Palenque
Cenote
Mexico Straatbeeld
Agua Azul
Mexicaanse keuken
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Mexico

Bevolking

In 2005 had Mexico met rond de 103.000.000 inwoners het grootste inwonertal van alle Spaanssprekende landen. De Mexicaanse grondwet definieert Mexico als multiculturele natie, gebaseerd op de inheemse Indiaanse stammen.

Ongeveer 70% van de inwoners bestaat uit mestiezen (gemengd blank en Indiaans bloed), 12 tot 30% is puur Indiaans, 1 tot 9% blank en minder dan 1% zwart (afkomstig van geïmporteerde slaven). Yucatán heeft het grootste aandeel indianen in de bevolking (59%).

De vijf grootste steden, waaronder de hoofdstad Mexico City, herbergen meer dan 30% van de totale bevolking. Het land is nog steeds in trek bij Amerikaanse en Argentijnse emigranten.

Eten en drinken

Mexicaans eten staat bekend om uiteenlopende smaken, kleurrijkheid en kruiden. De basis is terug te voeren op de oorspronkelijke keuken van de Maya’s en de Azteken, gemengd met culinaire trends ingebracht door de Spaanse kolonisten.

Maïs is een belangrijke pijler net als bonen, tomaten en chilipepers. De conquistadores brachten geïmporteerde rijst, rund- en varkensvlees, wijn, knoflook en uien naar Mexico. Comida prehispánica, eten van vóór de komst van de Spanjaarden, bestaat ook nu nog en kent ingrediënten van leguaan tot ratelslang, aap en sprinkhaan.

Voor een klein bedrag hebt u in Mexico vaak een voedzame warme maaltijd. Bekende gerechten zijn tacos en tortillas gevuld met kip of gehakt en bonen, kaas en wat salade.

De bekendste alcoholische drank in Mexico is tequila, traditioneel puur geserveerd met een snufje zout en een schijfje citroen. Bier – denk aan Corona – is een belangrijk exportproduct, maar wordt ook lokaal gedronken en in drankjes als de Michelada aangelengd met citroensap en op smaak gebracht met tabasco.

Mexico is de bakermat van de chocola bereid uit cacaobonen, die oorspronkelijk door de Azteken werden verbouwd. Aan het originele Azteekse recept voor Xocoatl, een drank met uitsluitend cacaobonen en vanille, voegden de Europeanen melk en suiker toe; zo is de warme chocolademelk ontstaan.

Geografie

Mexico is een land dat geografisch hoort bij het continent Noord-Amerika, maar cultuurhistorisch bij Midden-Amerika. De totale oppervlakte bedraagt net geen 2.000.000 vierkante kilometer, inclusief 5364 vierkante kilometer aan eilanden.

Mexico grenst in het noorden aan de Amerikaanse staten Californië, Arizona, Nieuw-Mexico en Texas. In het zuiden ligt de grens met Guatemala en Belize. De westkust wordt gevormd door de Grote Oceaan en de oostkust door de Golf van Mexico en voor een klein deel de Caribische Zee.

Mexico heeft een zeer bergachtig landschap. Van noord naar zuid doorsnijden de bergketens Sierra Madre Occidental en de Sierra Madre Oriental, uitlopers van Amerika’s Rocky Mountains, het land. De Sierra Nevada ofwel Eje Neovolcánico loopt van west naar oost in het zuidoosten. De hoogste pieken van deze keten zijn de Pico de Orizaba (5.700 m), de Popocatépetl (5.462 m), de Iztaccíhuatl en de Nevado de Toluca. Samen omsluiten de drie bergketens een centrale hoogvlakte, ook wel Mesa Central genoemd. Gemiddeld is deze ongeveer 2000 meter hoog.

Het noordwesten van Mexico samen met het schiereiland Baja California is droog en wordt getekend door twee woestijnen, de Sonora- en de Chihuahua-woestijn. Beide woestijnen bestaan, vanwege hun oorsprong als zeebodem, uit kalksteen.

Het laagland langs de golf van Mexico is drassig en bestaat uit lagunes en moerassen. Ten oosten van het schiereiland Yucatán, verder naar het zuidoosten, kan men de fantastische en bij toeristen zeer populaire zandstranden vinden. Van het eiland Contoy voor de kust van Yucatán tot de havenstad Chetumal aan de grens met Belize ligt het op één na grootste barrièrerif ter wereld, 700 kilometer lang.

Geschiedenis

De Olmeken waren de eerste hooggeciviliseerde samenleving in Mexico (1200 v. Chr.). Zij werden rond het begin van de jaartelling opgevolgd door de Zapoteken en deze weer door de Maya’s. In het noorden van het schiereiland Yucatán bleef de Mayacultuur tot in de zeventiende eeuw voortleven, elders werden zij verdreven door de Azteken.

In 1519 arriveerden de Spanjaarden met aan de leiding conquistador Hernán Cortés. Twee jaar later sloot Spanje een bondgenootschap met Tlaxcala, tegenstander van de Azteken, bezette de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan en stichtte het vicekoninkrijk van Nieuw-Spanje. Onder de Spaanse bezetting heerste een apartheidsregime.

In 1810 riep priester Hidalgo y Costilla de onafhankelijkheid van Mexico uit en dit resulteerde in een oorlog, welke pas in 1821 eindigde met een akkoord van Spanje. Het nieuw uitgeroepen Eerste Mexicaanse Rijk omvatte, naast het huidige Mexico, ook de Amerikaanse staten Californië, Nevada, Utah, Arizona, Nieuw-Mexico, Texas, delen van Colorado en Wyoming en alle huidige Midden-Amerikaanse landen, behalve Panama en Belize.

Rond 1860 kwam Mexico onder militaire bezetting van Frankrijk. De Oostenrijkse aartshertog Maximiliaan van Habsburg riep zichzelf uit tot keizer en stichtte het Tweede Mexicaanse Rijk, maar in 1867 werd door de Zapoteekse indiaan Benito Juárez de Republiek hersteld.

In 1878 kwam Porfirio Díaz, een liberale generaal uit de Franse interventie, aan de macht. Hij vermeed oorlog en zijn heerschappij kenmerkte zich door modernisering en economische groei, maar ook onderdrukking van de arme bevolking. Hij werd vijfmaal herkozen, maar bij de laatste verkiezingen in 1911 pleegde hij zo overduidelijk fraude dat vanaf dat moment een revolutie uitbrak die tien jaar zou duren.

Tussen 1940 en 1980 kende Mexico een grote economische groei. In de late jaren ’70 werd de vondst van aardolie gevolgd door grote regeringsuitgaven, maar toen later de oliemarkt instortte kwam het land terecht in een zware economische crisis. Met hulp van de VS herstelde de situatie en toen president Ernesto Zedillo democratische hervormingen doorvoerde kwam de economische groei in een stroomversnelling terecht, met een piek in 1999.

Klimaat

De kreeftskeerkring verdeelt Mexico in de volgende twee klimaatzones: een gematigd tropische zone en een tropische zone. Ten zuiden van deze grens variëren de jaargemiddelde temperaturen tussen de 24 °C en 28 °C. Een uitzondering hierop vormt de centrale hoogvlakte, waar de temperaturen tussen de 16 °C en de 18° C zijn.

Veel delen van Mexico, vooral in het noorden, hebben een droog, woestijnachtig klimaat, terwijl in het tropische zuiden jaarlijks gemiddeld meer dan 200 cm regen valt. Deze valt voornamelijk in de avond en nacht.

Religie

Mexico heeft geen officiële staatsreligie, maar de Spaanse conquistadores hebben duidelijk hun sporen nagelaten; 88% van de Mexicaanse bevolking is rooms-katholiek. In de staten Jualisco, Aguascalientes en Guanajuato is het katholicisme het diepst geworteld en het meest vermengd met de inheemse tradities.

Taal

Het grootste deel van de Mexicaanse bevolking spreekt Spaans. Naast Spaans hebben, volgens de regering, 62 Indiaanse talen de status van nationale taal. Ongeveer 1.500.000 mensen spreken Nahuatl en 800.000 mensen Yucateeks Maya. In de grensstreken met de VS en in het zakenleven is Engels de voertaal.

Ambassade

Ambassade van Mexico
Nassauplein 28
2585 EC Den Haag
Tel: 070-3602900
Fax: 070-3560543
E-mail: embamex@embamex-nl.com

Fooien

Fooien zijn in Mexico gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen, dit is een onmisbaar deel van hun inkomen. Ook in restaurants is het geven van een fooi normaal. Waar in andere Midden-Amerikaanse landen vaak een ‘service charge’ wordt gerekend, is dat hier niet het geval. Richtlijn voor de hoogte van de fooi is 10%.

Geldzaken

De munteenheid in Mexico is de Mexicaanse peso (MXN). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo kunt u op veel plaatsen geld pinnen. In toeristische gebieden worden veelal ook Amerikaanse dollars geaccepteerd en in Cancun en Playa del Carmen kunt ook Euro's wisselen. Ook met een creditcard kunt u soms terecht.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Mexico worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl.

De kwaliteit van het kraanwater is in de Valle Central van voldoende kwaliteit. Elders is het verstandig geen kraanwater te drinken, maar alleen gezuiverd water.

De zon kan zeer fel zijn, daarom is zonnebrandcrème met een hoge factor onontbeerlijk. Een zonnesteek voorkomt u door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

De openingstijden en de mogelijkheden om afspraken te maken, variëren binnen Mexico nogal in verband met lokale gewoonten en klimatologische omstandigheden. Onderstaande openingstijden gelden voor Mexico-Stad.

Banken: maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 13.30 uur.
Winkels: maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 10.00 uur en van 19.00 uur tot 20.00.

Reisdocumenten

Personen met een Nederlandse nationaliteit dienen te beschikken over een paspoort dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Het is niet nodig een visum aan te vragen. Een toeristenvisum wordt op vertoon van paspoort en retourticket gratis verstrekt.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Mexico.

Vanaf 26 juni 2012 dienen kinderen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum ook niet meer geldig.

Tijdsverschil

In Yucatan (o.a. Cancún, Cozumel) is het zeven uur vroeger dan in Nederland. De overgang van en naar zomertijd valt niet altijd samen met Europa, waardoor het tijdsverschil een korte tijd kan afwijken.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta, de Mexicaanse pesos of met Amerikaanse dollars.

Voltage

Het voltage is in Mexico 127 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Mexico kunt checken.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis