NRV- Frequently Asked Questions(FAQ)
v.a. 3969
i
Prijs p.p. is gebaseerd op:
Vertrekdatum
06-10-2024
Reisduur
20 dagen
Aantal personen
2 volwassenen
Incl. 250 korting
i
Groepsreizen Sale
i
Voorwaarden Groepsreizen Sale
- Enkel geldig voor nieuwe boekingen van groepsreizen bij vertrek t/m 2025
- Korting is niet geldig bij het afnemen van een gedeelte van een reis
- Korting is van toepassing op de basis verkoopprijs
- Deze actie loopt van 9 t/m 28 mei 2024
Het Beste van Brazilië, Argentinië & Chili
20 dagen | Groepsreis
Boek v.a. 3969
Bekijk dagprogramma
Prijs p.p. is gebaseerd op:
Vertrekdatum
06-10-2024
Reisduur
20 dagen
Aantal personen
2 volwassenen
Voorwaarden Groepsreizen Sale
- Enkel geldig voor nieuwe boekingen van groepsreizen bij vertrek t/m 2025
- Korting is niet geldig bij het afnemen van een gedeelte van een reis
- Korting is van toepassing op de basis verkoopprijs
- Deze actie loopt van 9 t/m 28 mei 2024
Overzicht
Data & Prijzen
Dagprogramma
Hotels
Extra’s
Reviews
Reisleiding
Praktische informatie
De natuurlijke wonderen van Latijns-Amerika
 • Intercontinentale vlucht met KLM en 4 binnenlandse vluchten
 • Dagexcursies naar de Perito Moreno-gletsjer en Torres del Paine NP
 • Bezoek Braziliaanse en Argentijnse zijde van de Iguazú-watervallen
 • Verblijf in wereldsteden Rio de Janeiro en Buenos Aires
 • Wandelen door het schitterende Los Glaciares Nationaal Park
 • Kleine groepen met max. 22 deelnemers
Bent u klaar om drie van de meest adembenemende bestemmingen in Zuid-Amerika te ontdekken? Tijdens deze 20-daagse groepsreis door Brazilië, Argentinië en Chili ervaart u de voornaamste bezienswaardigheden van deze drie landen. Sta versteld van de Iguazú-watervallen midden in een weelderig subtropisch regenwoud, verken het schitterende wandelgebied van Los Glaciares Nationaal Park, kom oog in oog te staan met de Perito Moreno-gletsjer en zijn ongelooflijke ijsbreuken, en bezoek met Torres del Paine Nationaal Park hét hoogtepunt van Chileens Patagonië. Eindig bij het ‘einde van de wereld’ in Ushuaia en ervaar de natuurlijke wildernis van Patagonië.

Reviews

8
De tijd in Buenos Aires vond ik erg kort, terwijl dit een geweldige stad is. Als de mogelijkheid er is zou ik de tijd in Rio verkorten en minimaal een dag lager in BA in de reis opnemen. Verder heel veel mooie en indrukwekkende belevenissen ervaren. Het vele reizen is het allemaal waard. Wat wel vreemd is dat sommige parken niet in de prijs zijn inbegrepen, terwijl dit wel in het programma is opgenomen, neem dit gelijk mee in de prijs van de reis, zodat je de toegangskaarten niet hoeft aan te schaffen tijdens de reis.
de Vos
Reviewdatum: 30-11-2023
8
Verrassende prachtige natuur. De binnenlandse reizen gingen erg vlot. De begeleiding was erg goed. We hadden graag nog een extra dag in Buenos Aires gehad.
NRV reiziger
Reviewdatum: 26-11-2023
9
Geweldige reis. We werden verwelkomt door onze reisleidster Yvonne (Wat een geweldige meid) Rio de Janeiro is geen toevoeging aan de reis zonde om daar twee hele dagen te verblijven. Daarna de watervallen .Yvonne had vernomen dat het park dicht zou gaan ivm de vele neerslag. Direct werd er gebeld en we konden nog dezelfde dag daar naar toe. Met instemming van het reis gezelschap werd besloten rechtstrees van het vliegveld naar de Argentijnse kant en niet naar het hotel. Het was geweldig en wij waren blij dat het zo was gegaan. De volgende dagen hebben we genoten van de excursies en vele mooie uitzichten het was overweldigend. Als hoogte punt de Perito Moreno gletsjer. Niet te bevatten wat je ziet. Ook de nationale parken waren een lust om in te wandelen. Ook de busreis naar Ushuaia was mooi. Wij hadden een lijndienst bus die half vol was, wat extra comfort gaf met snelle stops en een snelle overgang van Chili naar Argentinië. Zo kwamen we op tijd in Ushuaia aan waar we het stadje nog konden verkennen. Hier een paar excursies gedaan maar die waren gedeeltelijk niet om aan te zien (zeer toeristisch). Daarna nog een overnachting in Buenos Aires. Zeer mooie stad waar je eigenlijk meerdere dagen kan vertoeven.
NRV reiziger
Reviewdatum: 23-11-2023
8
Goed verzorgde rondreis. In korte tijd veel zien.
Klaassen
Reviewdatum: 20-11-2023
9
Mooie reis met veel hoogtepunten! Van de watervallen tot aan de gletsjer, alles is prachtig en indrukwekkend om te zien. Het was fijn dat sommige stukken per vliegtuig werden gedaan, dat scheelt een hoop tijd in de bus. Houd wel rekening met een aantal reisdagen en dat je mobiel genoeg moet zijn om stukken te kunnen lopen.
van Manen
Reviewdatum: 20-11-2023
9
mooi, vermoeiend, druk programma, extra kosten ivm excursies, veel contant geld (dollars) meenemen ivm slechte pinmogelijkheden Argentinië
NRV reiziger
Reviewdatum: 18-12-2023
8
Het was een geweldige reis met veel hoogtepunten en een mooie combinatie van steden en natuur.
NRV reiziger
Reviewdatum: 17-12-2023
7
Interessante, veelzijdige reis. Te weinig tijd in Rio en Buenos Aires
NRV reiziger
Reviewdatum: 17-02-2023
8
Een fantastische reis, waarbij je in relatief korte tijd heel veel kunt zien
Reumer
Reviewdatum: 12-03-2024
10
De reis was fantastisch, alles perfect geregeld, een uitstekende reisleider en zeer afwisselend.
NRV reiziger
Reviewdatum: 12-03-2024
9
Reis zat goed in elkaar . Alleen zouden wij iets langer in Buenos Aires willen zijn . Wij vonden de hotels met ontbijten heel goed . Excursies super duur . Wat hadden veel geluk met super fijne groep .Is natuurlijk altijd verschillend . De Belgische reisleider Wout was fantastisch . Hij woont al 20 jaar in Zuid Amerika . Wij hadden ook geweldige gids Rob bij fiets tocht . En hele goede gids Jack bij wandeling in Ushuaia tijdens honden wandeling . We hebben ‘n fantastisch reis gehad .
NRV reiziger
Reviewdatum: 11-03-2024
10
Het was een geweldig goed georganiseerde groepsreis.
Klessens
Reviewdatum: 11-02-2024
9
Zeer goede ervaring en erg afwisselend. We hadden een enorm leuke en sociale groep en met Wouter een fijne reisleider. De bussen, de hotels en de bedden waren prima. Binnenlandse vluchten overbrugden de grote afstanden en waren goed geregeld. Sommige excursies waren erg aan de prijs. We hadden deze reis voor geen geld willen missen. Iguacu en petito Moreno waren overweldigend, Buenos Aires vonden wij interessant en het was bijzonder om in Ushuaia te kunnen zijn. We kwamen in Torres del Paine zelfs een poema op jacht tegen! We zijn moe maar zeer voldaan teruggekeerd.
van der Vlugt
Reviewdatum: 10-03-2024
10
Fantastische reis, heel afwisselend, in korte tijd veel hoogtepunten.
NRV reiziger
Reviewdatum: 10-03-2024
9
Wij hadden een prachtige reis. Het weer zat in positieve zin heel erg mee dus we konden goed genieten van vergezichten in de prachtige natuur. De Patagonische wind maakten wij maar kort mee. Watervallen, gletsjers, bergen met besneeuwde toppen, de nationale parken, het was fantastisch mooi. De hotels waren strategisch goed gelegen of vanwege het uitzicht goed gelegen. Je moet rekening houden met duurdere tot soms te dure excursies. Vooral Rio de Janeiro was erg prijzig en de lokale gidsen wisselend qua kennis en kunde. Je moest het een beetje treffen daar. We vonden wel de Sambaschool verrassend leuk omdat we na carnaval alles mochten fotograferen. We wisselden om naar lokale valuta in Argentinië en Brazilië vanwege de dan gunstige koers met hulp van de reisleider. In Chili betaalde we alles met creditcard. Tijdens de vluchten was het een loterij of je overbagage moest betalen, 15 kilo was niet altijd de grens voor het binnenlandse verkeer. Vriendelijke mensen en vooral prima reisleider Wouter en een leuke groep medereizigers.
Brummel
Reviewdatum: 10-03-2024
8
De reis begon erg chaotisch. Het bleek dat de info die we van te voren hadden gekregen over te boeken excursies daar ter plekke niet overeen kwam met de info die de reisleidster had. Helaas gaf zij aan dit ook ervaren te hebben bij de groep voor ons. Onze reisleidster pakte het goed op en heeft erg haar best gedaan om alles in goede banen te leiden en uiteindelijk hebben we een prachtige reis gemaakt met veell bezienswaardigheden en extra's door haar inzet. Onze reisleidster was Linda. Even wennen dat je haar de dingen moest vragen, maar dat wende snel en dan wist ze goed te handelen. Al met al een heel fijne en mooie reis, maar het is wel van belang de optionele excursies af te stemmen met de reisleider aldaar.
Mager
Reviewdatum: 09-12-2022
9
Een reis is al voor een groot deel geslaagd met een zeer betrokken en inspirerende reisleider wat zeer zeker bij ons het geval was.Mooie reis , gezellige groep.
Stout
Reviewdatum: 09-02-2024
10
Goed georganiseerd, fijne reisleiding.
Boom
Reviewdatum: 08-12-2022
8
Mooie reis maar wel veel reisdagen
Plug
Reviewdatum: 07-11-2022
9
Zeer mooie en prachtige reis. Ondanks de vele reisuren in bus en vliegtuig. Onze reisleider Arie is een zeer behulpzaam en spontane gids. Door zijn vriendelijke persoonlijkheid heeft hij aan deze fantastische reis een extra dementie gegeven
Stout
Reviewdatum: 07-02-2024
8
Goed georganiseerd, goede balans tussen tijd voor gezamenlijke groepsactiviteiten en tijd voor vrije besteding
NRV reiziger
Reviewdatum: 07-02-2023
9
Hele bijzondere reis. Je krijgt veel waar voor je geld.
Kozich
Reviewdatum: 06-11-2023
7
We hadden met Wouter een uitstekende en kundige reisleider getroffen die ons alle mooie zaken van de reis heeft laten meemaken. Wel dient aangemerkt te worden dat voor veel van de foto's die getoond worden van met name Patagonie zowel goed weer als een goede conditie benodigd zijn. Om deze uitzichten te bereiken zijn namelijk trekkingen nodig van enkele uren over slechte paden. Ook zeer belangrijk is dat voldoende contant geld wordt meegenomen (dollars of euro) welke ter plaatste kan worden gewisseld. De koers van de argentijnse peso was namelijk 1 op 150 officieel maar bij de plaatselijke kantoortjes 1 op 260 tot wel 290 ! Dat scheelt dus dik 73%. Vergeet niet dikkere kleding en sjaal/muts/handschoenen mee te nemen want de wind maakt het soms erg koud.
NRV reiziger
Reviewdatum: 06-11-2022
9
de organisatie was voortreffelijk, gids Arie verdient de hoogste lof, sommige excursies waren wat aan de dure kant
NRV reiziger
Reviewdatum: 06-02-2024
8
Een prachtige reis met vele hoogtepunten. Door het volle programma wel te weinig tijd in Torres del Paine Chili. Daar zou een extra wandel dag ingelast kunnen worden.
Oderkerk
Reviewdatum: 05-12-2023
8
Veel gezien op korte tijd, prachtige natuur, heel imposant. Enige minpunten waren sommige hotels, dure excursies en onervaren reisleiding. Verder zijn we heel tevreden, Iguazu en Perito Moreno hebben onze hoge verwachtingen zelfs nog overtroffen.
Honshoven
Reviewdatum: 05-11-2023
8
goed georganiseerd alles werd goed opgelost ter plaatse als er iets mis ging
DE DECKER
Reviewdatum: 05-01-2023
Bekijk reviews (27)

Dagprogramma

Dag 1Amsterdam - Rio de Janeiro
 • Rechtstreekse KLM-vlucht Amsterdam - Rio de Janeiro
 • Aankomst Rio de Janeiro
 • Ontvangst op het vliegveld door Nederlandssprekende reisleider
 • Eerste overnachting nabij Copacabana-strand in Rio de Janeiro
Op Schiphol stapt u op het vliegtuig. Vandaag vliegt u naar Rio de Janeiro, het beginpunt van uw rondreis door Brazilië, Argentinië & Chili! Wat keek u uit naar dit moment. Tijdens de rechtstreekse vlucht fantaseert u over de natuurwonderen die u gaat zien. Zien we toekans of andere tropische vogels overvliegen tijdens onze dagexcursie naar de Iguazú-watervallen? Zou er net een ijsschots afbreken tijdens ons bezoek aan de Perito Moreno-gletsjer? Bent u het eens met de stelling dat Torres del Paine Nationaal Park één van de mooiste plekken op aarde is? Fijn dat deze drie ‘mustsees’ standaard in het reispakket zitten. Ook prettig dat we vier binnenlandse vluchten maken, de afstanden tussen bestemmingen zijn soms groot. Minstens zo ideaal: de vrije dagen en optionele mogelijkheden in ons programma – u stemt deze groepsreis makkelijk af op uw persoonlijke interesses. Vraag de Nederlandssprekende reisleider ter plekke eventueel om meer informatie. Hij is een expert en begrijpt uw wensen precies. Vanavond landen we in Rio de Janeiro, de beroemdste stad van Brazilië. Fijn dat de Nederlandssprekende reisleider de groep hier opwacht. Met een privétransfer rijden we samen naar ons hotel nabij het strand Copacabana in Rio de Janeiro. De komende drie nachten verblijven we nabij Rio’s meest iconische strand.
Bekijk het volledige programma

Hotels

Hieronder ziet u een selectie van de accommodaties die wij tijdens onze groepsreizen gebruiken. De accommodaties die wij publiceren zijn voorbeeldhotels, waardoor het kan voorkomen dat u soms in andere accommodaties verblijft. Uiteraard zijn deze hotels van gelijkwaardige kwaliteit. De accommodaties worden regelmatig door ons bezocht en gecontroleerd op kwaliteit en service.

Windsor Plaza Copacabana
Rio de Janeiro Drieenhalve ster
Zwembad Gratis WiFi Bar Restaurant Sportfaciliteiten Airco bij accommodatie

Op loopsafstand gelegen van het beroemde Copacabana strand van Rio de Janeiro ligt hotel Windsor Plaza Copacabana.

Een heerlijk hotel om het bruisende Rio de Janeiro te ontdekken. Het hotel is van alle gemakken voorzien. Er is een rooftop zwembad en terras met mooie vergezichten. Een fitness en een restaurant waar het ontbijtbuffet wordt geserveerd. De WiFi in het hele hotel is gratis.

De kamers zijn netjes ingericht en voorzien van tv, minibar, kluisje en airconditioning.
De badkamer heeft een douche, gratis toiletartikelen en een haardroger.

Lees meer
Windsor Martinique Rio de Janeiro
Rio de Janeiro Driesterren
Gratis WiFi Wasservice Zwembad Sportfaciliteiten Restaurant Bar Airco bij accommodatie

Het hotel Windsor Martinique is uitstekend gelegen in Rio de Janeiro. Deze fijne accommodatie is gelegen op loopafstand van de beroemde stranden Copacabana en Ipanema. In de directe omgeving van het hotel liggen diverse leuke restaurantjes, bars en winkels. Door de centrale ligging van het hotel maakt u gemakkelijk een uitstapje per taxi of openbaar vervoer naar de rest van de stad. Zo ligt het beroemde beeld van Christus de Verlosser op ongeveer vier kilometer van de accommodatie. Het hotel heeft verschillende faciliteiten waar u gebruik van kunt maken. Zo heeft het een bar en een restaurant dat naast Braziliaanse specialiteiten ook verschillende internationale gerechten serveert. In de gemeenschappelijke ruimtes van het hotel is er gratis Wi-Fi beschikbaar zodat u uw fantastische foto's met thuis kan delen. Voor de liefhebber is er ook een fitnessruimte aanwezig. Het kleine zwembad is gelegen op het dak en heeft een zonneterras met ligbedden. Neem een frisse duik aan het einde van de dag. Tevens kunt u hier ook een verkoelende cocktail drinken. De hotelkamers zijn comfortabel ingericht en zijn voorzien van een airco, gratis Wi-Fi, minibar, kluisje, telefoon en TV. De ideale plek om uw even terug te trekken en tot rust te komen. De badkamers zijn uitgerust met een douche, föhn en gratis toiletartikelen. Windsor Martinique is de ideale uitvalsbasis en biedt zowel een actief als relaxt verblijf. Ontdek de wonderen van deze stad!

Lees meer
Bekijk alle hotels

Extra’s

Bij deze rondreis is het mogelijk om diverse extra's bij te boeken, waardoor de reis nog meer op maat te maken is.

Corcovado

Rio de Janeiro - Halve dagexcursie Corcovado met het Christusbeeld

Excursie
Overal in de stad kunt u de mooiste ansichtkaarten van Rio de Janeiro zien het kopen. Op deze ansichtkaarten is de bekendste bezienswaardigheid van deze prachtstad te vinden, namelijk het standbeeld van Christus de Verlosser op de berg Corcovado. Wilt u deze niet liever in echt en van dichtbij zien in plaats van via een ansichtkaart? Ga dan mee op deze fantastische tour! Corcovado is een 710 meter hoge granietkoepel die zicht bevindt in Floresta da Tijuca, een nationaalpark. De wandeling begint in de buurt van Cosme Velho waar u de trein of bus pakt door het Floresta de la Tijuca. Dit is het grootste stadsbos van de hele wereld, een prachtige reis. Vanaf de 710 meter hoge top heeft u een werkelijk waar prachtig uitzicht over de stad, inclusief de Guanabara baai, de stranden van de zuidelijke zone en de Rodrigo de Freitas lagune. Kijk uw ogen uit en bewonder deze prachtige plek. Geniet van de frisse lucht en laat u omver blazen door het uitzicht en één van de bekendste standbeelden ter wereld!
Wist u dat dit standbeeld werd ingehuldigd in 1931?

Duur: ca. 4 uur lang (ochtend of middag)
Inclusief: vervoer en Engelssprekende gids
Exclusief: fooien

Minimaal 6 deelnemers- prijs ca. 110 USD per persoon
Minimaal 8 deelnemers- prijs ca. 95 USD per persoon
Minimaal 10 deelnemers- prijs ca. 86 USD per persoon
Minimaal 13 deelnemers- prijs ca. 79 USD per persoon
Minimaal 17 deelnemer- prijs ca. 72 USD per persoon
Minimaal 22 deelnemers- prijs ca. 70 USD per persoon
Lees minder
Bekijk alle mogelijkheden (13)

Praktische informatie

Specifiek voor deze reis
Vluchtinformatie
Goed voorbereid op reis
Veelgestelde vragen
Inclusief
 • Retourvluchten
 • Luchthavenbelastingen en brandstofheffing
 • Binnenlandse vlucht Rio de Janeiro - Foz do Iguaçu, Puerto Iguazú - Buenos Aires, Buenos Aires - El Calafate en Ushuaia - Buenos Aires
 • Ruimbagage (zie Praktische informatie)
 • Ruimbagage binnenlandse vluchten 15kg
 • Handbagage (zie Praktische informatie)
 • Rondreis per comfortabele touringcar met airconditioning (afmeting is afhankelijk van groepsgrootte)*
 • Nederlandssprekende reisleider van dag 1 t/m 19
 • Engelssprekende lokale gids in Foz do Iguaçu, El Calafate en Puerto Natales
 • Verblijf in goed verzorgde middenklasse hotels
 • Verblijf in Rio de Janeiro bij het wereldberoemde strand van Copacabana
 • Verblijf in het hart van Buenos Aires
 • Iedere dag ontbijt
 • Halve dagexcursie Braziliaanse zijde Iguaçu-watervallen**
 • Dagexcursie Argentijnse zijde Iguazú-watervallen**
 • Zelfstandige wandelingen in Los Glaciares Nationaal Park vanaf El Chaltén
 • Dagexcursie: de beroemde Perito Moreno-gletsjer bewonderen**
 • Dagexcursie Torres del Paine Nationaal Park inclusief entreegelden
 • Toeristenbelasting.
Exclusief
 • Entreegelden: ca. € 94 p.p. (omgerekend ca. 103 USD p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
 • Eventuele optionele excursies (zie Extra's)
 • Overige maaltijden
 • Fooien
 • Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking
 • Reserveringskosten: € 35 per boeking
 • SGR bijdrage: € 5 per persoon

Dagprogramma

Dag 1Amsterdam - Rio de Janeiro
 • Rechtstreekse KLM-vlucht Amsterdam - Rio de Janeiro
 • Aankomst Rio de Janeiro
 • Ontvangst op het vliegveld door Nederlandssprekende reisleider
 • Eerste overnachting nabij Copacabana-strand in Rio de Janeiro
Op Schiphol stapt u op het vliegtuig. Vandaag vliegt u naar Rio de Janeiro, het beginpunt van uw rondreis door Brazilië, Argentinië & Chili! Wat keek u uit naar dit moment. Tijdens de rechtstreekse vlucht fantaseert u over de natuurwonderen die u gaat zien. Zien we toekans of andere tropische vogels overvliegen tijdens onze dagexcursie naar de Iguazú-watervallen? Zou er net een ijsschots afbreken tijdens ons bezoek aan de Perito Moreno-gletsjer? Bent u het eens met de stelling dat Torres del Paine Nationaal Park één van de mooiste plekken op aarde is? Fijn dat deze drie ‘mustsees’ standaard in het reispakket zitten. Ook prettig dat we vier binnenlandse vluchten maken, de afstanden tussen bestemmingen zijn soms groot. Minstens zo ideaal: de vrije dagen en optionele mogelijkheden in ons programma – u stemt deze groepsreis makkelijk af op uw persoonlijke interesses. Vraag de Nederlandssprekende reisleider ter plekke eventueel om meer informatie. Hij is een expert en begrijpt uw wensen precies. Vanavond landen we in Rio de Janeiro, de beroemdste stad van Brazilië. Fijn dat de Nederlandssprekende reisleider de groep hier opwacht. Met een privétransfer rijden we samen naar ons hotel nabij het strand Copacabana in Rio de Janeiro. De komende drie nachten verblijven we nabij Rio’s meest iconische strand.
Dag 2Rio de Janeiro
 • Vrije dag
 • Verken de diverse wijken van Rio de Janeiro (optioneel)
 • Stadstour per jeep inclusief Santa Teresa (optionele excursie)
 • Halve dagexcursie Corcovado met het Christusbeeld (optionele excursie)
 • Tweede overnachting Rio de Janeiro
Rio de Janeiro is een bruisende stad dat zich uitstrekt tussen de door jungle bedekte bergen en witte zandstranden aan de Atlantische kust. De schoonheid van Rio de Janeiro is legendarisch: de Corcovado met het Christusbeeld, de Sugar Loaf-berg, de stranden Copacabana en Ipanema, en het grootste stedelijk tropisch regenwoud ter wereld.

Vandaag heeft u de dag ter vrije besteding. Er is verder veel te beleven in de diverse wijken waaronder het centrum met één van de mooiste kerken van Brazilië (Candelária-kerk) en de artistieke wijk Santa Teresa waar trams de slingerende met kinderkopjes bedekte straten beklimmen. De reisleider geeft u graag tips, hij kent alle leuke plekken in deze wereldstad! Er zijn ook diverse optionele excursies mogelijk waaronder een bezoek aan Corcovado. Van overal in de stad ziet u het standbeeld van Christus de Verlosser op de berg Corcovado. Dit 38 meter hoge standbeeld is bedekt met een mozaïek van speksteen en is het grootste Art Deco-sculptuur dat ooit is gebouwd. Via een tandradbaan bereikt u de voet van het standbeeld. De tandradbaan verlaat de wijk Cosme Velho en beklimt de steile hellingen met het dichte bos van het tropische regenwoud Floresta da Tijuca. Vanaf de top heeft u een adembenemend uitzicht over de stad met de baai van Guanabara, de stranden en de Rodrigo de Freitas-lagune. ’s Avonds wordt het Christusbeeld verlicht wat het een oriëntatiepunt maakt dat vanuit de hele stad zichtbaar is.

Wilt u de bruisende en veelzijdige stad Rio de Janeiro verkennen maar heeft u geen idee waar u moet beginnen? Dan is de stadstour per jeep inclusief een bezoek aan Santa Teresa een absolute aanrader! De tour begint langs de stranden van de Copacabana, Botafogo en Flamengo rondom de baai van Guanabara, waar u een subliem uitzicht heeft op de bekende Sugar Loaf-berg, de pittoreske jachthavens en Niterói op de achtergrond. Onderweg naar de wijk Santa Teresa brengt u eerst een bezoek aan het historische stadscentrum van Rio, waar u de omgeving zult verkennen. Vervolgens rijdt u door de levendige wijk Lapa naar Santa Teresa. De kronkelende smalle straatjes en kleurrijke historische gebouwen van Santa Teresa karakteriseren het Boheemse gebied, terwijl vanaf de top van de heuvel enkele van Rio's beste uitzichten op weelderige landschappen en de baai van Guanabara zich ontvouwen. De gids vertelt tijdens een mooie wandeling door de geplaveide wegen, trappen en steegjes meer over de culturele en historische details zodat u optimaal kunt genieten van de Boheemse sfeer.
Weetje
Het standbeeld van Christus de Verlosser wordt beschouwd als één van de zeven nieuwe wereldwonderen.
Dag 3Rio de Janeiro
 • Vrije dag
 • Ontspan op de wereldberoemde stranden van Rio: Copacabana, Ipanema of Leblon (optioneel)
 • Panoramische stadstour per jeep inclusief samba school (optionele excursie)
 • Halve dagexcursie Sugar Loaf-berg (optionele excursie)
 • Derde overnachting Rio de Janeiro
Vandaag heeft u de dag ter vrije besteding en kunt u heerlijk relaxen op één van de stranden waaronder het wereldberoemde strand Copacabana, het stijlvolle strand Ipanema en het rustige strand Leblon. Er zijn ook diverse optionele excursies mogelijk waaronder een bezoek aan Sugar Loaf (Suikerbroodberg) en of een panoramische stadstour per jeep inclusief een bezoek aan een samba school. De Sugar Loaf is naast Corcovado de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Tijdens het eerste deel van de excursie maakt u een panoramische wandeling door het centrum van de stad met als hoogtepunt de moderne Metropolitan-kathedraal. Deze kathedraal is gebouwd in de vorm van een piramide en beschikt over een indrukwekkend glas-in-lood-werk. Vanuit het stadscentrum gaat u via het grootste publieke park van Rio de Janeiro (Flamengo Park) richting de wijk Urca. Hier gaat u aan boord van de kabelbaan voor een klim over ruige vegetatie naar de 395 meter hoge top van de Sugar Loaf. Bezoekers kunnen genieten van het panoramische uitzicht over Rio de Janeiro!

Bent u altijd al nieuwsgierig geweest naar het swingende Carnaval, wat jaarlijks groots gevierd wordt in de stad van de Samba? Boek dan de panoramische stadstour per jeep inclusief samba school. In samenwerking met twee van de beroemdste sambascholen van Rio kunt u een uniek kijkje nemen in het leven van de Carnaval. Daarnaast rijdt u per jeep langs het historische stadscentrum van Rio, de prachtige kunstlijn rondom de baai van Guanabara en het open stadion Sambódromo, waar jaarlijks het Carnaval spektakel plaatsvindt. Laat u inspireren door de vrolijke sambaklanken die deze veelzijdige stad rijk is!
Weetje
De Metropolitan-kathedraal is gebouwd in een moderne stijl en gebaseerd op de Maya-bouwstijl van piramides.
Dag 4Rio de Janeiro - Foz do Iguaçu - Iguaçú-watervallen
 • Vertrek Rio de Janeiro
 • Eerste binnenlandse vlucht: van Rio de Janeiro naar Foz do Iguaçú
 • Halve dagexcursie Braziliaanse zijde Iguaçú-watervallen
 • Eerste overnachting in toegangspoort Foz do Iguaçu
Vandaag vliegen we met een binnenlandse vlucht van Rio de Janeiro naar Foz do Iguaçú. Foz do Iguaçú is de toegangspoort tot de Iguaçú-watervallen. De Iguaçú-watervallen zijn de meest spectaculaire watervallen van Zuid-Amerika. Het donderend geraas komt van de in totaal 275 watervallen die over de drie kilometer brede afgrond naar beneden storten. Het sproeiende water veroorzaakt de continue aanwezige regenbogen. Iguaçú is ook het punt waar drie landen samenkomen: Brazilië, Argentinië en Paraguay. De twee nationaal parken van de Iguaçú-watervallen (Iguaçu in Brazilië en Iguazú in Argentinië) zorgen voor het behoud van het kostbare regenwoud. Met een privétransfer rijden we samen naar ons hotel in Foz do Iguaçu.

Terwijl een bezoek aan de Argentijnse zijde van de Iguazú-watervallen een hele dag in beslag kan nemen door zijn vele wandelpaden, wordt de Braziliaanse zijde vooral bezocht voor het panoramische uitzicht op de Garganta do Diabo (keel van de duivel). ’s Middags genieten we van een halve dagexcursie naar de Braziliaanse zijde van het spectaculaire Iguaçu Nationaal Park. Vanaf het bezoekerscentrum gaan we aan boord van een panoramische bus die ons door de subtropische vegetatie naar het begin van de wandelpaden brengt. Onderweg zien we mogelijk vlinders, tropische vogels, neusberen en apen. Aan de Braziliaanse zijde is een 1,2 kilometer lange wandelroute die ongeveer twee uur duurt. Hier genieten we van een panoramisch uitzicht op de Argentijnse zijde van de watervallen. Ideaal om foto’s te maken. Het parcours eindigt bij het meest indrukwekkende gedeelte van de watervallen: Garganta do Diabo (keel van de duivel). Dit is het punt waar 14 afzonderlijke watervallen samenkomen en samen ’s werelds meest krachtige waterval vormen!
Goed om te weten
De binnenlandse vlucht van Rio de Janeiro naar Foz do Iguaçú gaat in de meeste gevallen via São Paulo. Afhankelijk van de vluchttijden kan het voorkomen dat de halve dagexcursie naar de Braziliaanse zijde op dag 6 wordt uitgevoerd.

Goed om te weten
De kracht van de rivier bij Garganta do Diabo kan behoorlijk zwaar zijn en nevel veroorzaken. Neem als tip een plastic zak mee om uw camera te beschermen.

Dag 5Iguazú-watervallen
 • Dagexcursie Argentijnse zijde Iguazú-watervallen (inclusief)
 • Tweede overnachting Foz do Iguaçu
Vandaag maken we een dagexcursie naar de Argentijnse zijde van het spectaculaire Iguazú Nationaal Park. ’s Ochtends vroeg steken we de internationale brug over die de steden Foz do Iguazú (Brazilië) en Puerto Iguazú (Argentinië) verbindt. Vergeet uw paspoort niet mee te nemen, want vandaag steken we de grens over! Bij het bezoekerscentrum van het nationale park gaan we aan boord van de trein die ons in acht minuten naar het Cataratas treinstation brengt. De 800 meter aan hoog gelegen loopbruggen en 1,6 kilometer aan laag gelegen loopbruggen zijn verhoogd van de junglevloer om zo geen schade te veroorzaken aan de flora en fauna. In dit deel van het regenwoud vinden we een grote verscheidenheid aan varens, orchideeën, begonia's, vogels en vlinders. Onderweg vertelt de lokale gids ons meer over de flora en fauna van het nationale park. Lopen over de hoog gelegen loopbruggen geeft ons een panoramisch uitzicht over de watervallen en het aangrenzende regenwoud. Vanaf de laag gelegen loopbruggen hebben we zicht op de watervallen en kunnen we de omvang van de watervallen op ons in te laten werken. Bij het Cataratas treinstation maken we een 18 minuten durende treinrit naar het Garganta treinstation. De 1,2 kilometer aan loopbruggen brengen ons over verschillende kleine eilandjes naar de Garganta del Diablo (duivelskeel). Het uitzicht dat we hebben vanaf het platform dat hangt over de rand van de Garganta del Diablo is ongetwijfel hét hoogtepunt van ons bezoek aan de watervallen. Terwijl we omlaag kijken door de nevel zien we vogels vliegen en regenbogen vormen over de canyon. Schitterend!
Weetje
Ruim 80% van de watervallen liggen aan de Argentijnse zijde.
Dag 6Foz do Iguaçu (Brazilië) - Puerto Iguazú (Argentinië) - Buenos Aires
 • Vertrek Foz do Iguaçu
 • Privétransfer naar de Argentijnse stad Puerto Iguazú
 • Tweede binnenlandse vlucht: van Puerto Iguazú naar Buenos Aires
 • Vrije middag (afhankelijk van de vluchttijd)
 • Eerste overnachting in wervelend Buenos Aires
Vandaag verlaten we Brazilië en worden we met een privétransfer naar de Argentijnse stad Puerto Iguazú gebracht. Vanaf hier vliegen we met een binnenlandse vlucht naar Buenos Aires. Sommige andere reisorganisaties reizen dit traject per nachtbus. Heerlijk dat wij voor gemak gaan. Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië en staat bekend om zijn Europese charme, kleurrijke wijken, bruisende straatleven en gepassioneerde tango-optredens. Met een privétransfer rijden we samen naar ons hotel in Buenos Aires. Aan het hectische verkeer om ons heen merken we dat Buenos Aires een echte wereldstad is. Gelukkig is de chauffeur gewend aan de rijstijl van de Porteños, zoals de hoofdstedelijke inwoners heten. Na aankomst bij het hotel laten we onze bagage achter en verkennen we de nabije omgeving. Bedenk alvast wat u tijdens uw vrije tijd graag nog meer bekijkt – de reisleider geeft u graag tips, hij kent alle leuke plekken in deze kosmopolitische stad! Wandel bijvoorbeeld langs de kathedraal en het oude stadhuis op de Plaza de Mayo: een heerlijke plek om mensen te bekijken. Op dit plein hielden Juán en Evita Perón hun beroemde toespraken vanaf de balkons van Casa Rosada (het presidentieel paleis). Of bezoek in de chique wijk Recoleta bijvoorbeeld de begraafplaats. In de enorme, rijkversierde graftombes liggen veel Argentijnse grootheden begraven. Bekijk als u wilt ook de bladgouden Mariakapellen in de ernaast gelegen Basílica Nuestra Señora del Pilar, de oudste kerk van Buenos Aires. En drink hierna eventueel iets in het tegenoverliggende café, waar oude rijke Porteños ’s middags graag mate (kruidenthee) drinken met een taartje. Het terras onder de rubberboom is een mooie plek om mensen te kijken en bekeken te worden. Slenter over de brede avenidas en waan u in Parijs, eet een broodje lomito of chorián aan de Río de la Plata en geniet van de hartelijke mensen op straat die druk gebarend met elkaar praten. Wat een heerlijke stad om rond te dwalen.
Weetje
Vanwege de Europese grandeur heet Buenos Aires ook wel ‘Parijs van het Zuiden’. Veel gebouwen, boulevards en pleinen in het centrum dateren uit begin 20ste eeuw.
Dag 7Buenos Aires
 • Vrije dag: Buenos Aires verder verkennen
 • Fietstocht: Recoleta & Palermo (optionele excursie)
 • Fietstocht: Puerto Madero, La Boca en San Telmo (optionele excursie)
 • Diner & Tango Show (optionele excursie)
 • Tweede overnachting Buenos Aires
Een heerlijke vrije dag in Buenos Aires! U ontdekt vandaag vast graag nieuwe plekken op eigen gelegenheid. Deze metropool (ca. 3 miljoen inwoners) heeft het allemaal: een boeiende geschiedenis, leuke lokale buurten, imposante historische gebouwen, mooie musea, tango en opera, luxe designerwinkels, vintage boetieks en straatmarkten met lederwaren en zilveren sieraden. Ga bijvoorbeeld naar de oude wijk Palermo met zijn hippe winkels – een favoriet van shopliefhebbers, kunstminnaars en fans van lekker eten. Wandel door de botanische tuin, bekijk kunst in Museo Nacional de Arte Decorativo en geniet na op een terrasje op Plaza Serrano. Kunstenaarswijk La Boca staat ongetwijfeld ook op uw sightsee-lijstje, met zijn felgekleurde huizen, souvenirwinkels en restaurants. Slenter door de beroemde straat El Caminito, bakermat van een bekende tangodans, en proef de sfeer van Evita Perón, Che Guevara en voetballegende Diego Maradona. Of bezoek het authentieke San Telmo: een statige wijk met pittoreske straten, koloniale herenhuizen met smeedijzeren balkons en antiekwinkels. Dit is dé buurt om tango-dansdemonstraties op straat te bewonderen! Een leuke manier om de stad te bewonderen is per fiets. De reisleider helpt u graag met het boeken van één van de optionele fietsexcursies. ’s Avonds kunt u uw verblijf in Buenos Aires perfect afsluiten met een Diner & Tango Show in het hart van San Telmo, de oudste woonwijk van Buenos Aires.
Goed om te weten
Buenos Aires heeft taxi’s in overvloed. Ze zijn zeer betaalbaar, maar niet altijd het snelste vervoermiddel vanwege de files. Volgens Amerikaanse sites behoren taxi’s in Buenos Aires tot de veiligste ter wereld. De ‘Radio Taxi’ heeft de beste reputatie.

Weetje
Het stratenplan van Buenos Aires heeft een schaakbordpatroon. Zo telt u makkelijk uit hoeveel blokken u ergens vandaan bent. Het is een fijne stad om te lopen: het is vlak en er is veel te zien op straat. Sinds 2009 zijn er ook fietspaden.
Dag 8Buenos Aires - El Calafate - El Chaltén
 • Vertrek Buenos Aires
 • Derde binnenlandse vlucht: van Buenos Aires naar El Calafate
 • Privétransfer over de steppe naar El Chaltén
 • Eerste overnachting in verborgen parel El Chaltén
Vandaag verruilen we Buenos Aires voor Patagonië. Eerst nemen we een binnenlandse vlucht van Buenos Aires naar El Calafate. Hiervandaan reizen we met een privétransfer over de steppe naar onze volgende bestemming, El Chaltén: een kleine plaats aan de voet van het indrukwekkende granieten Fitzroy-massief. El Chaltén is een schitterend gelegen uitvalsbasis voor verkenningstochten in het Los Glaciares Nationaal Park. De directe omgeving is een droom voor wandelaars en natuurfotografen. Niet iedereen weet dat – El Chaltén is nog vrij onontdekt. Het is ongerepter dan El Calafate, dat vlakbij de veelbezochte Perito Moreno-gletsjer ligt (zie dag 10 en 13). Fijn dat we twee nachten in El Chaltén slapen, zo ontdekt u de omliggende natuur op uw gemak. Bekijk na aankomst de vele wandelmogelijkheden en geniet van de rust.
Goed om te weten
Op dag 10 komen we terug in El Calafate (2 nachten), om de wereldberoemde Perito Moreno-gletsjer van dichtbij te bewonderen. Vandaag reizen we eerst door naar het ongereptere El Chaltén.

Dag 9Los Glaciares Nationaal Park
 • Vrije dag: genieten van Los Glaciares Nationaal Park
 • Tweede overnachting El Chaltén
Heerlijk, een hele vrije dag in El Chaltén – Los Glaciares Nationaal Park is zo’n schitterend wandelgebied. Pak ’s morgens uw verrekijker en een rugzak met picknickspullen en verken de omgeving in uw eigen tempo. Ideaal dat er vanuit El Chaltén zoveel verschillende wandelmogelijkheden zijn: lang of kort, weinig inspannend of juist uitdagender. Zo kiest u eenvoudig wat het beste past bij de weersomstandigheden en uw persoonlijke voorkeur en fitheidsniveau. De meeste goed gemarkeerde paden vereisen geen bergwandelervaring of bijzonder goede conditie. Kijk goed om u heen tijdens het lopen. Veel planten en bloemen die u ziet, groeien alleen hier. Ook leven er bijzondere inheemse vogels. Misschien ziet u zelfs een condor, de gevleugelde highlight van Patagonië! Machtig om deze imposante giersoort te zien rondzweven op de thermiek. ’s Avonds kijkt u uw foto’s terug. Het lijken wel ansichtkaarten, zo mooi. De weidse vergezichten over wit besneeuwde gletsjertoppen, groene bossen, het blauwe Viedmameer, de kronkelende Fitz Roy-rivier, diepe valleien, klaterende watervallen en beeldschone lagunes zijn alle even fotogeniek.
Goed om te weten
Voor de meeste wandelingen vanuit El Chaltén is geen speciale gids nodig, de routes staan duidelijk aangegeven.

Weetje
De Argentijnse regering verklaarde Los Glaciares al in 1937 tot nationaal park. Sinds 1981 staat het ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park omvat zo’n 50 gletsjers, die samen deel uitmaken van het grootste ijsveld ter wereld na Antarctica.
Dag 10El Chaltén - El Calafate (ca. 214 km)
 • Vrije dag: laatste wandeling in Los Glaciares maken
 • Vertrek El Chaltén
 • Uitrusten tijdens de privétransfer naar El Calafate
 • Eerste overnachting in gemoedelijk El Calafate
Maak voor we naar El Calafate vertrekken eventueel nog een ontspannen wandeling vanuit El Chaltén. Of huur een fiets of paard op eigen gelegenheid, als u dat liever wilt. We blijven nog een groot deel van de dag in El Chaltén, zodat u optimaal profiteert van ons verblijf in dit grandioze gebied. Dan reizen we verder. Na een laatste blik op de omgeving stappen we in de bus. Vanavond slapen we in El Calafate. Deze gemoedelijke plaats aan de zuidoever van gletsjermeer Lago Argentino is de ideale uitvalsbasis om de Perito Moreno-gletsjer te bewonderen. Misschien is onze dagexcursie (inclusief) naar deze legendarische ijsberg wel de reden dat u deze rondreis boekte! De fascinerend blauwe Perito Moreno, met zijn onheilspellend krakende, scheurende en vallende ijsschotsen, is dé grote highlight van Patagonië. Morgen is het zover. Bekijk ’s avonds bij helder weer de fonkelende sterrenhemel boven El Calafate. Ook in het donker valt hier eindeloos veel te zien.
Dag 11Perito Moreno-gletsjer
 • Dagexcursie: de beroemde Perito Moreno-gletsjer bewonderen (inclusief)
 • Boottocht: de blauwe Perito Moreno-ijsberg van dichtbij zien (optionele excursie)
 • Tweede overnachting El Calafate
Een spectaculair hoogtepunt van de reis: vandaag gaan we naar de iconische Perito Moreno-gletsjer. Voordelig dat deze dagexcursie bij de reis inbegrepen is, bijboeken is dus niet nodig. Na het ontbijt gaan we op pad. Onderweg rijden we langs het schitterende Lago Argentino, waar bijzondere vogelsoorten leven. U bedenkt hoe bijzonder het is dat u hier bent. Misschien zag u de ijsblauwe Perito Moreno ooit op een natuurfilm – hij is wereldberoemd. De gigantische ijsberg is constant in beweging. En dat hoor je. Wat een gekraak! Onvoorstelbaar dat deze bevroren massa dagelijks 1 à 2 meter verschuift. Natuurlijk hopen we dat er tijdens ons bezoek net een metershoge brok ijs afbreekt en met veel kabaal in het heldere water stort. Een natuurspektakel. Boek na aankomst een bootcruise om de gletsjer van dichterbij te bekijken (optionele excursie). Blijft u liever op afstand, wandel dan over de voetbruggen en bekijk het verbluffende natuurwonder vanaf verschillende observatieplatforms. Sta af en toe stil om de overweldigende omgeving op u in te laten werken. Begrijpelijk dat deze plek voor veel mensen dé aanleiding is voor een reis naar Patagonië.
Weetje
De Perito Moreno-gletsjer is één van de weinige ijsbergen die qua grootte stabiel blijft. ’s Zomers breken enorme stukken ijs af, maar in de winter groeit het ijs net zo hard weer aan. De blauwe kleur komt door de druk die het ijs samenperst.
Dag 12El Calafate (Argentinië) - Puerto Natales (Chili) (ca. 272 km)
 • Vertrek El Calafate
 • Reis per bus van El Calafate naar Puerto Natales
 • Eerste overnachting in havenstad Puerto Natales
Houd uw paspoort gereed. Vandaag steken we de grens over van Argentinië naar Chili. De komende twee nachten verblijven we in de toegangspoort tot Torres del Paine Nationaal Park, Puerto Natales. In deze havenstad kunt u genieten van lokaal gebrouwen bier of heerlijke wijn in een vriendelijke sfeer. Zoek een uitkijkpunt voor een panoramisch zicht over de stad, het Última Esperanza-fjord, de bergen en de haven.
Goed om te weten
Vandaag steken we de grens over van Argentinië naar Chili. Ons reisschema hangt af van de verplichte grensformaliteiten. Deze duren soms korter of juist langer dan verwacht.

Dag 13Torres del Paine Nationaal Park
 • Dagexcursie Torres del Paine Nationaal Park (inclusief)
 • Tweede overnachting Puerto Natales
’s Ochtends vroeg vertrekken we richting het Torres del Paine Nationaal Park. Onderweg maken we een korte koffiestop. Hierna vervolgen we onze reis naar het Torres del Paine Nationaal Park – dé highlight van Chileens Patagonië en volgens enthousiaste reizigers één van de mooiste plekken op aarde. De metershoge granieten rotspieken, helderblauwe gletsjermeren, kolkende rivieren, uitgestrekte toendra, vele watervallen, gletsjers en kraters, doen veel reizigers beseffen hoe puur en kwetsbaar de natuur eigenlijk is. U heeft vast alleen oog voor de omgeving. In Torres del Paine zweven condors hoog door de lucht, scharrelen vossen en zeldzame huemuls (Andesherten) rond, grazen guanaco’s in de open vlakte en verbergen poema’s zich in hun schuilplaats. In de loop van de dag hebben we de gelegenheid om te genieten van één van de hoogtepunten van het park: het Nordenskjöld-meer. Dit smaragdgroene meer is gelegen aan de voet van de Los Cuernos (‘de horens van Paine’) en mond uit in de prachtige Salto Grande-waterval. Na een korte wandeling zien we hoe dit water uitkomt in het turquoise Pehoé-meer. Na een lunchstop (niet inbegrepen) worden we naar het Grey-meer gebracht, waar we een mooie wandeling maken door het beukenbos en over het strand. In de verte zien we de imposante Grey-gletsjer liggen. In het meer drijven de afgebroken stukken ijs als ijsbergen in het grijze water. Op de terugweg nemen we afscheid met een geweldig uitzicht op het Paine-bergmassief. Rond 19.00 uur zijn we weer terug in ons hotel in Puerto Natales.
Weetje
Torres del Paine is een UNESCO Biosfeer Reservaat. Het gebied met granieten monolieten en scherpe bergpieken die hoog boven het steppelandschap uitsteken, is het onbetwiste hoogtepunt van Chileens Patagonië.
Dag 14Puerto Natales - Punta Arenas (ca. 248 km)
 • Vertrek Puerto Natales
 • Privétransfer over de steppe naar Punta Arenas
 • Vrije middag
 • Overnachten in Chili’s zuidelijkste stad Punta Arenas
Bijzonder dat wij van Puerto Natales over land via Punta Arenas (de zuidelijkste stad van Chili) naar Ushuaia (de zuidelijkste stad van Argentinië) reizen. Zo zien we tijdens onze Patagonië-rondreis meer van de ongerepte steppe en maken we een veerboottocht over de Straat van Magellaan. Bovendien voorkomen we een rit terug naar El Calafate – die route kennen we immers al. Vanavond overnachten we in Punta Arenas. ’s Ochtends vertrekken we naar Punta Arenas, waar we rond het middaguur aankomen. Onderweg bedenken we dat er meer pinguïns dan mensen leven in deze koude, winderige provincie. Toch heeft Punta Arenas zo’n 132.000 inwoners en veel vrolijke architectuur. Statige villa’s herinneren aan oude glorietijden, toen Europese handelaren hier rijk werden met goud en schapenwol. De kleine plaats heeft winkelstraten, bars, musea, een stadspark en straatstalletjes met mutsen, wanten en warme truien. Handig voor als het toch kouder blijkt dan u dacht. Morgen reizen we door naar het nog zuidelijkere Ushuaia.
Weetje
Punta Arenas plaatste provisorische windschermen in het centrum om te voorkomen dat je omwaait op straat. Antarctica ligt slechts 1400 kilometer verderop, wat de gure wind verklaart. Alleen het Argentijnse Ushuaia ligt nog dichter bij de Zuidpool.
Dag 15Punta Arenas (Chili) - Ushuaia (Argentinië) (ca. 629 km)
 • Vertrek Punta Arenas
 • Reis per bus van Punta Arenas naar Ushuaia
 • De Straat van Magellaan oversteken met een veerboot
 • Eerste overnachting in ‘einde van de wereld’ Ushuaia
Vandaag steken we de grens weer over naar Argentinië. De komende drie nachten slapen we in de zuidelijkste stad ter wereld: Ushuaia. Een onwerkelijk idee. Na het ontbijt vertrekken we uit Punta Arenas. Door het busraam bekijkt u de uitgestrekte steppe. Grote kans dat u nandoes (kleine struisvogels) en guanaco’s langs de weg ziet grazen. We stappen uit bij Punta Delgada – het smalste punt van de Straat van Magellaan, de zeestraat die Vuurland van het Zuid-Amerikaanse vasteland scheidt. Met een veerboot varen we in ongeveer 20 minuten naar Tierra del Fuego (Vuurland), een desolate archipel die bestaat uit een groep kleinere eilanden en hoofdeiland Isla Grande. Na aankomst reizen we verder over land. Het onaangetaste landschap bestaat uit ijzige rivieren, fjorden, gletsjers, ñires (inheemse boomsoort) en dor gras, waar lokale schapen mee voeden. Op de rotskliffen langs de kust leven pinguïns en zeeleeuwen. Gelukkig zijn hier veel natuurparken om de unieke wildernis te beschermen. We eindigen de dag in het door bergen omgeven Ushuaia, op de zuidelijkste punt van Isla Grande. Thuis voelt verder weg dan ooit!
Goed om te weten
Vandaag steken we de grens over van Chili naar Argentinië. Houd er rekening mee dat de verplichte grensformaliteiten soms vertraging opleveren.

Weetje
De ontdekker van Vuurland, Fernando de Magallanes, vernoemde de archipel naar de talloze vuren die hij op de kust zag. Het waren waarschuwingssignalen van de ene indianenstam aan de andere, die aangaven dat er iets vreemds gebeurde.
Dag 16Ushuaia
 • Vrije dag
 • Wandeltrekking en kanotocht Vuurland, incl. lunch (optionele excursie)
 • Off-road Vuurland Avontuur in een terreinwagen, incl. lunch (optionele excursie)
 • Tweede overnachting Ushuaia
Ushuaia lijkt volgens sommigen net een Scandinavische fjordenstad, met zijn bonte daken. Vandaag en morgen zijn vrije dagen. Boek eventueel op beide dagen mooie optionele dagexcursies. Bent u graag actief? Dan gaat uw hart vast sneller kloppen van een wandeling en kanotocht in Tierra del Fuego Nationaal Park (optioneel, ca. 8 uur). U loopt de bosrijke Pampa Alta-route of schitterende Kustroute, luncht bij het Roca-meer en peddelt na een korte instructie met uw kano via prachtige lagunes naar de beroemde Lapataia-baai. Een onvergetelijke manier om te genieten van de Ensenada-baai, het Beagle-kanaal en de rivieren Ovando en Lapataia. Bekijkt u vandaag liever verborgen natuurschatten met een 4x4 terreinwagen (optioneel, ca. 8 uur)? Rijd dan over de hooggelegen Garibaldi-pas en bewonder het idyllische Lago Escondido (Verborgen Meer) vanaf de toppen van de Zuidelijke Andes. We gaan ook naar het enorme Fagnano-meer, een fantastische natuurlijke highlight. Hierna gaan we off-road. Sensationeel! Uw Land Rover Defender beschermt u tegen alle weersomstandigheden en doorkruist moeiteloos ondiepe rivieren, modder en hobbelige bospaden. Bij een berghut geniet u na tijdens een barbecue-lunch met een glas Argentijnse Malbec. Rond vijf uur ‘s middags bent u weer terug in Ushuaia.
Weetje
Argentinië stichtte Ushuaia in 1884 als strafkolonie. De nederzetting verdween, de gevangenen bleven. In de beruchte gevangenis van Ushuaia, die nu open is voor publiek, zaten tot 1947 de zwaarste criminelen.
Dag 17Ushuaia
 • Vrije dag
 • Boottocht over het Beagle-kanaal: zeehonden spotten (optionele excursie)
 • Boottocht over het Beagle-kanaal, incl. pinguïns bekijken op Isla Martillo (optionele excursie)
 • Dagtocht Beagle-kanaal: Estancia Harberton, eilanden en pinguïns zien, incl. lunch (optionele excursie)
 • Derde overnachting Ushuaia
Een tweede vrije dag in Ushuaia. Maak vandaag als u wilt een mooie boottocht over het Beagle-kanaal – er zijn maar liefst drie geweldige opties. Ga bijvoorbeeld mee op een korte vaartrip (ca. 3 uur) en bewonder de omliggende bergketens, aangrenzende bossen en ijsblauwe zee: de perfecte ansichtkaart. Zie aalscholvers bij de vuurtoren, spot zeehonden rond Isla de los Lobos en Isla Despard en bekijk de albatrossen en stormvogels tijdens hun jacht op verse vis. Ziet u ook graag pinguïns? Kies dan de langere optionele boottocht over het Beagle-kanaal (ca. 6 uur). Dan vaart u ook naar Isla Martillo: dé plek om pinguïnkolonies in hun natuurlijke leefgebied te bewonderen. Gaat u het liefst een volle dag op pad om de natuurwonderen op en rond het Beagle-kanaal te bewonderen? Boek dan de dagtocht (ca. 9-10 uur) naar Estancia Harberton, pinguïnparadijs Isla Martillo en Isla Gable, waar u luncht, een lekker glas Patagonische wijn drinkt en een leuke eilandtocht maakt over beverdammen en bospaden. Een afwisselende en enerverende dag waarbij u zowel ritten over land, boottochten en een wandeling maakt. Warm ’s avonds in Ushuaia op in een lokaal restaurant. De frisse buitenlucht maakt u vast lekker rozig.
Goed om te weten
De optionele boottochten over het Beagle-kanaal zijn weersafhankelijk.

Dag 18Ushuaia - Buenos Aires
 • Vertrek Ushuaia
 • Derde binnenlandse vlucht: van Ushuaia naar Buenos Aires
 • (Nieuwe) overnachting Buenos Aires
Na ons heerlijke verblijf in Ushuaia bereiden we ons voor op onze laatste bestemming: we vliegen terug naar het 3100 kilometer noordelijkere Buenos Aires. Fijn dat we hier de laatste nacht slapen. Zo koopt u eventueel rustig de laatste souvenirs, verkent u nogmaals uw favoriete stadswijk, of ontdekt u juist nieuwe plekken. Geniet ’s avonds als u wilt in een stijlvol restaurant van een uitstekend (en verrassend voordelig) Frans of modern-Argentijns diner. U voelt nu al hoezeer u dit heerlijke land straks in Nederland zult missen.
Weetje
Zo’n 30% van de Argentijnen woont in Buenos Aires. De inwoners (Porteños) spreken een zangerig soort Spaans. Argentinië is sinds 1817 onafhankelijk van Spanje.
Weetje
Leer is heel betaalbaar in Buenos Aires. In de stad zijn veel winkels en straatstalletjes met lederwaren. Er zijn zelfs kleermakers op straat die leren jassen op maat maken voor een schappelijke prijs.
Dag 19Buenos Aires - Amsterdam
 • Vrije ochtend
 • Vlucht Buenos Aires - Amsterdam
 • Overnachten in het vliegtuig
Geniet van uw laatste vrije ochtend in Buenos Aires. We vliegen waarschijnlijk pas ’s avonds terug met KLM. Gebruik uw vrije ochtend om rustig uw bagage in te pakken, of nog iets te bekijken. Het charmante Buenos Aires is een stad waar je moeilijk afscheid van neemt: wat een fijne sfeer. Met een privétransfer rijden we samen naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Amsterdam, waar we morgen landen.
Dag 20Amsterdam
Aankomst luchthaven
 • Aankomst Amsterdam
Na het ontbijt in het vliegtuig voelt u het toestel dalen. We landen weer in Amsterdam. Een hele overgang – het voelt alsof u maanden op vakantie was! De afgelopen weken beleefde u de reis van uw dromen. De natuurlijke schoonheid van dit ongerepte gebied met zijn fascinerende landschappen en bijzondere dieren, blijft u voor altijd bij. Dankzij het afwisselende, flexibele en zeer complete programma ervaarde u het zuidelijkste deel van het Amerikaanse continent precies zoals u wilde. Wat een fenomenale reis!

Hotels

Hieronder ziet u een selectie van de accommodaties die wij tijdens onze groepsreizen gebruiken. De accommodaties die wij publiceren zijn voorbeeldhotels, waardoor het kan voorkomen dat u soms in andere accommodaties verblijft. Uiteraard zijn deze hotels van gelijkwaardige kwaliteit. De accommodaties worden regelmatig door ons bezocht en gecontroleerd op kwaliteit en service.

Windsor Plaza Copacabana
Rio de Janeiro Drieenhalve ster
Zwembad Gratis WiFi Bar Restaurant Sportfaciliteiten Airco bij accommodatie

Op loopsafstand gelegen van het beroemde Copacabana strand van Rio de Janeiro ligt hotel Windsor Plaza Copacabana.

Een heerlijk hotel om het bruisende Rio de Janeiro te ontdekken. Het hotel is van alle gemakken voorzien. Er is een rooftop zwembad en terras met mooie vergezichten. Een fitness en een restaurant waar het ontbijtbuffet wordt geserveerd. De WiFi in het hele hotel is gratis.

De kamers zijn netjes ingericht en voorzien van tv, minibar, kluisje en airconditioning.
De badkamer heeft een douche, gratis toiletartikelen en een haardroger.

Lees meer
Windsor Martinique Rio de Janeiro
Rio de Janeiro Driesterren
Gratis WiFi Wasservice Zwembad Sportfaciliteiten Restaurant Bar Airco bij accommodatie

Het hotel Windsor Martinique is uitstekend gelegen in Rio de Janeiro. Deze fijne accommodatie is gelegen op loopafstand van de beroemde stranden Copacabana en Ipanema. In de directe omgeving van het hotel liggen diverse leuke restaurantjes, bars en winkels. Door de centrale ligging van het hotel maakt u gemakkelijk een uitstapje per taxi of openbaar vervoer naar de rest van de stad. Zo ligt het beroemde beeld van Christus de Verlosser op ongeveer vier kilometer van de accommodatie. Het hotel heeft verschillende faciliteiten waar u gebruik van kunt maken. Zo heeft het een bar en een restaurant dat naast Braziliaanse specialiteiten ook verschillende internationale gerechten serveert. In de gemeenschappelijke ruimtes van het hotel is er gratis Wi-Fi beschikbaar zodat u uw fantastische foto's met thuis kan delen. Voor de liefhebber is er ook een fitnessruimte aanwezig. Het kleine zwembad is gelegen op het dak en heeft een zonneterras met ligbedden. Neem een frisse duik aan het einde van de dag. Tevens kunt u hier ook een verkoelende cocktail drinken. De hotelkamers zijn comfortabel ingericht en zijn voorzien van een airco, gratis Wi-Fi, minibar, kluisje, telefoon en TV. De ideale plek om uw even terug te trekken en tot rust te komen. De badkamers zijn uitgerust met een douche, föhn en gratis toiletartikelen. Windsor Martinique is de ideale uitvalsbasis en biedt zowel een actief als relaxt verblijf. Ontdek de wonderen van deze stad!

Lees meer
Hotel Vivaz Cataratas
Foz do Iguaçu Viersterren
Zwembad Kindvriendelijk Entertainment Bar Restaurant Gratis WiFi Wellness Wasservice Sportfaciliteiten Airco bij accommodatie

Op zoek naar een hotel dat meer biedt dan alleen een overnachting of alleen maar goed gelegen ligt? Dan bent u bij Viva Cataratas hotel aan het perfecte adres. Dit hotel ligt op zes kilometer afstand van het bekende vogelpark Parque das Aves, zeven kilometer afstand van Nationaal Park Iguaçu en minder dan twintig kilometer afstand van de prachtige Iguaçu-watervallen. Op steenworp afstand van het hotel vindt u tevens vele bezienswaardigheden. Ponte Tancredo Neves is een erg bekende en populaire attractie in Foz du Iguaçu. Breng ook een bezoekje aan de vele staatsparken zoals Turismoprivadofoz. Trek na al dat wandelen? Vergeet dan zeker geen bezoekje te brengen aan Frontera Sur. Geniet van alle lokale gerechten, de gezelligheid en gastvrijheid. U hoeft natuurlijk niet dit fantastische hotel uit. Het biedt namelijk genoeg faciliteiten om uw niet te vervelen. De kamers zijn uitgerust met een TV om u even terug te trekken, Wi-Fi om uw prachtige foto’s met thuis te delen, airconditioning en badkamer met bad en/of douche. Daarnaast biedt het hotel 24-uursreceptie, lounge, oppasdienst, souvenirwinkel, bar en restaurant om even tot rut te komen na een lange dag. Ook biedt het hotel een buitenzwembad voor het nemen van een frisse duik, een waterpark om uw energie in kwijt te kunnen, een fitnesscentrum met vele sportmogelijkheden om uw hoofd leeg te maken zoals een tennisbaan en een spa om uw spieren even helemaal los te maken! Dit hotel en deze plek zal u niet snel vergeten!

Lees meer
Huinid Obelisco Hotel
Buenos Aires Viersterren
Bar Sportfaciliteiten Gratis WiFi Restaurant Wasservice Wellness Airco bij accommodatie

Het gloednieuwe 4-sterrenhotel Huinid Obelisco Hotel is centraal gelegen in Buenos Aires. Veel bezienswaardigheden en restaurants zijn lopend bereikbaar. De Obelisk van Buenos Aires is op nog geen één kilometer afstand en daarmee de perfecte trekpleister tijdens uw verblijf in dit Huinid Obelisco. Het hotel heeft een restaurant met een Argentijnse keuken om nog meer het vakantie gevoel te krijgen. Daarnaast biedt het hotel 24-uursreceptie, gratis Wi-Fi en solarium op het dak. Om uw verblijf extra speciaal te maken is er ook een fitnesscentrum om uw hoofd leeg te maken en jacuzzi om even tot rust te komen aanwezig. De gezellig ingerichte kamers zijn voorzien van airco, TV, kluisje en minibar. De badkamers hebben een bad en/of douche, föhn en gratis toiletartikelen. Geniet van uw verblijf en ontdek deze wereldstad!

Lees meer
Hostería Senderos
El Chaltén Driesterren
Bar Wasservice Gratis WiFi Restaurant

Gebouwd in de typisch Patagonische stijl uit 1920, met veel hout en een sfeervolle inrichting, biedt Hostería Senderos u een aangenaam verblijf in het schitterende landschap van Los Glaciares Nationaal Park. Gelegen aan de voet van het Fitz Roy-gebergte, op 200 meter van het Los Glaciares Nationaal Park en op 100 meter van de hoofdstraat van El Chaltén is dit hotel de ideale uitvalsbasis om de stad en zijn prachtige natuur te ontdekken. Hostería Senderos beschikt over een receptie om u te helpen met al uw vragen, lounge met open haard om tot rust te komen restaurant en wijnbar om lekker te genieten van de vakantie, roomservice en een wasservice. De comfortabel ingerichte kamers hebben gratis Wi-Fi, TV, telefoon en een kluisje. De badkamers zijn voorzien van een bad/douche, föhn en gratis toiletartikelen. Geniet van de gemakken die dit hotel te bieden heeft en ga op avontuur in dit prachtige gebied.

Lees meer
Hotel Las Piedras
El Chaltén Driesterren
Wasservice Bar Restaurant Gratis WiFi Zwembad Wellness Airco bij accommodatie

Ontdek prachtige landschappen, grote gletsjers en turquoise lagunes tijdens de beste wandelroutes in de omgeving. Vanuit Hotel Las Piedras kijkt u uit op de bergen van Torre and Fitz Roy. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, wasserij en een wijnkelder met de beste Argentijnse wijnen. Ook is er gratis WiFi beschikbaar. De kamers bieden uitzicht op de bergen of de tuin en beschikken over comfortabele bedden, een bureau en radiatoren. Daarnaast is er een eigen badkamer met bad of douche en bidet. Ook vindt u een föhn en gratis toiletartikelen.

Lees meer
Koi Aiken hotel
El Calafate Driesterren
Gratis WiFi Wellness Restaurant Airco bij accommodatie

Welkom in Koi Aiken, het ideale hotel voor een bezoek aan El Calafate. Dit charmante hotel is erg centraal gelegen bij de populairste bezienswaardigheden van de stad. Estancia 25 de Maya en A de Libertador liggen op minder dan drie kilometer afstand van het hotel en zijn zeker het bezoeken waard! Daarnaast zijn Bahia Redonda, Anfiteatro Del Bosque en Glaciarium op minder dan een kwartier afstand van het hotel vandaan. De gezellig ingerichte kamers zijn voorzien van een bureau voor het schrijven van een kaartje voor thuis, een TV om even tot rust te komen, Wi-Fi om uw foto’s te delen en een badkamer met douche en/of bad, föhn, bidet en gratis toiletartikelen. Daarnaast biedt het hotel 24-uursreceptie, bar, lounge, restaurant en sauna! Kom helemaal tot rust en geniet van de attracties van El Calafate.

Lees meer
Hotel Rincón del Calafate
El Calafate Driesterren

Hotel Rincón del Calafate bevindt zich in het Patagonische stadje El Calafate, aan het meer Lago Argentino in de provincie Santa Cruz. Rincón del Calafate is het hele jaar door een ideale uitvalsbasis om de spectaculaire landschappen van heuvels, meren en gletsjers te verkennen. In de ontbijtzaal kunt u de dag goed beginnen met een heerlijk ontbijt. In het restaurant kunt u ook regionale Argentijnse gerechten bestellen. Na een vermoeiende dag kunt u zich ontspannen bij de open haard. Verder biedt het hotel gezellig ingerichte kamers met een tv, telefoon, gratis WiFi en een eigen badkamer.

Lees meer
Hotel Glaciares
Puerto Natales Driesterren
Gratis WiFi Wasservice Kindvriendelijk

Hotel Los Glaciares is een comfortabel hotel, gelegen in het centrum van Puerto Natales, de toegangspoort tot Torres del Paine Nationaal Park. Het vriendelijke hotel biedt u een ideale uitvalsbasis om deze schitterende omgeving te verkennen en ligt op steenworp afstand van de Seno Última Esperanza, Plaza de Armas Artura Prat en Monumento al viento. Het is de ideale uitvalsbasis om deze plek is goed te verkennen! De 27 kamers zijn eenvoudig ingericht en voorzien van gratis Wi-Fi, TV, telefoon en een badkamer met bad en of douche. Het hotel beschikt over een receptie, ontbijtruimte en wasservice. Kom helemaal tot rust in dit hotel en geniet van de vele bezienswaardigheden!

Lees meer
Hotel Plaza
Punta Arenas Driesterren
Wasservice Gratis WiFi Kindvriendelijk

Het Hotel Plaza is gelegen in het hart van Punta Arenas aan het Plaza de Armas. Vanuit deze accommodatie bezoekt u gemakkelijk de verschillende winkels, restaurants en de bezienswaardigheden in deze stad. Breng een bezoek aan het Memorial To Ferdinand Magellan op minder dan 100 meter van het hotel! Vergeet ook zeker niet om Plaza de Armas te bewonderen op minder dan een kilometer van het hotel vandaan. Het hotel heeft verschillende faciliteiten waarvan u gebruik kunt maken. Hotel Plaza beschikt over een receptie, ontbijtrestaurant, roomservice, gratis Wi-Fi en wasservice om uw verblijf zo fijn mogelijk te maken. De verzorgd ingerichte kamers zijn voorzien van kluisje, gratis Wi-Fi, telefoon en TV om even helemaal tot rust te komen. De volledige badkamer is voorzien van een föhn, douche of een bad. Het ideale hotel en de perfecte uitvalsbasis.

Lees meer
Altos Ushuaia Hotel
Ushuaia Driesterren
Bar Gratis WiFi Restaurant Wasservice Kindvriendelijk

Het Altos Hotel ligt net buiten de stad op een heuvel met geweldig uitzicht over de stad en het Beagle kanaal. Breng vooral een bezoekje aan Ohana Ushuaia Transfer en Iglesia de la Merced. Dit zijn bekende trekpleisters die u vanuit uw hotel kunt aanlopen! Het voornamelijk houten interieur van dit hotel is geïnspireerd op de bosrijke omgeving en dat zorgt voor een warme en gastvrije sfeer. Elke ochtend kunt u in de ontbijtruimte terecht voor verse sapjes, broodjes, croissantjes en andere lekkernijen. In het restaurant kunt u naast heerlijke regionale gerechten ook genieten van een prachtig panorama en bij de 24-uurs receptie is veel praktische informatie te verkrijgen over de omgeving. De kamers zijn voorzien van parketvloeren, een TV, een kluisje, een telefoon, verwarming. De badkamer met douche of bad combinatie beschikt over een föhn en gratis toiletartikelen. Geniet vooral van de heerlijke tapas bij een lokaal restaurant tijdens uw bezoek aan deze prachtstad!

Lees meer
Villa Brescia Hotel
Ushuaia Driesterren
Gratis WiFi Restaurant Wasservice

Dit kleine hotel ligt op een ideale plek om alle bezienswaardigheden te voet te bezoeken. Door de kleinschaligheid en vriendelijke service is dit een uitstekende uitvalsbasis gelegen in het centrum van Ushuaia. De 47 kamers zijn ingericht in een rustieke stijl en voorzien van gratis WiFi, TV, telefoon, minibar en een kluisje. De badkamers beschikken over een bad/douche, föhn en gratis toiletartikelen. Er is verder een 24-uurs receptie, lift, restaurant en roomservice aanwezig.

Lees meer
Extra’s
Bij deze rondreis is het mogelijk om diverse extra's bij te boeken, waardoor de reis nog meer op maat te maken is.
Extra's

Bekijk hieronder de extra's die mogelijk zijn bij deze rondreis.


Excursies (ter plaatse boeken en betalen)

Bekijk hieronder de optionele excursiemogelijkheden, die ter plaatse worden aangeboden (en betaald).

Corcovado

Rio de Janeiro - Halve dagexcursie Corcovado met het Christusbeeld

Excursie
Overal in de stad kunt u de mooiste ansichtkaarten van Rio de Janeiro zien het kopen. Op deze ansichtkaarten is de bekendste bezienswaardigheid van deze prachtstad te vinden, namelijk het standbeeld van Christus de Verlosser op de berg Corcovado. Wilt u deze niet liever in echt en van dichtbij zien in plaats van via een ansichtkaart? Ga dan mee op deze fantastische tour! Corcovado is een 710 meter hoge granietkoepel die zicht bevindt in Floresta da Tijuca, een nationaalpark. De wandeling begint in de buurt van Cosme Velho waar u de trein of bus pakt door het Floresta de la Tijuca. Dit is het grootste stadsbos van de hele wereld, een prachtige reis. Vanaf de 710 meter hoge top heeft u een werkelijk waar prachtig uitzicht over de stad, inclusief de Guanabara baai, de stranden van de zuidelijke zone en de Rodrigo de Freitas lagune. Kijk uw ogen uit en bewonder deze prachtige plek. Geniet van de frisse lucht en laat u omver blazen door het uitzicht en één van de bekendste standbeelden ter wereld!
Wist u dat dit standbeeld werd ingehuldigd in 1931?

