Contact opnemen? + 31 (0)70 3076700
 
Mijn NRV

Reizen Sri Lanka

  • Intro
  • Praktische info
  • Landinfo

Onze reizen naar Sri Lanka worden altijd uitgevoerd met privé chauffeur, zodat u optimaal van uw reis door Sri Lanka kunt genieten. Tijdens onze reizen door Sri Lanka bezoekt u uiteraard de bekende hoogtepunten, zoals Dambula en de culturele tempelstad Kandy. Maar tijdens de reizen naar Sri Lanka laten wij u meer zien, want de prachtige wildparken, lokale dorpjes, onbekende tempels en prachtige stranden maken het reizen door Sri Lanka heel bijzonder. Reist u liever in groepsverband dan kan dat ook bij NRV Holiday, wij bieden prachtige groepsreizen door Sri Lanka met Nederlandssprekende reisleiding.

Ambassade van Sri Lanka
Jakob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel: 070-3655910

Verkeersbureau Sri Lanka
Allerheiligentor 2-4
D-60311 Frankfurt
Duitsland
Tel: +49 (0)69 287734 / +49 (0)69 288216
E-mail: CTBFRA@T-online.de
Veel Sri Lankanen die in het toerisme werken, zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Dit is een onmisbaar deel van hun inkomen.

Tijdens de groepsrondreizen stelt de reisleider een fooienpot samen. Hieruit worden alle fooien gedurende de reis betaald. Hier heeft u dus geen omkijken meer naar. Natuurlijk wordt er een overzicht gemaakt van de bedragen die zijn uitgegeven. Als richtlijn voor de fooienpot geldt ongeveer € 2.50 tot € 3 per persoon / per dag.
De munteenheid van Sri Lanka is de Rupee (LKR). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

In de grote steden in Sri Lanka is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Contante euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro's en Amerikaanse dollars worden vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan wel veel tijd in beslag nemen.

U kunt niet meer zonder toestemming pinnen buiten de EU zone. U dient ruim vantevoren bij uw bank om een deblokkering van deze blokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.
Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Sri Lanka worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.
De winkels zijn in Sri Lanka geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 uur en 18.00 uur.

De banken zijn meestal alleen 's ochtends geopend, te weten van 9.00 uur tot 13.00 uur op maandag, en van 9.00 uur tot 13.30 uur van dinsdag tot en met vrijdag.
Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Voor reizen naar Sri Lanka is een visum verplicht.
U dient dit visum reeds in Nederland aan te vragen via ETA.
Klik hier voor alle benodigde informatie.

De kosten voor het visum bedragen 30 USD per persoon. Helaas kunnen wij het visum niet voor u verzorgen, u dient dit echt zelf via bovenstaande website aan te vragen.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf na te vragen of zij een visum nodig hebben. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Sri Lanka.
In Sri Lanka is het 4,5 uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 3,5 uur later.
Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta, de Sri Lankaanse rupee of met euro's.
Het voltage is in Sri Lanka 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Sri Lanka kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.
Sri Lanka heeft ruim 19.000.000 inwoners. Bijna 75% daarvan is Singalees. De Tamils zijn daarna de grootste bevolkingsgroep en maken 17% van de bevolking uit. Ook is er een aantal etnische minderheidsgroepen, zoals de Burghers (nazaten van de Nederlanders), de Moren en afstammelingen van de Arabieren, de Maleiers en Veddha's. De Veddha's zijn een zeer kleine gemeenschap, die afstammen van de oorspronkelijke eilandbewoners.
Het belangrijkste gerecht uit de Sri Lankaanse keuken is rijst met curry. De curry wordt niet gemaakt met de bij ons bekende kerrie, maar is een mengsel van kruiden en specerijen, gecombineerd met vlees, vis of gevogelte. Daarnaast staat Sri Lanka bekend om de grote diversiteit aan fruit. Bijna alle fruitsoorten van Azië kunt u hier proeven.

De nationale drank is Arrack gemaakt van de kokospalm. En natuurlijk is thee ook bijna overal en altijd te koop, de beroemde Ceylon thee wordt immers in Sri Lanka verbouwd.
Sri Lanka, dat vroeger Ceylon heette, is ongeveer zo groot als Nederland en België samen. Het heeft een oppervlakte van ruim 65.000 vierkante kilometer. Behalve de oostkust, die aan de Bengaalse Zee ligt, grenzen de overige kusten aan de Indische Oceaan.

Het binnenland kent diverse bergketens, waarvan de hoogste toppen op circa 2500 meter liggen. Deze hooglanden liggen vooral in het midden en zuiden van het land, terwijl het noordelijke deel van het eiland vrij vlak is. Deze verscheidenheid aan landschappen zorgt ervoor dat Sri Lanka een geliefd land is om naar toe te reizen.
Sri Lanka kent een lange en hevige historie. Voordat Marco Polo voet aan wal zette in 1288 heeft het eiland al enige onrust gekend.

De Tamils kwamen in de derde eeuw voor Christus, vanuit India, naar Anuradhapura voor de handel. Anuradhapura is eeuwenlang de belangrijkste stad van het toenmalige Ceylon geweest. Het was het centrum van de handel, koninkrijken, pracht en praal. De oude gebouwen en ruïnes getuigen van deze zeer welvarende tijd en Anuradhapura heeft dan ook de grootste beschaving van heel Zuid-Azië gekend.

Toen koning Kasyapa zich vestigde op de bekende rots van Sigirya is de strijd in alle hevigheid losgebarsten en werd uiteindelijk Polonnaruwa de nieuwe hoofdstad. Tegelijkertijd werd in het noorden onder flink rumoer het onafhankelijke Tamil koninkrijk gevestigd.

Nadat Marco Polo Sri Lanka ontdekte, kwamen diverse kolonisten Sri Lanka bezoeken. De Portugezen zijn er een korte periode geweest en dreven veel handel met de Nederlanders, die zich hier massaal gevestigd hadden. De Koning van Kandy droeg daarom in 1638 de Portugese macht over aan de Nederlandse Compagnie. Op het eiland zijn nog veel afstammelingen van de Nederlanders, oude Nederlandse tradities en gebruiken terug te vinden.

De Britten namen na een heftige strijd de scepter over in 1815 en Sri Lanka groeide uit tot de British East India Company. De Britten voerden de Engelse taal in en hervormden de economie.

Sinds 1948 is Sri Lanka onafhankelijk en wordt er nog fanatiek internationale handel gedreven in kokos, rubber en thee. In 1972 werd Ceylon uitgeroepen tot onafhankelijke parlementaire Republiek van Sri Lanka.
Sri Lanka kent een warm, tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 27 °C in de kustgebieden. In de hoger geleden gebieden, zoals Nuwara Eliya, is het aanzienlijk koeler. Hier is de gemiddelde temperatuur 16 °C.

Sri Lanka kent twee moessonperiodes. Van mei tot en met augustus is het regentijd in het zuidwesten van het eiland en van oktober tot en met januari in het noordoosten. Tijdens de moessonperiode valt de regen in korte, hevige stortbuien, waarna de zon weer volop schijnt. Het is dus niet zo dat het in het natte seizoen onophoudelijk regent.
Het grootste deel van de bevolking, ongeveer 70%, is boeddhist. De Tamils zijn voornamelijk hindoeïstisch. Daarnaast komen ook belangrijke minderheden van christelijke en islamitische Tamils voor. Zij wonen vooral in de steden en het oosten van het land.
De officiële talen van Sri Lanka zijn Singhalees en Tamil. Aangezien Sri Lanka een Engelse kolonie is geweest, wordt ook vrijwel overal Engels gesproken.

Mogelijkheden voor Sri Lanka

Groepsreizen
Sri Lanka

Reizen in een groep is gezellig. U deelt ervaringen met elkaar en ziet de bestemming ook eens door andermans ogen.

Privéreizen
Sri Lanka

Wij bieden prachtige rondreizen waarbij u op privébasis kennismaakt met de hoogtepunten van een bestemming.

Zelf samenstellen
Sri Lanka

Maak zelf uw reis op maat met behulp van ons ruime aanbod van vluchten, accommodaties, transfers en excursies.

Groepsreizen

Zonvakanties
Sri Lanka

Bij een zonvakantie zijn uw vluchten, de transfers en een comfortabel hotel al voor u geregeld!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van onze aanbiedingen.

Nieuwe data Reiscafé

Meer weten over de reizen die wij organiseren, komt dan naar ons Reiscafé. Vanaf september hebben wij weer presentaties over o.a. Indonesië, India, Sri Lanka en Zuid-Afrika.