Monniken
U Bein Bridge
Tempels van Bagan
Prachtige Inle meer
Mrauk U tempels
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Myanmar

Bevolking

Myanmar heeft ongeveer 52.000.000 inwoners en is één van de dunstbevolkte landen van Zuidoost-Azië. Het grootste deel van de bevolking woont rond Yangon, Mandalay en in de delta van de Ayeyarwady rivier.

Er zijn drie hoofdbevolkingsgroepen te onderscheiden in Myanmar: Mon-Khmer, Tibeto-Birmanen en Sino-Tai. De Mon-Khmer zijn de oudste bevolkinsgroep en worden gezien als de grondleggers van de cultuur. De Tibeto-Birmanen zijn de grootste groep met bijna 70% van de bevolking en wonen vooral nabij Yangon en de centrale vlakte. De Sino-Tai zijn immigranten die vanuit Indo-China naar Myanmar kwamen. Zij spreken een Thais dialect.

Taal

In Myanmar is het Birmaans de officiële taal. De spreektaal van het Birmaans is oorspronkelijk van het Chinees-Tibetaans afkomstig, terwijl het alfabet is afgeleid van het Pali, een Brahmaans schrift uit Zuid-India.

Naast Birmaans spreken verschillende etnische groepen een eigen taal of dialect. Ook wordt er op kleine schaal Engels gesproken.

Eten en drinken

Myanmar heeft geen hoogstaande keuken zoals Thailand en India. Wel heeft het land dingen overgenomen van andere keukens, zoals de kruiden van India, de pittige smaak en de vis van Thailand en de Chinese manier van eten bereiden.

In Myanmar is noedels met groente en vlees/vis een populaire maaltijd. Het wordt vaak als ontbijt gegeten. Het avondmaal bestaat meestal uit rijst, sauzen, soep en fruit.

Thee is de nationale drank van Myanmar. De meeste mensen drinken groene of Chinese thee. Typisch zijn de theehuizen waar de bevolking elkaar ontmoet.

Geografie

Myanmar heeft een oppervlakte van ongeveer 677.000 vierkante kilometer en is daarmee 18 keer zo groot als Nederland. Het land grenst in het westen aan Bangladesh, in het noordwesten aan India, in het noorden/oosten aan China, in het oosten aan Laos en in het oosten/zuiden aan Thailand.

Het landschap is zeer gevarieerd met bergen, kustvlakten, koraaleilanden en rivieren. In het noorden bestaat het landschap vooral uit de uitlopers van de Himalaya. Daar ligt ook de hoogste berg van Myanmar, de Hkakabo Razi (5883 meter).

De ruim 2000 kilometer lange rivier Ayeyarwady is de belangrijkste rivier van het land. Evenals andere belangrijke rivieren ontspringt deze rivier in het bergachtige noorden van Myanmar en mondt uit in de Golf van Martaban.

De grootste kustvlakten liggen in de deelstaat Rakhine en in het district Tanintharyi. Voor de kust ligt de eilandengroep Myeik. Deze bestaat uit meer dan 800 eilanden.

Geschiedenis

Ruim voor het begin van onze jaartelling begon vanuit het huidige China de migratie van de Mon naar Myanmar. Daarna volgden de Pyu, de Karen, de Chin, de Birmezen, de Shan en de Kachin. De Birmezen woonden in Noord-Birma, maar namen na 832 geleidelijk de plaats over van de Pyu en verdreven ook de Mon. Zij stichtten het Eerste Birmaanse koninkrijk. Birma bereikte de eerste periode van eenheid en een grote bloei.

In 1287 vielen de Mongolen onder leiding van Koeblai Khan het land binnen en maakten een einde aan het Birmaanse rijk. Het rijk viel uiteen en een aantal eeuwen was Birma verdeeld in diverse staatjes. In 1539 stichtte koning Bayinnaung het Tweede Birmaanse koninkrijk met als hoofdstad Pegu. Hij voerde oorlogen tegen Siam (Thailand) en veroverde in 1569 de hoofdstad Ayutthaya. In 1740 kwamen de Mon in opstand tegen de koning en verjoegen de Birmezen en maakten daarmee een einde aan het Tweede Birmaanse koninkrijk.

De Mon werden al gauw teruggeslagen door de Birmezen onder een nieuwe leider Alaungpaya, die zich tot koning uitriep en daarmee het Derde Birmaanse koninkrijk stichtte. Grens- en handelsconflicten met het Britse Rijk in India leidde tot drie Engels-Birmese oorlogen: 1824, 1852 en 1885. De Engelsen veroverden uiteindelijk geheel Birma en vanaf 1885 was Birma een onderdeel van het Britse Rijk. Daarmee eindigde het Derde Birmaanse koninkrijk. In 1942 werd Birma veroverd door de Japanners die het wilden gebruiken als springplank om India binnen te vallen. In 1945 werden de Japanners door de geallieerden verdreven.

De Unie van Birma werd in 1948 onafhankelijk en was vanaf het begin af aan onstabiel door opstanden van de verschillende bergvolkeren en nationaliteiten die zelfbestuur wilden. Ook vonden er communistische opstanden plaats.Dit laatste was in een reactie op door de Verenigde Staten en Taiwan gesteunde aanvallen van Kuomintangmilitairen in China. In 1962 werd Birma een militaire dictatuur en in 1974 werd het een éénpartijstaat. In 1989 werd de naam veranderd van de Unie van Birma in de Unie van Myanmar.

Klimaat

Myanmar heeft een tropisch moessonklimaat. Er zijn drie seizoenen: het regenseizoen van eind mei tot midden oktober, het koele droge seizoen van eind oktober tot midden februari en het hete droge seizoen van eind februari tot midden mei. De regenval varieert sterk door het land, met een zeer droog gebied in het midden van het land.

In het droge seizoen van oktober tot en met februari ligt de temperatuur rond de 25 °C en van maart tot en met mei rond de 35 °C. In de bergen is het een stuk koeler.

Religie

Het grootste deel van de bevolking van Myanmar is boeddhistisch (89%). Het Christendom (4%) en de Islam (4%) zijn de andere belangrijke religies. Eén procent van de bevolking hangt het animistische geloof, het geloof in geesten aan.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld.

Kamermeisjes: ongeveer € 0,85 per kamer per nacht (omgerekend ca. 1 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 0,85 per koffer (omgerekend ca. 1 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 1,70/4,30 per persoon per dag (omgerekend ca. 2-5 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ongeveer € 0,85/1,70 per persoon per dag (omgerekend ca. 1-2 USD, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Ambassade en consulaat

Embassy of the Republic of the Union of Myanmar
Thielallee 19
14195 Berlin
Tel: +30 2061570
Fax: +30 20615720
E-mail : info@botschaft-myanmar.de

Ambassade van Myanmar
General Wahislaan 9
1030 Brussel, België
Tel: +32 (0) 22 701 93 80

Consulaat-Generaal van de Unie van Myanmar
Baronielaan 59
4818 PC Breda
Tel: +31 (0)76 520 90 54
(Helaas kunt u in Breda geen visa aanvragen.)

Geldzaken

De munteenheid van Myanmar is de Myanmar Kyat (MMK). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Er komen steeds meer pinautomaten in Myanmar, maar niet alle steden hebben een (werkende) pinautomaat. Van een creditcard, MasterCard, Maestro en Cirrus kunt u beperkt gebruik maken. In de grote steden en op de luchthaven zijn meerdere pinautomaten aanwezig en wij raden u aan hier geld op te nemen. Daarnaast dient u in de meeste hotels en restaurants met contant geld te betalen.

U kunt niet meer zonder toestemming van uw Nederlandse bank pinnen buiten de EU zone. U dient ruim van tevoren bij uw bank om een deblokkering van deze blokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.

Het is handig om Euro's of US Dollars mee te nemen vanuit Nederland. Deze kunt u het beste wisselen bij de Birmese bank, welke u in de meeste plaatsen vindt. Het is eenvoudig en u kunt zowel Amerikaanse Dollars als Euro's wisselen. Wel is het belangrijk om te weten dat de banken in Myanmar alleen geheel schone, ongekreukte en smetteloze biljetten accepteren. Daarnaast kunt u sommige entreegelden in Euro's of US Dollars betalen.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Myanmar worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

In het land komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Openingstijden

Voor winkels gelden geen vaste openingstijden: ze zijn meestal open tussen 10.00 uur en 19.00 uur. Op Poya-dagen (volle maan) en nationale feestdagen komt u meestal voor een gesloten deur te staan.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Tevens is voor een bezoek aan Myanmar een visum verplicht. U dient ten alle tijde op dezelfde locatie het land binnen te komen en te verlaten.

U kunt de visumaanvraag zelf regelen bij de betreffende ambassade. Helaas bevinden deze ambassades zich alleen in Berlijn en Brussel waarbij het alleen in Berlijn mogelijk is uw paspoort aangetekend op te sturen.

Laat VisumCentrale u helpen bij het aanvragen van uw visum.

Voordat u op reis gaat moeten uw reisdocumenten en visa goed geregeld zijn. Een visum aanvragen kan lastig en tijdrovend zijn. Voor de visumbemiddeling werkt NRV samen met de VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas.

Middels onderstaande links kunt u tegen gereduceerde bemiddelingskosten het visum aan vragen via CIBT.

Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Tijdsverschil

In Myanmar is het in de zomer 4,5 uur later en in de winter 5,5 uur later dan in Nederland.

Voltage

Het voltage is in Myanmar 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Myanmar kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis