San Pedro de Atacama
Torres del Paine Nationaal Park
Puerto Natales
Santiago de Chile
Merengebied, Puerto Varas
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Chili

Landeninfo Chili

Op deze pagina vindt u Chili landeninfo. Bij de Chili landeninfo vindt u algemene landeninformatie over Chili, zoals het klimaat van Chili. Dit geeft u een algemeen beeld van dit land en kan u helpen bij het plannen van uw reis naar Chili.

Beste Reistijd

Vanwege de enorme uitgestrektheid van het land zijn er grote verschillen in weersomstandigheden en is het onmogelijk een eenduidig klimaatbeeld te schetsen. Volgens het Köppen-systeem heeft Chili minstens zeven verschillende klimaattypen.

November is de beste reismaand in Chili. In deze maand kunt u het hele land bereizen en zijn de omstandigheden dan ideaal.

Het noorden, inclusief de Atacama-woestijn, kent weinig seizoensvariatie: de temperatuur schommelt er continu tussen de 15 °C en 25 °C. Het noorden kunt u ook het hele jaar door goed bereizen. De beste reistijd ligt tussen mei en november vanwege het heldere weer.

Rond Santiago de Chile is de beste reistijd in de herfst (onze lente periode.)

Meer naar het zuiden worden de verschillen groter. In de Valle Central met zijn mediterrane klimaat kan het in de zomer 29 °C worden tegen maxima 14 °C in de winter.

In het merendistrict en Patagonië is de beste reistijd van november t/m maart. Het is daar dan zomer. Gedurende het hele jaar kan er regen vallen en door de wind kan de gevoelstemperatuur laag zijn. In onze zomer zijn ook vele hotels in het Torres del Paine Nationaal Park gesloten.

Op het Paaseiland is het in de zomer warm en in de winter valt er veel regen. De beste reistijd is van september t/m maart, waarvan december t/m februari de drukkere maanden zijn.

Bevolking

Chili heeft ongeveer 16.800.000 miljoen inwoners. Daarvan woont 85% in de steden, waarvan ongeveer 40% in Santiago.

De bevolking bestaat voornamelijk uit mestiezen (55%), met gemengd Europees en Indiaans bloed. Ongeveer 10% van de bevolking is puur Indiaans, maar door het toenemend aantal gemengde huwelijken wordt hun aandeel kleiner. Van de Indiaanse bevolking is het grootste deel afkomstig van de Mapuche-stam. Spanjaarden, Duitsers, Fransen, Engelsen, Italianen en Nederlanders, die eind negentiende eeuw naar Chili emigreerden, zijn de voorouders van de blanken die ongeveer 30% van de totale bevolking vormen. Veel van deze immigranten hebben hun taal en gebruiken geïntroduceerd: Valdivia vertoont veel overeenkomsten met een Duitse stad en heeft zelfs een Duitse krant.

Eten en Drinken

Chili heeft een gevarieerde keuken. Door de kolonisatie en immigratie van verschillende nationaliteiten zijn er onder andere invloeden van de Indiaanse en Spaanse keuken terug te vinden. Daarnaast heeft iedere regio zijn eigen specialiteiten.
Typisch Chileense gerechten zijn bonensoep, Congrio (kabeljauw) en Curanto, waarin onder andere schelpdieren, vlees en aardappels verwerkt worden. In veel maaltijden worden ook grote hoeveelheden mais gebruikt.
‘Pisco’ is een pittig traditioneel drankje dat gemaakt wordt van eiwit, citroensap en suiker, maar ook voor een goede wijn bent u in Chili aan het juiste adres! Het leiding water kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen zijn overal verkrijgbaar.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch: : ca. € 6
Diner: : ca. € 10
Flesje water : ca. 0,80 € in de winkel/ hotel € 1
Flesje fris : ca. € 1
Glas wijn : ca. € 2
Glas bier (lokaal) : ca. € 1
Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Chileense peso wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Fooien

Fooien zijn in Chili gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : ca. 1500 peso (ca. €2,00) per persoon per dag
Gids : ca. 3000 peso (ca. € 4,00) per persoon per dag
Kamermeisje : ca. 750 peso (ca. € 1,00) per persoon per nacht
Kofferdrager : ca. 350 peso (ca.€ 0,80) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2019. Uiteraard kan de koers van de Chileense peso en de euro wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden.
In restaurants kan er een ‘’cubierto’’ of ‘’servicio de mesa’’ op de rekening verschijnen. Dit is een supplement voor de genoten service. Dit bedrag gaat niet naar de bediening maar naar het restaurant. In restaurants is het gebruikelijk om 10% van de gehele rekening als fooi te geven. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen.

Geografie

Het landoppervlak van Chili meet 756.626 vierkante kilometer. Chili is daarmee in grootte het vierde land van Zuid-Amerika. Het land ligt ingeklemd tussen het Andesgebergte in het oosten en de Grote Oceaan in het westen. De oostelijke landsgrens wordt van noord naar zuid gevormd door Peru, Bolivia, en Argentinië.

De enorme lengte van het land zorgt voor een diversiteit aan landschappen. Het noorden van Chili kenmerkt zich grotendeels door woestijn, het midden door bossen, vulkanen, meren en grasland en het zuiden door een labyrint van fjorden en schiereilanden.

El Norte Grande, het Verre Noorden, loopt van de Peruaanse grens tot ruwweg aan de Copiapó-rivier en bevat de Atacama-woestijn. Deze hoogvlakte is één van de droogste ter wereld: sommige gebieden ontvangen geen druppel regen. Wel is de grond rijk aan koper en nitraten die belangrijke inkomstenbronnen vormen.

El Norte Chico, het Nabije Noorden, is minder droog en gematigd qua temperatuur. Winterregens en smeltwater vormen rivieren die brede valleien doorsnijden.

De Zona Central, Midden-Chili, is het dichtstbevolkt en bevat de hoofdstad Santiago. Veel fruit- en groentesoorten, belangrijke exportproducten van Chili, komen hier vandaan. Oorspronkelijk stonden hier oerbossen, waarvan er in het zuiden nog prachtige gebieden over zijn.

Het zuiden, de Zona Sur, is bekend om zijn meren die gevoed worden door honderden rivieren die ontspringen in de Andes.

De Zona Austral, het uiterste zuiden, bestaat uit duizenden eilanden, fjorden en schiereilanden, goed voor prachtige vergezichten.

Fotograferen

Chili is prachtig land met schitterende natuur en absoluut de moeite waard om op te foto te zetten. U zult vast uw digitale (film) camera mee nemen. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Het is verboden om plaatsen zoals vliegvelden, grensposten, militair terrein, overheidsgebouwen en dergelijke te fotograferen. Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden moeilijk tot niet verkrijgbaar.

Geschiedenis

Aangenomen wordt dat ongeveer 12.000 tot 17.000 jaar geleden de eerste mensen vanaf Vuurland naar Chili kwamen. Deze eerste bewoners, voornamelijk jagers en verzamelaars, verspreiden zich over noordelijk en zuidelijk Chili.

In de vijftiende eeuw begon de opkomst van de Incabeschaving en zij veroverden grote delen van het land. De Mapuche’s in zuidelijk Chili boden lange tijd weerstand tegen de Inca's. In 1541 slaagden de Spanjaarden erin om Chili, onder leiding van Pedro de Valdivia, te veroveren. Zij riepen Chili uit tot een Spaanse kolonie. Alleen in het zuiden bleef de opstand van de inheemse bevolking voortduren.

De Spaanjaarden stichtten steden, waaronder Santiago, en deelden Chili op in landbouwbedrijven, waarbij de inheemse bevolking voor het zware werk opdraaide. In 1810 brak de strijd om de onafhankelijkheid uit en na een aantal jaren slaagde een groep vrijheidsstrijders, onder leiding van Bernardo O’Higgins, erin de Spanjaarden te verdrijven. In 1818 werd de onafhankelijkheid van Chili uitgeroepen. O’Higgins werd de eerste president van Chili, maar zijn beleid riep zoveel weerstand op, dat hij in 1823 moest aftreden.

De Chileense burgeroorlog in 1891 zorgde voor een politieke herverdeling: Chili werd de eerste parlementaire democratie in Zuid-Amerika. Economisch bleef het land echter wat achter, wat zorgde voor onvrede en opkomst van marxistische groeperingen rond de jaren ’20 van de twintigste eeuw. Een militaire coup in 1924 gaf aanzet tot een periode van grote politieke instabiliteit. Uit deze periode kwam in 1932 de Radicale Partij naar voren, die tot 1952 de gemoederen wist te domineren.

In 1970 won senator Salvador Allende Gossens de verkiezingen. Hij voerde tal van hervormingen door, waaronder stichting van Indiaanse instituten en het gratis verstrekken van melk aan kinderen. Problemen met de nationalisering van Amerikaanse bedrijven leidde tot spanningen tussen Chili en de Verenigde Staten: de kredietverstrekking stagneerde en het land raakte in een crisis. Een militaire coup dreef Allende in 1973 tot zelfmoord en Chili kreeg een militaire regering, geleid door generaal Augusto Pinochet Ugarte. Pinochets regering is berucht om haar schending van mensenrechten.

Pas laat in de jaren ’80 kwamen langzaam democratische vrijheden als die van vergadering en meningsuiting terug. In 1988 werd Pinochet niet herkozen en kreeg de regering weer een meer democratisch karakter. Michelle Bachelet Jeria van de Partido Socialista is de huidige presidente van Chili.

Taal

Spaans is de officiële taal van Chili en wordt door de meeste inwoners gesproken. Het Spaans neemt de overhand waardoor Indiaanse talen, waaronder Mapudungun, Quechua en Aymará uitsterven. Engels wordt op scholen gegeven en is toenemend populair bij studenten, academici en de beroepsbevolking.

Kleding

Uw koffer inpakken voor Chili kan een lastige klus zijn door de vele verschillende gebieden met verschillende weersomstandigheden. Het land heeft uitgestrekte woestijnen tot hoge bergtoppen. Op dezelfde dag kunt u gemakkelijk verschillende weertype ervaren. Het ligt er dan ook aan waarnaar u in Chili reist wat voor weer u heeft. Hierdoor worden laagjes kleding aangeraden. Op deze manier kunt u zich gemakkelijk kleden tegen de kou en daarna een vest, trui of windjack uitrekken zodra u het te warm heeft gekregen. Verschillende combinaties van luchtige kleding met daarbij een warme trui of een windjack zijn daarom aan te raden. Goede wandelschoenen zijn in Chili geen overbodige luxe.

Religie

Grondwettelijk kent Chili vrijheid van godsdienst. De meerderheid van de Chilenen, ongeveer 70%, is rooms-katholiek. Opvallend is dat 56% van de Indiaanse bevolking zichzelf ook als katholiek ziet: dit geloof wordt dan vaak gecombineerd met de oorspronkelijke, traditionele geneeswijzen en rituelen. Dit verschijnsel wordt ‘syncretisme’ genoemd.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade van Chili
Mauritskade 51
2514 HG Den Haag
Tel: 070-3123640
Fax: 070-3452109
Website: www.echile.nl
E-mail: echilenl@echile.nl

Verkeersbureau Visit Chile
www.visit-chile.org

Foto en video

Houdt u in gedachten dat niet iedereen het waardeert om tijdens de dagelijkse bezigheden gefotografeerd te worden. Het is dan ook beleefd om eerst toestemming te vragen voordat u een foto van iemand maakt.

Vaak blijkt ter plaatse dat u meer foto's maakt dan u voor vertrek heeft in geschat. Zorgt u er dan ook voor dat u voldoende geheugenkaarten en/of film meeneemt.

Geldzaken

De munteenheid van Chili is de Chileense peso (CLP). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In de meeste steden is de makkelijkste manier om aan geld te komen door te pinnen met uw bankpas voorzien van Cirrus-logo. Mogelijk is het nodig de optie tarjeta extranjera (buitenlandse pas) te kiezen.

Geld wisselen bij een wisselkantoor kunt u het beste doen in Santiago. De peso is de laatste jaren redelijk stabiel, maar kan fluctueren. Ook Amrikaanse dollars worden regelmatig geaccepteerd. Traveller cheques kunt u inwisselen bij zogenaamde ‘casas de cambio’ in de grote steden, elders is dat vrijwel onmogelijk.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Chili worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

De openingstijden kunnen in Chili per stad verschillen, maar over het algemeen zijn de winkels open van maandag tot en met vrijdag van 10.30 uur tot 19.30 uur en op zaterdag van 09.30 uur tot 13.30 uur.

Voor de banken geldt dat deze over het algemeen open zijn van maandag tot vrijdag van 09.00 uur tot 14.00 uur.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Wanneer u niet langer dan 90 dagen blijft, heeft u geen visum nodig.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit draagt, dient u zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Chili.

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse wintertijd is het in Chili vijf uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd zes uur vroeger. Op Paaseiland is het nog eens twee uur vroeger dan elders in Chili.

Voltage

Het voltage is in Chili 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Chili kunt checken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis