Wijngaarden Kakheti
Charmant Sighnaghi
Churchkhela
- Vertrek uit Tbilisi
- Prachtige rit door dé wijnregio van Georgië
- Bezoek aan Sighnaghi, het Toscane van Georgië
- Het Bodbe-klooster bekijken
- Wijnproeverij & lunchen bij een lokale familie
- Workshop churchkhela maken
- Overnachting in Telavi
Wijnliefhebbers kunnen zich ongetwijfeld verheugen op vandaag. Na het ontbijt rijden we dwars door de schilderachtige Alazani-vallei, het hart van Kakheti: dé wijnregio van Georgië, waar ongeveer 75% van de Georgische wijn wordt geproduceerd. Ca. 8000 jaar geleden ontdekten wijnmakers dat de mineraalrijke, ijzerhoudende bodem ideaal is voor wijndruiven. In deze regio groeien honderden inheemse druivensoorten, waarvan de bekendste de rode Saperavi en de witte Rkatsiteli, Kisi en Mtsvane zijn. De wijnen uit dit gebied behoren tot de oudste ter wereld. Interessant genoeg is het woord ‘wijn’ afgeleid van het Georgische ‘gvino’. Bovendien heeft UNESCO de traditionele kleikruiken, waarin de (biologische) wijn wordt gerijpt en opgeslagen, uitgeroepen tot Cultureel Werelderfgoed.
Onderweg naar Sighnaghi, ook wel het Toscane van Georgië genoemd, maken we een stop bij het huismuseum van de beroemde Georgische poëet Alexander Chavchavadze. Het paleis waar hij woonde in het plaatsje Tsinandali lijkt net een sprookje en de schitterende tuinen zijn een lust om doorheen te wandelen.
Sighnaghi, een charmant dorpje uit de 18e eeuw, is omringd door een imposante stadsmuur met wachttorens. De Georgiërs beweren dat deze 4,8 km tellende muur, na de Chinese muur, de langste ter wereld is. Tijdens een wandeling over deze muur geniet u aan de ene kant van het prachtige uitzicht op het Kaukasus gebergte, met zijn gletsjers, en aan de andere kant van de uitgestrekte wijngaarden in de Alazani-vallei. Het is dan ook begrijpelijk dat veel Georgiërs hier graag hun weekend doorbrengen. In het nabijgelegen Bodbe-klooster, waar nog nonnen leven, zien we het graf van Nina, de grondlegger van het Georgisch-orthodoxe geloof.
Vervolgens rijden we door naar een lokaal wijnhuis voor een kennismaking met de Georgische wijncultuur. Een lid van de gastvrije lokale familie laat ons zien hoe mensen hier thuis wijn brouwen, een oude familietraditie. Proef gerust hoe de wijn smaakt! Hierna genieten we van een lokale lunch met regionale wijn. Het brood wordt vers gebakken in een kleioven. Wie het leuk vindt mag meehelpen. Een typische Georgische lekkernij is churchkhela, gemaakt van gedroogd druivensap en walnoten. Na een demonstratie kunt u proberen om er zelf een te maken. Een bijzondere ervaring!
We eindigen onze dag in Telavi. Hier maakt u nog een korte avondwandeling om de beroemde eeuwenoude cederboom te zien.