Hegra
Wadi Al Disah
Olifant Rock Al Ula
Jeddah
Soek Saoedi-Arabië
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Saoedi-Arabië

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Saoedi-Arabië 1 uur later en tijdens de wintertijd 2 uur later.

Electriciteit

De stopcontacten in Saoedi-Arabië zijn niet compatibel met de Nederlandse stekkers. Daarom heb je een reisstekker nodig die geschikt is voor Type G. Wij raden aan om een universele wereldstekker te kopen, zodat u deze eventueel ook nog voor andere bestemmingen kunt gebruiken.

Het voltage (230) is hetzelfde als in Nederland, maar de frequentie (60) is anders. Daarom heb je misschien voor enkele apparaten een spanningsomvormer nodig. Controleer voordat je op reis gaat of je elektronische apparaten werken op variabele voltages (110-240V).

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht ziet en onderneemt u veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Nuttige adressen

Ambassade van Saoedi-Arabië
Koninginnegracht 26
2514AB ’s-Gravenhage
Tel: 0031 70 361 4391
Email: nlemb@mofa.gov.sa

Nederlandse Ambassade in Saoedi-Arabië
Abdullah Hizaf Asehmi Street
(Diplomatic Quarter)
11693 Riyadh
Saoedi-Arabië
Tel: 00966 11 442 2300
Email: riy@minbuza.nl

Corona

Actuele informatie omtrent maatregelen
Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan en op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Wij proberen u van alle juiste informatie te voorzien, uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. Voor een totaal overzicht van de huidige heen-en terugreis vereisten en een beknopt overzicht van de lokale maatregelen verwijzen wij u naar de website van de overheid.

Bekijk hier de website van de Nederlandse overheid. (opent in een nieuw venster)
Indien u de Belgische nationaliteit heeft, bekijk hier de website van de Belgische overheid (opent in een nieuw venster)

Let op, deze vereisten kunnen veranderen. Hou dit dus tot kort voor vertrek in de gaten.

Voordelig testen
Heeft u voor uw heenreis een test nodig? Via Coronatest2travel (testpartner van de ANVR) ontvangt u tegen een sterk gereduceerd tarief een PCR- of Antigentest.

Ga naar deze website voor het maken van een afspraak.(opent in een nieuw venster). Bij het testen krijgt u gratis het noodzakelijke Covid19-afreisdocument. Coronatest2travel werkt samen met Health Check Center en heeft 85 locaties door het hele land, dus er is altijd een testcenter bij u in de buurt.

Reizen na Corona
De wereld is door en sinds de pandemie flink veranderd. Doordat het toerisme lang op slot heeft gezeten in sommige landen merken wij dat er hotels zijn die hier gevolgen van ondervinden. Samen met het wereldwijde personeelstekort zijn niet alle hotels op het niveau van voor de pandemie.

Fooien

Het is gebruikelijk om in Saoedi-Arabië fooi te geven. Veel mensen die in het toerisme werken zijn namelijk afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Bovendien is het een uiting van waardering en wordt het daarom erg op prijs gesteld. Niet alleen in restaurants, maar ook aan kofferdragers, (taxi)chauffeurs etc. wordt vaak fooi gegeven. In restaurants is het gebruikelijk om 10-15% fooi te geven.

Openingstijden

In Saoedi-Arabië valt het weekend niet op zaterdag en zondag, maar op donderdag en vrijdag. De winkels en soeks zijn dus geopend van zaterdag tot en met woensdag van 08:00/09.00 tot 13.00/14.00 en van 16.30 tot 21.00 uur. Shopping malls zijn meestal van 09.00 tot middernacht geopend.

Restaurants zijn meestal geopend van 7.00 tot 10.30 uur, van 12.00 tot 15.00 en van 18.00 tot middernacht.

De meeste banken en postkantoren zijn van 7.30 tot 12.00 uur geopend. In de namiddag openen ze weer van 16.30 tot 20.00/22.00 uur.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Saoedi-Arabië. (opent in een nieuw venster)

Fotograferen

Het fotograferen van militaire objecten, zoals vliegvelden, gebouwen van de overheid, moskeeën en andere belangrijke plaatsen is streng verboden. Voor het fotograferen van mensen is altijd toestemming van de desbetreffende persoon vereist.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Telefoon en internet

Saoedi-Arabië heeft over het algemeen een goed mobiel netwerk. Met uitzondering van de woestijn is bellen is op de meeste plekken mogelijk. Aangezien de belkosten erg duur kunnen zijn, is het aan te raden ter plekke een lokale simkaart aan te schaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi van redelijke kwaliteit. Ook in shopping malls, restaurant en musea is er vaak Wi-Fi beschikbaar.

Beste reistijd

Oktober tot en met april is de beste reisperiode voor Saoedi-Arabië. Hiermee vermijdt u de extreem hete zomermaanden.

Eten en drinken

De Saoedi-Arabische keuken komt overeen met de keuken van andere Arabische landen. Ingrediënten als lamsvlees, kip, rijst en dadels worden in veel gerechten gebruikt. Mezze, een soort van kleine hapjes, wordt ook veel gegeten in Saoedi-Arabië. Aangezien het een Islamitisch land is, wordt er geen varkensvlees gegeten of geserveerd in restaurants.

In de grote steden zijn meerdere internationale keukens vertegenwoordigd. Er is dus voldoende keuze wanneer u gaat uiteten. Alcohol is daarentegen ten strengste verboden en wordt dan ook nergens geschonken.

Kleding

Saoedi-Arabië is een streng Islamitisch land. Om deze reden is het belangrijk om kledingstukken te dragen die schouders en knieën bedekken. Het is niet verplicht om een hoofddoek of abaya (traditionele lange jurk) te dragen. Voor een bezoek aan een moskee wordt echter wel aangeraden een abaya over uw kleding te dragen.

Bijzondere feestdagen

Ramadan
Ramadan is de Islamitische heilige maand van vasten, waarin moslims zich onthouden van eten en drinken vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Aan de einde van de maand wordt het Suikerfeest gevierd, Eid al-Fitr.

Data start Ramadan:
2023: 22 of 23 maart
2024: 10 of 11 maart

Paspoort en visum

Voor uw rondreis naar Saoedi-Arabië heeft u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Ook heeft u een visum nodig. Indien u de Nederlandse nationaliteit heeft kunt u uw visum voor vertrek online aanvragen via E-visa.

Geldzaken

De munteenheid van Saoedi-Arabië is de Saoedische Riyal (SR). In de meeste steden is het mogelijk om met uw bankpas en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’.