Rondreizen Noord-India

Kleurenpoeders
Dé Taj Mahal
Kruiden & Specerijen
Zonsondergang Varanasi
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Zoek uw ideale rondreis

Rondreizen Noord-India

Bevolking

India telt ruim 1.000.000.000 inwoners. Ongeveer een zesde deel van de wereldbevolking woont in India. De bevolking groeit zeer snel. Elk jaar komen er bijna net zoveel Indiërs bij als de hele Nederlandse bevolking.

De bevolking van India bestaat uit veel verschillende bevolkingsgroepen. De mensen in het noorden zijn over het algemeen lang, slank en hebben een lichte huidskleur. In het zuiden heeft men doorgaans een donkere huidskleur en is men zwaarder gebouwd.

In Rajasthan dragen veel vrouwen felgekleurde kleding en sieraden die hun familiekapitaal vormen. De mannen dragen grote tulbanden, oorbellen en hebben indrukwekkende snorren.

Eten en drinken

De Indiase keuken is gevarieerd en er worden veel kruiden gebruikt. Het bekendste gerecht is curry. Het woord 'curry' is een Engelse afleiding van 'kari', wat saus betekent. Curry is een mix van kurkuma, kardemom, gember, koriander, nootmuskaat en papaverzaad. Er zijn veel vlees- en visgerechten en meer dan in Europa ook vegetarische gerechten.

Chai of thee is de nationale drank van India. Het wordt altijd vermengd met veel melk en met suiker geserveerd. Vruchtendranken, zoals sinaasappelsap, mangosap, druivensap, papajasap en ananassap zijn absoluut de moeite waard.

Geografie

India heeft een oppervlakte van 3.287.590 vierkante kilometer en is in drie hoofdgebieden te verdelen: de Himalaya, de noordelijke vlakte en het schiereiland.

Noord-India wordt beheerst door de Himalaya, een must-see tijdens een reis naar India. Ten zuiden van de Himalaya ligt de grote noordelijke laagvlakte. Deze wordt gedeeltelijk in beslag genomen door het stroomgebied van de rivieren de Indus, de Ganges en de Brahmaputra. Deze gletsjerrivieren leveren water en de laagvlakte is hierdoor één van de meest vruchtbare landbouwgebieden ter wereld. In het noordwesten, in de deelstaat Rajasthan ligt de droge Tharwoestijn, ook wel Indian Desert genoemd.

Geschiedenis

Van 300 tot het jaar 500 was een groot deel van hedendaags India onderdeel van het Gupta Rijk. India was de meest vooruitstrevende beschaving van de wereld in die tijd. De Indiase cultuur oefende toen sterke invloed uit op heel Zuidoost-Azië.

De Portugezen waren de eerste Europeanen die om Kaap de Goede Hoop zeilden en India bereikten. Zij vestigden daar de kolonie Goa. Vanaf de 17e eeuw begon Engeland de situatie in India te beïnvloeden. Van 1858 tot 1947 werd India geregeerd als een onderdeel van het Britse Rijk.

Een voornamelijk geweldloze opstand onder Mahatma Gandhi en Jawaharlal Nehru vormden een onderdeel van de weg naar onafhankelijkheid. Het Indiase subcontinent werd door de Britten verdeeld in de staat India en de kleinere moslimstaat Pakistan. India en Pakistan hebben sindsdien nog verscheidene grensconflicten gehad. India greep ook in bij de burgeroorlog tussen West- en Oost-Pakistan in 1971 waarna het laatste gebied zich afscheidde als het land Bangladesh.

Sinds de onafhankelijkheid heeft India als land veel te maken gehad met religieus geweld, terrorisme en naxalisme (een vorm van Maoïsme). Het kastenstelsel veroorzaakt tot op de dag van vandaag problemen en in Kashmir en Noordoost-India streven verschillende groepen naar onafhankelijkheid.

Vanaf 1991 zijn economische hervormingen ingevoerd, die de Indiase economie tot één van de snelst groeiende ter wereld maakten. De toenemende welvaart zorgt voor steeds meer politieke stabiliteit en betere leefomstandigheden voor de bevolking.

Fooien

Fooien zijn in India gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer € 2,00 per kamer per nacht (omgerekend 160.869 INR)
Kofferdragers: ongeveer € 2,00 per koffer (omgerekend 160.869 INR)
Gids: ongeveer € 4,50 per persoon per dag (omgerekend 361.956 INR)
Chauffeur: ongeveer € 3,50 per persoon per dag (omgerekend 281.506 INR)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Klimaat

In India zijn er grofweg drie seizoenen: de droge tijd, de pré-moesson en de moesson. De droge tijd is van oktober tot maart, de pré-moesson van april tot en met juni en de moesson van juli tot en met september. In de droge tijd ligt er een hogedrukgebied boven Centraal-Azië dat in februari snel opwarmt, opstijgt en plaats maakt voor een krachtig lagedrukgebied met warme vochtige oceaanlucht uit het zuidwesten. Flinke regenval is het gevolg.

Het noorden van India heeft een subtropisch landklimaat met forse temperatuurverschillen tussen de zomer en de winter. De regentijd is beperkt tot de maanden juli en augustus.

Het zuiden heeft een tropisch klimaat met minder temperatuurverschillen door het jaar heen. Het regenseizoen geeft veel neerslag van juni tot en met september.

De beste reistijd voor Rajasthan, Agra en Varanasi is van oktober tot april. Voornamelijk de periode mei en juni kunt u beter mijden. Het is in Delhi dan tegen de 40 °C en in de woestijn van Rajasthan kan daar nog wel vijf graden bij komen. Juli en augustus zijn beter uit te houden, maar er valt dan wel regelmatig regen.

Religie

Religie is belangrijk voor de Indiërs. Hindoe is de grootste religie van het land. Het hindoeïsme is één van de oudste religies ter wereld. Typerend voor het hindoeïsme is het kastenstelsel, de indeling van de bevolking in een hiërarchie van overgeërfde sociale klassen. Officieel bestaat het niet meer, maar de invloed ervan op de samenleving is nog altijd groot.

Andere grote godsdiensten in India zijn de islam en het christendom, maar er wonen ook sikhs, boeddhisten, jains, joden en aanhangers van het zoraïsme en van de Baha'i.

Taal

Qua cultuur en genetische afkomst, maar ook wat betreft taal heeft India, na Afrika, de grootste diversiteit ter wereld. Hindi, dat door de meeste mensen gesproken wordt, is de officiële taal. Het Engels is echter bijna net zo belangrijk, met name in het hoger onderwijs.
Verder heeft vrijwel elke regio zijn eigen talen. De grondwet erkent er 21. Hiervan zijn het Sanskriet en het Tamil de belangrijkste, deze talen zijn als 'klassieke talen' object van studie.

Old Delhi

in_al_delhi.jpg

Het overgrote deel van de tien miljoen inwoners leeft in Oud-Delhi, de oude ommuurde stad die een wirwar is van smalle straatjes, tempels, moskeeën en bazaars. Delhi, de hoofdstad van India, is doordrenkt met invloeden van de Mongolen, Turken, Perzen, Afghanen, Mughals en de Britten. Allen hebben een bijdrage geleverd aan de turbulente geschiedenis van Delhi en de unieke eerste indruk met toeterende tuk tuk’s en geuren van vele kruiden en specerijen die u niet altijd kunt plaatsen.. Laat uw westerse waarden varen en lever u over aan hetgeen u allemaal gaat zien..

Rajasthan

IN_AL_Rajasthani_vrouw_103762829

Rajasthan is India's meest kleurrijke en bijzondere provincie. De sprookjesachtige paleizen, gigantische forten en rijk versierde kleding van de bevolking zijn prachtig om te zien. Reis door levendige steden met bonte markten, afgelegen dorpjes, woestijnen en over koele meren. U zult versteld staan van de schoonheid van dit deel van India en zich in een compleet andere wereld wanen.

Per trein door India

in_al_allahabad trein.jpg

Het reizen met de trein in India is een belevenis op zich! Een rondreis door India is eigenlijk niet compleet wanneer u niet een gedeelte per trein heeft afgelegd. Met 60.900 km spoorlijn is het Indiase spoorwegsysteem het grootste van Azië en het op één na langste ter wereld. Er zijn meer dan 7000 stations en bijna alle plaatsen in India zijn dan ook per trein te bereiken. Bereidt u voor op eenvoudige faciliteiten maar onbetaalbare interacties met de lokale bevolking!

Pushkar

IN_AL_Pushkar3

Pushkar is een klein, gezellig en bruisend dorpje met een relaxte sfeer gelegen aan een idyllisch meer. De stad is een eeuwenoud pelgrimsoord, dat door de nomaden als heilige plaats wordt gezien. Volgens de overlevering liet Brahma hier drie lotus blaadjes vallen, waaruit drie meren zijn ontsprongen. Ook staat Pushkar bekend om de Pushkar Fair, de grootste kamelenmarkt van India. Vanuit alle hoeken van de deelstaat Rajasthan trekken kamelenhandelaren met hun kuddes door de dorre Thar woestijn, om in Pushkar te arriveren voor volle maan. Het hoogtepunt is de kamelenrace door de zandduinen.

Amber Fort Jaipur

Amber Fort in Jaipur

Het fort ligt 11 kilometer buiten Jaipur en is overweldigend. De diverse paleizen die u er aantreft waren ooit een schouwspel van koninklijke processies en overdadige weelde. De gids neemt u mee door de verschillende vertrekken en geeft u inzicht hoe men hier destijds leefde.
Indrukwekkend!

Taj Mahal

IN_AL_TajMahal_90950876

De Taj Mahal is niet alleen het meest markante gebouw van India, sinds 8 juli 2007 is het ook één van de nieuwe wereldwonderen. Wanneer u voor de Taj Mahal staat, kunt u zich vast voorstellen dat het een wereldwonder is. Het enorme gebouw is in de zeventiende eeuw gebouwd door de Indiase sjah Jahan als mausoleum voor zijn vrouw Mumtaz Mahal. Later is hij zelf in de graftombe bijgezet. Het gebouw is 58 meter hoog en 56 meter breed, geheel opgetrokken uit wit marmer en ingelegd met gekleurde stenen. Het is perfect symmetrisch en staat op een marmeren plateau van 10.000 vierkante meter. Aan de voorkant van het gebouw strekt zich een tuin uit met centraal een langgerekt waterbekken. Daarvandaan kunt u genieten van een mooi uitzicht op de Taj Mahal.

Agra Fort

in_al_agra fort.jpg

Agra Fort is omgeven door een 21 meter hoge muur van rood zandsteen. Binnen de muren vindt u de prachtige Parel moskee en een verscheidenheid aan paleizen, waaronder Jahangir Mahal, dat u bereikt door middel van een indrukwekkend toegangshek. Bij binnenkomst wordt u verrast door binnentuinen, prachtige hallen en bewerkte pilaren.

Heilige Ganges

in_al_varanganges.jpg

Varanasi is dé plaatst waar u op spectaculaire wijze de religieuze activiteiten van de Hindoes kunt aanschouwen. Deze activiteiten vinden plaats aan de, voor de Hindoes heilige rivier, de Ganges. Op de ghats, de trappen langs de rivier de Ganges, is het altijd druk. Mensen nemen een reinigend bad, kleren worden geboend, koeien schoon geschrobd en overleden familieleden gecremeerd; een onvergetelijk schouwspel dat u wandelend langs het water of vanuit een bootje kunt gadeslaan.

Ranthambore Nationaal Park

in_al_ranthamnptijger.jpg

Het Ranthambore Nationaal Park heeft een zeer diverse flora & fauna en kent prachtige rotspartijen. U kunt hier diverse safari’s maken; dé ideale manier om tijgers te zien. Dit majestueuze roofdier kan hier beschermd rondlopen, zodat u hem soms van heel dichtbij kunt bewonderen. Uiteraard is er nog veel meer wild te vinden, zoals blauwe stieren, apen, wilde zwijnen, beren, hyena’s, pythons en luipaarden. In het meer in het park leven tevens veel krokodillen en vogels.

Alleppey Houseboats

in_al_alleppy.jpg

Alleppey staat in de volksmond bekend als het Venetië van het oosten door de grachten en kanalen. Hier stapt u aan boord van uw houseboat. Houseboats of kettuvallom zijn boten die vroeger werden gebruikt. Zij voeren bij het ochtendgloren uit en vervoerden goederen uit het geïsoleerde binnenland naar de steden. Tegenwoordig zijn ze omgebouwd tot sfeervolle accommodaties. Een tocht op een houseboat is een fantastische manier om de prachtige schoonheid van het achterland te ontdekken en een glimp van de adembenemende rijstvelden op te vangen. Vanzelfsprekend wordt aangelegd bij kleine marktjes en kleurrijke gehuchtjes om te genieten van het lokale dorpsleven. De boot is doorgaans gemaakt van lokale en milieuvriendelijke bamboe stokken, touwen kokos, bamboe matten en kokos tapijten. Ze beschikken over verzorgd ingerichte hutten en zijn voorzien van een professionele bemanning die u door de prachtige backwaters van Kerala vaart. Het personeel zorgt tevens voor traditionele Kerala gerechten, die u tijdens de maaltijden worden geserveerd.

 
Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam