Bhutan
Bhutan
Bhutan
Bhutan
Bhutan
Bhutan
Bhutan
Bhutan
bannerzsnepal
bannerzsnepal

Nepal & Bhutan

Privéreis | 10 dagen v.a.
2668i
Prijs p.p. gebaseerd op:
Vertrekdatum
15-08-2020
Reisduur
10 dagen
Aantal personen
2 volwassenen
Bezoek aan de grootste stoepa van Nepal, Boudhanath
Ronddwalen door koningsstad Bhaktapur in de Kathmandu-vallei
Slenter door de straten van Patan
Hike naar het spectaculair hangende Tijgernest klooster
Natuurwandeling in Kuensel Phodrang Natuurpark
Op bezoek bij een lokale boer in de Paro-vallei

Van het levendige Nepal naar het sprookjesachtige Bhutan!

Kleurig wapperende gebedsvlaggen, uitzichten over het imposante Himalaya gebergte en u terug in de tijd wanen tijdens een wandeling door koningsstad Bhaktapur. Van een bezoek aan Boudhanath, de grootste stoepa van het land tot aan het rondslenteren door de historische stad Patan. Nepal biedt het u allemaal. Per binnenlandse vlucht bereikt u het mysterieuze Bhutan. U maakt een hike naar het spectaculaire Tijgernest klooster, gaat op bezoek bij een lokale boer in de Paro-vallei en komt meer te weten over de traditionele ambachten in het Nationaal Textielmuseum en de Jungshi papierfabriek. Wandel door het Kuensel Phodrang Natuurpark, bezoek het indrukwekkende kloosterfort Tashicho Dzong en loop over de Rinpung-brug bij Paro Ringpung Dzong. Een unieke combinatie tussen het levendige Nepal en het sprookjesachtige Bhutan.

"Deze reis door Nepal en Bhutan biedt u een unieke combinatie van cultuur, natuur, prachtige vergezichten en bijzondere ontmoetingen."

Dyane, Product Manager

-Dagprogramma
Sluiten-
DAG
01

Amsterdam - Kathmandu

Vertrek naar bestemming (heenreis)
Vlucht Amsterdam - Kathmandu

Vandaag vliegt u naar de hoofdstad van Nepal, Kathmandu. U arriveert hier de volgende ochtend.

DAG
02

Kathmandu (Durbar Square & Swayambunath)

np_al_durbarsquare.jpg
Aankomst Kathmandu, inclusief transfer
Eerste kennismaking met onze lokale vertegenwoordiger
Overnachting in Kathmandu

Bij aankomst wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger, die u naar het hotel brengt. In de middag maakt u leuke stadstour door Kathmandu. De pleinen in de stad, zoals het centrale paleisplein Durbar Square, fungeren als ontmoetingsplaats. Als u hier even rustig gaat zitten, ziet u het dagelijkse leven van Nepal in een bonte stoet aan u voorbijtrekken. Hier op het belangrijkste punt van de stad bevindt zich de tempel van de Kumari, de 'Levende Godin'. Verder bezoeken we de bazaar en kleine straatjes rondom het paleisplein en sluiten we onze tour af bij de tempel van Swayambunath, ook wel de Apentempel genoemd. Deze goud gekroonde stoepa ligt op de top van een berg en is te bereiken via een reeks trappen. Het uitzicht vanaf hier over Kathmandu is adembenemend. Overnachting in Kathmandu.

DAG
03

Kathmandu (Pashupatinath & Boudhanath) - Nagarkot (ca. 30 km / 1-2 uur)

Country Villa Nagarkot
Vlucht over de Himalaya (optionele excursie)
Ontdek de Pashupatinath tempel
Bezoek aan de grootste stoepa van Nepal, Boudhanath
Overnachting Nagarkot

In de ochtend is het mogelijk om een indrukwekkende vlucht te maken over de Himalaya. Terug in het hotel geniet u van een lekker ontbijt want hierna is het tijd om Kathmandu verder te ontdekken. U begint vandaag met een bezoek aan de Pashupatinath tempel, gebouwd voor Lord Shiva en aanbeden door alle hindoes ter wereld. Vervolgens brengt de tour u naar de grootste stoepa in het land, Boudhanath, met aan de voet een leuke Tibetaanse markt. Hier vindt u prachtige kleurrijke sjaals en kleden, veel sieraden van kralen en stenen en heerlijk geurende kruiden. Heerlijk om hier even rond te struinen. Vervolgens slingert de weg zich de hoogte in naar Nagarkot. Uw hotel in dit dorpje heeft een dakterras met een imposant uitzicht op de hoogste toppen van de Himalaya en de wereld.

DAG
04

Nagarkot - Bhaktapur & Patan - Kathmandu (ca. 35 km / 1-2 uur)

np_al_bhaktapur2.jpg
Bezoek Bhaktapur in de Kathmandu-vallei
Slenter door de straten van Patan
Overnachting in Kathmandu

U verlaat de schilderachtige omgeving en geniet van een laatste blik op het imposante Himalaya gebergte. Vanuit Nagarkot rijdt u verder naar Bhaktapur, één van de drie koningssteden. Bhaktapur bezit een onvoorstelbare schat aan hindoeïstische en boeddhistische kunst. Op elke straathoek kunt u kleurrijke rituelen, kunstig bewerkte tempels of huizen met schitterende hout gesneden ramen bewonderen. Vervolgens staat Patan op het programma, bekend door de Krishna Mandir en de duizendkoppige boeddhistische tempel. De middag is ter vrij besteding in Patan. Wandel op uw gemak letterlijk in een andere wereld. Aan het einde van de dag wordt u weer teruggebracht naar Kathmandu. Overnachting in Kathmandu.

DAG
05

Kathmandu - Paro (Bhutan) - Thimpu (ca. 50 km / 1-2 uur)

Bhutan tempel
Vlucht Kathmandu (Nepal) naar Paro (Bhutan) (ca. 1 uur)
Traditionele weefkunst in het Nationaal Textielmuseum
Bezoek aan het indrukwekkende kloosterfort Tashicho Dzong
Rondstruinen over de handwerk bazaar
Overnachting in Thimpu

Vanuit Kathmandu vliegt u in ongeveer één uur naar Paro (Bhutan). Na de douaneformaliteiten wordt u ontvangen door onze vertegenwoordiging in Bhutan. Per transfer rijdt u verder naar Thimphu. Met de naar schatting 45 duizend inwoners maakt het Thimphu tot één van de kleinste hoofdsteden ter wereld. Er zijn geen werkende verkeerslichten en alle huizen zijn gebouwd in de traditionele architectuur. Na aankomst maakt u een interessante en leuke lokale tour door de stad. We beginnen met een bezoek aan het postkantoor van Bhutan. Neem uw favoriete foto mee naar het postkantoor. De werknemers kunnen hier namelijk gepersonaliseerde Bhutaanse postzegels van laten maken. (exclusief ca. $4-5 per 10 postzegels). U bezoekt de ‘School of Traditional Painting of Arts and Crafts’ waar studenten een zesjarige cursus volgen over de 13 traditionele kunst- en handwerkvormen van Bhutan o.a. weven, schilderen en houtbewerking.

In het Nationaal Textielmuseum komt u meer te weten over de kunst van het traditionele weven. Er zijn vele patronen en kleurcombinaties te zien. Van zeer oud textiel tot nieuw textiel. Een aantal wevers laten u graag de tijdrovende werkwijze zien om deze prachtige kleden, sjaals, kleding te maken. De volgende stop is een bezoek aan het indrukwekkende kloosterfort Tashicho Dzong. In het fort zijn zowel de regeringskantoren als tempels te vinden, sinds 1952 is het ook de regeringszetel van Bhutan. In het religieuze centrum van het land, heeft ook de koning hier zijn kantoren en bovendien is de Dzong het zomerverblijf van de geestelijke leider van het land. Er wonen ruim 2000 monniken in het grootste klooster van het land. In de wintermaanden wanneer het in Thimpu rond het vriespunt daalt, verhuizen de monniken naar het warmere Punakha. Als laatste stop voor vandaag is het tijd om eens heerlijk rond te wandelen langs de verschillende kraampjes van de bazaar in Thimpu. Op deze plek tonen ambachtslui en handwerkslieden uit het hele land hun handwerk in circa 80 kraampjes. De plek om een prachtig en kleurrijk geweven kleed voor thuis aan te schaffen. Overnachting in Thimphu.

DAG
06

Thimpu - Paro (ca. 51 km / 1-2 uu

Bhutan
Natuurwandeling in Kuensel Phodrang Natuurpark
Bezoek aan Jungshi papierfabriek
Lopen over de Rinpung-brug bij Paro Ringpung Dzong
Op bezoek bij een lokale boer in de Paro-vallei
Overnachting in Paro

Vandaag beleeft u weer een bijzondere dag in Bhutan. Na het ontbijt bezoekt u Kuensel Phodrang, meer bekend als Boeddha punt. Hier is het grootste Boeddhabeeld van het land gelegen met uitzicht op de Thimphu-vallei. Zeer de moeite waard is een natuurwandeling van circa 30 minuten door het Kuensel Phodrang Natuurpark met mooie uitzichten over de vallei en de bergtoppen. Onze volgende stop is bij de traditionele papierfabriek. Het met de hand maken van papier stamt uit een eeuwenoude traditie die is ontstaan in de 8e eeuw. Deze vaardigheid wordt dan door de eeuwen heen bewaard en doorgegeven en vormt een waardevol onderdeel van het nationaal erfgoed van de Bhutaanse cultuur. De kwaliteit van het papier wordt als zeer hoogstaand bestempeld in Bhutan maar ook daarbuiten. De Jungshi papierfabriek werd in 1990 opgericht als een onderneming van de Koninklijke regering van Bhutan hiermee zijn zij nu ook de enige handelaar in papier en papier producten geworden.

Vanmiddag mengen we ons onder de locals en brengt u een bezoek aan de ‘Centenary Farmers’ markt. Het grootste deel van de bevolking van Thimphu en vele valleibewoners komen in het weekend samen op deze drukke markt gelegen aan de Wangchu rivier. Op de markt wordt een breed scala aan levensmiddelen en lokale kunst verkocht. Een bezoek aan deze markt levert u ongetwijfeld unieke en mooie fotomomenten op. U rijdt verder naar het Paro Rinpung Dzong (fort). Dit fort werd in 1645 gebouwd om de vallei te verdedigen tegen Tibetaanse indringers. Het wordt nu gebruikt als een administratief centrum en een school voor monniken. Loop ook zeker een keertje vanaf de Dzong over de Rinpung-brug, de oudste brug van Bhutan. We rijden langs verschillende traditionele boerderijtjes in de Paro-vallei. Eén van de boeren nodigt u gastvrij uit om een rondleiding over zijn boerderij te geven. Een unieke ervaring en kans om een goed beeld te krijgen van de levensstijl van de boeren in deze regio. Aan het einde van de dag arriveren we in Paro waar u de rest van de dag op eigenlijk gelegenheid kunt doorbrengen. Overnachting in Paro.

DAG
07

Paro Taktsang Ghoempa (Tijgernest klooster)

Bhutan
Hike naar het spectaculaire Tijgernest klooster
Bezoek aan de Kyichu tempel
Overnachting in Paro

U heeft een actieve dag in het vooruitzicht. Na het ontbijt wandelt u naar het Taktsang-klooster, beter bekend als het Tijgernest klooster. De klim naar het uitkijkpunt duurt ongeveer anderhalf uur en vanaf daar geniet u van een spectaculair uitzicht op het klooster. Het klooster is tegen de rotsen gebouwd en hangt aan de kant van een klif ruim 700 meter boven de Paro-vallei. Onderweg maakt u een stop bij het View Point Café om even uit te rusten. Vanaf dit punt is het nog ongeveer anderhalf uur verder lopen naar klooster. Er wordt gezegd dat Guru Rinpoche, de persoon verantwoordelijk is voor de introductie van het boeddhisme in Tibet, op de rug van een tijgerin uit het oosten van Bhutan naar deze plaats vloog en hier gedurende drie maanden in een grot mediteerde. Een gedeelte van het huidige kloostercomplex dateert uit 1692. Taktsang werd in 1998 zwaar beschadigd door brand, maar is nu gelukkig weer volledig hersteld in zijn oude glorie. Kijk op uw gemak rond en maak de meest bijzondere foto’s. Vervolgens loopt u weer terug naar beneden met een stop voor de lunch halverwege de wandeltocht. Na de lunch is het nog anderhalf uur lopen naar het beginpunt van de hike. Op weg terug naar het hotel bezoekt u de Kyichu tempel, één van de 108 tempels die in de 7de eeuw door de Tibetaanse koning Songsten Gampo zijn gebouwd. De legende gaat dat er in die tijd een gigantische demon over het hele gebied van Tibet en de Himalaya lag die de verspreiding van het boeddhisme verhinderde. Om de demon te overwinnen besloot de koning om 108 tempels te bouwen, op alle punten van het lichaam van het beest. Geniet vanavond bijvoorbeeld van een traditioneel ‘hot stone bath’. Overnachting in Paro.

DAG
08

Paro - Kathmandu

np_al_kathmandu pop.jpg
Vlucht Paro (Bhutan) - Kathmandu (Nepal)
Overnachting in Kathmandu

Tijd om afscheid te nemen van het mystieke en prachtig gelegen Bhutan. U wordt naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht naar Nepal. De rest van de dag is ter vrije besteding. Overnachting in Kathmandu

DAG
09

Kathmandu

tb_yamdrok.jpg
Vrije dag in Kathmandu
Transfer naar de luchthaven
Vlucht Kathmandu – Amsterdam

Vandaag heeft u nog een heerlijke vrije dag in Kathmandu. Alle tijd om de stad nog verder op eigen gelegenheid te bezoeken, te winkelen voor leuke souvenirs en lekker te genieten van het oude centrum. In de loop van de avond wordt u naar de luchthaven van Kathmandu gebracht, voor uw terugvlucht.

DAG
10

Kathmandu - Amsterdam

Aankomst luchthaven (terugreis)
Aankomst in Nederland

Einde van een heerlijke reis! In het vliegtuig naar Amsterdam denkt u terug aan de vriendelijke lokale bevolking in Nepal en de adembenemende vergezichten die u leerde kennen in Bhutan. Onvoorstelbaar dat u in twee weken tijd, zoveel heeft gezien en meegemaakt.

Let op:

Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken.

Bekijk complete dagprogrammaSluit complete dagprogramma
+Hotelcategorie
Open+
+Verlengen
0 optie
Open+
+Extra's
2 opties
Open+
+Vluchtinfo
Open+

Algemeen

Of u nu een avontuurlijke reis gaat maken of liever naar een relaxte zonbestemming vliegt, met KLM begint uw vakantie al aan boord. U krijgt de beste persoonlijke service en u kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwe schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor u en uw medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.

Services aan boord

Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen.

Entertainment aan boord

Op intercontinentale vluchten beschikt u over een persoonlijk interactief beeldscherm met gratis de nieuwste films, TV-series, muziek etc.

Is upgraden naar comfortclass / extra beenruimte mogelijk?

In Economy Comfort geniet u van extra beenruimte en een stoelleuning die verder naar achteren kan. De toeslag varieert van EUR 10 tot EUR 180.

Handbagage voorwaarden

U kunt 1 stuk handbagage meenemen van max. 55x25x35 cm., plus 1 extra item (handtas of laptoptas). Gecombineerd max. 12 kg.

Ruimbagage

Op intercontinentale vluchten: 1 stuk ruimbagage van max. 23 kg.
Op Europese vluchten: alleen handbagage. Ruimbagage tegen betaling.
+Vervoersopties
Open+
10 dagen Nepal & Bhutan: altijd de beste prijs
Intercontinentale vluchten
Luchthaventaxen en heffingen, brandstofheffing, en veiligheidstoeslagen.

Inclusief

Binnenlandse vlucht Kathmandu - Paro v.v.
23 kg ruimbagage op de intercontinentale vluchten met Etihad Airways
20 kg ruimbagage op de intercontinentale vluchten met Turkish Airlines
30 kg ruimbagage op de binnenlandse vlucht
Meet & Greet op de luchthaven
Transfer luchthaven - hotel v.v.
Rondreis met privé chauffeur per airco auto/minivan van dag 2 t/m 8
Verblijf in goed verzorgde middenklasse of superiorklasse hotels (afhankelijk van uw keuze)
Iedere dag ontbijt
Lunch op dag 5 t/m 7
Diner op dag 5 t/m 7
Uitgebreide stadstour in Kathmandu
Slenteren over de Tibetaanse markt in Boudhanath
Bezoek aan koningsstad Bhaktapur
Bezoek aan de historische stad Patan
Uitgebreide stadstour in Thimphu en Paro
Hike naar het spectaculair hangende Tijgernest klooster
Natuurwandeling in Kuensel Phodrang Natuurpark
Engelssprekende gids op dag 2 t/m 8
Visa voor Bhutan (ca. 40 USD per persoon)
Entreegelden volgens programma (ca. 50 USD per persoon)
* In de maanden december en januari zal u zonder airco reizen, omdat het in deze maanden niet nodig is om airco te hebben.

Exclusief

Visumkosten Nepal ca. vanaf € 45 p.p. (afhankelijk van het type visum)
Overige maaltijden
Fooien
Eventuele optionele excursies
Visum Nepal
Eventuele optionele excursies
Eventuele verplichte galadiners op 24 en/of 31 dec. (ca. 20-40 USD per persoon)
Eventuele feestdagtoeslagen
Overige maaltijden
Fooien
Reserveringskosten: € 25 per boeking
Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking
Visumkosten Nepal ca. vanaf € 45 p.p. (afhankelijk van het type visum)
Overige maaltijden
Fooien
Eventuele optionele excursies
+Verlengen
0 optie
Open+
+Hotelcategorie
Open+
+Extra's
2 opties
Open+
+Vluchtinfo
Open+

Algemeen

Of u nu een avontuurlijke reis gaat maken of liever naar een relaxte zonbestemming vliegt, met KLM begint uw vakantie al aan boord. U krijgt de beste persoonlijke service en u kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwe schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor u en uw medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.

Services aan boord

Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen.

Entertainment aan boord

Op intercontinentale vluchten beschikt u over een persoonlijk interactief beeldscherm met gratis de nieuwste films, TV-series, muziek etc.

Is upgraden naar comfortclass / extra beenruimte mogelijk?

In Economy Comfort geniet u van extra beenruimte en een stoelleuning die verder naar achteren kan. De toeslag varieert van EUR 10 tot EUR 180.

Handbagage voorwaarden

U kunt 1 stuk handbagage meenemen van max. 55x25x35 cm., plus 1 extra item (handtas of laptoptas). Gecombineerd max. 12 kg.

Ruimbagage

Op intercontinentale vluchten: 1 stuk ruimbagage van max. 23 kg.
Op Europese vluchten: alleen handbagage. Ruimbagage tegen betaling.
10 dagen Nepal & Bhutan: altijd de beste prijs

Dagprogramma

DAG
01

Amsterdam - Kathmandu

Vertrek naar bestemming (heenreis)
Vlucht Amsterdam - Kathmandu

Vandaag vliegt u naar de hoofdstad van Nepal, Kathmandu. U arriveert hier de volgende ochtend.

DAG
02

Kathmandu (Durbar Square & Swayambunath)

np_al_durbarsquare.jpg
Aankomst Kathmandu, inclusief transfer
Eerste kennismaking met onze lokale vertegenwoordiger
Overnachting in Kathmandu

Bij aankomst wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger, die u naar het hotel brengt. In de middag maakt u leuke stadstour door Kathmandu. De pleinen in de stad, zoals het centrale paleisplein Durbar Square, fungeren als ontmoetingsplaats. Als u hier even rustig gaat zitten, ziet u het dagelijkse leven van Nepal in een bonte stoet aan u voorbijtrekken. Hier op het belangrijkste punt van de stad bevindt zich de tempel van de Kumari, de 'Levende Godin'. Verder bezoeken we de bazaar en kleine straatjes rondom het paleisplein en sluiten we onze tour af bij de tempel van Swayambunath, ook wel de Apentempel genoemd. Deze goud gekroonde stoepa ligt op de top van een berg en is te bereiken via een reeks trappen. Het uitzicht vanaf hier over Kathmandu is adembenemend. Overnachting in Kathmandu.

DAG
03

Kathmandu (Pashupatinath & Boudhanath) - Nagarkot (ca. 30 km / 1-2 uur)

Country Villa Nagarkot
Vlucht over de Himalaya (optionele excursie)
Ontdek de Pashupatinath tempel
Bezoek aan de grootste stoepa van Nepal, Boudhanath
Overnachting Nagarkot

In de ochtend is het mogelijk om een indrukwekkende vlucht te maken over de Himalaya. Terug in het hotel geniet u van een lekker ontbijt want hierna is het tijd om Kathmandu verder te ontdekken. U begint vandaag met een bezoek aan de Pashupatinath tempel, gebouwd voor Lord Shiva en aanbeden door alle hindoes ter wereld. Vervolgens brengt de tour u naar de grootste stoepa in het land, Boudhanath, met aan de voet een leuke Tibetaanse markt. Hier vindt u prachtige kleurrijke sjaals en kleden, veel sieraden van kralen en stenen en heerlijk geurende kruiden. Heerlijk om hier even rond te struinen. Vervolgens slingert de weg zich de hoogte in naar Nagarkot. Uw hotel in dit dorpje heeft een dakterras met een imposant uitzicht op de hoogste toppen van de Himalaya en de wereld.

DAG
04

Nagarkot - Bhaktapur & Patan - Kathmandu (ca. 35 km / 1-2 uur)

np_al_bhaktapur2.jpg
Bezoek Bhaktapur in de Kathmandu-vallei
Slenter door de straten van Patan
Overnachting in Kathmandu

U verlaat de schilderachtige omgeving en geniet van een laatste blik op het imposante Himalaya gebergte. Vanuit Nagarkot rijdt u verder naar Bhaktapur, één van de drie koningssteden. Bhaktapur bezit een onvoorstelbare schat aan hindoeïstische en boeddhistische kunst. Op elke straathoek kunt u kleurrijke rituelen, kunstig bewerkte tempels of huizen met schitterende hout gesneden ramen bewonderen. Vervolgens staat Patan op het programma, bekend door de Krishna Mandir en de duizendkoppige boeddhistische tempel. De middag is ter vrij besteding in Patan. Wandel op uw gemak letterlijk in een andere wereld. Aan het einde van de dag wordt u weer teruggebracht naar Kathmandu. Overnachting in Kathmandu.

DAG
05

Kathmandu - Paro (Bhutan) - Thimpu (ca. 50 km / 1-2 uur)

Bhutan tempel
Vlucht Kathmandu (Nepal) naar Paro (Bhutan) (ca. 1 uur)
Traditionele weefkunst in het Nationaal Textielmuseum
Bezoek aan het indrukwekkende kloosterfort Tashicho Dzong
Rondstruinen over de handwerk bazaar
Overnachting in Thimpu

Vanuit Kathmandu vliegt u in ongeveer één uur naar Paro (Bhutan). Na de douaneformaliteiten wordt u ontvangen door onze vertegenwoordiging in Bhutan. Per transfer rijdt u verder naar Thimphu. Met de naar schatting 45 duizend inwoners maakt het Thimphu tot één van de kleinste hoofdsteden ter wereld. Er zijn geen werkende verkeerslichten en alle huizen zijn gebouwd in de traditionele architectuur. Na aankomst maakt u een interessante en leuke lokale tour door de stad. We beginnen met een bezoek aan het postkantoor van Bhutan. Neem uw favoriete foto mee naar het postkantoor. De werknemers kunnen hier namelijk gepersonaliseerde Bhutaanse postzegels van laten maken. (exclusief ca. $4-5 per 10 postzegels). U bezoekt de ‘School of Traditional Painting of Arts and Crafts’ waar studenten een zesjarige cursus volgen over de 13 traditionele kunst- en handwerkvormen van Bhutan o.a. weven, schilderen en houtbewerking.

In het Nationaal Textielmuseum komt u meer te weten over de kunst van het traditionele weven. Er zijn vele patronen en kleurcombinaties te zien. Van zeer oud textiel tot nieuw textiel. Een aantal wevers laten u graag de tijdrovende werkwijze zien om deze prachtige kleden, sjaals, kleding te maken. De volgende stop is een bezoek aan het indrukwekkende kloosterfort Tashicho Dzong. In het fort zijn zowel de regeringskantoren als tempels te vinden, sinds 1952 is het ook de regeringszetel van Bhutan. In het religieuze centrum van het land, heeft ook de koning hier zijn kantoren en bovendien is de Dzong het zomerverblijf van de geestelijke leider van het land. Er wonen ruim 2000 monniken in het grootste klooster van het land. In de wintermaanden wanneer het in Thimpu rond het vriespunt daalt, verhuizen de monniken naar het warmere Punakha. Als laatste stop voor vandaag is het tijd om eens heerlijk rond te wandelen langs de verschillende kraampjes van de bazaar in Thimpu. Op deze plek tonen ambachtslui en handwerkslieden uit het hele land hun handwerk in circa 80 kraampjes. De plek om een prachtig en kleurrijk geweven kleed voor thuis aan te schaffen. Overnachting in Thimphu.

Goed om te weten

De ‘School of Traditional Painting of Arts and Crafts’ is elke dag van 10.00 – 12.00 uur geopend.

Weetje

Voormalige koning Jigme Dorji Wangchuk bepaalde in 1955 dat Bhutan in het vervolg maar één hoofdstad zou hebben, namelijk Thimphu. Hiervoor kende Bhuthan twee hoofdsteden namelijk Punakha, de winterhoofdstad en Thimphu, de zomerhoofdstad.

DAG
06

Thimpu - Paro (ca. 51 km / 1-2 uu

Bhutan
Natuurwandeling in Kuensel Phodrang Natuurpark
Bezoek aan Jungshi papierfabriek
Lopen over de Rinpung-brug bij Paro Ringpung Dzong
Op bezoek bij een lokale boer in de Paro-vallei
Overnachting in Paro

Vandaag beleeft u weer een bijzondere dag in Bhutan. Na het ontbijt bezoekt u Kuensel Phodrang, meer bekend als Boeddha punt. Hier is het grootste Boeddhabeeld van het land gelegen met uitzicht op de Thimphu-vallei. Zeer de moeite waard is een natuurwandeling van circa 30 minuten door het Kuensel Phodrang Natuurpark met mooie uitzichten over de vallei en de bergtoppen. Onze volgende stop is bij de traditionele papierfabriek. Het met de hand maken van papier stamt uit een eeuwenoude traditie die is ontstaan in de 8e eeuw. Deze vaardigheid wordt dan door de eeuwen heen bewaard en doorgegeven en vormt een waardevol onderdeel van het nationaal erfgoed van de Bhutaanse cultuur. De kwaliteit van het papier wordt als zeer hoogstaand bestempeld in Bhutan maar ook daarbuiten. De Jungshi papierfabriek werd in 1990 opgericht als een onderneming van de Koninklijke regering van Bhutan hiermee zijn zij nu ook de enige handelaar in papier en papier producten geworden.

Vanmiddag mengen we ons onder de locals en brengt u een bezoek aan de ‘Centenary Farmers’ markt. Het grootste deel van de bevolking van Thimphu en vele valleibewoners komen in het weekend samen op deze drukke markt gelegen aan de Wangchu rivier. Op de markt wordt een breed scala aan levensmiddelen en lokale kunst verkocht. Een bezoek aan deze markt levert u ongetwijfeld unieke en mooie fotomomenten op. U rijdt verder naar het Paro Rinpung Dzong (fort). Dit fort werd in 1645 gebouwd om de vallei te verdedigen tegen Tibetaanse indringers. Het wordt nu gebruikt als een administratief centrum en een school voor monniken. Loop ook zeker een keertje vanaf de Dzong over de Rinpung-brug, de oudste brug van Bhutan. We rijden langs verschillende traditionele boerderijtjes in de Paro-vallei. Eén van de boeren nodigt u gastvrij uit om een rondleiding over zijn boerderij te geven. Een unieke ervaring en kans om een goed beeld te krijgen van de levensstijl van de boeren in deze regio. Aan het einde van de dag arriveren we in Paro waar u de rest van de dag op eigenlijk gelegenheid kunt doorbrengen. Overnachting in Paro.

Goed om te weten

De boerenmarkt is geopend van donderdag t/m zondag.

DAG
07

Paro Taktsang Ghoempa (Tijgernest klooster)

Bhutan
Hike naar het spectaculaire Tijgernest klooster
Bezoek aan de Kyichu tempel
Overnachting in Paro

U heeft een actieve dag in het vooruitzicht. Na het ontbijt wandelt u naar het Taktsang-klooster, beter bekend als het Tijgernest klooster. De klim naar het uitkijkpunt duurt ongeveer anderhalf uur en vanaf daar geniet u van een spectaculair uitzicht op het klooster. Het klooster is tegen de rotsen gebouwd en hangt aan de kant van een klif ruim 700 meter boven de Paro-vallei. Onderweg maakt u een stop bij het View Point Café om even uit te rusten. Vanaf dit punt is het nog ongeveer anderhalf uur verder lopen naar klooster. Er wordt gezegd dat Guru Rinpoche, de persoon verantwoordelijk is voor de introductie van het boeddhisme in Tibet, op de rug van een tijgerin uit het oosten van Bhutan naar deze plaats vloog en hier gedurende drie maanden in een grot mediteerde. Een gedeelte van het huidige kloostercomplex dateert uit 1692. Taktsang werd in 1998 zwaar beschadigd door brand, maar is nu gelukkig weer volledig hersteld in zijn oude glorie. Kijk op uw gemak rond en maak de meest bijzondere foto’s. Vervolgens loopt u weer terug naar beneden met een stop voor de lunch halverwege de wandeltocht. Na de lunch is het nog anderhalf uur lopen naar het beginpunt van de hike. Op weg terug naar het hotel bezoekt u de Kyichu tempel, één van de 108 tempels die in de 7de eeuw door de Tibetaanse koning Songsten Gampo zijn gebouwd. De legende gaat dat er in die tijd een gigantische demon over het hele gebied van Tibet en de Himalaya lag die de verspreiding van het boeddhisme verhinderde. Om de demon te overwinnen besloot de koning om 108 tempels te bouwen, op alle punten van het lichaam van het beest. Geniet vanavond bijvoorbeeld van een traditioneel ‘hot stone bath’. Overnachting in Paro.

Goed om te weten

Het Taktsang klooster is alleen te voet te bereiken. Langs het pad naar boven zijn verschillende gebedsplaatsen te vinden. Zo staat er op de route ook een door een waterrad aangedreven gebedsmolen. Het duurt ca. 3 uur om het klooster te bereiken, de route terug zal ca. 2 uur in beslag nemen. Voor deze hike moet u echt goed ter been zijn. Wij bevelen u aan om goede wandelschoenen en een wandelstok te gebruiken. De weg is stoffig met losliggende steentjes en op sommige plekken vrij smal. Het pad naar boven is niet enorm stijl maar het is desalniettemin een pittige klim naar boven. Gedurende de gehele wandeling loopt uw gids ook met u mee.

DAG
08

Paro - Kathmandu

np_al_kathmandu pop.jpg
Vlucht Paro (Bhutan) - Kathmandu (Nepal)
Overnachting in Kathmandu

Tijd om afscheid te nemen van het mystieke en prachtig gelegen Bhutan. U wordt naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht naar Nepal. De rest van de dag is ter vrije besteding. Overnachting in Kathmandu

DAG
09

Kathmandu

tb_yamdrok.jpg
Vrije dag in Kathmandu
Transfer naar de luchthaven
Vlucht Kathmandu – Amsterdam

Vandaag heeft u nog een heerlijke vrije dag in Kathmandu. Alle tijd om de stad nog verder op eigen gelegenheid te bezoeken, te winkelen voor leuke souvenirs en lekker te genieten van het oude centrum. In de loop van de avond wordt u naar de luchthaven van Kathmandu gebracht, voor uw terugvlucht.

DAG
10

Kathmandu - Amsterdam

Aankomst luchthaven (terugreis)
Aankomst in Nederland

Einde van een heerlijke reis! In het vliegtuig naar Amsterdam denkt u terug aan de vriendelijke lokale bevolking in Nepal en de adembenemende vergezichten die u leerde kennen in Bhutan. Onvoorstelbaar dat u in twee weken tijd, zoveel heeft gezien en meegemaakt.

Let op:

Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken.

+Hotelcategorie
Open+
+Verlengen
0 optie
Open+
+Vluchtinfo
Open+

Algemeen

Of u nu een avontuurlijke reis gaat maken of liever naar een relaxte zonbestemming vliegt, met KLM begint uw vakantie al aan boord. U krijgt de beste persoonlijke service en u kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwe schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor u en uw medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.

Services aan boord

Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen.

Entertainment aan boord

Op intercontinentale vluchten beschikt u over een persoonlijk interactief beeldscherm met gratis de nieuwste films, TV-series, muziek etc.

Is upgraden naar comfortclass / extra beenruimte mogelijk?

In Economy Comfort geniet u van extra beenruimte en een stoelleuning die verder naar achteren kan. De toeslag varieert van EUR 10 tot EUR 180.

Handbagage voorwaarden

U kunt 1 stuk handbagage meenemen van max. 55x25x35 cm., plus 1 extra item (handtas of laptoptas). Gecombineerd max. 12 kg.

Ruimbagage

Op intercontinentale vluchten: 1 stuk ruimbagage van max. 23 kg.
Op Europese vluchten: alleen handbagage. Ruimbagage tegen betaling.
+Extra's
2 opties
Open+
10 dagen Nepal & Bhutan: altijd de beste prijs

Vervoersopties ter plaatse

+Vervoersopties
Open+

Middenklasse én superiorklasse

Hieronder ziet u een selectie van de hotels die wij tijdens deze privéreis gebruiken. Deze reis kan zowel in goede Middenklasse als Superiorklasse hotels worden geboekt. Bij de naam van het hotel wordt de categorie vermeld, zodat u inzicht krijgt in wat voor soort hotels u tijdens uw rondreis kunt verwachten. De hotels die wij publiceren zijn voorbeeldhotels. Dit betekent dat het soms kan voorkomen dat u in andere hotels verblijft. Uiteraard zijn deze hotels van gelijkwaardige kwaliteit. De hotels worden regelmatig door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

Middenklasse
Superiorklasse
Kathmandu
Hotel Manaslu
Viersterren
 • Kamer Manaslu
 • manaslu hotel
 • Overzicht Manaslu
 • Zwembad Manaslu
 • manaslu hotel
De traditionele Nepalese gastvrijheid, de vriendelijke medewerkers en de faciliteiten maken Manaslu tot een fijne plek om te verblijven! Een heerlijk hotel in het hart van de stad, het hotel is vernoemd naar de achtste hoogste berg ter wereld! Centraal gelegen in het centrum van Kathmandu, een kloppend kosmopolitische stad die een perfecte mix tussen de oude en nieuwe vertegenwoordigd. Het hotel beschikt over een receptie met kluisjes, lobby, restaurant met lokale en internationale gerechten, bar, roomservice, zwembad met zonneterras en ligbedden, winkeltje, internetfaciliteiten, sauna en wasservice.
De kamers zijn netjes ingericht en voorzien van airco, telefoon, sat-TV en een badkamer met bad of douche.
Meer info >
Kathmandu
Aloft Hotel
Vierenhalve ster
Het Aloft Hotel in Kathmandu is een prachtige accommodatie, gelegen in het bruisende hart van de stad. Diverse bezienswaardigheden, leuke markten en lekkere restaurants liggen in de nabije omgeving van het hotel. Onder de faciliteiten behoren onder andere een fitnessruimte, lounge en bar, een binnenzwembad voor een verfrissende duik en een eigen restaurant waar uitstekende gerechten worden geserveerd. Aan de 24-uursreceptie kunt u op ieder moment van de dag terecht voor uw persoonlijke wensen en vragen. De kamers van Aloft Hotel zijn keurig ingericht en voorzien van airco, TV, waterkoker, kledingkast en haardroger.
Meer info >
Nagarkot
Country Villa Hotel
Driesterren
 • Country Villa Nagarkot
 • Country Villa Nagarkot kamer
 • Country Villa Hotel kamer
 • Country Villa Nagarkot terras
 • Country Villa Nagarkot restaurant
Het Country Villa hotel biedt een schitterend uitzicht op de Himalaya. Het uitzicht is fenomenaal te noemen en is een grote meerwaarde van een verblijf in dit hotel. Het hotel ligt op een hoogt van meer den 2km boven zeeniveau. De kamers hebben een warme inrichting en zijn voorzien van tv, zithoek en een eigen badkamer met gratis toiletartikelen. Er is een lounge, tuin en terras om optimaal te kunnen genieten van de locatie.
Meer info >
Nagarkot
Mystic Mountain Hotel
Viersterren
 • Mystic Mountain Hotel
 • Mystic Mountain Hotel
 • Mystic Mountain Hotel
 • Mystic Mountain Hotel
 • Mystic Mountain Hotel
 • Mystic Mountain Hotel
 • Mystic Mountain Hotel
Door de prachtige ligging van dit hotel hebben een gasten een mooi uitzicht over het Himalaya-gebergte. De kamers kijken uit op de bergen, het zwembad of de tuin. Verder zijn de kamers voorzien van airconditioning, tv en hebben een aantal kamers een zithoek. Het hotel biedt toegang tot een buitenbad, bubbelbad en een restaurant dat Chinese en Indiase gerechten serveert. Ook heeft het hotel een tennisbaan die gasten kunnen gebruiken.
Meer info >
Thimpu
Hotel Norbuling
Drieenhalve ster
 • bt_ac_norbuling_ka_2.jpg
 • bt_ac_norbuling_lob.jpg
 • bt_ac_norbuling_ka_3.jpg
 • bt_ac_norbuling_ka.jpg
 • bt_ac_norbuling_re.jpg
Hotel Norbuling ligt op slechts 750 meter van het boeddhistische klooster en fort van Tashicho Dzong. De kamers zijn elegant ingericht en beschikken over een flatscreen-tv met satellietzenders, een minibar en een zithoek. Ook heeft elke kamer een waterkoker en een koelkast. WiFi is in de gehele accommodatie gratis beschikbaar. De eigen badkamers zijn voorzien van een haardroger, een badjas en gratis toiletartikelen. Een aantal kamers bieden uitzicht op de bergen. Bij Hotel Norbuling vindt u een conciërgebalie en speciale faciliteiten voor gasten met een lichamelijke beperking. Verder heeft het hotel een excursiebalie, een bagageopslag en een stomerij. Het textielmuseum van Bhutan ligt op 500 meter afstand, en het Boeddhapunt vindt u 2,5 km verderop. Het eigen restaurant serveert Indiase, Zuidoost-Aziatische en continentale gerechten. Dineren op uw kamer is mogelijk met roomservice.
Meer info >
Thimpu
Norkhil Boutique Hotel & Spa
Viersterren
 • bt_ac_norkhil_ex_2.jpg
 • bt_ac_norkhil_ka.jpg
 • bt_ac_norkhil_ex.jpg
 • bt_ac_norkhil_balkon.jpg
 • bt_ac_norkhil_ka_2.jpg
 • bt_ac_norkhil_bar.jpg
 • bt_ac_norkhil_ka_3.jpg
Norkhil Boutique Hotel & Spa ligt in Thimphu en beschikt over een panoramisch terras. Tot de faciliteiten van deze accommodatie behoren een restaurant, een 24-uursreceptie, een businesscentrum en gratis WiFi. De kamers van het hotel zijn uitgerust met een zithoek, een flatscreen-tv met satellietzenders en een eigen badkamer met gratis toiletartikelen en sommige kamers hebben een hot tub. Norkhil Boutique Hotel & Spa biedt een aantal accommodaties met een balkon, en de kamers zijn uitgerust met een waterkoker. Alle kamers zijn voorzien van een bureau. De accommodatie verzorgt dagelijks een continentaal ontbijt. Norkhil Boutique Hotel & Spa beschikt over een sauna.
Meer info >
Paro
Khangkhu Resort
Driesterren
 • bt_ac_khangkhu_ex_3.jpg
 • bt_ac_khangkhu_ka.jpg
 • bt_ac_khangkhu_ka_2.jpg
 • bt_ac_khangkhu_ka_4.jpg
 • bt_ac_khangkhu_ex_2.jpg
Khangkhu Resort ligt in Paro en biedt een tuin en gratis WiFi. Dit 3-sterrenresort beschikt over een terras. U kunt gebruikmaken van een bar. De kamers van het resort zijn voorzien van een koffiezetapparaat. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer met een bad. Sommige accommodaties van Khangkhu Resort hebben ook een zithoek. Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv met satellietzenders. Het personeel van de 24-uursreceptie kan u tips geven over de omgeving.
Meer info >
Paro
Naksel Boutique Hotel
Viersterren
 • bt_ac_naksel_ex_2.jpg
 • bt_ac_naksel_ex_4.jpg
 • bt_ac_naksel_ex_3.jpg
 • bt_ac_naksel_ka.jpg
 • bt_ac_naksel_ex.jpg
 • bt_ac_naksel_ex_5.jpg
 • bt_ac_naksel_ka_2.jpg
Het NakSel Boutique Hotel & Spa biedt kamers in Paro, op 5 km van het Taktsang- klooster. Het is voorzien van een spa- en wellnesscentrum, een sauna en een tuin. WiFi is gratis beschikbaar in alle ruimtes. U vindt in elke kamer een flatscreen-tv met kabelzenders en een kluisje. De eigen badkamer heeft een bad en gratis toiletartikelen. Het Olive Restaurant serveert internationale en typische gerechten. De Chabchu Bar verzorgt hapjes en drankjes. De internationale luchthaven van Paro ligt op 11 km van het Naksel Boutique Hotel & Spa.
Meer info >
Het is momenteel nog niet mogelijk om verlengingen bij te boeken.
10 dagen Nepal & Bhutan: altijd de beste prijs

Extra's

( 1 t/m 2 van 2 opties )
Kathmandu - Authentiek Nepalees diner & Lokale Folklore show
Transfer vanuit uw hotel naar het restaurant. Hier staat een typisch Nepalese maaltijd voor u klaar. Typisch Nepalees moet o.a. een curry zijn. Een curry bestaat uit diverse groenten met vis of vlees en diverse specerijenmengsels, soms wel meer dan 25 specerijen per gerecht. Een Nepalees gerecht is niet compleet zonder bhat (rijst) maar ook bladgroenten, aardappels, bloemkool, bonen en pompoen wordt veel gebruikt. Andere typische voorbeelden van Nepalees eten zijn de chapati (een pannenkoekachtig rond brood), knoflooksoep, gurr (een gekruide pannenkoek van aardappels, rijst en kruiden met kaas), tama (een soep van bamboescheuten) en momo's (gestoomd of gefrituurd deeg gevuld met groenten en vlees). Om te smullen! De avond wordt verder gevuld met een cultureel programma.
Minimaal 2 deelnemers – Prijs ca. € 22 per persoon (omgerekend ca. 25 USD p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
Minimaal 4 deelnemers – Prijs ca. € 19 per persoon (omgerekend ca. 22 USD p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
Minimaal 6 deelnemers – Prijs ca. € 15 per persoon (omgerekend ca. 18 USD p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
...
Kathmandu - Rondvlucht over de Himalaya
Een vlucht over de Himalaya met prachtige vergezichten staat op menig wensenlijstje. De Himalaya is een gebergte dat zich uitstrekt van Pakistan over India, Nepal en Tibet. Een enorm gebergte van wel 2400 km lang en tussen de 150 en 280 km breed. In de Himalaya vindt u ook de hoogste bergtoppen ter wereld, zoals de Mount Everest (8850 m) en de Kangchenjunga (8586 m), Het woord Himalaya stamt uit het Sanskriet en betekent 'sneeuwplaats'. Ongekende uitzichten met imposante besneeuwde bergtoppen en diepe dalen. De rondvlucht duurt ca. 1 uur en de transfers zijn inbegrepen.

*Mocht de vlucht onverhoopt niet doorgaan wegens bijvoorbeeld weersomstandigheden krijgt u uiteraard uw betaalde excursiegeld terug. U hoeft dan alleen $ 5 per persoon voor de transfers te betalen.
Minimaal 2 deelnemers – Prijs ca. € 194 per persoon (omgerekend ca. 225 USD p.p., afhankelijk van de wisselkoers)
...
Voor de privereis Nepal & Bhutan zijn er nog geen beoordelingen beschikbaar.
10 dagen Nepal & Bhutan: altijd de beste prijs

Praktische informatie

-Reisprogramma
Sluiten-

Reisdocumenten Bhutan

Het visum van Bhutan is inbegrepen in de reissom. Ons lokale agentschap regelt het visum voor u. Er zijn een aantal criteria van belang om dit visum te verkrijgen. Zo heeft onze agent een kleurenkopie van het paspoort nodig en een ingescande pasfoto in één van de volgende formats: jpeg (.jpg or .jpeg) or PNG (.png) or BMP (.bmp) or GIF (.gif).

De pasfoto dient naast bovengenoemde format ook te voldoen aan de volgende vereiste:
* Recente foto (niet ouder dan 6 maanden oud)
* de foto dient 4.5 x 3.5 centimeter te zijn (=formaat pasfoto)
* Portretfoto (Recht voorruit kijkend, niet over de schouder)
* Foto in kleur of in grijsschaal
* Een heldere foto, zonder schaduw
* Geen vegen op de foto
* Open ogen, wanneer u brildragend bent dient een foto in te sturen zonder bril

Het aanvragen van het visum voor Bhutan duurt 3 - 5 werkdagen en wordt 30 dagen voordat u aankomt in Bhutan uitgegeven aan het agentschap. Op de dag dat u naar Bhutan vertrekt ontvangt u dit visum van uw gids.

Hoogteziekte

Als u tijdens uw reis in Bhutan boven de 2500 meter hoogte komt dan bestaat de kans op hoogteziekte. De plaatsen Paro en Thimpu liggen op circa 2400 meter. De ijlheid van de lucht, kan meer van uw lichaam vragen dan u gewend bent. Hierdoor kunt u geconfronteerd worden met berg- of hoogteziekte, ook wel AMS (Acute Mountain Sickness of Altitude Sickness) genoemd. Dit uit zich in kortademigheid, hoofdpijn en/of misselijkheid. Dit kan iedereen overkomen ongeacht leeftijd en lichamelijke conditie. Het is belangrijk om veel te drinken (minstens 3 liter), niet te roken, geen alcohol te drinken, voldoende koolhydraten te eten, slaappillen te vermijden en u in een rustig tempo te bewegen. De symptomen van hoogteziekte treden meestal op binnen 24-72 uur na aankomst op grotere hoogte. Het krijgen van hoogteziekte kan helaas nooit worden uitgesloten, ook niet wanneer u hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. De eerste symptomen van hoogteziekte zijn: hoofdpijn, afgenomen lichamelijke en geestelijke prestaties, extreme vermoeidheid en verlies van eetlust. Wanneer lichte symptomen optreden, is dit een signaal dat u op dezelfde hoogte moet blijven tot de symptomen verdwenen zijn. Ga nooit verder omhoog met symptomen van hoogteziekte. Als u op dezelfde hoogte blijft en de symptomen verergeren, dan is het noodzakelijk om minstens 300 – 500 (hoogte) meters af te dalen. Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar, maar informeer vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Het is aan te raden om voor vertrek een arts te raadplegen over maatregelen en mogelijke medicatie tegen hoogteziekte. Voor verdere informatie kunt u terecht op de website van de GGD.

Tips tegen hoogteziekte
Om uw lichaam rust te geven en ‘te helpen’ om makkelijker te acclimatiseren, adviseren wij u om twee dagen alvorens af te reizen naar hogere hoogtes, geen alcohol meer te drinken en enkel licht verteerbaar voedsel te nuttigen (geen steaks of ander eten dat zwaar op de maag ligt, maar juist salades, quinoa, vis, groenteschotels en dergelijken). Door zwaar voedsel te vermijden, helpt u uw lichaam om sneller te wennen aan de hoogtes. Nadat uw lichaam geacclimatiseerd is op hogere hoogtes (na +/- 36 uur), voelt u zelf aan dat het mogelijk makkelijker gaat (enkel kortademigheid houdt aan vanwege de ijdele lucht), waarbij het weer mogelijk is om hetgeen te nuttigen alsof u op zeeniveau bent (zoals alcoholische dranken en vlees). Vraag gerust uw (lokale) reisleider, gids en/of hotelpersoneel om advies, zij hebben vaak toeristen uit lagergelegen gebieden op bezoek en zijn gewend aan deze situaties. Door te letten dat u diep ademhaalt vanuit uw onderbuik (niet vanuit uw borstkast), zorgt al voor een groot verschil in hoe u zich kunt voelen

Galadiners

Diverse hotels organiseren galadiners in de kerst- en nieuwjaarsperiode. Wij informeren u over een eventuele verplichte toeslag bij bevestiging van uw reservering.

Nepal
+Vluchtinfo
Open+

Algemeen

Of u nu een avontuurlijke reis gaat maken of liever naar een relaxte zonbestemming vliegt, met KLM begint uw vakantie al aan boord. U krijgt de beste persoonlijke service en u kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwe schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor u en uw medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.

Services aan boord

Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen.

Entertainment aan boord

Op intercontinentale vluchten beschikt u over een persoonlijk interactief beeldscherm met gratis de nieuwste films, TV-series, muziek etc.

Is upgraden naar comfortclass / extra beenruimte mogelijk?

In Economy Comfort geniet u van extra beenruimte en een stoelleuning die verder naar achteren kan. De toeslag varieert van EUR 10 tot EUR 180.

Handbagage voorwaarden

U kunt 1 stuk handbagage meenemen van max. 55x25x35 cm., plus 1 extra item (handtas of laptoptas). Gecombineerd max. 12 kg.

Ruimbagage

Op intercontinentale vluchten: 1 stuk ruimbagage van max. 23 kg.
Op Europese vluchten: alleen handbagage. Ruimbagage tegen betaling.
+Landinfo
Open+
+FAQ
Open+

Een reis boeken bij NRV

+Wat betekent 'op aanvraag' bij een reis(datum)?

Onze privéreizen en zelf samenstel reizen zijn 'reizen op aanvraag'. Dit betekent dat wij uw reis bij onze lokale partner dienen te plaatsen om de beschikbaarheid van de door u gewenste reis of reisonderdelen na te kijken. Indien wij uw reservering op de door u aangegeven manier kunnen bevestigen, wordt uw boeking omgezet in een definitieve boeking. In het geval uw aanvraag niet bevestigd kan worden, zullen wij contact met u opnemen om eventuele alternatieven te bespreken. In de regel krijgt u binnen 1 werkdag bericht over uw aanvraag. Wanneer u uw reservering reeds bij ons geplaatst heeft, maar de aanvraag intrekt voordat de gehele boeking akkoord is, is NRV genoodzaakt € 50,- administratiekosten in rekening te brengen. Indien wij de door u geboekte reis niet conform boeking kunnen aanbieden, mag u uiteraard kosteloos van uw boeking afzien.

+Hoe werkt het met de fooien?

Mensen die in het toerisme werkzaam zijn, zijn vaak in grote mate afhankelijk van fooien van reizigers. Wij raden u dan ook aan om gul hiermee om te gaan.

Maakt u een privérondreis of heeft u uw reis zelf samengesteld dan kunt u ter plaatse ervoor kiezen om zelf de fooien te beheren en naar eigen inzicht te geven of om dit door uw gids te laten doen, indien u begeleid wordt. Onze lokale vertegenwoordiging geeft u graag richtlijnen zodat u op de hoogte bent van wat ter plaatse gebruikelijk is.

+Op welke wijze moet ik de reissom betalen?

De reissom kunt u onder vermelding van uw klant- en factuurnummer overmaken op de rekening van NRV. U kunt een digitale transactie doen of het openstaande bedrag overmaken via een overschrijvingskaart.

Bankgegevens van NRV:
ING 2183287
Vanuit het buitenland:
IBAN (International Bank Account Number): NL49INGB0002183287
BIC (Bank Identifier Code): INGBNL2A

ABN Amro 515107239
Vanuit het buitenland:
IBAN (International Bank Account Number): NL37ABNA0515107239
BIC (Bank Identifier Code): ABNANL2A

+Mijn kinderen gaan mee op reis. Ontvangen zij kinderkorting?

Of er kinderkorting voor uw reis van toepassing is, hangt af van de door u gewenste reis.