Duur: ca. 4 uur lang (ochtend of middag)
Inclusief: vervoer en Engelssprekende gids
Exclusief: fooien

Minimaal 6 deelnemers- prijs ca. 110 USD per persoon
Minimaal 8 deelnemers- prijs ca. 95 USD per persoon
Minimaal 10 deelnemers- prijs ca. 86 USD per persoon
Minimaal 13 deelnemers- prijs ca. 79 USD per persoon
Minimaal 17 deelnemer- prijs ca. 72 USD per persoon
Minimaal 22 deelnemers- prijs ca. 70 USD per persoon
Lees minder
Uitzicht over de baai van Guanabara

Rio de Janeiro - Stadstour per jeep inclusief Santa Teresa

Excursie
Wilt u de bruisende en veelzijdige stad Rio de Janeiro verkennen maar heeft u geen idee waar u moet beginnen? Dan is de stadstour per jeep een absolute aanrader! Uw avontuur begint langs de stranden van de Copacabana, Botafogo en Flamengo rondom de baai van Guanabara, waar u een subliem uitzicht heeft op de bekende Sugar Loaf-berg, de pittoreske jachthavens en Niterói op de achtergrond. De tour wordt vervolgd richting het historische stadscentrum, waar u bij aankomst, te voet de prachtige omgeving zult verkennen. Er is zoveel te zien in Rio! U bezoekt onder meer het São Bento-klooster, museum Parque das Ruinas, de Sint-Sebastiaankathedraal en de beroemde Selarón-trap, waar u uiteraard de gelegenheid krijgt om leuke foto's te schieten. Stap weer aan boord van de jeep door de levendige wijk Lapa, waar u bergopwaarts richting de wijk Santa Teresa rijdt. De kronkelende smalle straatjes en kleurrijke historische gebouwen karakteriseren het Boheemse gebied, terwijl vanaf de top van de heuvel enkele van Rio's beste uitzichten op weelderige landschappen en de baai van Guanabara zich ontvouwen. In de jaren 1750 werden er voor de hogere klasse veel huizen en herenhuizen gebouwd, geïnspireerd door de Franse architectuur. Merendeel van deze landgoederen zijn vandaag de dag getransformeerd in restaurants, kunstgalerijen en onafhankelijke winkels. De gids vertelt u tijdens een mooie wandeling door de geplaveide wegen, trappen en steegjes meer over de culturele en historische details, zodat u optimaal kunt genieten van de Boheemse sfeer. Vol nieuwe indrukken keert u per jeep bergafwaarts. Een ding is zeker: Rio is veel beter met het dak naar beneden!

Duur: ca. 4 uur lang (ochtend of middag)
Inclusief: vervoer, Engelssprekende gids, entreegelden
Exclusief: fooien
Minimum aantal deelnemers: 2

Wat mee te nemen: waterfles, zonnebrandcrème, camera, zonnebril, pet/hoed, comfortabele schoenen en gelaagde kleding geschikt voor het weer.

Goed om te weten
Museum Parque das Ruinas is op maandagen gesloten.

Prijs ca. 53 USD per persoon
Lees minder
sugar loaf & city tour

Rio de Janeiro - Halve dagexcursie Sugar Loaf-berg

Excursie
De Suikerbroodberg is een maar liefst 396 meter hoge bergtop in bij de ingang van de baai in Guanabara. De berg is gelegen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. De berg is één van de zeven zogenaamde Morros van graniet die in de buurt van de stad uit de Atlantische Oceaan oprijzen. Een spectaculair plaatje waar u vandaag een bezoek aan gaat brengen! Wist u dat de stad is gesticht in 1565 door Pão de Açúcar? De tour begint met een panoramische wandeling door het centrum van de stad met als hoogtepunt de Metropolitan Kathedraal. Deze Kathedraal is gebouwd in de vorm een piramide met een binnen diameter van 96 meter en een hoogte van 80 meter. U vervolgd uw weg via het Flamengopark richting de wijk Urca. In deze wijk bevindt zich één van de grootste symbolen van de stad. Samen met de Corcovado berg is dit de mooiste plek van heel Rio de Janeiro. Het adembenemende uitzicht over de stad is erg indrukwekkend. De tour is via een kabelbaan verdeeld in meerdere delen. Stap aan boord van een glazen kabelbaan op weg naar Sugar Loafs peak en stop bij schilderachtige uitkijkpunten. Het eerste deel van de kabelbaan verbindt Praia Vermelha met Morro Da Urca, gelegen op 215 meter boven zee niveau waar u een prachtig uitzicht heeft over de Guanabara baai en de daarbij behorende eilanden, Flamengo Park, Corcovado, en de Rio-Niterói brug. Vanaf Morro Da Urca begint het tweede gedeelte van uw reis door deze fantastische stad. U reist af naar Pão de Açúcar op 395 meter boven de zeespiegel. Vanaf hier kunt u het strand van Copacabana, het fort van Santa Cruz en enkele stranden van Niterói zien. Sugar Loaf City tour is een spectaculaire en leerzame tour die u zeker niet snel zal vergeten!

Duur: ca. 4 uur (ochtend of middag)
Inclusief: vervoer en Engelssprekende gids
Exclusief: fooien

Minimaal 6 deelnemers- prijs ca. 120 USD per persoon
Minimaal 8 deelnemers- prijs ca. 104 USD per persoon
Minimaal 10 deelnemers- prijs ca. 95 USD per persoon
Minimaal 13 deelnemers- prijs ca. 89 USD per persoon
Minimaal 17 deelnemer- prijs ca. 83 USD per persoon
Minimaal 22 deelnemers- prijs ca. 81 USD per persoon
Lees minder
Buenos Aires Recoleta begraafplaats

Buenos Aires - Fietstocht: Recoleta & Palermo

Excursie
Bij het monument voor José de San Martín op Plaza San Martín ontmoet u uw Engelssprekende gids. Ongetwijfeld de meest interessante en leuke manier om Buenos Aires en zijn geschiedenis te leren kennen is per fiets. Geniet van deze stad terwijl u fietst over fietspaden en het verkeer waar mogelijk vermijdt. Onderweg bezoekt u de residentiële wijk Recoleta die bekend staat om zijn majestueuze gebouwen in Franse stijl, grote parken, uitstekende restaurants, bars en winkels. In de ‘Longen van Buenos Aires’ (Parque Tres de Febrero ook wel bekend als Bosques de Palermo) geniet u van de groene omgeving met meertjes en een rozentuin. In het weekend veranderen de straten in voetgangerszones die mensen gebruiken om te sporten en te genieten van vrije tijd in de open lucht. De wijk Barrio Parque staat bekend om zijn prachtige herenhuizen, gezinsvriendelijk parken, majestueuze ambassades en gebouwen in Franse stijl.

Onderweg passeert u o.a. de begraafplaats Recoleta, de basiliek Nuestra Señora del Pilar, de botanische tuin, de dierentuin, Monument aan de Spanjaarden, polovelden, het planetarium, vele parken, Museum voor Schone Kunst, het nationale bibliotheek, Evita’s Monument en vele ambassades.

Vertrek: ca. 09.30 uur of ca. 14.00 uur (dagelijks)
Duur: ca. 3,5-4 uur
Inclusief: fietshuur, fietshelm, flesje water en lokale Engelssprekende gids
Exclusief: fooien en vervoer naar ontmoetingsplek (ca. 15 minuten lopen van uw hotel naar Plaza San Martín)
Deze excursie wordt op basis van seat-in uitgevoerd. Deze excursie is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij hevige regen wordt deze niet uitgevoerd.

Minimaal 2 personen – Prijs ca. 76 USD per persoon
Lees minder
Carnaval Rio

Rio de Janeiro - Panoramische stadstour per jeep inclusief samba school

Excursie
Bent u altijd al nieuwsgierig geweest naar het swingende Carnaval, wat jaarlijks groots gevierd wordt in de stad van de Samba? Wilt u ervaren hoe de sambascholen en de beroemde dansers in flamboyant kostuum zijn? Kunt u bij het horen van de sambaklanken onmogelijk stil blijven staan? Dan is deze tour echt iets voor u!

In samenwerking met twee van de beroemdste sambascholen van Rio: Mangeuira en Grande Rio kunt u een uniek kijkje nemen in het leven van de Carnaval. De scholen laten zien hoe dit wereldwonder allemaal begon, een geschiedenis die rijk en interessant is voor alle leeftijden. Tijdens de tour per jeep bezoekt u een plaats, wat ook wel de ''Stad van de Samba'' genoemd wordt, door de vele sambascholen en swingende geluiden die te horen zijn. Plezier gegarandeerd! Onder het genot van het lokale drankje caipirinha, leert u meer over de geschiedenis van de dans, evolutie van het festival, kostuumaankleding en de sambadansshow. Vergeet vooral geen foto's te maken! Maar voordat het zover is, vertrekt u eerst per jeep langs de prachtige kustlijn rondom de baai van Guanabara, waar u een schitterend uitzicht heeft op de bekende Sugar Loaf-berg en het iconische Christusbeeld. De tour wordt vervolgd richting het historische stadscentrum, waar u onderweg kunt genieten van eeuwenoude kerken, historische gebouwen en pleinen. Er is zoveel te zien in Rio! De tour eindigt met een rit door het officiële open stadion Sambódromo, waar elk jaar het spektakel plaatsvindt en een rit langs het Maracana Stadion.

Duur: ca. 4 uur lang (ochtend of middag)
Inclusief: vervoer, Engelssprekende gids, entreegelden
Exclusief: fooien
Minimum aantal deelnemers: 2

Wat mee te nemen: waterfles, zonnebrandcrème, camera, zonnebril, pet/hoed, comfortabele schoenen en gelaagde kleding geschikt voor het weer.

Prijs ca. 74 USD per persoon
Lees minder
ar_al buenosaires_caminito.jpg

Buenos Aires - Fietstocht: Puerto Madero, La Boca en San Telmo

Excursie
Bij het monument voor José de San Martín op Plaza San Martín ontmoet u uw Engelssprekende gids. Ongetwijfeld de meest interessante en leuke manier om Buenos Aires en zijn geschiedenis te leren kennen is per fiets. Geniet van deze stad terwijl u fietst over fietspaden en het verkeer waar mogelijk vermijd. Onderweg maakt u in El Caminito in de wijk La Boca een 30 minuten durende stop. La Boca is bekend om zijn kleurrijke huizen, Argentijnse tango en de voetbalclub CA Boca Juniors. Het middelpunt van La Boca is de straat El Caminito. Hier verkopen kunstenaars hun waren en wordt er op straat tango gedanst.

Onderweg passeert u o.a. de wijk Puerto Madero, de voetgangersburg Puente de la Mujer, het ecologisch reservaat Costanera Sur, La Boca Caminito, het stadium van de voetbalclub CA Boca Juniors, Parque Lezama, Plaza Dorrego, de wijk San Telmo, Plaza de Mayo en Plaza San Martín.

Vertrek: ca. 09.30 uur of ca. 14.00 uur (dagelijks)
Duur: ca. 3,5-4 uur
Inclusief: fietshuur, fietshelm, flesje water en lokale Engelssprekende gids
Exclusief: fooien en vervoer naar ontmoetingsplek (ca. 15 minuten lopen van uw hotel naar Plaza San Martín)
Deze excursie wordt op basis van seat-in uitgevoerd. Deze excursie is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij hevige regen wordt deze niet uitgevoerd.

Minimaal 2 personen – Prijs ca. 58 USD per persoon
Lees minder
ar_al_buenosaires_laventana.jpg

Buenos Aires - Diner & Tango Show

Excursie
In het hart van San Telmo ligt de gerestaureerde woning van La Ventana. Hier heeft u het gevoel dat u het ‘oude’ Buenos Aires bezoekt. Het interieur zorgt voor een ideale ambiance bij de traditionele tango- en folklore show. Geniet van het grote orkest van Juan D’Arienzo en een kwintet die de twee tangozangers en zes dansparen begeleiden. Geniet van de muziek van de hooglanden en een folklore-ballet met een show van ‘boleadoras’ (een lasso met kogels aan de uiteinden, dat gebruikt werd door de inheemse bevolking van Patagonië en de Pampa, om dieren aan hun benen te vangen). Typische gerechten, geserveerd met de beste wijnen en uitstekende service versterken de show. De show bevat veel professionele artiesten: eersteklas muzikanten, dansers en zangers doen mee aan deze onvergetelijke show.

Optioneel kunt u voorafgaand deelnemen aan een tangoles van 19.00-20.00 uur (tegen een meerprijs van 10 USD per persoon).

Vertrek: ca. 19.30 uur (dagelijks)
Duur: ca. 3,5 uur
Inclusief: vervoer, diner en drankjes, en lokale Engelssprekende gids
Exclusief: fooien
Deze excursie wordt op basis van seat-in uitgevoerd.

Minimaal 2 personen – Prijs ca. 145 USD per persoon
Lees minder
Perito Moreno Cruise

El Calafate - Boottocht: de blauwe Perito Moreno-gletsjer van dichtbij zien

Excursie
Upgrade de inbegrepen dagexcursie naar de beroemde Perito Moreno-gletsjer met een boottocht om de ijsschotsen van de Perito Moreno-gletsjer van dichtbij te bekijken. Bewonder de indrukwekkende muren van de gletsjer vanuit een heel ander perspectief!

Vertrek: dagelijks tussen 11.00-16.00 uur
Duur: ca. 1 uur
Inclusief: boottocht (capaciteit voor 110 personen)
Exclusief: fooien
Deze excursie wordt op basis van seat-in uitgevoerd.

Minimaal 2 personen – Prijs ca. 134 USD per persoon
Lees minder
ar_al_ushuaianp_124787728.jpg

Ushuaia - Wandeltrekking en kanotocht Vuurland, incl. lunch

Excursie
Bent u graag actief? Dan gaat uw hart vast sneller kloppen van een wandeling en kanotocht in nationaal park Tierra del Fuego. U loopt over de bosrijke Pampa Alta-route (ca. 2,5 uur) of de schitterende Kustroute (ca. 3 uur), luncht bij het Roca-meer en peddelt na een korte instructie met uw kano in ca. 1,5 uur via prachtige rivieren en lagunes naar de beroemde Lapataia-baai. Een onvergetelijke manier om te genieten van de Ensenada-baai, het Beagle-kanaal en de rivieren Ovando en Lapataia.

Vertrek: ca. 08.30-09.00 uur (van zondag t/m vrijdag)
Duur: ca. 8 uur
Inclusief: vervoer, lunch en lokale Engelssprekende gids
Exclusief: fooien en entreegeld Tierra del Fuego Nationaal Park (ca. 54 USD p.p.)
Deze excursie wordt op basis van seat-in uitgevoerd.

Minimaal 2 personen – Prijs ca. 292 USD per persoon
Lees minder
Off Road Tierra del Fuego Ushuaia

Ushuaia - Off-road Vuurland Avontuur in een terreinwagen, incl. lunch

Excursie
Bekijkt u graag verborgen natuurschatten met een 4x4 terreinwagen? Rijd dan over de hooggelegen Garibaldi-pas en bewonder het idyllische Lago Escondido (Verborgen Meer) vanaf de toppen van de Zuidelijke Andes. U gaat ook naar het enorme Fagnano-meer, een fantastische natuurlijke highlight. Hierna gaat u ca. een uur off-road. Sensationeel! Uw Land Rover Defender beschermt u tegen alle weersomstandigheden en doorkruist moeiteloos ondiepe rivieren, modder en hobbelige bospaden. Bij een berghut geniet u na tijdens een barbecue-lunch met een glas Argentijnse Malbec. Een onvergetelijke manier om te genieten van de valleien Carbajal en Tierra Mayor, de Garibaldi-pas, de meren Escondido en Fagnano, de Bronzovich-houtzagerij en verbazingwekkende beverdammen.

Vertrek: ca. 08.30-09.00 uur (dagelijks)
Duur: ca. 8 uur
Inclusief: vervoer, lunch en lokale Engelssprekende gids
Exclusief: fooien
Deze excursie wordt op basis van seat-in uitgevoerd.

Minimaal 2 personen – Prijs ca. 320 USD per persoon
Lees minder
Beagle kanaal, Ushuaia

Ushuaia - Boottocht over het Beagle-kanaal: zeehonden spotten

Excursie
Maak een mooie boottocht over het Beagle-kanaal. Ga mee op een korte vaartrip en bewonder de omliggende bergketens, aangrenzende bossen en ijsblauwe zee: de perfecte ansichtkaart. Zie aalscholvers bij de Les Eclaireurs-vuurtoren, spot zeehonden rond Isla de los Lobos, en bekijk keizeraalscholvers bij Isla Despard. Onderweg ziet u verder albatrossen en stormvogels tijdens hun jacht op verse vis

Vertrek: ca. 09.30 uur of ca. 15.30 uur (dagelijks)
Duur: ca. 3 uur
Inclusief: boottocht, havenbelasting en lokale Engelssprekende gids
Exclusief: fooien en vervoer van/naar de haven
Deze excursie wordt op basis van seat-in uitgevoerd. Deze excursie is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij slecht weer wordt deze niet uitgevoerd.

Minimaal 2 personen – Prijs ca. 216 USD per persoon
Lees minder
Beagle kanaal Ushuaia Martillo

Ushuaia - Boottocht over het Beagle-kanaal, incl. pinguïns bekijken op Isla Martillo

Excursie
Ziet u ook graag pinguïns? Maak dan deze langere boottocht over het Beagle-kanaal. Vaar richting Isla de los Pájaros (Vogeleiland) en Isla de los Lobos (Zeehondeneiland). Onderweg naar Isla Martillo passeert u de vuurtoren van Les Eclaireurs, de stad Puerto Williams (Chili) en Mackinlay-pas. Isla Martillo is dé plek om pinguïnkolonies in hun natuurlijke leefgebied te bewonderen. Op de terugweg ziet u bij Estancia Remolino de romp van het scheepswrak Monte Sarmiento.

Vertrek: ca. 09.30 uur (op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag) of ca. 15.00 uur (dagelijks)
Duur: ca. 6 uur
Inclusief: boottocht, havenbelasting en lokale Engelssprekende gids
Exclusief: fooien, vervoer van/naar de haven en wandelen met pinguïns
Deze excursie wordt op basis van seat-in uitgevoerd. Deze excursie is afhankelijk van de aanwezigheid van pinguïns en weersomstandigheden. Bij de afwezigheid van pinguïns en slecht weer wordt deze niet uitgevoerd.

Minimaal 2 personen – Prijs ca. 225 USD per persoon
Lees minder
Beagle kanaal Ushuaia Gable

Ushuaia - Dagtocht Beagle-kanaal: Estancia Harberton, eilanden en pinguïns zien, incl. lunch

Excursie
Gaat u graag een volle dag op pad om de natuurwonderen op en rond het Beagle-kanaal te bewonderen? Deze dagtocht brengt u naar één van de eerste nederzettingen in Vuurland; Estancia Harberton en pinguïnparadijs Isla Martillo. Onderweg geniet u bij Isla Gable van uw lunch en een lekker glas Patagonische wijn. Na de koffie maakt u een leuke eilandtocht over beverdammen en bospaden. Een afwisselende en enerverende dag waarbij u zowel ritten over land, boottochten en een wandeling maakt.

Vertrek: 08.00-08.30 uur (op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag)
Duur: ca. 9-10 uur
Inclusief: vervoer, entreegeld Harberton, havenbelasting, lunch en lokale Engelssprekende gids
Exclusief: fooien en wandelen met pinguïns
Deze excursie wordt op basis van seat-in uitgevoerd. Deze excursie is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij slecht weer wordt deze niet uitgevoerd.

Bij 2-10 personen – Prijs ca. 538 USD per persoon
Lees minder
8
De tijd in Buenos Aires vond ik erg kort, terwijl dit een geweldige stad is. Als de mogelijkheid er is zou ik de tijd in Rio verkorten en minimaal een dag lager in BA in de reis opnemen. Verder heel veel mooie en indrukwekkende belevenissen ervaren. Het vele reizen is het allemaal waard. Wat wel vreemd is dat sommige parken niet in de prijs zijn inbegrepen, terwijl dit wel in het programma is opgenomen, neem dit gelijk mee in de prijs van de reis, zodat je de toegangskaarten niet hoeft aan te schaffen tijdens de reis.
de Vos
Reviewdatum: 30-11-2023
8
Verrassende prachtige natuur. De binnenlandse reizen gingen erg vlot. De begeleiding was erg goed. We hadden graag nog een extra dag in Buenos Aires gehad.
NRV reiziger
Reviewdatum: 26-11-2023
9
Geweldige reis. We werden verwelkomt door onze reisleidster Yvonne (Wat een geweldige meid) Rio de Janeiro is geen toevoeging aan de reis zonde om daar twee hele dagen te verblijven. Daarna de watervallen .Yvonne had vernomen dat het park dicht zou gaan ivm de vele neerslag. Direct werd er gebeld en we konden nog dezelfde dag daar naar toe. Met instemming van het reis gezelschap werd besloten rechtstrees van het vliegveld naar de Argentijnse kant en niet naar het hotel. Het was geweldig en wij waren blij dat het zo was gegaan. De volgende dagen hebben we genoten van de excursies en vele mooie uitzichten het was overweldigend. Als hoogte punt de Perito Moreno gletsjer. Niet te bevatten wat je ziet. Ook de nationale parken waren een lust om in te wandelen. Ook de busreis naar Ushuaia was mooi. Wij hadden een lijndienst bus die half vol was, wat extra comfort gaf met snelle stops en een snelle overgang van Chili naar Argentinië. Zo kwamen we op tijd in Ushuaia aan waar we het stadje nog konden verkennen. Hier een paar excursies gedaan maar die waren gedeeltelijk niet om aan te zien (zeer toeristisch). Daarna nog een overnachting in Buenos Aires. Zeer mooie stad waar je eigenlijk meerdere dagen kan vertoeven.
NRV reiziger
Reviewdatum: 23-11-2023
8
Goed verzorgde rondreis. In korte tijd veel zien.
Klaassen
Reviewdatum: 20-11-2023
9
Mooie reis met veel hoogtepunten! Van de watervallen tot aan de gletsjer, alles is prachtig en indrukwekkend om te zien. Het was fijn dat sommige stukken per vliegtuig werden gedaan, dat scheelt een hoop tijd in de bus. Houd wel rekening met een aantal reisdagen en dat je mobiel genoeg moet zijn om stukken te kunnen lopen.
van Manen
Reviewdatum: 20-11-2023
Toon meer
9
mooi, vermoeiend, druk programma, extra kosten ivm excursies, veel contant geld (dollars) meenemen ivm slechte pinmogelijkheden Argentinië
NRV reiziger
Reviewdatum: 18-12-2023
8
Het was een geweldige reis met veel hoogtepunten en een mooie combinatie van steden en natuur.
NRV reiziger
Reviewdatum: 17-12-2023
7
Interessante, veelzijdige reis. Te weinig tijd in Rio en Buenos Aires
NRV reiziger
Reviewdatum: 17-02-2023
8
Een fantastische reis, waarbij je in relatief korte tijd heel veel kunt zien
Reumer
Reviewdatum: 12-03-2024
10
De reis was fantastisch, alles perfect geregeld, een uitstekende reisleider en zeer afwisselend.
NRV reiziger
Reviewdatum: 12-03-2024
Toon meer
9
Reis zat goed in elkaar . Alleen zouden wij iets langer in Buenos Aires willen zijn . Wij vonden de hotels met ontbijten heel goed . Excursies super duur . Wat hadden veel geluk met super fijne groep .Is natuurlijk altijd verschillend . De Belgische reisleider Wout was fantastisch . Hij woont al 20 jaar in Zuid Amerika . Wij hadden ook geweldige gids Rob bij fiets tocht . En hele goede gids Jack bij wandeling in Ushuaia tijdens honden wandeling . We hebben ‘n fantastisch reis gehad .
NRV reiziger
Reviewdatum: 11-03-2024
10
Het was een geweldig goed georganiseerde groepsreis.
Klessens
Reviewdatum: 11-02-2024
9
Zeer goede ervaring en erg afwisselend. We hadden een enorm leuke en sociale groep en met Wouter een fijne reisleider. De bussen, de hotels en de bedden waren prima. Binnenlandse vluchten overbrugden de grote afstanden en waren goed geregeld. Sommige excursies waren erg aan de prijs. We hadden deze reis voor geen geld willen missen. Iguacu en petito Moreno waren overweldigend, Buenos Aires vonden wij interessant en het was bijzonder om in Ushuaia te kunnen zijn. We kwamen in Torres del Paine zelfs een poema op jacht tegen! We zijn moe maar zeer voldaan teruggekeerd.
van der Vlugt
Reviewdatum: 10-03-2024
10
Fantastische reis, heel afwisselend, in korte tijd veel hoogtepunten.
NRV reiziger
Reviewdatum: 10-03-2024
9
Wij hadden een prachtige reis. Het weer zat in positieve zin heel erg mee dus we konden goed genieten van vergezichten in de prachtige natuur. De Patagonische wind maakten wij maar kort mee. Watervallen, gletsjers, bergen met besneeuwde toppen, de nationale parken, het was fantastisch mooi. De hotels waren strategisch goed gelegen of vanwege het uitzicht goed gelegen. Je moet rekening houden met duurdere tot soms te dure excursies. Vooral Rio de Janeiro was erg prijzig en de lokale gidsen wisselend qua kennis en kunde. Je moest het een beetje treffen daar. We vonden wel de Sambaschool verrassend leuk omdat we na carnaval alles mochten fotograferen. We wisselden om naar lokale valuta in Argentinië en Brazilië vanwege de dan gunstige koers met hulp van de reisleider. In Chili betaalde we alles met creditcard. Tijdens de vluchten was het een loterij of je overbagage moest betalen, 15 kilo was niet altijd de grens voor het binnenlandse verkeer. Vriendelijke mensen en vooral prima reisleider Wouter en een leuke groep medereizigers.
Brummel
Reviewdatum: 10-03-2024
Toon meer
8
De reis begon erg chaotisch. Het bleek dat de info die we van te voren hadden gekregen over te boeken excursies daar ter plekke niet overeen kwam met de info die de reisleidster had. Helaas gaf zij aan dit ook ervaren te hebben bij de groep voor ons. Onze reisleidster pakte het goed op en heeft erg haar best gedaan om alles in goede banen te leiden en uiteindelijk hebben we een prachtige reis gemaakt met veell bezienswaardigheden en extra's door haar inzet. Onze reisleidster was Linda. Even wennen dat je haar de dingen moest vragen, maar dat wende snel en dan wist ze goed te handelen. Al met al een heel fijne en mooie reis, maar het is wel van belang de optionele excursies af te stemmen met de reisleider aldaar.
Mager
Reviewdatum: 09-12-2022
9
Een reis is al voor een groot deel geslaagd met een zeer betrokken en inspirerende reisleider wat zeer zeker bij ons het geval was.Mooie reis , gezellige groep.
Stout
Reviewdatum: 09-02-2024
10
Goed georganiseerd, fijne reisleiding.
Boom
Reviewdatum: 08-12-2022
8
Mooie reis maar wel veel reisdagen
Plug
Reviewdatum: 07-11-2022
9
Zeer mooie en prachtige reis. Ondanks de vele reisuren in bus en vliegtuig. Onze reisleider Arie is een zeer behulpzaam en spontane gids. Door zijn vriendelijke persoonlijkheid heeft hij aan deze fantastische reis een extra dementie gegeven
Stout
Reviewdatum: 07-02-2024
Toon meer
8
Goed georganiseerd, goede balans tussen tijd voor gezamenlijke groepsactiviteiten en tijd voor vrije besteding
NRV reiziger
Reviewdatum: 07-02-2023
9
Hele bijzondere reis. Je krijgt veel waar voor je geld.
Kozich
Reviewdatum: 06-11-2023
7
We hadden met Wouter een uitstekende en kundige reisleider getroffen die ons alle mooie zaken van de reis heeft laten meemaken. Wel dient aangemerkt te worden dat voor veel van de foto's die getoond worden van met name Patagonie zowel goed weer als een goede conditie benodigd zijn. Om deze uitzichten te bereiken zijn namelijk trekkingen nodig van enkele uren over slechte paden. Ook zeer belangrijk is dat voldoende contant geld wordt meegenomen (dollars of euro) welke ter plaatste kan worden gewisseld. De koers van de argentijnse peso was namelijk 1 op 150 officieel maar bij de plaatselijke kantoortjes 1 op 260 tot wel 290 ! Dat scheelt dus dik 73%. Vergeet niet dikkere kleding en sjaal/muts/handschoenen mee te nemen want de wind maakt het soms erg koud.
NRV reiziger
Reviewdatum: 06-11-2022
9
de organisatie was voortreffelijk, gids Arie verdient de hoogste lof, sommige excursies waren wat aan de dure kant
NRV reiziger
Reviewdatum: 06-02-2024
8
Een prachtige reis met vele hoogtepunten. Door het volle programma wel te weinig tijd in Torres del Paine Chili. Daar zou een extra wandel dag ingelast kunnen worden.
Oderkerk
Reviewdatum: 05-12-2023
Toon meer
8
Veel gezien op korte tijd, prachtige natuur, heel imposant. Enige minpunten waren sommige hotels, dure excursies en onervaren reisleiding. Verder zijn we heel tevreden, Iguazu en Perito Moreno hebben onze hoge verwachtingen zelfs nog overtroffen.
Honshoven
Reviewdatum: 05-11-2023
8
goed georganiseerd alles werd goed opgelost ter plaatse als er iets mis ging
DE DECKER
Reviewdatum: 05-01-2023
Reisleiding
Wij weten hoe belangrijk een reisleider is voor het slagen van uw rondreis. NRV stelt dan ook hoge eisen aan al haar reisbegeleiders. Belangrijke criteria bij het selecteren van reisbegeleiders door NRV, of onze lokale partners, zijn: ruime reiservaring, ervaring in het omgaan met Nederlandstalige groepen en diepgaande kennis van het land. Ons team is al jaren werkzaam in het toerisme. Onze reisleiders zullen zorgdragen dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt; zij zijn uw eerste aanspreekpunt bij vragen en zullen ervoor zorgen dat u alle facetten van uw bestemming leert kennen. Uiteraard kunt u ook bij hen terecht voor het boeken van optionele excursies tijdens de reis en leuke tips om te gaan lunchen en dineren.

Onze groepsreizen worden begeleid door een Nederlands- of Engelssprekende reisleider. Dit staat aangegeven bij de reis.

Praktische informatie

Hieronder staat alle beschikbare praktische informatie voor deze rondreis.

Specifiek voor deze reis

Uitvoering rondreis

Voor deze reis kunt u vertrekken in de maanden oktober t/m februari.

Bepaal uw eigen vakantie!

We bieden bijna dagelijks uiteenlopende avontuurlijke, of juist ontspannende activiteiten aan. Kies wat bij u past en beleef uw vakantie precies zoals u wilt. Voor bepaalde optionele excursies geldt een minimum aantal deelnemers. Uw Nederlandssprekende reisleider geeft u graag extra informatie.

Als de groep is verdeeld over twee verschillende activiteiten blijft de Nederlandssprekende reisleiding bij de grotere groep.

Toegestane bagage

Voor binnenlandse vluchten is de maximale toegestane bagage 15 kilo. Extra kilo's zijn op de desbetreffende luchthavens af te kopen tot 23 kilo in totaal. De kosten hiervan bedragen ca. € 18 per persoon per vlucht (omgerekend ca. 20 USD per persoon per vlucht, afhankelijk van de wisselkoers).

Bijkomende kosten ter plaatse

Als u een rondreis naar Brazilië, Argentinië en Chili boekt, geeft u ter plaatse ook nog geld uit aan maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u gemakkelijker te maken om de totale kosten in te schatten, geven wij hieronder een indicatie voor de bijkomende kosten van deze reis. Deze indicatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen en koersverschillen.

Entreegelden : ca. € 94 per persoon

Fooienpot : ca. € 33,50 per persoon

Maaltijden
Lunch : tussen de € 15 en € 20
Diner : tussen de € 20 en € 30

Drinken
Flesje water : ca. € 1,50
Flesje fris : ca. € 2
Glas wijn : ca. € 4
Glas bier (lokaal) : ca. € 3,50

De fooi voor de reisleider is niet inbegrepen. Als u tevreden over de reisleider bent, kunt u aan het eind van de reis naar eigen inzicht een fooi geven.

Eten en Drinken

Tijdens deze reis is elke dag ontbijt inbegrepen. Om onderweg tijd te besparen, zal uw reisleider voorstellen om een aantal keren gezamenlijk te lunchen. Deelname is niet verplicht. Een indicatie voor de kosten van een lunch: ca. € 30 per persoon.

Het diner is in deze reis niet inbegrepen. Uw reisleider helpt u graag met tips voor leuke restaurants. Zo heeft u de vrijheid om zelf te bepalen waar, met wie en wat u gaat eten.

Fooien

In Brazilië, Argentinië en Chili is het geven van fooien heel gebruikelijk. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld.

Fooienpot
Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen, zodat u niet de hele dag fooien achter hoeft te laten. De reisleider betaalt van deze fooienpot alle gezamenlijke fooien, u hoeft hier dan niet meer naar om te kijken. Op die manier kunt u rustig van uw vakantie genieten. De reisleider houdt een kasboek bij, dat voor iedereen inzichtelijk is. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis is ca. € 33,50 per persoon (ca. 38 USD, afhankelijk van de wisselkoers). Dit bedrag kunt u ter plaatse in dollars betalen. De fooi voor de reisleider zelf is niet bij dit bedrag inbegrepen. Als u tevreden over hen bent, kunt u aan het eind van de reis naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Onvoorziene gebeurtenissen ter plaatse

Het kan voorkomen dat u te maken krijgt met stakingen en/of wegafsluitingen tijdens uw reis. Hierdoor kan het zijn dat het programma iets aangepast moet worden, bepaalde trajecten een langere reistijd met zich meebrengen of een binnenlandse vlucht noodzakelijk is. Eventuele meerkosten die hieruit voortvloeien zijn voor eigen rekening en dienen ter plaatse te worden voldaan. Uiteraard zal onze lokale vertegenwoordiger er alles aan doen om dit te vermijden en worden de opties met u besproken.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die al in uw reisprogramma zijn opgenomen, kunt u ervoor kiezen om deel te nemen aan optionele excursies. Deze excursies kunt u ter plaatse via uw reisleiding bijboeken en betalen. Dit kan zowel in Argentijnse pesos als in Amerikaanse dollars. We raden u aan te betalen in dollars, omdat dit, vanwege de gehanteerde wisselkoersen, voor u het meest gunstig is.

Zwaarte en Mobiliteit

Tijdens deze rondreis laten wij u in een relatief korte periode kennis maken met de vele facetten van het prachtige Argentinië en Chili. Voor deze reis is een normale basisconditie en een goede mobiliteit noodzakelijk. Tijdens de diverse (stads)wandelingen en het bezoeken van bezienswaardigheden loopt u veel en vaak beklimt u trappen. Het is belangrijk dat u zelfstandig, eventueel met hulp van een medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de bus, trein of boot (afhankelijk van de reis) kunt stappen. Een rondreis kan door mensen die minder mobiel zijn, als zwaar worden ervaren en soms is deelname aan bepaalde programmaonderdelen niet haalbaar. Omdat u de reis boekt als totaalpakket kunnen we u geen restitutie geven voor niet bijgewoonde reisonderdelen die in de prijs opgenomen zijn.

Deze rondreis is niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Als u of één van uw reisgenoten een minder goede basisconditie heeft of beperkt mobiel is, neemt u dan alstublieft telefonisch contact met ons op. In overleg met u kunnen wij u adviseren welke reismogelijkheid het beste op uw wensen en conditie aansluit.

Vluchtinformatie

De onderstaande vluchtdetails zijn voorbeeldvluchten (onder voorbehoud van wijzigingen)

KLM

(Details)
KLM
Vertrek
Aankomst
Vluchttijden
Amsterdam
Rio de Janeiro
10:40 uur - 18:40 uur
Buenos Aires
Amsterdam
16:25 uur - 09:40 uur

Goed voorbereid op reis

Brazilië

wb_sunny Beste Reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Brazilië naar Beste reistijd Brazilië.
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 127/220 V en de frequentie is 60 Hz. De stopcontacten zijn type N in Brazilië. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type N mee te nemen op reis.
restaurant Eten en drinken
De Braziliaanse keuken wordt naast een eigen keuken, met zowel regionale specialiteiten als nationale specialiteiten, ook gekenmerkt door een mengeling van Portugese, Indiaanse en Afrikaanse specialiteiten. Het nationale gerecht van Brazilië is Fejioada. Het is een gerecht dat wordt bereid met rijst, rundvlees, varkensvlees, spek en diverse soorten bonen. Daarnaast is ook Churrasco een populair gerecht en bestaat uit grote stukken rundvlees die boven het vuur worden geroosterd, de Braziliaanse manier van barbecueën. Daarnaast is er volop exotisch fruit verkrijgbaar en wordt dit regelmatig in maaltijden verwerkt. Voor goed eten in hoeft u zeker niet naar hele chique restaurants, in een middenklasse restaurant is het eten vaak net zo goed.

Op elk moment van de dag kunt u een heerlijke verse vruchtensap (Succo), suikerrietsappen (caldo de cana) en kokosnootsappen te (água de cocos) nuttigen, echte aanraders! Caipirinha een nationale drank, het is een likeur gemaakt van rietsuiker. Daarnaast is koffie erg populair. Koffie, door de Brazilianen cafezinho genoemd, wordt sterk, heet en zoet gedronken.

Drinkt u ter plaatse geen water uit de kraan maar koop flessen water uit de supermarkt. Wij raden u aan geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of ongewassen fruit te eten. Let u op dat er geen ijsblokjes (van kraanwater) in uw dranken zitten.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch: : ca. € 6 - € 8
Diner: : ca. € 8 - € 15
Flesje water : ca. € 1
Flesje fris : ca. € 1,50
Glas wijn : ca. € 2
Glas bier (lokaal) : ca. € 1

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Braziliaanse reaal wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
Fooien zijn in Brazilië gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 9 braziliaanse reaal (ca. €2,00) per persoon per dag
Gids : ca. 18 braziliaanse reaal (ca. € 4,00) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 4,50 braziliaanse reaal (ca. € 1,00) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 2,25 braziliaanse reaal (ca.€ 0,50) per persoon per koffer

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. In restaurants moet u er rekening mee houden dat bovenop de op de kaart genoemde prijs vaak nog 10% servicekosten en 13% btw gerekend wordt. In dat geval is het geven van fooi niet noodzakelijk.
camera_alt Fotograferen
Brazilië is een prachtig land wat prachtige plaatjes oplevert. Brazilianen gaan graag op de foto. Toch als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
De Braziliaanse munteenheid is de Real (R$) en een Real bestaat uit 100 centavos. Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. Buitenlandse munteenheden en travellers cheques kunnen vrij eenvoudig worden gewisseld in hotels, bij sommige banken en bij wisselkantoren (Cambio) in de grotere steden.

Credit cards zoals Diners Club, Master Card, Visa en American Express worden in het gehele land geaccepteerd bij de meeste hotels, restaurants en winkels. Credit card transacties worden belast met de officiële transactiekosten. Met uw Visa kaart is geld pinnen mogelijk bij Banco do Brasil en Bradesco. Met uw Master Card en Diners Club kaart is geld pinnen mogelijk bij Banco 24 horas (24 uurs geldautomaat). Met uw American Express kaart is geld pinnen alleen mogelijk in Rio de Janeiro en São Paulo bij American Express kantoren. Geld pinnen is met uw credit card alleen mogelijk in R$ + commissie. Bankkaarten met een pincode en een Maestro/Cirrus logo kunnen worden gebruikt bij bepaalde geldautomaten op sommige luchthavens, bankkantoren en winkelcentra. Kijk altijd uit voor het Maestro/Cirrus logo. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen zij zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Voor Brazilië worden vaccinaties tegen gele koorts aangeraden en is noodzakelijk bij een bezoek aan de Amazone en het midwesten. Malariaprofylaxe is aan te raden bij een bezoek aan sommige gebieden in het stroomgebied van de Amazone. In het land komt in sommige gebieden malaria voor. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden noodzakelijk.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl. Kraanwater is niet overal drinkbaar. We raden aan om steeds gezuiverd water in flessen te kopen. echter kan het zijn dat het water anders smaakt dan u in Nederland gewend bent.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Brazilië is een tropisch land met prachtige stranden en dicht begroeide jungles. Doordat de luchtvochtigheid erg hoog is, is het fijn om lichte katoenen kleding mee te nemen die snel opdroogt. Vergeet uiteraard niet uw slippers en uw zwemkleding mee te nemen! Een hoofddeksel tegen de Braziliaanse zon is zeker een aanrader! In de avonden kunnen lange mouwen een optie zijn tegen muggen beten. Als u wat chiquer uiteten wilt gaan, vergeet dan niet om wat nette kleding mee te nemen.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Brazilië
Mauritskade 19
2514 HD ’s-Gravenhage
Tel: 070 302 3959
E-mail: brasemb.haia@itamaraty.gov.br
www.ambassadevanbrazilie.nl

Nederlandse ambassade in Brasília
SES Quadra 801
Lote 05 70405-900
Brasília - DF
Tel: 0055 613 961 3234

Nederlands consulaat-generaal in Rio de Janeiro
Av. Ataulfo de Paiva 204
6de verdieping
Leblon Rio de Janeiro
RJ- 22440-033
Tel: 0055 212 157 5454
Email: rio@minbuza.nl
schedule Openingstijden
Per plaats kunnen de openingstijden verschillen. Winkels zijn doordeweeks open van 09.00-18.00 en op zaterdag van 09.00-13.00 uur. Winkelcentra zijn open van 10.00-22.00 uur van maandag t/m zondag. Daarnaast zijn de meeste grote apotheekketens 24 uur per dag geopend.

Banken zijn open van 10.00 tot 16.00 uur (wisselkantoren tussen 11.00-15.00 uur) doordeweeks.

De meeste musea en kerken zijn gesloten op maandag.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Brazilië, met in elk geval 2 lege visumpagina's.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Brazilië bij een verblijf van maximaal 90 dagen.
Als u langer dan 90 dagen in Brazilië blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Brazilië.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Brazilië vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.
update Tijdsverschil
Het is in Brazilië vroeger dan bij ons. Dit houdt in dat u op de heenreis altijd op dezelfde dag aankomt als dat u vertrekt. (Op enkele uitzonderingen na) Er zijn 6 verschillende tijdszones.

Brazilië is verdeeld in zes verschillende regio’s:
Regio 1 (het uiterste westen van Brazilië): 6 uur vroeger (wintertijd), 7 uur vroeger (zomertijd).
Regio 2 (Amazone met o.a. Manaus): 5 uur vroeger (wintertijd), 6 uur vroeger (zomertijd).
Regio 3 (Pantanal): 4 uur vroeger (wintertijd), 6 uur vroeger (zomertijd).
Regio 4 (Noordoost Brazilië met o.a. Belém, Fortaleza, Recife en Salvador): 4 uur vroeger (wintertijd), 5 uur vroeger (zomertijd).
Regio 5 (Zuidoost Brazilië met o.a. Belo Horizonte, Brasília, Foz do Iguaçu, Rio de Janeiro en São Paulo): 3 uur vroeger (wintertijd), 5 uur vroeger (zomertijd).
Regio 6 (Fernando de Noronha): 3 uur vroeger (wintertijd), 4 uur vroeger (zomertijd).
language Taal
De officiële taal van Brazilië is het Portugees, dat qua uitspraak en woordenschat archaïscher is dan de in Portugal gesproken taal. Het alledaagse Braziliaans wordt ook wel "brasileiro falado" genoemd.

In de grotere steden en toeristische gebieden in Brazilië kun je je met de Engelse taal redelijk redden. Daarbuiten spreken echter zeer weinig mensen Engels. Een woordenboekje (Brazilaans) Portugees kan dan ook erg handig zijn.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Brazilië. (opent in een nieuw venster)

Argentinië

wb_sunny Beste Reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Argentinië naar Beste reistijd Argentinië.
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 220 V en de frequentie is 50 Herz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Argentinië. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type C en I mee te nemen op reis.
restaurant Eten en Drinken
De Argentijnse keuken staat bekend door haar veelheid aan soorten vlees. Argentinië heeft per hoofd van de bevolking de grootste consumptie van rood vlees ter wereld. De Argentijnse barbecue, asado of ook parillada genoemd, word veel geserveerd. De bijgerechten doen er, conform de gaucho-traditie, niet zoveel toe. Een bolletje rijst of puree, wat blaadjes sla en een tomaat is al wat u als omlijsting mag verwachten bij een vleesgerecht. De Europese invloed is in de Argentijnse keuken merkbaar. Men kent pasta en worst (chorizo), net als zoete lekkernijen als Dulce de leche en Facturas. De oorspronkelijke Indiaanse kookkunst is terug te vinden in gerechten als Locro (vleesstoofpot met maïs en bonen), Humitas (gebak van maïsmeel) en Mate (groene thee). De Argentijnse wijnbouw is veruit de grootste buiten Europa en de stad Mendoza levert 70% van alle wijnproductie van het land. Het zogenaamde ‘wijntoerisme’ trekt veel internationale reizigers naar Mendoza.

Alle internationale frisdranken zijn te koop, net als verschillende exportbieren. Geïmporteerde sterke dranken zijn duur. Argentinië staat natuurlijk bekend om zijn wijnen en deze zijn er dan ook ruimschoots te vinden. Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen zijn overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch: : ca. € 5
Diner: : ca. € 10
Flesje water : ca. 0,70 € in de winkel/ hotel € 1
Flesje fris : ca. € 1 - € 1,50
Glas wijn : ca. € 3
Glas bier (lokaal) : ca. € 1

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Argentijnse peso wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
Fooien zijn in Argentinië gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 65 pesos (ca. € 1,00) per persoon per dag
Gids : ca. 50 pesos (ca. € 0,80) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 30 pesos (ca. € 0, 50) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 50 pesos (ca.€ 0,80) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van Argentijnse peso en de euro wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden. In restaurants kan er een ‘’cubierto’’ of ‘’servicio de mesa’’ op de rekening verschijnen. Dit is een supplement voor de genoten service. Dit bedrag gaat niet naar de bediening maar naar het restaurant. In restaurants is het gebruikelijk om 10% van de gehele rekening als fooi te geven. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.
camera_alt Fotograferen
Argentinië is een prachtig land met mooie natuurlandschappen. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. In Argentinië vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen of kinderen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden moeilijk tot niet verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid van Argentinië is de Peso (ARS). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. De koers schommelt behoorlijk en is daardoor niet te verkrijgen bij banken in Nederland en België. Maak dan ook al uw contant geld op (Peso's zijn niet meer om te wisselen in Euro's bij aankomst in Nederland en België).

Pinnen met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo is officieel mogelijk, echter werkt dit niet altijd en brengt het hoge kosten met zich mee. Het is daarom verstandig om vanuit Nederland contant geld mee te nemen. Het is namelijk niet mogelijk om met een buitenlandse pas meer dan € 300 tegelijk te pinnen. Per opname betaalt u daarnaast ongeveer 10% kosten. Sommige banken staan toe geldbedragen te pinnen tot 1000 Peso's. Alleen bij de Citibank (Amerikaans) kunt u grotere bedragen tegelijk opnemen (veelal 2000-3000 Peso's). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.

Bij wisselkantoren kunt u uw buitenlandse valuta omwisselen, maar de Amerikaanse dollar wordt vrijwel overal geaccepteerd en ook euro's worden steeds meer geaccepteerd. Dit komt vaak het voordeligst uit. Ons advies is dan ook om voldoende contant geld mee te nemen.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen, echter brengt het hoge kosten met zich mee. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen. Het is mogelijk om Argentijnse Peso's via deze site te bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en(malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Voor Argentinië worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en gele koorts aanbevolen. In het land komt in sommige gebieden malaria voor. In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Met name in het noorden en langs de oostkust is de zon zeer fel, dus een zonnebrandcrème met een hoge factor is voor mensen met een lichte huid onontbeerlijk. Een zonnesteek voorkomt u door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Uw koffer inpakken voor Argentinië kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Het land heeft uitgestrekte woestijnen tot hoge bergtoppen. Op dezelfde dag kunt u gemakkelijk verschillende weertype ervaren. Het ligt er dan ook aan waarnaar u in Argentinië reist wat voor weer u heeft. Vaak komt u eerst aan in Buenos Aires waar het het zowel warm als koud kan zijn en eenmaal in het zuiden kunnen de weersomstandigheden ter plekke wijzigen. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Goede wandelschoenen zijn in Argentinië geen overbodige luxe.
location_on Nuttige adressen
Argentijnse ambassade
Javastraat 20
2585 AN Den Haag
Tel: 070 311 8411
Fax: 070 311 8410
Website: www.embassyargentina.nl

Nederlandse ambassade in Buenos Aires
Olga Cossettini 831
Piso 3 C1107CDC Buenos Aires
Tel: 0054 114 338 0050
Fax: 0054 114 338 0060/70
Email: bue@minbuza.nl
schedule Openingstijden
In Argentinië zijn de winkels over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 19.30 uur. De grote winkels zijn vaak dagelijks geopend en tot laat in de avond. Vanwege de siësta sluiten de winkels buiten de grote steden vaak tussen de middag. Op zaterdag zijn de winkels vaak van 09.00 uur tot 12.30 uur geopend.

Banken en wisselkantoren zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 15.00 uur geopend.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Argentinië, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Argentinië bij een verblijf van maximaal 90 dagen.
Als u langer dan 90 dagen in Argentinië blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Argentinië.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Argentinië niet overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in Argentinië vijf uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd vier uur vroeger.
language Taal
De voertaal in Argentinië is Spaans. Vanwege de Italiaanse achtergrond van veel Argentijnen kunt u op sommige plekken Italiaans horen. Zo hebben veel inwoners van Buenos Aires een hoorbaar Italiaans accent. Sommige indiaanse gemeenschappen hebben hun eigen taal behouden, waarvan de twee belangrijkste het Guaraní en het Quechua zijn.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Argentinië. (opent in een nieuw venster)

Chili

wb_sunny Beste reistijd
Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Chili naar Beste reistijd Chili.
battery_charging_full Elektriciteit
De netspanning is 220 V en de frequentie is 50Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Chili. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type C en L mee te nemen op reis.
restaurant Eten en Drinken
Chili heeft een gevarieerde keuken. Door de kolonisatie en immigratie van verschillende nationaliteiten zijn er onder andere invloeden van de Indiaanse en Spaanse keuken terug te vinden. Daarnaast heeft iedere regio zijn eigen specialiteiten.
Typisch Chileense gerechten zijn bonensoep, Congrio (kabeljauw) en Curanto, waarin onder andere schelpdieren, vlees en aardappels verwerkt worden. In veel maaltijden worden ook grote hoeveelheden mais gebruikt.
‘Pisco’ is een pittig traditioneel drankje dat gemaakt wordt van eiwit, citroensap en suiker, maar ook voor een goede wijn bent u in Chili aan het juiste adres! Het leiding water kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen zijn overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch: : ca. € 6
Diner: : ca. € 10
Flesje water : ca. 0,80 € in de winkel/ hotel € 1
Flesje fris : ca. € 1
Glas wijn : ca. € 2
Glas bier (lokaal) : ca. € 1

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Chileense peso wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
euro_symbol Fooien
Fooien zijn in Chili gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 1500 peso (ca. €2,00) per persoon per dag
Gids : ca. 3000 peso (ca. € 4,00) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 750 peso (ca. € 1,00) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 350 peso (ca.€ 0,80) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de Chileense peso en de euro wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden. In restaurants kan er een ‘’cubierto’’ of ‘’servicio de mesa’’ op de rekening verschijnen. Dit is een supplement voor de genoten service. Dit bedrag gaat niet naar de bediening maar naar het restaurant. In restaurants is het gebruikelijk om 10% van de gehele rekening als fooi te geven. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.
camera_alt Fotograferen
Chili is een prachtig land met schitterende natuur en is absoluut de moeite waard om op te foto te zetten. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reserve batterijen en accu’s zijn buiten de grote steden moeilijk tot niet verkrijgbaar.
euro_symbol Geldzaken
De munteenheid van Chili is de Chileense peso (CLP). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In de meeste steden is de makkelijkste manier om aan geld te komen door te pinnen met uw bankpas voorzien van Cirrus-logo. . Mogelijk is het nodig de optie tarjeta extranjera (buitenlandse pas) te kiezen.Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’

Geld wisselen bij een wisselkantoor kunt u het beste doen in Santiago. De peso is de laatste jaren redelijk stabiel, maar kan fluctueren. Ook Amrikaanse dollars worden regelmatig geaccepteerd. Traveller cheques kunt u inwisselen bij zogenaamde ‘casas de cambio’ in de grote steden, elders is dat vrijwel onmogelijk.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.
local_hospital Gezond op reis
Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen zij zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Voor Chili worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. We raden aan om steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.
card_travel Kleding
Uw koffer inpakken voor Chili kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Het land heeft uitgestrekte woestijnen tot hoge bergtoppen. Op dezelfde dag kunt u gemakkelijk verschillende weertype ervaren. Het ligt er dan ook aan waarnaar u in Chili reist wat voor weer u heeft. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Goede wandelschoenen zijn in Chili geen overbodige luxe.
location_on Nuttige adressen
Ambassade van Chili
Mauritskade 51
2514 HG Den Haag
Tel: 070 312 3640
Fax: 070 345 2109
Website: www.echile.nl
E-mail: echilenl@echile.nl

Nederlandse ambassade in Santiago de Chile
Av. Apoquindo 3500
13e verdieping
Las Condes (Metro El Golf)
Santiago
Tel: +56 227 569 200
Email: stg@minbuza.nl
schedule Openingstijden
De openingstijden kunnen in Chili per stad verschillen, maar over het algemeen zijn de winkels open van maandag tot en met vrijdag van 10.30 uur tot 19.30 uur en op zaterdag van 09.30 uur tot 13.30 uur.

Voor de banken geldt dat deze over het algemeen open zijn van maandag tot vrijdag van 09.00 uur tot 14.00 uur.
content_paste Paspoort en visum
Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Chili, met in elk geval 1 lege visumpagina.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Chili bij een verblijf van maximaal 90 dagen.
Als u langer dan 90 dagen in Chili blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Chili.
wifi Telefoon en internet
Mobiel bellen is in Chili vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.
update Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in Chili zes uur vroeger dan in Nederland, tijdens de wintertijd vijf uur vroeger. Op Paaseiland is het nog eens twee uur vroeger dan elders in Chili.
language Taal
Spaans is de officiële taal van Chili en wordt door de meeste inwoners gesproken. Het Spaans neemt de overhand waardoor Indiaanse talen, waaronder Mapudungun, Quechua en Aymará uitsterven. Engels wordt op scholen gegeven en is toenemend populair bij studenten, academici en de beroepsbevolking.
error_outline Veiligheid
Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Chili. (opent in een nieuw venster)

Veelgestelde vragen

Groepsreizen

Wat betekent 'Beschikbaar'?
Wanneer u 'Beschikbaar' vermeld ziet staan bij de door u gekozen reis of reisonderdelen, is er voldoende voorraad aanwezig en kan de reis direct definitief geboekt worden.
Wat betekent 'Op aanvraag'?
Wanneer NRV uw boeking niet direct kan bevestigen, krijgt u bij boeking te zien dat een of meerdere onderdelen van uw reis op aanvraag is. Dit betekent dat wij de beschikbaarheid van de door u gewenste reis of reisonderdelen na moeten gaan bij onze lokale partners. Indien wij uw reservering op de door u aangegeven manier kunnen bevestigen, wordt uw boeking omgezet in een definitieve boeking. In het geval uw aanvraag niet bevestigd kan worden, zullen wij contact met u opnemen om eventuele alternatieven te bespreken. In de regel krijgt u binnen 1-2 werkdagen bericht over uw aanvraag. Wanneer u uw reservering reeds bij ons geplaatst heeft, maar de aanvraag intrekt voordat de gehele boeking akkoord is, is NRV genoodzaakt € 50,- administratiekosten in rekening te brengen. Indien wij de door u geboekte reis niet conform boeking kunnen aanbieden, mag u uiteraard kosteloos van uw boeking afzien.
Wat betekent 'Gegarandeerd Vertrek'?
Op onze website ziet u onder het tabblad 'Data & Prijzen' achter de vertrekdata aangegeven of een specifieke vertrekdatum een 'Gegarandeerd vertrek' heeft.

Wanneer het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt neemt NRV ruim van te voren (minimaal 21 dagen voor vertrek) contact met u op. NRV zal haar uiterste best doen om een passend alternatief aan te bieden. Dit alternatief kan bestaan uit bijvoorbeeld een vervoerswijziging in de vorm van een minibus of afhankelijk van de bestemming zelf rijden in een huurauto, Engelssprekende reisleiding en/of andere vertrekdata. Indien dit alternatief voor u niet passend is, ontvangt u de volledige reissom terug.

Het kan tevens voorkomen dat een vertrekdatum of luchtvaartmaatschappij aangepast moet worden in verband met een vlucht- en/ of programmawijziging. Hierover zullen wij u eveneens informeren.

NRV behoudt zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en/of overmacht situaties de reis geen doorgang te laten vinden of het reisprogramma aan te passen. Hiervoor kunnen andere voorwaarden van toepassing zijn.
Wat is het minimum/ maximum aantal deelnemers bij een groepsreis?
De groepsreizen van NRV worden uitgevoerd in kleine groepen. Voor onze groepsreizen geldt een minimum en een maximum aantal deelnemers. Hoeveel deelnemers dit betreft is afhankelijk van de specifieke reis. Dit staat bij iedere groepsreis aangegeven op het tabblad 'Data & Prijzen', onder de tabel met vertrekdata.
Waar kan ik de groepssamenstelling zien?
Voor onze groepsreizen kunt u op onze website bij Data & Prijzen achter de gewenste vertrekdatum van de reis op het bovenste icoontje Groepssamenstelling klikken. U ziet dan in percentages de leeftijden en het geslacht van de reizigers die zich hebben aangemeld voor deze reis. De definitieve deelnemerslijst ontvangt u bij uw reisbescheiden.
Hoe werkt het met de fooien?
Mensen die in het toerisme werkzaam zijn, zijn vaak in grote mate afhankelijk van fooien van reizigers. Wij raden u dan ook aan om gul hiermee om te gaan.

Maakt u een groepsreis dan zal uw reisleid(st)er bij aanvang van de reis zorgdragen voor het samenstellen van een fooienpot. Deelname aan de fooienpot geschiedt op vrijwillige basis en wij adviseren u om rekening te houden met een bedrag van circa €5,- per persoon per dag (dit is afhankelijk van de bestemming die u bezoekt en kunt u bij de landinformatie van uw bestemming terugvinden). Uw reisleider zal namens de groep een fooi geven aan mensen die u als groep een service verlenen. U kunt hierbij denken aan de kofferjongens, bedienend personeel etc. Uiteraard houdt uw reisleider een overzicht bij van de uitgaven en heeft u te allen tijde inzage hierin.
Op welke wijze moet ik de reissom betalen?
De reissom kunt u onder vermelding van uw klant- en factuurnummer via internetbankieren overmaken op de rekening van NRV.

Bankgegevens van NRV:

ING
IBAN (International Bank Account Number): NL49INGB0002183287
BIC (Bank Identifier Code): INGBNL2A

ABN Amro
IBAN (International Bank Account Number): NL37ABNA0515107239
BIC (Bank Identifier Code): ABNANL2A

Betaling per creditcard of contanten is helaas niet mogelijk.
Mijn kinderen gaan mee op reis. Ontvangen zij kinderkorting?
Op onze familiegroepsreizen is kinderkorting altijd van toepassing. Hoe hoog deze korting is verschilt per reis en ziet u bij de reis aangegeven.

Op onze reguliere groepsreizen geldt dat wij voor kinderen een minimum leeftijd van 10 jaar hanteren. Helaas verlenen wij geen kinderkorting op onze reguliere groepsreizen.
Tijdens de mei-, zomer- en kerstvakantie kan voor sommige bestemmingen een afwijkende minimum leeftijd gelden. Gedurende deze periode kunnen kinderen vanaf 8 jaar mee op reis. Wanneer dit van toepassing is, wordt dit specifiek bij de reis vermeld.
Ik heb een speciale wens. Wordt deze ter plaatse gehonoreerd?
Dat een speciale wens ter plaatse wordt gehonoreerd, kunnen wij helaas niet aan u garanderen. Dit hangt namelijk af van de beschikbaarheid en bereidwilligheid van het hotel waar u verblijft. Indien u bij boeking uw speciale wens aan ons doorgeeft, zorgen wij ervoor dat deze als preferentie in uw boeking wordt opgenomen zodat onze agent en de hotelier hiervan op de hoogte zijn. Indien mogelijk, houden zij hiermee rekening.

Heeft u speciale dieetwensen of dient u op doktersadvies speciale medicijnen mee te nemen op vakantie, brengt u ons hiervan dan op de hoogte zodat wij de luchtvaartmaatschappij hierover kunnen informeren.
Kan ik mijn reis verlengen?
Onze reizen kunt u in de meeste gevallen verlengen. Onder het tabblad Verlengen/Upgraden/Extra's kunt u de mogelijkheden tot verlenging van de door u gewenste groepsreis inzien.
Uiteraard kunt u ook telefonisch (+31 (0)70 3076700) of per e-mail (info@nrv.nl) contact met ons opnemen zodat wij u nader kunnen informeren.
Kan ik als alleenreiziger een kamer met een andere alleenreiziger krijgen?
Nee, als u alleen reist, krijgt u een kamer voor uzelf. Wij werken hierbij niet op indeling.

Belangrijke documenten

Op welke wijze ontvang ik mijn boekingsbevestiging en andere belangrijke informatie?
Uw boekingsbevestiging annex factuur zult u per e-mail van ons ontvangen, net als de reisbescheiden en overige belangrijke informatie.
Wanneer ontvang ik mijn reisbescheiden?
Uw reisbescheiden ontvangt u ongeveer zeven tot tien dagen voor vertrek. De reisbescheiden bevat belangrijke informatie zoals uw e-tickets, de contactgegevens van NRV en onze lokale partner, de hotellijst en de vouchers. Uw reisbescheiden ontvangt u per e-mail.
Wat zijn e-tickets?
Een e-ticket is een elektronisch ticket. Uw e-ticket is het bewijs van uw geboekte vlucht en zult u per e-mail bij de reisbescheiden ontvangen.
Waar moet ik aan denken als ik met kinderen reis?
Het is mogelijk dat de autoriteiten van de bestemming die u bezoekt nadere vereisten stellen in geval ouders met minderjarige kinderen reizen. Dit kan ook het geval zijn wanneer één ouder met een kind reist. Ook in dit geval bent u er zelf voor verantwoordelijk dat u in het bezit bent van de juiste documenten om te kunnen reizen. NRV kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengengebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.
Aan welke vereisten dient mijn paspoort te voldoen?
U bent zelf verantwoordelijk voor een geldig paspoort en de vereiste reisdocumenten, zoals een visum (indien van toepassing). Voor de meeste bestemmingen dient uw paspoort bij thuiskomst nog zes maanden geldig te zijn. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de landinformatie van uw bestemming op nrv.nl. Tevens kunt u de ambassade/het consulaat raadplegen om u te laten informeren over de specifieke vereisten.
Hoe kan ik mijn paspoortgegevens achteraf nog wijzigen/invullen?
Na uw boeking ontvangt u van ons een inlog op Mijn NRV. Via dit portaal kunt u uw gegevens nog aanvullen of wijzigen. Het is ook mogelijk uw gegevens per mail of telefonisch aan ons door te geven. Wij verwerken het dan in uw boeking.
Heb ik voor mijn bestemming een visum nodig?
Voor veel landen is een visum verplicht om het land in te kunnen reizen. Voor sommige landen kunt u bij aankomst een visum kopen, bij andere landen dient u dit visum reeds vooraf thuis aan te vragen. Op onze website kunt u bij de landinformatie van het betreffende land hier meer informatie over vinden. U bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig verkrijgen van een visum. NRV is niet aansprakelijk voor de eventuele kosten die voortvloeien uit het feit dat u niet in het bezit bent van een correct visum.
Ik reis naar of via de VS. Zijn er nog nadere vereisten waaraan ik moet voldoen?
Wanneer u naar of via de VS reist dient u rekening te houden met het volgende:

U bent verplicht reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming (ESTA) of een visum te hebben, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar de VS. Een ESTA is sneller en goedkoper om te regelen, de kosten zijn circa 21 USD. Voor een aanvraag en meer informatie kunt u naar de website van ESTA gaan. Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen. Als geen toestemming wordt gegeven, dient u een visum aan te vragen via het Amerikaanse consulaat.

De ESTA autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer etc. moet u wel per reis actualiseren.

ESTA geldt alleen voor landen (en hun staatsburgers) die aan het Visa Waiver programma meedoen, waaronder Nederland. Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen. Daarnaast zijn er ook een aantal andere uitzonderingen om te kunnen reizen met een ESTA: als u in of na maart 2011 in Iran, Irak, Noord-Korea, Soedan, Syrië, Libië, Somalië of Jemen bent geweest, kunt u niet meer met een ESTA reizen. U bent dan verplicht om een visum aan te vragen. Het heeft in dit geval geen zin om een nieuw paspoort aan te vragen, daar u naam gekoppeld is aan uw bezoek. Hetzelfde geldt voor reizigers die na 12 januari 2021 in Cuba zijn geweest. Meer uitgebreide informatie treft u aan op deze website.

Indien u via de VS met kinderen reist, dient u naast ESTA, ook rekening te houden met het volgende: wanneer er één of meerdere kinderen bij u in het paspoort staan, dient voor elk kind een visum of een eigen paspoort aangevraagd te worden. Kinderen dienen dus in het bezit te zijn van een eigen paspoort of een visum.

Een visum kunt u aanvragen op de website van het Amerikaanse Consulaat, dit kost € 140,-. Vervolgens krijgt u een link toegestuurd waarmee u een afspraak kunt maken op het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam. U kunt rekening houden met een totale procedure van ca. 4 weken. Het visum is vervolgens 10 jaar geldig. Let u wel op dat als u een nieuw paspoort moet aanvragen, dat er bij uw oude paspoort op de visumpagina geen gaten gestanst worden.

Voorbereiding op uw reis

Waar vind ik informatie over mijn reis?
Op onze website treft u heel veel informatie over onze reizen en reisonderdelen aan. Wanneer u op de door u gewenste reis of het door u gewenste reisonderdeel klikt, zult u een uitgebreide beschrijving van het programma/ reisonderdeel aantreffen, een overzicht van de onderdelen die inbegrepen zijn, extra informatie behorende bij de reis/ het reisonderdeel, eventuele extra opties, zoals upgrades en verlengingen, en ervaringen van NRV reizigers die u voor zijn gegaan. Tevens treft u bij onze groepsreizen en privéreizen een overzicht van de voorbeeldhotels aan en de optionele excursiemogelijkheden ter plaatse.
Moet ik nog speciale gezondheidsmaatregelen treffen?
Uiteraard is het van groot belang dat u zich goed voorbereidt wanneer u een verre reis gaat maken. Voor de voorbereiding van uw reis kunt u onder andere onze website raadplegen. Onder de land-/ reisinformatie staat altijd een kopje 'Gezondheid & Vaccinaties' opgenomen om u zo goed mogelijk te kunnen informeren.
Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.
Kan ik online inchecken voor mijn vlucht?
Of u online kunt inchecken voor uw vlucht hangt af van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het inmiddels vanaf 24 uur voor vertrek mogelijk om online in te checken zodat u op de luchthaven alleen nog maar uw bagage hoeft af te geven. Helaas is het voor groepsreizen niet altijd mogelijk om online in te checken.
Wanneer dien ik aanwezig te zijn op de luchthaven?
Wij adviseren u om minimaal 2,5 uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn. Houd u rekening met drukte op de wegen en op het spoor richting de luchthaven. Houd u er tevens rekening mee dat u na de check-in nog de paspoort- en veiligheidsformaliteiten dient te doorlopen en dat de afstand van de check-in balie naar uw gate groot kan zijn, wat ook de nodige tijd in beslag kan nemen.

Tijdens uw reis

Word ik bij aankomst op de luchthaven verwelkomd?
NRV heeft geen balie op de luchthavens. U zult dan ook niet voorafgaand aan uw vlucht door één van onze medewerkers worden verwelkomd. Uw e-tickets heeft u reeds per e-mail ontvangen zodat u zelf kunt bepalen hoelang van tevoren wenst te arriveren. Wij raden u overigens wel aan om tijdig aanwezig te zijn op de luchthaven.
Word ik bij aankomst op de bestemming verwelkomd?
Of u bij aankomst op de bestemming zal worden verwelkomd door onze plaatselijke vertegenwoordiger hangt af van de reis/ het reisonderdeel dat u bij ons heeft geboekt. Indien u bij aankomst zal worden verwelkomd, staat dit expliciet in de beschrijving van uw reis opgenomen.

In de meeste gevallen wordt u bij onze groepsreizen en privéreizen bij aankomst verwelkomd. Heeft u uw reis zelf samengesteld dan zal u ter plaatse worden verwelkomd wanneer u een transfer of bijvoorbeeld een meet & greet heeft geboekt.
Waar kan ik ter plaatse terecht in geval van vragen?
In geval van vragen kunt u ter plaatse terecht bij uw chauffeur of gids. Wanneer deze uw vragen niet kunnen beantwoorden of wanneer u niet door reisleiding wordt begeleid, adviseren wij u contact op te nemen met ons lokale agentschap. De contactnummers van onze contactpersoon ter plaatse staan altijd aangegeven in uw reisbescheiden. Mocht uw vraag niet afdoende zijn beantwoord dan kunt u uiteraard ook contact opnemen met NRV. Houdt u rekening met het tijdsverschil. Alleen in geval van nood zijn wij 24 uur (telefonisch) bereikbaar.
Hoe werkt het met de fooien?
Mensen die in het toerisme werkzaam zijn, zijn vaak in grote mate afhankelijk van fooien van reizigers. Wij raden u dan ook aan om gul hiermee om te gaan.

Maakt u een groepsreis dan zal uw reisleid(st)er bij aanvang van de reis zorgdragen voor het samenstellen van een fooienpot. Deelname aan de fooienpot geschiedt op vrijwillige basis en wij adviseren u om rekening te houden met een bedrag van circa €5,- per persoon per dag (dit is afhankelijk van de bestemming die u bezoekt en kunt u bij de landinformatie van uw bestemming terugvinden). Uw reisleider zal namens de groep een fooi geven aan mensen die u als groep een service verlenen. U kunt hierbij denken aan de kofferjongens, bedienend personeel etc. Uiteraard houdt uw reisleider een overzicht bij van de uitgaven en heeft u te allen tijde inzage hierin.

Maakt u een privérondreis of heeft u gekozen voor de reisvorm zelf samenstellen, dan kunt u ter plaatse ervoor kiezen om zelf de fooien te beheren en naar eigen inzicht te geven of om dit door uw gids te laten doen, indien u begeleid wordt. Onze lokale vertegenwoordiging geeft u graag richtlijnen zodat u op de hoogte bent van wat ter plaatse gebruikelijk is.
De reis verloopt niet zoals verwacht. Wat moet ik nu doen?
Ondanks onze inspanningen om uw reis helemaal naar tevredenheid uit te voeren, kan het voorkomen dat tijdens uw reis iets niet naar wens is. Mocht dit het geval zijn dan vragen wij u dit reeds op de bestemming kenbaar te maken bij uw reisleiding of onze lokale partner, zodat met uw persoonlijke wensen rekening kan worden gehouden en uw reis alsnog naar tevredenheid kan plaatsvinden. Mocht het ter plaatse niet naar tevredenheid worden opgelost dan verzoeken wij u contact op te nemen met NRV in Nederland zodat wij in de mogelijkheid worden gesteld uw klachten op te lossen: achteraf is dit immers veelal niet meer mogelijk. Mocht u na afloop van uw reis bepaalde zaken onder onze aandacht willen brengen, dan kunt u dit schriftelijk doen. Klik hier voor het Contactformulier Afdeling Customer Experience. Onze Afdeling Customer Experience zal vervolgens contact met u opnemen.

Na afloop van uw reis

Waarom wordt na afloop van de reis een enquête toegestuurd?
Na afloop van de reis vragen wij u een enquête in te vullen waarin u uw bevindingen over uw reis kenbaar kunt maken. Op deze manier kunnen wij onze kwaliteitsnormen handhaven en deze aan u als reiziger garanderen. De enquêtes zullen intern door ons worden verwerkt en indien nodig dan wel wenselijk, zullen aanpassingen worden gemaakt om de uitvoering van de reis te bevorderen.
Ik heb een klacht over mijn reis. Waar moet ik deze indienen?
Wanneer u een klacht heeft over uw reis dan vragen wij u dit reeds op de bestemming kenbaar te maken bij uw reisleiding of onze lokale partner, zodat met uw persoonlijke wensen rekening kan worden gehouden en uw reis alsnog naar tevredenheid kan plaatsvinden. Mocht het ter plaatse niet naar tevredenheid worden opgelost dan verzoeken wij u contact op te nemen met NRV in Nederland zodat wij in de mogelijkheid worden gesteld uw klachten op te lossen; achteraf is dit immers veelal niet meer mogelijk. Mocht u na afloop van uw reis bepaalde zaken onder onze aandacht willen brengen, dan kunt u dit schriftelijk doen. Klik hiervoor het Contactformulier Afdeling Customer Experience. Onze Afdeling Customer Experience zal vervolgens contact met u opnemen.