Rondreizen Oost-Canada

Whistler Lake
Jasper Spirit Islands
Banff Moraine Lake
Ottawa
Vancouver Stanleypark
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Zoek uw ideale rondreis

Rondreizen Oost-Canada

Bevolking

Canada heeft nu meer dan 32 miljoen inwoners en is het op-een-na grootse land ter wereld. Ongeveer 40% van de inwoners is van Engelse oorsprong, 25% van Franse oorsprong en 3% van Duitse oorsprong. Slechts 4% is oorspronkelijk afkomstig uit Canada. Verreweg de meeste inwoners wonen in of rondom de (grote) steden van Canada.

Eten en drinken

Canada heeft een sterk Europees georiënteerde keuken, in tegenstelling tot buurland Amerika. Voorheen waren vooral de Engelse gerechten populair, maar inmiddels is de keuken een echte smeltkroes geworden. Er is echter wel een verschil tussen de oost- en westkust. De westkust is vooral gebaseerd op Franse invloeden (Franse erwtensoep, vleespasteitjes, en poutine (patat met jus) zijn populair. Aan de oostkust zijn gerechten internationaler georiënteerd en zijn er ook veel Griekse, Italiaanse en Chinese restaurants. De Atlantische regio is wat traditioneler, zoals raspeltaart. DIt is een vleespastei met een pasta-achtige aardappel zonder zetmeel. Verder zijn kaas en vis populaire gerechten in heel Canada.

Voor een continentaal ontbijt (koffie of thee, toast met jam) betaalt u ca. 10 CAD. Indien u een uitgebreider ontbijt wilt, met worstjes, eieren etc. betaalt u ca. 15-20 CAD. Voor de lunch betaalt u ca.15-20 CAD. Voor het diner bent u gemiddeld 25-35 CAD kwijt. Dit zijn natuurlijk gemiddelden. In de ene plaats zult u meer of minder uitgeven dan de ander.

Geografie

Canada heeft een oppervlakte van bijna 10 m2 en is een enorm uitgestrekt land. Het zuiden grenst aan de Verenigde Staten, waarvan de grens grotendeels in een rechte streep loopt over de 49ste breedtegrens. In Het noordwesten grenst Canada ook aan de Verenigde Staten, maar dan aan de staat Alaska. Verder is Canada omringd door de Noordelijke IJszee in het noorden, de Baffin Bay in het noordoosten, de Atlantische Oceaan in het oosten en de Grote Oceaan in het westen. Canada is het op een na grootste land ter wereld (na Rusland).

Geschiedenis

De eerste bewoners van Canada zijn de Innuit (eskimo's) en indianen, ongeveer 35.000 jaar geleden. Pas 1000 n. Christus bereikten de Noorse Vikingen als eerste blanken Noord-Canada. Na de ontdekking van Columbus, in 1497, deed de Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni Caboto een poging om Canada te winnen. In 1534 maakten de Fransen aanspraak op delen van Canada en hadden zij vooral nederzettingen aan de oostkust opgezet. In 1604 kwamen de eerste Franse kolonisten, die onder de Compagnie de la Nouvelle France werd versterkt in het jaar 1627. De Engelse zeevaarder had in 1610 inmiddels de Hudson Bay ontdekt en belanden hiermee in een langdurige strijd met de Fransen. De gehele achttiende eeuw stond in het teken van conflicten tussen de Engelsen en Fransen. In 1763 hadden de Fransen (niet geheel vrijwillig) de macht afgestaan aan de Britten. Na een lange en zeer rumoerige periode, wereldoorlogen en opstandelingen is Canada pas in 1982 offcieël onafhankelijk verklaard van het Verenigd Koninkrijk.

Klimaat

De beste tijd om door Canada te reizen is het hele jaar door, afhankelijk van het gebied dat u kiest.

Het grootste deel van Canada heeft een landklimaat, variërend van een gematigd landklimaat in sommige zuidelijke delen van het land overgaand in een koeler landklimaat (soms zelfs subarctisch) klimaat in het noorden. Het noorden en noordoosten van Canada hebben een Toendraklimaat. Dit staat garant voor zeer koude winters en koele zomers met weinig neerslag.

De Rocky Mountains in het westen hebben een hooggebergteklimaat met soms eeuwige sneeuw en de temperatuur hele hele jaar door rond het vriespunt. De lagere gebieden van de Rocky Mountains hebben een koeler landklimaat.

De westkust heeft grotendeels een gematigd zeeklimaat , met milde winters, warme zomers en redelijke hoeveelheden neerslag waarvan er in de winter meer valt dan in de zomer Er is geen sprake van een echt droog- of regenseizoen.

Religie

Canada heeft veel verschillende nationaliteiten en dus ook veel verschillende godsdiensten, maar is geen zeer gelovig land. In Canada bestaat godsdienstvrijheid, terwijl kerk en staat gescheiden zijn. Van de gelovigen is het grootste gedeelte van de bevolking is Katholiek (ca. 47%), de tweede godsdienst in protestants (ca. 37%). Andere geloven zijn in Canada zeer klein.

Taal

Canada kent 2 officiële talen, namelijk Engels en Frans. Voor ca. 24% van de bevolking is Frans de moedertaal en voor 63% is dat Engels. Uiteraard kent Canada wel een eigen accent en zijn er delen in Frankrijk die zowel Franse als Engelse kenmerken vertonen, ook wel 'Franglais' genoemd. De Franse taal is vooral in het oosten sterk vertegenwoordigd, terwijl de rest van Canada grotendeels Engels spreekt.

Fooien

Fooien zijn in Canada gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer 1 CAD per kamer per nacht
Kofferdragers: ongeveer 1 CAD per koffer
Gids: ongeveer 5-8 CAD per dag
Chauffeur: ongeveer 2-5 CAD per dag

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

De fooien (“tip” of “gratuity”) zijn meestal niet inbegrepen bij een restaurantrekening. Ze maken echter een belangrijk deel uit van het salaris van het bedienend personeel. Bent u tevreden met de service laat dan 15% - 20% fooi op tafel liggen, anders op zijn minst 10% fooi. Aangezien de meeste buitenlandse gasten niet aan deze gewoonte gewend zijn, wordt in sommige gevallen onder de "tax" de “tip” of “gratuity" meegerekend. Kijk dus goed de rekening na voordat u gaat betalen! Ook wanneer u geen fooi geeft, betaalt het bedienend personeel belasting over de vermeende fooien die ze dat jaar gekregen hebben! Bij gebruik van uw creditcard kunt u de fooi in het speciale vakje opschrijven.

Voor taxichauffers kunt u ca. 10-15% fooi van het ritbedrag aanhouden.

Ottawa

ca_al_ottawaa.jpg

Ottawa is de hoofdstad van Canada en alleen al daarom een must-see gedurende een reis door dit bijzondere land. Ooit begon Ottawa als een kleine handelsstad, maar inmiddels is het uitgegroeid tot volgroeide en veelzijdige stad. Indrukwekkend is Parliament Hill. In dit gebouw vindt u de regering, de volksvertegenwoordiging en de senaat. Het is dan ook niet gek dat dit het politieke centrum van Canada is geworden. Bezoek het prachtige park dat naast 'The Hill' ligt of bezoek een authentieke markt in het shopping district. Ottawa is een multiculturele stad en door de vele wijken zoals Chinatown, Littly Italy en andere wijken kunt u hier ook culinair goed terecht. Kortom, een bezoek aan Ottawa is beslist de moeite waard.

Québec City

quebec.jpg

Als voormalige hoofdstad van Canada kan Quebec niet worden overgeslagen tijdens een reis door het zuidoosten van het land. Deze stad wordt gezien als één van de mooist bewaarde koloniale steden ter wereld. Quebec heeft een veelzijdige geschiedenis en dat zorgt voor een bijzondere cultuur in de stad. Quebec werd in eerste instantie door de Fransen bezet, waarna de Engelsen het in de achttiende eeuw overnamen. Sla een bezoek aan het oude gedeelte van de stad zeker niet over. Dit gedeelte staat sinds 1985 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens een wandeling door deze bijzondere stad zult u merken dat er nog vele gebouwen uit de negentiende eeuw staan, zoals het parlementsgebouw. Liefhebbers van kunst kunnen zich verbazen in het Nationaal Museum Beaux-Arts du Quebec.

Niagara Watervallen

Niagara helikopter rondvaart

De Niagara watervallen bevinden zich in de provincie Ontario en staan bekend als één van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen in Canada. Door de speciale vorm van de watervallen, staan deze ook wel bekend als 'Horseshoe Falls'. De halve ronding waar de watervallen hun bijnaam aan te danken hebben is ook te bezoeken met een rondvaartboot. Wees goed voorbereid, want door al het kletterende water kunt u wellicht ook nat worden. Het is ook mogelijk om de watervallen van bovenaf te bekijken. Bijzonder aan de locatie van de watervallen is het feit dat het precies op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten ligt. Hierdoor is het mogelijk om de watervallen vanuit twee verschillende landen te bezoeken. Kortom, de Niagara watervallen zijn een absoluut hoogtepunt tijdens u reis door Oost-Canada.

 
Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam