Hegra
Wadi Al Disah
Olifant Rock Al Ula
Jeddah
Soek Saoedi-Arabië

Bezienswaardigheden Saoedi-Arabië

Diriyah

diriyah riyadh

Het verhaal van het moderne Saoedi-Arabië begon in Werelderfgoed Diriyah. In de historische wijk At-Turaif ziet u traditionele gebouwen van zonsteen en een doolhof van steegjes met ambachtelijke winkels. U krijgt in Diriyah een perfect beeld van de manier van leven in de eerste Saoedische hoofdstad zo’n tweehonderd jaar geleden. De culturele hoogtepunten zijn het Diriyahmuseum en de Al-Zawihramoskee. Het museum is gevestigd in een voormalig paleis en u leert hier alles over de geschiedenis van Saudi-Arabië.

Hegra

Hegra

Hegra is de belangrijkste culturele trekpleister van Saoedi-Arabië. Hier ontdekt u de magnifieke uit de rotsen gehouwen graven van het ‘tweede Petra’. Deze stad werd 2000 jaar geleden gebouwd door de Nabatese Arabieren en was ‘verloren’ voor de wereld totdat het in 1876 werd herontdekt. Hegra is de grootste bewaarde plaats van de beschaving van de Nabateeërs ten zuiden van Petra in Jordanië. Ook is deze plaats het eerste werelderfgoed dat is ingeschreven in Saoedi-Arabië.

Jeddah

Jeddah

Jeddah wordt ook wel de 'Poort naar Mekka'genoemd want de stad is al eeuwenlang de haven van het nabijgelegen Mekka. Jeddah is gelegen aan de oostkust van de Rode Zee. Vanaf de zevende eeuw werd Jeddah een zeer belangrijke haven op de handelsroutes om goederen naar Mekka te brengen. Ook was het dé toegangspoort voor de moslimpelgrims om over zee naar Mekka te reizen. Door deze twee belangrijke functies werd Jeddah een bloeiend multicultureel centrum. De stad kent twee uiterste, het moderne nieuwe stadscentrum en het historische oude stadscentrum. In het nieuwe stadscentrum kijkt u uw ogen uit bij het zien van de indrukwekkende skyline langs de kust. In het oude stadscentrum loopt u door de levendige souks en langs huizen van koraalsteen met hun kenmerkende 'roshan' houten ramen.

Domat Al Jandal

Domat Al Jandal

Domat Al Jandal wordt gedomineerd door het Al Marid-kasteel, een enorm ommuurd fort. Het kasteel zou ooit door een tunnel verbonden zijn met de Umar Ibn al-Khattab moskee uit de 7e eeuw. Eén van de oudste intacte moskeeën ter wereld. De goed bewaard gebleven woonwijk Al-Der staat bekend om zijn lange steegjes en indrukwekkende stenen architectuur. Een zeer bijzonder fenomeen is het Domat Al Jandal-meer. Dit meer is gelegen middenin de woestijn en is ca. 585 meter diep.

Wadi Al Disah

Wadi Al Disah

Wadi Al Disah (vallei van de palmbomen) is een plek met spectaculaire natuurlijke schoonheid. De vallei strekt zicht uit over zo’n 15 kilometer en wordt omlijst door gigantische rotskolommen en loodrechte kliffen die hoog boven de weelderige vegetatie, waterpoelen en palmbomen uitsteken. Een prachtige plek voor een mooie wandeling met diverse archeologische vindplaatsen met onder meer Nabateese graven. De Wadi is een paradijselijk stuk natuur waar u zonder twijfel geniet van de prachtige omgeving.