Soezdal
Moskou
St. Petersburg
Yaroslavl
Veliki Novgorod

Bezienswaardigheden Rusland

Metrostelsel Moskou

Metrostation Moskou

De Moskouse metro is een bezienswaardigheid op zich. Veel stations zijn versierd met stijlvolle muurdecoratie, levensgrote standbeelden en versierde plafonds. Het station Komsomolskaja staat bekend als één van de mooiste metrostations met witmarmeren pilaren, kroonluchters en mozaïeken die belangrijke gebeurtenissen uit de Russische geschiedenis uitbeelden. Een middagje metrohoppen hoort dan ook gewoon bij een bezoek aan deze bijzondere stad. De metro van Moskou was een van de meest extravagante projecten van de voormalige Sovjet-Unie. In opdracht van Stalin moesten de metrostations een koninklijk uiterlijk krijgen. In 1935 werd het eerste traject geopend. De meeste stations liggen erg diep. Tijdens de Koude Oorlog werd hier bewust voor gekozen zodat de stations eventueel dienst konden doen als schuilkelder. Tegenwoordig is de Moskouse metro één van de meest intensief gebruikte metronetwerken ter wereld met ruim 9 miljoen passagiers per dag.

Moskou Kremlin

Kremlin Moskou

Kremlin is het Russische woord voor versterkte stadskern. Het land kent nog veel kremlins, al dan niet als ruïne. Het is als het ware een verdedigingsmuur of fort waarbinnen zich de belangrijkste gebouwen bevinden. De eerste kremlins dateren van begin 11e eeuw. De benaming kremlin verwijst in de meeste gevallen echter naar de hoofdstad Moskou. Hier woonden vroeger Russische tsaren en communistische leiders. Tegenwoordig zetelt de Russische regering in het Kremlin. De vesting omvat verder een theater, een museum en diverse kathedralen en paleizen. Ook vindt u er het wapenarsenaal, een schatkamer vol met zilver, goud en edelstenen.

De Gouden Ring

De Gouden Ring

De historische regio tussen Moskou en St. Petersburg wordt ook wel de Gouden Ring genoemd. Een verzameling Tsarensteden waarvan sommige eens de hoofdstad van Rusland zijn geweest. Maak kennis met het oud-Russisch erfgoed en bewonder eeuwenoude monumenten, schitterende binnensteden vol indrukwekkende kerken en kathedralen en ouderwetse plattelandsdorpen. Ontdek het ‘echte’ Rusland waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Het charmante Soezdal is het kroonjuweel van de Gouden Ring. Het heeft een landelijke uitstraling, kerken met gouden koepels en typische houten huizen. Wie weet komt u hier de traditioneel geklede ‘baboesjka’s nog wel tegen. Een ander hoogtepunt is Vladimir waarvan de mooie oude binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Bezoek hier vooral de Ontslapeniskathedraal, het belangrijkste bouwwerk van de stad. Yaroslavl is de grootste stad van de Gouden Ring, maar daardoor niet minder populair. Het heeft een prachtig oud centrum met statige herenhuizen, pleinen en imposante kathedralen. Je kunt er ook heerlijk slenteren over de promenade langs de rivier de Wolga. Of maak een boottochtje. Bij voldoende deelname organiseert uw reisleider dit graag voor u.

De Hermitage

De Hermitage

Kunstliefhebbers mogen de Hermitage zeker niet overslaan bij een bezoek aan St. Petersburg. Het gebouw werd in de 18e eeuw gebouwd als winterresidentie voor de Russische tsaren. Catharina de Grote gebruikte een deel van het paleis om de keizerlijke kunstcollectie in onder te brengen. Na de Revolutie van 1917 werd het paleis tot museum omgebouwd en opengesteld voor het publiek. De Hermitage behoort tot een van de grootste en meest omvangrijke kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld. De collectie van het museum bestaat uit verschillende afdelingen met verschillende soorten kunst. Er zijn werken van Rembrandt, Da Vinci, Pablo Picasso en Vincent van Gogh te bewonderen, maar ook archeologische vondsten uit de prehistorie en een arsenaal met wapens en wapenuitrustingen. De Hermitage heeft wereldwijd diverse dependances, waaronder in Amsterdam.

Catharina Palace & Peterhof

Catharina Palace

Op korte afstand van St. Petersburg in tsarendorp Poesjkin liggen de voormalige buitenverblijven van Catharina de Grote en Peter de Grote. Het zomerpaleis van tsarina Catharina de Grote staat bekend om zijn pracht en praal met veel bladgoud en marmer. Een van de mooiste zalen is de Grote Balzaal met zijn mooie plafondschildering, verguld houtsnijwerk en vele spiegels. Vanuit de uitgestrekte Franse tuin heeft u prachtig zicht op de blauwe gevel van het paleis. In het stadje Peterhof vindt u een enorm paleizen- en tuinencomplex dat dienst deed als zomerresidentie van Peter de Grote. Bekijk vooral de weelderige tuin die tjokvol staat met fonteinen, vergulde beelden en sprookjesachtige paviljoens. Niet voor niets heeft het complex de bijnaam ‘het Russische Versailles’ gekregen.