Bij privéreizen ontvangen kinderen van 2 t/m 11 jaar doorgaans € 115,- korting op de intercontinentale vlucht en kan ook vaak een korting worden gegeven op het reisgedeelte. Kijkt u bij de 'Extra Informatie' op het tabblad 'Inbegrepen' wat voor uw situatie van toepassing is.

Kinderkortingen worden handmatig door NRV verwerkt, nadat de boeking is ingestuurd. Zodra alle kortingen zijn verwerkt, zullen we een nieuw overzicht naar u sturen.

+Ik heb een speciale wens. Wordt deze ter plaatse gehonoreerd?

Of een speciale wens ter plaatse wordt gehonoreerd, kunnen wij helaas niet aan u garanderen. Dit hangt namelijk af van de beschikbaarheid en bereidwilligheid van het hotel waar u verblijft. Indien u bij boeking uw speciale wens aan ons doorgeeft, zorgen wij ervoor dat deze als preferentie in uw boeking wordt opgenomen zodat onze agent en de hotelier hiervan op de hoogte zijn. Indien mogelijk, houden zij hiermee rekening.

Heeft u speciale dieetwensen of dient u op doktersadvies speciale medicijnen mee te nemen op vakantie, brengt u ons hiervan dan op de hoogte zodat wij de luchtvaartmaatschappij hierover kunnen informeren.

+Kan ik mijn reis verlengen?

Onze reizen kunt u in de meeste gevallen verlengen. Onder het tabblad 'Data en Prijzen' kunt u de mogelijkheden tot verlenging van de door u gewenste reis inzien.

Informatie omtrent uw reis

Belangrijke informatie

Belangrijke documenten

+Op welke wijze ontvangen wij onze boekingsbevestiging en andere belangrijke informatie?

Uw boekingsbevestiging annex factuur zult u per e-mail van ons ontvangen, net als de reisbescheiden en overige belangrijke informatie.

+Reizen met kinderen

Het is mogelijk dat de autoriteiten van de bestemming die u bezoekt nadere vereisten stellen in geval ouders met minderjarige kinderen reizen. Dit kan ook het geval zijn wanneer één ouder met een kind reist. Ook in dit geval bent u er zelf voor verantwoordelijk dat u in het bezit bent van de juiste documenten om te kunnen reizen. NRV kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

+Aan welke vereisten dient mijn paspoort te voldoen?

U bent zelf verantwoordelijk voor een geldig paspoort en de vereiste reisdocumenten, zoals een visum (indien van toepassing). Voor de meeste bestemmingen dient uw paspoort bij thuiskomst nog zes maanden geldig te zijn. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de land-/ reisinformatie op NRV.nl. Tevens kunt u de ambassade/ het consulaat raadplegen om u te laten informeren over de specifieke vereisten.

+Heb ik voor mijn bestemming een visum nodig?

Voor reizen naar vele landen is een visum verplicht. Bij de landeninformatie van het betreffende land kunt u hier meer informatie over vinden. Voor bepaalde landen dient u dit visum reeds in Nederland aan te vragen. NRV biedt u de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief het visum aan te vragen via het CIBT. Klik hier voor meer informatie.

Uiteraard kunt u ook zelf het visum regelen. Indien u zelf uw visum aanvraagt, kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade of het consulaat.

Voor welke vorm van visumaanvraag u ook kiest, u bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig verkrijgen van een visum. NRV is niet aansprakelijk voor de eventuele kosten die voortvloeien uit het feit dat u niet in het bezit bent van een correct visum.

+Wanneer ontvang ik mijn reisbescheiden?

Uw reisbescheiden ontvangt u ongeveer tien tot zeven dagen voor vertrek. De reisbescheiden bevat belangrijke informatie zoals uw e-tickets, de contactgegevens van NRV en onze lokale partner, de hotellijst en de vouchers. Uw reisbescheiden ontvangt u per e-mail.

+Wat zijn e-tickets?

Een e-ticket is een elektronisch ticket. Uw e-ticket is het bewijs van uw geboekte vlucht en zult u per e-mail bij de reisbescheiden ontvangen.

Voorbereiding op uw reis

+Waar vind ik informatie over mijn reis?

Op onze website treft u heel veel informatie over onze reizen en reisonderdelen aan. Wanneer u op de door u gewenste reis of het door u gewenste reisonderdeel klikt, zult u een uitgebreide beschrijving van het programma/ reisonderdeel aantreffen, een overzicht van de onderdelen die inbegrepen zijn, extra informatie behorende bij de reis/ het reisonderdeel, eventuele extra opties, zoals upgrades en verlengingen, en ervaringen van NRV reizigers die u voor zijn gegaan. Tevens treft u bij onze reizen een overzicht van de voorbeeldhotels aan en de optionele excursiemogelijkheden ter plaatse.

+Moet ik nog speciale gezondheidsmaatregelen treffen?

Uiteraard is het van groot belang dat u zich goed voorbereidt wanneer u een verre reis gaat maken. Voor de voorbereiding van uw reis kunt u onder andere onze website raadplegen. Onder de land-/ reisinformatie staat altijd een kopje 'Gezondheid & Vaccinaties' opgenomen om u zo goed mogelijk te kunnen informeren.

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

+Kan ik online inchecken voor mijn vlucht?

Of u online kunt inchecken voor uw vlucht hangt af van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het inmiddels vanaf 24 uur voor vertrek mogelijk om online in te checken zodat u op de luchthaven alleen nog maar uw bagage hoeft af te geven. Helaas is het voor groepsreizen niet altijd mogelijk om online in te checken.

Check hier of uw luchtvaartmaatschappij erbij zit.

+Wanneer dien ik aanwezig te zijn op de luchthaven?

Wij adviseren u om minimaal 2,5 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig te zijn. Houd u rekening met drukte op de wegen en op het spoor richting Schiphol. Houd u er tevens rekening mee dat u na de check-in nog de paspoort- en veiligheidsformaliteiten dient te doorlopen en dat de afstand van de check-in balie naar uw gate groot kan zijn, wat ook de nodige tijd in beslag kan nemen.

Tijdens uw reis

+Word ik bij aankomst op Schiphol verwelkomd?

NRV heeft geen balie op Schiphol. U zult dan ook niet op Schiphol voorafgaand aan uw vlucht door één van onze medewerkers worden verwelkomd. Uw e-tickets heeft u reeds per e-mail ontvangen zodat u zelf kunt bepalen hoelang van te voren u op Schiphol wenst te arriveren. Wij raden u overigens wel aan om tijdig aanwezig te zijn op Schiphol om zodoende eventuele risico's uit te sluiten.

+De reis verloopt niet zoals verwacht. Wat moet ik nu doen?

Ondanks onze inspanningen om uw reis helemaal naar tevredenheid uit te voeren, kan het voorkomen dat tijdens uw reis iets niet naar wens is. Mocht dit het geval zijn dan vragen wij u dit reeds op de bestemming kenbaar te maken bij uw reisleiding of onze lokale partner, zodat met uw persoonlijke wensen rekening kan worden gehouden en uw reis alsnog naar tevredenheid kan plaatsvinden. Mocht het ter plaatse niet naar tevredenheid worden opgelost dan verzoeken wij u contact op te nemen met ons zodat wij in de mogelijkheid worden gesteld uw klachten op te lossen; achteraf is dit immers veelal niet meer mogelijk. Mocht u na afloop van uw reis bepaalde zaken onder onze aandacht willen brengen, dan kunt u dit schriftelijk doen. Klik hier voor het
Contactformulier Afdeling Kwaliteitszorg. Onze Afdeling Kwaliteitszorg zal vervolgens contact met u opnemen.

+Word ik bij aankomst op de bestemming verwelkomd?

Of u bij aankomst op de bestemming zal worden verwelkomd door onze plaatselijke vertegenwoordiger hangt af van de reis/ het reisonderdeel dat u bij ons heeft geboekt. Indien u bij aankomst zal worden verwelkomd, staat dit expliciet in de beschrijving van uw reis opgenomen.

+Waar kan ik ter plaatse terecht in geval van vragen?

In geval van vragen kunt u ter plaatse terecht bij uw chauffeur of gids. Wanneer deze uw vragen niet kunnen beantwoorden of wanneer u niet door reisleiding wordt begeleid, adviseren wij u contact op te nemen met ons lokale agentschap. De contactnummers van onze contactpersoon ter plaatse staat altijd aangegeven in uw reisbescheiden. Mocht uw vraag niet afdoende zijn beantwoord dan kunt u uiteraard ook contact opnemen met NRV. Houd u rekening met het tijdsverschil. Alleen in geval van nood zijn wij 24 uur per dag (telefonisch) bereikbaar.

Na afloop van uw reis

+Waarom wordt na afloop van de reis een enquête toegestuurd?

Na afloop van de reis vragen wij u een enquête in te vullen waarin u uw bevindingen over uw reis kenbaar kunt maken. Op deze manier kunnen wij onze kwaliteitsnormen handhaven en deze aan u als reiziger garanderen. De enquêtes zullen intern door ons worden verwerkt en indien nodig dan wel wenselijk, zullen aanpassingen worden gemaakt om de uitvoering van de reis te bevorderen.

+Hoe kan ik mijn reiservaringen kenbaar maken?

Uw bevindingen kunt u op verschillende manieren aan ons kenbaar maken. Zo ontvangt u a afloop van uw reis een enquête waarin u uw bevindingen kunt weergeven, kunt u een kort verslag maken van bijvoorbeeld de accommodaties waarin u bent verbleven en de excursies die u heeft gedaan. Voorts kunt u een uitgebreid reisverslag maken die wij vervolgens bij de betreffende reis op onze website plaatsen: toekomstige reizigers kunnen dan alvast een voorproefje krijgen op hetgeen hen te wachten staat.

Mocht u reiservaringen willen delen waarop u graag een reactie wilt ontvangen dan kunt u dit opnemen met onze Afdeling Kwaliteitszorg. Klik hier voor het formulier om uw bevindingen kenbaar te maken

+Ik heb een klacht over mijn reis. Waar moet ik deze indienen?

Wanneer u een klacht heeft over uw reis dan vragen wij u dit reeds op de bestemming kenbaar te maken bij uw reisleiding of onze lokale partner, zodat met uw persoonlijke wensen rekening kan worden gehouden en uw reis alsnog naar tevredenheid kan plaatsvinden. Mocht het ter plaatse niet naar tevredenheid worden opgelost dan verzoeken wij u contact op te nemen met NRV in Nederland zodat wij in de mogelijkheid worden gesteld uw klachten op te lossen; achteraf is dit immers veelal niet meer mogelijk. Mocht u na afloop van uw reis bepaalde zaken onder onze aandacht willen brengen, dan kunt u dit schriftelijk doen. Klik hier voor het
Contactformulier Afdeling Kwaliteitszorg. Onze Afdeling Kwaliteitszorg zal vervolgens contact met u opnemen.

Een reis boeken bij NRV

Algemeen

+Wie is NRV?

NRV biedt een zeer uitgebreid aanbod van groeps- en privéreizen en zelf samenstel reizen naar bestemmingen in Azië, Midden-Oosten, Afrika, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten.

Reizen met NRV betekent comfortabel op vakantie gaan. Onze rondreizen hebben wij met zorg samengesteld en bevatten een evenwichtige mix tussen cultuur en natuur. Uiteraard laten wij u tijdens uw reis kennismaken met de hoogtepunten van de bestemming, verblijft u in sfeervolle drie- en viersterrenhotels, zullen wij er tijdens uw vakantie voor zorgen dat het u aan niets zal ontbreken en proberen we altijd een ‘local touch’ aan uw reis te geven, zodat u ook écht kennismaakt met de bestemming!

Niet alleen tijdens de reis, maar ook voorafgaand aan de reis en na afloop mag u veel service van ons verwachten. Zo vinden wij het onder andere belangrijk dat u goed geïnformeerd zal worden. U treft dan ook heel veel informatie op onze website: niet alleen over onze reizen, maar ook over de bestemming zelf, de hoogtepunten die u eigenlijk niet mag missen en allerhande zaken om u zo goed mogelijk voor te bereiden op uw verre reis. Ons contactcenter staat tijdens werkdagen en op zaterdag voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden, zowel per e-mail als telefonisch. En wilt u alvast in de stemming komen voor uw reis, meer weten over een bepaalde bestemming of nader kennismaken met NRV? Kom dan naar het NRV Reiscafé om één van onze sfeervolle en informatieve shows bij te wonen. Een goede voorbereiding en uniek in Nederland!

+Wat voor soort reizen biedt NRV?

NRV biedt reizen naar verre bestemmingen. Wij bieden zowel groepsreizen als privéreizen en zelf samenstel reizen aan.

+Wat is het NRV Reiscafé?

Het NRV Reiscafé is het eigen reistheater van NRV waar u van harte welkom bent voor het bijwonen van één van onze shows. Onder het genot van een drankje ontvangt u veel informatie over de door u gewenste bestemming, ziet u twee prachtige reisreportages en bestaat uiteraard voldoende de mogelijkheid om uw vragen te stellen.

Klik hier voor meer informatie over het NRV Reiscafé of voor het reserveren van uw plaatsen.

+Is NRV aangesloten bij de ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds?

Bij NRV kunt u met een gerust hart uw vakantie boeken. Wij zijn namelijk aangesloten bij de ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds, instanties die u als reiziger de meeste zekerheid geven.

Klik hier voor de Reisvoorwaarden en overige belangrijke informatie.

+Op welke manier kom ik in contact met NRV?

Wilt u contact opnemen met NRV? Klik hier om via het contactformulier uw vragen en/ of opmerkingen over ons reisaanbod, uw reservering of bijvoorbeeld onze website te stellen. Onze e-mails worden in de regel binnen 24 uur beantwoord.

Liever telefonisch contact? Van maandag tot en met vrijdag zijn wij van 9:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag tussen 9:00 tot 16:00 uur telefonisch bereikbaar op nummer 070-3076700. Wij beantwoorden graag uw vragen!

+Wat zijn de betalingscondities van NRV?

NRV hanteert de betalingsvoorwaarden van de ANVR Reisvoorwaarden. Dit betekent dat u bij boeking een aanbetaling dient te voldoen van 20% van de reissom. Het restant van de reissom dient uiterlijk zes weken voor de dag van vertrek door ons ontvangen te zijn.

Wanneer u gebruik maakt van een aanbieding kan het zijn dat wordt afgeweken van bovenstaande betalingsvoorwaarden. Dit staat altijd bij de betreffende aanbieding/ reis vermeld.

Website

+Wat is 'Mijn NRV'?

‘Mijn NRV’ is uw persoonlijke domein op NRV.nl waarmee u onder andere toegang heeft tot uw adresgegevens, boekingsgegevens en reisbescheiden. Verder kunt u binnen ‘Mijn NRV’ uw Reispuntensaldo raadplegen, foto's uploaden en bijvoorbeeld reisschema's maken.

Hoewel wij bij het weergeven van ‘Mijn NRV’ de grootste zorgvuldigheid betrachten, is het mogelijk dat er onvolkomenheden genoteerd staan. Voor deze en andere onvolkomenheden kan NRV niet aansprakelijk worden gesteld. Er kunnen dan ook geen rechten worden ontleend aan de inhoud van uw persoonlijke domein.

+Hoe vraag ik mijn wachtwoord voor Mijn NRV (opnieuw) aan?

Uw wachtwoord voor ‘Mijn NRV’ kunt u heel eenvoudig aanvragen.

+U bent nog niet als NRV klant geregistreerd:

Klikt u dan op 'Mijn NRV' en vervolgens op 'Ik wil me registreren als nieuwe klant'. U dient dan uw persoonlijke gegevens in te voeren en ontvangt nadat u de registratie voltooid heeft, een e-mail op het opgegeven e-mailadres. Hierin staat uw wachtwoord aangegeven en kunt u voortaan inloggen op onze website.

+Heeft u al een registratie op Mijn NRV, maar bent u uw wachtwoord vergeten?

Dan kunt u op 'Wachtwoord vergeten' klikken en dient u uw e-mailadres en verificatiecode in te voeren. U ontvangt dan een e-mail met uw wachtwoord waarmee u weer kunt inloggen op ‘Mijn NRV’.

+Kan ik mijn wachtwoord voor Mijn NRV wijzigen?

Uw wachtwoord van ‘Mijn NRV’ wijzigen, gaat heel eenvoudig. Log in met uw e-mailadres en het bestaande wachtwoord. U komt vervolgens in 'Mijn Gegevens'. Door op 'Wachtwoord wijzigen' te klikken, kunt u uw bestaande wachtwoord aanpassen naar een door u gewenst wachtwoord.

+Hoe word ik lid van de nieuwsbrief?

Op onze website kunt u zich heel eenvoudig aanmelden voor onze nieuwsbrief. Klik in het rechtermenu op 'Nieuwsbrief', registreer uw gegevens en u bent direct geabonneerd op onze nieuwsbrief waarmee u periodiek op de hoogte zult worden gehouden van onze speciale acties, mooie aanbiedingen en overig reisnieuws.

10 dagen Nepal & Bhutan: altijd de beste prijs
Bewaar reis Boek nu

Reisroute per dag

01Amsterdam - Kathmandu

02Kathmandu (Durbar Square & Swayambunath)

03Kathmandu (Pashupatinath & Boudhanath) - Nagarkot

04Nagarkot - Bhaktapur & Patan - Kathmandu

05Kathmandu - Paro (Bhutan) - Thimpu

06Thimpu - Paro

07Paro Taktsang Ghoempa (Tijgernest klooster)

08Paro - Kathmandu

09Kathmandu

10Kathmandu - Amsterdam

Bewaar reis Boek nu
Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis