Soezdal
Moskou
St. Petersburg
Yaroslavl
Veliki Novgorod

Landinformatie Rusland

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis! De wintermaanden in Rusland zijn koud te noemen met veel winterse neerslag. De zomermaanden zijn heerlijk warm, maar er zijn ook regelmatig uitschieters richting tropische temperaturen van rond de 30 graden. Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Zorg in de zomer voor extra bescherming zoals zonnebrand en een hoofddeksel. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.
Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

De kwaliteit van het kraanwater in Rusland verschilt per gebied, maar in algemene zin wordt afgeraden om dit water als drinkwater te gebruiken. Drink daarom alleen flessen gezuiverd water, deze kunt u onderweg overal kopen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

Kleding

Daar onze reizen buiten de strenge Russische wintermaanden worden uitgevoerd, kunt u in feite dezelfde (reis)kleding aan als u in Nederland zou dragen in het voorjaar, de zomer en de herfst, aangevuld met comfortabele, stevige schoenen. Aan te bevelen is om kleding mee te nemen die u in ‘laagjes’ kunt dragen. Ook is het handig om een sjaal of vest bij de hand te hebben voor in de touringcars, die van airco zijn voorzien.

Eten en drinken

De Russische keuken is niet in één zin te omschrijven. De maaltijden moeten vooral voedzaam zijn en worden klaargemaakt met producten die het land te bieden heeft. Dat is gezien de vele klimaatverschillen binnen Rusland in elke regio weer anders. Ook de vele nationaliteiten zorgen voor een gevarieerde en internationale menukaart. Maar over het algemeen is de Russische keuken gericht op voedzaamheid met lokale voor de hand liggende producten. De meeste gerechten zijn daardoor een tikkeltje eenvoudig, ook omdat er weinig specerijen worden gebruikt. De lunch (obeyd) is de belangrijkste maaltijd van de dag met gevulde soepen, blini’s (soort pannenkoek) en borodinsky brood.
Wilt u een aantal échte typische Russische gerechten proberen? Proef dan eens borsjtsj (bietensoep), kulich (zoete cake), pierogi (dumpling met allerlei soorten vulling) en de twee meest beroemde Russische gerechten: boeuf stroganoff en kaviaar. En uiteraard mag een glas echte Russische wodka niet ontbreken.

Kraanwater is veilig om tanden te poetsen, niet om te drinken. Water in flessen is overal verkrijgbaar. Vooral in de grotere steden zijn voldoende restaurants te vinden waar u lekker en betaalbaar kunt eten. De menukaart en de keuzemogelijkheden kunnen uiteraard per hotel/plaats verschillen.

Lunch : ca. € 10
Diner : ca. € 20
Flesje water : ca. € 0,50
Flesje fris : ca. €1 - €1,50
Glas wijn : ca. € 3,50
Glas bier(lokaal) : ca. € 2

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Roebel wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Taal

De officiële taal van Rusland is het Russisch, maar afhankelijk van de locatie wordt er ook Tataars, Basikiers, Oekraïens, Tsjetsjeens en Tsjoevasjisch gesproken. In de grotere steden wordt soms ook beperkt Engels gesproken.

Openingstijden

Per plaats kunnen de openingstijden verschillen. De meeste musea zijn open van 10.00 tot 18.00 uur. Ieder museum is een vaste dag per week en een dag in de laatste week van de maand gesloten. Winkels zijn over het algemeen van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur geopend. Veel winkels sluiten voor de middagpauze van 13.00 tot 14.00 uur of van 14.00 tot 15.00 uur. In Moskou en Sint-Petersburg zijn de meeste winkels tot 22.00 uur open en zijn ook winkels die 24 uur geopend zijn.

Banken zijn van maandag tot en met donderdag van 9.30 tot 17.00 uur geopend (op vrijdag tot 16.00 uur), wisselkantoren van 10.00 tot 19.00 uur en vaak ook op zaterdag en zondag.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Rusland. (opent in een nieuw venster)

Corona

Actuele informatie omtrent maatregelen
Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan en op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Wij proberen u van alle juiste informatie te voorzien, uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. Voor een totaal overzicht van de huidige heen-en terugreis vereisten en een beknopt overzicht van de lokale maatregelen verwijzen wij u naar de website van de overheid.

Bekijk hier de website van de Nederlandse overheid. (opent in een nieuw venster)
Indien u de Belgische nationaliteit heeft, bekijk hier de website van de Belgische overheid (opent in een nieuw venster)

Let op, deze vereisten kunnen veranderen. Hou dit dus tot kort voor vertrek in de gaten.


Reizen na Corona
De wereld is door en sinds de pandemie flink veranderd. Doordat het toerisme lang op slot heeft gezeten in sommige landen merken wij dat er hotels zijn die hier gevolgen van ondervinden. Samen met het wereldwijde personeelstekort zijn niet alle hotels op het niveau van voor de pandemie.

Fooien

Tijdens uw reis staan er onder andere chauffeurs, gidsen, restaurant- en hotelpersoneel voor u klaar. Een fooi is een uiting van waardering en wordt in Rusland erg op prijs gesteld. Wanneer u kiest voor een groepsreis naar Rusland zal de reisleider aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot voorstellen. U heeft er dan geen omkijken meer naar.

Elektriciteit

Het voltage is in Rusland 220 V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Rusland. Sinds januari 2021 kunt u naar Rusland reizen met een zogenoemd E-Visum. Deze kunt u makkelijk zelf online aanvragen tegen betaling van €40.

Het E-Visum kunt u aanvragen door een formulier in te vullen op de volgende website: https://evisa.kdmid.ru/en-US/Home/Index. Het kan tot maximaal vier dagen na de aanvraag duren voordat u het visum ontvangt. 

Bij het aanvragen van het E-Visum heeft u de volgende documenten nodig:
- Internationaal paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is. 
- Engelstalige Ruslandverklaring.
- Digitale pasfoto.

U heeft een zogenaamde Ruslandverklaring van uw verzekeraar nodig waarin wordt aangegeven dat u verzekerd bent tegen medische kosten. Deze Engelstalige verklaring mag zowel van uw reisverzekeraar als van uw zorgverzekeraar afkomstig zijn. Er wordt ook om een pasfoto gevraagd, deze foto mag niet ouder zijn dan 3 maanden. De pasfoto’s dienen een lichte achtergrond te hebben en voorts conform de eisen voor het paspoort te zijn genomen.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Moskou of het Nederlands consulaat in St. Petersburg.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT . Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Geldzaken

De munteenheid van Rusland is de Russische Roebel (RUB). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. De prijzen in Rusland liggen over het algemeen lager dan in Nederland. De prijzen in toeristische gebieden liggen wat hoger, eveneens in het hoogseizoen gedurende de zomermaanden. De hoofdstad Moskou is zelfs prijzig te noemen.

In de grote steden is het vaak mogelijk om met uw bankpas (met Maestro- of Cirruslogo) en/of uw creditcard geld op te nemen (ATM). Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Als u een Belgische bankpas heeft, adviseren we u daarom ook een creditcard mee te nemen. In de kleinere plaatsen is niet altijd een geldautomaat in de buurt. Het is daarom aan te raden altijd voldoende contant geld mee te nemen. Wissel echter nooit op straat Euro’s om voor Roebels, maar alleen bij officiële wisselkantoren.

In de meeste hotels en in de grotere winkels kunt u met een creditcard betalen. In het buitenland is voor het betalen met creditcard vrijwel altijd een pincode nodig. Let u er wel op, dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.
Vrijwel overal is het mogelijk om euro’s en Amerikaanse dollars te wisselen in Roebels (let op: alleen biljetten zonder scheuren en vouwen en volledig onbeschreven. Wat betreft de dollars: niet ouder dan seriejaar 2004).
Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Fotograferen

Over het algemeen vinden de Russen het geen probleem om te worden gefotografeerd. Vraag wel eerst om toestemming als u mensen van dichtbij wilt fotograferen. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto.

Fotografeer geen monniken, priesters en zeker geen militairen. Er zijn plekken waar niet vrij mag worden gefotografeerd, met name bij bezienswaardigheden en in musea. Wanneer dat het geval is, staat het aangegeven en ook zal de reisleider u hierover informeren.

Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Rusland vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn.

Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Klimaat

Rusland is het grootste land ter wereld en kent daardoor grote verschillen in klimaat. Er zijn delen in het land waar het in de wintermaanden -50 wordt terwijl elders in de zomermaanden de temperatuur tot bijna 50 graden reikt. Onze reis bevindt zich in het gebied tussen Moskou en Sint-Petersburg met een redelijk vergelijkbaar klimaat. Het gebied kent koele, soms koude winters waarbij ook overdag de temperatuur zo’n 5 tot 15 graden onder 0 zakt. Vanaf het voorjaar stijgen de temperaturen naar een aangenaam niveau waarbij de zomermaanden een beetje vergelijkbaar zijn met die van Nederland. In Moskou kan het vrij warm worden. In Sint Petersburg zorgt de Finse Golf voor wat verkoeling, maar daardoor ligt ook de luchtvochtigheid vrij hoog.

Tijdsverschil

Rusland kent elf verschillende tijdzones, maar onze reis bevindt zich alleen in de tijdzone van Moskou. Daar is het in de zomer één uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is het twee uur later dan in Nederland.

Nuttige adressen

Ambassade van Rusland
Andries Bickerweg 2
2517 JP Den Haag
Tel: 070 345 1300
E-mail: rusembassynl@mid.ru
Website: www.netherlands.mid.ru

Nederlandse Ambassade in Moskou
Kalashny Pereulok 6
115127 Moskou
Rusland
Tel: 007 495 797 2900

Nederlands consulaat in St. Petersburg
Moika Nab. 11
191186 St.Petersburg
Rusland
Tel: 007 812 334 0200

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Rusland naar Beste reistijd Rusland .