Soezdal
Moskou
St. Petersburg
Yaroslavl
Veliki Novgorod
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Rusland

Kleding

Daar onze reizen buiten de strenge Russische wintermaanden worden uitgevoerd, kunt u in feite dezelfde (reis)kleding aan als u in Nederland zou dragen in het voorjaar, de zomer en de herfst, aangevuld met comfortabele, stevige schoenen. Aan te bevelen is om kleding mee te nemen die u in ‘laagjes’ kunt dragen. Ook is het handig om een sjaal of vest bij de hand te hebben voor in de touringcars, die van airco zijn voorzien.

Fotograferen

Over het algemeen vinden de Russen het geen probleem om te worden gefotografeerd. Vraag wel eerst om toestemming als u mensen van dichtbij wilt fotograferen. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto.
Fotografeer geen monniken, priesters en zeker geen militairen. Er zijn plekken waar niet vrij mag worden gefotografeerd, met name bij bezienswaardigheden en in musea. Wanneer dat het geval is, staat het aangegeven en ook zal de reisleider u hierover informeren.
Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.
Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Bevolking

Rusland is groot, maar kent een lage bevolkingsdichtheid. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie daalt de bevolking door emigratie en de slechte leefomstandigheden in het land. De meeste mensen wonen nabij de grote steden, in het Oeralgebied of in het zuidwesten van Siberië en daarvan is het overgrote deel vrouwelijk. Rusland telt zelfs 10 miljoen meer vrouwen dan mannen. Door het hele land wonen Russen, Oekraïners en Wit-Russen, maar in totaal telt Rusland maar liefst 160 verschillende etnische groepen en inheemse volkeren. Daarvan zijn er zo’n 48 erkend als klein inheems volk die vaak woonachtig zijn in afgelegen gebieden waar nog op traditionele wijze wordt geleefd.

Beste reistijd

De beste reistijd is van ca. eind april t/m oktober. Onze reizen worden dan ook vanaf het voorjaar t/m de herfst uitgevoerd. In het voorjaar zijn de temperaturen over het algemeen aangenaam. Toeristisch gezien is het dan vaak wat drukker. Russische zomers zijn over het algemeen droog en warm met ca. 20-25 graden. In Moskou kan de temperatuur wat verder oplopen. In St. Peterburg is het koeler, maar vochtiger. De dagen zijn heerlijk lang, waardoor u optimaal van de reis kunt genieten. Het najaar is ook aangenaam qua temperatuur, al kan het ’s nachts wat frisser worden. Het is dan minder druk dan in het voorjaar. De winter is over het algemeen te koud om te reizen in Rusland.

Eten en drinken

De Russische keuken is niet in één zin te omschrijven. De maaltijden moeten vooral voedzaam zijn en worden klaargemaakt met producten die het land te bieden heeft. Dat is gezien de vele klimaatverschillen binnen Rusland in elke regio weer anders. Ook de vele nationaliteiten zorgen voor een gevarieerde en internationale menukaart. Maar over het algemeen is de Russische keuken gericht op voedzaamheid met lokale voor de hand liggende producten. De meeste gerechten zijn daardoor een tikkeltje eenvoudig, ook omdat er weinig specerijen worden gebruikt. De lunch (obeyd) is de belangrijkste maaltijd van de dag met gevulde soepen, blini’s (soort pannenkoek) en borodinsky brood.
Wilt u een aantal échte typische Russische gerechten proberen? Proef dan eens borsjtsj (bietensoep), kulich (zoete cake), pierogi (dumpling met allerlei soorten vulling) en de twee meest beroemde Russische gerechten: boeuf stroganoff en kaviaar. En uiteraard mag een glas echte Russische wodka niet ontbreken.

Vooral in de grotere steden zijn voldoende restaurants te vinden waar u lekker en betaalbaar kunt eten. Een gemiddeld diner kost ca. € 20 en voor een lunch bent u ongeveer de helft kwijt. Alle hotels uit ons programma bieden de mogelijkheid om ’s avonds te dineren. De menukaart en de keuzemogelijkheden kunnen uiteraard per hotel/plaats verschillen.

Kraanwater is veilig om tanden te poetsen, niet om te drinken. Water in flessen is overal verkrijgbaar.

Geografie

Rusland is met een oppervlakte van 17.075.400 vierkante kilometer het grootste land ter wereld. Dat is ruim 400 keer groter dan Nederland. Het land ligt geografisch gezien zowel in Azië als Europa, maar politiek gezien wordt het land officieel tot Europa gerekend. Rusland grenst aan maar liefst 14 andere landen en kent een grote diversiteit aan landschappen, weertypen en biodiversiteit.

Geschiedenis

Rusland kent een invloedrijke geschiedenis. Het land is lange tijd een monarchie geweest geregeerd door tsaren. Na de Russische Revolutie werd Rusland communistisch en ging verder als de Sovjet-Unie. Onder leiding van Lenin en Stalin groeide de Sovjet-Unie uit tot een grootmacht. Na de Tweede Wereldoorlog brak de Koude Oorlog uit. Met de val van het communisme in 1991 en het aftreden van Gorbatsjov eindigde de Koude Oorlog en verloor de Sovjet-Unie haar machtspositie. Onder leiding van president Vladimir Poetin probeert het huidige Rusland weer iets van deze macht terug te winnen

Klimaat

Rusland is het grootste land ter wereld en kent daardoor grote verschillen in klimaat. Er zijn delen in het land waar het in de wintermaanden -50 wordt terwijl elders in de zomermaanden de temperatuur tot bijna 50 graden reikt. Onze reis bevindt zich in het gebied tussen Moskou en Sint-Petersburg met een redelijk vergelijkbaar klimaat. Het gebied kent koele, soms koude winters waarbij ook overdag de temperatuur zo’n 5 tot 15 graden onder 0 zakt. Vanaf het voorjaar stijgen de temperaturen naar een aangenaam niveau waarbij de zomermaanden een beetje vergelijkbaar zijn met die van Nederland. In Moskou kan het vrij warm worden. In Sint Petersburg zorgt de Finse Golf voor wat verkoeling, maar daardoor ligt ook de luchtvochtigheid vrij hoog.

Religie

Rusland is al sinds de 10e eeuw overwegend christelijk. De grootste religie is dan ook de Russisch-Orthodoxe Kerk. Daarna volgen religies zoals de islam, het boeddhisme en het jodendom.

Taal

De officiële taal van Rusland is het Russisch, maar afhankelijk van de locatie wordt er ook Tataars, Basikiers, Oekraïens, Tsjetsjeens en Tsjoevasjisch gesproken. In de grotere steden wordt soms ook beperkt Engels gesproken.

Fooien

Tijdens uw reis staan er onder andere chauffeurs, gidsen, restaurant- en hotelpersoneel voor u klaar. Een fooi is een uiting van waardering en wordt in Rusland erg op prijs gesteld. Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen. U heeft er dan geen omkijken meer naar.

Ambassade en Consulaat

Ambassade van Rusland
Andries Bickerweg 2
2517 JP Den Haag
Tel: 070-3451300
Fax: 070-3617960
E-mail: rusembassynl@mid.ru
www.netherlands.mid.ru

Geldzaken

De prijzen in Rusland liggen over het algemeen lager dan in Nederland. De prijzen in toeristische gebieden liggen wat hoger, eveneens in het hoogseizoen gedurende de zomermaanden. De hoofdstad Moskou is zelfs prijzig te noemen. De munteenheid van Rusland is de Russische Roebel (RUB). Op dit moment (juli 2019) is 100 Roebel omgerekend zo’n €1,41 waard. De koers van deze valuta wisselt echter voortdurend. U kunt daarom voor de actuele koers het best kijken op één van de vele beschikbare websites voor wisselkoersen.

In de grote steden zijn veel geldautomaten te vinden, maar daarbuiten is het aantal gering. Het is daarom aan te raden altijd voldoende contant geld mee te nemen. Wissel echter nooit op straat Euro’s om voor Roebels, maar alleen bij officiële wisselkantoren. Ook een creditcard, zowel Visa als Mastercard, wordt over het algemeen geaccepteerd, met name in de grotere plaatsen.

Gezondheid & Vaccinaties

Voor een reis naar Rusland worden één of meerdere vaccinaties aanbevolen, afhankelijk van uw reisplannen en persoonlijke situatie. Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen voor de benodigde vaccinaties voordat u op reis gaat. Dit kan bij de GGD, maar ook bij uw huisarts of via de website thuisvaccinatie.nl.

De kwaliteit van het kraanwater in Rusland verschilt per gebied, maar in algemene zin wordt afgeraden om dit water als drinkwater te gebruiken. Drink daarom alleen flessen gezuiverd water, deze kunt u onderweg overal kopen.

De wintermaanden in Rusland zijn koud te noemen met veel winterse neerslag. De zomermaanden zijn heerlijk warm, maar er zijn ook regelmatig uitschieters richting tropische temperaturen van rond de 30 graden. Zorg in de zomer voor extra bescherming zoals zonnebrand en een hoofddeksel. Voor elke reisperiode adviseren wij middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Per plaats kunnen de openingstijden verschillen. De meeste musea zijn open van 10.00 tot 18.00 uur. Ieder museum is een vaste dag per week en een dag in de laatste week van de maand gesloten. Winkels zijn over het algemeen van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur geopend. Veel winkels sluiten voor de middagpauze van 13.00 tot 14.00 uur of van 14.00 tot 15.00 uur. In Moskou en Sint-Petersburg zijn de meeste winkels tot 22.00 uur open en zijn ook winkels die 24 uur geopend zijn.

Banken zijn van maandag tot en met donderdag van 9.30 tot 17.00 uur geopend (op vrijdag tot 16.00 uur), wisselkantoren van 10.00 tot 19.00 uur en vaak ook op zaterdag en zondag.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Rusland heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast geldt er een visumplicht. Dit visum dient al voor vertrek geregeld te zijn.

U kunt dit visum zelf aanvragen via het consulaat van de Russische ambassade of via het Russian Visa Application Center in Den Haag en Rotterdam. Meer uitgebreide informatie treft u aan op deze website.

Laat VisumCentrale u helpen bij het aanvragen van uw visum.
Voordat u op reis gaat moeten uw reisdocumenten en visa goed geregeld zijn. Een visum aanvragen kan lastig en tijdrovend zijn. Voor de visumbemiddeling werkt NRV samen met de VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas.

Middels onderstaande links kunt u tegen gereduceerde bemiddelingskosten het visum aan vragen via CIBT.

Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Voor het aanvragen van het visum heeft u een uitnodigingsbrief nodig (Visa Support Letter). Deze brief zal NRV voor u verzorgen. Vanaf 5 tot 6 weken voor vertrek ontvangt u deze uitnodigingsbrief per mail. Voor het aanvragen van deze uitnodiging hebben wij een kopie van de eerste pagina van uw paspoort nodig. Tevens heeft u een zogenaamde Ruslandverklaring van uw verzekeraar nodig waarin wordt aangegeven dat u verzekerd bent tegen medische kosten. Deze (engelstalige) verklaring mag zowel van uw reisverzekeraar als van uw zorgverzekeraar afkomstig zijn. Er wordt ook om een pasfoto gevraagd, deze foto mag niet ouder zijn dan 3 maanden. De pasfoto’s dienen een lichte achtergrond te hebben en voorts conform de eisen voor het paspoort te zijn genomen.Op de website van VisumCentrale vindt u meer informatie. Een visum voor Rusland kan op dit moment vanaf 3 maanden voor vertrek worden aangevraagd en duurt gemiddeld 10 werkdagen afhankelijk van de drukte.

Tijdsverschil

Rusland kent 11 verschillende tijdzones, maar onze reis bevindt zich alleen in de tijdzone van Moskou. Daar is het in de zomer één uur later dan in Nederland. In de winter is het twee uur later dan in Nederland.

Voltage

Het voltage is in Rusland 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Rusland kunt checken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis