De Albanese keuken heeft sterke invloeden van verschillende buurlanden, zoals Griekenland, Turkije en Italië. Er wordt gebruik gemaakt van diverse groenten, zoals tomaten, courgettes, uien, paprika en olijven. Door de lange kuststrook aan de Middellandse Zee staan er vaak meerdere visgerechten op het menu, allemaal even vers en smaakvol. In het binnenland wordt meer vlees gegeven, ze maken voornamelijk gebruik van geiten- en schapenvlees. Ook zijn Albanezen gek op kaas, zo wordt fetakaas in vele gerechten gebruikt. De gerechten worden op smaak gebracht met onder andere oregano, rozemarijn en munt. Een bekend lokaal gerecht is Tavë Kosi, dit is een ovenschotel met lamsvlees, rijst en groenten geserveerd met een yoghurtsaus.
Naast lekker eten kunt u in Albanië ook proeven van heerlijke wijnen. Zowel aan de kust als in het binnenland treft u veel wijngaarden. Er zijn verschillende soorten rode- en witte wijn, die de moeite van het proberen absoluut waard zijn.
Over het algemeen hechten de Albanezen niet veel waarde aan ontbijt. Albanezen ontbijten doorgaans niet, ze drinken een kop koffie en gaan daarna direct aan de slag. 's Middags wordt er uitgebreid geluncht met een warme maaltijd met vis of vlees. In de avond eten ze nog een warme maaltijd. Uiteraard zijn er in de hotels en restaurants de maaltijden aangepast dat is gebaseerd op het internationale standaard. De prijzen voor eten- en drinken liggen lager dan in Nederland, Albanië is wat dat betreft één van de goedkoopste landen in Europa.
Indicatie prijzen eten en drinken in Albanië
Lunch: ca. €10,00
Diner: ca. €20,00
Flesje water: ca. €1,00
Kop koffie / thee ca. €1,00
Glas wijn: ca. €3,00
Glas bier (lokaal) ca. €2,00
Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.