: denhaag.embitaly@esteri.it

Nederlandse Ambassade in Italië
Via Michele Mercati 8
00197 Rome
Tel: 00390 63 228 6001
Email: rom@minbuza.nl
schedule Openingstijden
De meeste winkels zijn van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 09:00 uur tot 13:00 uur en van 16:00 uur tot 20:00 uur. Musea en kerken zijn meestal geopend van 08:00 uur tot 12:00 uur en van 16:00 uur tot 19:00 uur. Veel winkels en musea zijn gesloten op maandag en zondag. Vele kleinere winkels, met uitzondering van de apotheken en supermarkten, gaan na de siësta niet meer open. Toeristenwinkels blijven wel vaak open in het hoogseizoen.

De banken zijn meestal geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 13:30 uur en van 15:00 uur tot 16:00 uur. In toeristische gebieden zijn banken continue geopend van 08:30 uur tot 16:00 uur. In het weekend zijn de banken gesloten. De postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 13:30 uur geopend. Op zaterdag zijn de postkantoren van 08:30 uur tot 11:30 uur geopend. Op zondag zijn alle postkantoren gesloten.

De apotheken in Italië zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 12:30 uur geopend en van 15:00 uur tot 19:30 uur geopend. In de grotere steden zijn veel apotheken continue geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 19:30 uur. In het weekend zijn de apotheken gesloten. Let op: Sommige apotheken buiten het centrum sluiten al om 13:30 uur.
content_paste Paspoort en visum
Voor een reis naar Italië heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel een vereiste. Uw paspoort of identiteitsbewijs moet nog 90 dagen ofwel drie maanden geldig te zijn.

Als u langer dan 30 dagen in Italië blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade van Italië.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Rome.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT . Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Italië vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Sinds 2017 worden binnen de EU geen roaming-kosten meer in rekening gebracht. De kosten voor gebruik binnen Italië zijn daarmee gelijk aan die in Nederland en worden verrekend met uw bundel. Vraag uw provider naar de voorwaarden.

Wi-Fi
Alle luchthavens, veel restaurants, hotels en bars bieden Wi-Fi. Meestal is dit gratis als u vraagt naar het wachtwoord. In de grotere steden zijn er ook gratis Wi-Fi punten.
update Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil tussen Italië en Nederland.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Italië. (opent in een nieuw venster)

Veelgestelde vragen

Groepsreizen

Wat betekent 'Beschikbaar'?
Wanneer u 'Beschikbaar' vermeld ziet staan bij de door u gekozen reis of reisonderdelen, is er voldoende voorraad aanwezig en kan de reis direct definitief geboekt worden.
Wat betekent 'Op aanvraag'?
Wanneer NRV uw boeking niet direct kan bevestigen, krijgt u bij boeking te zien dat een of meerdere onderdelen van uw reis op aanvraag is. Dit betekent dat wij de beschikbaarheid van de door u gewenste reis of reisonderdelen na moeten gaan bij onze lokale partners. Indien wij uw reservering op de door u aangegeven manier kunnen bevestigen, wordt uw boeking omgezet in een definitieve boeking. In het geval uw aanvraag niet bevestigd kan worden, zullen wij contact met u opnemen om eventuele alternatieven te bespreken. In de regel krijgt u binnen 1-2 werkdagen bericht over uw aanvraag. Wanneer u uw reservering reeds bij ons geplaatst heeft, maar de aanvraag intrekt voordat de gehele boeking akkoord is, is NRV genoodzaakt € 50,- administratiekosten in rekening te brengen. Indien wij de door u geboekte reis niet conform boeking kunnen aanbieden, mag u uiteraard kosteloos van uw boeking afzien.
Wat betekent 'Gegarandeerd Vertrek'?
Op onze website ziet u onder het tabblad 'Data & Prijzen' achter de vertrekdata aangegeven of een specifieke vertrekdatum een 'Gegarandeerd vertrek' heeft.

Wanneer het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt neemt NRV ruim van te voren (minimaal 21 dagen voor vertrek) contact met u op. NRV zal haar uiterste best doen om een passend alternatief aan te bieden. Dit alternatief kan bestaan uit bijvoorbeeld een vervoerswijziging in de vorm van een minibus of afhankelijk van de bestemming zelf rijden in een huurauto, Engelssprekende reisleiding en/of andere vertrekdata. Indien dit alternatief voor u niet passend is, ontvangt u de volledige reissom terug.

Het kan tevens voorkomen dat een vertrekdatum of luchtvaartmaatschappij aangepast moet worden in verband met een vlucht- en/ of programmawijziging. Hierover zullen wij u eveneens informeren.

NRV behoudt zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en/of overmacht situaties de reis geen doorgang te laten vinden of het reisprogramma aan te passen. Hiervoor kunnen andere voorwaarden van toepassing zijn.
Wat is het minimum/ maximum aantal deelnemers bij een groepsreis?
De groepsreizen van NRV worden uitgevoerd in kleine groepen. Voor onze groepsreizen geldt een minimum en een maximum aantal deelnemers. Hoeveel deelnemers dit betreft is afhankelijk van de specifieke reis. Dit staat bij iedere groepsreis aangegeven op het tabblad 'Data & Prijzen', onder de tabel met vertrekdata.
Waar kan ik de groepssamenstelling zien?
Voor onze groepsreizen kunt u op onze website bij Data & Prijzen achter de gewenste vertrekdatum van de reis op het bovenste icoontje Groepssamenstelling klikken. U ziet dan in percentages de leeftijden en het geslacht van de reizigers die zich hebben aangemeld voor deze reis. De definitieve deelnemerslijst ontvangt u bij uw reisbescheiden.
Hoe werkt het met de fooien?
Mensen die in het toerisme werkzaam zijn, zijn vaak in grote mate afhankelijk van fooien van reizigers. Wij raden u dan ook aan om gul hiermee om te gaan.

Maakt u een groepsreis dan zal uw reisleid(st)er bij aanvang van de reis zorgdragen voor het samenstellen van een fooienpot. Deelname aan de fooienpot geschiedt op vrijwillige basis en wij adviseren u om rekening te houden met een bedrag van circa €5,- per persoon per dag (dit is afhankelijk van de bestemming die u bezoekt en kunt u bij de landinformatie van uw bestemming terugvinden). Uw reisleider zal namens de groep een fooi geven aan mensen die u als groep een service verlenen. U kunt hierbij denken aan de kofferjongens, bedienend personeel etc. Uiteraard houdt uw reisleider een overzicht bij van de uitgaven en heeft u te allen tijde inzage hierin.
Op welke wijze moet ik de reissom betalen?
De reissom kunt u onder vermelding van uw klant- en factuurnummer via internetbankieren overmaken op de rekening van NRV.

Bankgegevens van NRV:

ING
IBAN (International Bank Account Number): NL49INGB0002183287
BIC (Bank Identifier Code): INGBNL2A

ABN Amro
IBAN (International Bank Account Number): NL37ABNA0515107239
BIC (Bank Identifier Code): ABNANL2A

Betaling per creditcard of contanten is helaas niet mogelijk.
Mijn kinderen gaan mee op reis. Ontvangen zij kinderkorting?
Op onze familiegroepsreizen is kinderkorting altijd van toepassing. Hoe hoog deze korting is verschilt per reis en ziet u bij de reis aangegeven.

Op onze reguliere groepsreizen geldt dat wij voor kinderen een minimum leeftijd van 10 jaar hanteren. Helaas verlenen wij geen kinderkorting op onze reguliere groepsreizen.
Tijdens de mei-, zomer- en kerstvakantie kan voor sommige bestemmingen een afwijkende minimum leeftijd gelden. Gedurende deze periode kunnen kinderen vanaf 8 jaar mee op reis. Wanneer dit van toepassing is, wordt dit specifiek bij de reis vermeld.
Ik heb een speciale wens. Wordt deze ter plaatse gehonoreerd?
Dat een speciale wens ter plaatse wordt gehonoreerd, kunnen wij helaas niet aan u garanderen. Dit hangt namelijk af van de beschikbaarheid en bereidwilligheid van het hotel waar u verblijft. Indien u bij boeking uw speciale wens aan ons doorgeeft, zorgen wij ervoor dat deze als preferentie in uw boeking wordt opgenomen zodat onze agent en de hotelier hiervan op de hoogte zijn. Indien mogelijk, houden zij hiermee rekening.

Heeft u speciale dieetwensen of dient u op doktersadvies speciale medicijnen mee te nemen op vakantie, brengt u ons hiervan dan op de hoogte zodat wij de luchtvaartmaatschappij hierover kunnen informeren.
Kan ik mijn reis verlengen?
Onze reizen kunt u in de meeste gevallen verlengen. Onder het tabblad Verlengen/Upgraden/Extra's kunt u de mogelijkheden tot verlenging van de door u gewenste groepsreis inzien.
Uiteraard kunt u ook telefonisch (+31 (0)70 3076700) of per e-mail (info@nrv.nl) contact met ons opnemen zodat wij u nader kunnen informeren.
Kan ik als alleenreiziger een kamer met een andere alleenreiziger krijgen?
Nee, als u alleen reist, krijgt u een kamer voor uzelf. Wij werken hierbij niet op indeling.

Belangrijke documenten

Op welke wijze ontvang ik mijn boekingsbevestiging en andere belangrijke informatie?
Uw boekingsbevestiging annex factuur zult u per e-mail van ons ontvangen, net als de reisbescheiden en overige belangrijke informatie.
Wanneer ontvang ik mijn reisbescheiden?
Uw reisbescheiden ontvangt u ongeveer zeven tot tien dagen voor vertrek. De reisbescheiden bevat belangrijke informatie zoals uw e-tickets, de contactgegevens van NRV en onze lokale partner, de hotellijst en de vouchers. Uw reisbescheiden ontvangt u per e-mail.
Wat zijn e-tickets?
Een e-ticket is een elektronisch ticket. Uw e-ticket is het bewijs van uw geboekte vlucht en zult u per e-mail bij de reisbescheiden ontvangen.
Waar moet ik aan denken als ik met kinderen reis?
Het is mogelijk dat de autoriteiten van de bestemming die u bezoekt nadere vereisten stellen in geval ouders met minderjarige kinderen reizen. Dit kan ook het geval zijn wanneer één ouder met een kind reist. Ook in dit geval bent u er zelf voor verantwoordelijk dat u in het bezit bent van de juiste documenten om te kunnen reizen. NRV kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengengebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.
Aan welke vereisten dient mijn paspoort te voldoen?
U bent zelf verantwoordelijk voor een geldig paspoort en de vereiste reisdocumenten, zoals een visum (indien van toepassing). Voor de meeste bestemmingen dient uw paspoort bij thuiskomst nog zes maanden geldig te zijn. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de landinformatie van uw bestemming op nrv.nl. Tevens kunt u de ambassade/het consulaat raadplegen om u te laten informeren over de specifieke vereisten.
Hoe kan ik mijn paspoortgegevens achteraf nog wijzigen/invullen?
Na uw boeking ontvangt u van ons een inlog op Mijn NRV. Via dit portaal kunt u uw gegevens nog aanvullen of wijzigen. Het is ook mogelijk uw gegevens per mail of telefonisch aan ons door te geven. Wij verwerken het dan in uw boeking.
Heb ik voor mijn bestemming een visum nodig?
Voor veel landen is een visum verplicht om het land in te kunnen reizen. Voor sommige landen kunt u bij aankomst een visum kopen, bij andere landen dient u dit visum reeds vooraf thuis aan te vragen. Op onze website kunt u bij de landinformatie van het betreffende land hier meer informatie over vinden. U bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig verkrijgen van een visum. NRV is niet aansprakelijk voor de eventuele kosten die voortvloeien uit het feit dat u niet in het bezit bent van een correct visum.
Ik reis naar of via de VS. Zijn er nog nadere vereisten waaraan ik moet voldoen?
Wanneer u naar of via de VS reist dient u rekening te houden met het volgende:

U bent verplicht reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming (ESTA) of een visum te hebben, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar de VS. Een ESTA is sneller en goedkoper om te regelen, de kosten zijn circa 21 USD. Voor een aanvraag en meer informatie kunt u naar de website van ESTA gaan. Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen. Als geen toestemming wordt gegeven, dient u een visum aan te vragen via het Amerikaanse consulaat.

De ESTA autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer etc. moet u wel per reis actualiseren.

ESTA geldt alleen voor landen (en hun staatsburgers) die aan het Visa Waiver programma meedoen, waaronder Nederland. Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen. Daarnaast zijn er ook een aantal andere uitzonderingen om te kunnen reizen met een ESTA: als u in of na maart 2011 in Iran, Irak, Noord-Korea, Soedan, Syrië, Libië, Somalië of Jemen bent geweest, kunt u niet meer met een ESTA reizen. U bent dan verplicht om een visum aan te vragen. Het heeft in dit geval geen zin om een nieuw paspoort aan te vragen, daar u naam gekoppeld is aan uw bezoek. Hetzelfde geldt voor reizigers die na 12 januari 2021 in Cuba zijn geweest. Meer uitgebreide informatie treft u aan op deze website.

Indien u via de VS met kinderen reist, dient u naast ESTA, ook rekening te houden met het volgende: wanneer er één of meerdere kinderen bij u in het paspoort staan, dient voor elk kind een visum of een eigen paspoort aangevraagd te worden. Kinderen dienen dus in het bezit te zijn van een eigen paspoort of een visum.

Een visum kunt u aanvragen op de website van het Amerikaanse Consulaat, dit kost € 140,-. Vervolgens krijgt u een link toegestuurd waarmee u een afspraak kunt maken op het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam. U kunt rekening houden met een totale procedure van ca. 4 weken. Het visum is vervolgens 10 jaar geldig. Let u wel op dat als u een nieuw paspoort moet aanvragen, dat er bij uw oude paspoort op de visumpagina geen gaten gestanst worden.

Voorbereiding op uw reis

Waar vind ik informatie over mijn reis?
Op onze website treft u heel veel informatie over onze reizen en reisonderdelen aan. Wanneer u op de door u gewenste reis of het door u gewenste reisonderdeel klikt, zult u een uitgebreide beschrijving van het programma/ reisonderdeel aantreffen, een overzicht van de onderdelen die inbegrepen zijn, extra informatie behorende bij de reis/ het reisonderdeel, eventuele extra opties, zoals upgrades en verlengingen, en ervaringen van NRV reizigers die u voor zijn gegaan. Tevens treft u bij onze groepsreizen en privéreizen een overzicht van de voorbeeldhotels aan en de optionele excursiemogelijkheden ter plaatse.
Moet ik nog speciale gezondheidsmaatregelen treffen?
Uiteraard is het van groot belang dat u zich goed voorbereidt wanneer u een verre reis gaat maken. Voor de voorbereiding van uw reis kunt u onder andere onze website raadplegen. Onder de land-/ reisinformatie staat altijd een kopje 'Gezondheid & Vaccinaties' opgenomen om u zo goed mogelijk te kunnen informeren.
Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.
Kan ik online inchecken voor mijn vlucht?
Of u online kunt inchecken voor uw vlucht hangt af van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het inmiddels vanaf 24 uur voor vertrek mogelijk om online in te checken zodat u op de luchthaven alleen nog maar uw bagage hoeft af te geven. Helaas is het voor groepsreizen niet altijd mogelijk om online in te checken.
Wanneer dien ik aanwezig te zijn op de luchthaven?
Wij adviseren u om minimaal 2,5 uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn. Houd u rekening met drukte op de wegen en op het spoor richting de luchthaven. Houd u er tevens rekening mee dat u na de check-in nog de paspoort- en veiligheidsformaliteiten dient te doorlopen en dat de afstand van de check-in balie naar uw gate groot kan zijn, wat ook de nodige tijd in beslag kan nemen.

Tijdens uw reis

Word ik bij aankomst op de luchthaven verwelkomd?
NRV heeft geen balie op de luchthavens. U zult dan ook niet voorafgaand aan uw vlucht door één van onze medewerkers worden verwelkomd. Uw e-tickets heeft u reeds per e-mail ontvangen zodat u zelf kunt bepalen hoelang van tevoren wenst te arriveren. Wij raden u overigens wel aan om tijdig aanwezig te zijn op de luchthaven.
Word ik bij aankomst op de bestemming verwelkomd?
Of u bij aankomst op de bestemming zal worden verwelkomd door onze plaatselijke vertegenwoordiger hangt af van de reis/ het reisonderdeel dat u bij ons heeft geboekt. Indien u bij aankomst zal worden verwelkomd, staat dit expliciet in de beschrijving van uw reis opgenomen.

In de meeste gevallen wordt u bij onze groepsreizen en privéreizen bij aankomst verwelkomd. Heeft u uw reis zelf samengesteld dan zal u ter plaatse worden verwelkomd wanneer u een transfer of bijvoorbeeld een meet & greet heeft geboekt.
Waar kan ik ter plaatse terecht in geval van vragen?
In geval van vragen kunt u ter plaatse terecht bij uw chauffeur of gids. Wanneer deze uw vragen niet kunnen beantwoorden of wanneer u niet door reisleiding wordt begeleid, adviseren wij u contact op te nemen met ons lokale agentschap. De contactnummers van onze contactpersoon ter plaatse staan altijd aangegeven in uw reisbescheiden. Mocht uw vraag niet afdoende zijn beantwoord dan kunt u uiteraard ook contact opnemen met NRV. Houdt u rekening met het tijdsverschil. Alleen in geval van nood zijn wij 24 uur (telefonisch) bereikbaar.
Hoe werkt het met de fooien?
Mensen die in het toerisme werkzaam zijn, zijn vaak in grote mate afhankelijk van fooien van reizigers. Wij raden u dan ook aan om gul hiermee om te gaan.

Maakt u een groepsreis dan zal uw reisleid(st)er bij aanvang van de reis zorgdragen voor het samenstellen van een fooienpot. Deelname aan de fooienpot geschiedt op vrijwillige basis en wij adviseren u om rekening te houden met een bedrag van circa €5,- per persoon per dag (dit is afhankelijk van de bestemming die u bezoekt en kunt u bij de landinformatie van uw bestemming terugvinden). Uw reisleider zal namens de groep een fooi geven aan mensen die u als groep een service verlenen. U kunt hierbij denken aan de kofferjongens, bedienend personeel etc. Uiteraard houdt uw reisleider een overzicht bij van de uitgaven en heeft u te allen tijde inzage hierin.

Maakt u een privérondreis of heeft u gekozen voor de reisvorm zelf samenstellen, dan kunt u ter plaatse ervoor kiezen om zelf de fooien te beheren en naar eigen inzicht te geven of om dit door uw gids te laten doen, indien u begeleid wordt. Onze lokale vertegenwoordiging geeft u graag richtlijnen zodat u op de hoogte bent van wat ter plaatse gebruikelijk is.
De reis verloopt niet zoals verwacht. Wat moet ik nu doen?
Ondanks onze inspanningen om uw reis helemaal naar tevredenheid uit te voeren, kan het voorkomen dat tijdens uw reis iets niet naar wens is. Mocht dit het geval zijn dan vragen wij u dit reeds op de bestemming kenbaar te maken bij uw reisleiding of onze lokale partner, zodat met uw persoonlijke wensen rekening kan worden gehouden en uw reis alsnog naar tevredenheid kan plaatsvinden. Mocht het ter plaatse niet naar tevredenheid worden opgelost dan verzoeken wij u contact op te nemen met NRV in Nederland zodat wij in de mogelijkheid worden gesteld uw klachten op te lossen: achteraf is dit immers veelal niet meer mogelijk. Mocht u na afloop van uw reis bepaalde zaken onder onze aandacht willen brengen, dan kunt u dit schriftelijk doen. Klik hier voor het Contactformulier Afdeling Customer Experience. Onze Afdeling Customer Experience zal vervolgens contact met u opnemen.

Na afloop van uw reis

Waarom wordt na afloop van de reis een enquête toegestuurd?
Na afloop van de reis vragen wij u een enquête in te vullen waarin u uw bevindingen over uw reis kenbaar kunt maken. Op deze manier kunnen wij onze kwaliteitsnormen handhaven en deze aan u als reiziger garanderen. De enquêtes zullen intern door ons worden verwerkt en indien nodig dan wel wenselijk, zullen aanpassingen worden gemaakt om de uitvoering van de reis te bevorderen.
Ik heb een klacht over mijn reis. Waar moet ik deze indienen?
Wanneer u een klacht heeft over uw reis dan vragen wij u dit reeds op de bestemming kenbaar te maken bij uw reisleiding of onze lokale partner, zodat met uw persoonlijke wensen rekening kan worden gehouden en uw reis alsnog naar tevredenheid kan plaatsvinden. Mocht het ter plaatse niet naar tevredenheid worden opgelost dan verzoeken wij u contact op te nemen met NRV in Nederland zodat wij in de mogelijkheid worden gesteld uw klachten op te lossen; achteraf is dit immers veelal niet meer mogelijk. Mocht u na afloop van uw reis bepaalde zaken onder onze aandacht willen brengen, dan kunt u dit schriftelijk doen. Klik hiervoor het Contactformulier Afdeling Customer Experience. Onze Afdeling Customer Experience zal vervolgens contact met u opnemen.