Rondreizen Sumatra

Rijstvelden, Bali
Borobudur
Torajaland, Sulawesi
Orang oetans, Sumatra
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Zoek uw ideale rondreis

Rondreizen Sumatra

Geschiedenis

Voor de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bestonden er tussen de 7e en 14e eeuw diverse koninkrijken in Indonesië. Deze waren vooral gericht op het hindoeïsme en het boeddhisme (onder andere Srivijaya, Majapahit en Mataram).

Later deed de islam via de handel met Arabieren zijn intrede en groeide uit tot de belangrijkste religie in Indonesië. Sommige handelaren werden zo rijk door de handel dat ze zichzelf benoemden tot vorst. Hierdoor ontstonden er veel verschillende koninkrijken op de diverse eilanden.

Rond de 16e eeuw kwamen de Europeanen richting de voormalige Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en zij zagen mogelijkheden voor de handel in, voornamelijk, specerijen. Toen de VOC failliet ging, koloniseerde Nederland de VOC en kwam er een regering. Zo ontstond Nederlands-Indië. Het strakke beleid zorgde voor veel armoede onder de Indische bevolking.

Langzaam kwam de bevolking via nationalistische bewegingen in opstand en streden ze voor één land, één taal en één volk. Nadat Japan Nederlands-Indië met veel geweld heeft veroverd, komt Soekarno aan de macht. De onafhankelijkheid voor de Republiek Indonesië wordt uitgeroepen en er wordt voor alle eilanden één regering gevormd in Jakarta.

Bevolking

Indonesië is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Het land telt ongeveer 230.000.000 inwoners. Het grootste deel daarvan woont op Java. Daar is de meeste industrie gevestigd en daardoor ook het meeste werk te vinden.

Indonesië kent naar schatting 360 verschillende etnische groeperingen en herbergt een groot aantal religies en talen. Het merendeel van de bevolking is van Maleise oorsprong. De rest is overwegend Melanesisch (met name op Papua en de Molukken).

Indonesië heeft één van de grootste Chinese bevolkingsgroepen in Zuidoost-Azië. Deze groep woont vooral in de grote steden en wordt geschat op ongeveer 4.000.000 mensen.

Klimaat

Indonesië ligt op de evenaar en heeft een overwegend tropisch klimaat. Echte seizoenen zijn er niet en de temperatuurvariatie is gering; het hele jaar ligt de dagtemperatuur in Jakarta tussen de 26 °C en 30 °C. Wel kunnen een natte en een droge periode worden onderscheiden.

Tijdens de natte moesson, van november tot april, valt de regen in korte, hevige stortbuien, waarna de zon weer volop schijnt. Ook in de droge tijd, tussen mei en oktober, kan een flinke bui nog wel eens voorkomen. Laat u niet afschrikken door de neerslaghoeveelheden, ook tijdens de natte moesson schijnt de zon volop. Indonesië geldt als zeer zonnig, sterker nog: de stad Kupang kent maar liefst 3079 zonuren per jaar!

Eten en drinken

In Indonesië is rijst het hoofdbestanddeel van bijna iedere maaltijd. Daarbij worden vaak twee of meer verschillende groentes geserveerd, gecombineerd met een vlees-, vis- of kipgerecht. De Indonesische keuken is over het algemeen behoorlijk heet, hoewel de keuken steeds meer is afgestemd op toeristen.

In Indonesië groeit veel exotisch fruit. Mango’s, verse ananassen, rambutans, bananen en papaja’s smaken het lekkerst, wanneer ze vers geplukt zijn. De sappen van deze vruchten zijn overheerlijk!

Geografie

Indonesië is de grootste archipel ter wereld. Het land telt ruim 15.000 eilanden en heeft een oppervlakte van 1.950.000 vierkante kilometer.

Ongeveer 70% van de bevolking woont op Java. Dit is echter niet het grootste eiland van Indonesië. Sumatra, Sulawesi en Kalimantan zijn vele malen groter en veel minder dichtbevolkt.

Indonesië wordt omringd door de Indische Oceaan, Grote Oceaan en de Zuid-Chinese Zee. De Indonesiër noemt zijn vaderland dan ook Tanah Airku; mijn land en water.

Religie

Het grootste deel van de bevolking (85%) is moslim. Daardoor is Indonesië het grootste islamitische land ter wereld. Daarnaast is ongeveer 10% van de bevolking christelijk, waarbij er ongeveer evenveel protestanten als katholieken zijn. Circa 2% van de mensen is boeddhist en 2% is hindoe. Vooral op Bali speelt het hindoeïsme een belangrijke rol.

Taal

De officiële taal van Indonesië is Bahasa Indonesia. Het lijkt wat op Maleis, wordt op scholen gegeven en is de voertaal in het bedrijfsleven, de politiek, media en wetenschap. Elke inwoner van Indonesië spreekt daarnaast nog in ieder geval één van de meer dan 300 lokale talen (bahasa daerah). Wanneer Indonesiërs met elkaar kennismaken, zullen ze het niet over het weer hebben, maar over elkaars taal en zijn herkomst. Van de 'tweede talen' is Javaans de grootste (ongeveer 5%). In de afgelegen gebieden bestaan zelfs talen die nog maar door één persoon gesproken worden.

U zult merken dat enkele Nederlandse woorden zijn ingeburgerd in de Indonesische taal, zoals doktor, polisi, foto, paspor en musik. Sommige oudere mensen spreken Nederlands. In grotere steden kunt u redelijk goed terecht met Engels.

Rubberplantages

id_al_sumatra.jpg

Sumatra is het op één na grootste eiland van Indonesië en ongeveer 1800 km lang. Een magnifiek stuk natuur met grote meren, hete bronnen en ongerept oerwoud en ook reusachtige tabak- en rubberplantages. Op dit eiland maakt u kennis met dit bijzondere gewas.

Orang oetans op Sumatra

MY_AL_Orangoetan_baby_121340395

Sumatra is één van de weinige plekken ter wereld waar u nog orang oetans vindt die in het wild leven. Helaas worden deze bijzondere dieren met uitsterven bedreigd. U kunt samen met een ranger diverse wandelingen maken door het regenwoud waar de orang oetans leven. De orang oetans zijn allereerst opgevangen in het orang oetans rehabilitatiecentrum dat is opgericht om verweesde en uit gevangenschap bevrijde dieren te herintroduceren in de natuur. Op het moment leven alle orang oetans weer zelfstandig in het regenwoud, maar de band tussen mens en dier is gebleven!

Gunung Leuser Nationaal Park

id_al_gunungleusernp.jpg

Het Gunung Leuser Nationaal Park is één van de weinige plekken ter wereld waar u nog orang oetans vindt die in het wild leven. Helaas worden deze bijzondere dieren met uitsterven bedreigd. Op het moment leven alle orang oetans weer zelfstandig in het regenwoud, maar de band tussen mens en dier is gebleven. Het Leuser Regenwoud heeft daarnaast ruim 3.500 verschillende plantensoorten, circa 120 boomsoorten en zeer veel vogelsoorten, reptielen, zoogdieren waaronder vele andere apensoorten zoals de Gibbon. Het is dan ook een lust voor het oog om hier rond te lopen!

Gunung Leuser Nationaal Park

id_al_sumatra_orangoetans_198517937.jpg

Het Gunung Leuser Nationaal Park is één van de weinige plekken ter wereld waar u nog orang oetans vindt die in het wild leven. Helaas worden deze bijzondere dieren met uitsterven bedreigd. U kunt samen met een ranger diverse wandelingen maken door het regenwoud waar de orang oetans leven. De orang oetans zijn allereerst opgevangen in het orang oetan rehabilitatiecentrum dat is opgericht om verweesde en uit gevangenschap bevrijde dieren te herintroduceren in de natuur. Op het moment leven alle orang oetans weer zelfstandig in het regenwoud, maar de band tussen mens en dier is gebleven. Het Leuser Regenwoud heeft daarnaast ruim 3.500 verschillende plantensoorten, circa 120 boomsoorten en zeer veel vogelsoorten, reptielen, zoogdieren waaronder vele andere apensoorten zoals de Gibbon. Het is dan ook een lust voor het oog om hier rond te lopen!

Minangkabau Hoogland

id_al_merapi2.jpg

Het koelere Minangkabau Hoogland wordt gevormd door de vulkanen Merapi en Singgalang. Hier leeft de Minangkabau stam met haar matrilineair systeem waar vererving via de vrouw gaat. De echtgenoot trekt in bij de familie van de vrouw. Interessant is de combinatie van de Islam, die sterk patriarchaal is, met het matriarchale systeem van de Minangkabau.

Toba Meer / Samosir Island

id_al_tobameer.jpg

Lake Toba is het grootste kratermeer ter wereld, ontstaan door de super vulkaan Toba. Hier zijn er maar een paar van op de wereld zoals in het Yellowstone Park in Amerika. De laatste mega-eruptie is al weer zo'n 70.000 jaar geleden, experts stellen dat deze uitbarsting het klimaat op de wereld destijds totaal heeft veranderd. Binnen het kratermeer ligt een eiland, Samosir; een mooie toeristische bestemming met diverse leuke attracties. Omdat het eiland op ongeveer 900 meter hoogte ligt; is het er overdag en 's nachts lekker koel. Op Samosir vindt u de nog authentieke leefgemeenschap van de Batik. Voor een uitbarsting hoeft u niet bang te zijn, de vulkaan is al een hele tijd uitgeblust.

Toba Batak volk

id_al_samosir (2).jpg

De Batak zijn een aantal aan elkaar verwante volkeren met elk hun eigen taal in Noord-Sumatra. De bekendste groep is de Toba Batak. De Batak zijn waarschijnlijk zo'n drie- tot vierduizend jaar geleden vanuit de Filipijnen en Borneo naar de hooglanden van Noord-Sumatra getrokken. De Toba Batak, Karo Batak, Simalungun Batak en Dairi zijn christelijk en hebben vaak een Bijbel in de lokale taal, de anderen zijn overwegend islamitisch. Op Sumatra zijn veel plekken te bezoeken die herleiden naar vroegere tijden en traditionele leefwijzen.

Tangkahan

id_al_tangkahan.jpg

Tangkahan is een plaatsje in een fantastisch jungle gebied. Het maakt deel uit van het Gunung Leuser Nationaal Park. Het is hier puur genieten van alle rust en de natuur. U kunt zwemmen in de rivier, of de rivier in een rubber band afzakken. Ook kunt u diverse watervallen en een natuurlijke hotspring bezoeken. Ook staat het gebied bekend om de olifantensafari’s die gemaakt kunnen worden. Deze olifanten worden door de lokale community ook gebruikt voor het werk in de jungle en slepen van zware takken. De reis naar Tangkahan kan alleen gemaakt worden per jeep, maar u wordt dan ook getrakteerd op een route met schitterende natuur en kleine dorpjes.

 

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam