Skyline Dubai
Strand Dubai
Dubai
Palmen Dubai
Dubai boardwalk
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Verenigde Arabisch Emiraten

Bevolking

In de gelijknamige hoofdstad van het Emiraat Dubai leven meer dan 1.000.000 inwoners. Hiervan bestaat ongeveer 80% uit immigranten van ruim 150 verschillende nationaliteiten. De overige inwoners zijn de oorspronkelijke Emirati’s (Arabieren).

Dubai heeft de snelst groeiende bevolking ter wereld. De verwachting is dat het aantal inwoners jaarlijks met 200.000 zal stijgen.

Eten en drinken

Door ingrediënten als verse munt, koriander, lamsvlees, kip, vis, rijst, couscous, pruimen, dadels en olijven is de keuken in Dubai heel divers en smaakvol. Door de invloeden vanuit verschillende werelddelen wordt er naast de Arabische keuken ook veel internationaal gekookt.

Enkele lokale specialiteiten zijn hummus (puree van kikkererwten en sesam), diverse rijstgerechten bereid in wijnbladeren en shoarma als tussendoortje.

In Dubai zijn tal van sfeervolle coffeeshops te vinden, waar u de hele dag terecht kunt voor thee of Arabische koffie (sterke zwarte koffie in kleine glaasjes) geserveerd met één van de zoetigheden waarin royale hoeveelheden honing, pistache en amandelen in combinatie met pudding en taart zijn verwerkt.

Alcohol is in Dubai bij de wet verboden. De hotels hebben wel een vergunning om alcohol te schenken. Hier kunt u na 12.00 uur dan ook eenvoudig een alcoholisch drankje bestellen. Houdt u er wel rekening mee dat de prijzen van alcohol hoger liggen dan in Nederland. In sommige restaurants en bars buiten de hotels is het niet toegestaan om alcohol te nuttigen. Doet u dit wel, dan loopt u risico op een boete.

Geografie

Dubai vormt samen met Abu Dhabi, Ras al Khaimah, Sharjah, Umm al Quwain en Fujairah de Verenigde Arabische Emiraten. Van deze zeven Emiraten is Dubai de op één na grootste met een totale oppervlakte van 3900 vierkante kilometer.

Dubai is gelegen in het noordwestelijke deel van de Verenigde Arabische Emiraten en grenst aan de zuidkust aan de Perzische Golf. Het landschap van de Emiraten kenmerkt zich voornamelijk door de uitgestrekte zandduinen van het woestijngebied van de Rub al-Khaliwoestijn (de grootste ter wereld), de uitlopers van het Hajjar gebergte, groene oases en wadi’s (rivierbeddingen) met palmen en plantages.

Gelegen tussen de duinen ligt de gelijknamige ultramoderne hoofdstad, bestaande uit de twee verschillende delen Deira en Bur Dubai. Deze delen zijn ontstaan door de Dubai Creek, een natuurlijke inham van de Perzische Golf, die dwars door de stad heen loopt en waar de Dhows (de oude houten Arabische handelsschepen) nog in grote getalen doorheen varen.

Dubai, omgeven door adembenemende azuurblauwe kusten met prachtige stranden en fantastisch aangelegde golfterreinen, is een stad waar de moderne technologieën de boventoon voeren in een traditionele Arabische cultuur. Naast onder andere typisch Arabische souks zijn er veel architectonische kunstwerken te bewonderen in de vorm van hotels en winkelcentra.

Het meest exclusieve hotel ter wereld de Burj Al Arab (Toren van Arabië) is gelegen op het kunstmatige eiland Jumeira Beach. Hier staat ook de Burj Khalifa, vernoemd naar de president van de Verenigde Arabische Emiraten. Met zijn 828 meter hoogte is dit de hoogste toren ter wereld. Daarnaast is er op Jumeira Beach een indoor skibaan te vinden en in zee liggen de kunstmatige eilandengroepen Palm Islands en de World Islands.

Geschiedenis

Van oorsprong is Dubai een kleine nederzetting waar dadelteelt, parelduiken en visserij de belangrijkste bronnen van inkomsten waren.

In 1830 werd Dubai overgenomen door de Bani Yas stam onder leiding van de Maktoum familie. Zij vestigden zich bij de Dubai Creek, de natuurlijke haven, van waaruit men handel dreef met de omliggende landen. Voornamelijk bestond de handel destijds uit parels, maar met de komst van de Japanse parels in 1940 dreigde de economie van Dubai in te storten. Inmiddels was de goudhandel in Dubai in opmars gekomen en bleef het Emiraat toch economisch groeien. Dubai verdiende toen de naam City of Merchants (stad van de kooplieden) en had tegen het einde van de eeuw de grootste souks van de Perzische Golf.

Mede door de liberale houding van de leiders gingen veel handelaren uit onder andere India en Iran zich in Dubai vestigen. In 1966 werd voor het eerst olie ontdekt, waarna in 1969 de olie-export op gang kwam onder leiding van de inmiddels overleden Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum. De huidige Sheikh Maktoum bin Rashid Al Maktoum heeft samen met zijn broers het werk van hun vader voortgezet, waardoor Dubai in de loop der jaren omgetoverd is tot de moderne en welvarende stad van nu.

Dubai behoorde tot die tijd nog onder het gezag van de Britten als onderdeel van de Trucial States (verdragsstaten). Uiteindelijk heeft Groot-Brittannië zich in deze periode teruggetrokken uit de Golf-regio en was er weer sprake van onafhankelijkheid.

In 1971 voegde Dubai zich met de andere Emiraten samen, waardoor de Verenigde Arabische Emiraten ontstond. De twee grootste Emiraten zijn Abu Dhabi en Dubai. In Abu Dhabi, de hoofdstad van de Emiraten en bekend om de grootste olie-industrie, zetelt de federale regering.

Klimaat

In Dubai heerst een subtropisch woestijnklimaat. Het is er warm, zonnig en overwegend droog.

Van november tot en met april is de beste reistijd. De temperatuur is dan gemiddeld 25 ºC. In de zomerperiode kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 40 ºC en de luchtvochtigheidsgraad is dan ook zeer hoog. ’s Avonds kan het in de woestijn afkoelen.

Religie

Het officiële geloof in Dubai is de islam en er zijn veel moskeeën in de stad te vinden. In Dubai worden ook andere geloven toegestaan en u kunt er dan ook twee christelijke kerken en een aantal hindoetempels (mandirs) aan treffen.

Fooien

Fooien zijn in de Verenigde Arabische Emiraten gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer € 2,50 per kamer per nacht (omgerekend 11,00 AED)
Kofferdragers: ongeveer € 2,50 per koffer (omgerekend 11,00 AED)
Gids: ongeveer € 10,00 per persoon per dag (omgerekend 44,00 AED)
Chauffeur: ongeveer € 6,00 per persoon per dag (omgerekend 26,50 AED)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Taal

Klassiek Arabisch is de officiële taal van Dubai. Over het algemeen wordt er ook goed Engels gesproken.

Ambassade

Ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten
Eisenhowerlaan 130
2517 KN Den Haag
Tel. 070-3384370

Geldzaken

De munteenheid van Dubai is de Dirham (AED). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Vrijwel overal in Dubai is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo, te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard (Visa, American Express en Mastercard) betalen. Met andere creditcardmaatschappijen, als Diner’s Club en Discover, kunt u het beste vooraf aan de reis contact opnemen om te verifiëren of deze in Dubai worden geaccepteerd. Denkt u ook aan uw pincode van de creditcard. In veel landen heeft u deze tegenwoordig nodig in plaats van een handtekening. Let u er verder op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Tenslotte kunt u traveller cheques inwisselen op het vliegveld, bij banken en/of wisselkantoren tegen Amerikaanse dollars of euro's. Het wisselen van traveller cheques neemt echter vaak veel tijd in beslag.

U kunt niet meer zonder toestemming pinnen buiten de EU zone. U dient ruim vantevoren bij uw bank om een deblokkering van deze blokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Dubai worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl. Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Vrijdag is de wekelijkse vrije dag waarop alle officiële instanties, banken en winkels gesloten zijn.

De winkels zijn geopend van zaterdag tot en met woensdag van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur en op donderdag van 08.00 uur tot 11.30 uur.

De banken zijn open van zaterdag tot en met woensdag van 08.00 uur tot 12.00 uur en op donderdag van 08.00 uur tot 11.30 uur.

De souks zijn geopend van zaterdag tot en met woensdag van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 21.00 uur. Soms zijn ze geopend op vrijdag.

Ramadan

Ramadan is de islamitische vastenmaand, die elk jaar 10 dagen naar voren schuift ten opzichte van onze kalender. Daarnaast wordt de exacte datum ook bepaald door de stand van de maan. Het is de negende maand van de islamitische kalender.

U dient er rekening mee te houden dat Ramadan in het jaar 2018 valt tussen 16 mei en 14 juni.
Tevens dient u er rekening mee te houden dat het einde van de Ramadan in het jaar 2018 valt tussen 14 juni en 16 juni.

Het is tijdens de ramadan niet toegestaan in het openbaar te eten, drinken of roken tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Tijdens de ramadan hanteren de monumenten, winkels, restaurants etc. andere openingstijden, sommige zijn zelfs gesloten, vooral op vrijdag. De meeste winkels gaan pas later op de dag open, maar sluiten ook later, vaak na middernacht.

In de hotels zullen sommige restaurants gesloten zijn tijdens de ramadan en alcohol wordt tijdens de maaltijden niet geserveerd. De meeste bars zijn gedurende deze heilige maand gesloten. Het nuttigen van alcohol is veelal alleen mogelijk na zonsondergang en dan wel in de daarvoor aangewezen ruimte van het hotel of op uw hotelkamer door middel van roomservice. Gedurende de ramadan zullen er geen alcoholische dranken in uw minibar staan.

Elk hotel heeft een restaurant waar u het ontbijt, de lunch of het diner kunt nuttigen. Houdt u er wel rekening mee dat de openingstijden van het restaurant aangepast zijn. Verder dienen de maaltijden over het algemeen binnen genuttigd te worden.

Tijdens de ramadan zal er haast geen live entertainment in de hotels plaatsvinden.

Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.

Reisdocumenten

Personen met de Nederlandse nationaliteit dienen te beschikken over een paspoort dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is.

Bij een verblijf tot één maand heeft u voor Dubai geen visum nodig. Wel is het belangrijk dat u geen stempel van Israël in uw paspoort heeft staan.

Kijk voor meer informatie op www.cibt.nl

Tijdsverschil

In Dubai is het twee uur later dan in Nederland. Tijdens de Nederlandse zomertijd is het drie uur later.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen met Amerikaanse dollars.

Voltage

In Dubai geldt een wisselstroom van 220-240 V. Dit is hetzelfde voltage als in Nederland. De stopcontacten kunnen driepolig zijn. Het is daarom altijd handig om een adapter of verloopstekker mee te nemen.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis