Landinfo Panama

Bevolking

Panama is een smeltkroes van culturen. De ca. 3,4 miljoen inwoners van Panama zijn onder te verdelen in drie groepen. Het grootste gedeelte, ongeveer 70%, is een mix van Spaanse en indiaanse bevolkingsgroepen, de mestiezen. De overige bevolking bestaat uit Afrikanen, blanken en indiaanse minderheden.

Daarnaast kent Panama nog zeven oorspronkelijke indianen stammen. De bekendste indianenstam is de Kuna Yala. Deze stam leeft in de provincie San Blas en regeert deze archipel zelf als een autonome staat.

Slechts een vierde van Panama wordt bewoond en is de bevolking vooral geconcentreerd in de provincie Panama en in de westelijke provincie Chiriquí, terwijl de provincies Bocas del Toro en Darién zeer dun bevolkt zijn.

Eten en drinken

In Panama wordt veel rijst, bonen, kip (pollo)en vis (pescado) gegeten. Er wordt veel gebruik gemaakt van vers fruit, groenten en vele kruiden. Het nationale gerecht is ‘sancocho’ een pittige stoofpot van kip en groenten. Een ander bekende specialiteit is ‘carimañola’, dit is een soort loempia gemaakt van yucca(soort aardappel) gevuld met stukjes vlees en gefrituurd. ‘Gallo Pinto’ wordt traditioneel als ontbijt geserveerd en bestaat uit rijst, bonen met uien, tortillas en kaas of ei. De nationale drank is ‘Seco’ een gedistilleerd drankje gemaakt van suikerriet. Het bier wordt in Panama lokaal gebrouwen en bekende merken zijn ‘Balbao, Soberana en Panamá ’. Panama heeft ook z’n eigen koffieplantages en men houdt nogal van een sterk bakkie!

Geografie

Panama is ruim twee keer zo groot als Nederland en is zowel het smalste als het meest zuidelijk gelegen land van Centraal-Amerika. Het land heeft een oppervlakte van ruim
78.000 km2.
Panama grenst in het westen aan Costa Rica, in het oosten aan Colombia, de Atlantische Oceaan in het noorden en de Grote Oceaan in het zuiden. Het tachtig kilometer lange Panamakanaal verdeelt Panama in een oostelijke en westelijke regio met in beide regio’s een indrukwekkende bergketen.
Slechts een vierde van Panama wordt bewoond en is de bevolking vooral geconcentreerd in de provincie Panama en in de westelijke provincie Chiriquí, terwijl de provincies Bocas del Toro en Darién zeer dun bevolkt zijn.

De hoofdstad van Panama is Panama City.

Geschiedenis

Panama was van 1502 tot 1821 een provincie van Spanje, waarna het later opging in Groot-Colombia. De Colombiaanse regering verzette zich tegen de Amerikaanse wens om een doorgang te maken tussen de Atlantische- en de Grote Oceaan. In 1903 ging president Roosevelt een Panamese onafhankelijkheidsbeweging steunen. De Amerikanen maakte het de Colombiaanse groepen toen onmogelijk naar Panama stad te komen omdat de weg over land vrijwel ontoegankelijk was. Manuel Amador Guerrero was de eerste president van Panama (1904 – 1908). Toen kon de bouw van het Panamakanaal, met Amerikaans kapitaal, van start gaan. Het Panamakanaal is een ruim 81 km lang Kanaal en verbindt de Caraibische Zee de Grote Oceaan. Het kanaal is een belangrijke ader in het intercontinentale transsport omdat men niet meer om Zuid-Amerika heen hoeft te varen.
In 1999 kreeg Panama volledige soevereiniteit over het Panamakanaal.

Klimaat

Panama heeft een aangenaam en tropisch klimaat. Het hele jaar is het er lekker warm. Panama kent wel een nat en een droog seizoen. Het droge seizoen loopt van half december t/m half april en gedurende deze maanden valt er nauwelijks regen. Het natte seizoen loopt van half april tot half december. Tijdens dit seizoen valt de meeste neerslag en vaak zijn dit korte maar hevige buien. In het noorden regent het twee keer zoveel als in het zuiden. De gemiddelde temperatuur bedraagt er 27°C en rond de 18°C in de bergen. Ook de avonden koelen niet veel af en is het erg nog rond de 25°C.

Fooien

Fooien zijn in Panama gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer € 0,80 per kamer per nacht (omgerekend ca. 1 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 0,80 per koffer (omgerekend ca. 1 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 4,- per persoon per dag (omgerekend ca. 5 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ongeveer € 2,- per persoon per dag (omgerekend ca. 2,50 USD, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

In restaurants moet u er rekening mee houden dat bovenop de op de kaart genoemde prijs vaak nog 10% servicekosten en 13% BTW gerekend wordt. In dat geval is het geven van fooi niet noodzakelijk.

Religie

De meerderheid van de Panamese bevolking (85%) is rooms-katholiek. Er is een tamelijk grote Moslim gemeente en in kleinere aantallen Joden en Hindoes. Het protestantisme groeit echte ook de laatste jaren. De Indianen hebben hun eigen religieuze gewoontes.

Taal

De officiële taal in Panama is Spaans. Naast het Spaans worden in de verschillende indiaanse gemeenschappen ieder hun eigen taal gesproken. In de hotels en belangrijkste toeristencentra spreekt men over het algemeen goed Engels.

Accommodatie

Panama biedt een scala aan leuke, kleinschalige drie- en viersterrenaccommodaties. Tijdens uw privérondreis hebben wij gekozen voor vriendelijke driesterrenaccommodaties, maar u kunt uw reis altijd 'upgraden' naar wat luxere accommodaties. Bij iedere reis staat aangegeven wat hiervan de kosten zijn. Uw kamer heeft altijd een eigen badkamer voorzien van toilet, douche en/of bad en wordt inclusief ontbijt aangeboden.

U dient er rekening mee te houden dat de classificatie in Panama niet altijd te vergelijken is met de classificatie in Europa. Wij adviseren dus goed om de beschrijving van de accommodaties te lezen en te zien wat de verschillende faciliteiten zijn.

Ambassade

Consulaat van Panama
Weena 723
Suite E7.179 (Groothandelsgebouw)
3010 AM Rotterdam
Tel: 010 - 4143828
Fax: 010 - 4143828
Email: info@consulateofpanama.nl

Ambassade van Panama in België
Boulevard Général Jacques 18
B-1050 Brussel
Tel: 0032 2 649 07 29

Nederlandse Ambassade in Panama
World Trade Center
Piso 9, Oficina 904
Calle 53, Marbella
Tel/fax: + 507 2647257
Email: consuladonl@cwpanama.net

Bagage en kleding

U mag maximaal 20 kilo bagage meenemen (exclusief uw handbagage). Houdt u eventueel rekening met ruimte in uw koffer voor souvenirs.

Wij raden u aan luchtige, katoenen kleding mee te nemen. Tevens komt een paar gemakkelijke, stevige schoenen van pas. Een blouse met lange mouwen voorkomt insectenbeten.

In het binnenland kan het 's avonds afkoelen, neemt u daarom een trui, vest of jack mee. Daarnaast kan het in verband met regenval handig zijn om een regenponcho mee te nemen.

Communicatie

In de meeste toeristenplaatsen kunt u makkelijk contact houden met het thuisfront via internet, telefoon en fax. U kunt bellen of faxen vanuit de hotels, echter is dit bijna altijd duurder dan vanuit de speciale telefoon- en faxkantoortjes. Ook kunt u ter plaatse prepaid telefoonkaarten kopen.

Mobiel bellen is vaak ook mogelijk. Wij raden u aan contact op te nemen met uw provider omtrent de mogelijkheden van uw mobiele abonnement.

Foto en video

Houdt u in gedachten dat niet iedereen het waardeert om tijdens dagelijkse bezigheden gefotografeerd te worden. Het is dan ook beleefd om eerst toestemming te vragen voordat u een foto van iemand maakt.

Zorg ervoor dat u voldoende geheugen en batterijen meeneemt. U maakt vaak meer foto’s dan u denkt en ter plaatse kan het moeilijk zijn om aan het juiste materiaal te komen.

Geldzaken

De munteenheid van Panama is de Balboa (PAB), genoemd naar de ontdekkingsreiziger Vasco Nunez de Balboa. De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren. De waarde van de Balboa is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Panamese munten en dollars worden door elkaar heen gebruikt.

Het verdient aanbeveling Amerikaanse dollars mee te nemen, die worden bijna overal geaccepteerd. Biljetten van meer dan 100 dollar wekken vaak argwaan op door het frequent circuleren van valse dollars. Wij raden u dus aan om kleine coupures mee te nemen. Euro’s worden niet of nauwelijks geaccepteerd.

Vrijwel overal in Panama is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels/restaurants en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Gezondheid & Vaccinaties

Voor Panama zijn geen vaccinaties verplicht. In het land komt in sommige gebieden malaria voor. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden noodzakelijk. Het gebruik van muggen werende middelen met DEET is zeker te aan te raden. Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Panama worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Panama heeft een hoge levensstandaard met vrij lage gezondheidsrisico’s en een goed georganiseerde gezondheidszorg. Hoewel het kraanwater over het algemeen drinkbaar is in de grotere steden, adviseren we u wel gezuiverd water in flessen te kopen.

Klimaatwijs op reis

Vliegtuigen en andere vervoermiddelen produceren broeikasgassen. Trees for Travel zorgt voor de aanplant en het herstel van bossen om deze schadelijke effecten van uw reis te compenseren. De bomen nemen het broeikasgas CO2 op en geven er zuurstof voor terug. Er worden voldoende bomen geplant om ook de effecten van de andere uitgestoten broeikasgassen te neutraliseren.
Trees for Travel, een stichting zonder winstoogmerk, zorgt dat uw bijdrage ten goede komt aan natuurherstel, het bos en werkgelegenheid. Er zijn op deze wijze al bossen geplant/beschermd in Maleisië, Filippijnen, Bolivia en Nederland.

Via de volgende link kunt zich aanmelden bij Trees for Travel en de CO2 uitstoot van uw reis direct compenseren Trees for Travel.

Openingstijden

Per plaats kunnen de openingstijden verschillen. Over het algemeen zijn de winkels geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 18.00 uur. Een aantal winkels sluiten tijdens de lunchpauze. De postkantoren zijn maandag tot en met vrijdag van 06.30 - 17.30 uur en op zaterdag van 07.00 – 17.00 uur.

De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 13.30 uur en bij uitzondering op zaterdag van 08.00 uur tot 12.00 uur.

Op nationale feestdagen zijn de meeste banken, postkantoren en winkels gesloten.

Reisdocumenten

Personen met een Nederlandse nationaliteit dienen te beschikken over een paspoort dat bij aankomst in Panama nog 6 maanden geldig dient te zijn.
Let u er wel op dat als u via een ander land naar Panama reist de geldigheid van uw paspoort anders kan zijn.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met het consulaat van Panama.

Bagage met TSA gecerticifeerd slot (bij reizen via Amerika)

Het is sterk aan te raden om alléén te reizen met bagage dat is voorzien van een TSA gecertificeerd slot als u reist via Amerika.

TSA (Transport Security Administration) is een veiligheidsinstantie van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security dat is opgericht na 9/11. Deze veiligheidsinstantie oefent gezag uit over de veiligheid van reizigers in Amerika. Wanneer u naar Amerika vliegt kan het zijn dat uw koffer ter controle door medewerkers van TSA wordt geopend. Het is ook bekend dat, wanneer een medewerker van de TSA een koffer of tas niet kan openen, het slot wordt geforceerd en dat u vervolgens uw koffer of tas terugvindt op de loopband met een kapot slot. Om dit soort problemen te voorkomen is het TSA gecertificeerd slot ontwikkeld. Dit slot is goedgekeurd door de Amerikaanse veiligheidsinstantie die uw koffer of tas moet controleren. Deze sloten kunnen door de douane met een loper worden geopend en weer gesloten zonder schade toe te brengen aan uw tas, koffer of slot. De sloten herkent u aan het TSA-logo. TSA gecertificeerde sloten kunt u in alle soorten en maten krijgen: cijfersloten, hangsloten, kabelsloten, key card sloten en in de bagageriem verwerkte sloten. Ook zijn er veel koffers verkrijgbaar die een ingebouwd TSA gecertificeerd slot hebben.

Reizen via Amerika

Wanneer u via Amerika reist, dan dient u rekening te houden met het volgende.

U bent verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar Amerika. Voor een online aanvraag kunt u naar de website van ESTA gaan. De vragen die worden gesteld, zijn vergelijkbaar met die op het huidige aankomst/vertrekformulier I-94, dat momenteel voor aankomst in Amerika moet worden ingevuld. Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 3 dagen vóór vertrek). ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld, maar in sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen.

Indien u niet via ESTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in Amerika. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd. Het geldt alleen voor landen (en hun staatsburgers) die aan het visa waiver programma meedoen, waaronder Nederland en België. Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen. Heeft u een andere nationaliteit? Neemt u dan even contact op met de ambassade over welke papieren u nodig heeft.

Intikken van ESTA op internet laat heel veel websites zien die dit tegen betaling regelen. Er is echter geen enkele reden om van deze sites gebruik te maken daar dit heel goed via de reguliere site van ESTA kan. De kosten voor de autorisatie bedragen 14 USD per persoon. Autorisatie via ESTA is verplicht.

Meer uitgebreide informatie treft u aan op deze website.

Uitzondering reizen met een ESTA

Als u naar Amerika wilt reizen en u bent na maart 2011 in Iran, Irak, Soedan, Syrië of Jemen geweest, dan kunt u niet meer met een ESTA reizen. U bent dan verplicht om een visum aan te vragen. Het heeft in dit geval geen zin om een nieuw paspoort aan te vragen, daar u naam gekoppeld is aan uw bezoek. Bent u voor maart 2011 in bovenstaande landen geweest, dan kunt u gewoon met een ESTA reizen.

Uw visum kunt u aanvragen op de website van het Amerikaanse Consulaat, dit kost € 140,-. Vervolgens krijgt u een link toegestuurd waarmee u een afspraak kunt maken op het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam. U kunt rekening houden met een totale procedure van ca. 4 weken. Het visum is vervolgens 10 jaar geldig. Let u wel op dat als u een nieuw paspoort moet aanvragen, dat er bij uw oude paspoort op de visumpagina geen gasten gestanst worden.

Tijdsverschil

In de zomermaanden is het 7 uur vroeger dan in Nederland. In de wintermaanden is er 6 uur tijdsverschil.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in Amerikaanse dollars.

Vertrekbelasting

In Panama is de vertrekbelasting reeds opgenomen in uw ticket.
Deze kosten kunnen tussentijds wijzigen.

Voltage

Het voltage is 110 volt, 60 hertz en in de stad Panama veelal 120 volt. U heeft een wereldstekker nodig met platte polen, zoals ook in Amerika wordt gebruikt, om uw batterijen op te laden. Indien u bijv. uw föhn en scheerapparaat niet op 110 Volt kunt zetten heeft u een adapter nodig. Wij adviseren u deze al van te voren aan te schaffen.
Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Panama kunt checken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis